2022-11-04 801 瀏覽
已經係第二次嚟第一郡食佢嘅招牌湯檬🤤🤤依然冇令我失望🤩今次仲試埋佢嘅法包,又睇吓點先😆1️⃣蟹膏蕃茄湯檬($60)👍🏻叫得蕃茄湯檬,個湯底就一定會酸酸地🙆🏽‍♀️鍾意食蕃茄嘅人應該都會鍾意佢嘅蕃茄湯味🙌🏻🙌🏻仲有大大嚿蕃茄做配料😋而蟹膏餅當然係佢嘅湯檬精華😚😚咬一啖蟹膏餅再配湯檬,真係令人唔捨得食晒佢🥺🥺另外湯檬仲有豬紅、扎肉、香腸、豆腐卜等等嘅配菜,而香料方面亦有唔同嘅香草,提升蕃茄以外嘅味道🤤🤤2️⃣越式法包($50)法包好有誠意👍🏻用牛油焗過,所以包嘅表面非常香脆🙌🏻配料方面~有扎肉、腩肉、肉鬆,蔬菜有青瓜、蘿蔔絲、芫荽等,所以一啖咬落去有唔同嘅層次同味道😋亦都係可以一試😌📍總結:-好想試吓佢嘅牛腩燉蔬菜,但只得星期六日及假日會有😥-蟹膏蕃茄湯檬係食幾多次都唔會厭㗎🤩-大推呢個平民價錢但又食到美味嘅餐廳👍🏻👍🏻🙌🏻

1️⃣蟹膏蕃茄湯檬($60)👍🏻

2️⃣越式法包($50)

📍總結:
-好想試吓佢嘅牛腩燉蔬菜,但只得星期六日及假日會有😥
-蟹膏蕃茄湯檬係食幾多次都唔會厭㗎🤩
-大推呢個平民價錢但又食到美味嘅餐廳👍🏻👍🏻🙌🏻
越式法包
2022-11-01
越式法包
2022-10-27 314 瀏覽
蟹膏番茄湯檬粉 $60呢隻湯粉應該算係佢地招牌菜式啦,係OpenRice見大部分人都會叫的,咁我都叫黎試吓啦!😚 我就將檬粉轉左做河粉的😉 佢地的湯底係超濃郁蟹膏味,幾杰身的😝 然後有塊蟹膏餅係面頭,入口唔洗點咬佢就會溶化的,溶左之後會有幾重的蟹膏味留係口,之後有一舊大番茄🍅不得了啦,我最鍾意呢舊番茄,咬落口有啲爆汁,唔會太淋又唔會過翻烤豬肉撈檬 $60烤豬肉好似唔洗錢咁,有勁多烤豬肉鋪左係面,佢撈檬用左一啲甜甜酸酸咸咸的汁去撈,係幾開胃的,但係我個人就鍾意啲咸的汁,而唔係偏甜的汁撈粉,所以就麻麻地啦不過呢間餐廳係抵食的,佢地啲野都係如多餸同足料,重點係價錢唔貴🤩第一郡 (深水埗)深水埗荔枝角道315號地舖
蟹膏番茄湯檬粉 $60

烤豬肉撈檬 $60

第一郡 (深水埗)
深水埗荔枝角道315號地舖
2022-10-14 509 瀏覽
🍜蟹膏蕃茄湯檬$60檬粉爽口,而本身鮮茄味濃嘅湯底,待蕃茄塊慢慢融化後茄味更為突出,配料有扎肉、荳卜、豬紅等,但要數最出色一定係蟹膏餅,蟹膏味道濃郁,質感似蜂巢豆腐,吸收埋茄湯衝擊感更大。🥖越式法包$55呢度嘅法包無傳統長棍咁硬,口感比較鬆脆,配料有鵝肝醬、扎肉、九層塔、青瓜及兩款醃製過嘅蘿蔔,配料份量多亦夠晒風味,由於真係幾大件建議搵人share兩份食。🍮綠荳斑蘭糕$15斑蘭味道濃郁,口感極為煙韌,中間嘅綠豆蓉亦係神來之筆,係香港比較難搵到嘅特式糕點,
🍜蟹膏蕃茄湯檬$60
🥖越式法包$55
🍮綠荳斑蘭糕$15
  • 蟹膏蕃茄湯檬
💕😘充滿驚喜的蟹膏蕃茄湯檬🍜😋🥑想不到星期日下午兩點半左右都有咁多人排隊,等了差不多半小時先入到餐廳。我地點左幾樣必吃推介:蟹膏蕃茄湯檬、米紙蝦卷、斑蘭綠豆糕、牛油果沙冰。由於太肚餓,一開始就食左個斑蘭綠豆糕先。斑蘭味好出,但綠豆份量多返啲就好啦。整體味道一般,不算好特別。米紙蝦卷入面有檬粉、蝦、豬肉片、生菜等,味道清淡,所以重點就落左喺濃味的自家製醬汁,比沙嗲味更濃,兩者加埋一齊食好惹味。大力推介的飲品。好滑好creamy,真係啖啖牛油果香味!非常足料! 飲完超級飽肚。建議兩個人share 一杯就好了,留返個肚再食多啲美食。接近每枱客人都必點的蟹膏蕃茄湯檬,真係好大碗好足料,有蟹膏餅、半個大蕃茄、札肉、豆卜、豬紅、生菜,配上鮮甜的蕃茄海鮮湯,好好味。蟹膏餅真係啖啖蟹肉,豆卜索晒啲湯,真係無得頂。不過個檬粉就淋左少少,個人比較鍾意食爽口啲的質感。總括黎講,性價比十分高,值得推介。
💕😘充滿驚喜的蟹膏蕃茄湯檬🍜😋🥑

斑蘭綠豆糕

米紙蝦卷

牛油果沙冰

牛油果沙冰
2022-10-09 227 瀏覽
呢間越南野食成日都會光顧, 好鐘意食佢既越南包同糕點同屋企黎食之前係附近食左少少野所以都唔打算叫好多野食屋企人叫左烤豬肉湯河我叫左扎肉越南包湯河湯底好有越南風味, 有d 金不換洋蔥既味道, 烤豬肉都滑, 不過六十幾蚊食個湯河就稍貴啦。 越南包叫左要多辣強茜, 入面搽左越南包靈魂鴨肝醬, 冇左佢真係冇左越南包既味道。 配有酸羅白同埋札肉, 減少左好滯既感覺。不過講真, 呢間鋪既價錢係深水埗算係偏貴, 60 蚊左右食碗撈檬/河粉。
呢間越南野食成日都會光顧, 好鐘意食佢既越南包同糕點
同屋企黎食之前係附近食左少少野
所以都唔打算叫好多野食
屋企人叫左烤豬肉湯河
我叫左扎肉越南包
2022-10-07
  • 越式法包
2022-10-05 211 瀏覽
朋友每次經過,都話呢間嘢好好食,雖然環境狹窄,但係味道第一,於是某一日經過呢度,見時間尚早!好幸運有位坐,特意叫咗店內人氣第一蟹膏蕃茄湯檬粉,仲有叫咗牛油果沙冰,蟹膏一放落口,嗰種感覺話好好味!牛油果沙冰好似忌廉咁滑令到我一試難忘,更加想去多次試下佢嘅法包
以前係炮台山天后做嘢都食過, 不過呢家得返深水埗呢間, 大熱天時要排隊都有啲辛苦, 講緊已經係星期日嘅4點, 好食係值得嘅蟹膏蕃茄湯檬粉 - 大大碗豐富配料, 有蟹膏磚、蕃茄、札肉、豬紅、豆卜, 個湯係濃而不膩嘅蕃茄同海鮮味, 蟹膏磚少許鬆散但索哂個湯, 好快就連湯清碗牛腩燉蔬菜 - 牛腩已經非常入味同軟腍但又不失牛肉口感, 胡蘿蔔同薯仔當然都燉到非常腍, 洋蔥直情已經溶哂只限星期六日供應. 跟埋法包去點濃郁嘅牛肉蔬菜汁, 男士食呢個都好夠飽牛油果沙冰 - 超級足料, 牛油果迷必點越南滴漏咖啡 - 天氣熱但想飲滴漏咖啡, 原來可以加冰底, 咁就搞掂; 煉奶加上深烘焙咖啡, 撈埋唔會太苦或者太甜

蟹膏番茄湯檬粉

牛腩燉蔬菜
牛油果沙冰 - 超級足料, 牛油果迷必點

蟹膏番茄湯檬粉
牛腩燉蔬菜
2022-09-28 176 瀏覽
⭐️蟹膏番茄湯檬 ($60) ❤️8.5估唔到俾佢驚艷到😳 首先個湯底好好飲,配料仲有番茄、蟹膏蛋餅、豆卜、豬紅、札肉等,十分豐富👍🏻 特別係個蟹膏蟹餅真係超好食!!! 將佢浸落湯度索曬啲湯再食好正🤤 呢度嘅湯檬較幼身,食落有少少似食米粉但就滑身啲~ 呢個價錢有呢個份量同味道真係冇得輸👍🏻⭐️米紙蝦卷 ($40/2條) ❤️7.8 米紙蝦卷好大條,份量十足,入面有檬粉、蝦、札肉、生菜等,所以都好飽肚🤣 蝦卷本身味道較清淡,香葉味較重,但配上惹味嘅醬汁即刻加曬分😍 醬汁好香花生味,仲有花生粒粒,超正🤤
⭐️蟹膏番茄湯檬 ($60) ❤️8.5

⭐️米紙蝦卷 ($40/2條) ❤️7.8
  • 米紙蝦卷
2022-09-26 235 瀏覽
今日呢間越南菜真係用驚喜去形容😍鋪頭細細 門面好唔起眼 點知入面有好野叫左星期六日限定嘅牛腩燉蔬菜👍🏻👍🏻呢個我要比十分😍😍佢附送果舊法包係新鮮即焗 😇熱到出煙!外脆內軟💛💛淨係舊包已令我愛上左佢牛腩燉得好入味 無筋 份量岩岩好醬汁係充滿蕃茄味 但又唔會太酸 亦唔會話太水或太杰,總之夠晒點佢果條法包黎食!可惜我要留肚食其他野,否則會想加10蚊,加包!😆😆之後就係鮮茄蟹肉湯檬又係十分正!湯底醒胃之餘,勁 多 餸 !🤪圖中嘅我係走左豬紅,否則仲多兩舊豬紅添!佢嘅豆卜索晒個湯底 好惹味🥹另外一舊應該係用蟹整成嘅餅狀野? 都好正,勁濃蟹味🤭 扎肉就爽同夠厚!晌咁濃縮嘅湯加返少少生菜醒胃,十分nice 😇牛油果沙冰又係必點👍🏻☺️ 足料又好味😋下次想試埋鳳梨🍍連跟餐價加10蚊果杯咖啡都好味,死未🤣最後就係斑蘭綠豆糕 又係驚喜之作☺️ 個質地好似糯米糍咁yin un但又有好香嘅斑蘭同綠豆味,連平時麻麻地綠豆嘅我都好欣賞👍🏻鋪頭仲有好多糕點,都係7蚊舊如果唔係仲要出街我一定想食晒佢🤭p,s 鋪頭嘅txxple 紙巾只係一蚊包!仲要櫻花味@@ 良心價到痴晒線🤣🤣🤣呢d 咁嘅小店買少見少,撐🥳
今日呢間越南菜真係用驚喜去形容😍
鋪頭細細 門面好唔起眼 點知入面有好野
叫左星期六日限定嘅牛腩燉蔬菜👍🏻👍🏻呢個我要比十分😍😍

牛腩燉得好入味 無筋 份量岩岩好

之後就係鮮茄蟹肉湯檬
又係十分正!湯底醒胃之餘,勁 多 餸 !🤪
圖中嘅我係走左豬紅,否則仲多兩舊豬紅添!
佢嘅豆卜索晒個湯底 好惹味🥹
晌咁濃縮嘅湯加返少少生菜醒胃,十分nice 😇

牛油果沙冰又係必點👍🏻☺️
足料又好味😋下次想試埋鳳梨🍍

連跟餐價加10蚊果杯咖啡都好味,死未🤣

最後就係斑蘭綠豆糕
又係驚喜之作☺️ 個質地好似糯米糍咁yin un
但又有好香嘅斑蘭同綠豆味,連平時麻麻地綠豆嘅我都好欣賞👍🏻

鋪頭仲有好多糕點,都係7蚊舊
如果唔係仲要出街我一定想食晒佢🤭

呢d 咁嘅小店買少見少,撐🥳
2022-09-15 240 瀏覽
呢個星期六的午飯時間,等位大約40分鐘左右,叫咗一個蟹膏蕃茄湯檬,係屬於Special choice,蟹膏餅同蕃茄嘅味道都好突出,食入口又唔算係驚喜地好味,但係真係會不停口地食,咁係咪叫做開胃呢。另外叫咗個扎肉撈檬,係屬於Standard choice,如果等咁耐位我會推薦大家揀邊款好明顯啦,飲品就選擇咗椰皇同青檸梳打,食物嘅味道唔至於驚喜地好食,不過以呢個價錢嚟講已經屬於足夠性價比,而且我覺得有機會會嚟encore,因為現場見到其他人食法包同米紙蝦卷都好吸引咁,有冇朋友仔都可以comment下呢。
呢個星期六的午飯時間,
等位大約40分鐘左右,
叫咗一個蟹膏蕃茄湯檬,
係屬於Special choice,
蟹膏餅同蕃茄嘅味道都好突出,
食入口又唔算係驚喜地好味,
但係真係會不停口地食,
咁係咪叫做開胃呢。
另外叫咗個扎肉撈檬,
係屬於Standard choice,
如果等咁耐位我會推薦大家揀邊款好明顯啦,
飲品就選擇咗椰皇同青檸梳打,
食物嘅味道唔至於驚喜地好食,
不過以呢個價錢嚟講已經屬於足夠性價比,
而且我覺得有機會會嚟encore,

因為現場見到其他人食法包同米紙蝦卷都好吸引咁,
有冇朋友仔都可以comment下呢。
2022-09-14 270 瀏覽
🍽今次叫咗:🐯蟹膏蕃茄湯檬粉 $60果然係招牌!每枱必叫!份量大碗且配料豐富~有札肉、豆卜、豬紅同埋名物蟹膏餅😋蟹膏餅濃濃蟹味,口感唔實,好似食緊玉子燒咁😙札肉都相當唔錯~肉含量比例高,好重肉味感覺好正宗。湯底亦濃郁得嚟幾清新唔油膩,加左蕃茄酸酸甜甜,令人不自覺飲多幾啖🤣🐯烤豬肉麵包 $58揀左烤豬肉真係幾岀色!法包香脆唔硬,配料都多,但紅白蘿蔔酸甜味欠奉,加上肝醬味道唔夠岀,差咁啲靈魂🥺更似係食烤豬肉三文治,但係好食嘅!🐯椰汁紅豆糕、椰汁馬豆糕、椰汁紫米糕 $7/件本身想試斑斕葉綠豆糕,可惜賣晒。外賣左幾款糕點返屋企食~幾款味道都唔錯,雪凍涼浸浸咁食更正!繁忙時間真係等好耐,我哋等左大概45分鐘。因為舖位細,要係門口等,而家嘅天氣都幾辛苦。同埋位置好逼夾,坐得幾唔舒服。原本仲想試埋米紙蝦卷,可惜都係賣晒🥲如果唔駛等都想再食一次!想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️⭐️想睇更多分享歡迎follow我哋嘅IG🥰 @tigeatallday
🍽今次叫咗:
🐯蟹膏蕃茄湯檬粉 $60
果然係招牌!每枱必叫!
份量大碗且配料豐富~有札肉、豆卜、豬紅同埋名物蟹膏餅😋
蟹膏餅濃濃蟹味,口感唔實,好似食緊玉子燒咁😙
札肉都相當唔錯~肉含量比例高,好重肉味感覺好正宗。

🐯烤豬肉麵包 $58
揀左烤豬肉真係幾岀色!
更似係食烤豬肉三文治,但係好食嘅!

🐯椰汁紅豆糕、椰汁馬豆糕、椰汁紫米糕 $7/件
本身想試斑斕葉綠豆糕,可惜賣晒。
外賣左幾款糕點返屋企食~
幾款味道都唔錯,雪凍涼浸浸咁食更正!

繁忙時間真係等好耐,我哋等左大概45分鐘。
因為舖位細,要係門口等,而家嘅天氣都幾辛苦。
同埋位置好逼夾,坐得幾唔舒服。
原本仲想試埋米紙蝦卷,可惜都係賣晒🥲
如果唔駛等都想再食一次!

想有下次指數(5粒⭐️為最高):⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-07-03
2022-09-09 176 瀏覽
再來第一郡,  梗係要食碗蟹膏蕃茄湯檬啦.吾知係吾係太耐隔了大半年冇食呢,  總覺得依家湯頭比以前濃了,  味道重了 (不是有味精那種重,  這是兩回事,  今次食完也不覺得口渴) , 但原本湯頭可突出蟹膏鮮味的作用則不見了, 總之個湯頭冇以前咁夾 . 之前嚟食過幾次, 係比今次好食啲架.雖然係咁, 呢個湯檬仍然算吾錯,  只係冇以前咁好食,   或者下次再嚟再試真啲.另外, 食完才醒起吾記得影個米紙蝦卷,  個味道和印象中冇分別,  個花生醬依然惹味,  仍是這裡必叫之選.
再來第一郡,  梗係要食碗蟹膏蕃茄湯檬啦.

2022-09-08
  • 米紙蝦卷
2022-09-05 165 瀏覽
本身有兩間分店的第一郡,北角果間冇左,得番總店呢間,前排仲要裝修停業左一陣。我相信好多熟客仔都好掛住~ 我就係其中一個熟客仔~ 由於真係堂食太多人,我就選擇左外賣自取。 我依然係叫左我既例牌: 牛油果沙冰加越南包。 牛油果沙冰十分地絲滑,牛油果味重,而且能夠讓人十分非常上癮,每次喝完都像是非常口腔做spa那樣~越南包由腩肉,扎肉,rousong ,酸菜,青瓜,蔥等組成,一口咬下去真的讓人太喜歡了。我十分喜歡它調的味道,清甜又有肉臊味。 本來下單時備註了請店家把越南包切成一大一小的,但是並沒有。只好拿回去請他們再弄好。他們也解釋了太忙了有錯漏,但是還是希望小店能保持水平喔。因為我一打開時餡料漏了滿車子都是,因為沒有包裝好,芝士隨便用紙卷了一卷。
由於真係堂食太多人,我就選擇左外賣自取。
我依然係叫左我既例牌: 牛油果沙冰加越南包。
2022-09-01 204 瀏覽
深水埗咁多平靚正好西,中韓意泰…乜都有,如果想食地道足料越式野,可以試下第一郡。老闆娘係正宗越南人,煮既越菜夠晒正宗好食,難怪小店吸引咁多人排隊。蟹膏番茄湯檬粉$60招牌菜,湯底用大量蟹同番茄熬製,未食已經聞到好香,入口啖啖充滿蟹既鮮味同番茄酸味,幾開胃。有豆卜,豬紅,生菜,蟹糕,當中既蟹糕用蟹肉加蛋製成,吸收埋湯既精華,食落夠晒鮮味。成碗檬粉加埋餸都算大份抵食,同一般越式餐廳比較,呢度既湯檬比較香濃。斑蘭葉綠豆糕 $15呢舊凍糕未食前都會聞到斑蘭香味,上層係斑蘭葉製成,下層係綠豆糕,口感非常煙韌,甜度適中,食落清新唔漏,斑蘭同綠豆味好夾。牛油果沙冰$35好重牛油果香,口感幼滑無冰粒,似奶昔,飲完會好飽肚。

蟹膏番茄湯檬粉$60

斑蘭葉綠豆糕 $15

牛油果沙冰$35
好重牛油果香,口感幼滑無冰粒,似奶昔,飲完會好飽肚。
  • 牛油果沙冰
  • 斑蘭綠豆糕
2022-08-30 171 瀏覽
平日11:30嚟到餐廳已經入座八成滿,好彩早咗起身炸😆今日一個人食,叫咗越式法包同牛油果沙冰🥑依兩樣每次都必點,CP值極高🤩1️⃣越式法包($50)材料有腩肉、扎肉、肉鬆、酸菜、青瓜、芫荽、蔥、肝醬。口感豐富,比較重口味,好香口👍2️⃣牛油果沙冰($35)牛油果同奶嘅比例好好,成杯好creamy,加埋煉奶一齊打,整體更滑而且甜而不漏🤤
平日11:30嚟到餐廳已經入座八成滿,好彩早咗起身炸😆
1️⃣越式法包($50)
2️⃣牛油果沙冰($35)
  • 牛油果沙冰
  • 越式麵包