2022-07-04 148 瀏覽
Q1 必食之選第一郡係出晒名嘅小店,再經過blogger同埋啲明星推介,長期都有人等位,加上小店只有10幾個座位,所以等候需時不過我發現,如果平日可以喺一點前趕到去,就唔使等位,反而我食完之後出邊就大排長龍,所以揀timing 都好重要講番正題,必食之選-蟹膏蕃茄湯濛,好大碗,湯底蕃茄味非常濃郁,再加上有紫蘇葉,非常香,餸菜方面有豆卜,豬紅,扎肉,同埋一大塊佢自家製嘅蟹膏,所有餸菜都非常入味,吸收晒啲湯汁,唯一挑剔之處,就係啲粉比較碎,夾起上嚟好容易散呢間小店已經成為我encore之選
Q1 必食之選

呢間小店已經成為我encore之選
蟹膏蕃茄湯濛
2022-07-04
蟹膏蕃茄湯濛
2022-07-04 97 瀏覽
近日睇左好多youtuber介紹深水埗美食,好多都非常吸引,各式CAFE、兩送飯、燒味飯、車仔麵等等,雲集係深水埗地區。而最吸引我想去試既係第一郡的蟹膏蕃茄湯檬。呢間越南餐廳平日都好多人排隊打卡,所以選擇左openrice外賣自取,輸入特定外賣自取code,仲有優惠添。檬粉同湯底分開裝,保持檬粉的爽口,濃底配料非常豐富,有兩舊豆卜,幾個豬紅,兩片扎肉同埋蟹膏餅,蟹膏餅口感似蜂巢豆腐好索湯。蟹膏湯底味道香濃,海鮮鮮味好出,加埋越南香料,感覺似乎身在越南。將檬粉與湯底混合,超大一碗,好抵食。

2022-06-29 130 瀏覽
今次試咗豬肉撈檬粉同埋班蘭綠豆糕,豬肉好重香茅味好好味,佢嘅檬粉係已經幫你加咗魚露先比你不過我略嫌唔夠酸甜味,分量都幾多。班蘭綠豆糕口感好QQ,甜度剛剛好但如果班蘭味可以再重小小呢個甜品就滿分喇。
2022-06-17 239 瀏覽
.📍Q1第一郡📍#饅頭去深水埗 #饅頭食越南菜 #饅頭食麵包------------------------------1️⃣ 蟹膏蕃茄湯檬 ($60)講真本身喺深水埗地區見到呢個價錢我覺得佢係稍為進取,但食完就覺得都物有所值。首先佢哋嘅湯底做得好有層次,入口就feel到好fresh嘅鮮味😍,我估店家應該係有放蟹去煲呢個湯,同時蕃茄香氣非常濃郁,醬油鹹味同清新酸酸甜甜嘅茄香互相平衡🍅,最後仲有檸檬葉為湯底增添清香,令成碗湯唔會好油膩,就咁飲都覺得好正。而呢度嘅檬粉質感有啲似蛋白麵,非常幼細滑身易咬,唔會過爛,掛湯能力一流,每啖都感受到麵同湯汁嘅唱和😋;至於配料最吸引人嘅莫過於嗰塊密度極高,口感成嚿蜂巢豆腐似嘅蟹膏😚❤️,仲有豆卜,兩者成功鎖住湯汁,特別係蟹膏本身自帶濃郁嘅鹹鮮味,同酸甜湯底又互不遮掩,成陣湯底味道久久散發於口中,仲食到少少蛋香,味道好豐富又唔雜亂🈵!至於豬紅爽口唔會好易夾散,扎肉就係越南出名好食嘅火腿腸,仲有新鮮爽口嘅芽菜同生菜🥗,足料至基本上兩人share再加款小飲都夠飽。◾評分:8.8/10------------------------------2️⃣ 越式法包 ($50
📍Q1第一郡📍#饅頭去深水埗 #饅頭食越南菜 #饅頭食麵包
1️⃣ 蟹膏蕃茄湯檬 ($60)

◾評分:8.8/10

2️⃣ 越式法包 ($50)
呢個我都好推薦,當初真係估唔到佢有成8寸咁大份。包最外層嘅皮係烘到好似餅乾咁脆,散發小麥香氣🥖,咬嗰陣有微微拉扯勁,內裡就唔係想像中咁煙韌,不過都好有回彈好好咬,食到某啲位仲感受到淡淡嘅牛油香。

內餡有腩肉、越南扎肉、肉鬆、青瓜、蘿蔔絲同香芹檸檬葉。好欣賞佢哋嘅腩肉雖然肥瘦比例係1:9,但肉質係足夠鬆軟,唔會又乾又柴,豬肉鮮味明顯🐷,仲帶有少少脂香。扎肉非常彈牙;肉鬆質地亦唔會好乾,主要負責提供鹹味,又唔會完全掩蓋另外兩款肉類嘅味道;小編亦好欣賞佢哋嘅蔬菜全部都好新鮮爽脆😍,酸酸甜甜嘅調味開胃又清新,恰好balance肉類嘅鹹香。如果肝醬嘅份量可以再多啲會更好,不過整體都唔會好乾;唯一一個缺點就係佢份量有啲大,當你個口唔夠大嘅時候,有時咬到肉類偏多嘅位置可能會覺得有啲鹹,要即刻咬返啲蔬菜平衡下😂。
◾包體:4.0/5
◾內在餡料:4.4/5
◾評分:8.4/10

🔸整體評分:8.6/10
🔸小編回頭率:8/10
2022-06-16 232 瀏覽
其實呢間鋪頭我已經幫襯左幾年,一路都想推介比大家,而且咁耐以黎都keep到個水準,一樣咁好味😋😋雖然佢Openrice評分已經好高,但係我發現身邊好多朋友都未試過,所以啦啦聲開翻個post!1.蟹膏蕃茄湯檬粉🦀🍅 ($60)呢個麵不得了!第一個好就係個湯底係好香濃嘅蟹膏味,配合埋蕃茄少少酸味,令到食落去好開胃🤤🤤 第二個好係最重要嘅蟹膏磚簡直係呢個麵嘅靈魂所在🔥本身已經好香,加上好似海綿咁素曬個湯,每啖都有好濃嘅蟹膏味,好中意食蟹嘅朋友不容錯過🦀第三好就係配菜同份量都好夠,而且都係同個湯底好夾,越南風味十足💥評分:9.5/102.牛油果沙冰🥑🥑($35)第一次聽到呢個飲品老實講真係覺得有D伏,但係呢個鋪頭嘅牛油果沙冰做得好好飲,入口好似奶昔咁幼滑😋😋💥評分:8.5/103.椰汁紅豆糕($7)味道麻麻哋😢不過價錢幾平💥評分:5/10總性價比:8.5/10👍🏻每次去深水埗都會食😍👍🏻

1.蟹膏蕃茄湯檬粉🦀🍅 ($60)

💥評分:9.5/10

2.牛油果沙冰🥑🥑($35)
💥評分:8.5/10

3.椰汁紅豆糕($7)
味道麻麻哋😢不過價錢幾平

💥評分:5/10

總性價比:8.5/10
👍🏻每次去深水埗都會食😍👍🏻
2022-06-08 228 瀏覽
星期六午飯時間去要等位蟹膏蕃茄湯濛粉 $60 最驚喜係個蟹膏,好濃既蟹味&豬紅好入味越式麵包 $50 整體好好味😋 酸菜同啲青菜我最鐘意紅毛榴連沙冰 $50 酸酸甜甜,好岩夏天飲雖然叫沙冰,但冇咩冰粒碎
星期六午飯時間去要等位

蟹膏蕃茄湯濛粉 $60
最驚喜係個蟹膏,好濃既蟹味&豬紅好入味

越式麵包 $50
整體好好味😋 酸菜同啲青菜我最鐘意

紅毛榴連沙冰 $50
酸酸甜甜,好岩夏天飲
雖然叫沙冰,但冇咩冰粒碎

2022-06-06 306 瀏覽
這家位於深水埗的越南菜小店,平常經過真的不是太顯眼,但原來到吃飯時間,就會出現人龍等位了。餐廳內位置不多,只有十多個,不過上菜很快,所以轉流都不會很慢。是晚二人點了:越式法包($50)、紙米蝦卷($40)、豬肉撈檬($60)、蕃茄蟹膏湯檬($60)、牛油果沙冰($35)及紅毛榴連沙冰($50)。🟡法包雖然沒有烘熱感,但十分香脆,餡料十分豐富。🟡 紙米蝦卷,絕對有驚喜,兩條份量不少,而內裡包著米飯,第一次見呢,配上不可缺少的自家醬汁,十分惹味,不自覺地就會吃完了🫠🟡 豬肉撈檬,份量不少,魚露已放入碗內,豬肉味道十足,清新之選👍🏻🟡 蕃茄蟹膏湯檬,絕對是必吃之選,檬粉完全吸收了香濃蕃茄湯,配料充足,特別一試難忘是厚厚的蟹膏磚,吃過就會懂呢🤤🟡牛油果沙冰不會是碎碎冰哪款口感,而是香滑,喝下去只嚐到清淡的牛油果味道,相信,是沒有額外加糖呢。🟡 紅毛榴連沙冰,紅毛榴槤還是第一次聽,超級市場亦難見到,原來是維他命豐富的健康水果,味道酸酸甜甜的,未試過可以一試。整體來說,小店真的做得很不錯,而且價錢合理,CP值高😌值得推介的呢👍🏻👍🏻👍🏻

🟡法包雖然沒有烘熱感,但十分香脆,餡料十分豐富。

紙米蝦卷

2022-05-29
紙米蝦卷
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 米紙蝦卷
  • 牛油果沙冰
2022-06-02 252 瀏覽
期待咗食好耐,終於搵到星期日去食,本身諗住排堂食,但係多人到呢……最後決定叫外賣拎返屋企食!紅毛榴連沙冰:好奶昔既沙冰,係好味嘅但係嗰種味道….唔係人人都鍾意蟹膏蕃茄湯檬:最期待但最失望嘅食物個湯咸到d味精多到食完個喉嚨超級唔舒服…烤豬肉法飽:超級好食,好食過渡船閣70蚊果間米紙蝦卷:齋食果醬…一般般…班蘭綠豆糕:班蘭味好香,口感煙韌,唔會太甜,食完唔會膩,正!總結:絕對值得去再食個法飽同班蘭綠豆糕…

蟹膏蕃茄湯檬:最期待但最失望嘅食物
個湯咸到d味精多到食完個喉嚨超級唔舒服…

烤豬肉法飽:超級好食,好食過渡船閣70蚊果間

米紙蝦卷:齋食果醬…一般般…

總結:絕對值得去再食個法飽同班蘭綠豆糕…

外賣自取
  • 烤豬肉法包
  • 斑蘭綠豆糕
2022-05-31 123 瀏覽
慕名而去因好多網紅講到好好食,下午接近1:40左右去食,都要輪侯大約10分鐘左右有枱,叫咗最出名的蟹膏蕃茄湯檬粉,蟹膏味道麻麻,冇鮮味和蟹味好淡,蕃茄和其他配料都係一般,上湯及檬粉唔錯,凍奶茶茶味濃,好飲、而熱咖啡用紙杯裝有點失望,飲品有跟餐價都算抵飲,但餐廳環境擠迫,最慘係坐喺面壁位置,背脊不停被侍應撞到,而且座位有啲迫,同隔離食客手部都撞了幾次,仲有衛生真係麻麻,天花有滴水,所以想快快食完盡快走,唔想再試其他嘢,侍應招呼兩極化,年長侍應都有禮貌及耐性,年青侍應木無表情兼無招呼,而性價比只屬一般,如果路經附近一試無妨,絕對不值得專程去幫襯的需要。
2022-05-31
2022-05-23 467 瀏覽
🇻🇳近期超人氣越南餐廳,之前去完越南旅行,一直都好掛住個法包同杯牛油果沙冰,見到尼間舖頭滿足晒就去試下1️⃣🥖烤豬肉法包成個包越多料,有生菜,青瓜,酸蘿蔔,芫茜,蔥,烤豬肉醃得好香,酸蘿蔔太酸有少少搶左味同整淋左個包,個包烘得唔夠得個面脆,啲蔥可能放得太多,有少少韌同難咬🙈🙈2️⃣🥑牛油包沙冰個沙冰好滑,完全飲唔到有碎冰,牛油果味好濃亦唔會太甜,有少少似奶昔,超飽肚3️⃣🦀蟹膏蕃茄湯檬濃底好鮮甜,第一啖好濃蟹膏味,有豆卜,豬紅,扎肉,蟹膏餅,蟹膏餅好索湯,有少少似蜂巢豆腐,檬粉唔係平時食個種,有少少似米粉,入口好滑身,但略嫌有少少斷🌟假日等位大概30分鐘🫶🏻想睇更多既食評,可以留意IG post : _imfoodb_

1️⃣🥖烤豬肉法包

2022-05-15
蟹膏蕃茄湯檬
  • 牛油果沙冰
2022-05-21 245 瀏覽
自從Openrice出左呢個外賣自取服務覺得非常方便,試過多次預訂第一郡食物都好滿意😸而且外賣賣相都整理得唔錯!返屋企前在車上order定,落車就拎得😺今次叫左雞絲撈檬!雞絲嫩滑有淡淡胡椒香調味!加埋佢豐富既配料真係食落都好滿足!有花生碎,蔥,酸紅白蘿蔔,生菜,青瓜絲,香葉配埋魚露汁,感覺呢一餐好fresh唔會好heavy! 夏天食涼涼地咁都幾好!大推啊😺😺外賣返屋企食既話記得走餐具支持環保呀
外賣返屋企食既話記得走餐具支持環保呀
外賣自取
2022-05-20 210 瀏覽
食越南嘢當然唔少得食檬粉 呢度嘅蟹膏蕃茄湯檬真係超足料 好好食😋湯底好鮮甜 勁濃嘅蟹味之餘 仲有蕃茄嘅酸味🍅蟹膏餅蟹味真係超濃 好似食緊舊蟹膏咁!配料勁豐富 食晒成碗都幾飽
2022-05-20 151 瀏覽
見到呢間小店好多人推介 嗰日就同朋友嚟左食lunch😋價錢真係好親民 仲要好好食😋勁鍾意️佢個越式法包❤烘到外脆內軟 扎肉好爽口彈牙 腩肉肥瘦適中 再加埋個肝醬 食落超級惹味 內餡仲包住好多蔬菜 好清新!
平時行過,都有一大堆人在門口拿著飛仔等位和等外賣,11点多D等佢啱啱開門入去試他的越南美食。其實入到去,都差多爆滿了😄,第一時間就order了。🌟蕃茄蟹膏湯檬$60個碗都有8到10吋直徑,算大碗了,第一時間試下D湯底先,酸酸地有微微鮮味,超夠熱,好味道,不濃不烈。隻蕃茄肉厚,甜美,蟹膏和蛋凝成一件小但厚的多士,索滿酸酸的湯底,入口很有質感👍,豆腐卜有三粒,有些少偏硬,兩塊越南扎肉,脆口肉質新鮮,湯底也墊地生菜和香葉,檬底淋滑而有口感,煮得剛剛好👍🌟班蘭綠豆糕$15上下是由班蘭葉和木薯粉做成一層煙煙韌韌的糕點,中間是綠豆蓉,甜度控制得非常好,入口清新,是餐後必食的甜品👍整體來說,第一郡坐就MMD, 食品味道就一流,下次必定會再來試下他其他越南美食😊😊😊

其實入到去,都差多爆滿了😄,第一時間就order了。

🌟蕃茄蟹膏湯檬$60

🌟班蘭綠豆糕$15

2022-05-17
  • 蟹膏蕃茄湯檬
  • 斑斕綠豆糕
2022-05-16 164 瀏覽
呢間越南野真係要無限encore!!!價錢真係好抵食 而且仲要好好味😋最鍾意係個越式法包 有超多款口味提供 包身烘到脆卜卜 入面爆多料 一啖真係唔會食得晒😂見好多人都推介綠豆糕 下次都去試吓先💕