2024-04-14 228 瀏覽
去開北角,遇到呢間都幾抵食嘅居酒屋,我哋先叫咗一客「明太子芝士玉子燒」($78),玉子燒都好大條,一定要趁熱食,入面嘅拉絲芝士多到好震撼!再加埋明太子嘅香味同蛋味,非常夾同好食。另一客叫咗「海膽右口魚邊蝦卷」($78),呢款卷物個底基本上係炸蝦卷嚟,蝦卷夠脆就不在話下,都幾欣賞餐廳加咗右口魚喺面,更突顯到鮮香,有少少油脂感,再加上細細塊嘅海膽喺面,再吊多啲鮮味出嚟。跟住係「豆腐魚餅」($68),呢款係送酒小食啦!都幾有驚喜,脆皮豆腐嘅配搭都幾特別,食落亦唔覺heavy,入面撈咗魚粒,加埋蛋黃醬,都幾惹味。 主食叫咗「究極丼」($218),呢款絕對係呢度嘅招牌喇,望到咁多魚生,好難相信佢賣咁平。魚生非常新鮮,就算係好常見嘅三文魚都好,都非常鮮香, 佢有齊油甘魚、帶子、左口魚、海膽、三文魚籽等等好多種類,而我最鍾意嘅係大大隻嘅牡丹蝦,超級厚肉,又超級新鮮,真係一食難忘。另外仲叫咗一客「燒油甘魚鮫」($98),呢款調味會比較重,應該係落咗啲鹽同胡椒去燒,但啲皮加上鮮嫩嘅魚肉都幾正,而我都幾鍾意佢唔會燒得太透,可以食到油甘魚本身嘅油脂香。飲品方面,我哋叫咗一杯「青檸梳打」($38),十分抵飲,

去開北角,遇到呢間都幾抵食嘅居酒屋,
我哋先叫咗一客「明太子芝士玉子燒」($78),
明太子芝士玉子燒

玉子燒都好大條,一定要趁熱食,入面嘅拉絲芝士多到好震撼!
再加埋明太子嘅香味同蛋味,非常夾同好食。

另一客叫咗「海膽右口魚邊蝦卷」($78),
海膽右口魚邊蝦卷

呢款卷物個底基本上係炸蝦卷嚟,蝦卷夠脆就不在話下,
都幾欣賞餐廳加咗右口魚喺面,更突顯到鮮香,有少少油脂感,
再加上細細塊嘅海膽喺面,再吊多啲鮮味出嚟。

跟住係「豆腐魚餅」($68),
豆腐魚餅

呢款係送酒小食啦!都幾有驚喜,
脆皮豆腐嘅配搭都幾特別,食落亦唔覺heavy,
入面撈咗魚粒,加埋蛋黃醬,都幾惹味。

主食叫咗「究極丼」($218),
究極丼

呢款絕對係呢度嘅招牌喇,望到咁多魚生,好難相信佢賣咁平。
魚生非常新鮮,就算係好常見嘅三文魚都好,都非常鮮香,
佢有齊油甘魚、帶子、左口魚、海膽、三文魚籽等等好多種類,

另外仲叫咗一客「燒油甘魚鮫」($98),

呢款調味會比較重,應該係落咗啲鹽同胡椒去燒,
但啲皮加上鮮嫩嘅魚肉都幾正,
而我都幾鍾意佢唔會燒得太透,可以食到油甘魚本身嘅油脂香。

飲品方面,我哋叫咗一杯「青檸梳打」($38),

十分抵飲,酸度適中,餸與餸之間可以清清喉嚨。

另一杯叫咗「姬京柚子檸檬酒」($58),

柚子味好突出,酒精濃度唔會太高,十分易入口。
2024-04-11
明太子芝士玉子燒
2024-02-11 643 瀏覽
要尋找數一數二,好食又性價比高嘅日式料理,同時又要符合平靚正嘅條件,<究極堂>絕對可以滿足以上嘅條件,亦係一間好啱我口味嘅日式餐廳之一。<究極炎之丼 $138>刺身蝦非常大隻,三文魚腩、帶子、左口魚裙邊,材料都非常新鮮。<角切魚生丼 $118>角切魚生飯,材料同樣豐富,加埋餐廳自家製嘅醃製蛋黃,帶點鹹香風味,非常特別。<菠蘿橙燒酎沙冰>味道有菠蘿同橙的香甜,感覺清新,容易入口。<抹茶朱古力牛奶>朱古力味道特別香濃,而且奶亦夠香滑。<芝士鰻魚玉子燒 $78>蛋味香濃突出,入面仲夾住芝士嘅拉絲同埋厚厚嘅鰻魚肉,非常惹味好食。<醬燒三文魚炸蝦卷>入口啖啖三文魚肉同埋炸蝦肉,口感多層次。<四重芝士炸蝦卷>芝士味道非常香濃,同炸蝦極為相配。<薯蓉廣島蠔 $108>廣島蠔隻隻都又肥又飽滿,脹卜卜,配埋芝士焗薯蓉,更為好食。整體來講,餐廳無論服務質素,食物品質,都非常之好,而且價錢大眾化,還有VIP房間可以預訂,如果同朋友食飯或者聚餐,都係一個非常之好嘅選擇

<究極炎之丼 $138>

<角切魚生丼 $118>

<菠蘿橙燒酎沙冰>
味道有菠蘿同橙的香甜,感覺清新,容易入口。

<抹茶朱古力牛奶>
朱古力味道特別香濃,而且奶亦夠香滑。

<芝士鰻魚玉子燒 $78>

<醬燒三文魚炸蝦卷>
入口啖啖三文魚肉同埋炸蝦肉,口感多層次。

<四重芝士炸蝦卷>
芝士味道非常香濃,同炸蝦極為相配。

<薯蓉廣島蠔 $108>
廣島蠔隻隻都又肥又飽滿,脹卜卜,配埋芝士焗薯蓉,更為好食。

整體來講,餐廳無論服務質素,食物品質,都非常之好,而且價錢大眾化,還有VIP房間可以預訂,如果同朋友食飯或者聚餐,都係一個非常之好嘅選擇。

• 究極炎之丼
一間日式居酒屋設計主要強調骨骨子子、四四正正、企企理理、簡簡單單、CC服服、見得下人,整整齊齊,呢D標準野黎咖姐,要再追求多一層層次,咁就要睇下野食質素,話哂野食係愛黎食,唔係愛黎睇,當然要有返咁上下要求,咁至食得稱心又放心呀麻!👇🏻📌究 極 推 介 - ▪️ 海 膽 右 口 魚 邊 蝦 卷 - $78▪️ 究 極 海 膽 杯 - $98▫️ 一定要試試佢地呢個「海膽右口魚邊蝦卷」,左口魚邊經火炙燒過,質感滑溜,加上迫出黎既魚油相當油潤甘香,裡面卷住炸蝦卷,再係面頭點綴粒海膽,層次豐富;「究極海膽杯」由底開始數起分別係柑橘啫喱、柚子肉、蟹肉、三文魚漬、吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽、魚子醬、金箔,唔同鮮味配搭埋一齊,加上賣相精緻,絕對係打卡恩物。▪️ 蟹 皇 丼 - $138▪️ 滑 蛋 吉 列 日 本 黑 豚 包 飯 - $98▫️ 第一個丼飯必食「蟹皇丼」,面頭鉓滿蟹籽同埋蟹肉,配上火炙過既芝士,送飯一流,加埋蔥花,旁邊有D鱈魚乾,口感更加豐富;「滑蛋吉列日本黑豚包飯」黑豚肉質地非常厚身,食落外層鬆脆,肉質爽彈好咬口,而蛋亦炒得夠嫩滑,加埋d洋蔥,食唔停口呀!▪️ 炸 雞 軟 骨 配 海 膽 醬 -
一間日式居酒屋設計主要強調骨骨子子、四四正正、
企企理理、簡簡單單、CC服服、見得下人,整整齊齊,

呢D標準野黎咖姐,要再追求多一層層次,咁就要睇下野食質素,

話哂野食係愛黎食,唔係愛黎睇,當然要有返咁上下要求,

咁至食得稱心又放心呀麻!👇🏻

📌究 極 推 介 -
▪️ 海 膽 右 口 魚 邊 蝦 卷 - $78

▪️ 究 極 海 膽 杯 - $98
究極海膽杯

質感滑溜,加上迫出黎既魚油相當油潤甘香,裡面卷住炸蝦卷
再係面頭點綴粒海膽,層次豐富;「究極海膽杯」由底開始數起

分別係柑橘啫喱柚子肉蟹肉三文魚漬吞拿魚蓉三文魚籽
海膽魚子醬金箔,唔同鮮味配搭埋一齊,加上賣相精緻,絕對係打卡恩物。

▪️ 蟹 皇 丼 - $138

▪️ 滑 蛋 吉 列 日 本 黑 豚 包 飯 - $98
滑蛋吉列日本黑豚包飯

送飯一流,加埋蔥花,旁邊有D鱈魚乾,口感更加豐富;
蟹皇丼

滑蛋吉列日本黑豚包飯黑豚肉質地非常厚身,食落外層鬆脆,
肉質爽彈好咬口,而亦炒得夠嫩滑,加埋d洋蔥,食唔停口呀!

▪️ 炸 雞 軟 骨 配 海 膽 醬 - $58

▪️ 豆 腐 魚 餅 - $68
豆腐魚餅

▫️ 小食方面呢個「炸雞軟骨配海膽醬」炸得好鬆脆,
雞軟骨食落夠哂咬口,配埋海膽醬,份外惹味;
炸雞軟骨配海膽醬

而「豆腐魚餅魚餅包住個豆腐,兩種口感分明,
豆腐魚餅

無論配搭Highball定係柚子梳打一樣出色。
High Ball、柚子梳打
2024-01-04
High Ball、柚子梳打
2023-12-08 126 瀏覽
時光飛快,睇番社交平台動態回顧,原來已經離開咗炮台山一年嚕,晚上要嚟呢度附近食晚餐,行過嘅路都充滿回憶!當晚去了位於蜆殼街的究極堂,餐廳都算大間,座位之間有空間唔會太迫🤭!菜單料理選擇很多,竟然連pizza都有😯今次嚟到究極堂只揀咗4款美食及2杯飲品,下次先再試其他❤️❤️1️⃣究極丼:最深刻係天婦羅炸魚皮、兩大赤蝦味道香濃鮮甜,拌飯的蛋黃都非常濃郁❣️2️⃣究極海鮮杯:外型好精緻味道好清新,海鮮杯餡料次序由普通脆魚絲餅、三文魚籽、黑魚籽、海膽、拖羅蓉、三文魚腩粒、蟹肉、最底係柑肉果凍,估唔到海鮮同柑肉原來咁夾😍,3️⃣海膽右口魚邊蝦卷:左口魚就成日食,右口魚都係第一次,好新奇嘅感覺😂食落到左口分別唔大,海膽鮮甜、香脆嘅蝦🍤4️⃣溫泉蛋蟹肉沙律:弄破溫泉蛋再配酸酸甜甜沙律醬,開口又健康5️⃣燒酌沙冰配時令水果:小妹揀錯水果口味🥹好後悔呀,應該揀橙味先岩,但揀左藍莓味😨係藥水味!呢杯係有酒精飲品,而且燒酌味都幾濃🫣6️⃣巨峰提子蘇打:係淡紫色嘅飲品,超靚亦唔太甜,Nice👍🏻👍🏻👍🏻究極堂在銅鑼灣都開了新分店丫,兩間分店都備有VIP房,如果同大班朋友聚會,又驚搵唔到餐廳食飯,可以考慮嚟究極堂gathering、吹水食

究極堂在銅鑼灣都開了新分店丫,兩間分店都備有VIP房,如果同大班朋友聚會,又驚搵唔到餐廳食飯,可以考慮嚟究極堂gathering、吹水食好嘢🧡🧡
究極海鮮杯
溫泉蛋蟹肉沙律
燒酌沙冰配時令水果(藍莓)
巨峰提子蘇打
2023-12-06
究極海鮮杯
溫泉蛋蟹肉沙律
燒酌沙冰配時令水果(藍莓)
巨峰提子蘇打
特選壽司拼盤 9件壽司飯軟硬適中, 而且上菜壽司飯仲係暖暖地,呢樣嘢好加分!👍🏻🤣 刺身新鮮而且大塊, 整體成個拼盤淡味嘅魚生又有,濃味嘅壽司都有。 左口魚上面嘅醬汁好特別,再加埋七色芝麻,解咗左口魚嘅膩。 赤蝦壽司上面都有芝士醬同埋黑魚子,令到隻蝦嘅鮮味提升,亦唔會太寡。栗米滑蛋地獄湯烏冬配日式炸餃子🥟一上菜就聞到好大浸芫荽味,好啱我呢啲芫荽控。 好少見日式料理會落芫荽,感覺有少少fusion。 湯底偏辣但係食吓食吓又覺得好惹味。 再配合埋啲粟米嘅甜味中和下, 成個湯底嘅感覺酸酸甜甜辣辣 , 而且粟米提升咗成個麵嘅口感。 整體配合得唔錯。餃子新鮮炸出嚟脆卜卜,裏面嘅餡料應該係椰菜豬肉,味道適中,唔算太多味精。 清酒煮蜆 推介👍🏻一上菜已經聞到淡淡清酒嘅味道,好香! 裏面有好多蒜頭洋蔥,應該係爆炒完再落清酒煮。 食落去啲洋蔥蒜頭都有清酒高湯嘅味道,亦有蜆嘅鮮甜。 裏面嘅蜆都好新鮮, 冇食到有沙。 配合埋個湯底,冇得輸。海膽右口魚邊蝦卷 推介👍🏻左口魚聽得多,右口魚第一次! 右口魚燒一燒裏面嘅魚油香標晒出嚟, 仲有少少炭燒嘅香味,再配合埋海膽濃郁嘅味道。 成個組合唔錯! 喺個反卷裏面
特選壽司拼盤 9件

栗米滑蛋地獄湯烏冬配
日式炸餃子🥟

清酒煮蜆 推介👍🏻

海膽右口魚邊蝦卷 推介👍🏻
左口魚聽得多,右口魚第一次! 右口魚燒一燒裏面嘅魚油香標晒出嚟, 仲有少少炭燒嘅香味,再配合埋海膽濃郁嘅味道。 成個組合唔錯! 喺個反卷裏面,仲有炸蝦,咬落去仲好鬆脆好有口感。

梅花爛漫
見佢最近做緊酒精飲品有折,就試吓呢一杯梅花爛漫。我對梅酒嘅印象不嬲覺得好甜,呢一杯重梅味,等啲冰融咗少少飲落去唔會太甜,亦都唔會太重酒精味。

整體餐廳環境好舒服,食物亦都好新鮮。 最近好似做緊酒精飲品優惠,下次可以同朋友再嚟小酌一下。

2023-12-04
  • 海膽右口魚邊蝦卷
  • 清酒煮蜆
2024-05-14 0 瀏覽
甜蝦唐揚炸到好酥脆,一上嚟就已經聞到佢嘅香味,蝦比想像中嘅大,而且份量都多。一路傾偈一路食唔覺唔覺就食晒。究極丼絕對係佢嘅主打,一個丼飯裏面已經夠晒我哋兩個女仔嘅份量,而且仲有好多種唔同類型嘅海鮮MIX一齊,又鮮又滿足銀魚仔冷豆腐, 好fresh。朋友好鍾意食銀魚仔,我哋撈埋落個究極丼度食,又豐富咗🤩我哋仲叫咗個打卡一流嘅海鮮杯,入面除咗見得到嘅海膽,魚籽,三文魚塊,仲有好多蟹肉絲,最底嘅係一啲蜜柑啫喱,一個杯又係刺身又係甜品,大家可以留返後少少先食😋😋另外我哋叫嘅碎吞拿魚腩卷同埋蟹膏雪魚乾都好唔錯👍煉乳士多啤梨雪葩應該係期間限定,我哋係咁啱喺個黑板嗰度見到先至叫,一碟有四粒,仲要黐埋金箔,超有誠意。雪芭嘅質地唔係就咁雪糕,我哋食落覺得有少少軟囉,但係又唔似係糯米,好特別。士多啤梨當然會有自身嘅一啲果酸,溝埋練乳食,一流。我覺得呢個價錢有四粒真係勁抵。
另外我哋叫嘅碎吞拿魚腩卷同埋蟹膏雪魚乾都好唔錯👍
2024-05-07 10 瀏覽
今日黎到北角食這間餐廳之前食過銅鑼灣果間,餐牌選擇都好多最緊要係餐牌有相,揀嗰陣已經會有一種期待感今日見到是日推介有牛肉壽喜燒,我就食E個朋友就食究極炎之丼刺身都脊燒過, 微微溫暖😋刺身選擇都多有甜蝦,蟹黃醬,帶子,魚,魷魚飯底調味都好好食壽喜燒點埋雞蛋,蛋香濃鬱,牛肉好嫩滑 😋我自己比較鍾意食生一啲定牛肉好正 溫泉蛋蟹肉沙律,份量多蔬菜新鮮好鍾意沙律加個溫泉蛋,可以減少一啲醬汁又唔會太乾醬燒三文魚炸蝦卷三文魚油香味濃鬱,裏面炸蝦夠脆,覺得呢個配搭非常好有一個抹茶牛奶特飲覺得幾好抹茶味都夠濃鬱,上面仲有啲oreo覺得好好味是日餐廳完全滿座 餐廳坐得舒服, 店員服務良好👍上次食過甲羅燒,不過今次餐牌冇咗下次再嚟撞一撞運氣睇下食唔食到甲羅燒
今日黎到北角食這間餐廳

之前食過銅鑼灣果間,餐牌選擇都好多
最緊要係餐牌有相,揀嗰陣已經會有一種期待感

今日見到是日推介有牛肉壽喜燒,我就食E個

朋友就食究極炎之丼
刺身都脊燒過, 微微溫暖😋
刺身選擇都多有甜蝦,蟹黃醬,帶子,魚,魷魚
飯底調味都好好食

壽喜燒點埋雞蛋,蛋香濃鬱,牛肉好嫩滑 😋

我自己比較鍾意食生一啲定牛肉
好正

溫泉蛋蟹肉沙律,份量多蔬菜新鮮
好鍾意沙律加個溫泉蛋,可以減少一啲醬汁又唔會太乾

醬燒三文魚炸蝦卷
三文魚油香味濃鬱,裏面炸蝦夠脆,覺得呢個配搭非常好

有一個抹茶牛奶特飲覺得幾好
抹茶味都夠濃鬱,上面仲有啲oreo覺得好好味

是日餐廳完全滿座

餐廳坐得舒服, 店員服務良好👍

上次食過甲羅燒,不過今次餐牌冇咗
下次再嚟撞一撞運氣睇下食唔食到甲羅燒
2024-05-02
  • 綠茶牛奶
  • 醬燒三文魚炸蝦卷
  • 溫泉蛋蟹肉沙律
  • 牛肉壽喜燒
  • 究極炎之丼
2024-04-30 6 瀏覽
朋友食過好多次推介我一定要食, 終於有機會食, 果然冇介紹錯, 裝修好日式舒服, 食物真係性價比好高👍🏻山芋泥粹拖羅丼呢個拖羅丼特別在配咗山芋泥, 所以口感特別滑, 魚肉又好新鮮, 食一啖已經覺得好正😋而且份量唔少喔蟹皇丼朋友特別推介要食呢個蟹黃丼, 因為蟹肉真係好多, 淡黃色睇落似cream嘅都係蟹膏😲啖啖蟹肉鮮味, 鍾意食蟹嘅朋友真係唔好錯過鹽燒鯖魚伴南蠻漬燒鯖魚睇落好普通, 但係要燒到剛剛好都唔容易, 好多時都會好柴, 呢條燒到啱啱好, 有魚味, 而且條魚夠大好肥美👍🏻麻婆豆腐蛋包飯呢個組合好新奇, 麻婆豆腐唔似一般撈飯嗰種, 質地比較稀, 麻味比較重但唔算辣, 滑蛋都係有水準嘅題外話, 我哋一入去坐低就覺得冷氣好凍, 未岀聲, 店員就主動走埋嚟, 將冷氣嘅扇葉撥高, 好細心🥰

山芋泥粹拖羅丼

鹽燒鯖魚伴南蠻漬

麻婆豆腐蛋包飯

2024-04-14 22 瀏覽
今日嚟到炮台山附近試吓呢間究極堂,網上睇到銅鑼灣都有分店,如果多人仲可以book vip房感覺都幾岩下次同朋友gathering。鰻魚芝士玉子燒 HKD 78 - 上枱熱辣辣,蛋好滑!唔同平時嘅玉子燒,佢唔係完整一件件,比較似滑蛋感覺,所以口感比較軟熟,加埋芝士、鰻魚、鰻魚汁,都幾唔錯!火炙芝士明太子三文魚丼 HKD 128 (午市套餐)- 明太子味道唔太出,不過加上芝士,三文魚火炙無得輸!正常發揮地岩我好味。究極炎之丼 HKD 128 (午市套餐) - 有蝦同幾款海鮮,蝦比較好,其他海鮮中規中矩,我都係比較喜歡火炙芝士明太子三文魚丼🙈Overall 計埋價錢午市套餐性價比都唔錯,餐廳乾淨,有唔同嘅小擺設環境都幾日本風。

今日黎到炮台山,路過見到呢間日本餐廳,睇到入面裝修好靚🤩,餐牌又幾吸引,6點就入去食晚餐啦😋究極丼 ($218) 見到係佢地嘅招牌菜式,一定要試吓啦~ 有蛋黃比你撈飯🤤 有兩大隻蝦、帆立貝、三文魚子、海膽、油甘魚、右口魚同埋三文魚😋😋 一次過滿足你多個願望兩件三文魚($14*2)、三文魚腩($18)、明太子醬燒三文魚($16)、右口魚邊醬油漬($22)、油甘魚($20)每件壽司都握得好精緻,魚生質素又高,好好味😚 食完三舊就飽左🙈 絕對推薦大家單點壽司!追加一件七味醬燒帆立貝($22),一件壽司都比姜你,好周到👍🏻 醬燒三文魚炸蝦卷($58),有3件,幾惹味又脆😋4片三文魚腩刺身 ($68) 厚切、好肥美、鮮爽巨峰提子梳打 ($38) 冰爽解渴🧊煉奶士多啤梨雪葩 ($38)呢個喺黑板上面,喺正常menu搵唔到ga🤩 有4粒🍓,可以同朋友share食😙👍🏻 個底注入左類似牛奶cream,可以撩黎食😋我地7點幾8點走嘅時候,已經滿座要等位,雖然係星期日,但都好難得見到一間住宅區嘅餐廳要等位🤩👍🏻見到餐廳有VIP包廂,適合一大班人聚會,又坐得舒服,問左店員先知原來銅鑼灣都有分店,下次一於b

究極丼

三文魚壽司($14*2)、三文魚腩($18)、明太子醬燒三文魚($16)、右口魚邊醬油漬($22)、油甘魚

七味醬燒帆立貝

醬燒三文魚炸蝦卷($58),有3件,幾惹味又脆😋
三文魚炸蝦卷

4片三文魚腩刺身 ($68) 厚切、好肥美、鮮爽

三文魚腩刺身(4切)

巨峰提子梳打 ($38) 冰爽解渴🧊
巨峰提子梳打

煉奶士多啤梨雪葩
煉奶士多啤梨雪葩

見到餐廳有VIP包廂,適合一大班人聚會,又坐得舒服,問左店員先知原來銅鑼灣都有分店,下次一於book間房同朋友食飯先!😻
七味醬燒帆立貝
三文魚炸蝦卷
三文魚腩刺身(4切)
巨峰提子梳打
  • 三文魚壽司
  • 右口魚壽司
  • 油甘魚壽司
2024-04-03 13 瀏覽
店名: 究極堂 地址: 北角蜆殼街9-23號秀明中心地下D號舖炮台山站A出口,行6分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5之前已經去過銅鑼灣分店,今次就同朋友去炮台山分店,如果大班朋友聚可book VIP房添,私隱度十分高,又可以享受高質日本嘢🇯🇵午市套餐仲包沙律同麵豉湯添‼️究極丼❤️❤️❤️❤️❤️$208當然要試下佢哋嘅人氣之選,有多款厚切魚生😆有三文魚、左口魚、油甘魚、帶子、吞拿魚蓉、赤蝦、三文魚籽、海膽同紫菜天婦羅等,丼飯鋪滿魚生,再配以日本蛋撈埋食,入口更有口感,超滿足😍壽司定食配烏冬❤️❤️❤️❤️❤️$168有8件壽司,有三文魚、三文魚籽、帶子、吞拿魚等😋件件都十分新鮮,三文魚籽爆漿,富有口感,再加上彈牙烏冬,CP值超高🤩鰻魚芝士玉子燒❤️❤️❤️❤️❤️$78之前試過佢哋嘅玉子燒,一試難忘,今次當然要encore,切開呈流心,芝士拉絲,配搭上鰻魚,整體口感惹味又順滑🥰
店名: 究極堂

究極丼❤️❤️❤️❤️❤️

壽司定食配烏冬❤️❤️❤️❤️❤️

鰻魚芝士玉子燒❤️❤️❤️❤️❤️

2024-03-23 16 瀏覽
火灸三文魚丼飯:今天我去了一家以日本料理聞名的餐廳,點了他們招牌的火灸三文魚丼飯$120。這道料理絕對超越了我的期望!首先,三文魚的質量非常優秀,鮮嫩多汁,完美地燒烤到了適中的熟度,肉質鮮美,口感豐富。魚肉表面微微燒烤的香氣瀰漫在空氣中,仲有芝士,讓我垂涎欲滴。此外,丼飯的配料也非常精心搭配,新鮮的青蔥和白色醬汁、蟹籽增添了飯碗的色彩和口感。最後,醬汁的味道恰到好處,微甜微酸,讓整道料理更加美味。整體而言,這碗火灸三文魚丼飯是一道絕佳的料理,為我的用餐體驗增添了樂趣。蟹肉丼飯:招牌蟹肉丼飯,真係好好食!這碗丼飯擺盤精美,色彩繽紛,讓人一看就有食慾。丼飯上滿滿的蟹肉讓我感到驚喜,每一口都能品味到鮮美的蟹肉香氣。蟹肉鮮嫩多汁,質量絕對一流。此外,丼飯的米飯煮得恰到好處,粒粒分明,口感Q彈。醬汁的調味也非常恰到好處,既增添了料理的風味,又不會蓋過蟹肉的鮮甜。整體而言,這碗蟹肉丼飯是一道絕佳的料理,讓我回味無窮。我強烈推薦這道料理給所有喜愛日本料理和蟹肉的食客們。
火灸三文魚丼飯:

蟹肉丼飯:

2024-03-23
  • 蟹皇丼
2024-03-16 28 瀏覽
每星期三返教會都係附近搵美食😋😋究極堂係有一位對食物講究既靚女姐妹介紹😍😍 她帶我食,我又約另一位靚女食~一個傳一個😋🤗😋🤗一坐底店員都好有禮貌介紹食物👍推介😋今次叫左海膽右口魚邊蝦卷,平時都係食左口魚比較多,右口魚我係第一次食🤣🤣感覺同左口魚差不多👍👍,究極丼,呢個招牌野,個人認為必嗌👍我都很喜歡,魚生好新鮮,另外跟左個蛋可以加落飯度~ 我十分喜歡😋,明太子芝士玉子燒,呢個好滑😋👍好味,溫泉蛋蟹肉沙律,用料新鮮🤗抹茶牛奶~(可以加紅豆,朱古力或咖啡3選1)我選了加紅豆,靚女加朱古力,2杯我都有品嚐左🤣🤣🤣🤣 呢間由頭盤到飲品全讚🤗👍🤗👍
2024-03-13
2024-03-13 23 瀏覽
之前喺銅鑼灣已經食過佢嘅分店,上次食物都好好食,今次黎到北角(炮台山)分店試試,因為菜式都唔貴,叫左好多野食!.✨究極炎之丼 $138丼飯用料十足,炙燒左口魚邊、炙燒帆立貝、炙燒赤蝦、炙燒油甘魚、三文魚沙律同蛋碎沙律,全部魚生都好新鮮,炙燒後更添風味,飯底用特色赤醋飯,赤醋由熟成的酒粕發酵而成,味道濃香醇厚,酸度柔和,撈埋所有配料一齊食,唔使醬油食都味道十足,呢個價錢有呢個質素,性價比高,推薦!.✨海膽左口魚邊蝦卷 $78用醋飯包著炸蝦,上面有炙燒左口魚燒同海膽,左口魚邊經過炙燒之後,熱力將魚油逼出,再配埋甘甜的海膽同炸蝦,入口油潤,又有炸蝦的脆身口感,好食!.✨醬燒三文魚炸蝦卷 $58同樣都係用醋飯包著炸蝦,上面有炙燒三文魚,淋上醬油同炸紅蔥頭,食落味道香濃,兩種卷物都好好食!.✨溫泉蛋蟹肉沙律 $78沙律大大份,用咗新鮮嘅蔬菜,配有溫泉蛋同埋蟹肉,會附上油醋汁(橄欖油、醋、醬油),蔬菜食落清爽又帶點酸味,同會食到一絲絲鮮甜的蟹肉,好解膩!.✨忌廉薯餅(2件)$38忌廉薯餅用左蟹肉、牛奶味忌廉同薯蓉做餡料,外面炸到香脆,內面口感軟滑細膩,好食!如果可以配埋醬汁會更好🤣。.✨紫菜明太子

✨究極炎之丼 $138

✨海膽左口魚邊蝦卷 $78

✨醬燒三文魚炸蝦卷 $58

✨溫泉蛋蟹肉沙律 $78

✨忌廉薯餅(2件)$38

✨紫菜明太子天婦羅 $38

用紫菜包住明太子製成天婦羅,炸到脆身,食到明太子的鹹香,配酒食一流!
✨牛油帆立貝(粟米汁)配 蒜蓉法包 $88

可以配蒜蓉法包或薯條,我地選擇左用蒜蓉法包,有帆立貝四大粒,配料有芝士、青椒、紅椒、洋蔥等配料,用鐵板燒焗,醬汁味道濃郁,配法包好食!
✨西柚燒酎 $68

叫左好多送酒小食,當然要叫番杯酒,叫左柚子Chuhai,燒酌混合碳酸飲料而製成的酒,係日本餐廳常見的酒飲。杯酒一上枱震驚左我,估唔到係用新鮮西柚,食客可以自己調配果汁嘅濃度,整體飲落味道好清爽!
今次食完都非常滿意,食物質素好,價錢相宜,同銅鑼灣店一樣都有vip房,適合一大班朋友gatherings!
去咗炮台山食咗一間好出色嘅日本料理, 佢叫究極堂, 係蜆殼街地下,佢嘅環境裝修似高級嘅日本餐廳,但食物價錢就非常親民,佢仲有個好處係,佢有一間VIP房,可以for一大班人gathering,正吖~~ 基本上好多唔同種類嘅日式料理佢都有,我今次主要想試下佢嘅飯同埋刺身,望到餐牌見到有蟹皇丼即刻心心眼甜蝦同帶子刺身我去每一間日式料理都係必叫,唔食唔安樂~~ 仲有叫咗佢嘅串燒,海苔墨魚他他,同埋巨峰提子梳打 蟹皇丼份量大小剛剛好,擺盤好用心,佢有幾片烤過嘅鱈魚片,咬落卜卜脆好好味,佢嘅飯仲用咗蟹膏同豆腐混埋一齊,味道都好夾,睇得出佢地係用心製作 刺身帶子同埋甜蝦,比我想像中的大件,帶子新鮮鮮甜,每件都係厚身肉地,價錢$58/4件,抵食夾大件,甜蝦都好新鮮,冇得挑剔 佢嘅海苔墨魚他他串燒,用料足,咬落墨魚好有咬口同埋彈牙,佢係用新鮮嘅墨魚滑做,有好多墨魚肉係入面,再加上個醬汁~~~ 不得鳥呀~~最後飲品巨峰提子梳打,好清新,有外表又有內涵,整體食物質素高汁,用心製作,抵讚

2024-03-07