心心念念想吃烤肉好長時間,當晚雖然有機會,但時間有限,因此選了這間位處銅鑼灣街邊,交通方便、價格平民的烤肉店一試究竟。想食烤肉,價格又平民,環境自然不會太舒適。不過這間店位置還算寬敞,店內也算整潔衛生。餐牌內容算是比較豐富,有需要自己燒的烤肉定食,也有鍋類,還有鰻魚飯、吉列牛飯等快捷選擇,炸軟殼蟹、炸雞、芝士薯條、章魚小丸子等傳統等日式小食也都有,整體來說可根據個人口味、時間、預算等自行安排,選擇尚算豐富。今日重點是烤肉,自然選擇黑松露和牛定食。不到兩百元的定食,牛肉都切得幾厚身,還有清湯一碗,以及兩辦溏心蛋。另外還有一大碗加了飯素的白飯,相信都能食得幾飽。另外我還發現隱藏食法,下面再說。牛肉外面一包裹一圈預先製作好的黑松露外殼,肉質鮮紅,質素可以。放到板上煎至五成熟,油脂只能說還算可以,但是肉質軟嫩,有明顯的肉香,即使煎過壟,肉質也不會鞋和乾。黑松露的味道也比較明顯,整體味道比較香濃。溏心蛋中規中矩,中間糖心粘稠,也夠入味。這就是隱藏食法了,食晒牛肉之後,可以將盤中的生椰菜放到板上,利用板上殘留的牛肉油脂自己炒椰菜。椰菜炒熟之後帶有牛肉香,還有鮮甜味道。但是提醒大家,倘真想自己炒,要

黑松露和牛定食

溏心蛋中規中矩,中間糖心粘稠,也夠入味。

這就是隱藏食法了,食晒牛肉之後,可以將盤中的生椰菜放到板上,利用板上殘留的牛肉油脂自己炒椰菜。椰菜炒熟之後帶有牛肉香,還有鮮甜味道。但是提醒大家,倘真想自己炒,要注意將板上需要多一些油,否則椰菜炒不透,會乾和硬,生蔬菜的澀味也會殘留,那就不好吃了。
隱藏吃飯-自助炒椰菜。

總的來說,這間店的質素相對價格,性價比算比較高。
2024-05-02
黑松露和牛定食
隱藏吃飯-自助炒椰菜。
  • 板燒吉列牛
  • 黑松露吉列牛
  • 板燒吉列牛定食
2024-03-18 282 瀏覽
日式燒肉很多種,在香港也有不少一人燒肉店。秘 Secret Chefs 是一間吉列牛專門店,還有招牌的板燒系列。有數間分店,我去的是銅鑼灣店。晚上8點左右來到不用等位。不過無耐就滿座,吃完出去時就看到排隊的人龍呢。晚市會是單點一個價錢,加配定食要 +HKD 38。這會有味素飯、非常入味的楓糖流心蛋和微辣的日式大根湯。🥩黑安格斯牛舌芯 (HKD 108)牛舌芯口感軟嫩,放在石板上燒十分香。厚薄適中,份量比我預計的多。可以配個醬汁吃,不過個人覺得牛舌芯燒完本身已經很多汁很惹味就是囉。🥩板燒吉列牛 (HKD 98)這個是招牌來,所以點來吃吃看。牛的油脂不會太多且分佈平均,喜歡入口時的外脆內軟。🐷芝士吉列豚肉 (HKD 88)如果不吃牛也有豚肉可以選擇,不過就不是板燒。外層的炸粉很香脆,就有點輕易和肉分離開。豚肉肉質都是十分鮮嫩,沾芝士來吃就更惹味。🥬野菜鍋 (HKD 42)想吃點菜可以點這個鍋,還有金針菇、蘿蔔之類。
日式燒肉很多種,在香港也有不少一人燒肉店。
有數間分店,我去的是銅鑼灣店。晚上8點左右來到不用等位。
不過無耐就滿座,吃完出去時就看到排隊的人龍呢。
晚市會是單點一個價錢,加配定食要 +HKD 38。
這會有味素飯、非常入味的楓糖流心蛋和微辣的日式大根湯
味素飯
楓糖流心蛋 & 日式大根湯
🥩黑安格斯牛舌芯 (HKD 108)
牛舌芯口感軟嫩,放在石板上燒十分香。
厚薄適中,份量比我預計的多。可以配個醬汁吃,
不過個人覺得牛舌芯燒完本身已經很多汁很惹味就是囉。
黑安格斯牛舌芯
🥩板燒吉列牛 (HKD 98)
這個是招牌來,所以點來吃吃看。
牛的油脂不會太多且分佈平均,喜歡入口時的外脆內軟。
板燒吉列牛
🐷芝士吉列豚肉 (HKD 88)
如果不吃牛也有豚肉可以選擇,不過就不是板燒。
外層的炸粉很香脆,就有點輕易和肉分離開。
豚肉肉質都是十分鮮嫩,沾芝士來吃就更惹味。
芝士吉列豚肉
🥬野菜鍋 (HKD 42)
想吃點菜可以點這個鍋,還有金針菇、蘿蔔之類。
野菜鍋
題外話/補充資料: 要注意這間只收現金。 牛的質素再加上板燒的吃法,這價錢的CP值頗高, 推介喜歡吃板燒牛的朋友來吃吃看喔 Ψ( ̄∀ ̄)
2024-03-15
楓糖流心蛋 & 日式大根湯
黑安格斯牛舌芯
2024-03-21 131 瀏覽
中午同同事食午餐,1:00pm一去到就有位,店舖座位雖然較小,但每座位都較闊落。裝潢是日式風格,主打日式料理和燒肉,有平價午市套餐,亦有多款燒安格斯牛的不同部位選擇,一行仨人都喜歡食燒牛,所以各自揀咗三款牛嘅不同部位,開心share。每個燒牛再加咗$22套餐,配白飯+飯素,流心蛋,汽水。燒黑松露《吉列牛》💲158超驚喜👍🏽👍🏽個人認為必食之一。第一眼見到仲同同事討論外觀唔靚,黑蚊蚊。一食之下,完全改觀,燒完後,肉嫩,重牛味,外皮的吉列香脆,與牛超配搭👍🏽板燒安格斯牛小排💲$148都好好食,質素唔錯👍🏽黑安格斯牛舌芯💲108正常發揮

吉列牛
燒黑松露《吉列牛》💲158
牛小排
板燒安格斯牛小排💲$148
都好好食,質素唔錯👍🏽
牛舌芯
黑安格斯牛舌芯💲108
正常發揮
吉列牛
牛小排
  • 黑松露吉列牛
  • 板燒牛小排
2024-01-09 284 瀏覽
今日天氣好 適逢友人從英國回港據說銅鑼灣有間自家燒吉列和肉飯好正 相約去左試「秘」 今次我地就揀左黑松露吉列和牛同吉列和牛飯上枱既時候都仲係生既餐廳就提供左火爐按住自己既喜好自行調節牛肉生熟度,對於我地黎講 都係輕輕燒一燒就擺落口 一啖肉一啖飯 簡直就係人間美食 本來食物質素就唔錯,加上黑松露脆皮味道濃郁 值得推薦一下總評分:7/10
今日天氣好 適逢友人從英國回港
據說銅鑼灣有間自家燒吉列和肉飯好正 相約去左試「秘」

今次我地就揀左黑松露吉列和牛同吉列和牛飯
上枱既時候都仲係生既

本來食物質素就唔錯,加上黑松露脆皮味道濃郁 值得推薦一下

總評分:7/10
2023-12-20 284 瀏覽
下午和啊妹經過一間日本燒用店,但午餐主要有六個餐我叫了鲭魚,妹妹叫了鳗魚鳗魚同埋鲭魚都ok好食,都幾肥美,溫泉蛋 都不錯,最特別是D飯,上面加了很多紫菜碎粒 ,單吃飯都好好味,跟餐還有汽水,70幾蚊,銅鑼湾來說都幾ok
2023-12-04 272 瀏覽
听friend讲呢间唔错所以来试下,简直大失所望。点左个黑松露吉利牛套餐,吉列牛嘛质素好一般,没牛肉质感,每一块都好细,黑松露味亦都唔浓。味素饭极其咸,大根汤简直差评,饮一啖有滴反胃,就没再饮了。最紧要系只收现金,依家好多人都唔带现金噶啦,搞到周围稳便利店,稳银行,稳找换店,搞左好耐先换到现金俾钱。简直系最唔愉快嘎晚餐经历,食物没满足到自己嘎胃,仲要搞到一身麻烦。以后都唔会来呢间了,大家都可以小心中伏(ps 都有好少有店可以令我愤怒到写差评,呢间都算犀利)

(ps 都有好少有店可以令我愤怒到写差评,呢间都算犀利)
黑松露吉列牛
2023-11-13 238 瀏覽
其實係見好多人介紹去食呢一間吉列牛,於是有一日weekend經過荃灣嘅時候就去試一試,去到果然名不虛傳!門口已經有一小撮人排緊隊🥲 我覺得員安排排隊嘅時間同埋分配人流上面都做得幾好😉 講返食物質素先, 吉列牛食落去確實好好食☺️, 豐富嘅肉汁啦,然後佢再包住一啲我覺得比較適量嘅油脂感,整體嘅肉質好嫩滑,然後呢再沈上少少嘅調味料,我覺得個味道加多咗唔同層次,果然名不虛傳。價錢嚟講呢都可以接受嘅,加上呢環境其實都好整齊整潔啦!

價錢嚟講呢都可以接受嘅,加上呢環境其實都好整齊整潔啦!
2023-10-10 920 瀏覽
好耐之前喺荃灣見過哩間餐廳。當時有好多文介紹佢,係荃灣必食日文菜之一。近年,佢喺港島區都有分店啦,唔洗再去咁遠食。又係啲奇怪時間去食飯😂去到嘅時候大約4:30左右,得我同一對準備埋單嘅情侶。初頭諗餐廳會唔會要落場,好多日本餐廳中間時間都會休息,見佢俾我入去,就揀位坐。燒牛肉野菜鍋 ($98)野菜鍋好豐富有冬菇、金菇、芋絲、嗚門卷、獅子狗、椰菜、白蘿蔔。原本野菜鍋已經跟一碗白飯,想貪心啲可以upgrade 飯素飯,會有埋溏心蛋。平日會送埋汽水添🥤個湯底有啲中式粉麵加咗腩汁嘅湯🍲,唔係平時shabu shabu 嘅甜湯底。原來係用蔬菜煮嘅湯底,好清,唔油膩。我無睇清楚餐牌,原來唔係牛肉片,係牛肉,所以成個感覺都好唔日式。牛肉有6~7件,每件都大大件,啖啖肉。肉質好嫩,唔柴。將啲牛肉浸落湯度,吸埋湯嘅汁,幾好食。只係成件事好中式,味道係唔錯的😂食物份量好大,除咗牛肉份量多,配料嘅份量都好多,夾極都有。不過餐廳較大油煙味,啲衫會好吸味。餐廳人流唔多,門口附近又有工程,全程都唔多客人,但職員都好殷勤幫客人加水,好有禮貌。
好耐之前喺荃灣見過哩間餐廳。

又係啲奇怪時間去食飯😂
去到嘅時候大約4:30左右,得我同一對準備埋單嘅情侶。

燒牛肉野菜鍋 ($98)

平日會送埋汽水添🥤
牛肉有6~7件,每件都大大件,啖啖肉。
肉質好嫩,唔柴。將啲牛肉浸落湯度,吸埋湯嘅汁,幾好食。
只係成件事好中式,味道係唔錯的😂

2023-10-06 249 瀏覽
星期五收工happy Friday 諗唔到食咩,經過銅鑼灣見到石燒牛肉就入去試試。揀左招牌板燒吉烈牛,外面炸得好脆但係牛肉仲係好軟唔硬身,推薦!!跟餐仲有一碗素飯同湯,飽到差啲食唔哂😋
跟餐仲有一碗素飯同湯,飽到差啲食唔哂😋

• 板燒吉烈牛
2023-09-20 321 瀏覽
銅鑼灣午餐:「袐」,bookmark 咗呢間好耐,遲遲都未嚟食,終於等到機會。叫咗份秘·燒黑松露吉列牛定食。秘·燒黑松露吉列牛定食 - 將黑松露混入麵包糠一齊炸,黑松露味唔算濃,淡淡的,牛肉味本身亦唔濃,所以兩者夾埋幾合適,牛肉肉質嫩,無筋,然後配上一個石燒爐,想要幾熟自己話事。整份吉列牛份量算多,都只係$158幾抵食。再加$22可以升級做秘之飯素同楓糖流心蛋,午餐就送汽水(星期六/日除外),所以CP值👍🏻。

2023-08-11 471 瀏覽
星期六經過這間店食午餐 "秘(secret chefs)"食板燒烤牛。1. 秘.燒牛肉野菜鍋加配定食$120定食包飯素醬油飯加流心蛋😛牛肉超入味,湯底都唔錯,味道剛剛好2. 板燒安格斯牛小排加配定食$140自己燒,自己定幾成熟👍星期一至五去食就低食好多,送汽水🥲大家記得帶現金。呢間店唔收其他支付方式
星期六經過這間店食午餐
"秘(secret chefs)"食板燒烤牛。
1. 秘.燒牛肉野菜鍋加配定食$120
定食包飯素醬油飯加流心蛋😛
牛肉超入味,湯底都唔錯,味道剛剛好
2. 板燒安格斯牛小排加配定食$140
自己燒,自己定幾成熟👍
星期一至五去食就低食好多,送汽水

🥲大家記得帶現金。呢間店唔收其他支付方式
2023-08-10 295 瀏覽
今日出開銅鑼灣 就食朋友介紹嘅呢間吉烈牛 7:15pm 左右黎到 竟然唔洗排隊就入得😆😆✨板燒吉烈牛 $118 (套餐+38)呢個都有啲牛味嘅 不過就唔太濃 但都唔錯😋但啲牛有啲筋🙈 套餐就多左飯素 蛋同個湯但就冇乜特別 我地覺得唔洗加都得🙈 好彩淨係加左一個✨黑松露吉列牛 $158黑松露味非常香😋😋 牛都靚啲冇乜筋 不過就比黑松露搶晒啲味 唔係幾食到牛味🤔總括黎講味道都幾好 都幾抵食嘅 👍 中間有主動幫我地加多舊助燃味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔

✨板燒吉烈牛 $118 (套餐+38)

✨黑松露吉列牛 $158

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔
2023-07-05 551 瀏覽
午餐行過唔知食咩,見到有燒肉套餐就入去試下。點知就伏左🤦🏻‍♀️叫左個牛舌飯。啲牛舌靭到不得了,咬到口都攰。個汁又甜又唔好食🥲呢啲燒肉汁其實普普通通都已經無問題,唔知點解可以咁唔好食。個飯其實又細碗,咁就八十幾蚊真係好唔抵。仲要佢話跟飲品,然后淨係得汽水,連普通檸茶檸水都無。對於我呢啲唔鍾意飲汽水嘅人黎講就只可以揀飲水😑 個環境黎講又係唔特別好,有一種廉價堆砌出黎嘅日本餐廳感覺。香港黎講已經好少見到呢種質素嘅日本餐廳,仲要開係銅鑼灣,賣銅鑼灣價🤦🏻‍♀️

2023-07-05 389 瀏覽
🔔follow Instagram @my_foodie.foodie 更多有關香港既好野食啦!🔔成日食飯時間都要排隊既吉列牛,今次終於有機會試到🥹 可以就咁嗌或者加定食(包胡椒湯,吉列牛,糖心蛋同飯)板燒吉列牛 餐廳會比舊肥膏當油, 牛既份量足, 嗰粉唔會太厚夠脆口,同肉質都幾嫩口! 😍 不過, 但個粉陣味好重,令到牛味就唔係好夠,冇乜牛味,同切得薄得濟,厚啲會更好🥸黑松露吉列牛個人比較鍾意黑松露呢個,味道幾特別,佢係用黑松露粉包住每舊牛,所以黑松露嘅味好重😋 就冇咗頭先普通吉列牛定食嗰個缺點 ,但係牛都係冇乜味,淨係食到好重嘅黑松露味🫡味道: 7.5/10環境: 7/10服務: 7/10人均: $100-200

吉列牛定食

服務: 7/10
人均: $100-200
黑松露吉列牛定食
2023-06-18 268 瀏覽
秘燒黑松露吉列牛 $158加咗$38晚市定食,有秘之飯素+兩隻溏心蛋+大根湯呢個套餐超級好食!佢啲牛油脂分布得好平均,好充足!佢係自己燒,可以控制幾成熟,我燒到佢哋兩面變色之後等多一陣就食,所以唔會過熟,食落去好嫩!而且佢個邊真係超級脆,我冇特別燒佢個邊都依然好脆~黑松露味好香好濃,同個牛好夾佢個秘之飯素都好好味,溏心蛋偏甜,大根湯清清地,有少少辣,都幾好飲!九州豚肉燒 $98同樣加咗個$38晚市定食豚肉感覺切得好幾薄,所以比較容易熟,不過對比係牛肉冇咁嫩同冇咁香。雖然佢面上有黑椒,但其實食落唔係好香
秘燒黑松露吉列牛 $158
秘燒黑松露吉列牛