2022-08-17 952 瀏覽
一早約咗朋友中環午餐,吃日本野。但landmark 冇餐廳可以book, OpenRice 找到碗屋,價錢可以接受便book 這間。早到5分鐘,店員安排入座後沒有摧下單,完來午市套餐相當多選擇。叫了兩份定食,魚生不錯,燒牛肉也很夠味。全程沒有來摧你走,食咗一個半小時。吃埋甜品飲埋咖啡。埋單重有85折,抵食性價比很高。
2022-08-15
  • 刺身
2022-08-17 11128 瀏覽
表姐升職做大佬,我就得益有飯食🎉👏 無意中發現呢間歷史悠久既日式放題,而我竟然咁遲先黎食。其實主要係以前唔係中環區返工,所以非常懶去中環🙈無限時 6至10 $598/位,另外經Openrice訂有8折頭盤已諗定,一黎就龍蝦刺身先😍 原隻幾鮮甜再黎個海鮮拼盤樣樣試下,除左三文魚質素一般之外,款款都好新鮮好好食👍 鐵板鴨肝: 正呀,即煎外脆內軟,食左3轉😱 不過底層係軟方包唔係多士鐵板帆立貝&釀蟹蓋: 一上枱已經覺得呢間真係質素高D,起碼唔係一pat醬一pat芝士咁焗,食完都唔知食乜咁😂 帶子剛剛熟唔韌,蟹蓋食到蟹肉,一粒粒👍海胆小手卷&拖羅小手卷 (嗌左少飯): 2款都好食,海胆一D腥味都無鐵皮厚燒牛柳&鐵板薄燒牛肉: 2款都好食,口感唔同,呢間既鐵板類真心唔錯👍炸軟売蟹: 好食,無乜炸粉,啖啖蟹肉串燒尤魚筒仔: 好味串燒雞軟骨: 咸香好食鹽燒大蝦: 即燒,有蝦膏,仲好實肉甜品: 個肚好脹,已經無位塞,最後只試左5色雪糕球 豆腐,綠茶,芝麻,柚子,芒果鯛魚湯: 我次次食到好飽都飲碗湯暖下胃,好好飲💕忍唔住飲左2碗蟹子沙律: 一睇就係一碗碗放雪櫃,唔太新鮮厚燒咸牛舌: 唉,見有食評話爽口,

頭盤已諗定,一黎就龍蝦刺身先😍 原隻幾鮮甜

炸軟売蟹: 好食,無乜炸粉,啖啖蟹肉

串燒尤魚筒仔: 好味

串燒雞軟骨: 咸香好食

鹽燒大蝦: 即燒,有蝦膏,仲好實肉

蟹子沙律: 一睇就係一碗碗放雪櫃,唔太新鮮
厚燒咸牛舌: 唉,見有食評話爽口,滿心期待,點知係淋身個款

味道好過出面2百幾蚊個D放題,真係每樣食一轉都飽飽地,只怪我細食左🙈

另外,值頭一讚,員工服務幾好,有禮貌又會同客人講下笑咁,尤其上左年幾既服務生👍敬業樂業
2022-08-16
2022-08-13 8366 瀏覽
鄙人的另一個「私藏」。認識《碗屋》已是店子仍在新世界大廈的時代;那時仍未開始「開飯之旅」。稱她為城中日本放題的元祖,誠然當之無愧。後來某年某日,到其「新址」同一幢大廈的另一家日本料理時,重遇了她。喜歡這裡有個室可以安排,四位來用餐就可享有較私人的空間,所以很多個重要日子,都是在此渡過。今天,友伴和我,又來這裡慶生了。若以食品款式來衡量性價比,整個Menu連甜點也不過「70品」,燒肉放題動輒過百。箇中原因是疫情關係,原本有的しゃぶしゃぶ部分被抽走了,一下子少了10品以上。其實幾多品都好,合您意的「上品」有多少,才是關鍵!這晚,六時入席,預備好與好友邊吃邊談,享受一個夜晚。店員先為我們每人一份的海の幸落單:今晚有生蠔、磯煮鮑魚、和二人「些牙」一份的龍蝦刺身,另外為我們打點刺身拼盤。咦,海の幸不是有三個選擇嗎?人數又不是不夠 (雖則只有三位),怎麼只點兩款?原因是店員交帶了不用點龍蝦,答案在下圖找。刺身船,實在不是甚麼稀奇事,日本放題甚至火鍋任食都會贈送,而且成艘船咁大的都有;但乾冰煙霧散去後,看到、嚐到的是甚麼,才是真實。當然,在此上面看見的,除了店方的食材質素,還有一份這些年來風雨同路的
鄙人的另一個「私藏」。

今天,友伴和我,又來這裡慶生了。

魚乾 (前菜)
前菜三品
巨峰乳酸梳打
生蠔
磯煮鮑魚
刺身拼盤
刺身船,實在不是甚麼稀奇事,日本放題甚至火鍋任食都會贈送,而且成艘船咁大的都有;但乾冰煙霧散去後,看到、嚐到的是甚麼,才是真實。當然,在此上面看見的,除了店方的食材質素,還有一份這些年來風雨同路的情誼。

稍為rewind一下,在等待刺身上桌之時,我等心急人便搶先下單,要吃這裡的「一厚一薄」:鐵板厚燒和薄燒牛肉。
鐵板厚燒牛肉
鐵板薄燒牛肉
還有一味肉類燒烤,不可不試:燒羊扒。
燒羊扒
鐵板鴨肝
豐富的肉類與海鮮,已飽了一半?不,這只是個開始!
蕃茄沙律
日式炸豆腐
牛油果軟殼蟹卷
山葵汁厚燒豚肉
鐵板炒雜菜
「安哥」時間!刺身壽司再被「寵幸」,而點菜時,我們表達「想吃」三文魚腩,而店方也從善如流。
火炙左口魚鰭邊壽司,鰻魚創作卷
由頭帶到尾,指的不是我們在這頓大餐的「表現」,也代表我們從晚市開始,吃到外面卡座的客人也離開的七七八八了。對我而言,放題特別的地方,是吃到最後,總是撐到不想再吃了,但若干時日 (可能是過兩日!) 又會心思思想再來一遍。是饞嘴,還是感情?
2022-06-13
  • 龍蝦刺身
  • 鐵板燒牛肉
  • 鰻魚創作卷
2022-08-06 1110 瀏覽
今年同男朋友慶祝生日,特登嚟碗屋食飯出發前已滿心期待!碗屋之前都去過,完全滿足哂食日本放題嘅願望😍😍 一開始已經有得揀食鮑魚、生蠔、龍蝦刺身或者鐵板開邊龍蝦🦞每款都想試一下😆我哋揀咗龍蝦刺身!肉質晶瑩通透,食落爽脆鮮甜,如果呢個頭盤可以食多次都咪話唔抵😆當然唔少得仲有佢嘅刺身,又係冇得輸,特別係甜蝦,好鮮甜!仲有佢嘅海膽手卷,不得不讚一下,海膽味道唔會苦新鮮嘅,而且飯量唔多,唔使因為食飯而食到飽晒!🤩🤩 最後當然要讚吓服務人員,每一個對顧客態度都好,又會推介你食人氣食物👍🏻👍🏻
今年同男朋友慶祝生日,特登嚟碗屋食飯
出發前已滿心期待!
碗屋之前都去過,完全滿足哂食日本放題嘅願望😍😍
2022-08-05
第一次食呢種唔使自己畫紙,係叫店員落單嘅放題,起初覺得都幾唔方便,嗌得無平時食放題咁盡興(平時至少每樣黎十件啦😂),但好在漏單情況少,而且每樣熟食都係即叫即做,質素反而略勝一籌🤩 是晚被安排到坐吧枱位,望住師博係面前整鐵板燒,感覺真係唔似食緊放題😎🤪先黎每兩位送一客龍蝦刺身或煎龍蝦尾肉🦞刺身肉爽但說唔上鮮甜,煎龍蝦肉爽口而多汁,但份量較吝嗇🤔《 刺身 》與其每款刺身點幾舊,店員貼心地主動安排左艘刺身船⛵️ 食材新鮮肥美,尤其係吞拿魚更係入口即融,𝘌𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦左幾𝘙𝘰𝘶𝘯𝘥🤤 甜蝦、螺片同八爪魚粒就較遜色,唔太甜~《 鐵板 》最值得叫嘅系列一定係佢哋嘅鐵板燒,除咗即叫即燒有鑊氣,質素更媲美貴價嘅鐵板燒🤩 「厚燒牛肉」半生熟,肉質細嫩無雪藏味👍🏻 帶子、燒蝦同樣鮮甜,比較特別係有「鴨肝多士」,唔怕膽固醇高真係可以食返夠本😂😋《 串燒 》大致上中規中矩😃 冇特別深印象 😀《 料理長おすすめ 》 最有誠意嘅菜式都雲集喺廚師精選,高推「海膽冷豆腐」,用上冷麵湯底浸住凍豆腐,免頭嘅海膽同豆腐融為一體,好似食緊豆腐花😋 全店唯一一款壽司「火炙左口魚」,濃郁魚油香,但係得一款壽司對飯控黎講小小悶~ 「厚

《 鐵板 》

《 串燒 》
大致上中規中矩😃 冇特別深印象 😀

《 料理長おすすめ 》
最有誠意嘅菜式都雲集喺廚師精選,高推「海膽冷豆腐」,用上冷麵湯底浸住凍豆腐,免頭嘅海膽同豆腐融為一體,好似食緊豆腐花😋 全店唯一一款壽司「火炙左口魚」,濃郁魚油香,但係得一款壽司對飯控黎講小小悶~ 「厚燒鹹牛舌」一啲都唔鞋無臊味,好重鹹香👍🏻

甜品選擇較少,唯有任食雪糕食得下~芝麻同柚子味都好濃郁😋

整體體驗同一般放題好唔同,食物都有質素,價錢當然亦較貴,間唔中豪下都可以😌
———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
———————————————
2022-07-20 2055 瀏覽
ღ中環高質放題🫶🏻ღ 頭盤有龍蝦刺身,原隻鮑魚同埋扇貝揀😚今次揀咗龍蝦刺身,口感都算幾爽口彈牙😝ღ 魚生大部份魚生都好新鮮肥美,厚切一啲都唔孤寒😻甜蝦唔會話淨係第一round先肥,之後叫嗰啲都keep住有水準😛ღ 熟食推薦鐵板鵝肝!鵝肝上枱超級肥美,仲唔會逼你食大大嚿包😍ღ 卷物有海膽同拖羅手卷任食🤩!但海膽食落有啲腥,一般般🤣ღ 甜品甜品方面就唔算多選擇🤣得幾款雪米糍大福,同埋雪糕😛雪糕推介豆腐味,食落好香滑!每位 $558 + 10%==============================🍴 碗屋📍 中環皇后大道中139號 The L. Place 1樓==============================

中環高質放題🫶🏻

ღ 頭盤

ღ 魚生

ღ 熟食
推薦鐵板鵝肝!鵝肝上枱超級肥美,仲唔會逼你食大大嚿包😍

ღ 卷物
有海膽同拖羅手卷任食🤩!但海膽食落有啲腥,一般般🤣

甜品

每位 $558 + 10%

🍴 碗屋
📍 中環皇后大道中139號 The L. Place 1樓

2022-06-25 2772 瀏覽
以前食過午餐set lunch同晚市自助餐,覺得午餐set lunch質量好(雖然唔平),晚市自助餐算average(記憶中性價比算唔錯),所以有經常推介同事、朋友去幫襯。已經有一段時間唔去開附近,今次再幫襯真係大失所望!魚生好大份本來見倒好開心,但一食發覺完全無鮮味無魚味,二佰幾蚊嘅lunch set仲差咗連鎖壽司店,雖然見餐廳仲有好多客人(可能因為喺中上環有好多寫字樓),但已經被我back list!
2022-05-26
2022-06-11 3022 瀏覽
非常美味的午餐放題。比起旺角尖沙嘴那些放題高幾班。環境寬躺又衛生。紙巾洗手液齊備。D茶都好飲D。魚生:好新鮮。已經是encore,都好好。鐵板帶子:非常美味。已經是第3粒。依然美味しい。雞軟骨:掂👍樣樣都好食服務一流。速度又快。質素超高。一定要再encore.

魚生:好新鮮。已經是encore,都好好。

鐵板帶子:非常美味。已經是第3粒。依然美味しい。

雞軟骨:掂👍

樣樣都好食
服務一流

速度又快

質素超高

一定要再encore.
2022-06-11
用餐優惠
優惠券
  • 鐵板帶子
  • 炸軟殼蟹
2022-06-06 2806 瀏覽
今日大家嚟到中環食放題(呢間放題我半年前食過一次 質素係幾好)到我今日再睇返網上既最新食評……有人話間野係茶餐廳質素,我嗰下係呆左….(👩🏽:五百幾蚊既價錢,啲質素係茶餐廳貨色??)我唔相信,決定要再試一次!我大約18:00左右嚟到,成堆人喺哂lift 門口度排隊等入座,好在職員既效率都幾快!(👩🏽:先講講間野既資訊先)•由18:00-22:30(食足四個半鐘)•喺餐牌上面既所有嘢食都係任叫•會有埋頭盤俾你揀•每人價錢$602(包埋加一)•06/06/22開始 每人價錢$657(包埋加一)第一輪叫咗碟刺身(👩🏽:點解甜蝦既蝦頭黑色既?仲有吞拿魚啲色咁紅既?🧐)好 我照試…..甜蝦,吞拿魚正常既,但係嗰種感覺已經唔係我第一次嚟呢間鋪頭叫刺身食嘅嗰種口感。(👩🏽跟住叫既嘢食我都唔係太想影相,求其影左兩幅咁)如果大家想再睇啲好啲既相,睇我Instagram:zstgnut 既精選動態➡️Food 有得睇🙂返到屋企,我已經覺得口渴,唔知係啲豉油出問題,定係拉麵出問題😖其實呢個價錢,俾啲咁既質素,真係唔抵食,嚟緊想食既,每人價錢仲要$657(包埋加一)認真講句我食茶餐廳既嘢食仲好食!

(👩🏽:先講講間野既資訊先)
•由18:00-22:30(食足四個半鐘)
•喺餐牌上面既所有嘢食都係任叫
•會有埋頭盤俾你揀
•每人價錢$602(包埋加一)
•06/06/22開始 每人價錢$657(包埋加一)

2022-06-05
2022-05-26 2479 瀏覽
好耐 好耐沒去了, 記得N 年前還算是一家高級少少,食物質素幾唔錯的日料.今日去左,太失望,簡直有啲驚嚇到,壽司🍣猶如超市買,不,還不是city’super 的level, 很差的那種,無論個外型到味道,太差,我已經無法形容,午餐人均$250,還是15% off 後的價錢。

2022-05-04 4197 瀏覽
母親大人鍾意食日本嘢,於是在佢生日就訂咗碗屋放題,今次係第三次嚟食,都冇令我失望,保持一貫水準!可能由於人客唔多,我哋被安排到獨立房間位,有私人空間,可以高談闊論。一坐低就叫咗個刺身船,刺身新鮮肥美,種類又多,而且黎得幾快,等候食物嘅時間短。另外餐廳都請我哋每人飲一杯飲品,員工都十分nice!可能因為餐廳沒有滿座嘅關係,我們坐咗三個幾鐘,都沒有人催促我哋買單。雖然碗屋放題價錢比出邊其他普遍嘅放題貴,但係論食物質素,同埋員工服務,絕對係物有所值!
2022-04-29 3221 瀏覽
趁晚市放寬立即同朋友約食晚飯,本身同朋友約咗食另一間,但朋友想試新野,所以揀中碗屋。加上大家都仲有消費券,係會想食得豪啲!預先訂咗位,去到因為太多人,而且埋梗單,結果都唔能夠準時交檯,我哋都等咗陣。埋到檯即刻點野食,其他點餐職員,啲服務都係一流,好禮貌,而且見到你食完即收碟!加上食物上得都好快,而且係即整熱辣辣,尤其鐵板煮嘅食物,真係好食!推介一下個鴨肝,本人唔太好肝類但呢個係入口即溶化,真心好食!另外羊架又係無騷味,好正!其他鐵板牛類都係好好味,而且師傅排得好靚仔,見到都想食多幾件!最後甜品食雪糕,好滑,食咗幾球至於刺身有少少失望,普通料,所以大家唔好浪費個胃去食刺身啦!要食就揀熱食啦!

另外羊架又係無騷味,好正!

最後甜品食雪糕,好滑,食咗幾球

• 羊架
  • 鴨肝
2022-04-28 2095 瀏覽
價錢上未去已經覺得會同普通放題差好遠,而掩尖友人一向唔愛放題但都迫佢試一次事關當日仍係2人一枱,一行3人分兩枱隔少少行人路,坐底後就叫侍應拍埋同加膠板,跟足防疫措施。侍應亦埋嚟介紹話落兩盤刺身,又介紹下點咩好食,全人手落單~有好有唔好,可能價錢問題所以人手落會親切啲,亦因為朋友生日,佢就喺刺身度加小蠟燭,二人送龍蝦刺身一客。厚同薄牛都好正,牛味好重,刺身亦明顯同普通放題唔同,赤貝,帶子真係同出面既差好遠。燒蝦都好正,好大隻仲有膏

2022-04-18
  • 赤貝刺身
  • 海膽手卷
2022-02-17 3674 瀏覽
朋友生日來到中環吃放題,冇限時可以慢慢食佢嘅刺身好新鮮選擇亦很多,龍蝦刺身十分好味,口感爽口彈牙熟食方面鐵板燒扇貝同牛肉值得推介,鵝肝多士Encore了幾次整體員工服務同食物都令人十分滿意
  • 刺身拼盤
中環 碗屋高級放題任食✅高質燒物 日式食品😍中環D出口步行約2分鐘呢一間位於中環商業大廈😍非常高質✅需要訂位🔥會有出邊同埋入邊嘅房😛如果要訂房嘅話大約要等一個月😁建議客人可以早啲去book定🤪呢一間嘅舖頭最主要主打一啲新鮮嘅食材😛所有食材都係新鮮製造😄分量十足🤫可以任食三個鐘頭😆包你食得非常飽😎刺身放題- 入邊包括咗好多唔同嘅刺身😁包括三文魚😋吞拿魚😁北寄貝😆帶子等等😍燒物- 會有原隻鮑魚🤣新鮮帶子😎燒大蝦等☺️樣樣都非常新鮮☺️燒蟹蓋等等😆非常吸引🔥基本上每日都會全場爆滿😎值得一試👋地點:中環皇后大道中139號The place 1樓名稱:碗屋好去評分🎖(5個👍🏻為最好)- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻- 推介:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻———————————————————————————🏆試食/合作:WhatsApp or DM 查詢👍🏻 合作:hkgoodwest2021@gmail.com/WhatsApp 98693397 - OpenRice level 等級3 👍🏻- Google review Level 等級4 🤝- 大眾點評
中環 碗屋高級放題任食✅
高質燒物 日式食品😍

中環D出口步行約2分鐘

刺身放題

燒物

非常吸引🔥基本上每日都會全場爆滿😎值得一試👋

地點:中環皇后大道中139號The place 1樓
名稱:碗屋

好去評分🎖(5個👍🏻為最好)
- 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

- 小紅書觀看次數超過4000🔥
- 大眾點評觀看超過2000💪🏻
- 快手觀看次數超過5000🏅

———————————————————————————

#香港美食 #hkfoodie #香港餐廳 #香港 #香港好去處 #美食 #美食日記 #hkrestaurant #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodieblogger #餐廳推介 #中餐 #西餐 #自助餐 #香港人 #hkrestaurants #美食推薦 #美食摄影#中環美食 #中環