2016-12-01 785 瀏覽
個晚去完中環best of British之後已經10點半,好多餐廳已收鋪,所以黎左呢度食野呢條街既野食一直都好吸引我,因為夜晚黎到好多遊客好熱鬧,昏黃既燈光配埋環境好有香港風情係best of British 無飲到酒所以黎到就點左啤酒雞煲裡面除左雞肉仲有內臟,雖然一向唔食內臟但煮埋一齊又幾入味番茄炒蛋,番茄略嫌太生,但炒蛋好食,唔會熟透,而且夠穫氣

番茄炒蛋,番茄略嫌太生,但炒蛋好食,唔會熟透,而且夠穫氣
$50 (宵夜)
This traditional stall-style restaurant is located in Stanley Street, in the urban Central area. One would be quite amazed by having this kind of restaurant in the prime commercial district, but in fact it is a good example to highlight how this city actually developed and became so prosperous.Still quite hot in the end-Oct period, we had a table at the end which is a bit dark. Instead of ordering those more signature dishes, this time we had more seafood, with Steamed Pomfret in Soy Sauce, Stea
Still quite hot in the end-Oct period, we had a table at the end which is a bit dark. Instead of ordering those more signature dishes, this time we had more seafood, with Steamed Pomfret in Soy Sauce, Steamed Prawns in Garlic, plus Young Pak Choi in Broth.

The fish is steamed to the right level, having a very silky smooth texture and the soy beans, spring onion and soy sauce enhancing the freshness of the pomfret. From this we can tell the skill of the chef in controlling the time for steaming was just spot-on.

The prawns are also nice, of good size and also fresh, as can be told from the texture of prawn. The only thing I would criticize is that the fine garlic sprinkled on top was just too salty. Apparently they had added a bit too much salt to the garlic.
The presentation of the pak choi is quite interesting to me as it was served kind of like a soup, in a stainless steel bowl. One would not expect anything from this dish but I like the amount of ginger they put in the broth to bring out a small spicy note.

The environment, being a street-stall, could not be called nice and for the elegance it would be difficult to handle. With the three dishes, two bowls of rice and a can of coke it only costs $275. Considering we are having dinner at Central with three dishes and two being seafood it is certainly great value.

My overall score is 53/100.
2016-10-28
2016-04-17 3047 瀏覽
一走近一索到wok氣,就👀到好多人呀!要同D外國人一齊等位!一坐底馬上係腦部神經諗起豉椒炒蜆👍🏻😋!甜酸排骨超脆呀!冇減少工序呀!佢炸2次呀!👍🏻👍🏻👍🏻(第一次炸係炸到半生熟,炸2次係要炸返D油出離同炸外面會脆D)翻一翻、掛一掛醬上碟👍😋😋😋椒鹽豬排夠辣夠焦👍🏻😋😋😋!蝦仁炒蛋係回wok時有加少少蛋汁👍🏻👍🏻😋!盛記大名wok氣豉椒炒蜆超脆甜酸排骨起焦椒鹽豬排有蛋汁蝦仁炒蛋

盛記大名
wok氣豉椒炒蜆
超脆甜酸排骨
起焦椒鹽豬排
有蛋汁蝦仁炒蛋
現在的大排檔真是買少見少這日參觀完醫學博物館,路過中環盛記大排檔剛開檔就決定在這兒開餐,與兩隻小魔怪體驗一下香港的地道風味美食這日不太餓,點了三個小菜加白飯 HK$5外層脆卜卜,味道酸酸甜甜的生抄排骨 HK$55 一向都是兩隻小魔怪的至愛椒鹽鮮魷 HK$55 都是我家的至愛,但是這兒的椒鹽鮮魷有別於我們平時食的盛記的椒鹽鮮魷不沾粉漿炸,而是用椒鹽炒的,佷夠穫氣,魷魚又夠爽嫩大大碟的蝦仁炒蛋 HK$45,蛋夠香又夠滑,蝦仁還好新鮮彈牙盛記小菜價廉美味,要多支持,讓香港的地道風味美食繼續保存下去** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
現在的大排檔真是買少見少

這日參觀完醫學博物館,路過中環盛記大排檔剛開檔

就決定在這兒開餐,與兩隻小魔怪體驗一下香港的地道風味美食
這日不太餓,點了三個小菜加白飯 HK$5

2015-10-21
  • 生炒骨
2016-02-02 1695 瀏覽
今日休假無咩做,就計劃周圍去揾食,由早食到晚,本嚟都打算食完晚飯就返屋企,但朋友話又話去睇場電影先,好喇,睇完電影出嚟又話要去食宵夜,佢話今晚帶我去食大排檔,我淋住附近應該無咩大排檔,佢帶我去到一間叫盛記嘅大排檔,系路邊嘅一間宵夜店,環境就唔不提了,但好多人系度食,周圍食店就佢最好生意喇。我地點左幾個菜,但無朋友講得咁好味,一半幾好味,一半覺得都系一般喇。幾個菜中我比較中意食鯪魚球炒菜心,魚肉做得唔錯,菜心炒得好青脆,蝦仁炒蛋,蝦仁唔系新鮮嘅,系冰鮮蝦仁,仲要炒得有D咸,唔系幾好食,炒蜆又系味道一般,生炒排骨味道還算可以,不過唔算話特別好食。
2016-01-31
$55 (宵夜)
2016-01-04 912 瀏覽
今日無野做,所以就去咗盛記大排檔。以前都會經常嚟盛記,呢年就好少食。蒜蓉開片蝦,每一次都可以俾我食到翻尋味嘅,一份都好多料嘅喇,蒜肉味本身就好香,片蝦都系片片均勻,蝦片本來就用醬料調過味的,稍微用蒜蓉炒咗之後就更加味道鮮香喇。仲有蒜蓉芥藍都系好好食,條條芥藍都非常嫩,顏色又靚,送飯真的很好,而且一碟芥藍好多吖,好抵食。生炒排骨都算一般,排骨都還算香氣吧,但系酸甜味裡面的甜味太大喇,食唔慣,而且排骨肉真係好硬,牙齒唔好,咬不動吖,服務都算熱情周到嘅,價錢都無算貴啫。
服務都算熱情周到嘅,價錢都無算貴啫。
2015-12-31
2015-10-17 1248 瀏覽
完全中晒伏,這晚去到都幾多人,坐低後看菜單點菜,叫了蝦醬通菜,很咸,椒盐骨,正常啫啫雞煲,這個雞煲都太咸,煲底都濃晒,很黑,姜沖魚頭煲,來到很多水,不好吃蒸蝦,幾好不次一定不會再來

椒盐骨,正常

啫啫雞煲,這個雞煲都太咸,煲底都濃晒,很黑,

姜沖魚頭煲,來到很多水,不好吃

蒸蝦,幾好
黑底雞煲
超咸通菜
不次一定不會再來

2015-09-29
2015-08-20 1262 瀏覽
魚滑西洋菜湯熱騰騰,鯪魚球鮮而不鯹,入口挺有咬口的,湯極鮮香薑蔥雞片肉汁鮮美,結實。其實只要時間掌握得好,其實就可以做得好好。沒有難度,不過做得好的就係你可以聞到雞香,以及沒有太多調味料。咕嚕肉就真係令我可以食完又食,送飯一流,因為這個質地的飯加上汁才是最好吃的。枱椅都是乾爽的,沒有任何給人污煙瘴氣的感覺。同時食具都是很新淨,沒有任何油積可以給你摸到

不過做得好的就係你可以聞到雞香,以及沒有太多調味料。
枱椅都是乾爽的,沒有任何給人污煙瘴氣的感覺。
同時食具都是很新淨,沒有任何油積可以給你摸到
薑蔥雞片
魚滑西洋菜湯
咕嚕肉
2015-06-22
  • 咕嚕肉
2015-01-08 2693 瀏覽
晚上7:30左右去中環大排檔食飯,今日只有盛記有開檔,人亦唔算多,只係佔半條後巷。我每次去都好開心,因為在市中心實在太少大排檔了,對上一次去已經係兩年前! 最喜歡是洗杯後隨意把水倒入隨離條坑渠, 哈哈!2個人點了一樽藍妹,魚片芥菜滾湯,薑蔥雞,豆腐班腩煲及豉汁鵝腸, 2碗飯。最差是豆腐班腩煲,所謂的班腩是鮏味好重的魚皮,很難入口,食一舊也嫌多。薑蔥雞就偏鹹,但勝在夠多薑蔥,很香!豉汁鵝腸就最正常,很懷舊的感覺,合格吧! 最後是魚片芥菜滾湯,很滿意,鯇魚片很新鮮又大塊, 配上芥菜一拼滾,很有家常便飯的親切感覺!大排檔的最大好處是平! 埋單也只係$232! 今時今日一碗飯也只是$5一大碗,我問你在哪裡找!!

薑蔥雞就偏鹹,但勝在夠多薑蔥,很香!
豉汁鵝腸就最正常,很懷舊的感覺,合格吧!
豉汁炒鵝腸
大排檔的最大好處是平
2015-01-07
2014-12-20 1986 瀏覽
喺上環做完哂嘢,超累,天氣又凍!兩個麻甩想坐街邊,試吓啲特色小炒!所以再次嚟到依條街嘅大排檔!風大雨大,真喺食完好快走!所以叫咗兩碟餸,一支啤酒就算,一碗白飯 share!我諗一睇就知,依碟喺普通炒鮮魷,配上幾片辣蕉仔咁!但其實我哋喺叫咗《椒鹽鮮魷》,雖然都喺有椒鹽,但應該喺有蛋醬先炸過囉,真喺有少少失望!而且食材唔算新鮮,冇乜魷魚味!《芥蘭炒牛肉》又喺有啲失望!芥蘭太硬,唔算好熟,生生哋,青味太重!牛肉唔算生鮮,有少少肉渣 feel,真喺唔喺好得!淡身!白飯就太淋,冇飯味!冇咩好講!總體上,份量太少,味道唔夠!總共 117 蚊,每人60 蚊左右,雖然唔係咩數目,但唔抵食囉!
青島啤酒
白飯
白飯就太淋,冇飯味!冇咩好講!

$60 (宵夜)
2014-10-30 2148 瀏覽
豆豉雞
豆腐班腩煲
今天到中環開會,開完會已經是晚上接近7時左右,怱然感到肚子有空虛,於是,兩人都到附近尋食,因為唔係好熟路的關係,又見周圍都無見到有得食野的地方。行行下之際,終於開始見到有大家樂、大快活,但有心裡面諗:難得黎到中環,真係誇張d黎講,十年難得一遇,當然想食d特色d的野,於是,又再次尋覓一番。幾經辛苦,我地一見橫街小巷,就頓然覺得前面有曙光等緊我地,填補我地肚子。一陣陣濛濛的煙,猛烈的炒鑊聲,心裡有黯然的喜悅。一條街,徘佪了兩轉,心思思要去揀間坐低食,就決定了食盛記,我地都望到好多人都係呢邊食,以多人食的地方為好食的觀念就選擇係度食。一張張四腳枱,一張張膠凳,具傳統懷舊風味十足。睇到餐牌都有好多野食,形形色色的小菜都有,好難想像到一個小小廚房仔都可以炒到呢D小菜,仲要有返咁上下的食客,勁!最後點左豆豉雞同豆腐班腩煲。有用豆豉黎炒到大大件雞件炒到很夠鑊氣,d雞炒到剛剛好嫩唔 ‘鞋’肉,又會有D結結地的汁送飯;豆腐班腩煲,熱辣辣送上枱,成煲好多料,只係簡單的豆腐同班腩,配搭到好惹味,咁樣的口味,令到我地咁細食的人,頓時變得大食左,食幾多碗飯都仲得呀!係食的過程中,坐我地一枱對面係兩夫妻,佢地主動同我地傾下日常生活趣事,一邊食一邊傾,生趣得多,係呢度,不但食到好野,仲食到人情味,感受到幸福滿溢!您地自問係心急的人,就要考慮下食唔食呢間,因為你唔好諗住好快有得,要俾少少耐性,千萬唔好催單,都要受少少考驗,忍耐下。
2014-10-30
豆豉雞
豆腐班腩煲
2014-09-28 1814 瀏覽
約了舊同事貪新鮮(正確是懷舊)去下中環大牌檔,點了椒鹽鮮魷,生炒骨,菜心牛肉,涼瓜排骨,蒜蓉開邊蝦啫啫雞煲,等十碟菜,四枝啤酒,四罐可樂,全部莱得個咸字,椒鹽鮮魷是沒有上粉的,啫啫雞最不知所謂,我認為是生炒咸雞。為一可取是價錢,六百都不用,已再次提醒阿婆計清楚,啤酒妹都話呢間野亂泥。不過我總結是,不要中伏
2014-04-16 3488 瀏覽
从陆羽茶室一路往西 一过半山扶梯 就出现了一行大排档 人流拥挤 人声鼎沸在人群中小心翼翼行走 突然发现了声名远扬的盛记 居然和我一直想去的威记粥店连在一起! 纠结了一下,但考虑到是午餐 还是选择了盛记位置差不多都坐满了 我等了几分钟 一位老婆婆把我领到空位上 看菜单有鸡肉牛肉猪肉鱼和海鲜 种类还不少 再看别人在吃的 大多都有一碗盛有鱼肉和青菜的汤 问询后知道这个就是滚汤 分大中小碗 于是来个中碗然后点了我爱的豉椒炒蚬 葱姜炒猪肝 椒盐双鱿 和炒芥蓝葱姜炒猪肝端上来 超级有镬气! 姜葱的香气扑鼻 咬一口猪肝 超级入味!而且鲜嫩得不行 简直是停不了口的美味 友人和我都大赞 哦 不对 是都没时间大赞 因为实在太好吃啊 满分!豉椒炒蚬 蚬很饱满 很大只 比桥底辣蟹之类的都要好 里面的洋葱和尖椒丝也非常香 满分!椒盐双鱿 此处的椒盐和别家都不同 不是裹面粉炸的 而是青椒圈炒的 洒上椒盐 咸香味道 双鱿 据说是鲜鱿和腌制过的土鱿 不过我这个笨蛋没有吃出来分别~~芥蓝是正常口味 不需评价鱼汤里面出乎意料的很多鱼~~还有白菜和豆腐 豆腐很香 汤没有我想像中的香 鱼味稍淡一点边吃边看到伙计一直在一条一条
1940 瀏覽
然后点了我爱的豉椒炒蚬 葱姜炒猪肝 椒盐双鱿 和炒芥蓝
芥蓝是正常口味 不需评价
边吃边看到伙计一直在一条一条的切鱼 看来鱼还是这家的招牌啊
下次要晚上呼朋唤友来 吃炒菜 喝啤酒!

2014-04-16
  • 葱姜猪肝
2014-04-10 2985 瀏覽
偶然发现盛记 加上今天想吃镬气小炒地点很好找 就在半山扶梯附近往西一点 奇怪之前居然没发现 可能因为下雨所以门口没有大排档?店铺在二楼 门口有个年轻女孩招呼着 很热情 第一印象就很好店面不大 已经两点了还有几个人在吃饭加看电视节目 想吃圣子 但要晚上才有 于是改了豉椒炒花甲和腐乳通菜上菜速度很快 花甲很新鲜 个头也不小 配菜的洋葱和青红椒非常入味 如果再辣一点会更好 但已经可以给8分腐乳通菜很镬气 炒的火候刚好 而且难得的不咸 9分我又要了个小炒皇打包 回家一看吓一跳 超大的鱿鱼须 横在打包盒里 乍看有点吓人 也没敢吃 里面还有小带子 不错 鱿鱼如果能切细就好了 这个6分但结账才144元还无需加一 还有什么可抱怨的呢?补充一下 吃到一半年轻女孩还来帮我换碟 这样的价格还有这样的服务 我相当满意 下次叫小伙伴一起来!
偶然发现盛记 加上今天想吃镬气小炒
店铺在二楼 门口有个年轻女孩招呼着 很热情 第一印象就很好
店面不大 已经两点了还有几个人在吃饭加看电视节目
想吃圣子 但要晚上才有 于是改了豉椒炒花甲和腐乳通菜
腐乳通菜很镬气 炒的火候刚好 而且难得的不咸 9分
但结账才144元还无需加一 还有什么可抱怨的呢?
下次叫小伙伴一起来!
2014-04-06
2014-03-24 2798 瀏覽
小妹第一篇食評,請各位大哥大姐高抬貴手 =)由於工作關係(中環銀行),每天上班時間都不能夠到外用膳,所以一星期五天都會叫外賣,中美意法日韓星馬泰樣樣試齊。今日叫盛記,其實呢間一個星期至少都會叫一次,因為貪佢地菜色多同分量公道。但緊記要少油同走味精!今日叫咗四道菜四個人分:1/ 咕嚕肉- 細細粒唔太肥同麵粉用量適中2/ 豆士鯪魚油麥菜 - 鯪魚份量抵贊3/ 西蘭花炒雞柳- 西蘭花新鮮爽口,但雞柳一般(可能油膩咗少少)4/ 叉燒炒蛋- 非常家庭菜色,叉燒份量足,有蔥花都幾好味,必須重複走味精及少油總結:可以一試,菜色選擇多,外賣效率良好。
小妹第一篇食評,請各位大哥大姐高抬貴手 =)

1/ 咕嚕肉- 細細粒唔太肥同麵粉用量適中
2/ 豆士鯪魚油麥菜 - 鯪魚份量抵贊

總結:可以一試,菜色選擇多,外賣效率良好。
2014-03-24
30 分鐘 (外賣送餐)