2024-01-15 1486 瀏覽
就係今日,我腳步一頓,對面個食堂鋪頭吸引住咗我,呢間店叫咩名我就唔記得喇,不過確實係間好有街坊feel嘅食堂。入面環境簡單,擺放都算整潔,最緊要係聞到啲食物香味四溢,肚子餓到咕噥噥叫,快啲落單。首先送上嘅係魚香茄子煲,啲茄子煲得啱啱好,唔會過爛,而且魚香味道重,唔鹹唔淡,真心撈飯無比😋。跟住係蕃茄炒牛肉,個牛肉炒到外邊微焦裡邊嫩,呢個啱口味,食落有層次,蕃茄醬汁都唔錯,唔會太稠太甜,真係開胃。至於豆豉雞,呢個就真系一絕!啲雞肉彈牙得嚟皮脆肉嫩,你話好唔好食?豆豉味道好飽滿,足夠滋味但都唔過分搶鏡,啱晒鐘意食雞嘅我。轉頭間,食堂入面已經人頭湧湧,真係見到一家大細,仲有街坊搵食,坐低嘆茶,真係感覺到間食堂喺呢個社區嘅地位。呢個食堂,值得推薦,街坊味道,食在當下,正!👍👨‍👩‍👧‍👦🍽️

2024-01-12 1100 瀏覽
夜晚嘅中環,其實真喺唔知食咩好,唔想食太貴,知道有間車仔大排檔一路好受遊客歡迎,但作為香港人一路都無去過,無感受過喱種地道文化。一去到已經大排長龍,大概等咗半個鐘先至有位,一路望住留意啲食客究竟叫乜嘢,最多都係叫椒鹽鮮魷、乾炒牛河同埋生炒骨,決定跟隊試一試。當我落單叫椒鹽鮮魷嘅時候店員都特別提醒佢哋嘅椒鹽鮮魷係濕嘅,其實真係第一次食濕炒椒鹽鮮魷,唔知係咪因為見識少以前食親都係炸嘅。不過講真鮮味係唔錯,味道都特別好,感覺食物都好唔同。乾炒牛河都唔係特別油,生炒骨味道都好適中,唔會太油膩肉質都比較鮮嫩。其實最重要係食嗰種情懷,喺街邊攞張凳仔搭張枱,因為政府都唔再發牌,其實佢哋退休都唔會再食到嚕。

豉椒鮮魷
乾炒牛河
2024-01-05
豉椒鮮魷
乾炒牛河
  • 椒鹽鮮魷
2024-01-09 587 瀏覽
行過盛記,聞到陣陣嘅香味,就忍唔住拉埋班友入去食返餐!蒜蓉開邊蝦真係跟著聲音走都值得,香口又新鮮,嗰粉紅嘅蝦肉,一夾起就已經肉香四溢,啖啖蝦肉,越嚼越出味,真係解饞!再嚟就係嗰碟蒜蓉芥藍,簡單得嚟好味到不得了,芥藍炒得啱啱好嘅爽口,加埋香蒜,食嗰陣,啲香味喺口腔裏面繚繞不息,真係過癮!咬落去啲芥藍夠晒爽脆,完美搭檔㗎!😋不過,講到嗰啲生炒排骨就啱啱好,排骨雖然香,但甜過頭小小,個人唔太鐘意甜嘅香口,有啲失望。排骨啲肉又唔算太嫩滑,咬落去少少費勁。不過,這家嘅服務係幾貼心,唔會等太耐,總體嚟講,盛記係個好選擇,食個宵夜,搵啲夜生活,呢到絕對掂!👌🍽️🎉

2024-01-07 528 瀏覽
三个人点咗6个餸,三瓶蓝妹一齐600文,人均200。食得饱但系味道麻麻的,反正我觉得唔值得我等四十分钟。鱼腩柴,唔够嫩。椒盐鱿鱼无功无过,够新鲜。炒蚬量少齁咸。啫啫鸡无功无过。三宝得两宝,冇苦瓜。葱姜猪肝不错。
豉椒炒蚬
时菜斑腩
2023-12-09 885 瀏覽
在中環横街很旺的大排檔晚上7点到達,需排隊半小時才能入座但吃過食品又覺得值得雖然餸菜份量細份但味道好,夠火喉椒鹽魷魚白灼豬什生炒骨 豉椒炒蜆但蒸聖子是可以不試過了火又韌又多沙需環境座位不好坐但員士態度都可以吃了约一小時但人龍不绝,7成是觀光游客1成外國人其餘2成是我們本地人
在中環横街很旺的大排檔

其餘2成是我們本地人

2023-12-05
  • 椒鹽鮮魷
2023-11-29 543 瀏覽
路過見啲湯飯好似幾吸引,咪坐低一試,叫左個西洋菜豬雜湯飯,黎到首先試啖湯先,不是驚為天人的味道,反而有點在家的清淡味道,配料都算很多有豬肉豬膶豬肚的,食哂個飯,飲埋淨低既湯,感覺平淡是福🍽️☺️
西洋菜豬雜湯飯
西洋菜豬雜湯飯
本来想去吃潮汕菜的,路过了这家大排档,想起来这算是“网红店”来的。但一搜,发现有很多差评,就一边排队侯位,一边犹豫要不要尝试一下。‼️确实有雷点,但是并没有抱太高的期望值,反而又有了惊喜。主打一个性价比高,光这点也值得尝试。.🍃环境方面:就在中环去半山的扶梯旁一个小巷子里。本来就是大排档,环境也相当的接地气。.💁服务方面:无功无过,生意爆好,翻台率很高。.🙀关于出品:😻总体就是冲着氛围去的,出品的性价比也还ok。💗白灼猪杂 💰75很好吃,没有一丁点异味,处理得很干净。量也很足,火候掌握得很好,相当的鲜嫩。.💗姜葱斑头 💰58味道恰到好处,相当鲜嫩~.❌虾酱空心菜 💰55没有虾酱味,而且感觉炒糊了的味道这道菜踩了雷。.客观来讲,人均💰100不到,感受下大排档的氛围,不用排太长时间队的前提下,体验一下还是OK且值得的。#香港美食 #香港超级老字号 #香港必打卡景点 #街头美食斗士-香港
🍃环境方面:
就在中环去半山的扶梯旁一个小巷子里。
本来就是大排档,环境也相当的接地气。

💁服务方面:
无功无过,生意爆好,翻台率很高。

🙀关于出品:
😻总体就是冲着氛围去的,出品的性价比也还ok。
💗白灼猪杂 💰75
很好吃,没有一丁点异味,处理得很干净。
量也很足,火候掌握得很好,相当的鲜嫩。

💗姜葱斑头 💰58
味道恰到好处,相当鲜嫩~

❌虾酱空心菜 💰55
没有虾酱味,而且感觉炒糊了的味道
这道菜踩了雷。

2023-10-24 935 瀏覽
剛出嚟做嘢,遊走中環區,唔記得邊個前輩介紹我食,唔係中環咩高級餐廳,而係幾間近中上環嘅大排檔,每間都各有特色九腩、蕃茄面⋯不過特別鍾情嘅盛記嘅滾湯。搬咗去灣仔返工後,間中先有機會一環lunch,見天氣涼咗,特別諗起盛記,果碗芥菜魚頭湯,將魚頭點點生抽食,配上那芥菜和乳白色魚湯,係最佳配搭,連同白飯,中環區抵食之選。叫得大排檔,小炒當然要夠鑊氣,叫左至愛味菜鵝腸,再加一罐可樂,一個人坐喺中環後巷,呢d就叫風味
九腩、蕃茄面⋯不過特別鍾情嘅盛記嘅滾湯。

2023-04-17 2772 瀏覽
第一次寫食評,無諗過係因為一次不愉快嘅經歷,同阿姐講話要碟頭飯加一碗例湯。佢問我要咩湯,心諗,原來例湯都有得揀咁好?咁就跟佢問嘅再揀。我問佢係咪加$10。佢就咁講左一次$46。嗯 係碟頭飯$46蚊定係湯加碟頭飯都係$46咋?都無所謂啦,係都係加$10。結果上菜係一大盤湯加一碗白飯。下?我要碟頭飯加一碗例湯窩。咪同上菜阿姐講我唔係要黎樣。我以為佢比錯我,咪同佢講返。之後佢收左碗白飯,換碟頭飯比我。然後個落單阿姐見到,話:‘佢係要呢樣啊’。我同佢講我要碟頭飯加湯,唔係呢大盤湯。我都無可能食得晒一大碟碟頭飯加一個盤嘅湯。然後我問呢盤湯幾錢,佢話$46。 下,$46?一開始問你係咪加$10,原來你話$46係咁解?跟住我同佢講你無同我講清楚到係呢盤湯$46。佢係唔同檯好大聲咁手舞足蹈咁話:‘我講左好多次$46啦,連隔離個鬼佬唔識中文都聽到啦‘。個下真係好嬲,鬼佬唔識中文都聽到你又知?之後佢大大聲補多句:‘你女仔人家唔可以咁講野噶!’ 當下真係想拍檯走人,我又無講粗口鬧你,你點解要咁樣屈我搞到周圍啲人以為我對你動粗呢?好委屈,個下有啲想流馬尿,但係唔可以咁樣衰,係個阿嬸面前喊。局住道氣,食左碟頭飯
結果上菜係一大盤湯加一碗白飯。下?我要碟頭飯加一碗例湯窩。咪同上菜阿姐講我唔係要黎樣。我以為佢比錯我,咪同佢講返。之後佢收左碗白飯,換碟頭飯比我。然後個落單阿姐見到,話:‘佢係要呢樣啊’。我同佢講我要碟頭飯加湯,唔係呢大盤湯。我都無可能食得晒一大碟碟頭飯加一個盤嘅湯。然後我問呢盤湯幾錢,佢話$46。 下,$46?一開始問你係咪加$10,原來你話$46係咁解?跟住我同佢講你無同我講清楚到係呢盤湯$46。佢係唔同檯好大聲咁手舞足蹈咁話:‘我講左好多次$46啦,連隔離個鬼佬唔識中文都聽到啦‘。個下真係好嬲,鬼佬唔識中文都聽到你又知?之後佢大大聲補多句:‘你女仔人家唔可以咁講野噶!’ 當下真係想拍檯走人,我又無講粗口鬧你,你點解要咁樣屈我搞到周圍啲人以為我對你動粗呢?好委屈,個下有啲想流馬尿,但係唔可以咁樣衰,係個阿嬸面前喊。局住道氣,食左碟頭飯上面啲餸,之後比錢,走人。離開呢間野5公里後先流下委屈嘅眼淚。

食物對我黎講係快樂嘅泉源,午飯時間離開辦公室抖氣,無論係幾十蚊嘅一碗牛腩河定係百零蚊一餐,我都覺得好滿足好快樂。

但今日我終於明點解有啲人唔會去食啲平民或平野,因為某啲地方有時服務態度差/啲侍應差,食飯變左係貼錢買難受。
2023-04-17
2023-03-31 2331 瀏覽
今日來到位於中環士丹利街嘅盛記大排檔食晚餐漆黑街道之中煙霧離漫,小小嘅大排檔卻充分體現出香港嘅特色,由於顧客不少,想光顧都要排隊稍等。用餐位置正正位於大街中心,同區同類型飲食店其實唔多,光顧嘅人除咗上班族就係遊客。店家嘅特別推介,基本上都係海鮮。其他菜式嘅menu給大家參閱。首先介紹嘅係佢哋嘅推介菜式,生炒排骨,$75即炒即上枱,望上眼幾分精緻,食落甜酸到位,肉質爽口。第二道椒鹽鮮魷,$75相比起其他點家嘅脆口鮮魷,呢度係用蒸嘅方法,健康之餘係鮮味嘅另一種表現,鮮魷爽而不韌。魚香茄子煲,$75熱辣辣上枱,魚香味芳香,茄子比較霖喎濕身。自費加白飯一碗,襯餸必備

今日來到位於中環士丹利街嘅盛記大排檔食晚餐
店家嘅特別推介,基本上都係海鮮。
其他菜式嘅menu給大家參閱。
首先介紹嘅係佢哋嘅推介菜式,生炒排骨,$75
即炒即上枱,望上眼幾分精緻,食落甜酸到位,肉質爽口。
第二道椒鹽鮮魷,$75
魚香茄子煲
魚香茄子煲,$75
熱辣辣上枱,魚香味芳香,茄子比較霖喎濕身。
白飯
自費加白飯一碗,襯餸必備
2023-02-21
2022-08-14 3454 瀏覽
Have been here many times in the past 25 years and the latest visit was absolute disaster. All of the four dishes we ordered were super salty. Sweet and sour port rib was neither sweet nor sour; razor clams were filled with sand; fish and toufu casserole was dry; even the simple chinese spinach was tasteless. Maybe chef had a bad day, or maybe, just maybe it is the beginning of the end.
2022-08-12
仲話呢間盛記係老字號大排檔,開喺橫街,真係正宗港式大排檔風味,係冇瓦遮頭㗎😆😆坐喺街邊食嘢真係別有一番風味,雖然環境就一般比較貼地,但勝在食物有鑊氣好食又平!🍴豉椒炒蜆 $70 (8/10)超級有鑊氣,即叫即炒,豉椒味好香濃,蜆肉好新鮮好嫩,但好似啱啱好熟,怕生嘅人會覺得有啲腥🤣🍴椒鹽鮮魷魚 $70 (10/10)平時椒鹽魷魚係會用粉炸,呢度嘅魷魚係冇裹粉,做法比較特別!魷魚好香濃嘅椒鹽味道,唔會太鹹,調味啱啱好,好新鮮,新鮮彈牙,超好食!🍴椒鹽豆腐 $70 (10/10)椒鹽豆腐外脆內軟,超級嫩滑,好有豆腐味,好香濃嘅椒鹽味道,超級好食!🍴味菜鵝腸 $85 (10/10)冇諗過內臟都咁好食,鵝腸洗得好乾淨,唔會有異味,味菜係酸酸甜甜好開胃,鵝腸好爽口,真心好香!🍴魚香茄子煲 $70 (9/10)魚香茄子煲茄子份量好足,食得出鹹魚嘅香味,同埋有炒香個肉碎,用嚟送飯真係一流!略嫌比較油膩少少!🍴生炒排骨 $70 (8/10)生炒排骨都係即叫即炸,肉質比較紮實,榨汁唔會太乾身,酸酸甜甜,開胃好食!如果肉質炸得再嫩滑,Juicy啲就好啦!🍴椒鹽牛肉 $70 (9/10)牛肉份量好多,唔會有

🍴豉椒炒蜆 $70 (8/10)

🍴椒鹽鮮魷魚 $70 (10/10)

🍴椒鹽豆腐 $70 (10/10)

🍴味菜鵝腸 $85 (10/10)

🍴魚香茄子煲 $70 (9/10)

🍴生炒排骨 $70 (8/10)

🍴椒鹽牛肉 $70 (9/10)
牛肉份量好多,唔會有醃嘅味道,牛都整得好嫩滑,椒鹽味道都好香,唔會太鹹,調味真係啱啱好!

推薦指數: 10/10
港式大排檔風味,小炒好有鑊氣,炸嘢好香口好好食,真心好平又好好食,超級推薦大家嚟試😆
2022-01-02 2893 瀏覽
香港地道傳統大排檔~味道不錯,價錢合理,位於橫街窄巷內,環境衛生可以👌🏻不會太惡劣👉🏻椒鹽鮮魷第一次吃到非油炸的,超級驚艷‼️少了一份油膩多了一份鮮😍😍 不管味道,口感我都給💯 沒想到能如此好吃,完全打破我對椒鹽鮮魷的印象👍🏻👏🏻👉🏻豉椒炒蜆蜆新鮮無沙,有穫氣,調味不多不少剛剛好~超下飯😍👉🏻味菜鵝腸鵝腸爽脆,掛著濃而不咸的醬汁,同樣偷飯呀呀呀😍😍👉🏻時菜班腩班腩約5-6塊,份量正常😊一樣炒得夠穫氣,好吃😋👉🏻蒜茸開邊蝦蝦新鮮👍🏻但偏瘦小,開邊下肉更顯口感不足,但蒜汁美味~overall還是滿好吃的🤤🤤👉🏻蒜茸蒸扇貝扇貝同樣新鮮👍🏻 大小適中,肉肥厚,配上大量蒜茸,在放入口時真的秒心心眼😍😍 墊在下面的粉絲,吸收了所有精華,尤其美味呀呀呀💯💯🎈總歸一句:滿推的一家大排檔~一定會再去吃😍

👉🏻椒鹽鮮魷

👉🏻豉椒炒蜆
蜆新鮮無沙,有穫氣,調味不多不少剛剛好~超下飯😍

👉🏻味菜鵝腸
鵝腸爽脆,掛著濃而不咸的醬汁,同樣偷飯呀呀呀😍😍

👉🏻時菜班腩

味菜鵝腸
蒜茸開邊蝦
蒜茸蒸扇貝
2021-09-24 2475 瀏覽
今晚自己一個,食完個小菜飲完支啤酒諗住走,隔離枱兩個老外叫嘅椒鹽鮮魷終於到,我真係大開眼界,亦都可能係我孤陋寡聞,佢所謂嘅椒鹽鮮魷原來就係時菜炒魷魚,兩位老外一直都好禮貌話唔係要呢個,一路指住菜牌上Deep Fried xxx,個阿姐同個老細堅持嗰個就係椒鹽鮮魷,佢話佢哋嘅椒鹽係唔上粉,呢樣野我就唔拗啦,但係菜牌上寫着Deep Fried,又點解釋啊?出於為公理嘅心態,我都有同佢老細講:「椒鹽鮮油唔係咁㗎喎!」個老細仲想叫我去令兩個老外接受嗰個就係椒鹽鮮魷,我睬佢都傻,就算我肯接受嗰個係椒鹽,我都接受唔到Deep Fried嘅係「炒」。

PMQ附近嘅呢間小有名氣的香港老排檔/路邊攤🤩.通常客人落單後檔口的廚房就會響起炒菜拋鑊的嗚嗚聲😍夜空中飄散著炒餸香味🤤最鍾意食有鑊氣的家常小菜.🔺牛肉炒蛋🔺肉片炒時蔬加2個飯都係$100左右飯太多,下次要減半😌
PMQ附近嘅呢間小有名氣的香港老排檔/路邊攤🤩
通常客人落單後
檔口的廚房就會響起炒菜拋鑊的嗚嗚聲😍
夜空中飄散著炒餸香味🤤
最鍾意食有鑊氣的家常小菜
🔺牛肉炒蛋
🔺肉片炒時蔬
加2個飯都係$100左右
飯太多,下次要減半😌