2020-11-07 2538 瀏覽
好友說想懷舊vintage, 選了這間皇后餐廳,我之前去過北角那家,而這家位於灣仔🕰🔮古蹟活化🗝📺區,我經過幾次這條茂蘿街都已感興趣,所以今次去食飯抱著好奇及興奮的心情🥳。..街境已很特別,有少少澳門舊街feel,有古式古鄉的露台。.如果從茂蘿街上餐廳,就會看到一個不太起眼而又好窄小的舊樓梯入口,好特別。如果不是看到皇后餐廳的牌便看不到這樓梯入口。我朋友由大廈另一邊坐𨋢上,我建議這邊的樓梯,更有風味。.我去時是下午5點左右,走時6:30pm左右,多了一塊牌叫食客到另一邊上餐廳,不知是否入黑後為安全起見免食客跌親,明明上時沒有那塊建議牌。..上樓梯的感覺好像在進入時光隧道般,一入去餐廳其實第一感覺是比較昏暗,好多個廳,頗多座位。.💖內在設計充滿復古味道,例如吊燈、梳化、深啡色傢俬、黑膠唱片、舊照片等。背景音樂亦絕配,播放一些懷舊式音樂⌛️🎼最體貼是音樂的音量不會太大,可以傾計的同時又能隱隱聽到那種舊音樂聲,人不知不覺間已漸漸放鬆下來,進入不一樣的時光中,確保整個氣氛都是復古式,讓食客如穿過時光隧道旅行到舊時代。疫情期間興起Staycation, 我覺得這次時光之旅從感覺上更似是心靈上的一次

街境已很特別,有少少澳門舊街feel,有古式古鄉的露台。

💖內在設計充滿復古味道,例如吊燈、梳化、深啡色傢俬、黑膠唱片、舊照片等。背景音樂亦絕配,播放一些懷舊式音樂⌛️🎼最體貼是音樂的音量不會太大,可以傾計的同時又能隱隱聽到那種舊音樂聲,人不知不覺間已漸漸放鬆下來,進入不一樣的時光中,確保整個氣氛都是復古式,讓食客如穿過時光隧道旅行到舊時代。疫情期間興起Staycation, 我覺得這次時光之旅從感覺上更似是心靈上的一次時間與空間的旅行一樣。🎞⏳

好有情調的枱燈

下午5點多,還可以叫下午茶。

下午茶餐最平是$65,西餅、西多士等,還有三文治、炸魚薯條等,亦有飽肚的西炒飯、湯烏冬、意粉等選擇,各為$83。
忌廉汁白菌大蝦拼帶子意大利粉 $83 ⭐️⭐️⭐️⭐️
忌廉汁白菌大蝦拼帶子意大利粉

首先賣相好,帶子和大蝦都是大大隻,意粉味道好,份量足,比一般下午茶餐份量要大,可足以是晚餐size。整體我給4⭐️。
煎雞扒/豬扒喇沙烏冬或米粉 $83[/]⭐️⭐️⭐️⭐️ (3.5分)

煎雞扒喇沙烏冬

我原本叫了煎豬扒,但來了雞扒,也沒關係,照要。
我好喜歡喇沙是因為那個湯,所以第一時間試湯的味道,也算不錯,只是不是我心目中喜愛的那種味道。不同餐廳的喇沙都有很多不同味道,皇后餐廳的喇沙不是我特別喜歡,味略帶輕微的酸度,辣味不夠出,椰漿味可更濃一點。
湯烏冬內有芽菜及豆卜。
雞扒是另上的,可避免雞扒的味與喇沙湯的味混為一起而影響各自的原味。雞扒真的超大塊,味道還好,煎得不算香口。
整體評分我給3.5⭐️。

餐飲方面,我和好友都要了茶,我要奶,好友則要奶另上,後來有個有比較資深的侍應來問,十分清晰地說,即一個港式奶茶、一個英式奶茶奶另上?”的確精準明確👍又增加了好感😊
好友的西茶是普通茶包沖。
我的港式奶茶則是意想不到的好味,茶味濃度恰恰好,與奶的份量調合完美,本來與好友傾緊計,都忍不住即時讚好飲😋這杯港式奶茶我給⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
總評:
✅內在裝修好有復古的舊時代感,好特別好有feel,連音樂也絕配。
✅坐得舒服,空間感足。
✅可傾計,伴著懷舊音樂,令人放鬆交心,音樂聲又不會太大。
✅食物賣相好,味道可以,配合起周圍環境去食份外滋味。
好開心有這次時光之旅,心情大靚,推介😊👍
2020-11-06
忌廉汁白菌大蝦拼帶子意大利粉
2020-11-02 2267 瀏覽
我對於皇后飯店QUEEN'S CAFÉ總有種莫名的喜愛,可能看張國榮亞飛正傳有種記憶的悸動。最近有時間就到灣仔分店吃晚餐。入口處有個舒適的咖啡座位,環境乾淨舒服。皇后飯店是1952年在香港成立的港式西餐廳,之所以稱為港式西餐廳,主要是因為口味和樣式要能符合當時當地的香港人,尤其在六十年前的年代,更需要融合本地口味,一直至今在香港都是紅紅火火,不少名人明星光顧的店!!   時光過了六十年,邊聽著Xavier Cugat 的Jungle Drums邊進入餐廳,濃濃的60年代風味令人感到時光倒流!!當晚揀選西冷牛扒餐及串燒西班牙黑毛豬柳。皇后飯店的羅宋湯是招牌特色及超級美味,因為創始人當年是相當知名的俄菜大師,再經過那麼多年的融合與研究,亦沒令人失羅宋湯非常之好喝,甚至覺得是喝過至目前為止最好喝的,十分美味滑口!喝一口湯頭,濃稠感決非勾芡的單純水準,濃郁感也並非口味的厚重,酸也好甜也好香也好都是那麼的剛好,湯頭喝下去也絲毫沒有細渣的感覺,可見在燉煮的過程,過濾做的一絲不苟,一點都喝不到沙沙的口感!!這是我的牛扒套餐,牛扒只有5成及7成熟選擇。而牛扒亦無汁醬配搭略為有點不足。看似份量不多,但其

入口處有個舒適的咖啡座位,環境乾淨舒服。

這是我的牛扒套餐,牛扒只有5成及7成熟選擇。而牛扒亦無汁醬配搭略為有點不足。看似份量不多,但其實份量滿足的!!

另外串燒豬柳竟然更有口感,豬肉肥美,配上特制汁更好味。豬肉很大很厚,肉質也很不錯,能找到沒有豬腥味的豬通肌肉,也算是有精心挑選,即使那麼厚,全熟也不會老。

2020-10-31
生日
  • 羅宋湯
2020-10-24 1750 瀏覽
皇后飯店係間出名嘅良心餐廳💛灣仔分店喺茂蘿街動漫天地一樓,動漫天地係活化左嘅歷史建築,所以比起又一城同埋北角嘅分店,我覺得灣仔嘅皇后飯店裝修係最典雅嘅,坐得舒服,而且帶點西方嘅古典美。❤️晏晝嚟呢度食通常都坐到爆曬,夜晚就比較少人,夜闌人靜,最啱同朋友坐喺度慢慢傾偈。我叫咗個牛扒餐(價錢$320),包左餐湯周打蜆湯、前菜白酒煮青口、肉眼牛扒同埋一杯飲品。蜆湯一般。白酒汁帶點蒜蓉,同新鮮嘅青口都夾得唔錯。肉眼就比較靭。
皇后飯店係間出名嘅良心餐廳💛

2020-09-14 1701 瀏覽
皇后飯店對很多人來說都不是一個陌生的名字,飯店是一個老品牌,經歷數次搬遷,現在其中一間分店位於茂蘿街動漫天地活化歷史建築物。大樓建築跟氣氛與餐廳混然成一。在熱鬧的灣仔區,轉身拾級而上就好像走進時光隧道,回到70年代路的香港。下午茶時段對我來說是一個late lunch,帶子大蝦意粉調味一般,大蝦及帶子都是正常的雪藏貨色,而且帶子有點兒過熟了,不過這都是一般餐廳常見的問題。炸魚薯條鬆化可口呢間餐廳我最推介嘅其實係熱阿華田。佢哋嘅熱華田有別於一般餐廳,唔係用淡奶而係用鮮奶,飲起來有一種飲熱朱古力嘅感覺,呢個係我特別推介。餐廳氣氛舒適,侍應招呼友善周到。於附近想要一個舒適的空間和朋友漫談,這裏是一個不錯的選擇。

炸魚薯條鬆化可口
  • 熱阿華田
2020-08-27 1632 瀏覽
今日朋友請食lunch ,話帶我食好西,未入門口已經感覺間餐廳好似唔坐,坐位好多,坐位舒適,感覺餐廳都算係高級,食物應該唔錯,洗手間尚算乾淨!我同朋友各人叫咗個lunch set,我叫咗個茄汁會牛脷飯,朋友就叫咗個比目魚黑松露!有個餐包同餐湯係羅宋湯,個湯就唔錯嘅牛脷飯好快到左,賣相幾吸引,仲好大份,牛脷有5塊咁多仲要厚切,但牛脷味道怪怪地,整體來講尚算OK,黎都朋友個比目魚黑松露薯菜,都等左十分鐘,朋友俾咗個比目魚我試吓,一啖咬落去勁多骨,之後我好小心咁樣食嗰舊魚,魚都滑嘅,不過都幾腥😑整體黎講餐廳環境唔錯,但食物就好一般,如果唔介意食物一般,淨係想坐得舒服可考慮吓,但對我來講,就應該唔會再幫襯

鮮茄燴牛脷飯
黑松露比目魚
2020-08-27
2020-07-02 837 瀏覽
I ordered the Lamb at 3xx$, and expected quality food. It was tasteless and definitely not worth it. The minestrone soup was regular, nothing fancy. The sides on my dish like corn and fries were tasty, but I was looking forward to a better dish since people told me this place had quality food.
店舖嘅入口相當隱閉 第一次去搵咗一陣 要行上一條階級比較窄嘅木樓梯先去到餐廳舖頭整體都似係用木嘅傢私多 空間都幾闊落燈光比較橙黃同昏暗 不過都另一有番味道 但就因為燈光而有少少昏昏欲睡午市時間去都幾旺 嗌咗餐都要等15-20分鐘叫咗比目魚芥末忌廉汁 配意粉 羅宋湯 有餐包不過就上錯咗薯菜 後尾講返之後都好好咁比返碟意粉我 而碟意粉本身都似有調味 口感就正常嚿魚都算幾大嚿 煎嘅感覺就唔重 感覺水份好多 肉質比較鬆散 而且除咗少少汁有味外就無乜味道埋單要$112加一 都$124 lunch嚟講都唔算太抵 不過試咗同事少少肉眼扒 雖然好似差唔多全熟 但都肉質幾嫩唔鞋
店舖嘅入口相當隱閉 第一次去搵咗一陣

埋單要$112加一 都$124
lunch嚟講都唔算太抵

2020-05-20
2020-05-04 1652 瀏覽
Lunch time黎到呢到食lunch set,但就唔suggest大家dinner黎,lunch set包餐包、餐湯、餐飲,感覺上比較抵食🤨-🥘餐湯叫左是日餐湯-周打忌廉蜆湯,非常稀身茶記質素。🍞餐包係茶記果種方形餐包,但勝在夠熱,茶左牛油好香又夠哂軟熟🥞B新西蘭肉眼扒配黑椒汁$125🥩-問心一個呢個價錢絕對唔洗食呢個質素😅,環境係幾好裝修設計都幾有feel,😇但係嗰個扒真係麻麻地,叫左五成熟但都幾肯定係落左鬆肉粉🐷,試過一次真係無下次!
🥘餐湯叫左是日餐湯-周打忌廉蜆湯,非常稀身茶記質素。

B新西蘭肉眼扒配黑椒汁$125🥩
2020-04-17 3724 瀏覽
20200413☀️Monday 🌻(🐰Easter Holiday 🐰)最近疫情期間😷要選擇一間餐廳室內寬濶位置並不容易 。進入餐廳後,Waiter帶領我們入座,語調相當有禮貌👍Ordered 2 個AfternoonTeaSet 1)瑞士XO醬雞翼撈麵:用了雞中翼,色澤通透香甜滑溜的雞皮,我不喜歡食雞皮的人,都忍不住口,瑞士精華滲透入肉內, 難以抗拒 😋😋😋(2)西多士:西多士是邪惡的🤭但是我偏偏喜歡它,一塊四方牛油,慢慢溶化在金黃香脆多士上,再加晶瑩剔透的糖漿,視覺上已經享受,味覺只欠雞蛋的蛋香。***這段期間10%Discount ***
Ordered 2 個AfternoonTeaSet :
(1)瑞士XO醬雞翼撈麵:用了雞中翼,色澤通透香甜滑溜的雞皮,我不喜歡食雞皮的人,都忍不住口,瑞士精華滲透入肉內, 難以抗拒 😋😋😋
***這段期間10%Discount ***
Chicken Wings in Soy Sauce with Noodles
French Toast
2020-04-13
  • 瑞士Xo醬雞翼撈麵
2020-04-06 1320 瀏覽
今日又冇飯帶,同同事去左皇后餐廳食個飯叉叉電🥰🥰食物選擇多羅羅,雖然 午餐來講可能會嫌貴,但其實質素好高,想食好啲係一個選擇👍🏻👍🏻午市套餐先來餐湯同餐包,餐湯有周打蜆湯同羅宋湯揀,今日我就揀咗周打蜆湯,好足料,好飲👍🏻👍🏻皇后咖喱魚 $112咖喱魚可以另外選擇配飯、配意粉定配薯菜,我就梗係揀咗飯喇!跟住講返味道先,咖喱味好香好濃烈,充滿椰香,我成日覺得皇后飯店咖喱最好食嘅❗️❗️醫院唔係普通一般好頹嘅魚柳,魚味香,層次豐富,好味👍🏻👍🏻而另外嘅配料例如薯仔,洋蔥等都好多好入味好食整體來講係灣仔區想食高質嘅西餐,環境又想比較清靜嘅話皇后飯店係你嘅不二之選
今日又冇飯帶,同同事去左皇后餐廳食個飯叉叉電🥰🥰

皇后咖喱魚 $112
咖喱魚可以另外選擇配飯、配意粉定配薯菜,我就梗係揀咗飯喇!

皇后咖喱魚

醫院唔係普通一般好頹嘅魚柳,魚味香,層次豐富,好味👍🏻👍🏻

而另外嘅配料例如薯仔,洋蔥等都好多好入味好食

皇后咖喱魚
The food and environment are excellent and the price is reasonable, but you have to be prepared for some of the worst services for a restaurant of this pedigree.  A restaurant staff mixed up our reservation time and took a wrong order.  Instead of apologizing and offering a proper solution, we were made to accept the wrong dish.  Waitress teased customer for stuttering while ordering food.  Even cha chaan teng offer better services.
2020-03-20
2020-03-07 784 瀏覽
有朋自新界來,不亦樂乎。😆😆有位朋友今日出開灣仔,順便約我食飯聚聚見面。我就想再黎呢間,環境靜靜地傾下計一流👍上次食左魚,見到同事食牛好似幾好味咁,所以今次我都叫西冷牛扒試下。一上枱望見個賣相已經好吸引,味道唔會蓋過本身牛嘅味道,而粟米同西蘭花可減低邪惡感覺😅😅 係好值得黎試下嘅👍附近食個同樣嘅西餐都要呢個價錢啦!而呢間$120我覺得好高汁!環境又靜靜地。我已經打算下次再黎試佢個出名嘅焗豬扒飯😆😆
有朋自新界來,不亦樂乎。😆😆
西冷牛扒

我已經打算下次再黎試佢個出名嘅焗豬扒飯😆😆
2020-01-08
西冷牛扒
同事話請食生日🎂飯,早早簡左呢間位於茂蘿街環境闊落,坐得舒服😌既皇后飯店🍴,好有趣是我地係則門入,係一條有歷練既木樓梯,行個陣好驚自己重得濟而踏穿梯級。😂午市套餐包括:餐湯🥄+ 主菜+ 咖啡☕️/茶🍵餐湯是蜆肉忌廉湯,用上傳統方法去煮,加上紅蘿蔔🥕粒同大量蜆肉,還可以,因為並不是那麼濃郁,一般。餐包是甜餐包,夠熱同鬆軟,味道不過不失配牛油🧈,牛油吾算香。美國🇺🇸牛肩肉配薯菜:薯條🍟新鮮熱辣,無可置疑外脆內軟,加點鹽 🧂調味很可以,好夠味。牛肩肉偏焾身,無得選擇生熟程度,不過真心完美,帶點血水,但接近八成熟,一點都不韌。新西蘭肉眼扒配黑椒汁:肉眼牛扒🥩煎得好香,吾會好鞋口, 同埋比起牛肩肉會更有咬口,黑椒汁濃到不得了,配上薯條🍟西蘭花🥦紅蘿蔔🥕,美味。總結:灣仔LUNCH 首選 味道還可以但食環境同氣氛都抵

午市套餐包括:餐湯🥄+ 主菜+ 咖啡☕️/茶🍵

美國🇺🇸牛肩肉配薯菜:

新西蘭肉眼扒配黑椒汁:

總結:
灣仔LUNCH 首選 味道還可以
但食環境同氣氛都抵

2020-01-22 750 瀏覽
I am allergic to beef and seafood. Its set dinner provided beef or seafood soup only. The staff said restaurant cannot provide any other option to my case. For a set dinner with a price over 240HKD, and the manager and restaurant cannot offer any other services to satisfy customers’ needs. But only ask the customer to choose A la carte. Nice experience
又到聖誕~~又到聖誕~~又到聖誕,當然要慶祝下喇~~~特別的留港消費,為香港經濟出一分力。皇后飯店的歷史印象,只在某導演的電影中閃過。飯店搬離銅鑼灣後,走遠少少去到茂羅街去了(還有分店在北角港運城)特別到這裡進餐,因為看到餐廳格局較大,比較懷舊。聖誕節當然要吃聖誕餐喇~~家人說︰「一定要飲羅宋湯呵~~~」既然套餐有此選項,那麼就試一試吧~~煙火雞牛油果薯仔沙律︰火雞肉質不算粗身,脂肪與肉比例平均,配合半熟的牛油果肉及薯仔沙律,融為一體好味﹗煙三文魚凱撒沙律︰同伴的沙律,沒有品嚐,看樣子口味應該不錯。羅宋湯配餐飽︰不同於以前喝過的味道,滿滿的蕃茄味道,但不酸,又沒有辣味嗆喉,濃郁的菜及湯味。豐富胃口。牛油麵包熱呼呼的,當然少不了牛油配合耶~~香蒜煙肉焗鮮鮑魚︰滿滿的煙肉粒與洋葱,反而沒有太多蒜味,鮑魚肉質口感算是彈牙,味道尚可。香煎海鱸魚柳配海鮮龍蝦湯配意粉︰海鮮有帶子、青口、蝦,海鱸魚好大件,帶子彈牙,青口新鮮軟軟、蝦有點細,意粉配上龍蝦湯汁,好味道。(可惜太飽,沒有全部吃下。)Tiramisu+桑子蛋糕︰甜品果然是「第二個胃」,再飽也可以全碟吃下。桑子蛋糕帶點冰冰的像雪糕口感,Tir
又到聖誕~~又到聖誕~~
又到聖誕,當然要慶祝下喇~~~
特別的留港消費,為香港經濟出一分力。

皇后飯店的歷史印象,只在某導演的電影中閃過。

特別到這裡進餐,因為看到餐廳格局較大,比較懷舊。
聖誕節當然要吃聖誕餐喇~~
家人說︰「一定要飲羅宋湯呵~~~」
既然套餐有此選項,那麼就試一試吧~~
燒火雞牛油果薯仔沙律

煙三文魚凱撒沙律

羅宋湯

香蒜煙肉焗鮮鮑魚

香煎海鱸魚柳配海鮮龍蝦湯配意粉

Tiramisu+桑子蛋糕

Tiramisu+桑子蛋糕︰甜品果然是「第二個胃」,再飽也可以全碟吃下。桑子蛋糕帶點冰冰的像雪糕口感,Tiramisu一貫的口味,奶味不算重,較像木糠蛋糕。

懷舊聖誕節,祝願世界和平,人民生活飽足,感恩知足地生活。
2019-12-24
平安夜