餐廳: 百芳池上便當 (希慎廣場)
資訊:

铜锣湾希慎广场里面性价比很高的台湾便当。60左右有饭➕饮料。我点的盐酥鸡便当🍱,鸡肉给了挺多块,但感觉里面半生半熟😅,小菜给了包菜、玉米和榨菜,外加半个卤蛋。整体份量是很足的,性价比高。五分钟不到就出餐了,高峰期也不用等很久,推荐

鹽酥雞便當
鹽酥雞便當
2023-03-21 284 瀏覽
今日午餐食台灣鹽酥雞便當,其實我幫襯百芳池上便當好多次,一直都無寫過評語,今日寫吓我食後感,令多啲人知道e間便當值得一試,便當裏除左鹽酥雞,配菜有粉絲,椰菜,粟米粒,菜脯粒及半隻蛋,整碗便當睇落好豐富,味道很好,還送一杯茶,冷熱都可以。
2023-03-21
2023-03-13 308 瀏覽
百芳池上已經可以係我lunch既食堂, 當唔知想食咩既時候就會諗起, 所以都食過好多次。多數都會外賣返去食, 而食得最多既係豬扒便當🍱午餐價錢$63, 又低食又好味😋呢間便當飯量可以選擇, 方便胃口唔同既人揀, 而且仲有好多配料。有滷粉絲、粟米肉碎、半粒滷蛋、菜同醃辣菜脯, 所以每次都可以食到好飽🤤而豬扒既味道同係台灣食既味道一樣, 肉質唔肥, 帶點乾身又唔柴, 而且冇骨, 可以大啖大啖食。最值得一贊既係辣菜脯, 微辣脆口, 撈飯食一流。跟餐配左一杯微甜熱紅茶🧋係台灣早餐店既味道, 正好可以解膩。

百芳豬扒便當
百芳豬扒便當
2023-01-12 552 瀏覽
很喜歡那些便當,入面有各款材料,包括粉絲、肉碎等等。我選了雞扒肉躁飯,雞扒很滑,份量也足夠。美中不足的地方是這間分店的人手較少,等候時間會比較長,但整體來說是好吃的!
2022-12-31 471 瀏覽
先唔討論啲野好唔好食你去到餐廳,就算個餐唔跟嘢飲,人地問你攞水都要俾杯水人係基本。我去茶餐廳都會俾茶你,去西餐都可以叫tap water。態度連茶餐廳都不如。收人75蚊一碗麵,一杯水都唔俾人。一碗牛肉麵等左好耐,個職員淨係話牛肉麵要等耐啲。碗麵味道普通到不能再普通,味精湯底。牛肉韌,牛丸唔彈牙,可一不可再。
先唔討論啲野好唔好食
我去茶餐廳都會俾茶你,去西餐都可以叫tap water。
態度連茶餐廳都不如。
收人75蚊一碗麵,一杯水都唔俾人。
一碗牛肉麵等左好耐,個職員淨係話牛肉麵要等耐啲。

碗麵味道普通到不能再普通,味精湯底。
牛肉韌,牛丸唔彈牙,可一不可再。
三品牛肉麵
三品牛肉麵
2022-12-01 449 瀏覽
喺銅鑼灣希慎分店OpenRice落單外賣自取,好彩攞完有即刻check 吓發現俾錯order我哋,即刻返轉頭同counter紮馬尾女員工講,見到佢同廚房講,我哋就繼續等啦。結果出咗勁多外賣,都未叫返我哋去攞,我哋去問張單出返未,佢一句「唔知喎」,我哋話咁你可唔可以去睇吓,頭先已經俾錯嘢我哋,佢先肯去睇吓,結果個啱嘅餐已經出咗。等order期間見佢對其他客人嘅態度都唔多好,特別係有嘢問佢嗰啲,呢個員工簡直係極度趕客!

外賣自取
2022-11-07 504 瀏覽
Lunch同同事去食,仲有好大進步空間嘅台灣嘢🥴🥴人生之中都係第一次嘗試有如此特別嘅滷水蛋😵‍💫😵‍💫最要改善係佢裝熱嘢飲嘅杯,超級危險🚨🚨好鬆,同事一拎起,已經倒到成手都係!!!問題係佢好相當地熱😒😒但呢個問題其實好嚴重!如果係小朋友咁會點算?但我覺得呢樣嘢應該唔單只得嗰一個人發生!但係佢都冇解決!咁就唔值得再去食!
2022-09-23 582 瀏覽
之前都吃過好幾次百芳池上,都係吃炸雞腿便當,今日唔想食得太飽,就叫左豬排便當加茉香綠茶(跟餐送)。這裏的便當都很有份量,佢的飯都已經有好多配料,有半顆滷蛋、滷粉絲、滷肉躁、粟米、黃牙白、醃咸菜、蘿蔔絲,有時候我只吃飯都已經夠了。不過今天要嚐嚐他的豬排,感覺挺瘦而且肉質白嫩,我喜歡的那種豬排,帶點乾身的,沒有肥膏,也沒有骨。大大塊吃着吃着真的很飽。跟餐的茉香綠茶好夠冰凍,大大一杯,跟面要$20幾的手搖茶一樣大杯,而且茶香十足,就算無得選甜度不會太甜,清清甜甜的,好解膩,又消暑。
豬排便當
2022-09-06
15 分鐘 (外賣自取)
豬排便當
投訴,銅鑼灣希慎分店。堂食點咗兩杯餐飲,其中一大陸口音店員把一支桂花烏龍躺平擺放,導致我拎起餐盤一行,另一杯杯裝紅茶就倒瀉。同店員反映,店員堅持話係我問題!1/店員態度非常有問題,堅持係客人捧餐行先導致茶倒瀉!2/ 我要求換另一杯,店員堅持冇錯,唔匯報上司,導致後來店長/高級員工(聲稱係全店最大)責罵我冇同佢講有呢個問題3/ 聲稱係全店最大既員工亦堅稱打橫攞支茶係冇錯!唔會導致正常擺既茶倒瀉!但佢冇預計過係food court 客人係要捧餐行回座位!4/ 如果咁擺法係冇問題,當捧餐既係小朋友,或者點既係熱飲,是咪會導致另一安全問題?!但聲種係全店最大既員工亦繼續堅持自己冇錯!

1/店員態度非常有問題,堅持係客人捧餐行先導致茶倒瀉!

9月8號1:39 買咗一個台灣熔肉便當加珍珠奶茶,甜度冰度正常個飯就冇乜嘢嘅!正正常常啦!杯嘢飲出晒事,唔知以為自己飲緊糖水。不以為意。搖勻再飲多幾次。點知都係冇分別,好啦我返去好聲好氣同佢講問題嘅存在。咁佢都有問我有冇搖勻,有冇少糖少冰!咁呢啲都係好正常嘅問答。之後上一句埋黎!我哋冇得咁換俾你!大佬你明唔明呀!係甜到好似直接飲糖水呀!之後佢先話幫我加番啲冰。成個過程非常不愉快!以前我經過銅鑼灣食嘢都係首選,同女朋友都真係幾鍾意食!今次之後,餓死都唔會再食。或者大家唔好飲佢嘅珍珠奶茶,想去14樓買臭臭鍋嘅珍珠奶茶超級好飲💕💕
9月8號1:39
買咗一個台灣熔肉便當
加珍珠奶茶,甜度冰度正常
個飯就冇乜嘢嘅!正正常常啦!
杯嘢飲出晒事,
2022-09-08
2022-08-14 303 瀏覽
嚴重人手不足,出餐勁慢,唔催都唔出,等左成半個鐘,遲過自己點餐仲快過自己拎,呢樣係最嬲!知道職員辛苦,但唔該真係檢討下出餐程序,眼見個個買完都等到一肚火,真係買難受!
2022-08-13
2022-08-09 272 瀏覽
百芳池上便當 • 銅鑼灣銅鑼灣有好多好野食就係人都知,但如果想食平D,希慎廣場入面嘅Food Court 就係其中一個選擇。呢間台灣料理除左便當,仲有牛肉麵等嘅麵食,提供嘅飲品亦都算多選擇~台灣焢肉便當$61焢肉肥瘦適宜,燉煮得入味,不過肉質有D鞋,比較難咬,而肥肉部分偏油。飯入面有其他配菜同埋炒粉絲,但都比較淡味,不過不失。今次我地配咗綠茶,無另外加錢要佢其他手搖飲品。不過唔好睇佢係免費,甜度同冰都可以揀,值得一讚。
百芳池上便當 • 銅鑼灣

台灣焢肉便當$61

2022-07-17 410 瀏覽
係銅鑼灣返工,最近經常去Hysan Place foodcourt食飯。發現新開左幾間幾有特色既餐廳,日韓台風格餐廳齊曬,岩曬口味唔同既朋友。位置好多,台與台之間有卡板分隔,防疫方面做得幾好。試過假期黎食飯,好多時候要等位,平日就唔使等。今日open rice外賣左百芳池上便當,最鍾意台灣鹽酥鷄便當同埋百芳豬扒便當。今日叫左鹽酥鷄便當,鹽酥鷄有6-7粒,勁惹味。配菜十分豐富,有玉米粒、白菜、粉絲、滷蛋等餸料,食完真心超飽,跟餐仲會送紅茶、綠茶或者烏龍茶。

2022-06-21 393 瀏覽
百芳池上便當係一間台灣美食店嚟,全部都係以台灣主食為主,有咁多分店嘅佢哋究竟可唔可以做到高質呢,試試佢啦😆😆我哋叫咗台灣必食嘅滷肉飯便當,同埋半筋半肉牛肉麵,滷肉飯便當同出面嘅有啲唔同,佢嘅配菜會有菜譜,粉絲,粟米同埋椰菜等,試吓咁嘅配搭都唔錯嘅,滷肉飯嘅精粹就係啲滷肉,只要做得入味肥瘦均勻就絕對係好食嘅滷肉,但佢呢度嘅好普通,肉質有少少乾,份量都有啲少,肉汁都冇乜,所以就算配菜有幾好食都唔重要,整體好一般🤔🤔半斤半肉牛肉麵,首先唔係到到嘅台灣餐廳都有,要做到好食真係唔多,食過嘅半斤半肉裏面其實都只得一兩間OK,可能仲未發掘到更好食嘅,但佢呢一度做嘅係平民價,價唔貴,自然食材都唔會好高,呢一間就係,佢嘅肉係有啲韌,筋唔夠多自然唔夠爽,湯底有啲淡,配菜都一般,所成份都一般小食方面我哋嗌咗份台式拼盤,佢裏面有台灣腸,鹽酥雞同埋花枝丸,全部都係台灣特色小食,台灣腸方面都唔錯,好難整到唔好食,不過鹽酥雞有啲淋,唔夠脆,花枝丸都係,唔知係唔係就嚟閂鋪嘅關係,所有既炸物都係唔得,好似翻叮咁😩😩,但味道唔難食嘅野飲方面佢哋就有好多嘅選擇,有手搖飲品,茶類嘅都有,我哋就補錢叫咗一杯碳焙烏龍奶茶加芋圓,

野飲方面佢哋就有好多嘅選擇,有手搖飲品,茶類嘅都有,我哋就補錢叫咗一杯碳焙烏龍奶茶加芋圓,同埋布甸奶茶,兩杯嘅味道媲美其他手搖店,茶底夠晒濃,奶都幾香濃,珍珠賣晒所以就叫在芋圓,但出奇地又覺得幾好食,份量又夠多,至於布甸方面佢都係大大嚿,都係爽口又夠彈,所以就咁買珍奶都得嫁❤️❤️

2022-06-16 326 瀏覽
台灣便當真的很優秀一個飯盒裡 主菜加5樣配菜對香港人來說 CP值真的高✨還有一大杯飲品 🙌🏻大加分在銅鑼灣附近上班的我 幾乎常常買來吃😜.平常我最愛點排骨飯,豬排醃漬後再炸過的味道跟在台灣天天吃的排骨便當是一樣的🥹這次外賣回公司多買ㄧ份『鹽酥雞肉燥乾拌麵』試試鹽酥雞外脆內軟又多汁配上肉燥汁拌的麵條🤤好味 可惜汁太少 下次提醒加多一點 😆我愛多汁.最後還多點一份香脆美味多汁的炸花枝丸 解解思鄉的鹽酥雞攤裡的炸物味道☺️..也許對在幸福美食島生活的台灣朋友這沒什麼?但對在異地生活的遊子們它就是種家的味道🤭不會只有單獨的肉跟寂寞的兩條菜是種幸福的滿足感🫶🏻✨.

台灣便當真的很優秀
一個飯盒裡 主菜加5樣配菜
對香港人來說 CP值真的高✨
還有一大杯飲品 🙌🏻大加分
在銅鑼灣附近上班的我 幾乎常常買來吃😜
平常我最愛點排骨飯,豬排醃漬後再炸過的味道
跟在台灣天天吃的排骨便當是一樣的🥹

這次外賣回公司多買ㄧ份『鹽酥雞肉燥乾拌麵』試試
鹽酥雞外脆內軟又多汁配上肉燥汁拌的麵條🤤好味
可惜汁太少 下次提醒加多一點 😆我愛多汁

最後還多點一份香脆美味多汁的炸花枝丸
解解思鄉的鹽酥雞攤裡的炸物味道☺️

也許對在幸福美食島生活的台灣朋友這沒什麼?
但對在異地生活的遊子們它就是種家的味道🤭
不會只有單獨的肉跟寂寞的兩條菜