餐廳: 百芳池上便當 (希慎廣場)
資訊:

2021-04-28 88 瀏覽
呢間百芳池上便當喺希慎food court入面,位置喺Pepper Lunch隔離。我朋友話佢成日都食呢一間百芳池上便當,話覺得佢啲台式飲品好飲,所以我今日就決定試吓佢!百芳滷雞扒便當 ($63)我哋點咗滷雞扒便當,除咗有雞扒同飯之外,仲有4款唔同嘅配菜。配菜係佢已經揀好俾你,入面有粟米、粉絲、娃娃菜、菜脯,另外仲有半隻滷蛋,都算幾豐富!便當嘅飯口感都幾軟腍同埋香,可能都係屬於靚米~雞扒實際比餐牌更加大塊,而且都好入味,肉質又唔會好嚡!紅燒湯麵拼酥炸豬扒 ($65)湯底唔係好重中藥味嗰種,而且只係好輕微嘅辣味,唔鍾意中藥味同唔食得辣嘅人都一樣啱食!酥炸豬扒冇炸到好熱氣,亦唔係有一層粉包住,所以食落就覺得健康啲冇咁有罪惡感~ 台灣古早味香腸 ($25)台灣香腸永遠冇得輸!芋頭鮮奶 ($35) + 芝士奶蓋碳培鐵觀音($30)另外仲嗌咗兩杯台式嘢飲,分別係芋頭鮮奶同埋芝士奶蓋碳培鐵觀音。鐵觀音茶味都算幾濃,味道正常,如果我哋記得嗌少甜應該會更加好。最令我覺得特別嘅係,佢嘅芝士奶蓋比其他嘢飲鋪嘅奶蓋多咗份鹹味,飲落都唔會唔夾。芋頭鮮奶入面芋頭份量都好多,甜度亦適中!

百芳滷雞扒便當 ($63)

紅燒湯麵拼酥炸豬扒 ($65)

台灣古早味香腸 ($25)
台灣香腸永遠冇得輸!

芋頭鮮奶 ($35) + 芝士奶蓋碳培鐵觀音($30)
2021-04-28 76 瀏覽
公司位於灣仔和銅鑼灣的交界就是幸福反正就是「搵食」十分方便附近就有兩間百芳,偶然都會來買個足料便當做LUNCH慢滷豬手便當 $63之前是買開灣仔分店的滷肉飯便當,覺得十分不錯便當感覺營養很均衡,尤其是蔬菜和肉的量都比較平均於是今次來CWB這間試試豬手便當配料方面分店不同也沒有太大的差別,類別都是統一的就是有粉絲、粟米、娃娃菜,辣菜莆和半隻滷蛋但CWB這間菜莆好像比較辣一點,而粉絲就比較濕潤輪到主角滷豬手了看色水似是滷了很久,很入味但肉的口感比想像中Q彈呢,覺得是下飯抑或當小食都不錯炸花枝丸 $20花枝丸炸完好香,而且價錢不貴廿蚊有五粒,性價比不錯南投桂花烏龍 $17這個茶值得一試!有獨特的清香,飯後解膩一流!
公司位於灣仔和銅鑼灣的交界就是幸福
反正就是「搵食」十分方便
附近就有兩間百芳,偶然都會來買個足料便當做LUNCH

慢滷豬手便當 $63
之前是買開灣仔分店的滷肉飯便當,覺得十分不錯
便當感覺營養很均衡,尤其是蔬菜和肉的量都比較平均

於是今次來CWB這間試試豬手便當
慢滷豬手便當

配料方面分店不同也沒有太大的差別,類別都是統一的
就是有粉絲、粟米、娃娃菜,辣菜莆和半隻滷蛋
但CWB這間菜莆好像比較辣一點,而粉絲就比較濕潤
輪到主角滷豬手了
看色水似是滷了很久,很入味

但肉的口感比想像中Q彈呢,覺得是下飯抑或當小食都不錯

炸花枝丸 $20
花枝丸炸完好香,而且價錢不貴
廿蚊有五粒,性價比不錯

南投桂花烏龍 $17
這個茶值得一試!有獨特的清香,飯後解膩一流!

2021-04-25 72 瀏覽
台灣鐵道便當百芳池上便當非常出名, 每次到台灣必食, 現在香港都有,所以決定去試下。餐廳位於銅鑼灣希慎廣場11樓美食廣場。多款台灣經典便當,台式地道美食可供選擇慢滷豬手便當豬手皮、蹄筋入口即化,嚼勁十足,飯配上粟米、肉燥、粉絲、鹵水蛋、娃娃菜配菜份量十足。紅燒湯麵拼酥炸豬扒湯底濃厚,香而不膩,麵闊身口感彈牙,豬扒酥脆,肉汁鮮甜。台灣古早味香腸瘦肥比例完美,瘦肉帶油花,油而不膩,味道鮮美。阿薩姆紅茶茶味香濃,甜度適中。碳焙烏龍回味甘鮮,口感順滑。
餐廳位於銅鑼灣希慎廣場11樓美食廣場。
多款台灣經典便當,台式地道美食可供選擇
紅燒湯麵拼酥炸豬扒
湯底濃厚,香而不膩,麵闊身口感彈牙,豬扒酥脆,肉汁鮮甜。
台灣古早味香腸
瘦肥比例完美,瘦肉帶油花,油而不膩
,味道鮮美。
阿薩姆紅茶
茶味香濃,甜度適中。
碳焙烏龍
回味甘鮮,口感順滑。
  • 台灣古早味香腸
2021-04-24 86 瀏覽
我今日出咗去銅鑼灣希慎入邊food court搵好嘢食,兜咗個圈,見到一間食台灣野嘅舖頭,睇吓佢個Menu又好似幾啱食,其實都有一段時間冇食過台灣嘢,不如就叫過外賣返公司食啦!池上百芳便當嘅豬扒麵真係超正,塊豬扒炸得香又軟,麵底彈牙,分量剛剛好!另外個豬手飯又係超正,豬手超級入味,加埋啲汁落個飯度,就算超飽你都會食得晒,因為就係超級好食!飲品就唔使講啦,台灣嘅飲品不嬲都叫好叫座!食台灣野唔叫返杯台灣飲品,好似爭咁D野咁。
2021-04-24 95 瀏覽
於銅鑼灣逛逛逛,逛到晚飯時間,於希慎廣場 food court 搵到台灣美食~《百芳池上便當》,上到11樓行入啲轉個彎就見到。鹽酥雞便當~ 好可愛的圓型便當盒,除了主角鹽酥雞,配料有鹵水蛋、粟米、肉碎粉絲等,仲一個不得不提的是既可口又爽口的菜脯,味道好正!鹽酥雞啱啱炸起,件件脆卜卜,鹽酥鹹味剛剛好,味道好吸引。台灣夜市香腸~台灣香腸肥美好食人人知,但這個食落不算肥膩,一件接住一件吃不停。紅燒牛丸牛筋麵~這個紅燒只是輕辣,一般人絕對可以接受,湯底味道香濃,附有一大湯羹酸菜,提升整個湯麵的層次感。牛筋有多件,好淋好滑,骨膠原豐富補關節,牛丸爽口彈牙,配有一兩件紅蘿蔔、白蘿蔔;採用粗麵,麵質爽口,放湯浸了一段時間也不會太淋,依然爽滑。珍珠奶茶~這個珍珠奶茶珍珠味比較強烈,奶茶冇叫少甜都唔會好甜。紅豆奶茶~ 紅豆有益,配奶茶都非常夾,好好飲。

鹽酥雞便當~
鹽酥雞啱啱炸起,件件脆卜卜,鹽酥鹹味剛剛好,味道好吸引。

台灣夜市香腸~

紅燒牛丸牛筋麵~

採用粗麵,麵質爽口,放湯浸了一段時間也不會太淋,依然爽滑。

珍珠奶茶~
這個珍珠奶茶珍珠味比較強烈,奶茶冇叫少甜都唔會好甜。
紅豆奶茶~
紅豆有益,配奶茶都非常夾,好好飲。
2021-04-22
2021-04-20 88 瀏覽
對上一次去台灣已經係兩年前嘅事,真係好回味當地美的。放工去搵食,來到Hysan 11樓美食廣場,竟然俾我搵到正野食,百芳池上便當。🥰便當🍱款式多,有飯有麵,台式小食,飲品不少得珍珠奶茶,黑糖鮮奶,原味鮮豆乳等等,種類繁多到眼花撩亂。紅燒湯麵🍜拼炸豬排🥩,最失賞佢既炸豬排金香可口,超份量!配合軟滑既湯麵🍜香濃湯底,超讚。慢滷豬手便當,骨膠原滿滿,豬手非常有口感,配搭每種伴菜,獨特的台灣飯粒粒有咬口,很有台灣風味。點了小食台灣夜市香灣,這個小吃是我既必食至愛,一食傾心。 近年愛上台式飲品,呢杯原味鮮豆乳很清新可口(右),不過如果試左黑糖鮮奶後才飲豆乳就會變得淡味,始終黑糖很甜耶。不過真心兩杯都好好飲。好希望香港能保持美食天堂的美譽,我愛香港。
對上一次去台灣已經係兩年前嘅事,真係好回味當地美的。

點了小食台灣夜市香灣,這個小吃是我既必食至愛,一食傾心。

好希望香港能保持美食天堂的美譽,我愛香港。
2021-04-15
2021-04-18 44 瀏覽
▶️九點幾就快冇堂食😢,拿拿臨喺food court行咗一圈,畀佢嘅便當吸引咗,但最後揀咗鹽酥雞同麵😆台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵🍗🍝麵少少彈牙,有啲漿口;肉燥唔夠肥唔夠香同少咗啲;鹽酥雞幾惹味香口,但係唔夠熱🙈⚛️杯飲品正常,鹽酥雞份量都幾多,呢個價錢嚟講都👌

台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵🍗🍝

⚛️杯飲品正常,鹽酥雞份量都幾多,呢個價錢嚟講都👌
2021-04-08
2021-04-15 102 瀏覽
便當是一種心思,除了味道,更重要是當中的那份溫暖。台式便當眾所周知,每每遊台都總要吃上一次。慢滷豬手便當甚有特色。台灣滷水技術一向不差,以慢滷方式處理,豬手軟嫩入味,確是滋味。加上便當中的粉絲、滷蛋和青菜粟米,每一口都有家的味道,很台灣!紅燒是燒的其中烹調法,即是持續加熱,加入醬油、八角、冰糖等調味成紅褐色。紅燒湯麵當中的濃香簡直不可言喻。配上炸豬扒真是很飽足的一頓。台灣香腸也不能錯過,油脂甜香在口中散發,小小一片大大滋味。再來一杯芋頭鮮奶小芋圓,濃郁的芋頭配上鮮奶,加上QQ芋圓,幸福感滿滿。
便當是一種心思,除了味道,更重要是當中的那份溫暖。

台灣香腸也不能錯過,油脂甜香在口中散發,小小一片大大滋味。

2021-04-14 77 瀏覽
經常進食,但昨天外賣做好後應該放得太耐,飯已經凍了,明白可能假日外賣多,要準備,但可以預計訂購時間作出適當安排,避免食客取外賣後,進食開始轉冷的外賣,整體來講這食店都是好的
2021-04-03
5 分鐘 (外賣自取)
  • 百芳豬扒便當
2021-04-03 102 瀏覽
冇過去台灣食野,但黎到百芳池上便當就有台灣既風味。我地叫左慢滷豬手便當$63豬手調味好好,份量非常多,因為慢滷既關係非常入味。再加上便當上有唔同既配菜,粉絲,西蘭花,菜甫,粟米等等。紅燒湯面配炸豬扒$65湯底好濃郁,有少少惹味但唔會辣。炸豬扒係百芳既賣點,調味得好好,好惹味又厚切。台灣夜市香腸$25香腸燒香左,少少咸又好彈牙,好食,必叫。跟餐飲品有加配優惠既芝士奶蓋玫瑰鐵觀音$29芝士奶蓋有加左海鹽,好特別,無論係配鐵觀音定荔枝紅茶都好夾。芝士奶蓋荔枝紅茶$24
冇過去台灣食野,但黎到百芳池上便當就有台灣既風味。

我地叫左

慢滷豬手便當$63

紅燒湯面配炸豬扒$65

台灣夜市香腸$25
香腸燒香左,少少咸又好彈牙,好食,必叫。
跟餐飲品有加配優惠既
芝士奶蓋玫瑰鐵觀音$29
芝士奶蓋荔枝紅茶$24
2021-03-22
2021-03-31 107 瀏覽
我美食博士去完誠品打書釘,上一層就係美食廣場,開動為食mode時間,揀咗間台灣嘢食下。🍜紅燒牛丸牛筋麵 $64🐓鹽酥雞便當 $59🍡炸花枝丸 $20☕️碳焙烏龍 (跟餐)☕️珍珠紅茶拿鐵 $20我同朋友叫咗一個湯麵同一個便當一個小食。個麵嘅牛丸同牛筋算多,啲麵嘅質感又滑又彈牙,雖然係有少少辣🌶,但我朋友唔食得辣都一樣啱食。便當嘅鹽酥雞香味夠,花枝丸咬落去幾彈牙。我朋友飲烏龍茶,諗住清清地,不過佢話都係幾甜下,所以建議大家要走甜,至於我杯紅茶拿鐵,我覺得幾好飲,好香濃,珍珠份量適中。呢間好抵食,我美食博士覺得可以encore。🍽百芳池上便當 - 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓

🍜紅燒牛丸牛筋麵 $64
🐓鹽酥雞便當 $59
🍡炸花枝丸 $20
☕️碳焙烏龍 (跟餐)
☕️珍珠紅茶拿鐵 $20

🍽百芳池上便當 - 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場11樓
2021-03-16
2021-03-27 2112 瀏覽
我一心已選定香酥炸雞腿,想落單時服務員說要等20分鐘,當時已三點幾,好肚餓,但太想食,唯有等。等的過程發覺平日三點幾都竟然那麼多人,堂食與外賣同樣多人,有點意外。.等的過程再看看餐牌,有便當、湯麵、乾拌麵等。.下午茶有刈包,大家知道刈字的發音是什麼?哈哈,我查了字典,讀”艾”,我還以為”超”音😅😅🤣🤣.過了20分鐘都未有,忍不住去追下,再等多5分鐘先有。唉,餓死我,服務員解釋炸所以耐,但我估不知是否太多外賣單!.香酥炸雞腿便當 包飲品 $63⭐️⭐️⭐️⭐️💫(4.5分).便當盒內有滷水蛋半隻、粉絲、西蘭花、粟米、葱菜/菜圃。味道不錯,感覺多餸。.主角香酥炸雞腿來了!剛剛炸好,熱氣迫人,當然我選擇食便當盒的飯先,吃了半盒飯再吃雞髀,嘩,還熱到咬不到😅😅.再隔一會,終於品嘗到美味,皮脆,不會炸得過硬,雞肉亦入味,肉質也算嫩,亦夠大隻,啖啖肉,香脆感我覺得新蒲崗那家百芳稍稍勝一籌。.飲品我要了凍茉莉綠茶,微糖走冰,味道剛剛好。😋
等的過程再看看餐牌,有便當、湯麵、乾拌麵等。

香酥炸雞腿便當 (4.5分)

主角香酥炸雞腿來了!
香酥炸雞腿便當 (4.5分)

飲品我要了凍茉莉綠茶,微糖走冰,味道剛剛好。😋
2021-03-22
  • 香酥炸雞腿便當
2021-03-25 67 瀏覽
以前周不時都會去台灣走一轉因為食得好,而且又平又多選擇,現在只好在香港尋找,幸好本地亦有好的店,早前發現了八芳池上便當,單聽名已經很台灣,主要賣小食、便當之類的方便餐,食晏晚飯皆合適。因為要保持社交距離,美食廣場少咗位,四座位皆以膠板分隔,有消毒手型及量體溫,有專人清潔,措施做到足,但繁忙時間會難搵位,避開人潮較為聰明。閑話不講,講食物,便當五六十、小吃廿幾、飲品廿幾,買便當小食飲品有優惠價,食齊三款,每人平均消費一百有找,價錢親民。我們兩個餐。紅燒牛丸牛筋麵 $64芝士奶蓋金萱青茶二重奏 $29 (優惠價)湯底些少辣,牛肉湯味,麵好,台灣麵,粗身有力,最好是牛筋,夠林,入味,幾滑,咬落感到骨膠原,牛丸爽,整體來說真唔錯。芝士奶蓋金萱青茶二重奏味道清甜,不過應該唔好用飲筒飲,我冇攪勻,飲到尾才有非常好味的芝士味,浪費了!台式滷雞扒便當 $63黑糖冬瓜檸檬 +$10 (優惠價)便當好多餸,首先滷水雞扒極大件,肉厚有份量,皮滑,滷水味清香,有半隻滷水蛋,仲有粉絲、青菜、粟米粒、冬菜,汁夠,所以很足餸。飲品冇過甜。花枝丸 $20因為飲品享受了套餐優惠,花枝丸原價食都唔貴,有五粒,唔油,香、惹

我們兩個餐。

紅燒牛丸牛筋麵 $64
芝士奶蓋金萱青茶二重奏 $29 (優惠價)

台式滷雞扒便當 $63
黑糖冬瓜檸檬 +$10 (優惠價)

飲品冇過甜。

花枝丸 $20
因為飲品享受了套餐優惠,花枝丸原價食都唔貴,有五粒,唔油,香、惹味、爽。

花費唔多,食得唔錯,美食廣場都都舒服,沒有被趕的感覺,逗留長些時間都得。
2021-03-23 50 瀏覽
第一次在希慎广场 food court 吃东西,发现他们有台湾便当。看到百芳池上便当的摊档也颇为干净,而且以前也在其他分店吃过,个人评价不错。中午较早到达,还没到午饭繁忙时间,客人不多,就花了点时间选择吃什么。由于肚子有点饿,集中注意力在一起各款套餐,有汤有面,选择也不少,价钱都是60多元,在铜锣湾来说,是正常价格水平。要了一份卤水鸡扒肉燥干拌面,肉燥很大粒,带点肥肉,但炆得很腍,再加了点卤水汁,与面混在一起吃,味道好不错。主角的鸡扒很大块,没有骨,啖啖肉,吃得很爽。这家店的东西水准不俗,下次路过可以再吃。

卤鸡扒肉燥干拌面

卤水鸡扒

主角的鸡扒很大块,没有骨,啖啖肉,吃得很爽。

这家店的东西水准不俗,下次路过可以再吃。
2021-03-21
卤鸡扒肉燥干拌面
卤水鸡扒
2021-03-20 30 瀏覽
This was surprisingly a very good Taiwanese restaurant in the food court of Hysan place.The first time I came to the food court, I did not dare order from this restaurant, because I saw a cockroach on the counter where people's food were put, so I was quite scared of the hygiene of this place.The second time I came, I decided to ignore the hygiene and try the food anyway, as the menu seemed quite attracting.I ordered a braised pork mince bento, which was presented very well in a circular bento,
I ordered a braised pork mince bento, which was presented very well in a circular bento, with the mince, egg, vegetables, corn and vermicelli all prettily and clearly laid out. Each spoonful of rice was accompanied well with the side dishes and the sauce was well mixed into the rice, which made the bento very enjoyable. The hot green tea was in a very large cup too, which complemented the large bento well.
It is of a good price and of a good portion, so I would highly recommend, especially in Hysan Place where most things are expensive.
Braised Pork Mince Bento
2021-03-20