餐廳: 百芳池上便當 (太古城中心)
資訊:

2023-06-30 283 瀏覽
好耐冇食過所以經OpenRice叫咗個外賣自取,我嘅 go-to option 永遠都係鹽酥雞飯,再加咗杯嘢飲。一打開,分量真係比以前少咗好多,以前係多到瀉出嚟,而家個兜都裝唔到一半滿。所有嘢都好油,主角鹽酥雞剩係得肥膏同炸粉,完全冇肉,完全冇香味,雞嘅分量比起我上次食差唔多減半。我估我以後都唔會再食,以前一個餐50幾蚊,而家60幾,貴咗但係quality 反而越嚟越差,拜拜啦!而家要搵有良心嘅舖頭真係好難!

外賣自取
📍百芳池上便當, 太古🇭🇰#愈經常食愈少影相系列話說之前COVID時期,經常性打算 #foodpanda 外賣時總會嗌百芳池上便當🍱好鍾意佢嘅每一款配菜,每款便當都有粟米肉碎、微辣粉絲、少辣菜脯、炒椰菜配白飯,再加你嘅自選肉類。好鍾意,百吃不厭👍🏻👍🏻最正係可以飲埋台式飲品,仲要係有質素、有選擇,我推薦茉香綠茶同碳焙鐵觀音,兩者茶味都好香🥰依家lunchtime都會成日嚟食,慶幸自己公司喺附近☺️ lunchtime都好多人㗎,12點3嚟到就確定有位唔洗等👍🏻
📍百芳池上便當, 太古🇭🇰
#愈經常食愈少影相系列

2023-06-09 324 瀏覽
鹽酥雞便當鹽酥雞份量多,重點系有好多配菜(娃娃菜、粉絲、肉沫粟米、滷蛋)最中意食佢既粉絲,估唔到配飯食都咁夾。鹽酥雞水準穩定,每次都系熱辣辣外皮微微酥脆,肉質嫰滑。便當跟配既茉莉綠茶都系必叫!超香茉莉味好清新,但一定要叫微糖如果唔係就會太甜🙈
鹽酥雞便當

鹽酥雞便當

2023-05-07 435 瀏覽
同朋友一齊食,臺灣控肉便當幾好食1.控肉俾得算多,瘦肉和肥肉嘅比例係幾恰,肉汁調得不錯2.飯會撈咗啲控肉汁,本身又有少少飯香,配到啲三項小菜(滷水蛋,粟米,粉絲和菜)都算ok,唔會搶咗控肉風頭3.飲品茶味和甜味偏重,建議叫少甜,亦有很多不同選擇-整體口味唔算太濃,比一般餐廳好食,以63蚊來說,仲要配埋飲品,已經算性價比高的臺灣料理缺點:飯略嫌多,可能會食唔曬,而且店員脾氣感覺有啲臭,聽唔清楚問佢多一次就有點不爽
同朋友一齊食,臺灣控肉便當幾好食
1.控肉俾得算多,瘦肉和肥肉嘅比例係幾恰,肉汁調得不錯
3.飲品茶味和甜味偏重,建議叫少甜,亦有很多不同選擇

2023-05-06
  • 台灣焢肉便當
2023-05-03 314 瀏覽
呢間8芳池上午餐 我係佢頭號粉絲 一星期最小要食一次 佢地d雞翼永遠都係即勞 卜卜脆 勁新年😍 而且可以加埋焙茶🫶🏽 成個便當份量岩岩好 成日望落portion 好似好細 但其實佢係好足料🤩 淨係粉絲 肉碎 都已經勁飽肚! 真心撞介
2023-04-22 195 瀏覽
平時食百芳會食飯 今次試佢個麵線鍋貼😍 食過番尋味 平時遲左連位都無 所以每次都要早啲到去搵位😅🌟台灣大腸麵線 麵線湯味濃道岩岩好🤩 麵線內的大腸處理的非常好 毫無異味 而且量都唔小 麵線香醇濃郁 香氣十足🌟 韭菜鍋貼鍋貼皮薄得黎有咬口 好似食緊粉麵咁 餡肉好足料味道唔好太鹹 🤤 惹味濃郁 但有少少油膩 但呢啲就係正宗口味🤩🌟 碳焙珍珠鐵觀音拿鐵碳焙觀音拿鐵加珍珠絕對係珍奶控必飲!~超經典既鐵觀音鮮奶茶 飲起黎帶有碳焙香 配上溫潤濃郁既鮮奶 因為焙韻而餓到整體甜而不膩 推介!

🌟台灣大腸麵線

🌟 韭菜鍋貼

🌟 碳焙珍珠鐵觀音拿鐵
2023-03-21 356 瀏覽
平時我唔太中意食滷肉飯 有次係OpenRice 見到呢間有外賣自取 就諗住試吓 唔係講笑 一試愛上 最中意雞翼便當 便當份量唔大 但食得超飽😂 個便當係好有心思 好多配菜 所以細細份已經食到超飽
2023-03-10 468 瀏覽
百芳池上便當是一家提供台灣便當的餐廳。進入店內,裝潢十分簡單,但卻讓人感到溫馨和親切。店內有各式各樣的桌椅和擺設,讓人有種家的感覺。這家餐廳最吸引人的地方是便當,便當中有多種配料,讓人有很多選擇。我點了一個豬軟骨便當,內裡有豬肉、筍乾、粉絲、粟米等等,配料非常豐富。其中,炸雞腿是我最喜歡的一個,外皮炸得非常脆,裡面的肉質鮮嫩多汁,口感非常棒。此外,這裡也提供台式野飲,我點了一杯珍珠奶茶,味道很好,奶茶的口感很濃郁,珍珠也很Q彈。另外,這裡還有其他的飲品,例如鮮奶、檸檬茶、青檸檬茶等等,可以滿足不同人的口味。整體來說,百芳池上便當是一家非常值得推薦的餐廳。便當的配料非常豐富,炸雞腿特別好吃,而且價格也很實惠。店內的環境很舒適,讓人感到放鬆。如果你在尋找一家提供台灣便當的餐廳,這裡絕對是一個不錯的選擇。
2023-02-10 591 瀏覽
前一陣子天氣很冷,不想做飯,所以來了食便當。未能飛台灣唯有就先吃一個台灣便當吧! 叫了一個百芳滷雞腿便當($64)﹐雞扒很大塊而且滷過很入味。喜歡台灣便當的一個原因就是它可以有幾樣配菜,不像香港的便當,叉燒飯就只有叉燒。這個還有半隻鹵水蛋、粟米、粉絲以及一些菜甫之類,粉絲跟菜脯都是有一點兒辣,正可以解解雞腿的油膩。跟餐是有部分飲品是免費的,叫了一個免費紅茶,要注意這個紅茶是台式紅茶!就是那種手搖店中已經加了糖的茶飲,所以是可以跟店員說要少甜/微甜/少冰等等的,而且記得要自己搖一下才喝,不然就會發現整個底下都是糖漿的味道。
前一陣子天氣很冷,不想做飯,所以來了食便當。

2022-12-21 603 瀏覽
上一手無汁枱,叫個員工汁枱,個員工話佢工作範圍不包括,無人汁枱你就坐第二枱,當時無第二枱可以坐,重話汁枱係客人責任,你可以自己,跟著該員工重發脾氣掉野汁枱。問該員工叫咩名點解可以態度咁差,該員工話我不會告知名字,你想投訴冇行,我不會比你投訴到,汁枱係你責任,原來該公司請員工返工不是工作係發脾氣罵客。
2022-12-16 465 瀏覽
A long queue and waiting time but it’s worth it! We waited for almost half an hour for the bento box to arrive. But we were not disappointed in any sense as the deep-fried chicken leg was so delicious. It was crispy on the outside and juicy on the inside. The rice was cooked well and it’s all worth the wait.

2022-12-15 346 瀏覽
台灣嘅便當即係香港嘅飯盒,但係我好記得嘅係台灣朋友嚟香港嘅時候,食香港嘅飯盒,佢哋會覺得點解大部份都係飯,得咁少餸。而我去到台灣食佢哋嘅便當,就會覺得,好正啊,點解咁多餸嘅。疫情之下,我已經三年冇去過台灣,由之前一年去三次,而家三年都去唔到一次,我真係好掛住台灣嘅美食。唔知道係咪因為材料嘅關係,香港嘅台灣菜,一般都做得唔好。但係當我思鄉病發嘅時候,就會去百芳池上便當一解鄉愁,因為佢係屬於比較貼近真正台灣便當嘅飯餸比例。當然佢嘅用料係好唔同,因為台灣便當一般唔會有粉絲同粟米,多數都係一啲竹筍香腸等等小菜,但係因為佢嘅味道都好好,我仍然都覺得係冇其他更選擇之下,都絕對係一個好選擇。

外賣自取
2022-10-30 682 瀏覽
誤打誤撞入咗誠品呢間台灣嘢🇹🇼估唔到有啲驚喜😆🍱🍗香酥炸雞腿便當💲6️⃣5️⃣炸雞腿近乎現場即炸!脆卜卜勁香口🤤🤤仲要咬開係熱辣辣♨️仲有肉汁 真係無得輸😆味道啱啱好唔太鹹😌便當跟飯配料勁多 偏蒜香口感絕對食得飽!跟餐+$10配咗🍯蜂蜜檸檬🍋(微糖)🥩🍜豐盛三品牛肉麵💲7️⃣2️⃣湯底香濃易入口😌牛丸咬開有啲肉汁牛腱炆到啱啱好 少少嚼口😎牛腩就正常水準值得一提啲甜酸菜幾解膩😋
誤打誤撞入咗誠品呢間台灣嘢🇹🇼
估唔到有啲驚喜😆

🍱🍗香酥炸雞腿便當💲6️⃣5️⃣
香酥炸雞腿便當

炸雞腿近乎現場即炸!
脆卜卜勁香口🤤🤤
仲要咬開係熱辣辣♨️仲有肉汁 真係無得輸😆
味道啱啱好唔太鹹😌
便當跟飯配料勁多 偏蒜香口感
絕對食得飽!
跟餐+$10配咗🍯蜂蜜檸檬🍋(微糖)
蜂蜜檸檬

香酥炸雞腿便當
蜂蜜檸檬
豐盛三品牛肉麵
2022-10-15 583 瀏覽
第一次食應該係兩三年前嘅外賣,今次第一次堂食✨台灣小食拼盤 ($68)覺得呢餐最有驚喜、最有水準反而係呢個小食拼盤~ 上枱嘅時候好明顯啱啱炸起,熱辣辣🤤 鹽酥雞外脆內嫩,花枝丸食落有咬口,仲有一粒粒花枝😌 唔會一口粉,台灣腸一啖一粒,咸香但不會覺得好heavy~✨台灣半筋半肉牛肉麵 ($72 +$5)記得之前牛肉麵好好食,所以今次再order半筋半肉牛肉麵,再加$5轉麻辣牛肉湯底,但係今次好失望🥺 一望一試個湯底,好油無味,加一pat食落得咸而唔辣嘅辣椒油🤦‍♀️ 啲筋腩肉不過不失,都鬆軟,但已經因為湯底而失色曬☹️✨百芳滷雞扒便當 ($64)正常便當,沒什麼特別😂 雞扒都入味,嫩嘅!但對我而言,就無咩咁吸引了😢
第一次食應該係兩三年前嘅外賣,今次第一次堂食

✨台灣小食拼盤 ($68)

✨台灣半筋半肉牛肉麵 ($72 +$5)

✨百芳滷雞扒便當 ($64)
2022-08-21 701 瀏覽
便當包括一份飯和飲品🍱🥤台式便當配搭都是以滷肉為主調,配料有蔬菜、粉絲、粟米、半隻雞蛋,算是多元豐富我點了豬扒便當,豬扒口感酥軟,十分可口😋飲品可配指定茶飲,轉特飲價錢 -$8有興趣可以一試,尤其喜歡茶飲有配料的話🧋茉香綠茶味道淡雅,正常發揮🍵加配的芋頭鮮奶小芋圓味道也不錯,有芋泥口感、啖啖芋圓🍡但食品本身經調製已有甜味,建議微糖🥤(飲品包裝十分可愛🐻‍❄️)店舖位於商場誠品範圍內,環境有點點像小型food court,是適合逛街中場休息的午膳選擇~
便當包括一份飯和飲品🍱🥤
我點了豬扒便當,豬扒口感酥軟,十分可口😋

飲品可配指定茶飲,轉特飲價錢 -$8
有興趣可以一試,尤其喜歡茶飲有配料的話🧋
茉香綠茶味道淡雅,正常發揮🍵
(飲品包裝十分可愛🐻‍❄️)

2022-08-13
  • 百芳豬扒便當