餐廳: 百芳池上便當 (太古城中心)
資訊:

2022-07-26 480 瀏覽
💸人均消費: $60-100🌿評分: 4/5🈚️加一服務費適逢端午節🥳就帶爸爸媽媽食一間我覺得幾好食嘅台式便當🍱因為佢哋平時唔慣影哂相先食😣所以淨係嚟得切為個拼盤留低倩影🥺✰ 台式小食拼盤 ($68)佢賣相好靚🥰同啲便當唔同🤣佢啲鹽酥雞好酥脆👍🏻喺便當上面嗰啲會相對淋少少🤏🏻佢個花枝丸都有驚喜🥳一口落去竟然有汁😳不過有少少肥膩😫台灣腸超讚!!!!🤩⚜️其實仲嗌咗百芳豬排便當($61)同台式焢肉便當($61)🍱其實本身想嗌滷肉便當😂但眼殘睇錯咗number😵‍💫不過個焢肉都好岀色👍🏻好淋好香口好入味❤

💸人均消費: $60-100
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

台式小食拼盤

✰ 台式小食拼盤 ($68)

台式小食拼盤
2022-06-17 583 瀏覽
百芳池上便堂無論外賣定堂吃都一流😌滷肉飯便當 Braised Pork Mince Bento 太掛著台灣所以食左滷肉飯,便當既配搭同炸雞一樣係圓形既盒上有粟米、菜脯、粉絲、椰菜丶滷蛋同主角滷肉店 滷肉粒粒肥瘦分明d汁既味道都好有台灣既感覺再加上新鮮熱辣炸出嚟鹽酥雞粒粒都好大粒炸得非常香脆,皮脆內嫰咬落仲要有肉汁滴出嚟,份量仲要咁好足🫶肉燥,拌麵味道剛好加上青菜🥬不會太乾,每條麵條都掛了些醬汁,彈牙又煙韌配上香口的花枝丸,一口一粒,好吃!可以平價亨受道道地地台灣風味💁‍♀️
百芳池上便堂

無論外賣定堂吃都一流😌

韌配上香口的花枝丸,一口一粒,好吃!

可以平價亨受道道地地台灣風味💁‍♀️

外賣自取
2022-06-16 333 瀏覽
為左行誠品去左太古城,喺誠品見到佢CP值唔錯就試下😋叫左個香酥雞翼便當($56),本身已經有跟basic飲品,但加錢轉左做黑糖珍珠鮮奶($27-8)🧋三隻雞翼好似少左啲,但size搭夠,好飽滿,酥炸得出色,咬落去係脆到有聲。便當有幾樣配菜,有半隻滷水蛋、粟米、粉絲同娃娃菜,都叫做盡量營養均衡☺️黑糖珍珠鮮奶無得調甜度,最多可以少冰。自問都叫係螞蟻人,但佢黑糖係足到連我都覺得甜,所以唔好甜嘅朋友就未必適合呢杯了。佢黑糖味香,珍珠都比得好重手,最後飲晒都仲有剩。
為左行誠品去左太古城,喺誠品見到佢CP值唔錯就試下😋

2022-06-03 330 瀏覽
最近疫情嚴重,便當外賣可以回家吃,似乎是一個好選擇。池上百芳便當位於太古城誠品書店內,經常經過。今次終於去買兩份便當嘗試一番。點餐後拿了號碼紙,看著號碼板螢幕等取外賣。鹽酥雞火車便當的鹽酥雞另外分開上。火車便當的樣子跟在台灣時候吃的十分相像,令人懷念在台灣旅行的日子。便當有飯、粟米粒、豬肉粒、白菜、半隻蛋,還有菜脯和粉絲,配料豐富。而另外上的鹽酥雞香脆之餘又能夠吃到雞肉的鮮嫩。的確是煮得不錯。另外叫了個牛丸牛筋麵。面和湯分開上。這個麵湯底比較辣,麵放在外賣盒內變成一整塊,要把它浸在湯內才能分散。面的配料相當豐富,有白蘿蔔、紅蘿蔔、很多牛丸和牛筋,份量十足,非常抵吃!另外加了一個紅腸小食,味道較為普通。跟餐還附有兩杯台式飲品。我們加了錢轉為芋圓飲品和檸檬特飲。這個套餐的確相當抵吃,一次過滿足吃飯和台式飲料兩個願望!

點餐後拿了號碼紙,看著號碼板螢幕等取外賣。

另外加了一個紅腸小食,味道較為普通。

2022-05-26
2022-05-22 297 瀏覽
經常經過太古城這台式食店,今天想買個便當回家吃。發現他的質素算是上等!八方牛肉麵面底軟腍,想不到牛肉更加腍,而且入味,滿滿的口感。滷肉飯便當🍱這滷肉飯有些細節位做得很好,例如加了微辣的菜甫,有粟米,有十分入味的粉絲和滷水蛋,鹵肉也是入味得很,整個便當分數很高,而且有很多層次。我喜歡!芋頭鮮奶小芋圓芋頭蓉多,芋圓更加多,味道濃淡適中,好好味。芋圓奶茶地瓜丸呢個真係絕佳小食,有嚼勁,非常香脆可口,下次再食。

八方牛肉麵
面底軟腍,想不到牛肉更加腍,而且入味,滿滿的口感。

滷肉飯便當🍱
芋頭鮮奶小芋圓
芋頭蓉多,芋圓更加多,味道濃淡適中,好好味。
芋圓奶茶地瓜丸
呢個真係絕佳小食,有嚼勁,非常香脆可口,下次再食。
2022-05-21 246 瀏覽
椒鹽炸花枝丸,好耐無食肥野,油鹽加黑椒成件事勁lam lam脷!減肥中嘅人比自己放個小break是好重要的!心理上舒服咗最signature嘅台灣味,紅燒牛肉麵,肉好大舊仲勁淋易咬,紅蘿蔔都係,麵有d似幼嘅刀削麵。即係好食嗰種。仲有半隻滷水蛋,好飽。麵嘅配菜好台灣地道味,唔係扮台灣野。今個星期返工chur死,收工比自己休息下。呢間有分店,上次係放假專登出希慎食!係!真!㗎!鹽酥雞,好熱新鮮炸起,份量由我第一次食到今日都係咁多,無少過無加價!都係有伴粉絲,每樣野都有自己嘅味。菜又勁多,個飯好balance。雞炸得幾靚,唔多皮,其中有舊d粉好多好厚,其他都ok黑糖冬瓜茶仙草,雖然無得少甜但唔會好甜,仙草一大舊。手作布丁鮮奶有d甜,好大舊布丁掉入杯鮮奶,一路飲都飲到佢。超飽。

黑糖冬瓜茶仙草,雖然無得少甜但唔會好甜,仙草一大舊。
疫情關係, 成日又幾多人一台 幾多人限聚乜乜乜。太煩 夜晚都係外賣算行開誠品見到。。又諗起台灣了冇得去旅行 唯有留港食便當太耐冇黎。。原來依家有得食麵? 定係不嬲都有? 實在唔記得最後買左兩袋野 回家慢慢食 減低感染風險透明蓋, 一眼就望到入面排得整整齊齊, 似足當年係台灣食既咁。酥炸的豬排, 加埋台式汁,有粟米, 有涼菜, 仲有半隻滷蛋。。。。好有台灣感覺呀雖然係飲品, 但我覺得當甜品食仲fit芋圓粒粒加埋奶茶一齊食, 甜甜地, 芋圓又夠煙韌另外嗌的台式腸。正式味道 脆脆地。影得比較衰。 唔想洗多隻碟 冇計家人食的另一個餐 個麵食落不太淋,比想像中好個湯辣辣地, 夠濃味 入面勁多牛根 正

行開誠品見到。。又諗起台灣了
冇得去旅行 唯有留港食便當

1958 瀏覽

太耐冇黎。。原來依家有得食麵
? 定係不嬲都有? 實在唔記得

最後買左兩袋野 回家慢慢食 減低感染風險

透明蓋, 一眼就望到入面
排得整整齊齊, 似足當年係台灣食既咁。

雖然係飲品, 但我覺得當甜品食仲fit

芋圓粒粒加埋奶茶一齊食, 甜甜地, 芋圓又夠煙韌

另外嗌的台式腸。正式味道 脆脆地。
影得比較衰。 唔想洗多隻碟 冇計

家人食的另一個餐 個麵食落不太淋,比想像中好
個湯辣辣地, 夠濃味 入面勁多牛根 正

2022-05-14 183 瀏覽
今日落大雨 所以屋企人冇落街買餸 叫我買外賣返屋企 香酥炸雞腿便當便當已經Set好一份份 裏面有滷蛋 粉絲 菜譜 粟米肉碎同埋雜菜 用咗珍珠米 飯粒較有口感 加埋咁多唔同種類配菜 好豐富 而且有菜感覺更加營養均衡炸雞髀即使已經隔咗一段時間拎到返屋企依然脆卜卜仲有肉汁 而且成隻雞髀生炸冇斬件 拎住食好滿足好好味台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵鹽酥雞頭啖啖肉 夠入味 肉燥乾拌麵畀咗屋企人食 佢哋話味道正常另外嗌咗兩杯台式飲品 芋頭豆乳小芋圓 & 珍珠奶茶 前者係特比特登嗌畀細妹 因為佢唔飲奶又鍾意食啲煙煙韌韌嘅嘢 所以豆漿加芋圓就啱曬佢 而後者茶味濃郁 加埋啲奶好順滑 珍珠煙煙靭靭 配埋便當食就好有台灣風味
今日落大雨 所以屋企人冇落街買餸 叫我買外賣返屋企

香酥炸雞腿便當

台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵

今年新年前,我終於 Book 到太古人氣酒店的東隅酒店 East Hong Kong 為虎年新年前 Staycation,到達酒店 Check in 前,先來太古城中心食 Lunch;當日,另一位好姊妹 join 我,她還很客氣送上新年禮物!實在很多謝她! 可惜,疫情下,她為健康著想,而不會參觀我住的酒店! 她推介太古城中心的誠品書店內,有些食店;天氣寒冷的晚上,我出來兜了一個圈,發現誠品書店內有間台式小店 <百芳池上便當>!供應:台式便當、拌麵、台式飲品...等!印象中,以前我都幫襯過灣仔分店!等外賣約10分鐘!台灣焢肉便當 $61配料豐富! 粟米、肉碎、豬腩肉、椰菜、菜蒲、滷水蛋、炒粉絲...等!豬腩肉好大件,肉質不死實!炒粉絲晶瑩而微辣! 底部還有飯,食完我已經好飽!飲品留待半小時後才飲!其他飲品減 -$8熱黑糖仙草鮮奶 $27-$8:$19入口溫熱,好甜! 仙草好似軟滑版的涼粉!
 可惜,疫情下,她為健康著想,而不會參觀我住的酒店!

供應:台式便當、拌麵、台式飲品...等!

印象中,以前我都幫襯過灣仔分店!

等外賣約10分鐘!
台灣焢肉便當 $61
配料豐富!
 粟米、肉碎、豬腩肉、椰菜、菜蒲、滷水蛋、炒粉絲...等!
豬腩肉好大件,肉質不死實!炒粉絲晶瑩而微辣!
 底部還有飯,食完我已經好飽!飲品留待半小時後才飲!
其他飲品減 -$8
熱黑糖仙草鮮奶 $27-$8:$19
入口溫熱,好甜!
仙草好似軟滑版的涼粉!
2022-01-29
10 分鐘 (外賣自取)
台灣焢肉便當
這家外賣店吃過好幾次,現在疫情關係,也買多了外賣吃就寫個食評吧~ ★可外賣自取★Openrice🍚預先下單 ❈午餐❈{主菜}☞ 百芳豬扒便當 HK$61 | 評分:7/10說起便當,就是雜食很多,有不同款式吃吃,有豬扒、飯、粉絲、辣菜舖(超辣的呢。。。)、玉米粒。。。它們店的豬扒也加了有台味的五香粉和少許黑胡椒,很好吃呢 {餐飲}☞ 小芋圓碳焙烏龍奶茶 (半糖,少冰) +HK$16 | 評分:8.5/10比起吃,我更愛的還是他們店的這款飲料,小芋圓Q彈又有點堅韌,有咬勁,而且份量很足,每次都吃不完奶茶也能喝到少許的碳焙味還有烏龍茶香,個人滿推薦的,而且竟然還比黑糖珍珠鮮奶便宜了不少😳 (本身這便當有配免費餐飲三款選擇,但想喝特飲所以另外加💰了~)❈午餐❈{主菜}☞ 百芳牛肉麵 HK$66 | 評分:7/10湯跟麵分開放雖然選了原味湯底,但還是滿辣的🌶,麵條很彈牙有勁,牛也很入味可口,還有塊白蘿蔔和一棵白菜~ {飲品}沒有包餐飲~☞ 黑糖珍珠鮮奶 HK$22 | 評分:6.5/10因為第一次喝,所以沒減糖減

★可外賣自取★
Openrice🍚預先下單

❈午餐❈
{主菜}
百芳豬扒便當 HK$61 | 評分:7/10

{餐飲}

奶茶也能喝到少許的碳焙味還有烏龍茶香
,個人滿推薦的
,而且竟然還比黑糖珍珠鮮奶便宜了不少😳

❈午餐❈
{主菜}
☞ 百芳牛肉麵 HK$66 | 評分:7/10

湯跟麵分開放

{飲品}
沒有包餐飲~
☞ 黑糖珍珠鮮奶 HK$22 | 評分:6.5/10
因為第一次喝,所以沒減糖減冰,想試試它們店本身固定好的甜度)
其實還可以,就是一般喝到的味道,但我還是比較喜歡小芋圓碳焙烏龍奶茶,感覺又特別又好喝,是新穎的味道

❈總括❈
外賣包裝和食物味道都不錯
服務效率不一定(有時候客人多,等的比較久),所以在OP下單比較好

外賣自取
  • 小芋圓碳焙烏龍奶茶
2022-03-02 364 瀏覽
呢間係高性價比之選👍🏻👍🏻台灣鹽酥雞便當好抵食$59有飯有杯台式飲品🍱🧋而且質素好好鹽酥雞炸得岩岩好唔會太乾身,亦唔會食到成口油每件都好香脆😋😋唔會只係食炸粉既感覺便當仲有好多配菜😍😍粟米,菜莆、娃娃菜同粉絲全部都有好好調味,而唔係求其白烚💛💛跟餐免費配杯飲品有2,3款可以揀🧋🧋我飲左茉香綠茶味道偏甜,少甜就岩岩好🙈🙈雖然係跟餐免費送,但比得上出面三四十蚊杯個啲☺️☺️
呢間係高性價比之選👍🏻👍🏻
台灣鹽酥雞便當好抵食
$59有飯有杯台式飲品🍱🧋
而且質素好好
鹽酥雞炸得岩岩好
唔會太乾身,亦唔會食到成口油
每件都好香脆😋😋
唔會只係食炸粉既感覺

便當仲有好多配菜😍😍
粟米,菜莆、娃娃菜同粉絲
全部都有好好調味,而唔係求其白烚💛💛
跟餐免費配杯飲品
有2,3款可以揀🧋🧋
我飲左茉香綠茶
味道偏甜,少甜就岩岩好🙈🙈
雖然係跟餐免費送,但比得上出面三四十蚊杯個啲☺️☺️
2022-01-31 434 瀏覽
用咗openrice pay外賣自取,雖然早咗落單但都唔能夠係預計時間拎到個外賣,都等咗15-20分鐘先得~開嚟睇都好足料,有齊晒菜、蛋、粟米、蘿蔔乾同大舊肉,唔會好鞋,配埋啲汁都好夠味唔會好鹹~講埋價錢,$60幾蚊一個飯連飲品一個人好夠食,我食唔晒要同朋友分享~下次試埋啲小食
下次試埋啲小食
20 分鐘 (外賣自取)
2022-01-08 574 瀏覽
慢滷豬手便當+泡菜 ($76)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧賣相方面,便當造型美觀,佈置有序用心,粟米雜菜為便當增添色彩。可惜外賣運送過程令便當凌亂了,扣分。味道方面,豬手軟身易咬,滷水味足,不會過鹹,可惜偏骨多肉少。一旁伴碟的肉碎粉絲亦十分入味,伴飯一流。滷水蛋滷水味偏淡不出味。粟米蔬菜新鮮清爽,不錯。香酥豬扒肉燥乾拌台灣麵($79)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧賣相方面,豬扒未經切件原塊奉上,尺寸中規中舉,外表色澤啡黃無燶,不算油膩。可惜採用紙袋包裝,容易焗淋。肉燥醬、台灣麵放在同一外賣紙碗內,未有分盆,佈置尚算整齊。味道方面,豬扒瘦而不韌,肉質軟嫩,調味得當,不會過鹹過膩,可惜外層脆皮已被焗至略淋。肉燥肉大大粒,可惜有一半都是脂肪肥膏。味濃,拌本身無味的台灣麵同食剛剛好,鹹淡適中。台灣麵麵身太淋,一夾即斷,全無麵條應有的彈性和口感。台灣鹽酥雞肉燥乾拌新竹米粉($79)賣相:🐧🐧🐧味道:🐧賣相方面,跟之前的拌麵大同小異,此處就不多說。味道方面,鹽酥雞頗油膩,炸粉過厚,內裡脂肪多肉少,肉質尙算嫩滑,雞肉入味。新竹米粉口感同樣偏淋,而且由於撈拌的肉燥汁不足,導致一半以上都淡而無味,令人失望。黑
慢滷豬手便當+泡菜
慢滷豬手便當+泡菜 ($76)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

可惜外賣運送過程令便當凌亂了,扣分。

一旁伴碟的肉碎粉絲亦十分入味,伴飯一流。

滷水蛋滷水味偏淡不出味。

粟米蔬菜新鮮清爽,不錯。

香酥豬扒肉燥乾拌台灣麵
香酥豬扒肉燥乾拌台灣麵($79)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

肉燥醬、台灣麵放在同一外賣紙碗內,未有分盆,佈置尚算整齊。

台灣麵麵身太淋,一夾即斷,全無麵條應有的彈性和口感。

台灣鹽酥雞肉燥乾拌新竹米粉
台灣鹽酥雞肉燥乾拌新竹米粉($79)

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧

賣相方面,跟之前的拌麵大同小異,此處就不多說。

黑糖珍珠鮮奶($36)、黑糖紅豆鮮奶($37)、珍珠奶茶($26)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

賣相方面,店舖採用不透明自家製紙杯,並以真空形式包裝,外觀頗為悦目吸引。

味道方面,尤其熱飲的黑糖鮮奶系列不能㨂選甜度,100%全糖是甜到苦澀,喝一口已經完全受不了。

凍飲珍珠奶茶㨂選了30%微糖,甜度剛剛好,茶香味濃,奶味不會過膩,珍珠量適中、煙韌偏甜,整體不俗。

外賣等候時間:🐧🐧🐧
外賣送餐需時35分鐘,與外賣apps 預計等待時間相約。

🐧❤️結語:推薦既能打卡、味道又好的台式便當;飲品切記慎選甜度(個人建議選30%微糖或以下)。
2022-01-04
35 分鐘 (外賣送餐)
慢滷豬手便當+泡菜
2022-01-08 302 瀏覽
鹽酥雞肉燥乾拌麵 $79(by 外賣平台)⭐️⭐️鹽酥雞就炸粉比較多,雞既脂肪都多,感覺就有啲油膩,重有佢既椒鹽味唔夠重,感覺只係食緊一粒普通無味既炸雞,而唔係鹽酥雞。而面既質感十分冧身,由於我箍緊牙,食唔到太硬既野,所以我覺得個面都幾好食既,但正常人應該就會覺得個面太冧。而肉燥既汁完全唔夠,撈既時候有一半既面都會係白色無咩味既,要食既時間自己揾d有味夾埋白色既一齊食先得。而肉燥粒食完都唔覺有食過,見都唔係好見到,可能見得兩三粒。佢收成接近80蚊,但係呢個質素,我就覺得唔ok 啦。Ps此圖為已剪開左既雞粒珍珠奶茶 微糖 少冰 $26🌟🌟🌟其實我平時飲開半糖既,但之前都有飲過覺得太甜,所以今次再試下微糖。雖然感覺都係甜左少少,但都比上次好好多。可能係因為佢珍珠用糖水煮,帶埋入去杯奶茶度,所以就會甜左少少啦。微糖會飲到甜味之餘重會有茶香,而珍珠都有好多好多,飲完一杯我都覺得飽啦。下次會再試下無糖,睇下會唔會啱個甜度啦!

鹽酥雞肉燥乾拌麵 $79(by 外賣平台)
⭐️⭐️
Ps此圖為已剪開左既雞粒

珍珠奶茶 微糖 少冰 $26
🌟🌟🌟
外賣送餐
2022-01-03 263 瀏覽
肉燥乾拌麵嘅肉燥份量好少,放淋曬嘅麵撈埋肉燥一齊都係好淡。香酥豬扒好薄唔脆,雞扒又乾又柴,雞定豬扒都係原塊無切。難食到食一半就放底咗。得2個客都出錯餐,好似唔睇單出咁,成間鋪感覺好求其。