2021-10-27 68 瀏覽
星期六同frd子去葵廣shopping買下轉季衫,晏晝搵間米線快食繼續作戰💪🏻 都搵到高質扺食舖😋我地2個人每人叫左一碗米線同小食同野飲😁 每樣都好大份同好野味,啱晒喜歡重口味嘅人士😁小食叫左香辣牛柏葉同口水雞翼🐮🐔 2樣都好濃味,唔算太辣。牛柏葉辣得黎帶少少酸,好醒胃。口水雞翼就勁多口水醬,入哂味👍🏼麵嗰方面我地2個都叫左麻辣湯,好似話呢度係麻辣湯出名。朋友叫左牛魔王(牛腩,牛筋,牛肚),我就叫自選三餸(滷蛋,豬耳,雞扒)。2碗都好大碗同好多餸,尤其塊炸雞扒仲要係另上😁 個湯地好多料,睇到入面有花椒八角香葉肉碎嗰d,好香口🤤 不過食完就真係開始覺得辣,好彩叫左杯恐龍華田解解渴😊 滿足哂

2021-10-26 62 瀏覽
今日去葵芳行街,又到食飯時間,行過呢間主打麻辣米線嘅米線店,睇睇餐牌,價錢都ok,所以就叫咗d小食同米線試吓。川香白肉,d五花腩唔算太肥,肥瘦分明,係厚切,食落好有口感,加埋佢地嘅秘製川香醬,好惹味,唔算太辣。香辣牛栢葉,牛栢葉都好爽口,牛栢葉吸收埋d辣汁一齊食,好開胃。麻辣牛魔王配淮山麵,牛魔王分別有牛筋,牛肚同牛腩,牛筋好煙韌,牛肚同牛腩炆到好淋好入味,而淮山麵吸晒d湯嘅味道,好好味。雞尖,豬腸,豬排米線,中辣,d餸嘅份量都幾多,雞尖唔會炆到爛晒,仲好有咬口,豬腸炆到好淋,入埋味,而炸豬排係另外上,係即炸,上枱時熱辣辣脆卜卜,幾好食,個湯底都好正,夠麻夠辣,食完都唔覺得口渴。加8蚊有特飲,我地叫咗咸檸7,涷檸樂,咸檸同檸檬份量都幾多,抵飲。

2021-10-24 46 瀏覽
今日去咗位於葵芳嘅葵涌廣場行街 見到呢間百味川好多人食緊 於是就入去食下啦餐廳地方唔大 不過卡位都坐得幾舒服最近食咗太多好嘢 決定減下肥唔食咁多澱粉質 唯有揀咗個鮮肉白菜雲吞 雲吞皮薄 入面夾雜咗白菜仔纖維量十足 同時豬肉嘅調味得宜唔會好寡 加埋辣菜脯一齊食十分惹味蠔油娃娃菜 分量都幾多 有一絲絲蔬菜嘅甜味加咗蠔油 味道清淡得黎不失健康麻辣手撕雞 雞絲偏瘦 一絲絲索曬麻辣汁嘅味道非常惹味 下面仲有一絲絲嘅青瓜帶點清爽嘅口感滷水雞髀 滷得非常入味 一咬落去雞汁爆發

餐廳地方唔大 不過卡位都坐得幾舒服

滷水雞髀 滷得非常入味 一咬落去雞汁爆發

自己一個人又想食酸菜魚,怎麼辦?哈哈…葵廣幫到你🤣🤣🤣葵芳廣場食店混集,本來以為主要係賣街頭小吃,但原來亦都有啲餐廳小店可以堂食,百味川係其中一間麵店,有客家米線、麻辣米線、過橋米線、鮮茄米線、干拌麵等,但我最鍾情的始終是佢招牌系列嘅酸菜魚湯底,始終酸菜魚麵唔係度度有得食,平時小菜館單點酸菜魚也不便宜吧。酸菜同魚的份量很多,魚肉滑捋捋,酸菜不會過鹹,麵底可免費轉淮山麵,更加掛湯。食完唔覺得特別口渴,湯底應該沒有味精。套餐$58還附送熱飲一杯,真的超值。
自己一個人又想食酸菜魚,怎麼辦?哈哈…葵廣幫到你🤣🤣🤣

新都會o個隻巨貓已經出現o左一排,係最近先約人入去睇下打下咭,同埋最緊要影貓貓o既蛋蛋……跟住順便行埋葵廣同諗下食乜,葵廣我食過好幾間餐廳,都係門面睇落有d cheap 但其實性價比高,質素係唔錯的。呢間麵店,見佢除o左中式麵同雲南/四川小吃,仲有d 港式茶餐廳o既食物,都多款式,於是決定食呢間。非常之肚餓o既我決定食個重量級o既粉麵,叫o左麻辣牛魔王($60)。有住牛腩、牛肚同牛筋o既料,食到個人頭殼頂冒汗……個湯愈辣就愈刺激個人流口水,可能因為咁其實d o野會愈好食~ 呢間其中一樣我好喜歡o既o野係有得配淮山麵,而且係同價的,鍾意佢實淨卻又爽口o既口感,而且個麵o既份量都幾大。我個粉麵包熱飲,不過食辣o野最好都係配番凍o野飲先……試o左一枝無冰奶茶(加$7),即係預早雪定o個d,佢濃甜、解辣~順便嗌份蒜泥白肉($33) share 食,佢雖然稍為鹹o左dd,不過蒜油好香,蒜泥俾得好足超大pat,可以一次過夾勁多落塊肉度都仲得,享受o係你口中爆蒜o既瞬間……朋友則叫o左個炸雞翼配薯條o既餐($35),貌似上粉生炸,邪惡非常!配上粗薯條,因為頭先d 蒜泥都多,可以將薯條變成蒜香薯條,正

食物

麻辣牛魔王 ($60)

無冰奶茶 (加$7)
食物

蒜泥白肉 ($33)
蒜泥白肉

朋友則叫o左個炸雞翼配薯條o既餐($35),貌似上粉生炸,邪惡非常!配上粗薯條,因為頭先d 蒜泥都多,可以將薯條變成蒜香薯條,正!另外呢個餐係包o左紅豆冰,我覺得都係重點之一,大大杯淋上黃黃白白o既花奶,搞到我都好想飲呀……
炸雞翼配薯條 ($35)
炸雞翼配薯條
紅豆冰
麻辣牛魔王 ($60)
無冰奶茶 (加$7)
蒜泥白肉
炸雞翼配薯條 ($35)
2021-09-29 70 瀏覽
自選粉麵($68),番茄酸辣湯底牛栢葉蘿蔔豬肚雞肉生菜底,番茄酸辣湯底內有大量番茄,牛栢葉食落孖爽口,蘿蔔味道清甜,豬肚食落好新鮮,雞肉份量多,內有炸醬、芽菜、酸菜、花生、芫荽、香蔥。自選粉麵($46),沙嗲大辣湯底金菇龍蝦丸淮山麵,沙嗲湯底味道正宗,金菇口感爽脆,龍蝦丸口感彈牙,淮山麵口感爽滑。蒜香皮蛋($33),表面鋪有芝麻粒,皮蛋口感滑溜,有溏心,蒜泥食落好香口。麻辣手撕雞($33),雞肉嫩滑,味道麻辣十足,食落好惹味,青瓜絲口感爽脆。恐龍華田(跟餐$11),表面鋪滿阿華田粉,雙重阿華田味道,味道濃厚。凍柑桔酸梅露(跟餐$6),味道酸甜,飲落好清爽。

凍柑桔酸梅露(跟餐$6),味道酸甜,飲落好清爽。
2021-09-24 48 瀏覽
今日同friend去葵芳廣場行街。順便去百味川食辣嘢!百味川店鋪雖小,但有好多選擇:有招牌套餐、自選米線和小食飲品揀。價格經濟又實惠。我嗌左自選米線,自加4樣餸,麻辣中辣,套餐+3元有凍奶茶飲。好久冇食過辣得咁爽啲米線,味道真係好正。朋友都是自選米線,4樣餸,但佢要沙爹中辣。沙爹味好香,好惹味,辣度又唔會辣,好啱朋友口味。小食嗌左川香白肉和川辣鳳爪。鳳爪好彈牙,配上麻辣醬,同泰式鳳爪味道又唔同。辣度會比較辣。白肉切好薄身,配上麻辣醬,一口一啖,好爽口。
今日同friend去葵芳廣場行街。順便去百味川食辣嘢!
麻辣米線
沙爹麻辣米線
川香白肉
川香鳳爪
2021-09-24 586 瀏覽
呢間位於葵廣地下既米線店成日經過都見到,佢地個下午茶套餐仲好抵食咁,而且下午茶時間由下午2點半至6點半,喔~放工都趕得切食喎🤭🤭🌟 自選米線如果想試多啲餸既話不妨揀自選米線🤭湯底由$20起、餸菜分別係$8、$9同$12😝今次揀左麻辣湯底($30),辣度由微辣至特辣可以選擇~配菜包括炸醬、酸菜、芽菜、香葱、芫荽同花生;揀左小辣,味道麻香帶點辛辣,如果鐘意食辣啲不妨再加辣喔😆麵底除左有常見既米線、薯粉、油麵外,仲有准山麵同生菜底揀😉不過今次我地就揀左米線啦😆佢地啲米線都幾滑溜嫁。餸菜就有錢就是任性🤑揀左魚皮餃、牛腩、豬耳、牛肚同肥牛🤣連個碗都巨型左🙂下午茶套餐本身包埋熱飲,我地加左$11點特飲恐龍華田,上面係滿滿既阿華田粉呢🌟 自選兩配菜套餐 $38 (下午茶套餐)下午茶餐可以自選兩配菜×麵,今次揀左雞肉、木耳絲配薯粉~仲有沙嗲湯底(+$2)🤪一黎到就見到滿滿既薯粉🤣份量好多喎;而且好彈牙😙加埋啲湯底真係好夾😄沙嗲湯底有微微既咖喱同椰香味道,加埋少少辛香,點左小辣唔算太辣,主要都係食個香味~配料有芽菜、酸菜、花生等,加埋一齊口感幾豐富。特飲涼粉紅豆粉勁正囉~😝杯紅豆冰加左好多蜜紅豆同涼粉係

🌟 自選米線

🌟 自選兩配菜套餐 $38 (下午茶套餐)
下午茶餐可以自選兩配菜×麵,今次揀左雞肉、木耳絲配薯粉~仲有沙嗲湯底(+$2)🤪一黎到就見到滿滿既薯粉🤣份量好多喎;而且好彈牙😙加埋啲湯底真係好夾😄沙嗲湯底有微微既咖喱同椰香味道,加埋少少辛香,點左小辣唔算太辣,主要都係食個香味~配料有芽菜、酸菜、花生等,加埋一齊口感幾豐富。特飲涼粉紅豆粉勁正囉~😝杯紅豆冰加左好多蜜紅豆同涼粉係入面,好滿足🤣

🌟 葱花碎牛蛋三文治 $32 (下午茶套餐)
估唔到除左米線,佢地啲三文治餐一樣咁吸引😚搽上牛油再烘既多士口感香脆、食落又有牛油香😋~中間既葱花碎牛煎蛋夠厚身😍幾足料喎~每啖都食到煎蛋同碎牛肉☺而且調味岩岩好,鹹香滋味🤤

2021-09-22 48 瀏覽
多數去葵廣都係去掃街,但今日真係太熱想正正經經坐低咁食返餐,誤打誤撞嚟到呢間細細的舖頭食米線。💚 百味鮮茄魚淮山麵天氣咁熱真係飯都食唔落,最啱食啲酸酸甜甜嘅嘢,呢個米線一上枱已經聞到浸酸酸甜甜嘅味道,非常開胃。碗米線真係勁足料,魚柳多到鋪哂成個面(其實隻碗係好大),雖然應該係急凍魚柳,但係食落一啲雪味都冇,好滑而且冇骨,識落真係啖啖肉。蕃茄都一樣咁多,個湯飲落都好濃味,而且有少少嘅厚度,食得出真係用蕃茄熬製出嚟。淮山麵喺一般嘅麵店比較少見,原本以為會係偏淋,點知係好有咬口,完全係我鍾意嘅texture,而且都幾掛汁,同個番茄湯好夾。💚 麻辣牛魔王油麵辣度由微辣到特辣,今次只係揀咗微辣過吓口癮,個辣度真係超級微,一般食得辣嘅人可以由小辣開始揀起。呢碗同樣都係好足料,有牛腩、牛筋同牛肚,每樣都有4-5嚿,淨係食餸都飽🤣。牛腩偏瘦但係又唔會好硬,同牛筋一樣都炆得好入味,而牛肚都係炆得好淋好入味,仲有少少花生、酸菜、炸醬話調味,令到湯底嘅味道更豐富。💚上湯娃娃菜估唔到個菜會咁大碗,唔油膩,味道偏淡,啱晒浸落去碗面到一齊食。💚 樽仔奶茶茶底嘅味好出,同奶嘅比例唔錯,而且好滑,甜度都正常,喺米線店

💚 百味鮮茄魚淮山麵

💚 麻辣牛魔王油麵

💚上湯娃娃菜

💚 樽仔奶茶
茶底嘅味好出,同奶嘅比例唔錯,而且好滑,甜度都正常,喺米線店飲到咁嘅奶茶絕對係有驚喜。

味道: 🌕🌕🌕🌕🌘
服務: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑

葵涌廣場食肆多, 最重要係各類型平民餐廳都有得選擇, 即使一個月入去 食足三十日都肯定唔會食得曬所有餐廳。 今次點指兵兵, 去咗地下的百味川, 食我最喜歡食的米線, 呢間米線店仲有一隻特別的味道唔係出邊度度都食得到, 講緊嘅係佢哋嘅招牌番茄酸辣湯。蕃茄米線成日有得食, 酸菜湯都成日有得食, 但將兩者撈埋 又唔係度度都有得食。 蕃茄 酸菜 比純酸菜味多咗番茄的香甜, 唔會一味得酸菜的鹹酸, 而且湯底濃郁, 唔會太稀無黎味道。 米線湯底配埋自家菜韭菜餃, 肉質鮮甜, 蘿蔔無渣, 腩肉亦都層層相間。好食。另外亦都叫左川辣雲耳 28,雲耳爽口,辣得呢夠惹味, 仲一路食一路出汗,冰涼得黎超爽快啊。

另外亦都叫左川辣雲耳 28,

2021-09-17 41 瀏覽
去葵涌廣場入貨,當然要食埋野才回家啦🤪🥰Search 吓OpenRice 有什麼好食,第一位是車仔麵,第二位日式甜品,第三位是四川米線…因為唔想食車仔麵…所以就去食百味川😽百味川有麻辣,又有酸辣,也有多款小食,多元化選擇✌🏻麻辣牛魔王米線(小辣),有牛腩,牛筋,牛肚,而且是厚切,有咬感又入味…米線不會太淋👍🏻湯底夠麻夠香!韮菜餃,隻隻肥dodo 多餡!蒜泥白肉,不似平時的蒜泥白肉,細塊但厚身,而且唔辣..如果要辣就要叫川辣白肉啊還叫咗口水雞翼,川辣無骨鳳爪都不錯!

韮菜餃,隻隻肥dodo 多餡!

還叫咗口水雞翼,川辣無骨鳳爪都不錯!

1K
2021-09-15 47 瀏覽
去葵廣食嘢唔想邊除口罩邊食,就隨便咁去咗位於一樓嘅「百味川」食☺️.麻辣韮菜蘿白芝心丸油麵🍜麻辣湯底唔係好刺激嗰種,麻同辣都係適宜🌶蘿蔔清甜無渣🥕油麵爽口😋.口水雞炸醬飯🍚單邊口水雞翼小辣🐥炸醬亦惹味🤤.淨雲吞🥟餡料係豬肉加韭菜🐖外皮滑但偏厚🥺比較似餃子.涼拌海帶🥢海帶絲拌一拌,辣味即刻出晒嚟😬.炸墨魚丸🦑香口但比較普通😜.涼粉冰🧊香甜椰汁🥥同軟滑涼粉好夾.凍奶茶🥤飲落幾幼滑
口水雞炸醬飯🍚單邊口水雞翼小辣🐥炸醬亦惹味🤤
淨雲吞🥟餡料係豬肉加韭菜🐖外皮滑但偏厚🥺比較似餃子
涼拌海帶🥢海帶絲拌一拌,辣味即刻出晒嚟😬
炸墨魚丸🦑香口但比較普通😜
涼粉冰🧊香甜椰汁🥥同軟滑涼粉好夾
凍奶茶🥤飲落幾幼滑
💖好耐冇嚟葵涌廣場,順便食埋晚餐🍴,見到呢間嘅嘢食都幾抵,所以去試吓。1⃣️下午茶自選2配菜套餐🍜 $38 (+$6 番茄酸辣)💖下午茶做到6:30 ,價錢抵。$38有2個餸,可以係31個之中揀2個,我要左麻辣🌶️豬耳👂同雪花牛肉🐂。湯底有5款,我加咗錢要番茄🍅酸辣🌶️湯。麵有4款,我要左米線🍜💖湯底唔辣,微酸開胃,蕃茄煮得軟淋,比較甜,另外有蔥同芫荽調味。雪花牛肉薄切,麻辣豬耳份量唔錯,食極都有😂2⃣️蒜泥白肉🐷 +$18💖加$18就有1份小菜,咬落彈牙,肥肉油香配上蒜香🧄好邪惡🤤3⃣️涼粉紅豆冰🧊 +$11💖特飲加$11,涼粉配紅豆最經典🥰💖6點之後外賣🥡自取仲有8折,黎葵廣可以順便裡呢度食🤩

1⃣️下午茶自選2配菜套餐🍜 $38 (+$6 番茄酸辣)

2⃣️蒜泥白肉🐷 +$18

3⃣️涼粉紅豆冰🧊 +$11
💖特飲加$11,涼粉配紅豆最經典🥰

💖6點之後外賣🥡自取仲有8折,黎葵廣可以順便裡呢度食🤩
2021-09-12 49 瀏覽
行葵廣多數都上3樓搵食,但星期日超多人聚集,落地下靜靜地食碗米線好似安全啲☺️招牌麻辣牛魔王薯粉有齊牛腩、牛筋同埋牛肚,要小辣,黎到滿滿一碗都係料😚樣樣都炆得夠稔,牛腩無渣,唔錯唔錯。蕃茄酸辣薯粉湯底比想像中偏甜,中意蕃茄既人可以試下。豬大腸無怪味,鮮牛都比得幾多👍🏻下午茶加$18蚊有小食,再加$8有半件咖史多士,抵!醋香木耳份量幾多,不過底果啲咸左小小。多士有烘脆,幾好味。恐龍華田落左好多華田粉,飲品都有口感,又夠濃,正。

招牌麻辣牛魔王薯粉

蕃茄酸辣薯粉

恐龍華田落左好多華田粉,飲品都有口感,又夠濃,正。
2021-09-12 831 瀏覽
去到葵廣都係掃街多,今日行到攰攰地就試下有得坐既小店—百味川,店面細細主打川式粉麵,亦有小食選擇⁡✅鮮茄酸辣魚米線夏天就係食酸酸辣辣最開胃,加$2就可以轉配鮮茄酸辣湯底,呢個湯底真係好岩夏天食,唔會覺得膩,魚肉冇骨啖啖肉,食到茄香帶少少既辣味,就算平時唔食慣辣都會食得到😋⁡✅沙嗲湯底牛肚豬耳墨丸米線呢度既湯底選擇多,今次想試特別啲既,揀左沙嗲湯底,食第一啖就覺得似食車仔麵個種沙嗲汁,夠哂惹味,配料可以自選,麻辣豬耳整得好爽脆,牛肚燜得夠冧,墨丸彈牙唔粉口,選擇仲好多⁡✅麻辣手撕雞辣度冇得揀但唔會太辣,真係做到麻辣風味,加埋少少爽脆既青瓜絲減低膩感⁡✅炸韭菜餃一份3隻,岩哂胃食又驚食吾哂既朋友仔,就算一個人黎都可以ko到,呢度既餃子皮係偏厚個種,配埋酸甜醬減低膩感,香口又飽肚⁡✅樽仔奶茶估唔到呢度可以轉配無冰既樽仔奶茶,飲落有驚喜,茶味香濃,甜度適中,值得推介👍🏾⁡🌟鐘意多款選擇既朋友仔可以試下呢間餐廳,有多款配料同特式湯底選擇,今次試左既鮮茄酸辣同沙嗲湯底都唔錯😆⁡

✅鮮茄酸辣魚米線

✅沙嗲湯底牛肚豬耳墨丸米線