2024-03-06 130 瀏覽
午餐訂單明明無整到,又中場休息,一點半後無員工係餐廳重叫自己無關門。後續詢問更叫我晚上拎番?咩餐廳?食物ok, 但只能堂食。害得我要另外賣,訂單平台賠錢,現在香港餐廳這樣做缺德生意嗎?

食物ok, 但只能堂食。

外賣自取
2024-01-04 293 瀏覽
入到去呢間餐廳,環境潔淨舒適,播緊嘅音樂令人心情愉悅。首先上場嘅Signature Fish & Chips真係香脆得黎,咬落去魚肉鬆軟,魚汁輕輕溢出,真係夠晒juicy😋。薯條嘛,外面金黃酥脆,裡面卻軟綿綿、滿滿的薯味,食落簡直爽口到不得了🤤。跟住嚟個Char Siu & Egg Burger,香噴噴嘅叉燒,肥而不膩,與流心太陽蛋嘅組合,簡直太match,令人一啖接一啖。啲薯餅都做得唔錯,外脆內軟,打邊爐㗎!👍口味上,呢間餐廳做得幾有水準,即叫即做嘅煎炸菜式,維持咗食材嘅新鮮同美味,絕對係喺呢個價位中難得一見嘅。而且份量都幾足,飽腹感十足,真係一個人食都得,兩個人share都唔錯。下次唔知試下啲Sharing Platter會唔會又有新驚喜,好期待喎!

2023-08-08 707 瀏覽
🍴Signature Fish n Chips 招牌炸魚薯條 HKD$88 8.5/10✨炸魚薯條即叫即炸 非常香脆 所以要大約等15分鐘左右 酥脆魚柳配上粗薯條真係不得了 邪惡指數💯😈魚柳有1.5隻手掌咁大 炸魚脆漿中加入咗啤酒 令到魚柳更加酥脆 味道方面可以選擇signature/ lemon pepper/ Tom Yum/ red hot chilli 醬汁方面有不同選擇例如mayo/ lemon mayo/ tar tar/ honey mustard/ garlic aioli/ Thai chilli/ hot sauce/ brown 今次我地就揀咗lemon mayo🍋🍴Lamb Cheese Burger 紐西蘭芝士漢堡🍔 HKD$108 8.5/10✨牛肉burger就成日見到 但淨係賣羊肉burger嘅餐廳就比較小見 (唔食羊嘅朋友要留意返😳不過都仲有fish sandwiches揀嘅) 講返個包先 同樣係即叫即整 所以都一樣要預返15分鐘到 除咗可以揀配薯條仲有得揀薯餅 嗰日薯餅咁啱賣晒 所以我哋揀咗幼薯條 個人比較喜歡粗薯條 美中不足係可以再鹹少少🍟💖羊肉有

牛肉burger就成日見到 但淨係賣羊肉burger嘅餐廳就比較小見 (唔食羊嘅朋友要留意返😳不過都仲有fish sandwiches揀嘅) 講返個包先 同樣係即叫即整 所以都一樣要預返15分鐘到 除咗可以揀配薯條仲有得揀薯餅 嗰日薯餅咁啱賣晒 所以我哋揀咗幼薯條 個人比較喜歡粗薯條 美中不足係可以再鹹少少🍟💖羊肉有香騷味 但中意食羊嘅我希望羊味再出啲🤤包皮烘得外脆內軟 雖然應該烘耐咗少少 表皮有少少燶咗 麵包搽咗藍莓醬 增加左甜味平衡返個漢堡 加埋半熔芝士🧀️ 好味好味!!!🥳

🍴「友」手工啤酒 YAU Craft Beer 🍻 HKD$50 8/10✨
話說原來一直以嚟都未試過手工啤🍺適逢見到香港本地牌子 就試吓佢啦!藍色係PALE ALE發燒友 味道偏淡 花香味頗突出🪻橙色係TANGERINE IPA最佳損友 味道會再重少少 酒精成份都高0.5%😳🤣柑橘香氣四溢🍊除咗手工啤酒 餐廳都有唔少酒品選擇 啤酒/cocktail/highball等👈🏻

餐廳地方唔大 但勝在氣氛好 happy Friday就啱晒啦❤️‍🔥偷偷地見到外國人廚師一邊跳舞一邊煎嘢 好chill😝有心理預備要行一段斜路㗎 係la vache對面!!!
2023-08-07
2023-05-18 819 瀏覽
第二次黎食啦,上次一大班朋友黎 每人小小咁share食今次四個人 可以好好品嚐美食首先必點既炸魚薯條!份量好大重點包住魚既粉唔多 岩岩好 外脆內軟!另外必食既漢堡包好可惜當日生意太好 安格斯牛漢堡賣哂因為第一次個時食過係好好味既個牛今次就轉左食羊肉漢堡 都好好食啵我鍾意佢羊味岩岩好 個包皮都好好食 🤤 仲叫左炸蠔同薯條 黎做下酒菜~老闆介紹左我地飲一種酒(餐牌無同唔記得左個名)好好飲啊🤭酒味濃郁 岩哂重口味既人雖然重酒味 但又容易入口 唔拿喉拎住張相就可以叫佢整番😂重點黎啊 !價錢真係好坻食得飽飲得開心
第二次黎食啦,
上次一大班朋友黎 每人小小咁share食
今次四個人 可以好好品嚐美食
首先必點既炸魚薯條!份量好大
重點包住魚既粉唔多 岩岩好 外脆內軟!

另外必食既漢堡包
好可惜當日生意太好 安格斯牛漢堡賣哂
因為第一次個時食過係好好味既個牛
今次就轉左食羊肉漢堡 都好好食啵
我鍾意佢羊味岩岩好 個包皮都好好食 🤤

仲叫左炸蠔同薯條 黎做下酒菜~

老闆介紹左我地飲一種酒(餐牌無同唔記得左個名)
好好飲啊🤭酒味濃郁 岩哂重口味既人

羊肉漢堡
  • 招牌炸魚薯條
  • 安格斯牛肉漢堡
2023-01-31 1077 瀏覽
Lemon Pepper Fish & Chips- 炸漿厚薄適中、魚肉豐滿有口感、黑椒及檸檬味道配得很惹味,跟英國吃的比較也不失禮,薯條夠厚口感也好。今次配咗Tartar醬同Honey mustard醬,終始食炸魚薯條配Tartar醬好味。1664 Draft- 相對其他啤酒,呢款1664係好重果香味,又飲落甜甜地。一直懷念在英國時食的炸魚薯條,之前食過西營盤高街海旁的餐廳,雖然午餐價錢同白鬍子差唔多,不過魚肉就實好多,味道又差,真係唔明點解排長龍。

1664 Draft
- 相對其他啤酒,呢款1664係好重果香味,又飲落甜甜地。

2023-01-12
2022-11-15 954 瀏覽
Drinks are normal standard, nothing fancy or bad. But the food is not worth to try. I totally feel like waste my dinner quota to eat there.

2022-07-09 1922 瀏覽
放咗工有時想喺中環搵杯嘢飲坐下輕鬆下,可惜荷包唔爭氣,最多一杯起兩杯止。呢間餐廳卻係濁世中嘅清泉,價錢實惠不在話下,伴酒美食都非常精彩。fish and chips 真係一食上癮:份量夠、外脆內軟、肉質鮮甜豐厚(最怕果種魚生份量但落勁多粉炸出來嘅所謂炸魚)、啲肉唔會「散收收」,伴菜薯條炸到啱啱火路、香脆、絕唔油膩、咬落有質感,掂!其他炸物都好多選擇,花多眼亂叫個併盤,樣樣試吓都好滿足。店舖雖然座位唔多,但唔會覺得焗促,靜靜地同朋友愛人坐成晚傾下計食下野絕對一流。

其他炸物都好多選擇,花多眼亂叫個併盤,樣樣試吓都好滿足。

2022-07-08
2021-10-31 1998 瀏覽
趁着Halloween去中環應吓節,蘭桂坊同埋SOHO都係嘩鬼出沒嘅地方,玩之前食飽飽先,天未黑就坐低食個香噴噴的炸魚薯條,揀咗白鬍子,出邊好多嘩鬼飲啤酒,勁有氣氛。裝潢型格,以工業風設計,忽然很懷念和很想吃炸魚薯條🍟BURGER X BAOAngus Mozzarella With Chips $108安格斯牛肉包包,賣相吸引,上枱時熱辣辣,一見到已經好想一啖放入口,Angus 牛肉品質真係高,牛味濃郁,包也特別。中間滿滿 Mozzarella 芝士,新鮮蕃茄蔬菜非常清新,咬落包身好脆口。加上粗身薯條,灑上鹽,甜酸的茄醬汁,滋味無窮。Fush N Chups檸檬黑椒 $98炸魚薯條,Signature 之外另一好選擇就係檸檬黑椒。炸魚薯條是英國的人氣美食,魚裹上麵糊油炸,搭配炸薯條,鱈魚肉大件厚身,香脆可囗,切魚聲音好清脆,令人難以抗拒。魚肉雪白亮麗,入口肉汁豐富,肉質超嫩又入味,搭配粗薯條冇得頂。吃的時候配上不同口味的調味醬。Pick a sauce 選擇真係多,Tartar, Honey mustard, MayoGarlic aioli, Brown, Thai chilli,

裝潢型格,以工業風設計,忽然很懷念和很想吃炸魚薯條🍟

BURGER X BAO

加上粗身薯條,灑上鹽,甜酸的茄醬汁,滋味無窮。

Fush N Chups
檸檬黑椒 $98
炸魚薯條,Signature 之外另一好選擇就係檸檬黑椒。

Garlic aioli, Brown, Thai chilli, Hot sauce,令味道跟上一層樓。

金黃色的炸魚薯條,令人囗水直流,魚肉香噴噴,薯條極邪惡,忍唔住囗吃光光!

KIWI PIE
All Steak Pie $68
好像是愛爾蘭風味的美食,牛肉軟滑,絲絲入扣,口感更軟嫩,陣陣香氣熱呼呼,香氣撲鼻,Pie 皮烤至金黃酥脆。吃起來美味不油膩,肉汁醇厚。

Ice Lemon Tea/ $25
到最後揸車唔好飲酒,清香的一杯凍檸茶已經很足夠了。

• Lemon Pepper Fish & Chips
2021-10-29 2072 瀏覽
中上環soho區愈夜愈旺,充滿喝酒和吃飯的下班人士,這夜我和朋友都要成為一份子。乘幾段電梯再步上斜坡,最後到達了 "白鬍子"。室內外都有座位,不吸煙的我們當然坐室內,在昏暗燈光的浪漫情調下用餐。炸魚薯條是主打,另外還有小食拼盤等等。中西fusion的漢堡也吸引了我們的目光。Happy hour喝酒太便宜了,不喝對不起自己!雖然我喜歡喝,但喝不到很多,所以25元half pint 1664,價錢及份量都非常適合我,易入口又帶花香,吃炸魚薯條要爽一爽嘛!友人選的是Peroni瓶裝啤酒,沒想到入口甘甜,很適合女生喝!Fish & Chips的炸魚是原條魚柳炸的,我們要spicy golden garlic,辣椒加蒜的組合讓它惹味香口,不點醬汁吃也可以。外層炸漿十分香脆,又不會太厚,魚的肉量豐富,份量十足。啖啖厚厚的肉,味道清甜。薯條的份量多到吃不完,每條都粗粗的,外脆內嫩,薯肉夠滑,點mayo吃更上一層樓。Fusion漢堡就吃安格斯牛肉芝士吧,他們的 "包"是用了像中式饅頭的白色包,製成方形。烤過之後,它變得煙靱有咬口,跟一般漢堡用鬆軟的包有截然不同的感覺。有靱性的包有一點難切開,但是我們都

Happy hour喝酒太便宜了,不喝對不起自己!

Peroni

Spicy golden garlic fish and chips

Angus Mozzarella burger

有靱性的包有一點難切開,但是我們都喜歡這個獨特的口感。

安格斯牛肉餅超過一厘米厚,比麵包更厚身,有手打的感覺,肉質柔軟且實在,牛味香濃又充滿肉汁。加上新鮮沙律菜、多汁車厘茄和半融芝士,吃得我倆津津有味。

已吃了薯條,所以這邊的配菜就選薯餅,酥香外層、粒粒薯肉,正!

吃comfort food、喝啤酒實在太寫意了,真的是十分邪惡的配搭。但是,我們結束一天的忙碌就是需要享受這些!
2021-10-21
Peroni
Angus Mozzarella burger
  • AngusMozzarellaburger
  • Spicygoldengarlicfishandchips
2021-10-18 868 瀏覽
四點幾鐘参觀完大館,唔想在裡面例牌式的餐廳食下午茶,沿路行去蘇豪街,專登去找這所不顯眼,但又很特別的小店,原本只是飲杯生啤叫點小吃Hea吓。兩支公趁人少少在店外路旁,淺嘗炸洋蔥圈很香口又大片,另一炸啤酒蠔,不得了好像只是伍拾多元,但三大隻卜卜脆炸蠔,簡直juicy到不得了,實在吃到停不了口。不經不覺已天黑,意猶未盡,轉入室內坐定定試埋它的signature炸魚薯條,果然不是浪得虛名,英倫Feel完全番晒尼,魚够嫩又香,夾埋肥仔薯條,女友食到讚口不絕。再叫了一個很特別的獨創羊肉漢堡薯餅配上自家秘制醬汁,成吋厚羊肉帶點微羊騷味,就是要這味覺。雖然成枱食物,但仍給我倆全部KO晒,主要有賴那杯消滯清新的鮮榨檸檬汁,令我們可以完成任務。七點幾埋帶時已坐無虛設。這些小店一定要大力支持,加油!

2021-10-17
2021-09-28 708 瀏覽
其實炸魚薯條🍟在英國算是一種國民快餐,雖然肉肉??不吃魚,但是這種用啤酒漿和鱸魚🐟做的炸魚,我卻相當喜歡,因為完全沒有腥味,同時又比豬排??鬆軟,比ji排清新,沒那麼油膩!.之前也試過幾家炸魚薯條專門店,大多只有一種口味,而這次在中環發現了一家小店,竟然有五個口味的炸魚,分別是,招牌炸魚、檸檬黑椒??、香辣炸魚、冬陰功炸魚和蒜香??炸魚,我選了最不常見的冬陰功,慢慢泰國風味。.除了炸魚,薯條也做得非常好吃,是我愛的那種外酥里糯,真的可以用糯這個字!我們還選了叉燒漢堡🍔,味道也不錯,漢堡很香,裡面還加了芝麻菜!.店名:白鬍子炸魚薯條地址:中環蘇豪卑利街55號
店名:白鬍子炸魚薯條
地址:中環蘇豪卑利街55號
上次嚟嘅時候,因為星期五晚上太多人,最後叫咗外賣就算。 外賣左最出名嘅炸魚薯條,回到家吃才覺得驚為天人,然之後對呢間餐廳研究一下,先知原來呢間野咁出名。 星期日晚喺大館睇完夏日香港國際電影節,走過黎不用三分鐘,平時星期五晚的人頭湧湧,彷彿好像全部消失了。 先點了兩杯野飲下,一杯啤酒,一杯柚子sparkling。 最開心嘅係星期日嘅晚上非常之靜,可以欣賞餐廳嘅環境同埋擺設,如果你特別喜歡小眾indie,店內不停放的Tyson Yoshi同Madnoii,特別有感覺。 上次吃不到現煮嘅炸魚薯條,今次試到真章,同樣選了冬蔭功嘅味,同上次嘅評價一樣,絕對係城中最出色嘅炸魚薯條之一,炸魚熱辣辣做得更精彩,老婆對炸魚薯條特別有研究,以佢好快咁食完嘅速度就知道有幾好食。 我自己反而叫咗一個漢堡,用上中式bun,包上了和牛同mozzarella cheese,個漢堡包非常之大哥,但係牛肉嘅肉汁同熱騰騰嘅芝士加上中式bun配搭下,你絕對抗拒不了。 同當晚嘅職員傾開,我先知道原來呢間炸魚薯條就係前身係中環碼頭嗰間,唔怪得咁多人都識,當晚佢一個女士一腳踢又煮又收錢,
上次嚟嘅時候,因為星期五晚上太多人,最後叫咗外賣就算。

先點了兩杯野飲下,一杯啤酒,一杯柚子sparkling。

同當晚嘅職員傾開,我先知道原來呢間炸魚薯條就係前身係中環碼頭嗰間,唔怪得咁多人都識,當晚佢一個女士一腳踢又煮又收錢,非常快手。

呢啲功夫,絕對係呢頭嘅小店少見,更加令我想起重慶森林入面王菲係中環買炸魚薯條嘅小食檔,只可惜,我不是二十多年前尚氣的爸爸文武。
白鬍子炸魚薯條 中環蘇豪卑利街55號地下A號舖
2021-08-29
2021-09-02 292 瀏覽
🍴chicken n mushroom pie 68 蚊🐥🍄望落去好厚皮既 pie但食落一 d都唔濟 個皮帶 d粉身既口感 咸度適中 入面熱辣辣 充滿住彈牙既雞肉碎同 爽口既蘑菇🍄 好食 🍴fish n chips 98 蚊🥔Thai chilli 🌶️兩舊炸得好香脆既炸魚 外皮香脆又夠薄帶 d油香 入面既魚肉彈牙嫩滑 加 d 檸檬水調味就好好食🍋 薯條粉量多又夠香脆 🥔🔥 上面鋪左 d七味粉 再點埋 d泰式辣醬調味都好正: 🍴angus mozzarella burger 108 蚊🍔With chips 🥔佢個包皮比較特別 白色比較煙韌彈牙 包味濃 包入面夾住沙律菜 angus牛肉好厚 免治得黎好 juicy牛肉味香濃 仲有 d芝士既香濃醬汁 同牛肉好 match 🐮而佢既薯條都好香脆足料 , 加埋 d蕃茄點綴剛剛好🍅#炸魚 #薯條 #漢堡 #啤酒 #蕃茄 #安格斯牛肉 #pie #雞肉 #蘑菇 Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value f

🍴fish n chips 98 蚊🥔

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#白鬍子炸魚薯條
中環蘇豪卑利街55號地下A號舖
~~~~~~~~~~~~
2021-09-02
2021-09-02 195 瀏覽
返工壓力大就想食D煎炸 COMFORT FOOD同事介紹去呢間SOHO區嘅白鬍子炸魚薯條 White Beard Fish n Chips又幾地道同好食喎~舖頭唔算好大, 室外亦有位可以坐裝修都幾特別, 打卡又得傾偈亦得天氣熱叫杯 PINEAPPLE EXPRESS $48 就最適合啦除咗酸酸甜甜嘅菠蘿汁上面個塊係冰凍菠蘿嚟㗎, 好正~Signature Fish n Chips $88份量好大, 炸魚鬆脆口感, 肉質嫩滑, 點埋個Tatar醬,食落無咁膩厚切薯條大條有咬口而且炸到熱辣辣又香脆所以特別好食Angus Mozzarella $108漢堡牛肉入口唔會過硬或散開,質感夠滑又滲出肉汁配香脆薯餅, 非常滿足店內亦有好多特色手工啤酒下次再嚟HAPPY HOUR先
返工壓力大就想食D煎炸 COMFORT FOOD

又幾地道同好食喎~
舖頭唔算好大, 室外亦有位可以坐
裝修都幾特別, 打卡又得傾偈亦得

除咗酸酸甜甜嘅菠蘿汁
上面個塊係冰凍菠蘿嚟㗎, 好正~

Signature Fish n Chips $88
厚切薯條大條有咬口
而且炸到熱辣辣又香脆所以特別好食

Angus Mozzarella $108
漢堡牛肉入口唔會過硬或散開,質感夠滑又滲出肉汁
配香脆薯餅, 非常滿足

店內亦有好多特色手工啤酒
下次再嚟HAPPY HOUR先

2021-09-02 149 瀏覽
近排工作繁忙有壓力,我決定同朋友去酒吧吹水輕鬆下,網上搵到一間*whitebeard*,評價不錯,決定試下場內清潔有氣氛,環境不錯。吹水當然要飲料,我叫左*pineapple express*,菠蘿味夠,飲到有菠蘿肉,仲有大大塊菠蘿,幾好飲朋友叫左*Guava Kush*,番石榴味重,清甜解渴炸魚薯條先到,即叫即炸又新鮮,魚柳有手掌咁長,魚冇雪藏味,薯條薯味夠,最重要係男人食都夠飽叉燒蛋漢堡*Char Siu N Egg*,又係即叫即做熱辣辣,叉燒肥瘦適中,肉味夠,配上太陽蛋同包,好夾,薯餅都不錯,脆得黎唔會𠝹口!最後發現有部遊戲機,夠晒懷舊,得閒可以玩,好有趣,係一個輕鬆吹水既好地方
近排工作繁忙有壓力
決定試下

場內清潔有氣氛,環境不錯。

,仲有大大塊菠蘿,幾好飲

朋友叫左*Guava Kush*,番石榴味重,清甜解渴

,最重要係男人食都夠飽

2021-09-01