2018-05-01 193 瀏覽
我同老婆6:30行入去,响最入果行坐底。老闆俾個餐牌我地,我地用咗大概5分鐘揀咗食乜然後order。個侍應突然同我地講:呢張枱reserve咗俾其他客,你地坐第二張。我問:咁邊張枱我坐得,佢一指指我坐出門囗。我老婆話我地食兩碗糖水好快啫。侍應回應:張枱七點有人Book咗。我馬上起身走人,完
我同老婆6:30行入去,响最入果行坐底。
我問:咁邊張枱我坐得,佢一指指我坐出門囗。
我老婆話我地食兩碗糖水好快啫。
侍應回應:張枱七點有人Book咗。

我馬上起身走人,完
2018-04-22 148 瀏覽
一心過黎食個甜品,服務態度差到不得了.............貼錢買難受.....................甜品又貴又唔好食..... 食個甜品好似要受氣咁.........真係唔明有咩藉口可以再黎......................唔會推介俾大家.........................咁樣嘅價錢...................其實真係唔需要喺呢度食...............
貼錢買難受.....................
咁樣嘅價錢...................
其實真係唔需要喺呢度食...............
2018-04-22 168 瀏覽
11點幾,西貢仲開既糖水鋪其實都係果幾間,今次決定去呢間燈火通明既甜源居。去到門口,問我地幾位,之後就叫我地入去隨便坐,坐低冇menu都算,自己拎。然後又問我地幾位,叫我地坐細枱,唔好坐大枱,咁姐係唔係隨便坐啦-打開menu,其實種類係幾多既,不過都係以生果為主,想食心太軟果d就冇啦。-想叫既雜錦拼盤冇,好掃興,諗左好耐都唔知食咩好,求其叫左個窩夫雪糕同煎餃子就算。煎餃子,係熱既,但裡面係水汪汪嫁!仲要冇味,一食就知係雪左好耐,真係難入口窩夫雪糕嗯...就係窩夫同雪糕,冇乜野可以講,不過不失啦。-員工態度差,價錢又唔係平,野食水準又唔得。雖然種類多,創意十足,但真係冇辦法過到自己果關

窩夫雪糕
嗯...就係窩夫同雪糕,冇乜野可以講,不過不失啦。
2018-02-06 219 瀏覽
同朋友難得入到黎西貢食海鮮!!食完之後,梗係要有下一場。轉去食糖水繼續傾多陣計架啦 😁即刻openrice 睇下附近有無d咩糖水舖。睇到呢間都好多人食過,好似又好多特色既甜品咁!所以就揀呢間喇!都唔難搵,係海旁邊沿住條路一直行,就係。大概兩個字時間就到喇。環境都ok,唔會話好逼。見到牆身貼左好多唔同既藝人既合照!我諗呢間都幾出名喎!老闆介紹,要吃招牌 人氣甜品:流沙雙皮奶!流沙包食得多。都係第一次食流沙雙皮奶。熱辣辣,岩哂咁凍天氣食 😉起初我只吃上部份,食唔到佢點流沙法。原來要食落底,就會有d奶皇出黎!好香滑!平時食既雙皮奶都覺得味道淡d,但加埋d奶皇就岩岩好味道喇都唔錯喎!👍價錢$40,不過不失啦!
同朋友難得入到黎西貢食海鮮!!
食完之後,梗係要有下一場。轉去食糖水繼續傾多陣計架啦 😁
即刻openrice 睇下附近有無d咩糖水舖。
睇到呢間都好多人食過,好似又好多特色既甜品咁!
所以就揀呢間喇!

環境都ok,唔會話好逼。

見到牆身貼左好多唔同既藝人既合照!我諗呢間都幾出名喎!

老闆介紹,要吃招牌 人氣甜品:流沙雙皮奶!

流沙包食得多。都係第一次食流沙雙皮奶。
熱辣辣,岩哂咁凍天氣食 😉
起初我只吃上部份,食唔到佢點流沙法。
原來要食落底,就會有d奶皇出黎!
好香滑!

平時食既雙皮奶都覺得味道淡d,但加埋d奶皇就岩岩好味道喇

都唔錯喎!👍
價錢$40,不過不失啦!

2017-12-27 230 瀏覽
今日聖誕節,朋友約左去食糖水,其實都好夜架啦,都夜晚1點幾,見仲未關門,咁就入去食啦!其實都已經last order架喇一睇個餐牌,覺得d糖水又加左價3個人,分別叫左3樣野啦白雪公主 $45黑馬王子 $45芒果西米露 $40其實都好貴黑馬王子都幾多清心丸,但其實同西米露都係咁上下野芒果西米露,好彩芒果都唔酸但貴左好多,下次都未必再幫襯
一睇個餐牌,覺得d糖水又加左價
3個人,分別叫左3樣野啦
白雪公主 $45
黑馬王子 $45
芒果西米露 $40

其實都好貴
黑馬王子都幾多清心丸,但其實同西米露都係咁上下野

芒果西米露,好彩芒果都唔酸

但貴左好多,下次都未必再幫襯
黑馬王子
2017-12-25
2017-09-30 284 瀏覽
一行4人,吃完海鮮,行過幾間甜品店,看見這間門面不錯,便試一試,點知中伏!超難食,完全唔合格的甜品店。1)木槺布甸-個布甸好似石頭又無味,投訴後換了芝麻糊(唸住安全而簡單制作,應該可以),結果超難食,無芝麻味,結果係無食到2)芒果布甸-比木糠布甸好些,但布甸比較硬3)薑水湯丸-薑水無問題,但粒湯勁大豬油味,結果只喝完薑水4)黑木什麼,已忘記了個名,中規中矩總共$100總括來說,超難食,完全無心制作,制成品不像自家制造,似買粉回來開水便算。忠心忠告勿中伏!

2)芒果布甸-比木糠布甸好些,但布甸比較硬

3)薑水湯丸-薑水無問題,但粒湯勁大豬油味,結果只喝完薑水

4)黑木什麼,已忘記了個名,中規中矩

總共$100

2017-07-02 411 瀏覽
大好一日假期,去咗西貢行下,食下嘢!行到攰人去食個糖水。個場唔算爆,但侍應見住我地揮晒手都唔理,最後見到我地揮手先叫我地等一陣,行到黎黑口黑面,好似欠咗佢地。有時上晒電視,openrice有幾多個笑哈哈都好,咁差嘅服務態度,就算你整到幾好食,第日請都唔會再去。食完影響我地放假嘅心情!
大好一日假期,去咗西貢行下,食下嘢!
行到攰人去食個糖水
食完影響我地放假嘅心情!
2017-06-23 383 瀏覽
朋友揸車過嚟西貢呢邊食糖水,因為唔知食乜好,所以求其揀左間,呢間係出邊有見到佢貼晒野咁,就覺得應該唔太差,所以入咗嚟,點知原來係伏來嘅,呢個故事就係教訓大家食嘢之前要上openrice度睇下,唔好貪方便一坐低,我哋想要Menu ,講左三次個哥哥仔都唔理我地,真心有啲炆,佢扮聽唔到定係唔想理我地?最尾我哋自己去咗拎menu,落單又係佢,跟住又唔係好聽得清楚我哋講乜鬼,其實佢做乜嘢,太眼瞓?楊枝甘露好苦,冇乜芒果味,豆腐花又冇豆味,其實我都唔知自己食緊乜,食到最尾,豆腐花同埋楊枝甘露混和一體,好似飲緊楊枝甘露咁,不過係怪怪地嘅楊枝甘露白雪公主即係以山竹同奶為主嘅甜品,山竹少得可憐,得3、4粒,個奶幾好飲,同埋好似有啲jelly咁嘅嘢,幾有咬口,尼個算正正常常以呢個價錢,我唔會再試囉

楊枝甘露豆腐花

白雪公主

以呢個價錢,我唔會再試囉
2017-05-08 321 瀏覽
個皮好厚好硬, 切開後入面已被雪糕漿浸淋咗, 成件事唔知想點, 我食完一件第二件已經冇本事食埋個皮淨係雪糕算數。我冇期望有咩驚喜但個炸雪糕我直頭覺得唔應該出現喺menu。仲有, 待應哥哥態度好一般, 我唔駛你好有禮貌好熱情, 但至少請你唔好俾我感覺到你唔耐煩。
2K
2017-04-28 1009 瀏覽
我本身不吃甜品的,齋啡都要走糖走奶,所以對甜品不多認識,壓根底是一竅不通,邊度有甜品食都唔會知。今次就由兩位美女帶我搵食喇,大力推介添!雖然我不喜歡甜品,不過可以選擇清淡一點的。走過海濱長廊,走過海鮮食店,走過公園停車場,轉入住宅村屋區,環境越來越寧靜,從來未走到那麼遠、那麼深入。七點真的非常早,即刻有位坐。薄荷沙冰?甜品個名唔記得喇,坊間稱薄荷對男性身體不太好,輕試一口夠了。嘩,好有趣!完完全全 100% 係綠箭香口膠既味道,不過就超級冰凍透心涼,清爽甜味不過份。淮山杞子雪耳炖蘋果凍,聽到個名都知夠清又夠潤,所以我決定食您。舊雪耳可以發得咁大既?巨形版雪耳,菊花咁大舊,隻碗都係剛剛夠放乍,勁搞笑,哈哈﹗清甜滋潤冰糖味道,夾雜蘋果芳香,不錯不錯。香芒忌廉卷,阿力神必食推介,人氣招牌甜品喎。卷住半隻鮮芒果肉,一半芒果一半係忌廉,超級足料。微酸帶甜芒果肉添上清淡忌廉,好味啊!十分喜歡。薄荷沙冰、淮山杞子雪耳炖蘋果凍、香芒忌廉卷,每人一款甜品 share 食,大家可以試多幾樣,好開心﹗係西貢住宅區夠靜,坐底飲杯野,食個甜品,跟朋友們暢談,真係好舒服,直頭唔想走呀。不過遊完船河已經好疲累,先黎

係西貢住宅區夠靜,坐底飲杯野,食個甜品,跟朋友們暢談,真係好舒服,直頭唔想走呀。不過遊完船河已經好疲累,先黎個甜品作前奏,接住要到布袋澳跟另一班朋友海鮮飯局呢。
薄荷沙冰
淮山杞子雪耳炖蘋果凍
香芒忌廉卷
香芒忌廉卷
2013-10-05
$60 (其他)
  • 香芒忌廉卷
2016-12-30 594 瀏覽
40% food on menu were inavailable. Bad mood. The dessert was a little cheaper price and the same taste with 滿記
2016-12-29
  • 榴槤飄香
2016-12-25 493 瀏覽
一行三人捨棄左滿記泥試下呢間野點知我同友人第一轉叫乜無乜 再叫第第二轉都系 最基本既綠豆沙都無 其實無貨吾系問題 但起碼客人坐底時會講聲無啲咩 又或者系menu到遮左佢囉 最大問題店員態度極差 令人咩食慾都無哂 作為食客 我吾清楚什麼水果系時令 什麼水果要岩季節先有得食 應該無乜大問題掛 所以咪更加需要你地將無貨既項目刪去囉 真心講句 我鬼知咩 店員一面嫌棄同我講先系真正令人討厭既地方 到我地叫哂食物 店員指使我們 '比番啲menu我' 唉 服務性行業喎
一行三人捨棄左滿記泥試下呢間野
2016-12-25
2016-12-21 405 瀏覽
食完飯,友人話入西貢食糖水~ 我咁鍾意食甜品梗係話好架~ 泊好車,我地就行去甜源居啦~ 其實都唔係第一次黎,大部份朋友黎西貢食糖水都幾乎指定黎呢間~哈哈~朋友話呢度既流沙雙皮奶一流,於是我就跟風要一碗熱既流沙雙皮奶喇~ 外表望落去無乜特別,似一般既燉蛋白。原來一篤落底係流沙奶黃黎~ 第一次食~ 出面都好似未見過,真係幾特別~ 個人覺得味道太甜,有啲漏,而且唔夠熱,因為上台時只係微暖, 相信如果熱啲都唔會咁甜~ 亦因爲唔熱,流沙效果未見好突出~

2016-12-19 467 瀏覽
「一台獨大 」的殺傷力真的比想像中來得更大,令旁邊的同行競爭對手失去空間,亦令內裡的從業人員選擇大減,看完昨晚大台的台慶頒獎典禮後,令我有感而發。西貢其實都有點同病相憐,因為糖水甜品店「X記」有西貢成名後,生意急速擴張發展,現在全香港都有它的分店。「X記」的出現,大大影響它西貢總店旁邊,其他甜品店的生意額。這些甜品店最終不是被迫結業,就是要搬到其他地區,避開「X記」的風頭,「甜源居」正正就是受害者之一。最初「甜源居」在「X記」旁邊營業,「X記」每天大收旺場,店內逼滿食客,連帶「甜源居」的生意額亦大受影響,最後被迫搬到魚類批發市場旁邊繼續營業,才能尋回一線生機。雖則「甜源居」搬到魚類批發市場旁邊,市場街近年也成為了遊客的出沒點,但「甜源居」始終處於比較隱蔽的位置。如果「甜源居」不刻意宣傳,外人不認識「甜源居」的話,即使進入西貢的遊客,也未必能輕易找到「甜源居」。「甜源居」是獨立甜品小店,只此一間,不像「X記」儼如一個品牌般,開到全香港都是它們的分店店舖。「甜源居」有着「X記」現在沒有的,貼地又親民的街坊氣息,牆上掛着大量名人幫襯過「甜源居」的留念照片。跟「X記」相比,「甜源居」一樣有榴槤

跟「X記」相比,「甜源居」一樣有榴槤甜品提供,一樣有獨家原創的新穎甜品,如「白雪公主」(山竹、青心丸、薏米)跟「紅孩兒」(士多啤梨乳酪、生果、西米)。我一向都不喜歡吃榴槤,但是跟豬肉有點不一樣,豬肉只是平日不吃,到星期日就會暫時放下執著一會兒。相反,我由一開始已經很討厭吃榴槤,真是一次都沒有吃過。
還有一種「甜源居」原創的甜品,是生果味的河粉。「甜源居」有兩款河粉可供選擇,分別是「芒果河粉」和「什果河粉」。

「甜源居」的生果味河粉,除了食物味道是原創外,連盛載河粉的餐碗都是與眾不同,貌似經過人手改造。碗的一邊是凹陷下去,用來放筷子和匙羹,另一邊有兩個穿孔,讓筷子穿過去,整對筷子就這樣給架起上來,生果河粉被店員捧出來奉客。
芒果河粉
我今次點了一碗「芒果河粉」,整碗「河粉」有很多芒果汁,芒果汁浸着很多芒果肉跟「河粉」,離遠看真的好像一碗湯河粉,只是這碗湯河粉一點也不燙手,份量也十分之大。

芒果肉仍然很甜,連帶整碗芒果汁都很甜很美味。平日我吃粉麵時,很少會喝下整碗粉湯,畢竟外面餐廳的粉麵,它們的湯大多都含有味精,喝了它們很容易變得口渴。現在把整碗甜味「芒果湯」喝光,都不用怕會感到口渴了。

還有一樣東西我很不明白,是芒果湯內的「河粉」。「河粉」呈半透明狀,河粉不算特別闊身,咬下去口感偏硬兼不太腍。吃完結帳時問店員,那些「河粉」是什麼玩意?
芒果河粉
店員告訴我,那些「河粉」其實是蒟蒻,我聽到之後當場大吃一驚。當然,我不會把「芒果河粉」看成是真的河粉,正如黃一飛在周星馳電影《破壞之王》裡面說:「我哋啲菠蘿包裡面真係有菠蘿㗎!我哋啲西多士裡面真係有……㗎!」。

有些事情真的不用看得如此認真,太認真的話你就輸了。不過,蒟蒻外表真的很像啫哩。把蒟蒻切成條狀,竟然可以當它是河粉吃進肚子。

當然,蒟蒻相對於啫喱或河粉,質地無疑比較硬身,用筷子夾起它也不會無端端斷開,吃蒟蒻肯定比吃一般河粉來得安心。切成條狀的蒟蒻配上芒果汁跟芒果肉,模仿成粉麵狀態真的可以模仿得唯肖唯妙。

真的不得不佩服店主的創意,「芒果河粉」這概念真是創意無限的傑作啊!吃完這個「芒果河粉」,我還想再吃多一碗,下次要再吃多一碗他們的「河粉」呢!
2016-12-15
$45 (宵夜)
2016-11-29 358 瀏覽
放假入去西貢行吓食吓野,感覺好relax~臨走好多時都會去甜源居食個甜品,做個圓滿ending我哋叫左個芒果河粉,另外加左我至愛嘅西瓜~芒果好甜,鍾意個椰汁河粉夠滑同厚身,口感好好,配埋個芒果汁因為山竹甜品好少地方有得食,所以黎親都會叫一個~最鍾意山竹獨有嘅清香味
放假入去西貢行吓食吓野,感覺好relax~

臨走好多時都會去甜源居食個甜品,做個圓滿ending
我哋叫左個芒果河粉,另外加左我至愛嘅西瓜~
芒果好甜,鍾意個椰汁河粉夠滑同厚身,口感好好,配埋個芒果汁
因為山竹甜品好少地方有得食,所以黎親都會叫一個~
最鍾意山竹獨有嘅清香味