2020-01-16 438 瀏覽
約左朋友係將軍澳,諗起玉子造屋既滑蛋飯好唔錯,於是就黎左食晚飯。好耐冇食餐牌都係差唔多,但有我最鐘意食既半熟玉子。我地叫左兩個飯蕃茄咖哩豬軟骨飯配半熟玉子$85蕃茄汁濃郁,個豬軟骨好有咬感,炒飯加左和風調味,而半熟玉子好滑好流心。洋蔥磨菇汁雞肉飯配半熟玉子$75雞肉幾滑,洋蔥汁好開胃,飯量都夠。可以加$25配套餐,有飲品,面豉湯及和風黑醋汁沙律。岩晒餐前點綴,沙律都清新。日式炒野菜$45炒野菜勝在乜都有,燒汁炒得十分入味。綠茶紅豆窩夫$68綠茶雪糕配上紅豆,窩夫即叫即整,好重蛋味又鬆脆。

我地叫左兩個飯
蕃茄咖哩豬軟骨飯配半熟玉子$85

洋蔥磨菇汁雞肉飯配半熟玉子$75

雞肉幾滑,洋蔥汁好開胃,飯量都夠。
可以加$25配套餐,有飲品,面豉湯及和風黑醋汁沙律。岩晒餐
前點綴,沙律都清新。

日式炒野菜$45
炒野菜勝在乜都有,燒汁炒得十分入味。

綠茶紅豆窩夫$68
綠茶雪糕配上紅豆,窩夫即叫即整,好重蛋味又鬆脆。
2020-01-14 269 瀏覽
朋友住將軍澳,今日去探佢特登去果邊搵下有咩食!之前將軍澳係個美食沙漠,想搵間餐廳食飯都無咩好食。近年將軍澳發展得好快,愈來愈多餐廳進駐商場,美食愈來愈多。我見到有間玉子造屋,主打玉子料理。我入去食個lunch。menu入面有個鰻魚飯特盛,三食好吸引,我叫左試下。鰻魚香嫩無骨,厚厚鰻魚肉加上醬汁燒得好香口。飯粒加左飯素超惹味!茶漬飯好清甜!我叫左餐廳人氣既熔岩漿班戟,入口空氣感好重好輕盈,蛋味濃香,做得好出色!
2020-01-13 263 瀏覽
放假最好的節目就是 去食好東西放假的節奏就是瘋狂去玩,經過昨天由海洋公園去馬灣,晚上再玩埋AIA⋯ 今天完全不想動,就由一個悠閒的午餐開始吧。即興地去咗將軍澳,發現了一間叫玉子做屋的餐廳,價位可以接受,感覺不錯,午餐就在這裏解決吧!我點了咖喱漢堡飯,包着飯的蛋就像一朵玫瑰花很美!火子爸點的特盛牛扒丼賣相也很好,我偷吃了一口牛扒,真的不錯!以上食物加$25就可以有麵豉湯;沙律及餐飲,價格合理。看到有班㦸供應,當然要點來或做甜品!店員提示製作需要20分鐘,點餐同時點埋班㦸,吃飽後甜品便剛好出現了。還擔心會太飽吃不下甜品,怎料這個pancake真的像空氣般鬆軟,實在有驚喜! 看到他有一個很實惠的二人下午茶餐,看看下次有沒有機會試一試。
放假最好的節目就是 去食好東西

2020-01-04 258 瀏覽
今日黎到將軍澳中心搵野食係將中地下的玉子造屋比佢既menu吸引,皆因本人十分喜歡食蛋,而哩間餐廳主打係玉子,有不同製法! 小食我地叫左蟹籽沙律,沙律不知道用了什麼菜,非常爽口,配試沙律醬同蟹籽,十分開胃,清啖健康! 主食叫左豚肉生姜燒及紅酒汁煮漢堡扒飯,那個鋪滿係飯上的滑蛋好香滑,漢堡扒數量只有一件,size亦是夠飽肚的,紅酒汁不會太搶味,不用多久,全部已在我胃里面豚肉生姜燒配生蛋黃一隻,弄穿蛋黃後與飯混合,提升成個dish的層次! 最後還點了鰻魚玉子燒,鰻魚份量十分多,配上少許燒汁,好惹味!

今日黎到將軍澳中心搵野食

同老公出街食飯,如果唔係事先食過好味,再同佢去食。十次有8次都係中伏的,今次都係一個伏,點解,幾時開始有個咁既魔咒呢雖然話依間野都想試左好耐,但結果真係唔試好過試呢。唔試,就咁行過見到D相好似幾好味咁,幾吸引。試過,真係失望,冇下次了。加25蚊的普通湯和沙律,就係開水的湯,超市一包包有賣果D,唔會唔好飲。加45蚊的蜆湯,另外重有幾個前菜唔記得影相。前菜都係芝麻章魚仔果D,但依個蜆湯比普通麵士湯難飲囉。完全唔值得加錢。唐揚炸雞,豬軟骨蛋飯,係好安全的食品類,炸野好難唔好食。但一定唔可以稱得上好味囉。貴到嘔既牛肉乾飯。特盛牛扒,唉~同個圖差好遠,唔好味,唔值,就算半價50蚊都比多佢。好彩依個飯係同老公2份,如果再叫一個其他野,都唔覺得會好食。最正常的兩杯檸茶。好囉,試過冇下次,唔駛再心思思想試,真係唔值得一試。

沙律,湯
加錢的蜆湯,完全的搵笨
唐揚炸雞拼豬軟骨飯(半熟玉子)
極搵笨特盛牛扒丼
檸檬茶
最正常的兩杯檸茶。

好囉,試過冇下次,唔駛再心思思想試,真係唔值得一試。
2019-11-03
2019-12-25 203 瀏覽
行行下將軍澳中心,見到有間日本野,就諗住試下,點知又真係幾好食喎。首先,我地嗌左午市特選定食-鹽燒鯖魚配迷你明太子燒飯團同埋迷你蟹棒冷烏冬,配熱蜂蜜綠茶($78)。成個定食望落去好有日本嘅感覺,份量有好多,鯖魚好大條,迷你明太子燒飯團都唔係好迷你,仲送埋麵豉湯,田園野菜沙律同埋特色前菜。整體都唔錯。.另外,我哋仲嗌咗個咖喱漢堡飯配半熟玉子旋風蛋配凍奶茶($88)。咖喱汁好濃郁,漢堡扒又好厚又好有肉汁,旋風蛋就好滑,成個配搭都非常之完美,係日式嘅感覺啊!.甜品方面,我哋就嗌左呢個牛乳熔岩醬班戟($68)。Pancake食落好鬆軟,牛乳熔岩醬上面仲配埋杏仁,仲有朱古力脆波波,同埋威化餅,成個層次真係好豐富呀!.另外,我哋仲嗌左個珍珠奶茶窩夫($46)。兩舊窩夫細細地好啱食Tea嘅份量,窩夫上面除咗有好多粒珍珠仲有珍珠奶茶嘅醬。令人驚喜嘅係側邊仲有兩三粒芋圓食,一啖窩夫一啖雪糕,配搭好完美呀!

2019-12-22 206 瀏覽
將軍澳中心各類食肆齊備,食店位於商場內,地方清潔舒適。午餐款式多,點了午市精選定食。厚切吉列豬扒脆漿香脆,大大件很有咬口,質感十足。照燒牛扒煎得香口,鲜嫩腍滑,肉汁豐富不油腻,夠晒美味。明太子飯糰很香脆,迷你得嚟份量合適,明太子醬蓉塗在飯糰上,咸香可口。迷你义燒湯拉麵玉子蛋黃流心,义燒腍滑,配以彈牙拉麵,熱暖湯底鮮甜。綠茶红豆芭菲以清甜紅豆配清香綠茶雪糕,很凉快感覺。紫薯芭菲嘅紫薯爽甜香脆,雪糕也是紫薯味,感覺清新。配以冰凍奶茶,甜度適中,好一頓美味嘅午餐。
綠茶红豆芭菲以清甜紅豆配清香綠茶雪糕,很凉快感覺。
紫薯芭菲嘅紫薯爽甜香脆,雪糕也是紫薯味,感覺清新。
配以冰凍奶茶,甜度適中,好一頓美味嘅午餐。

2019-12-19 148 瀏覽
成日經過呢間舖頭都冇入去食,琴日終於心血來潮入左去食。入到去既第一個感覺係,間舖唔算太大,但係都係卡位既梳化黎,所以環境都幾舒服。望到個餐牌,其實都同D有咖哩或者玉子飯賣既日式餐廳一樣都係嗰幾味野,唔算太吸引,所以有D揀唔落手,求其叫左個咖哩吉列豬扒飯算。等左成15分鐘先到,有D耐,但係賣相係靚既,個旋風蛋炒得唔錯,唔會好似普通炒蛋咁易散,其餘都係普通咖哩飯咁,冇咩特別。真係貴左D,同埋要加25蚊先有野飲,唔算太抵。

2019-12-09 195 瀏覽
最近都很少來將軍澳,相約了朋友於是便提議在玉子造屋吃晚飯。玉子造屋最有名的是半熟流心玉子。半熟玉子三文魚拼雞肉飯$92可以一個價錢吃到兩種配菜,三文魚配上忌廉汁,很creamy, 雞肉飯是蘑菇洋蔥汁,同樣肉質juicy, 流心玉子很滑嫩,而飯底是日式的海苔飯,經調味後口感十足。半熟玉子蕃茄咖哩豬軟骨飯$85至於蕃茄汁豬軟骨都十分推介,煙韌的肉,加上很濃郁的蕃茄汁。日式炒野菜$45亦加配了套餐,有湯,沙律及飲品。原味楓糖班戟$45pancake 好鬆軟重蛋味,加了糖漿更加甜。

半熟玉子三文魚拼雞肉飯$92

半熟玉子蕃茄咖哩豬軟骨飯$85

至於蕃茄汁豬軟骨都十分推介,煙韌的肉,加上很濃郁的蕃茄汁。
日式炒野菜$45

亦加配了套餐,有湯,沙律及飲品。
原味楓糖班戟$45

pancake 好鬆軟重蛋味,加了糖漿更加甜。

2019-12-03
這家店我吃過好幾次了,主要是位置方便、價錢合理、菜式合我胃口。不過也有吃過的朋友不喜歡,正所謂:「青菜蘿蔔各有所好」。原來餐廳除了玉子、火鍋外,還有石板燒,甜品除了鬆餅,還推出了芭菲。⭐️火山燒牛肉丼$118牛肉丼由一片片薄切牛肉堆砌而成,還舖了菜,牛肉上還有一顆生雞蛋,外型討好。牛肉可以沾特製醬汁吃,入口夠味。⭐️特盛鰻魚丼三食$118儘管新菜式不少,但我最愛的一定是這份鰻魚飯,鰻魚入口又嫩又香,配搭米飯絕對一流!而且份量很足,吃完鰻魚丼已經很飽了!⭐️芒果熔岩漿班戟$68班戟淋上濃稠的芒果醬更香,配搭兩根芒果百力枝,芒果醬的芒果味道很突出,入口香氣迷人,配搭鬆軟的班戟,不俗!

⭐️火山燒牛肉丼$118

火山燒牛肉丼

牛肉可以沾特製醬汁吃,入口夠味。

⭐️特盛鰻魚丼三食$118
特盛鰻魚丼三食

而且份量很足,吃完鰻魚丼已經很飽了!

⭐️芒果熔岩漿班戟$68

2019-11-14 287 瀏覽
這間出名吃玉子既飯店在將軍澳十字路口位,經常經過,很常去試好耐,難得見Openrice 有coupon 優惠,就即管試一試。我們吃了2個set, 一個加$25有飲品同沙律湯,另一個加$45有飲品同比較高級既前菜三小碟,湯只是多2粒蜆仔主菜點了咖喱吉列豬扒旋轉玉子飯同牛扒鵝肝飯最好因為用coupon換2個蛋布丁,普通..結論:用左openrice coupon都感覺好貴,服務又嘛嘛,叫極都冇人招呼,不會有下一次,完。

前菜
主菜點了咖喱吉列豬扒旋轉玉子飯同牛扒鵝肝飯
咖喱吉列豬扒旋轉玉子飯
牛扒鵝肝飯
最好因為用coupon換2個蛋布丁,普通..
2019-11-04
用餐優惠
現金券
  • 咖哩吉列豬扒飯
  • 鵝肝牛扒丼
2019-11-12 158 瀏覽
玉子造屋食物方面:被旋風蛋的造型吸引,點了紅酒汁漢堡飯,賣相有點強差人意,碟邊沒整理乾淨大大扣分呢!這個旋風蛋是蛋包飯,蛋十分幼滑,有牛奶/牛油的香味,裡面的飯有香料調味,但很硬,有點懷疑未熟透。 紅酒汁不錯,漢堡扒要熱食,冷掉一點點會覺得油膩。就這個飯來說不太滿意,可能其他菜式配旋風蛋比較好。 梳乎厘pancake需預早20分鐘下單,所以在點主食時已一併下單。輕輕搖了一下碟子,看著那不動如泰山的pancake已知過熟,切開一小塊果不期然,太熟。 味道就是普通吧,就算再光顧玉子造屋都不會再點。環境方面:坐在收銀旁邊的枱,是外露在商場的部分,有滴水問題。服務方面:侍應未有問是否用餐完畢已經趕著收碟,而我碟上還有大半的飯。總結: 最impressed的只有旋風蛋。
玉子造屋

食物方面:

紅酒汁漢堡扒飯

梳乎厘pancake

味道就是普通吧,就算再光顧玉子造屋都不會再點。

環境方面:

坐在收銀旁邊的枱,是外露在商場的部分,有滴水問題。

服務方面:

侍應未有問是否用餐完畢已經趕著收碟,而我碟上還有大半的飯。

總結: 最impressed的只有旋風蛋。

2019-11-11 1744 瀏覽
放了半天的假, 加上慶祝考完試, 又係時候出動搵好嘢食充充電.。近近哋過咗去將軍澳中心嘅《玉子造屋》, 食物多樣化,有拉麵,玉子親子丼, 意粉特色甜品等等。 午市時段學生更有85折優惠!特盛鰻魚丼三食$118雖然唔係鰻魚專門店, 這款鰻魚丼三食做得非常別緻。 鰻魚飯上 鰻魚醬汁分量剛剛好, 唔會過多 令到個飯好濃味。 米飯夠熱,混入的嘅飯素和芝麻粒嘅香口,更增添飯嘅味道。 鰻魚肉夠厚又肥美, 也沒有什麼細骨, 一口咬落味道豐富~第二種可加入生磨芥末, 醃蘿蔔,紫菜碎,幼蔥粒, 味道更豐富。 第三種食法 加入熱茶製作茶泡飯, 會相對減低鰻魚較膩的感覺, 不妨一試!跟餐加$45 餐前三小食和大蜆味噌湯。 估唔到三食也非常精緻。 牛舌漬物, 帶子裙邊 和中華沙律~ 三款都美味! 大蜆味噌湯 果然有不少蜆肉, 落足料!凍奶茶唔錯, 有茶味唔會太甜!白桃梳打$31有好堅嘅白桃味, 唔係一般藥水桃味。 而且仲有粒粒桃肉👍👍茄汁芝士龍蝦意粉$98龍蝦意粉裏面仲有絲絲嘅蟹肉, 材料豐富。 龍蝦亦容易起肉, 不過海鮮味道就偏淡 。 意粉個汁偏向似中式嘅上湯龍蝦伊麵, 所以茄汁和芝士味道並唔重。 意粉是我

特盛鰻魚丼三食$118

大蜆味噌湯 果然有不少蜆肉, 落足料!

凍奶茶
唔錯, 有茶味唔會太甜!

白桃梳打$31
有好堅嘅白桃味, 唔係一般藥水桃味。 而且仲有粒粒桃肉👍👍

茄汁芝士龍蝦意粉

茄汁芝士龍蝦意粉$98
龍蝦意粉裏面仲有絲絲嘅蟹肉, 材料豐富。 龍蝦亦容易起肉, 不過海鮮味道就偏淡 。 意粉個汁偏向似中式嘅上湯龍蝦伊麵, 所以茄汁和芝士味道並唔重。 意粉是我喜歡較硬的質感, 份量很多。整體就有種中西合璧嘅感覺~

楓糖班戟配忌廉

楓糖班戟配忌廉 $45
最後唔少得嘅甜品,製作需時,半個小時之前要下單了! 鬆軟嘅班戟充滿蛋香, 楓糖的甜恰到好處, 配上冰凍的忌廉夠香滑, 非常滋味!

茄汁芝士龍蝦意粉
楓糖班戟配忌廉
人生第一次寫食評,身為將人去開popcorn 的話,間中也會去玉子造屋吃,雖然經理的臉口服務其差,不過食物確是不錯,但相信再不會去了,事因本星期六去點了一個二人下午茶,點餐時已特別查問可否走醬,待應答可以呀,因為全場三四台客,好快便上來熱食,當班戟上來時居然有醬,告知待應卻黑著臉拿回,然後大約近半小時再送上,吃了一半,士多啤梨剛進口時發現有一小蟲在餐碟上爬行,即把🍓🤮吐出來,待應到來説句,哦不好意思替你更換,我拒絕了因不想再等半小時,便埋單離去,請大家留意🐛
2019-10-26
2019-10-25 180 瀏覽
呢間已經係我地屋企人中意去食既top list之一,對佢地既食物都有一定信心,今日我又冋常叫左至愛牛扒鵝肝飯阿😍😍呢個組合真心無得輸,絕對帶俾到你味蕾上既大滿足阿,牛扒時間掌握得不錯,咬開入面都仲見粉紅,不會太熟及老,好食既。然後鵝肝份量亦不細份,煎完既香味令人流曬口水🤪🤪,味道都係yummy,仲要提提流心蛋絕對流心,仲好細心加左煎香既蘋果,醒神開胃,唔會啩,飯底亦灑上香濃汁底,真係眨眼就忍不住食曬,十分推介