2024-03-24 242 瀏覽
呢間野真心要比負評。好心話佢知佢抹台啲消毒藥水臭到暈,點知啲職員都幾寸,話咁多年無人投訴喎。呢個情況我先後同兩個職員講,結果都係咁上下既態度。Well, 我黎食野,唔係黎聞你清潔劑既味,你間野 唔係收幾十蚊既茶餐廳,有人比意見,係咪循例都講聲會留意下?你改唔改係你既自由,但有人比意見,你去寸個顧客有意思嗎?另外,間野晚市逼人要叫前菜,有理無理擺低,話唔食都要比錢,仲衰過茶樓。Btw, 間野用啲木筷子都幾劣質,我自備筷子去食。雖然食過幾次,以後唔再幫襯。😬😡呢間野真心要比負評,好心話佢知佢抹台啲消毒藥水臭到暈,啲職員寸到爆,話咁多年無人投訴。另外,晚市逼人要叫前菜,有理無理擺低話唔食都要比錢,仲衰過茶樓。雖然食過幾次,以後唔再幫襯。😬😡
呢間野真心要比負評。

Btw, 間野用啲木筷子都幾劣質,我自備筷子去食。

雖然食過幾次,以後唔再幫襯。😬😡
䇄立於香港太古城超過10年,家庭式經營的日本料理。Love their ramen sets, with multiple soup base and appetisers (or dons to choose from, for those who want more carbs). Got tatami seating as well as regular tables. 播住傳統日式音樂,好warm, 好有feel.The one I love the most when I first became their customer was the 奶白鯛魚湯素麵. The fish broth was ultra nice. Too bad they had discontinued that years ago. Now I love their 豬軟骨拉麵、䐁肉豬骨湯拉麵and 蕃茄茸湯蟹肉雜菜拉麵。他們的三文魚沙律卷、汁燒雞扒、什錦魚生粒飯也很好。我也很喜歡他們自家製的蜜桃茶,可熱亦可冷,飲完拉麵個湯之後,食埋個雪米糍,飲番啖,好舒服。Lunch sets 有好多選擇,
䇄立於香港太古城超過10年,家庭式經營的
日本料理。

Lunch sets 有好多選擇,埋單人均消費都係百零蚊. 埋單時喺cashier 隔離有個多啦A夢嘅擺設,你可以㩒掣令佢跳舞,好開心!

I always come back every now and then.
2023-10-13 513 瀏覽
晚上行過此餐廳的門口,被溫馨的燈光感覺吸引了。餐廳有許多一人餐作選擇,有許多不同配搭。今次叫了三文魚刺身加醬油拉麵,飲品叫了特別的鹹檸檬水。在等候期間,欣賞餐廳的環境吸引,有很多日本風鈴裝飾,令人放鬆。鹹檸檬水飲下去有潤喉的感覺,十分足料。三文魚刺身十分新鮮,口感軟滑。醬油拉麵也十分正宗,湯汁很清,食得出是湯麵分開煮,麵的質感剛剛好,爽口的。餐廳職員友善,有家庭的感覺,在忙碌的生活中,可能這樣嘆一嘆是難得的。
鹹檸檬水
醬油拉麵聽日使唔使
2023-10-07
鹹檸檬水
醬油拉麵聽日使唔使
2023-05-04 1413 瀏覽
狸屋台屋是一家日式家庭料理,新鋪位置要搵不過唔算難。套餐選擇三十多款一定有嘢啱你,左一款右一款總計$85,另加一合計$94我揀咗1.咖喱豬扒飯(少)99.鱈魚子三文魚茶漬飯老闆娘話魚肉片蒸蛋每日限送20份送完即止隨餐熱飲自家製水蜜桃茶奉送維記雪米糍甜品食湯泡飯多,食茶漬飯第一次,清清淡三文魚肉嫩口,感覺幾特別。咖喱唔辣豬扒夠脆,就細份咗啲。飲埋杯熱水蜜桃茶,幾舒服。聽住日文歌,好容易諗到張國榮,餐廳電話鈴聲係哆啦A夢,氣氛唔錯。睇得出老闆酷愛劍道,滿場佳句,其中呢句係咁講的,劍道追求不是第一而是唯一,追求穩定自我肯定。茶漬飯又名武士之食,認識到日本劍道文化同埋武士飲食哲學,又可以成為蒸蛋幸運兒加送心靈雞湯,認真唔錯

我揀咗

1.咖喱豬扒飯(少)
99.鱈魚子三文魚茶漬飯

鱈魚子三文魚茶漬飯、咖喱豬扒飯
熱自家製水蜜桃茶
  • 鱈魚子三文魚茶漬飯
2023-04-16 875 瀏覽
餐廳係一間有特色嘅日本餐廳,裝修咗30年,唔知有冇改過,不過係好有風味。都係做普通街坊生意,一人套餐一百蚊多啲,兩款嘢食,一個主菜,加一個粉麵飯,款式多,唔錯。環境舒服,價錢中等。價錢唔係超級平嗰種餐廳,喜歡嘅食物都應該會有,例如魚生,壽司,串燒,拉麵,烏冬,天婦羅。當然唔可以同高級的日本餐廳相比較。自家製個杯蜜桃茶好飲。正常平日唔訂位都會有位;如果星期五六日,早兩三日訂位都應該有位,10人應該係極限,否則要分開坐。

• 自家製蜜桃茶
  • 牛扒
  • 蕃茄湯拉麵
  • 燒番薯
2023-03-23 734 瀏覽
今日又去太古城做嘢,做到夜晚要食飯。朋友公司有shuttle bus 過嚟,所以我搵定餐廳等佢。行行下發現了一家名為「狸屋台屋」的餐廳。舊式日本屋台style幾得意。這裡的氛圍非常舒適,讓我感到非常放鬆。當晚我點了清酒煮蜆和刺身飯,兩道菜都唔錯。朋友食牛扒都ok.清酒煮蜆嘅湯幾清幾鮮,清新的味道和蜆肉的甜味完美結合,讓人回味無窮。而且這裡的蜆肉也非常新鮮,口感十分嫩滑。刺身飯也是一道不容錯過的菜品。雖然份量有點少,但都能感受到新鮮。三文魚刺身同帆立貝刺身都幾好,令人難以忘懷。整個用餐過程非常愉快,環境識合放鬆暢談。如果你想要享受美食和放鬆心情,在太古城附近「狸屋台屋」係唔錯嘅選擇!

2023-03-23
2021-10-03 2954 瀏覽
上網見到太古城有間好似幾地道嘅日本菜諗住試吓,入去見到餐牌已經覺得貴,不過唔緊要,可能好食。嚟到嗰啲食物只係普通嘢,啲拉麵食落似係超市貨,都唔緊要。埋單嘅時候,覺得點解張單咁貴嘅?睇一睇,話頂!日本嘢都要收前菜同茶錢?!唔講以為去咗飲茶。前菜要$18 ,茶錢$8蚊位……………….加埋+1 ,兩個人食咗接近400……………咁普通嘅嘢食呢個價錢,想再俾機會都唔得啦…………..

2021-04-11 3134 瀏覽
夜晚諗唔到食咩求其入去試下,見價錢都唔便,又日式裝修,諗住應該ok點知......好x難食,超x難食,勁x難食!茶冇茶味拉麵湯底係味精粉味軟殼蟹卷四小舊+蕃茄拉麵收148, 個卷應該只係拎左隻軟殼蟹一隻腳入去整,去apita買個盒裝壽司卷都只係一半價錢但又多件數過佢,又大舊過佢,個蕃茄拉麵湯似水加茄汁落d糖烏冬湯係現成濃縮汁但加左兩倍水去溝,d餸料全部便價cheap野阿姐無禮貌,本身落已經無咩好面色,再反映下野食問題態度即勁差,仲要收加一服務費,何來service?!真心,太古城都叫中產區,個個都應該有錢食過日本野呀,唔明點解呢間野生存到仲有人去食,open rice仲有正評,行過去Apita求其買任何一樣都好食過呢間野,仲只係一半價錢,覺得呢間野好食既人應該係食開x
點知......好x難食,超x難食,勁x難食!
茶冇茶味
拉麵湯底係味精粉味

2020-11-06 3456 瀏覽
📍#狸屋台屋📍#Yataiya🇭🇰香港太古太古城星輝台天星閣地下1004B號舖🇭🇰 Shop 1004B, G/F, Tai Koo Shing,, Tai Koo, HK🌐太古#MFJ太古 #MFJ日本菜#MFJ_TaiKoo #MFJ_JapaneseFood人均消費: HKD322味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆Bookmark咗幾年的日本菜終於肯走去試🤣位置係太古城外面的住宅區裡面,由中心行過壽5-10分鐘左右,都算易搵👌🏻餐廳環境都真係幾日式,東區黎講都算少,裝潢主要以木系為主,感覺好舒服,有好多劍道嘅野幾有趣餐牌選擇算多,價錢中上 ⁉️茗茶🍵$8 X 4⭐️前菜🐚 $18 X 2話說我好少食日本野會收茶芥同前菜錢😅要好好紀錄下😂📜自選二人餐 $408二人餐有沙律二選一,壽司/刺身二選一,主食十二選二,但有啲要加錢⭐️有機菜蕃茄沙律🥗揀咗有機菜蕃茄沙律,啲菜係真係好爽脆的,蕃茄好甜好靚,個沙律汁有啲胡椒香,十分開胃👍🏻⭐️精選五色雜錦魚生拼盤🍱壽司得8款所以揀咗魚生拼盤,魚生有:🔴三文魚: 三文魚真係好難評分
📍#狸屋台屋

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆

Bookmark咗幾年的日本菜終於肯走去試🤣
餐牌選擇算多,價錢中上

⁉️茗茶🍵$8 X 4

⭐️有機菜蕃茄沙律🥗
有機菜蕃茄沙律

⭐️精選五色雜錦魚生拼盤🍱
壽司得8款所以揀咗魚生拼盤,魚生有:
🔴三文魚: 三文魚真係好難評分,厚切ok啦😂
🟠油甘魚: 好厚口感好油脂香,食到滿口油香
🟡劍魚腩: 脂肪感可以,肉質軟柔
🟢八爪魚: 八爪魚算幾大塊,都爽口嘅
🔵鯛魚: 好少套餐的刺身有鯛魚,清淡略嫌唔夠肥

精選五色雜錦魚生拼盤

💯銀雪魚西京燒🐟+$40
西京燒單點差不多要$200(好似)作為一個精明既消費者緊係係套餐加錢點😆
唔係講笑,真係超級好食!
魚肉滑油脂香就一定唔洗講啦!
重點係個西京燒醬汁,燒好入味好香但又唔蓋過魚味,真係個個爭住食🤤
推介✅
銀雪魚西京燒

⭐️北海道海膽炒飯
本來唔太期望的,所以有少許驚喜!
當然係大大粒海膽粒,但的確好有海膽味,加埋雞蛋香,個飯比我想像中好!
係略嫌有少少唔夠乾爽
北海道海膽炒飯

🆗精選雜錦壽司拼盤🍣 $280
佢餐牌全部都係雜錦拼盤,但問佢佢又答唔到有咩壽司,所以點咗個最平嘅😂
🔴赤貝壽司
🟣油甘魚壽司
⚫️劍魚腩壽司
⚪️鯛魚壽司
🟤吞拿魚蓉小卷
壽司都可以,算新鮮嘅,不過比較普通同個刺身拼盤差不多,係已經佔咗個套餐嘅3/4價錢,$280唔太抵食
精選雜錦壽司拼盤

⭐️列吉大蝦卷🍤 $100
好少「火龍卷」去到成舊水一碟😂
不過蝦炸得幾好味,超級多蟹籽,再蘸蛋黃醬好好味
吉列大蝦卷

👎🏻豚肉麵豉湯拉麵 🍜 $75
個湯底嘅味唔似麵豉味,但講唔出咩味😅
豚肉可以,可惜個拉麵唔得,好似食緊油麵咁🙈
豚肉麵豉湯拉麵

⭐️💯燒雞泡魚肝🐡 $75
真提少細碟得可憐😅
但味林好多所以超級入味!熱辣辣送酒一流!
燒雞泡魚干

⭐️Orion Beer 🍺 $58
$58一支大支都幾抵飲🥴
Orion  Beer
雪糕

按質素算可以,除咗拉麵其他都可以
但以性價比來計就普通,唔算好抵食,3大1小每人$322,但其實食唔飽,所以始終依個價錢會期望好啲
不過原來有咁多餐廳係附近,然後又發現新目標🤩

#sashimi #sushi #ramen #seafood #iloveseafood #seaurchin

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食
2020-11-04
吉列大蝦卷
燒雞泡魚干
Orion  Beer
雪糕
作為10+年太古城居民,見呢間日本料理店都屹立多年但都未試過,所以今次特登試下我地點左極上四色魚生飯、刺身拼盤、海膽香蔥吞拿魚腩飯同lunch set配上嘅三文魚茶渣飯、豚肉麵豉湯拉麵好驚訝嘅係,本身以為魚生飯嗰部分係main原來魚生飯、刺身拼盤嘅portion都好細...極上四色魚生飯嘅相有甜蝦,但真實係無嘅...反而係餐牌右手邊嘅配食好大碟三文魚茶渣飯、豚肉麵豉湯拉麵兩個都好大碗我地叫左杯自家製水蜜桃茶茶味幾濃,唔錯嘅另外要讚嘅係,佢interior design好靚有種日本家庭式餐廳嘅感覺

我地點左極上四色魚生飯、刺身拼盤、海膽香蔥吞拿魚腩飯
同lunch set配上嘅三文魚茶渣飯、豚肉麵豉湯拉麵

好驚訝嘅係,本身以為魚生飯嗰部分係main
原來魚生飯、刺身拼盤嘅portion都好細...
極上四色魚生飯嘅相有甜蝦,但真實係無嘅...
反而係餐牌右手邊嘅配食好大碟
三文魚茶渣飯、豚肉麵豉湯拉麵兩個都好大碗

我地叫左杯自家製水蜜桃茶
茶味幾濃,唔錯嘅
另外要讚嘅係,佢interior design好靚
有種日本家庭式餐廳嘅感覺
刺身拼盤
豚肉麵豉湯拉麵
極上四色魚生飯
三文魚茶渣飯
2020-05-17
2020-05-08 2216 瀏覽
諗住近近哋喺太古附近食晚飯,雖然沒有什麼期望,但是也非常失望。當晚叫了魚生沙律,魚生無色無味,啲菜又霉霉哋,牛脷又乾又”un",完全冇肉味,拉麵又鹹又多味精,未離開餐廳已經要飲好多水,整體好次茶餐廳。
2019-12-31 2244 瀏覽
跟同事做節,因為商場內的日本餐廳都full booking,便決定去試試這家歷史悠久的日本餐廳。這家店的位置較遠,心想該較少人去吃飯。怎料當我們到達時,差點因為前幾腳到達,而被要求已入座的同事起身讓座🤭店面細細,但內裡座位窄,很有家庭式小店的感覺午餐時間的選擇很豐富,我們都很煩惱如何又飯又麵的。最後我選了刺身跟拉麵;刺身份量很少,但吃得到的新鮮且有赤貝是坊間一般百零元套餐少提供的。另外跟餐的豬軟骨拉麵;拉麵明顯是外購品,很一般普通,像超市買回來的拉麵。可幸的是那豬軟骨,很冧及入味,入口就化,不錯👍🏻整體來說,以價錢跟食物來說是掛鉤的。如果不是位置太遠,是會再來的😋

店面細細,但內裡座位窄,很有家庭式小店的感覺

2019-09-15 2305 瀏覽
星期天,想一家人齊吃日本菜,於是和家人到太古城屋台屋吃午飯。踏入餐廳,料理芳香撲鼻。餐廳播著日式流行曲,裝潢設計很有日本特色。餐廳內部放滿了裝飾品,淡而柔和的黃色燈光下立著日本武士的旗幟,卡通忍者狸貓的瓷像,好可愛!!在濃厚的日式格調下,感覺特別舒暢。餐牌如上一次光顧滿二百元,即送此卡。前菜味道較淡,但燉蛋口感十分滑。贈品三文魚茶漬飯湯底散發淡淡茶香,玄米十分幼滑。建議加入山葵(Wasabi),一同進食不會嗆鼻,反倒帶來陣陣濃香。鰻魚飯(小)適逢餐廳二十五週年慶,鰻魚飯(小)有減$15的優惠。鰻魚醬汁鹹度恰到好處,帶出鰻魚本身的香味,加上白飯,鹹度恰到好處,配合得天衣無縫。汁燒雞扒 + 秘製豬軟骨面豉拉麵[ 分別兩道菜]汁燒雞扒有一陣燒烤的濃香,很欣賞旁邊帶有沙拉,使人在沉醉雞扒的烤香後享受清新的蔬菜,感覺煥然一新。拉麵麵質微韌,豬軟骨肉質柔軟,面豉湯濃度恰好。好吃!整體來說,雖然不太便宜, 但店鋪充滿日式風情,味道不錯,給大家介紹一下。

餐牌

如上一次光顧滿二百元,即送此卡。

前菜
味道較淡,但燉蛋口感十分滑。

贈品

三文魚茶漬飯

鰻魚飯(小)

汁燒雞扒 + 秘製豬軟骨面豉拉麵
[ 分別兩道菜]

拉麵麵質微韌,豬軟骨肉質柔軟,面豉湯濃度恰好。好吃!

2019-05-15 1981 瀏覽
Decent and cozy Japanese restaurant. The grilled Angus Beef was pretty good, juicy and tender. The fatty tuna sushi rice was average while the portion was quite small and the tuna wasn’t fatty enough. However, the soba noodles was well made. It was fresh cold, supple and slightly chewy.|Grilled Angus Beef Steak Set安格斯牛扒定食💰HKD149|Onion Fatty Tuna Sushi Rice with Cold Soba香蔥吞拿魚腩飯(小)配冷蕎麥麵💰HKD118
Grilled Angus Beef Steak Set
💰HKD149
香蔥吞拿魚腩飯(小)配冷蕎麥麵
💰HKD118
2019-04-04 1445 瀏覽
諗住近近地係屋企附近食日本野,本身都無特別期望,見有咁多好評,咪試下,但無諗過係咁難食。係一間完全無誠意既小店。叫左4樣野。劍魚腩壽司正常,你會係元氣千兩食到既質素,但收$60 2件;炸雞軟骨係硬同有燶味既;豆腐鍋個湯無咩味;唯一係個牛油果軟殼蟹卷正常⋯⋯但收$105 6細舊。去到最後每人送1球雪糕,正常朱古力味。2人埋單$500⋯⋯呢個價錢如果係有誠意小店絕對無問題,但呢間既質素我會覺得貴夾難食⋯⋯唔會再幫襯

去到最後每人送1球雪糕,正常朱古力味。