🥩炙燒和牛卡爾帕喬 ($188)呢款係和牛刺身嚟,和牛好鮮嫩🥰入口軟熟,唧埋檸檬汁一齊食好開胃😆🦪鐵盒燒廣島生蠔 ($240/半打)+🧀拉克萊特芝士 ($48/3pc)鐵盒燒生蠔係呢到嘅招牌,必點!火侯控制得剛剛好🤩唔會過火侯令到生蠔乾柴柴,每隻生蠔都脹卜卜好飽滿,而且呢到啲蠔仲可以加芝士🧀️加左3隻有蠔嘅鮮味之餘再多咗層咸香,芝士控唔好錯過呀😍🍢芥末雞柳 ($42)呢款雞柳串燒用嘅芥末有別於一般攻鼻嘅芥末☺️佢係只有少少攻鼻,但又帶點芥末嘅香,可以將串燒嘅鑊氣吊返出嚟,食落口冇咁寡🥰啲雞柳都好嫩滑😍🍢海膽雞柳 ($42)呢款海膽醬雞柳,雞柳層皮燒得比較焦香,咬落口有少少焦脆感,搭配埋海膽醬,感覺新鮮好正🥰🥠栃尾油炸豆腐伴魩仔魚 ($78)呢款炸豆腐面頭鋪咗大量白飯魚仔同香蔥,連埋炸豆腐一齊食口感幾得意🤣豆腐炸得好乾身,唔會覺得油笠笠~🍳山芋明太子鐵板燒 ($78)山芋泥整得好綿密,再將佢同明太子醬、生雞蛋撈埋一齊,食落口好滿足🥰整體味道好濃郁,而且滑捋捋好好味🤤🍳燉牛舌伴蛋 ($68)牛舌燉得好腍,口感唔錯,而且入邊仲有芝士同溫泉蛋,加埋一齊味道幾夾😋而且牛舌份量都唔少,呢個價錢性價比好
🥩炙燒和牛卡爾帕喬 ($188)
炙燒和牛卡爾帕喬

🦪鐵盒燒廣島生蠔 ($240/半打)
+🧀拉克萊特芝士 ($48/3pc)
鐵盒燒廣島生蠔

🍢芥末雞柳 ($42)
鰯魚伴明太子

🍢海膽雞柳 ($42)

🥠栃尾油炸豆腐伴魩仔魚 ($78)
山芋明太子鐵板燒

🍳山芋明太子鐵板燒 ($78)
燉牛舌伴温泉蛋

🍳燉牛舌伴蛋 ($68)
牛舌燉得好腍,口感唔錯,而且入邊仲有芝士同溫泉蛋,加埋一齊味道幾夾😋而且牛舌份量都唔少,呢個價錢性價比好高👍🏻

炙燒和牛卡爾帕喬
燉牛舌伴温泉蛋
  • 燉牛舌伴温玉蛋
2024-03-14 1260 瀏覽
餐廳位於灣仔樓上舖,有日籍師傅坐鎮,環境亦令人感到舒適😌最吸睛係門口擺放各款生蠔及時令海鮮,睇到都令人流口水🤩🇯🇵特上刺身盛合($490)盛盒好colorful,有深海池魚、鱸魚、鰤魚、牡丹蝦及海膽等時令海鮮,刺身亮麗光澤,單憑賣相就知一定新鮮,入口鮮味甘甜,味道一流😌🇯🇵鐵盒燒廣島生蠔($240/ 半打)生蠔由店員以鐵盒代為烤熟,火喉控制得啱啱好,入口鮮嫩多汁,其中3隻更加配raclette cheese,多咗一份濃郁芝士口感😌🇯🇵鰯魚伴明太子($118)鰯魚即沙甸魚,魚肉燒至外皮焦脆,加少少檸檬汁及與明太子同食,清新且帶鹹鮮口感😌🇯🇵雞心($38)🇯🇵雞頸肉($38)🇯🇵五花肉($38)串燒烤至微焦,入口香脆又不失肉汁,當中以雞心及雞頸肉最為好食😌🇯🇵薑葱醋鯖魚卷($98)鯖魚卷內有大量薑片,口感爽酸帶少少辣,味道好清新😌🇯🇵栃尾油炸豆腐($78)豆腐炸至外脆內鬆軟,面層有大量白飯魚,食時配少少薑蓉,令味道更突出😌🇯🇵山芋明太子鐵板燒($78)將生雞蛋與山芋蓉拌勻,與魷魚等配料同食,口感滑溜且又咬口😌

🇯🇵特上刺身盛合($490)

🇯🇵鐵盒燒廣島生蠔($240/ 半打)

🇯🇵鰯魚伴明太子($118)

🇯🇵雞心($38)
🇯🇵雞頸肉($38)
🇯🇵五花肉($38)

🇯🇵薑葱醋鯖魚卷($98)
鯖魚卷內有大量薑片,口感爽酸帶少少辣,味道好清新😌

🇯🇵栃尾油炸豆腐($78)

🇯🇵山芋明太子鐵板燒($78)
將生雞蛋與山芋蓉拌勻,與魷魚等配料同食,口感滑溜且又咬口😌
2024-02-22 1365 瀏覽
幾個月無去旅行已經好挂住日本野,所以就去左食日本居酒屋【炭兔】,餐廳主打博多料理、鮮魚料理、海鮮、串燒同蠔。餐廳氣氛超好,而且可以見到師傅整野食或者調酒,非常有特色。鐵盒燒廣島蠔:新鮮廣島蠔原隻連殼係鐵盒入面蒸、鎖住鮮味、蒸得剛熟,肉滑嫩鮮甜、濃縮曬海洋既鮮味。另外可以加錢配Raclette cheese,首先熱融左再淋上蠔,微微焦香、濃淡適中。栃尾油炸豆腐:炸豆腐炸得非常鬆脆、完全唔會覺得油、上面加左D有調味既白飯魚、鮮味十足。山芋明太子鐵板燒:個人最最最推薦呢款。山芋軟軟糯糯,少少黏、本身味道比較淡再搭配生蛋黃同明太子、提升層次感。下面燒到有少少脆,好香口。天婦羅盛合:同出面好唔同,佢地係裹住D天婦羅粒粒炸,所以extra脆口。蝦爽口鮮甜、茄子裏面juicy、南瓜超級鮮甜。薑葱醋鯖魚卷:呢個好特別、之前無食過。用昆布包住鯖魚搭配大量子薑。本身自己覺得鯖魚偏腥,但係夾埋子薑會降低左陣腥味,反而食得出鯖魚既鮮味。鰯魚伴明太子:鰯魚姐係沙丁魚,沙丁魚又係一款我會覺得腥既魚,但係加埋鹹香微辣既明太子同清甜既長葱又好match,成個味道好balance。博多和牛TKG:博多和牛雪花超靚、肥瘦

博多和牛TKG:博多和牛雪花超靚、肥瘦適中,加左少少燒肉汁同creamy既蛋黃同白飯好夾。

自家制Mont blanc:同平時出面食開既Mont blanc好唔同、栗子蓉好細緻同輕盈、入口即化,裏面再加上雲尼拿雪糕同咖啡手指餅,同個甜味balance下。
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 鰯魚伴明太子
  • 自家製法式栗子蛋糕
【灣仔•炭兎】餐廳由前米芝蓮餐廳日借師傅主理🇯🇵居酒屋主打圍爐燒,提供蠔、刺身、爐端燒等日本料理🔸炭燒名古屋交趾雞 ($168)名古屋交趾雞是日本三大地雞之一🐓以其優質的自然養殖環境而聞名。師傅以秘制醬汁用大火炭烤過🔥讓炭火煙薰味滲入雞肉中。烤好後,雞肉放在燒熱的石板上,保持最佳溫度🥢入口雞肉口感彈牙,滋味柔滑,帶點炭香味,同時能感受到傳統的土雞肉味,令人回味無窮。🔸鐵盒燒廣島蠔(6只)($240)🧀芝士另加$48六隻又大又肥美的生蠔🦪加入sake🍶連殼放入鐵盒中,蒸9分鐘。其中三隻蠔加入了烤溶的拉克特萊芝士🧀增添了奶香和咸香味道,口感鮮美。另外三隻蠔可以搭配檸檬汁🍋Tabasco辣椒醬和芫荽等調味料,味道多樣。生蠔肉質鮮甜,口感豐滿。🔸山芋明太子鐵板燒 ($78)淮山的清甜味配上明太子的咸香味,並添加煙薰八爪魚粒🐙上菜時放於鐵板燒上,保持食物的溫度,軟腍的山芋配上帶有嚼勁的八爪魚,口感豐富。🔸自家制明太子($88)道菜以烤香的自家制明太子,搭配白蘿蔔片食用。咬下時,明太子脆卜卜,內部卻仍保持著咸香味道🍻非常適合配酒享用。🔸鰯魚伴明太子($118)鰯魚即沙甸魚🐟以圍爐燒方法,中間放置備
【灣仔•炭兎】

🔸炭燒名古屋交趾雞 ($168)
炭燒名古屋交趾雞
🔸鐵盒燒廣島蠔(6只)($240)🧀芝士另加$48
鐵盒燒廣島蠔
🔸山芋明太子鐵板燒 ($78)
山芋明太子鐵板燒
🔸自家制明太子($88)
自家制明太子
🔸鰯魚伴明太子($118)
鰯魚即沙甸魚🐟以圍爐燒方法,中間放置備長炭,把串好的鰯魚插在備長炭的四周燒烤,鰯魚的肉質綿密而滑順,帶有海水鮮味🌊再搭配濃郁的明太子,營造出豐富的口感。
鰯魚伴明太子
🔸串燒 ($38-$58)
🍡免治雞肉棒以嫩滑的雞肉🐓配上鵝肝醬,令味道有所昇華🍡
免治雞肉棒
牛舌🐮烤得有嚼勁🍡肉質柔軟的五花肉🐷加上豐富的脂肪紋理,肉香味濃厚
🔸福岡縣糸島鰆刺身 ($168)
鰆魚的當造期為冬季❄️以冰水冷卻法處理過,令刺身肉質保持高鮮狀態🐠口感軟滑鮮甜,非常美味!
福岡縣糸島鰆刺身
炭燒名古屋交趾雞
鐵盒燒廣島蠔
自家制明太子
免治雞肉棒
福岡縣糸島鰆刺身
2024-02-08 957 瀏覽
經日藉朋友的介紹,得悉此日式餐廳以蠔出名,本蠔怪一於到此,會它一會!我們先來兩客定食:分別是刺身和交趾雞。頭盤是胡麻沙律及漬蘑菇,清爽開胃。主食之外,還配有味噌湯、茶碗蒸以及飲品。味噌湯的味噌恰宜,而茶碗蒸的蛋十分滑溜,一點都不會滯。魚生的質數相當高,片片厚切,豐盈的魚油蕩漾於口中。交趾雞是甚麼來頭不太清楚,總之燒得很香,蘸點一下橙紅色的鹽,發覺原來帶有辛辣,佐飯一流!串燒要了免治雞肉棒鵝肝醬、牡蠣雞翼和牛舌。小人以前從來都不喜歡吃雞軟骨,但這球免治雞肉多汁細嫩,雞軟骨竟然是脆的!加上那跟免治雞肉一樣大球的鵝肝醬,美味程度超標!牛舌也很好吃,不過若論及複雜性,一定要數牡蠣釀雞翼。一口咬下,又蠔又雞翼,是雙重的滿足!鐵罐蒸蠔乃餐廳的名物,焉能錯過。佐料有蔥油、檸檬及芫茜,加在蠔上同食是完美的配搭!店方還因為蠔太細隻,叫了半打竟來了七隻!廣島蠔蒸得剛剛熟,吃時本身的蠔味仍然保持著,飽滿肥美,啖啖都是享受。定食的餐飲亦有很多選擇,由果汁到汽水到咖啡都有,雪得夠凍,邊飲邊食,令人心花怒放!蠔的愛好者定必一試愛上!
定食的沙律和漬物
鐵罐蒸蠔
加了佐料的蒸蠔
啤酒
可樂

蠔的愛好者定必一試愛上!
定食的沙律和漬物
加了佐料的蒸蠔
啤酒
可樂
  • 免治雞肉棒鵝肝醬
原本2星期前已訂座23/5 3位7:15pm,準時於7:10到達,餐廳未有事前聯絡情況下竟然安排bar枱,而所有正常座位已滿位。一般餐廳做法如無通知,會安排正常座位,此舉令人失望。當日入座時前面有一行3人同樣正入座,侍應問他們訂座時是否要求bar枱,3人表示他們無所謂的,因而便安排入座正常座位,令人覺得侍應安排入位純粹靠直覺,完全沒有規劃。我看見餐廳的訂位紙,十分肯定我是當日最早已訂位的,顯然bar枱係安排給較後booking的一行3人,然而因侍應隨意派位而令我們沒有正常座位,真的十分不滿。

2024-05-03 47 瀏覽
人氣日本料理餐廳KAGURA迎來新分支,於灣仔開設姊妹店,由日本師傅主理,主打圍爐燒、爐端燒及各種時令生蠔、刺身等應有盡有,喜歡日本菜的我當然要來試一下!為慶祝KAGURA踏入3週年,呈獻優惠活動:5月1-31日清酒同鐵盒燒生蠔半價!更誠邀來自福岡的Mr. OBAYASHI壽司師傅主理特別晚宴,限定兩天!特上刺身盛合 ($490)合共有7款刺身,包括活帆立貝、大拖羅腩、海膽、獅魚、深海池魚、牡丹蝦及真鯛包芽蔥,鮮味在口腔內爆發,叫人滿足到不得了!雞柳梅紫蘇 ($42)雞柳現配上酸勁十足的梅醬,好醒神,亦夾雜紫蘇幽香,添上一份清爽味道,別有一番滋味。自製肉丸 ($38)外脆內軟,內含有雞軟骨,再沾上蛋黃,口感更豐富。牛舌 ($48)吃起來軟嫩多汁,富有彈性,口感十足。雞腿肉 ($42)皮脆肉結實,啖啖肉十分滿足。博多和牛飯 ($128)把蛋黃篤穿與和牛一同享用,吃起來更滑口,增添蛋香味,加上微甜的醬汁,相當開胃,讓人大快朵頤。炭火燒和牛漢堡排定食 ($138)定食包括白飯、麵豉湯、沙律、小鉢、日式蒸蛋及飲品,醬汁方面有3款供選擇,性價比高!即叫即燒,由日藉師傅現場直火炭烤,更添風味。火侯
為慶祝KAGURA踏入3週年,呈獻優惠活動:
5月1-31日清酒同鐵盒燒生蠔半價!
特上刺身盛合 ($490)
雞柳梅紫蘇 ($42)
自製肉丸 ($38)
外脆內軟,內含有雞軟骨,再沾上蛋黃,口感更豐富。
牛舌 ($48)
吃起來軟嫩多汁,富有彈性,口感十足。
雞腿肉 ($42)
皮脆肉結實,啖啖肉十分滿足。
博多和牛飯 ($128)
炭火燒和牛漢堡排定食 ($138)
即叫即燒,由日藉師傅現場直火炭烤,更添風味。火侯控制得宜,和牛漢堡表面微脆,內裡鬆軟多汁,牛味濃郁,配上明太子忌廉醬汁味道一流!
北海道布丁($38)
口感綿密幼滑,奶香濃郁突出,搭配濃厚焦糖醬,輕甜不膩。
😛回頭度:6.8/10😛-見到呢間居酒屋係用備長炭炭火燒同埋有圍爐燒就即刻忍唔住要嚟試試佢~而且除咗有一般款式嘅串燒之外仲有好多特別菜色,望落真係幾特別!-當日都叫咗好多款嘢食嚟試,不過唔知係咪我expectation太高,食完之後覺得好多嘢都一般,可能唔啱我口味啦,真係有啲失望😢不過呢間餐廳氣氛幾好嘅,每日又會有啲日本直送飛機貨,又有圍爐燒,比一般居酒屋有特色~-「牛舌」 - 普通 「雞腎」 - 普通 「雞軟骨」 - 普通 「燒銀杏」 - 普通 「自製肉丸」 - 普通 「炸名古屋交趾雞翼」 - 普通 「油炸豆腐伴魩仔魚」 - 普通 「煙燻鹽枝豆」 - 完全冇煙霧味,同普通枝豆冇分別 「白姜鯖魚昆布卷」 - 配搭幾新鮮,但係姜同魚嘅比例相差太大,整件事俾姜味搶晒,有啲失望 「湯底燒冬菇」- 俾佢個名吸引咗,不過食完就覺得只係一隻普通大冬菇加啲湯同姜蓉,冇乜特別 「山芋明太子鐵板燒」 - 呢樣算係全晚比較出色又令我留有深刻印象嘅,口感好豐富,幾特別~ 「鐵盒燒廣島生蠔(追加芝士)」 - 啲蠔好似過熟; 燒芝士鹹鹹香香幾好食嘅,但我覺得同蠔分開食更好,真係加嚟for打下卡😂 「燒鰯魚伴明太
😛回頭度:6.8/10😛
「牛舌」 - 普通

「雞腎」 - 普通

「雞軟骨」 - 普通

「燒銀杏」 - 普通

「自製肉丸」 - 普通

「炸名古屋交趾雞翼」 - 普通

「油炸豆腐伴魩仔魚」 - 普通

「煙燻鹽枝豆」 - 完全冇煙霧味,同普通枝豆冇分別

「燒鰯魚伴明太子」 - 條魚燒得唔差嘅,個明太子就冇乜點燒過,仲係好濕身,我個人就鍾意食燒到8-9成熟嘅明太子,送酒一流~
  • 山芋明太子鐵板燒
2024-04-12 59 瀏覽
喺度可以望住廚師煮食,感覺親切。 鰯魚伴明太子 鰯魚雖然帶有少少骨,但係整條啖啖肉,加上明太子鹹味同微辣。栃尾油炸豆腐豆腐外皮帶點酥脆,配合蔥花同大量白飯魚仔。鐵盒燒廣島生蠔 半打加配 芝士生蠔連殼放入鐵盒中蒸煮,肥美脹卜卜。大大件拉克特萊芝士,即場切片,其中三隻蠔加入了經烤溶濃郁嘅芝士。山芋明太子鐵板燒先攪拌温泉蛋,蛋汁傾流而出,伴隨住帶咸香嘅明太子同八爪魚粒。薑葱醋鯖魚卷 鯖魚帶鮮味,配合微辣嘅酸薑同清香嘅紫蘇葉。
喺度可以望住廚師煮食,感覺親切。

栃尾油炸豆腐豆腐外皮帶點酥脆,配合蔥花同大量白飯魚仔。

鐵盒燒廣島生蠔 半打加配 芝士

薑葱醋鯖魚卷 鯖魚帶鮮味,配合微辣嘅酸薑同清香嘅紫蘇葉。
/炭兎 🇭🇰/#sa灣仔篇 ➖➖➖<前米芝連日本師傅主理居酒屋🏮推薦鐵盒燒廣島生蠔> ➖➖➖間唔中都鍾意去日式居酒屋食野~有見過佢地嘅蠔覺得幾飽滿 終於一試! 店員師傅都有日本人 其中由前米芝連日本師傅主理除咗蠔亦有多款時令海鮮、串燒、丼飯等 環境方面木系設計 座位幾寬敞舒適🙆🏻‍♀️亦有吧枱位置~ 整體食物都唔算好貴 尤其推薦蠔、和牛丼飯同天婦羅 Menu 都多選擇 有選擇困難嘅我都揀左一陣➖➖➖1️⃣鰯魚伴明太子 $118 第一次食呢款魚 有少少似秋刀魚/多春魚嘅感覺鰯魚調味岩岩好 外皮微脆另配原條明太子 個人覺得有少少咸 ~➖➖➖2️⃣ 栃尾油炸豆腐 $78 呢款豆腐較似油揚 即腐皮😚面頭都幾多白飯魚同香蔥 幾惹味但有少少乾~ ➖➖➖3️⃣ 半打 鐵盒燒廣島生蠔🦪 $240 🌟 (另加芝士$48)蠔肉每隻都好飽滿 脹卜卜😆幾新鮮唔腥 會有清酒味 另外加$48 可以要拉克萊特芝士其中三隻加上半溶芝士 店員會親自係你面前刨 想食蠔嘅鮮味原味會更好👍🏻➖➖➖4️⃣ 山芋明太子鐵板燒 $78 會食到淮山蓉 同明太子嘅咸香 仲有八爪魚🐙明太子無鰯魚嗰款咁咸 用上鐵板保持到温度 中間仲有個蛋黃
/炭兎 🇭🇰/
#sa灣仔篇
<前米芝連日本師傅主理居酒屋🏮
推薦鐵盒燒廣島生蠔>
➖➖➖
間唔中都鍾意去日式居酒屋食野~
有見過佢地嘅蠔覺得幾飽滿 終於一試!
店員師傅都有日本人
其中由前米芝連日本師傅主理
除咗蠔亦有多款時令海鮮、串燒、丼飯等
環境方面木系設計 座位幾寬敞舒適🙆🏻‍♀️
亦有吧枱位置~ 整體食物都唔算好貴
尤其推薦蠔、和牛丼飯同天婦羅
Menu 都多選擇 有選擇困難嘅我都揀左一陣

1️⃣鰯魚伴明太子 $118
第一次食呢款魚 有少少似秋刀魚/多春魚嘅感覺
鰯魚調味岩岩好 外皮微脆
另配原條明太子 個人覺得有少少咸 ~

2️⃣ 栃尾油炸豆腐 $78
呢款豆腐較似油揚 即腐皮😚
面頭都幾多白飯魚同香蔥 幾惹味
但有少少乾~

3️⃣ 半打 鐵盒燒廣島生蠔🦪 $240 🌟
(另加芝士$48)
蠔肉每隻都好飽滿 脹卜卜😆

4️⃣ 山芋明太子鐵板燒 $78
會食到淮山蓉 同明太子嘅咸香
仲有八爪魚🐙明太子無鰯魚嗰款咁咸
用上鐵板保持到温度
中間仲有個蛋黃~
如果淮山再爽口啲就好
整體較為黏

5️⃣ 薑䓤醋鯖魚卷 $98
有塊昆布葉卷住鯖魚同薑蔥
略嫌姜醋嘅酸味太重🤣
所以唔太食到魚味
薑䓤醋鯖魚卷

6️⃣ 天婦羅盛合 $168 🌟
有蝦、茄子、番薯同菇🍠
全部都好香脆唔會腍左🙆🏻‍♀️
不過蝦嘅粉漿會較厚 硬脆質感
其實口感係唔錯,但係覺得可以再鬆化啲
天婦羅盛合

天婦羅盛合
博多和牛飯
自家製栗子蛋糕
2024-04-03 81 瀏覽
🥩A5伊賀和牛扒定食$248和牛煎到5成熟,在鐵板上滋滋作響香氣十足,可以再用鐵板餘溫再燒一燒,啖啖軟腍嫩口,感受到滿滿的牛肉鮮味,馥郁又惹味!🍤天婦羅烏冬、豆腐皮壽司定食$138天婦羅外皮脆口,但粉漿偏厚身,豆腐皮壽司色彩繽紛,粒粒三文魚籽,鮮味又有口感!🐟鰯魚伴明太子$118魚肉雖然有細骨,但可直接入口,極為鮮嫩香甜!紅紅的明太子的虹不但增加色彩,更為其添上一份咸香,令人回味!栃尾油炸豆腐$78大量的香飯魚堆砌在炸豆腐上,豆腐是干身的質感,但非常煙韌!整體無味,餐廳提供到多款醬料可以添加!🦪半打鐵盒燒廣島生蠔$240加配 拉克萊特芝士+48燒得半溶的芝士流落肥味的蠔上,蒸煮過的蠔肉依然肉厚,不失鮮味,海水配上芝士,風味濃郁!山芋明太子鐵板燒$78明太子沙律配上山芋泥,好新穎的組合!溫泉蛋更提算了綿密的口感!北海道布丁$38用了雲呢拿籽,味道純厚香甜,口感非常綿滑細緻!大推!❤️薑葱醋鯖魚卷$98薑葱過多,掩蓋了鯖魚的獨特香味!
🥩A5伊賀和牛扒定食$248

🍤天婦羅烏冬、豆腐皮壽司定食$138

🐟鰯魚伴明太子$118

栃尾油炸豆腐$78

🦪半打鐵盒燒廣島生蠔$240
加配 拉克萊特芝士+48

山芋明太子鐵板燒$78

北海道布丁$38
用了雲呢拿籽,味道純厚香甜,口感非常綿滑細緻!大推!❤️

薑葱醋鯖魚卷$98
薑葱過多,掩蓋了鯖魚的獨特香味!

2024-04-01 82 瀏覽
298元一份定食,有前菜、沙律、壽司、魚生、蒸蠔、炸蠔、雞翼、半份漢堡扒、茶碗蒸同紫薯。雖然每樣食物太有過性,集合在一個套餐有點失去重心,但性價比可以說是極高,極之抵食。
2024-03-31 74 瀏覽
朋友帶我去了一家氣氛超好的居酒屋一來到就看到各種生蠔貝類等等忍不住點了半打鐵盒燒廣島蠔每一隻都好肥美鮮甜 我們還加配了熱溶芝士吃起來奶香十足 有點咸咸香香的特上刺身盛合2人前每一款刺身都是厚切肥美 有大拖羅值了北海道海膽好鮮甜呀 一點都不腥山芋明太子鐵板燒山芋泥滑滑的 加了章魚 明太子 半熟蛋黃 混在一起吃 口感豐富鰯魚伴明太子就是燒沙丁魚 不愛吃魚的可能會嫌腥 配了一整條明太子 辣辣的好惹味薑蔥醋鯖魚卷好清爽的一道 鯖魚平常吃會覺得比較腥很巧妙的用了酸薑和葱去搭配 吃起來開胃又完全沒腥味 值得試試栃尾油炸豆腐外皮酥脆 加上大量白飯魚增加口感吃到中段老闆突然打鼓和請全場喝清酒一起舉杯的氣氛實在太好了 下次也要再來
朋友帶我去了一家氣氛超好的居酒屋

外皮酥脆 加上大量白飯魚增加口感

吃到中段老闆突然打鼓和請全場喝清酒
一起舉杯的氣氛實在太好了 下次也要再來
2024-03-31 65 瀏覽
灣仔人氣日式居酒屋炭兎由日籍大廚主理除左有新鮮生蠔,仲有爐端燒備長炭烤餐廳設有Bar枱設計,可以邊欣賞大廚製作美食每晚更有特別環節,當晚更送贈清酒一杯全場一齊cheers,非常有氣氛▪️半打鐵盒燒廣島生蠔($240)加配 拉克萊特芝士($48)店家人氣菜色,即開即蒸煮生蠔,火喉控制得好好,每隻都肥美飽滿,脹卜卜好多汁仲可以加錢配搭特色芝士,雙重滋味▪️鰯魚伴明太子($118)備長炭燒鰯魚,以燒明太子點綴鰯魚燒到外層乾身,但裡面富有魚汁,鰯魚魚味較,配上咸鮮明太子別有一番滋味▪️枥尾油炸豆腐($78)上面舖滿魚仔乾,烤豆腐燒到香脆,綿密帶口感▪️山芋明太子鐵板燒($78)拌入蛋黃食用,口感綿密細膩,鐵板上帶點焦香▪️薑葱醋鯖魚卷($98)本身好鍾意醋鯖魚,裡面仲加左酸薑,好清爽解膩▪️博多和牛飯($128)超誘人的牛肉飯· 油花豐富配上蛋汁同醬油秒速清哂碗飯仲叫左幾款串燒試一試▪️鷄肝 ($42)▪️雞頸肉($38)▪️牡蠣鶏翼($68)▪️大葱鶏肉($42)最鍾意係雞肝,燒到外層乾身裡面仲好粉嫩;牡蠣雞翼好特別,裡面釀左生蠔,味道好豐富⋯▪️牡蠣司陶特啤酒($88)黑啤幾易入口,聞落有少少蠔香▪️自家製梅酒(
灣仔人氣日式居酒屋
炭兎
由日籍大廚主理
除左有新鮮生蠔,仲有爐端燒備長炭烤
餐廳設有Bar枱設計,可以邊欣賞大廚製作美食

每晚更有特別環節,當晚更送贈清酒一杯
全場一齊cheers,非常有氣氛

▪️半打鐵盒燒廣島生蠔($240)
加配 拉克萊特芝士($48)
仲可以加錢配搭特色芝士,雙重滋味

▪️鰯魚伴明太子($118)
備長炭燒鰯魚,以燒明太子點綴

▪️枥尾油炸豆腐($78)
上面舖滿魚仔乾,烤豆腐燒到香脆,綿密帶口感

▪️山芋明太子鐵板燒($78)
拌入蛋黃食用,口感綿密細膩,鐵板上帶點焦香

▪️薑葱醋鯖魚卷($98)
本身好鍾意醋鯖魚,裡面仲加左酸薑,好清爽解膩

▪️博多和牛飯($128)
超誘人的牛肉飯· 油花豐富配上蛋汁同醬油
秒速清哂碗飯

仲叫左幾款串燒試一試
▪️鷄肝 ($42)
▪️雞頸肉($38)
▪️牡蠣鶏翼($68)
▪️大葱鶏肉($42)

▪️牡蠣司陶特啤酒($88)
黑啤幾易入口,聞落有少少蠔香

▪️自家製梅酒($78)
超香嘅梅酒,好重梅香,甜甜地,好岩女仔飲
2024-03-30 51 瀏覽
最近同朋友傾計佢帶左我去依間主打食日本蠔同地道特式日本菜既居酒屋, 估唔到食完的確有驚喜餐牌有多款平時少見到既居酒屋菜式, 睇左陣先決定好叫咩食鐵盒燒廣島生蠔 6隻 蒸蠔店員解說廣島蠔大約蒸7-8分鐘, 叫左三隻原味同三隻另加配芝士, 每隻都肥大肉厚, 先食隻原味, 食落蠔味非常突出, 一啲沙同腥味都無, 好新鮮, 店員有教我地可以自己再落特製小辣椒同檸檬汁, 加配黎食令整體味道更豐富同提升左個蠔既鮮味, 估唔到味道咁夾! 另一款配即溶芝士, 芝士味道濃郁加上咸香味突出, 同廣島蠔亦意外地夾, 超滿足既配搭組合, 不仿一試花蛤燒 花蛤燒得剛剛好, 食到花蛤肉既甜味同個汁夠哂鮮味十足, 唔洗落任何調味都已經好好食鰯魚伴明太子第一次食到燒得出奇地好食既魚, 完全入口一啲都唔會覺得乾身, 魚既鮮甜味依然保持到, 魚肉好嫩滑, 完全無任何腥味, 再配埋明太子一齊食更加惹味, 依道燒魚真心必點!蠶豆2本直接燒熟既蠶豆, 食嗰時要除左外層既衣, 入口好脆口, 青味又唔會好過分, 送酒一流新鮮八爪鱼圍爐炭火燒(一爪)以炭火燒成既八爪魚, 比平時食到既比較有咬勁, 但食得到八爪魚本身既原有味道, 唔會

餐牌有多款平時少見到既居酒屋菜式, 睇左陣先決定好叫咩食

鐵盒燒廣島生蠔 6隻 蒸蠔

花蛤燒

蠶豆2本

新鮮八爪鱼圍爐炭火燒(一爪)
以炭火燒成既八爪魚, 比平時食到既比較有咬勁, 但食得到八爪魚本身既原有味道, 唔會食既時候一啲味都無既八爪魚, 燒完好香, 雖然要用力啲去咀嚼, 但的確係真八爪魚, 喜歡咬勁既朋友都可以挑戰一下牙力