2022-09-01 369 瀏覽
銅鑼灣出哂名多好野食,今日就介紹呢間炊豕店!今次叫左大阪燒豬扒撈幼,加埋野飲就$74🐖🐖👍🏻上菜時已經聞到好香大阪燒味,加上炸到香酥嘅連骨豬扒,好juicy 😋😋😋😋 店家落木魚碎絕無手軟,你睇張相就知係極度足料!📍店舖距離地鐵站都要行多5-10分鐘路,鋪面唔算大,黎到多數要排一陣隊😂不過要食好野,係要等一等架啦🥰🥰 鋪頭就唔係個隻可以坐低慢慢chill既地方,但係大阪燒愛好者,呢個豬扒就絕對唔會令你失望❤️

2022-08-18 555 瀏覽
難得今日黎銅鑼灣做野,先同同事一齊食個久違了的Happy Lunch。揀左呢間係加路連山道,勁多好評嘅小店。12點未夠就黎到,岩岩好唔洗等位直接入座。小店專做豬扒料理,就試一款日式風味嘅大阪燒豬扒撈粗麵,加多杯飲品,埋單$74。一上菜,嘩一聲,乜豬扒可以巨型到咁,金黃色仲相當厚實,炸得好透。上面唧左大阪燒汁、蛋黃醬,仲舖滿左木魚碎,真係大阪燒黎架。豬扒炸到脆卜卜,炸皮唔算太厚,咬開豬扒仲好腍,充滿肉汁。原味已經好食,再加上大阪燒醬汁,多一點日式風味,仲無咁膩。粗麵底幾爽口,加左少少甜豉油。實在好熱氣,但令人不禁一口接一口,食晒碗太飽足,之後飲啖茶吧。

2022-08-06 706 瀏覽
好掛住佢個炸豬扒,見今日無咁忙就特登去食Menu 其實唔算太多選擇,主要都係豬肉做主角豬扒都有幾款,主要都係唔同醬汁嘅配搭通常我都會揀肉燥汁,其實佢個葱油都好好食,但係我就唔係咁鍾意佢淋上面,因為會整淋件豬扒,肉燥會禾稈冚珍珠咁收埋喺豬扒下面,唔會浸淋件脆卜卜嘅豬扒豬扒依舊成個碗咁大件,仲要成寸厚,炸得外脆內嫩,炸衣乾身唔會厚,唔會食到成口油另外有一點我好欣賞嘅就係佢有少飯減一蚊,其實佢件豬扒咁厚咁大件少飯都真係好夠飽,平少少又唔洗浪費食物,非常好👍🏻

好掛住佢個炸豬扒,見今日無咁忙就特登去食
Menu 其實唔算太多選擇,主要都係豬肉做主角
豬扒都有幾款,主要都係唔同醬汁嘅配搭

2022-07-29 637 瀏覽
放工約咗朋友,朋友介紹我食呢間人氣台式餐廳,去到嘅時候,已經有幾個人排隊,不過都好快有位😮/🐷秘製豬扒飯-肉燥汁($64)豬扒好大塊 唔簿身遮曬成個碗口炸到表面金金地色✨脆卜卜外層有調味唔洗點醬麵夠味✔️個人覺得啲炸漿再簿啲就更好豬肉唔會好梅或者好柴幾香口😽不過又未至於好juicy.飯食落似珍珠米🍚🙌🏻粒粒分明唔會過淋唔係用渣嘅米😼.肉燥汁幾特別🤟🏻唔似一般台式餐廳肉味咁重有多啲其他調味有陣類似麻油嘅香味個人覺得幾好味好送飯😋整體性價比超班🤑/🐷秘製豬扒撈粗麵-肉燥汁($64)朋友唔太中意食白飯所以叫咗撈粗🍝麵軟硬度適中肉燥汁夠濃味用嚟撈粗幾夾⭕️/Ig: Eatingogo
🐷秘製豬扒飯-肉燥汁($64)
豬扒好大塊 唔簿身
有陣類似麻油嘅香味
個人覺得幾好味
好送飯😋
整體性價比超班🤑
🐷秘製豬扒撈粗麵-肉燥汁($64)
朋友唔太中意食白飯
所以叫咗撈粗🍝
麵軟硬度適中
肉燥汁夠濃味
用嚟撈粗幾夾⭕️
Ig: Eatingogo
2022-06-30 1237 瀏覽
今晚要去St John港島總區總部 (位於大坑) 上堂,學習一些急救知識,朋友問會否一起食個晚飯,因為朋友不食牛肉,所以我建議去加路連山道一間專食豬的餐廳「炊豕店」,之前去過這間餐廳,覺得都唔錯我們大約18:45去到餐廳,餐廳客人不多,不用排隊已經可以直接入座,以前則要排隊入座我叫了:1️⃣ 蔥油豬扒飯 $68蔥油豬扒飯 賣相OK,但豬扒沒有之前的好味,可能炸漿太厚,而且也不是厚切豬扒,有一點失望2️⃣ 無糖可樂 Coke Zero🥤$6

我叫了:
蔥油豬扒飯 $68、無糖可樂  $6

1️⃣ 蔥油豬扒飯 $68

2️⃣ 無糖可樂 Coke Zero🥤$6
無糖可樂
2022-06-24 768 瀏覽
講到大大碗,好食,性價比高既豬扒飯,呢間炊豕店確實係不二之贏!✨蔥油豬扒飯$64海量蔥油,仲有炒香過,油脂豐富又蔥味,豬扒酥脆爽口,既邪惡又好食😍😍~✨沖繩豬軟骨撈粗十分推介‼️‼️‼️豬軟骨好軟腍,且入味,啖啖肉同好juicy, 仲伴有蘿蔔、蓮藕等! 一定要轉撈粗,風味更佳肉燥凍豆腐☺️木魚絲好香口,豆腐亦香嫩富豆香,加上肉燥同燒汁,增添風味!整體黎講,性價比高,份量十足,而且口味好岩港人,不錯!✨✨✨✨✨

✨蔥油豬扒飯$64

✨沖繩豬軟骨撈粗

肉燥凍豆腐☺️
木魚絲好香口,豆腐亦香嫩富豆香,加上肉燥同燒汁,增添風味!

2022-06-17 654 瀏覽
看見這麼點讚食評,試食之前充滿期望。蔥油豬扒飯一直都是我其中一個用餐選擇。他們的蔥油加了少許薑蓉,略見心思,試了一口蔥油,味道偏淡,感受不到平時蔥油的鑊氣,跟在其他餐廳食的完全不一樣,蔥油再連同炸豬扒進食一口,實在平平無奇,覺得普遍茶餐廳會略勝一籌,而且豬扒表層的炸粉開始變韌,食得出豬扒是翻炸的。反而加了甜豉油的白飯,是這個蔥油豬扒飯的可取之處。幾十元一個飯餐,知道材料一定不會用新鮮,也是預期之內,但炸過的豬扒都明顯可以吃到雪藏味,而且整塊豬扒也略為不新鮮,細細品嚐的話,會食得出有開始變壞的味道。雖然是平價用餐,都希望餐廳可以用沒有變壞的食材給捧場的食客。顧客不是盲目的,而且餐廳附近競爭強大,只有用心做的餐廳才會留住顧客。

2022-06-17
外賣自取
2022-06-11 683 瀏覽
又係找吃時間,今天到銅鑼灣購物就在附近找吃的,以前來過這間店,不錯的,所以想再尋回那些記憶但不知是我變了還是店變了,就是不同當然首先是價錢,芽菜都$25一碗;豬扒皮也炸得太硬,應該做到鬆化,入口多肉汁才是。相片都見到我碗剩不少炸豬排面粉皮,本來不想這樣拍,但就是想說明太厚太硬,根本吃不了總體蔥油、加上煎🥚,飯都可以,米像台灣9號米,做飯團那種,但就是主角豬扒應該有待改善吧!可以添加小食價錢也偏貴啊以前來是很多人,要等位,現在,不知道是否是平日,沒人,我一起進才另一對顧客,然後才有零星食客,反之,旁邊甜品店則排長龍。
但不知是我變了還是店變了,就是不同

2022-06-10
  • 蔥油豬扒飯
👨🏻‍🍳🤳🏻勁惹味嘅蔥油豬扒飯 $64❤️‍🔥舖頭人氣之選 份量好足✨✨豬扒外層好香脆而豬肉都嫩👍🏻🥹啲肉夠鬆軟 皮唔厚 果然係人氣之選仲有好濃蔥油香 😋銅鑼灣地段呢個價錢份量 性價比好高!!!!我完全食唔晒個豬扒😂男朋友唔鍾意食蔥油所以嗌咗肉燥飯肉燥都好好食 有台灣肉燥嘅味道之後仲又嗌小食唔記得咗係咩但係超級飽😂😂😂話說當日係姜誕 🎂行完姜濤灣走咗半個鐘就見到姜去咗現場開ig live 😂
👨🏻‍🍳🤳🏻勁惹味嘅蔥油豬扒飯 $64❤️‍🔥
舖頭人氣之選 份量好足✨✨
豬扒外層好香脆而豬肉都嫩👍🏻🥹
啲肉夠鬆軟 皮唔厚 果然係人氣之選
仲有好濃蔥油香 😋
銅鑼灣地段呢個價錢份量 性價比好高!!!!
我完全食唔晒個豬扒😂

男朋友唔鍾意食蔥油所以嗌咗肉燥飯
肉燥都好好食 有台灣肉燥嘅味道
行完姜濤灣走咗半個鐘就見到姜去咗現場開ig live 😂
2022-05-11 1025 瀏覽
聽過呢間炊豚店都想試下 近排去到銅鑼灣就有機會去試一試呢間人氣炸豬扒店睇Menu 人氣之選係蔥油炸豬扒飯不過個人喜好肉燥就叫咗個炸豬扒肉燥飯仲有好多小食選擇鍾意厚切炸豬扒嘅不妨一試🐷
聽過呢間炊豚店
都想試下 近排去到銅鑼灣
就有機會去試一試呢間人氣炸豬扒店
睇Menu 人氣之選係蔥油炸豬扒飯
不過個人喜好肉燥就叫咗個炸豬扒肉燥飯
仲有好多小食選擇
鍾意厚切炸豬扒嘅不妨一試🐷
  • 蔥油豬扒飯
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
2022-04-23 1016 瀏覽
行過見都好多人排隊,應該幾好食,所以入咗去試吓!淨係豬扒都有好多款選擇就試左必點嘅人氣推介@蔥油豬扒飯蔥油超香好食,撈飯一流!豬扒酥脆大件厚切,同蔥油一齊食,好夾👍🏻👍🏻亦都可以配撈麵,但個人認為蔥油撈飯會比較好食!有興趣嘅人可以試吓撈麵😬另外,再試埋大阪燒豬扒撈麵,豬扒嘅煮法都係一模一樣!只係喺豬扒上面鋪上好多鰹魚,加上大阪燒嘅醬汁食落個味道都幾特別,未試過嘅人可以試吓!份量方面,大大碗,食完有飽肚滿足既感覺性價比方面都算高👍🏻👍🏻
行過見都好多人排隊,應該幾好食,所以入咗去試吓!
淨係豬扒都有好多款選擇
就試左必點嘅人氣推介@蔥油豬扒飯
蔥油超香好食,撈飯一流!
豬扒酥脆大件厚切,同蔥油一齊食,好夾👍🏻👍🏻
亦都可以配撈麵,但個人認為蔥油撈飯會比較好食!
有興趣嘅人可以試吓撈麵😬

另外,再試埋大阪燒豬扒撈麵,豬扒嘅煮法都係一模一樣!
只係喺豬扒上面鋪上好多鰹魚,加上大阪燒嘅醬汁
食落個味道都幾特別,未試過嘅人可以試吓!

份量方面,大大碗,食完有飽肚滿足既感覺
性價比方面都算高👍🏻👍🏻
大阪燒撈麵
大阪燒撈麵
2022-03-28 963 瀏覽
🍚一人份嘅午餐😍係銅鑼灣行過去天后途中 被好香嘅豬扒香味吸引左~ 真係冇辦法唔走入去!之前試過香蔥味已經超級野味,忍唔住食曬!!飽到爆炸😂😂😂😂😂今次選擇左啱小朋友嘅咖喱味🍛!超級香脆嘅炸豬扒 + 濃濃嘅咖喱汁 😍超好味啊!🍛炸豬扒飯+咖喱汁 $64 超大塊豬扒!個脆皮好靚 好香好脆!超香口! 分量好足, 好大碗飯!咖喱汁 分開上(好細心) 成碗汁仲有薯仔我地一大一細食都OK!味道 ⭐10/10性價比⭐10/10服務⭐10/10
🍚一人份嘅午餐😍
係銅鑼灣行過去天后途中
被好香嘅豬扒香味吸引左
~ 真係冇辦法唔走入去!
之前試過香蔥味已經超級野味,忍唔住食曬!!
飽到爆炸😂😂😂😂😂

今次選擇左啱小朋友嘅咖喱味🍛!
超級香脆嘅炸豬扒 + 濃濃嘅咖喱汁
😍超好味啊!

🍛炸豬扒飯+咖喱汁 $64
超大塊豬扒!
個脆皮好靚 好香好脆!超香口!
分量好足, 好大碗飯!
咖喱汁 分開上(好細心) 成碗汁仲有薯仔

我地一大一細食都OK!
味道 ⭐10/10
性價比⭐10/10
服務⭐10/10

咖喱豬扒飯

咖喱豬扒飯
  • 咖哩豬扒飯
2022-02-26 812 瀏覽
叫咗一個咖喱豬扒飯,一個肉燥豬扒飯,同埋滷水拼盤。豬扒真係超級大塊,仲好厚身!未見過咁厚嘅豬扒~炸到外層香脆,入面雖然厚肉但完全唔會鞋,好好食!飯係珍珠米,每碗飯都配一條菜😂咖喱汁係另上嘅,好好味,好香,唔太辣甚至有少少偏甜,啱哂唔食得辣但又鍾意辣香味嘅人。肉燥汁就本身淋咗喺飯到,都係偏甜,香味唔夠出。除咗肉燥,仲有幾塊細嘅肥豬肉😋滷水拼盤有豬耳、豬腸、雞腎、雞翼、蛋同少量牙菜。滷得幾入味,豬耳豬腸都切得幾大舊,唔小氣。但個汁又係偏甜,冇乜香料味~總括黎講,豬扒飯好抵食,超大份,我食咗半碗已經開始飽😂值得再試
叫咗一個咖喱豬扒飯,一個肉燥豬扒飯,同埋滷水拼盤。

飯係珍珠米,每碗飯都配一條菜😂

2022-02-26
  • 咖哩豬扒飯
2022-01-29 868 瀏覽
一直都好想試下依一間專食炸豬扒飯嘅小店,機緣巧合下就係今日☺️🧡蔥油豬扒飯🧡💵$64依個飯係舖頭嘅人氣之選😜大大塊炸到金黃香脆嘅豬扒,上面加咗一小堆蔥油,望落已經好吸引😋豬扒係帶骨豬扒,啱晒啲鍾意啜骨嘅人~豬扒好厚肉😍雖然咁厚嘅豬扒如果要炸到熟,啲肉質好容易就會過鞋,不過佢又無依個問題😳肉質都幾鬆軟,仲保持到少少肉汁☺️炸皮都好薄好鬆脆,加埋啲蔥油真心正🥰💜 秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線(轉粗麵)💜💵$64見到寫住「新出品」,仲要「每天限量供應」,就吸引咗我男朋友去叫😂豬扒都係咁好食,係無咗啲蔥油~而個胡椒豬骨湯米線可以轉其他麵,我哋轉咗做粗麵~份量其實都幾多,粗麵好重胡椒味,後勁仲有少少辣,我覺得食落都幾特別,都唔錯~不過男朋友唔鍾意🤭依層就真係好睇個人口味喇~💕overall💕炸豬扒高質,價錢喺港島區嚟講算親民,推介~

🧡蔥油豬扒飯🧡
💵$64

💜 秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線(轉粗麵)💜
💵$64

💕overall💕
炸豬扒高質,價錢喺港島區嚟講算親民,推介~
蔥油豬扒飯
秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線(轉粗麵)
蔥油豬扒飯
秘製豬扒配胡椒豬骨湯米線(轉粗麵)
2022-01-25 494 瀏覽
嚟到加路連山道,餐廳小店林立的地方,每一間都富有特色!今晚就嚟呢一間經常大排長龍嘅炊豕店!😆😆😆蔥油豬扒飯。呢個係店主推介的!最多人選擇!當然要試啦!首先有豬扒飯上有一大堆蔥油,蔥油香味膿,不會太鹹。豬扒係香煎並且油炸,原本以為係冇乜肉汁!點知食落去係非常Juicy!真真正正做到外脆內軟!真係估唔到!😛😛😛豬手餐肉撈麵,豬手煮得軟身入味,醬汁不會太鹹,另外餐肉十分厚切!油炸過又係脆皮!非常好味🤩🤩🤩不得不提呢間小店的裝修還有少少日本工業風,適合喜歡日本的朋友仔到來這家店打卡!🥳🥳🥳雖然呢度成日經過都要排隊,但如果有野食好食嘅話我都覺得係值得排的!

蔥油豬扒飯。呢個係店主推介的!最多人選擇!當然要試啦!