2019-08-27 544 瀏覽
同朋友好耐冇見 好難得先約到聚一聚 當然要搵番間可以長坐嘅餐廳吹水啦深水埗呢邊人好多 好多餐廳都逼爆曬一等就要等好耐 咁多人等嘅情況下根本就冇可能慢慢坐係裡面食著吹水係呢個時候 畀我地發現咗呢間火鍋店見裡面冇其他餐廳人流咁多 就入左去間店好闊落 抽風系統做得好好唔會有煙霧彌漫既情況打邊爐都幾開 可以慢慢吹 坐好耐都唔驚叫左勁多野食 叫到成枱都係 好豐富呀 其中我最鍾意手打蝦丸 炸蝦餅 墨魚餃 同牛頸脊手打蝦丸真材實料!粒粒都好大粒呀 用全蝦肉製因為人手打成既關係 真係好彈牙好爽食落好似感覺到d蝦好生猛 係口入邊跳跳下食完一碟都唔夠 我地再加左單呀 蝦蝦蝦!炸蝦餅一間好既火鍋店除左要材料新鮮 熟食都好緊要我地叫左個炸蝦餅試試佢呢個蝦餅炸得岩岩好 炸得外脆內軟蝦味好重 又好鮮味 墨魚餃餃黎講 最緊要就係皮薄餡靚 咁岩我係火鍋煮場就食到靚餃D墨魚好爽滑彈牙 而個皮真係好薄牛頸脊呢碟牛頸脊係手切既 切得好薄 浸落個湯底索曬啲汁 牛味又濃郁 係夠好食
同朋友好耐冇見 好難得先約到聚一聚

手打蝦丸
真材實料!粒粒都好大粒呀 用全蝦肉製
因為人手打成既關係 真係好彈牙好爽
食落好似感覺到d蝦好生猛 係口入邊跳跳下
食完一碟都唔夠 我地再加左單呀 蝦蝦蝦!

炸蝦餅

牛頸脊
呢碟牛頸脊係手切既 切得好薄
浸落個湯底索曬啲汁 牛味又濃郁 係夠好食

2019-08-26 336 瀏覽
深水埗呢頭都有好多間食肆,好多選擇,一時之間揀唔到要食啲咩,咁啱又經過咗間火鍋店,發現佢依加做緊優惠,好似好抵,就決定嚟打邊爐。店內環境幾乾淨,可以放心去食。除左有打邊爐必備的肥牛之外,也有羊肉。雪花肥牛的雪花差少少,雪花分佈都唔夠平均,但肉質都唔錯。刺身海鮮都有唔少選擇,當中試左廣島蠔,隻隻都好大隻好肥美,鮮甜。另外有響鈴。細問之下先發現原來老闆每日都去街市新鮮買材料, 所以海鮮,肉全部都咁新鮮好味。
2019-08-15
2019-08-12 550 瀏覽
今日同朋友嚟到深水埗行街,深水埗好多嘢行,一行就行唔停,行攰咗我地就諗住去搵嘢食先啦。深水埗呢頭都有好多間食肆,好多選擇,一時之間揀唔到要食啲咩,咁啱又經過咗間火鍋店,發現佢依加做緊優惠,好似好抵,就決定嚟打邊爐。店內環境幾乾淨,可以放心去食。我地叫咗個豬骨湯底,因為我最鐘意豬骨湯底陣味啦~打邊爐我諗主要都係食肉多過食菜架啦,同朋友一齊瘋狂叫咗好多唔同肉分別有:手打蝦丸、安格斯牛、炸午餐肉、貢丸丸都話常見,但係我第一次打邊爐叫午餐肉,仲要係炸嘅,不過都幾好食安格斯牛係超好食,碌完再點番啲豉油或者其他醬,一流~價錢計番我都覺得呢度幾抵
我地叫咗個豬骨湯底,因為我最鐘意豬骨湯底陣味啦~
分別有:手打蝦丸、安格斯牛、炸午餐肉、貢丸
安格斯牛係超好食,碌完再點番啲豉油或者其他醬,一流~
價錢計番我都覺得呢度幾抵

2019-08-12 374 瀏覽
黎到生日約埋一大班朋友慶祝,一齊打邊爐吹水。這裡湯底的選擇都幾多,清淡唔辣的有豬骨湯,藥膳養生湯底,都有麻辣湯底,鴛鴦湯底(清湯加沙嗲)除左有打邊爐必備的肥牛之外,也有羊肉。雪花肥牛的雪花差少少,雪花分佈都唔夠平均,但肉質都唔錯。刺身海鮮都有唔少選擇,當中試左廣島蠔,隻隻都好大隻好肥美,鮮甜。另外有響鈴,這個響鈴同出邊其他打邊爐的響鈴不同,裡面卷有紫菜,外面包響鈴。味道好特別。而且食物都乾淨,服務唔錯。
黎到生日約埋一大班朋友慶祝,一齊打邊爐吹水。
除左有打邊爐必備的肥牛之外,也有羊肉。
雪花肥牛的雪花差少少,雪花分佈都唔夠平均,但肉質都唔錯。

而且食物都乾淨,服務唔錯。

2019-07-20 482 瀏覽
偶然俾我哋發現左深水埗嘅呢一間火鍋店,這日朋友同我慶祝生日,搵到呢間餐廳,見到好多好食評所以試吓,朋友亦都好鍾意食海鮮,所以我哋諗都唔諗就揀咗呢間餐廳。一入到去發現個環境都幾好又乾淨,我哋叫咗龍蝦,蜆,即炸紫菜響鈴,即炸午餐肉,三寶丸,手打丸,黑毛豬,牛肉之類。一食就知道唔簡單,細問之下先發現原來老闆每日都去街市新鮮買材料, 所以海鮮,肉全部都咁新鮮好味。手打丸全部都係師傅每日都新鮮手打,唔怪得又好味又新鮮,肉汁鮮味。食完之後真係回味無窮呢度服務態度都好好~好開心發現咗新嘅好地方~咁有心去經營一間餐廳~真係好值得推薦
紫菜響鈴
  • 即炸響鈴
  • 瑤柱花膠上湯冬瓜鍋
  • 自制三色餃
2019-07-18 409 瀏覽
今日深水埗一遊, 深水埗開左好多食市, 路經呢到見呢間火鍋店湯底選擇多, 就同朋友簡呢到食🤪呢到食物類別多款, 又有刺生,海鮮, 自家製手打丸, 菜等店內可看到魚缸, 方便客人睇有咩海鮮簡🦞🦞🦞🐟🐟🐟今次簡左鴛鴦湯底(清湯及沙嗲), 因為清湯可以食返海鮮原汁原味😄又簡簡單單我的主角- 波士頓龍蝦🦞好新鮮😍😍😍好生猛🤟🏻🤟🏻如果喜歡, 有可以龍蝦刺生我個人喜歡熟食多些, 好鮮甜手切牛頸脊靚靚雪花❄️油脂分佈不錯有咬口秘製豬肉條似豬頸肉, 有口感👍🏻最後叫左——-即炸紫菜響鈴🔔好脆口
呢到食物類別多款, 又有刺生,海鮮, 自家製手打丸, 菜等

店內可看到魚缸, 方便客人睇有咩海鮮簡🦞🦞🦞🐟🐟🐟
又簡簡單單

我的主角- 波士頓龍蝦🦞
好新鮮😍😍😍
好生猛🤟🏻🤟🏻
如果喜歡, 有可以龍蝦刺生
我個人喜歡熟食多些, 好鮮甜

手切牛頸脊
靚靚雪花❄️油脂分佈不錯
有咬口

秘製豬肉條
似豬頸肉, 有口感👍🏻

最後叫左——-
即炸紫菜響鈴🔔
好脆口
2019-07-13 355 瀏覽
打邊爐係香港人都會鍾意既一樣野而香港有得打邊爐既餐廳真係多不勝數今次就揀左呢間火鍋煮場湯底, 醬料個啲大同小異, 今次就唔多介紹呢間最特別既就係材料新鮮要試新唔新鮮就梗係要叫海鮮先食到啦先係大大隻波士頓龍蝦你落單先劏, 未食都已經知新鮮, 肉爽鮮甜脆肉鯇打邊爐必食, 魚味夠, 肉夠爽脆手打丸有三款, 蝦, 墨魚, 鯪魚, 咬落彈牙, 口感一流羊肉片無雪,味, 肉味同羊肉夠濃, 啱晒我食過呢間, 一定會返轉頭
打邊爐係香港人都會鍾意既一樣野

而香港有得打邊爐既餐廳真係多不勝數
今次就揀左呢間火鍋煮場
湯底, 醬料個啲大同小異, 今次就唔多介紹

呢間最特別既就係材料新鮮

要試新唔新鮮就梗係要叫海鮮先食到啦

先係大大隻波士頓龍蝦
你落單先劏, 未食都已經知新鮮, 肉爽鮮甜

脆肉鯇
打邊爐必食, 魚味夠, 肉夠爽脆

手打丸
有三款, 蝦, 墨魚, 鯪魚, 咬落彈牙, 口感一流

羊肉片

無雪,味, 肉味同羊肉夠濃, 啱晒我

食過呢間, 一定會返轉頭

2019-07-13 274 瀏覽
去到深水埗,原本打算叫餸食飯,點知那兩間好出名的都好多人,無位,見對面有間火鍋店,行去睇下,點知佢衣家做緊優惠,個優惠仲竟然係送龍蝦,所以就入去試下,因為天氣真係太熱,唔想再行來行去。我地叫了豬骨湯底,D料都幾足,跟手點了安格斯牛、廣島蠔、手打蝦丸、雲吞、雞子同菜,講到雞子,呢間野都幾得意,有兩種雞子,一種叫農場雞子,另一種叫新鮮農場雞子(我專登影低咗),我好奇問下個店員,兩隻有乜野分別(最正係一隻叫新鮮,咁另一隻係咪唔新鮮呢?哈哈)一問之下原來其中一隻係火雞雞子,大粒D的。叫了的幾樣野入面,我覺得呢間野D手打蝦丸同雲吞最好食,送的那龍蝦比我想像中大隻,係波士頓龍蝦,真心唔錯。另外佢D啤酒都好好飲,而且仲有買一送一,抵﹗有機會一定再幫趁。

2019-07-12
  • 即炸紫菜響鈴
  • 三寶丸
2019-07-13 240 瀏覽
繼續生日飯系列🎂🎂🎂約了兩位姊妹在長沙灣睇戲, 入場前只是 吃了些輕食。 睇完套戲已經係兩個幾鐘之後😂😂 差不多九點,超級肚餓😁。附近的食肆已經關門。 好彩其中一位姊妹有好介紹, 記得朋友介紹過,一間食材好新鮮嘅火鍋店🍲。 我們二話不說即刻坐的士過去。😙😙打邊爐又可以坐得耐, 又可以食, 又可以吹水, 一間餐廳, 三種享受。手打蝦丸拼墨魚丸🦐🦑明顯手打, 爽口彈牙, 而且唔溝粉, 啖啖肉波士頓龍蝦😍😍😍主角黎啦, 龍蝦係我哋最鍾意食嘅海鮮平時食龍蝦伊麵就食得多, 但打邊爐食都係第一次, 原來白灼係咁鮮甜肉又爽本地手切牛頸脊 - 🐂🐂深紅色嘅牛頸脊油花非常均勻,牛肉味香濃,脂肪少,肉質爽嫩即炸紫菜響鈴😘😘即叫即炸既響鈴, 而且加入紫菜, 真係港女至愛, 吸晒湯底啲味, 正獅頭鵝腸🦆 + 貢丸🍡鵝腸唔係間間都有得食, 而且仲要係獅頭鵝, 鵝腸十分肥美, 食落好香, 腸皮爽口, 新鮮必食
繼續生日飯系列🎂🎂🎂

手打蝦丸拼墨魚丸🦐🦑
明顯手打, 爽口彈牙, 而且唔溝粉, 啖啖肉

波士頓龍蝦😍😍😍
主角黎啦, 龍蝦
係我哋最鍾意食嘅海鮮

本地手切牛頸脊 - 🐂🐂
深紅色嘅牛頸脊油花非常均勻,牛肉味香濃,脂肪少,肉質爽嫩

即炸紫菜響鈴😘😘

獅頭鵝腸🦆 + 貢丸🍡

2019-07-11
宵夜
生日
2019-07-11 167 瀏覽
今次咁岩係附近做完野就去左火鍋煮場食晚餐,店鋪裝修簡潔,坐位舒適,就算滿坐都不會很迫,鍋底有很多選擇。羊肉片~師傅刀功非常好, 羊肉不會太薄,保留咬口又不會太硬,肉汁超多,羊味很濃。手打蝦丸~很彈牙,蝦味又重涼瓜片~平時打邊爐很少會點涼瓜的,不過清清熱氣也不錯!!牛腩~不會很硬,半肥瘦的,食落好香。紫菜響鈴~食開的都是普通響鈴,估不到加了紫菜又幾特別,非常香脆龍蝦~完全是全晚的重頭戲,龍蝦好大隻,非常新鮮彈牙!!
手打蝦丸~很彈牙,蝦味又重
涼瓜片~平時打邊爐很少會點涼瓜的,不過清清熱氣也不錯!!
牛腩~不會很硬,半肥瘦的,食落好香。
龍蝦~完全是全晚的重頭戲,龍蝦好大隻,非常新鮮彈牙!!
今日同男朋友屋企人一齊去咗行街之後就行到 深水埗附近,大家都開始肚餓,就諗咗幾間餐廳食啦,但因為大部分人都想打邊爐,於是就決定咗食呢間火鍋煮場。就入咗去啦,睇menu有好多唔同嘅火鍋,有蕃茄海鮮蟹鍋,係新鮮的農場蕃茄,加上原隻鮮活靚蟹、花甲海蝦做湯底,帶出名種海鮮的鮮甜,同時不會喧賓奪主,蓋過材料的鮮味。同埋有艇家鮮魚花甲鍋 另一鮮味推介的湯底是這款限量供應的艇家鮮魚花甲鍋,用上花甲、鮮魚、豆腐等餚製而成,鮮甜花甲和鮮魚配襯豆腐,「鮮鮮」相遇,其甜無比,深受大家歡迎!我就叫左茄海鮮蟹鍋,安格斯牛, 波士頓龍蝦, 香煎蝦餅同鮮蝦雲吞,安格斯牛表現突出同絲滑綿密。波士頓龍蝦,有一對大龍蝦鉗肉較嫩滑細緻香煎蝦餅好彈牙好好食同鮮蝦雲吞好夠滑嫩好食夠大粒,
今日同男朋友屋企人一齊去咗行街

香煎蝦餅好彈牙好好食同鮮蝦雲吞好夠滑嫩好食夠大粒,
2019-07-10 119 瀏覽
好多朋友介紹的火鍋煮場,今次咁岩係附近做完野就去左火鍋煮場食晚餐,店鋪裝修簡潔,坐位舒適,就算滿坐都不會很迫,鍋底有很多選擇羊肉片~師傅刀功非常好, 羊肉不會太薄,保留咬口又不會太硬,肉汁超多,羊味很濃。手打蝦丸~很彈牙,蝦味又重涼瓜片~平時打邊爐很少會點涼瓜的,不過清清熱氣也不錯!!牛腩~不會很硬,半肥瘦的,食落好香紫菜響鈴~食開的都是普通響鈴,估不到加了紫菜又幾特別,非常香脆龍蝦~完全是全晚的重頭戲,龍蝦好大隻,非常新鮮彈牙!!!

手打蝦丸~很彈牙,蝦味又重
涼瓜片~平時打邊爐很少會點涼瓜的,不過清清熱氣也不錯!!

牛腩~不會很硬,半肥瘦的,食落好香

龍蝦~完全是全晚的重頭戲,龍蝦好大隻,非常新鮮彈牙!!!
2019-07-08 172 瀏覽
真係好好食!上星期難得去深水埗食野,行黎行去都,諗唔到食乜好。我朋友就話不如試下呢間啦。咁我份人都中意試新野,咁就無乜所謂啦。入左去試,地方都幾乾淨企理,d待應都無話西口西臉,態度唔錯,落單個時重同我地講今日d海鮮幾好,可以試下,可惜我唔太好海鮮,淨係叫左一碟蝦,其他都係d肉呀響鈴d大路野。叫左最正路嘅豬骨湯,都幾好味,食得岀唔係味精粉,係落料褒岀黎,幾甜幾有肉味。然後,落肉啦,d火都夠猛,淥幾淥就熟。食落都無話好多筋,師傅d刀功值得一讚。試埋d蝦,都幾新鮮,無雪藏味,唔似街邊其他舖頭一樣,食落成舊道具咁。d蝦淥完重有d蝦味入左落個湯底到,令到成個湯底嘅鮮味昇華左至少一個層次!有機會再去深水埗一定會再幫親!
真係好好食!

• 三式牛肉拼盤
2019-06-28 311 瀏覽
在深水埗工作了好久,最近知道這裏有間不錯的火鍋店,今晚便打算早點和好友過來食飯。這裏有地下和二樓,座位比較多,坐得還蠻舒服。我們點的是花膠冬瓜湯底, 湯底不錯,牛肉肉質鮮嫩, 食落好鬆軟,一點都不肥膩!鵝肝味道不算太濃,感覺一般。之後都叫咗好多火鍋配料,當中有蟹籽墨魚滑,什菜籃,南瓜片,鮮淮山,蜂巢豆腐,食材都好新鮮,食落唔錯。服務態度還可以,餐廳環境很普通,味道尚可, 就是收費比較貴!
2019-06-07 527 瀏覽
D 手打丸好正,好彩我同班 friend 剛剛好四個人,有龍蝦送。感覺好抵食!屠房無開無本地牛食,叫左羊肉和安格斯牛都唔錯!最後試在佢地德國生啤,買一送一。平過出面德國餐廳飲好多。