餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2023-03-24 672 瀏覽
大大話話食咗3-5次,以前覺得又底又好食,尋晚澳門朋友過來帶佢去食,完全唔係我想像中的雞煲任食打邊爐,我一個人話唔好食就個人意見,全台的人都話椰子雞湯淡冇味,雞煲都一般般,呢個價錢可以有更好的選擇。
2023-02-21 772 瀏覽
上次排球比賽之後,同成班一齊去打邊爐,網上訂座十分方便,座位亦都容納到咁多個人,去到環境唔錯,好有特色野食方面雞煲嘅小辣其實都夠辣同入味,另外仲有小食😆湯底方面有多種選擇,全部都有花膠,d花膠勁大舊,但本人唔食花膠🤣食材方面,材料眾多,好多選擇,牛同豬都好新鮮😆(我地揀係得牛同豬個隻,小選擇d)員工都好nice,叫嘅嘢食都快上唯一不足就係個個插頭🤣間唔時斷電🤣由於個日掛住食🤣唔記得影,所以比唔到大家睇🤣
野食方面雞煲嘅小辣其實都夠辣同入味,另外仲有小食😆
員工都好nice,叫嘅嘢食都快上
唯一不足就係個個插頭🤣間唔時斷電🤣
由於個日掛住食🤣唔記得影,所以比唔到大家睇🤣
2022-12-19 1066 瀏覽
第一次與另一半試,湯底多款挑了蕃茄薯仔湯花膠湯夠開胃牛肉亦非常靚,易入口配料亦多選擇,最主食到平常邊爐配料不過飲品方面今晚缺少了庶汁同冬瓜菜有點美中不足,價錢經濟可以再二刷
第一次與另一半試,湯底多款
挑了蕃茄薯仔湯花膠湯夠開胃
牛肉亦非常靚,易入口
配料亦多選擇,最主食到平常邊爐配料
不過飲品方面今晚缺少了庶汁同冬瓜菜
有點美中不足,價錢經濟
可以再二刷

紀念日
2022-10-26 1560 瀏覽
趕客,負評,係咁催人走,黑面,垃圾,不停加你湯,搞度無時間6野食。。。。完全唔掂,無下次,比錢買難受,專登搞大冷氣,開大音樂,令到你想快d走,態度極度唔掂,係度擰頭。。。
2022-09-30 1403 瀏覽
自從有左小朋友後..約食飯既時間大大提早..今次經openrice預約左18:30同埋要求要張baby high chair.. 係今朝收到Confirm booking 時已經好期待好想打邊爐..Staff態度好好.. 由於我湊小朋友所以miss左1次call.. 佢隔左1段時間再打黎.. Thank you so much.. Well.. 我超喜歡入口的招牌.. 這些文字........... 感覺很有味道.. 好.. 準時開爐😍😍😍朋友點了個小食.. 炸燒賣..我很喜歡它味道適中.. 事關係第1樣上檯的食物.. 所以未影相時已經秒殺😂😂😂跟住出場既係雞煲.. 惹味的... ❤️❤️❤️我們揀左小辣都覺得重口味既.. 👍🏼👍🏼👍🏼最愛係佢個雞煲既配菜豬皮.. 索晒啲汁好正好過癮.. 食完雞煲之後我地就換過1個煲.. 我地揀左湯底係:花膠雞.. 唔知點解啲雞食極都有.. 感覺好抵食😂😂😂火鍋配料比預期中多..我自己最推介的是韮菜餃.. 好好味🤤🤤🤤與朋友舒舒服服的過了120分鐘..爽呀.. 期間留意到店員很好很有禮貌很體貼..經常會留意客人有什麼需要.. (我見到佢地每檯都有留意💁‍♀️💁
自從有左小朋友後..
約食飯既時間大大提早..

好.. 準時開爐😍😍😍
朋友點了個小食.. 炸燒賣..我很喜歡它味道適中..
事關係第1樣上檯的食物..
所以未影相時已經秒殺😂😂😂
跟住出場既係雞煲..

惹味的... ❤️❤️❤️
我們揀左小辣都覺得重口味既.. 👍🏼👍🏼👍🏼
最愛係佢個雞煲既配菜豬皮..
索晒啲汁好正好過癮..

食完雞煲之後我地就換過1個煲..
我地揀左湯底係:花膠雞..
唔知點解啲雞食極都有..
感覺好抵食😂😂😂
火鍋配料比預期中多..
我自己最推介的是韮菜餃.. 好好味🤤🤤🤤

與朋友舒舒服服的過了120分鐘..爽呀..
期間留意到店員很好很有禮貌很體貼..
經常會留意客人有什麼需要..
(我見到佢地每檯都有留意💁‍♀️💁💁‍♀️💁)
最後幫忙影相時仲撩仔仔望鏡頭..謝謝你們..
2022-09-29
紀念日
2022-09-08 1252 瀏覽
明明見到好多好評,但星期日都係得3枱客職員係咁趕客,朋友仲夾緊舊餸,職員已經拎緊碟野走,唔止一次,真係忍唔住同佢講:不如你等我哋夾埋先拎走啦!限時120分鐘,職員不停走過嚟報時差唔多夠鐘就即刻拎單過嚟叫我哋賣單,同時熄埋個電池爐,但講緊我哋枱面仲有三碟餸未食完,我又忍唔住問:係咪熄咗爐?我哋仲有嘢未食完喎!跟住職員先開返個爐🙄 我哋即刻倒曬d嘢入去,煲熟咗快食,又有職員走過嚟講:你哋夠鐘啦,要熄爐啦!限時120分鐘,我估真係無多無少好想提議佢不如放個炸彈係枱面,夠鐘就爆,咁一定無人敢超時🙄你有客等緊枱,趕我哋走真係唔怪你但你入座率得個20%,都係咁趕客走,完全不知所謂。食物質素麻麻,都係d大路嘢不予置評總結: 咁多好評唔知邊度嚟, BLACKLIST!
明明見到好多好評,但星期日都係得3枱客

限時120分鐘,職員不停走過嚟報時

限時120分鐘,我估真係無多無少
好想提議佢不如放個炸彈係枱面,夠鐘就爆,咁一定無人敢超時🙄

你有客等緊枱,趕我哋走真係唔怪你
但你入座率得個20%,都係咁趕客走,完全不知所謂。

食物質素麻麻,都係d大路嘢
不予置評

總結: 咁多好評唔知邊度嚟, BLACKLIST!
2022-08-24 1059 瀏覽
呢間餐廳價錢屬於正常, 食物質素係屬於偏差, 選擇少之餘仲要唔新鮮, 不過呢個都算。最大問題係服務質素方面, 侍應完全係差得好緊要, 全程黑住面, 講就講任食120分鐘, 本身先食雞煲再打邊爐, 個雞煲上咗唔夠五分鐘就催你快啲食曬幫你換湯底, 成個過程90分鐘都未過, 已經開始催 last order, 呢個都唔算係最過份。最過份係佢哋 做埋啲小動作, 令到我要寫呢個負評 ,從來未試過寫,今次係第一次寫。我哋九點鐘入, 大約十點八, 佢哋張成間餐廳嘅冷氣較到最大 將啲音樂教到最大,明顯係趕客, 收錢嗰個全程仲要黑曬口面埋單仲要畀說話我哋聽, 完完全全係一間垃圾嘅火鍋店

2022-08-23 645 瀏覽
上到去已經有剛走的食客說被催鐘呃鐘。整體食物質素一般 ,但店員不斷用小手段催客。雞煲上左5分鐘已經催問打邊爐揀咩湯底。個半鐘就話要收晒煲野 ,跟手開大冷氣加開大音樂 。明顯想客快d自己走。 絕對無下次。埋單想對下張單都好比店員串話冇加野係呢個價。Black list。
2022-08-23
$260 (宵夜)
2022-08-23 484 瀏覽
不斷催客,趕時間 完全冇時間食嘢1個半鐘頭已經截單不斷明示暗示收嘢明明寫住120分鈡仲要開大個冷氣趕客行為過份 態度又差未試過食過咁差嘅餐廳食物又吾係特別優質一定要負評
不斷催客,
一定要負評

2022-08-23
宵夜
2022-08-23 454 瀏覽
趁放縱一下之制吃得回味暢快邊放題邊打便爐覓食夠盡興之餘且又過癮除了可以包羅萬有任食時令放題外,另外主攻120分鐘火鍋套餐放題有齊「牛魔控」集合配料(牛小排、牛頸脊、封門柳、牛板腱、黑毛豬等..)當中最為驚喜前者招牌雞煲後者奉送滋味小食,秘製醬汁把雞切成件達至收汁後,焗焗微辣惹味那份滋味十足,加上熬湯「花膠雞湯鍋」湯底足料將精收,入口鹹鮮並重料足讓人一口接一口絕對滿足內外口腹之慾 !啖啖油香湧現牛既賣桐肉質大片均勻望落肉味濃郁、爽滑彈牙有咬口,食落邪惡又不會過於肥膩,邊追加餘下配料(鵝腸、水魷、午餐肉、芝士腸、響玲、雲吞)邊享受邊分享每款火鍋配料甚具特色

趁放縱一下之制吃得回味暢快
放題邊打便爐覓食夠盡興之餘且又過癮
(牛小排、牛頸脊、封門柳、牛板腱、黑毛豬等..)

2022-08-22
2022-08-21 389 瀏覽
平心而論,啲牛係好食既,但係整體體驗真係好差120分鐘任食,90分鐘已放低張單之後啲侍應每次行過都揭一揭張單睇下你找左未,感覺非常之差十分鐘後,當時成枱都仲係野食,個侍應格硬放上三杯雪糕,意思似係想你拿拿淋食完就走明白生意難做,但係咁樣做真係好肉酸,呢間野唔會有下次
平心而論,啲牛係好食既,但係整體體驗真係好差

明白生意難做,但係咁樣做真係好肉酸,呢間野唔會有下次
2022-08-20
餓龍.豬割先生語錄📌 火水爐冰室火鍋 - 旺角煙廠街33號朗廷軒1樓🗓(7/8) 星期日 ⏰ 下午1點左右 💈特式:餐廳位於旺角煙廠街,近好景及廣華醫院,方便得嚟其實又比較會小行去嗰個位,咁啱要去附近買野經過,又突然想打邊爐,所以試佢一試,見佢如果用openrice app book位可以每位減$30,咁就梗係即刻book埋位先去食啦,🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:食物會先提供一個麻辣雞煲(可選唔辣或小/中/大辣),另外仲有火鍋料加配及一些台式小食,咁等我逐樣講吓味道先......麻辣雞煲🐔🥘 - 佢個雞煲唔係出面常見好乾身又或者d汁好杰身個隻,佢係有d麻辣湯汁係底,但個味都做得幾好食,d雞食得出唔似係雪藏雞,我叫小辣都幾辣下,大約有譚仔5小辣咁上下;仲有另外嘅優點,就係佢個雞煲會配埋豬皮/豆卜呢d索汁嘅配料,而且佢地放紫洋蔥/芹菜呢類配菜一d都唔手緊,d配料/配菜索晒d汁,仲好食過雞。巴辣胡椒豬肚花膠鍋 - 湯底叫左呢個,一上枱好香胡椒味,未打邊爐都已經飲左兩碗,但略嫌佢唔係好夠胡椒辣味;入面仲有2大塊花膠扒,好厚身又有膠質,另外d豬肚都煮得好腍,又無騷臭味。🐮特選牛頸脊/極品封
餓龍.豬割先生語錄

📌 火水爐冰室火鍋 - 旺角煙廠街33號朗廷軒1樓
🗓(7/8) 星期日 ⏰ 下午1點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🐮特選牛頸脊/極品封門柳 - 佢地係用3款唔如同嘅牛肉級數去分開3個價錢等級,因為訂位平左$30,所以叫左佢最貴嗰個set,但發現竟然中間嘅封門柳仲好食過最貴嘅牛頸脊;
牛頸脊肉味係比較濃同香牛味,但有少少韌,反而佢個封門柳仲好食,好鬆軟,雖然肉味真係比牛頸脊淡d。

配料 - 呢度嘅火鍋配料都好普通,無乜特別特式野,雖然配料少同無特別,但試左幾款都有中上級數,好食過出面好坊間嘅任食火鍋,以下係推介嘅款式:
⭐️紫菜響鈴/水魷/鵝腸/花枝丸/木耳

小食 - 有提供幾款台式小食,鹽酥雞/泡椒雞翼尖/泰式無骨鳳爪/炸地瓜條/麻辣涼拌,因為肚皮有限,淨係試左無骨鳳爪,算好食但個人覺得太酸。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品有提供任飲罐裝飲品,包括汽水/菊花茶/冬瓜茶/竹蔗水/荔枝水等等...

🍽環境:餐廳環境幾特別,有d大排檔feel,包括張餐枱個外貌都做到好古老嘅摺檯咁,另外因為間舖叫火水爐,所以間舖有個位擺滿晒火水爐做擺設,座位同枱與枱之間都闊落坐得都好舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店舖職員服務好好,可能係因為當時得我一枱客,所以差唔多淨係專注服務我地個枱,上菜收碟速度都十分。但都覺得奇怪,星期日嘅中午我由1點坐到2點半,除左我一枱客都無,佢又唔算貴,又唔係唔好食,都唔知點解❓❓唔通地理位置真係咁緊要❓

💰💸價錢:今係食最貴個set午餐任食,本身就$298/1位,因為我係openrice app book左就可以減$30,加上午餐係唔收加一,所以就咁$536/2個人埋單。

🐲💬總結:我覺得呢間舖d野都幾好食,而且價錢都算合理,座位環境都幾舒服,唯一可挑剔嘅地方就係地理位置唔算太就腳,但又未去到差,所以真係諗唔明點解假期lunch時間都無人幫襯。
麻辣雞煲
麻辣雞煲
特選牛頸脊/極品封門柳
  • 雞煲
  • 極品封門柳
食物質素有問題,同樣是牛小排,出來兩份相差太遠,可以看圖比較,明顯用一般肥牛頂替,無論點4份或12份都係出一盤牛小排比你,每次15至20分鐘才出一次牛肉order,催佢話牛肉切緊,中午得兩枱客打邊爐,出食物都可以咁慢,肯定無下次。叫餃子其它食物就好快出嚟。食物選擇少,大部份是要加錢,出前一丁都要加錢,任食plan嚟講第一次見。食牛大人,牛陣等,一叫便十幾盤來,第一次試過每次每款牛肉只來一盤,我4位食,每人幾件牛肉,又要等15分鐘。中午比超過300元的任食plan真心覺得過份。

2022-07-28 384 瀏覽
今晚唔知食乜好?🤔 大家可以試下火水爐馳名麻辣花膠雞煲呢個係朋友超級推介嘅火鍋餐店 見佢約左好幾次~今日一於同佢黎試下先!首先嗌左D 餐前小食 , 最推介係鹽酥雞!! 勁好食 一次食左兩碟脆卜卜!! 真係100 分餐前小食喔之後就上左個雞煲 , 雞嘅份量好足~開火熱左陣,好快就食得架啦!雞煲醬汁好惹味 加上有好多芫荽蔥 十分加分而雞肉食起上嚟啖啖肉真係好過癮食完之後就可以打邊爐啦~ 蕃茄粟米花膠鍋 + 花生沙嗲花膠鍋養生湯底 蕃茄粟米好鮮甜!花生沙嗲鍋 !港式打邊爐必叫 沙嗲味好香濃安格斯牛小排 - 牛肉係打邊爐靈魂 ,牛小排估唔到有意外驚喜,紋理均稱,肉質軟腍牛板腱 - 肉味好濃 ,雪花平均分明 ~加埋沙嗲湯底 ! 會令人食極唔停口喔炸魚皮 - 魚皮大塊得黎又脆 打邊爐必食🤘🏼除咗上面嘅食物外,一般打邊爐有嘅配料都有齊晒,響玲 、午餐肉、 丸類都係邊爐必食!!汽水🥤亦是任飲項目之一 ! 食埋甜品真係勁滿足~
今晚唔知食乜好?🤔 大家可以試下火水爐馳名麻辣花膠雞煲
呢個係朋友超級推介嘅火鍋餐店 見佢約左好幾次~
今日一於同佢黎試下先!

脆卜卜!! 真係100 分餐前小食喔

之後就上左個雞煲 , 雞嘅份量好足~
開火熱左陣,好快就食得架啦!
雞煲醬汁好惹味 加上有好多芫荽蔥 十分加分
而雞肉食起上嚟啖啖肉真係好過癮

食完之後就可以打邊爐啦~

蕃茄粟米花膠鍋 + 花生沙嗲花膠鍋
養生湯底 蕃茄粟米好鮮甜!
花生沙嗲鍋 !港式打邊爐必叫 沙嗲味好香濃

炸魚皮 - 魚皮大塊得黎又脆 打邊爐必食🤘🏼

汽水🥤亦是任飲項目之一 ! 食埋甜品真係勁滿足~
2022-07-28 2322 瀏覽
📍火水爐冰室火鍋🍴旺角煙廠街33號朗廷軒1樓無論乜嘢天氣都無阻我打邊爐既決心😎今次就同朋友就試左呢間裝修好有50/60年代 FEEL 嘅雞煲火鍋店 💯💯佢個門面裝修勁有特色 ,岩哂入黎打下卡!📸餐廳主打放題,有3個價錢可供選擇📝牛小排花膠火鍋放題 $328+1/人💵餐前小食🧆餐前小食真心勁推介鹽酥雞🍗鹽酥雞即叫即炸上台熱啦啦真係好酥脆😍仲有蔗蝦 點埋個醬汁真心可以一試😝🌶️ 招牌花膠雞煲(走辣)因為唔食得辣既關係餐廳好貼心有得走辣!雞件肉質好嫩滑入味🥰 份量亦都好足💕醬汁好惹味,洋蔥勁甜 真心正啊!!食完雞煲,其實都半飽,之後換上蕃茄粟米花膠鍋 + 花生沙嗲花膠鍋打邊爐啦~蕃茄粟米湯底料勁足好清甜 而沙嗲湯底夠哂濃郁!肉肉方面,我哋試咗安格斯牛小排、牛頸脊、牛板腱🥩🥩任食竟然都有好正既牛牛 安格斯牛肥瘦均勻 入口即溶🥰牛板腱肉味較濃 肉質鮮嫩 非常正🤩🤩另外仲有大量配料 : 炸魚皮、鵝腸、鮮蝦雲吞、 滑雞件、 豬紅 、蔬菜拼盤等等😈私心推薦炸魚皮同滑雞件 兩款都係必食架!👏🏻
📍火水爐冰室火鍋🍴
旺角煙廠街33號朗廷軒1樓

無論乜嘢天氣都無阻我打邊爐既決心😎

佢個門面裝修勁有特色 ,岩哂入黎打下卡!📸

餐廳主打放題,有3個價錢可供選擇📝

牛小排花膠火鍋放題 $328+1/人💵

餐前小食🧆
餐前小食真心勁推介鹽酥雞🍗
鹽酥雞即叫即炸上台熱啦啦真係好酥脆😍
仲有蔗蝦 點埋個醬汁真心可以一試😝

🌶️ 招牌花膠雞煲(走辣)
因為唔食得辣既關係餐廳好貼心有得走辣!
雞件肉質好嫩滑入味🥰 份量亦都好足💕
醬汁好惹味,洋蔥勁甜 真心正啊!!

蕃茄粟米湯底料勁足好清甜 而沙嗲湯底夠哂濃郁!

肉肉方面,我哋試咗安格斯牛小排、牛頸脊、牛板腱🥩🥩
任食竟然都有好正既牛牛 安格斯牛肥瘦均勻 入口即溶🥰
牛板腱肉味較濃 肉質鮮嫩 非常正🤩🤩