餐廳: 澳門咖喱王新鮮腩
資訊:

2021-11-28 393 瀏覽
𓂅招牌清湯牛腩小麵清湯順喉,牛腩選用部位牛味濃,口感柔軟,入面仲有好多芽菜,白蘿蔔清甜無渣,好味!𓂅招牌澳門咖喱薯仔牛腩伊麵將咖喱汁放入伊麵湯底,成為左咖喱湯底,濃稠度可自行調教,而牛腩係比較瘦嘅部位,但都軟腍,唔會好柴/痴牙。薯仔好入味,整體出色!𓂅凍檸茶茶味濃郁突出

𓂅招牌清湯牛腩小麵

𓂅招牌澳門咖喱薯仔牛腩伊麵

𓂅凍檸茶
茶味濃郁突出
2021-11-15 489 瀏覽
✨✨呢間常餐好味有驚喜😍😍叫咗個沙嗲牛肉通粉,沙嗲味非常好味,非常濃郁,必食!😍😍 牛肉肉質都OK, 唔太厚身容易食,如果份量多啲就好啦😚😚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)奄列蛋煎得夠香,好味😋 多士好多牛油係正既!
✨✨呢間常餐好味有驚喜😍😍

奄列蛋煎得夠香,好味😋 多士好多牛油係正既!

2021-11-12 436 瀏覽
🎈每次去茶記我都會揀下有咩岩我食,如果有蕃茄湯粉嘅我通常都會揀佢😂因為蕃茄同通粉都係可以食🉑🎈肥成見完營養師之後,我同佢就會係佐敦搵野食,今次終於到「澳門咖哩王新鮮腩」💛🥢我地叫左:肥成:澳門炒飯肥波:蕃茄牛腩粒通心粉(配多士奄列)🎈肥波嘅通粉先上檯,蕃茄湯好香好濃,係真係牛腩粒唔係牛腩碎🤪通粉係普通通粉,唔係坑紋通,不過都可以,唔會煮到好淋🥢🎈之後到肥成嘅澳門炒飯,上檯就有好濃烈嘅蝦醬味‼️食頭幾啖都唔係好食到蝦醬,但食到尾有少少炒唔勻,有幾啖都好咸😂扣分呀!不過整體嚟講,都炒得幾好嘅,啲飯都算粒粒分明🥢🎈下次要試下佢地嘅招牌菜咖哩牛腩先得‼️仲可以揀配薄餅架,正呀喂~

🥢我地叫左:
肥成:澳門炒飯
肥波:蕃茄牛腩粒通心粉(配多士奄列)

2021-11-02 432 瀏覽
今日出佐敦配眼鏡,之後搵食,經過澳牛,麥文記,點知俾我哋發現呢間,望一望餐牌,老公對牛腩有興趣,我又好似好耐冇食咖哩,未食過澳門咖喱,就試吓,佢哋除咗有澳門咖哩,重有皇室印度蔬果咖哩,問一問侍應姐姐有乜分別,佢話,印度蔬果夠清新,冇咁辣,我喜歡比較辛辣,所以揀咗澳門咖哩薯仔雞扒飯,都幾好食,咖哩𥚃面有薑絲,食落少少辣,不太嗆,沒有印度咖喱的重香料味,跟大X活的咖哩比又冇咁濃味,但咖喱味不錯,感覺整體比較溫和,雞扒是斬件的,很嫩滑。另外老公叫了凊腸腩伊面,佢話唔錯,腩肉夠淋不太肥,整間餐廳環境光猛整潔,值得一試👍🏻
2021-11-02
2021-10-08 799 瀏覽
📍 #澳門咖喱王新鮮腩🇭🇰香港佐敦白加士街63號地舖味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀價格: 💰💰💰💰性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費: HKD80第一次食有 #港澳第一腩 之稱的「澳門咖喱王新鮮腩」! 標榜百分百無味精,食過先知🤗⭐️必食獲獎川醬乾炒牛河🍝$88$88 一份的得獎乾炒牛河! 原來川醬炒河都幾好! 牛肉就唔係太多,不過炒可炒得起乾身!唔算好特別,但都好味嘅!得醬嘅應該係個川醬😂⭐️澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯🍛$78緊係要試下佢個咖喱牛腩啦! 咖喱的確幾香幾惹味! 食得出配料幾多,唔算辣,撈飯好正!咖喱牛無特別有得揀咩腩的位,不過牛腩都好香好淋好入味!💯澳門咖喱薯仔羊腩飯🍛$107羊腩比牛腩差不多貴$30!不過明點解!羊腩勁嫩滑,微微帶羶,一路食一路吊住條癮,又驚好快食晒!仲好味過牛腩!🆗招牌牛腩河🍜$59河粉就無影,只影咗牛腩!牛腩比咖喱牛腩更香更好味!可惜個湯底一啲味都無,如果唔係都幾推介佢個清湯腩可能因為不只牛腩係鮮腩,應該羊腩都係,因為個羊腩真心得!

📍 #澳門咖喱王新鮮腩

💯澳門咖喱薯仔羊腩飯🍛$107
澳門咖喱薯仔羊腩飯

🆗招牌牛腩河🍜$59
招牌牛腩河

可能因為不只牛腩係鮮腩,應該羊腩都係,因為個羊腩真心得!
2021-09-24
30 分鐘 (外賣送餐)
必食獲獎川醬乾炒牛河
澳門咖喱薯仔羊腩飯
2021-09-24 447 瀏覽
新鮮咖喱牛腩餐廳 以鮮牛腩配濃郁既咖哩汁最出名澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯黃咖喱汁底,椰香味濃厚 佢既牛腩煮到好軟淋 用牛坑腩,唔會有筋腱太難咬,好重牛味拎黎做咖哩真係落重本 不過食落特別甘香滋味!另外佢碗招牌無味精既鮮茄濃都係相當唔錯湯色深紅啖啖都係新鮮蕃茄非常濃厚的酸香番茄濃味牛腩無筋,超嫩滑,咖哩汁好濃香,真係好出色消費$100佐敦白加士街63號地舖
新鮮咖喱牛腩餐廳 以鮮牛腩配濃郁既咖哩汁最出名
澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯
黃咖喱汁底,椰香味濃厚 佢既牛腩煮到好軟淋
用牛坑腩,唔會有筋腱太難咬,好重牛味
拎黎做咖哩真係落重本 不過食落特別甘香滋味!
另外佢碗招牌無味精既鮮茄濃都係相當唔錯
湯色深紅啖啖都係新鮮蕃茄非常濃厚的酸香番茄濃味
牛腩無筋,超嫩滑,咖哩汁好濃香,真係好出色

消費$100
佐敦白加士街63號地舖
2021-08-13 1055 瀏覽
最近因事常常在佐敦站附近找早餐吃,這裡的早餐 是茶餐廳常見的牛扒 奄列 多士,牛扒很嫩不會太韌。 而且幾抵食(39 元)驚喜是上午已經有清湯腩供應,清湯很有鮮味,牛肉味配合蔥和西芹的香味十分好喝,沒有太多味精,不知不覺整碗喝完,也不感到口渴。牛腩份量很多也是非常嫩,不像很多其他地方難以咀嚼 (約60元)。亦試過這裡的咖喱牛腩飯,不過咖喱,就普普通通,並無突出之處。其實港式/粵式牛腩做得好係完全可以比得上而家流行嘅日本拉麵, 越南河粉,只係包裝問題!

• 招牌清湯牛腩
在佐敦覓食的一天,來到這間「澳門咖喱王新鮮腩」門外,想起自己好幾個星期沒吃過咖喱了,便決定入內吃個午餐。想吃好一點,點了這店子的「澳門咖喱薯仔招牌牛坑腩飯」($74)代替價錢便宜一點的牛腩飯($65),但又不想吃飯,便加 $9把飯換成薄餅,再加杯走甜的「凍檸水」,作為這天的美味午餐。要讚這裡的油酥餅,份量多,夠熱燙,香噴噴的,酥軟可口,蘸點香濃惹味的咖喱汁,令人不禁讚句好吃。牛坑腩也好,軟腍香滑,又不黏牙;帶點膏,又不肥膩。美中不足的是薯仔,煮得不夠腍,口感硬而不軟,幸好只得兩塊,也不大要緊。這間「澳門咖喱王新鮮腩」,咖喱、牛坑腩和薄餅就相當不錯了,下次到來,就試試它的清湯牛爽腩或崩沙腩吧!
  • 牛坑腩
  • 薄餅
2021-07-31 639 瀏覽
叫左個清湯腩河,無落味精嘅湯真係好正食完無口渴嘅感覺呀😜另外咖喱加薄餅又係正野🥰佢個咖喱同出面一般嘅唔同有種好fresh 嘅感覺食完回甘係會有dd 麻至於薄餅都好食,熱辣辣 😋
叫左個清湯腩河,無落味精嘅湯真係好正
食完無口渴嘅感覺呀😜
另外咖喱加薄餅又係正野🥰
佢個咖喱同出面一般嘅唔同
有種好fresh 嘅感覺
食完回甘係會有dd 麻
至於薄餅都好食,熱辣辣 😋

• 澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯
2021-05-28 1322 瀏覽
放假朝早冇咩做,一於喺樓下附近兜下順便醫肚。經過白加士街澳門咖哩王新鮮腩門外,一睇地圖,見不是blue的就諗住係普通茶記咁入去食個早餐。一入到去即刻睇到啲文宣估佢唔到入正題,嗌咗個沙嗲牛肉麵,配黑松露炒蛋、脆豬&熱齋啡。嘢食好快就嚟齊。沙嗲牛麵夠哂香,牛肉分量足個麵唔會冧,口感一流。炒蛋好滑!美中不足嘅係脆豬係牛油,個人喜好食奶油脆豬,不過都好脆口!配埋杯熱齋啡埋單都係$36,夠哂抵食。支持!5201314
放假朝早冇咩做,一於喺樓下附近兜下順便醫肚。
一入到去即刻睇到啲文宣
估佢唔到

入正題,嗌咗個沙嗲牛肉麵,配黑松露炒蛋、脆豬&熱齋啡。
嘢食好快就嚟齊。
沙嗲牛麵夠哂香,牛肉分量足
個麵唔會冧,口感一流。
配埋杯熱齋啡埋單都係$36,夠哂抵食。

支持!
5201314
沙嗲牛肉麵
松露炒蛋、脆豬
2021-05-28
$36 (早餐)
沙嗲牛肉麵
松露炒蛋、脆豬
2021-05-16 1037 瀏覽
上次吃过他们的咖喱薯仔牛腩饭,十分滋味,食过返寻味,今天专门去再吃。门口写着不同款式的粉面饭,主要是以牛为主,其实心中已决定吃什么了。差不多打烊了,但捧场客不少,幸好近入口处有一张小餐桌。再次看了菜单,今天决定试试他们的清汤牛腩。牛腩和白饭分开上,先试牛腩汤,味道清甜。汤内有5件厚切牛腩和3件萝蔔,牛腩已经煲了很久,很腍很嫩,而且很有牛味。吃时把饭泡在汤內,白饭会更好吃。下次要点汤饭,并加点钱改成崩沙腩,相信味道会更好。听他们说炒河粉也是招牌菜,有机会试一下。

差不多打烊了,但捧场客不少,幸好近入口处有一张小餐桌。

再次看了菜单,今天决定试试他们的清汤牛腩。

清汤牛腩饭+热饮

听他们说炒河粉也是招牌菜,有机会试一下。
2021-05-15
清汤牛腩饭+热饮
今日去佐敦食晏 原先係想試下bookmark左好耐嘅同路人餐廳 但因為實在太多人所以再揾揾有咩好味見到呢間食店招牌吹到咁大再睇睇d評價 先知原來都係同路人黎就入左去食了見到個menu 其實都好多野食但第一次黎到 冇理由唔試下佢嘅招牌菜 - 澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯等左3分鐘就上菜賣相都幾唔錯 咖哩就好粵式 偏好黑椒味 冇椰子味亦都冇乜甜味 個人唔係好呢種粵式咖喱牛腩都燜得好淋 一咬就鬆 唔um唔癡牙但係有一點要講嘅係 個份量真係少左d真係對唔住呢個價錢跟餐凍檸茶 甜度適中 有檸檬酸澀味 正常發揮埋單個飯65蚊 但係份量真係少左d覺得唔太抵食
所以再揾揾有咩好味

埋單個飯65蚊 但係份量真係少左d
覺得唔太抵食
2021-04-09
  • 澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯
餐廳的菜式種類很多,最吸引我的一定是牛腩🤩 點了一款清甜的牛腩飯和一款味道濃郁的咖哩‼️👅▫️❥$𝟱𝟵 招牌新鮮牛腩飯🍚 牛腩肥瘦相間,放入口中不費力氣輕輕用舌頭就能把牛腩化開‼️🤤 好好吃‼️👅👅👅 湯底看上去很清淡,其實味道濃而不濁,鮮甜不膩,好好喝‼️👅👅👅 ▫️❥$𝟲𝟱 招牌咖哩牛腩飯(另+10轉印度薄餅) 這裡的咖哩真的很濃郁,不帶辣味不是辛辣的口感‼️ 牛腩同樣的軟嫩,入口即化‼️👅 印度薄餅沾上濃濃的咖哩汁,美味又不會膩‼️😽 牛腩份量也不少,非常滿足‼️👅👅👅
▫️

▫️
  • 招牌清湯牛腩
星期六返完半日工,同同事去到佐敦見到呢間一直想試好耐食嘅新鮮咖喱牛腩嘅餐廳,仲要竟然唔使點排隊🤣即刻衝入去!。入到去見到裝修都幾蒲國feel 下,牆壁上掛左唔同而且好有特色嘅畫,而且牆上面啲主題係細細格磚仔,好有澳門feel💛枱同枱中間都坐得舒服,好少茶餐廳可以做到唔逼夾😚。🥔澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯呢個係黃咖喱,椰香味重,香濃😚而且想讚一讚佢啲牛腩煮得稔👍🏻而且係用牛坑腩,唔會有筋腱太難咬,重牛味,不過攞嚟做咖喱有啲哂料😝。🍝川醬乾炒牛河今次叫左小辣,上枱嘅時候已經聞到好香鑊氣,個樣又好吸引,拿拿聲拎起筷子食返啖,哇哇哇!色香味俱全!首先,牛肉件數唔吝嗇,牛肉爆香!第二,每條河粉食到係鑊度炒到均勻,辣到啱啱好!💛

🥔澳門咖喱薯仔招牌牛腩飯

🍝川醬乾炒牛河
川醬乾炒牛河
2021-03-27
川醬乾炒牛河
We have been here a couple of times. The taste and quality of the food is consistent and good. The texture of beef brisket is tender and juicy for the clear broth and spicy dishes. However the curry beef brisket taste quite common like any other cha chan teng. The flat rice noodles with sichuan spicy taste is also very good. Ambience: Like any cha chan tengService: Good and promptPrice: Value for money Verdict:

Service: Good and prompt

Price: Value for money

Verdict:
Fresh  beef  brisket  (Clear  broth)
Flat  rice  noodles  in spicy  sichuan sauce
Beef  brisket  in  spicy  sauce