餐廳: 澳門咖喱王新鮮腩
資訊:

2023-06-08 427 瀏覽
一個人收工經過佐敦求其食餐便飯餐廳裝修同普通茶餐廳差唔多叫左咖哩牛脷飯 $62 晚市野飲加8蚊。咖哩同普通茶餐廳唔同, 偏重薑黃味、唔會太辣。有少少似港式咖哩mix中東咖哩。個咖哩汁夠香夠濃,好岩送飯。牛脷煮得好淋身,唔太靭。牛脷份量夠哂女仔食飽。見到隔離枱好多人叫清湯牛腩同咖哩牛腩。下次再黎可以試埋。
一個人收工經過佐敦求其食餐便飯
餐廳裝修同普通茶餐廳差唔多

牛脷煮得好淋身,唔太靭。牛脷份量夠哂女仔食飽。

見到隔離枱好多人叫清湯牛腩同咖哩牛腩。下次再黎可以試埋。

2023-04-24 1802 瀏覽
69元的咖喱牛腩飯。經過佐敦,見到呢間主打咖喱牛腩試一試。茶餐廳格局,唔諗咁多就要一個招牌既咖喱牛腩飯。口味基本上是港式咖喱與巴基斯坦咖喱之間,咖喱汁深色得黎帶點瑩光黃色,好稀好水。牛腩都有好多件,都入味,但好可惜切既方向錯晒。牛腩要橫切唔可以直切,變左一條條好長既肉絲好靱,痴晒牙,食到最尾果兩舊直頭感覺到捱埋佢….我叫外賣,唔知服務。有點失望,話就話招牌菜收成69蚊一個飯,只係普通茶餐廳質素。試一次就夠了…..
69元的咖喱牛腩飯。

外賣自取
Intro: 澳門清湯腩喺佐敦同牛頭角都有分店,但由於個人唔食咁多牛嘅關係,多數都係食呢到嘅茶餐;而呢一日去演唱會前要早食,就喺呢到叫左個下午茶扒餐~___________________🍽 雞扒餐(配火腿奄列+牛油方包)💰 39 (早茶餐)(包熱飲)⭐️ 7.75/10✍🏻 呢到嘅雞扒一向咁出色,黑椒醃料夠重,黑椒汁都夠濃,煎得唔乾又幾香;✍🏻 牛油方包烘得好香,最緊要係脆,而牛頭角店係無呢塊烘包提供;✍🏻 火腿奄列就炒得算滑,蛋汁流左出黎,但個人喜愛更熟;✍🏻 做下午茶嘅份量岩岩好。___________________🏠 澳門咖喱王新鮮腩📍 佐敦白加士街63號地舖⭐️ 7.75/10___________________
Intro:
___________________
🍽 雞扒餐(配火腿奄列+牛油方包)
💰 39 (早茶餐)(包熱飲)⭐️ 7.75/10
✍🏻 火腿奄列就炒得算滑,蛋汁流左出黎,但個人喜愛更熟;
✍🏻 做下午茶嘅份量岩岩好。
🏠 澳門咖喱王新鮮腩
📍 佐敦白加士街63號地舖
⭐️ 7.75/10
2023-02-21 1260 瀏覽
今次第2次食呢間餐廳, 因為1個人求其搵野食, 記得上次食個咖哩牛腩飯, 都算唔錯, 不過以咖哩為名gei餐廳黎講又唔算超水準, 只少佢冇個種令我1試想返轉頭再食gei感覺, 所以今晚叫左第2樣野清湯腩飯 - 呢個個湯好濃味, 不過唔知係咪有味精, 飲完都幾口乾。牛腩係淋gei, 籮白都好甜, 坦白講個清湯腩比咖哩腩更優勝 😂睇食評好似個乾炒牛河都好出名, 下次再有機會就會試埋佢, 不過唔知道同1個人可唔可評同1間餐廳多過1次

清湯腩飯

清湯腩飯
2023-02-03 1225 瀏覽
話說我有個同事好鍾意食清湯牛腩 咁我哋就走遍尖沙咀佐敦附近究竟有邊度好食呢 路過見到呢一間名叫澳門 但係唔係食澳門嘢覺得幾搞笑,咁就試吓 點知有驚喜喎價錢唔太貴五,六十 有坑腩爽腩 我就食清湯小面唔係少啲面喎 係種面叫小面 分量,剛剛好不過有同事咖喱牛腩 就話感覺比較少所以如果大家去嘅話,都會建議叫有湯既好似抵食啲食過兩次中午食嘅時候,覺得吾錯 不過有一晚夜晚食 啲牛就差好多可能好嘅已經賣晒掛所以如果大家想食嘅話,都係晏晝食比較好
話說我有個同事好鍾意食清湯牛腩
咁我哋就走遍尖沙咀佐敦附近究竟有邊度好食呢
路過見到呢一間名叫澳門 但係唔係食澳門嘢
覺得幾搞笑,咁就試吓
點知有驚喜喎
唔係少啲面喎
係種面叫小面

分量,剛剛好

不過有同事咖喱牛腩 就話感覺比較少
所以如果大家去嘅話,都會建議叫有湯既好似抵食啲

食過兩次
中午食嘅時候,覺得吾錯
不過有一晚夜晚食 啲牛就差好多
可能好嘅已經賣晒掛
所以如果大家想食嘅話,都係晏晝食比較好

2023-01-21 935 瀏覽
牛腩真的蛮大的蛮香的,肉质嫩嫩的,挺独特的,咖喱微甜,调的味道很不错。饮品选了鸳鸯奶茶,又加了4蚊。打包一蚊。奶茶味道一般般啦,不很香。没想到除夕街上人还这么多,店也大都开着,过年几天就在外面食啦,开心
招牌咖喱牛腩饭
招牌咖喱牛腩饭
2023-01-10 531 瀏覽
唔知點解,最近好鍾意食咖哩,早前去西九睇完聖誕樹,之後就專登行去佐敦幫襯澳門咖哩王新鮮腩。之前食過牛頭角嘅澳門咖哩王清湯腩,個 menu 非常相似,於是就毫無懸念咁揀咗澳門咖哩薯仔招牌牛腩飯。呢個飯最大嘅特色係咖哩汁夠香夠濃唔太辣,送飯一流;牛腩份量雖然唔算多,不過都算炆得夠腍夠入味,唔錯,可惜薯仔非常淡,唔入味,亦唔夠腍,應該係炆嘅時間唔夠,呢度要扣分。希望只係個別事件啦,畢竟呢度係以咖哩牛腩聞名呀!

2022-12-27 507 瀏覽
上網見到好多人講呢間咖喱好食,就約朋友一齊去試吓,店入面係普通茶餐廳裝修,坐得有啲逼叫左兩款咖喱牛,爽腩同坑腩,炆得都好食,坑腩比爽腩好,佢啲牛係唔錯,但係個汁真係好好好奇怪,應該落咗好多薑粉,唔會再食
2022-12-04 687 瀏覽
.非常失望的一餐飯!我以為佢個咖喱會好出色點知…. 一啲特別都無同普通茶記沒有兩樣另外叫左個雞飯同肉餅呢兩個就唔係普通….而係唔好食無乜味道… 不過,都有一樣野好食就係個牛肉沙河..好夠鑊氣如果再去,只會食呢樣野佢連杯紅豆鴛鴦冰都係唔好飲.🔻.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

非常失望的一餐飯!
我以為佢個咖喱會好出色
點知…. 一啲特別都無
同普通茶記沒有兩樣

另外叫左個雞飯同肉餅
呢兩個就唔係普通….
而係唔好食
無乜味道…

不過,都有一樣野好食
就係個牛肉沙河..
好夠鑊氣
如果再去,只會食呢樣野
佢連杯紅豆鴛鴦冰都係唔好飲

🔻

2022-11-14 546 瀏覽
外賣買淨咖喱牛腩返屋企食,仲專登加$30要牛坑腩,牛腩好靭、好多渣,之後用咗壓力煲完就冧咗,但食落都好多渣、好難吞。咖喱味道還可以,不過咁樣既牛真係唔值得買,無下次。

咖喱味道還可以,不過咁樣既牛真係唔值得買,無下次。
2022-11-12
5 分鐘 (外賣自取)
其他
2022-10-27 669 瀏覽
不知道這家和牛頭角那一家, 是不是本店和分店的關係, 但菜式選擇和裝修差不多, 唯一不同的是這裡用竹籮, 而牛頭角那一家用普通碟盛載飯/炒麵/炒河, 更有特色但清潔應該更困難, 因為竹條間的罅隙易藏污漬. 除了牛腩菜式外, 它的川醬牛河也相當吸引, 河粉偏幼但不會黏在一起, 也不會炒得太碎, 上色夠深. 川醬麻辣香惹味, 鑊氣十足帶焦香, 底部的油不多, 不會浸著河粉, 也沒有吃起來成口油, 很油膩的感覺.牛腩沒有點特別位置, 肉香夠但吃起來肉質有點韌, 在處理時可多加留意. 汁醬處理和其他同類茶餐廳多元化及特別, 咖喱汁椰香偏重, 辣度柔和. 除了基本咖喱外, 也有加上新鮮蔬果蓉的健康咖喱汁. 麻辣三寶有牛脷, 牛肚和牛腩, 前兩者口感爽中帶嫩, 比牛腩吸引, 麻辣汁是滷水加上椒碎, 咸香為主, 麻度和辣勁柔和, 除了更易入口, 也更能感受到醬汁和食材調合的味道.Macau Curry King Beef Brisket is not only famous for her beef brisket. The stirred fried beef rice noodle are ni

Macau Curry King Beef Brisket is not only famous for her beef brisket. The stirred fried beef rice noodle are nice with the spicy sauce. The rice noodles are not sticky and the spicy taste can completely fill the noodles. The beef is nice as well. Curry with coconut taste and spicy soy sauce are also nice and mild in spicy than others.

2022-10-18 574 瀏覽
🔸️ 澳門咖喱王新鮮腩 🌍 粉麵📍佐敦白加士街63號地舖黎到佐證敦大把好野食啦。今次試下呢間比人讚到上天既牛腩舖先~時間晏1:30左右,仲有一半座位吉左,可能食完走左,加上寫明只收現金,實在太唔與時代進步,啲人亦有機會係外賣app叫呱?🗨️ 澳門咖哩牛腩伊麵(牛坑腩) $78份量好足,加錢轉坑腩,但都係比較肥,夠淋,軟。湯底既清湯淡淡牛香味,正。伊麵質地唔淋,仲有啲咬口,無後悔叫麵。不過個咖哩汁配落麵到,唔太突出得到,只係覺得咖哩味正常,可能配番飯好啲。睇到啲相,下次想試埋個乾炒牛河先!不過咖哩牛腩唔洗預我喇
🔸️ 澳門咖喱王新鮮腩 🌍 粉麵
📍佐敦白加士街63號地舖

黎到佐證敦大把好野食啦。
今次試下呢間比人讚到上天既牛腩舖先~

🗨️ 澳門咖哩牛腩伊麵(牛坑腩) $78

睇到啲相,下次想試埋個乾炒牛河先!不過咖哩牛腩唔洗預我喇
2022-10-17
2022-09-28 626 瀏覽
招牌咖哩薯仔爽腩飯 $74咖哩有唔太辣, 大大份,份量好夠因為爽腩多肉啲,食落爽口又啖啖肉,注意爽腩上有薑絲薯仔好軟好味,加分好味指數 : 8/10.招牌咖哩薯仔牛腩伊麵 $69本身以為伊麵係撈既,點知係湯麵,有小小唔夾牛腩好淋,但有啲根,注意牛腩上有薑絲呢個薯仔就好硬,好似未熟甘,有啲失手好味指數 : 6.5/10(不含加一服務費).- 整體評分 -環境 : 8/10味道 : 7/10 抵食 : 7.5/10.澳門咖喱王新鮮腩 佐敦白加士街63號地舖
招牌咖哩薯仔爽腩飯 $74
咖哩有唔太辣, 大大份,份量好夠
因為爽腩多肉啲,食落爽口又啖啖肉,注意爽腩上有薑絲
薯仔好軟好味,加分
好味指數 : 8/10
招牌咖哩薯仔牛腩伊麵 $69
本身以為伊麵係撈既,點知係湯麵,有小小唔夾
牛腩好淋,但有啲根,注意牛腩上有薑絲
呢個薯仔就好硬,好似未熟甘,有啲失手
好味指數 : 6.5/10

(不含加一服務費)
- 整體評分 -
環境 : 8/10
味道 : 7/10
抵食 : 7.5/10
澳門咖喱王新鮮腩
佐敦白加士街63號地舖
".教えていただいたお店でひとりランチ普段よく通っていた通り。教えていただかなかったら行ってなかった!!何度通り過ぎていたことか。お肉が柔らかくて美味しい。葱が塩気があるからご飯が進むこと。そして店のおじさんが優しい。私は広東語ができないので、ろくに注文ができなくて、それでもニコニコしながら対応してくださって。
".
教えていただいたお店でひとりランチ

普段よく通っていた通り。
教えていただかなかったら行ってなかった!!
何度通り過ぎていたことか。

お肉が柔らかくて美味しい。
葱が塩気があるからご飯が進むこと。

そして店のおじさんが優しい。
私は広東語ができないので、
ろくに注文ができなくて、
それでもニコニコしながら対応してくださって。
2022-09-21 570 瀏覽
店內,播住903晴朗。晨早依然想食崩沙腩坑腩,偏偏冇,話最快要朝早10:30先有。唯有嚟一碗普通牛腩,揀個蔥油味嘅重慶小麵。估唔到招牌腩又唔曳,首先慶幸佢俾到偏肥嘅腩嚟(冇半肥瘦我寧願要肥,倪匡先生話齋:「食雞要食皮;食肉要食肥」同意至極:「否則冇嚟聞味」),牛腩三四大舊,腍身,肥膏有牛香,麵係扁麵線,好索汁,撈埋撮肉燥,喺生蒜多蔥情況下,完全唔寂寞。嗌碗麵已當跟餐,飲品冷熱都係加$4。濃郁滿足一碗早餐。
2022-09-19
早餐