2023-08-02 481 瀏覽
話說午飯時間在街上遊蕩,諗緊食乜之際,突然遇上同區工作嘅朋友。諗起曾經話過行遠少少去食咖喱,咁就即興出發。午餐揀咗咖喱牛配印度薄餅,前菜有餐湯或沙律選擇,連餐飲盛惠$75。是日餐湯係南瓜湯,好重胡椒味,有啲辣口,但好醒胃。咖喱牛反而一啲都唔辣,相信辣度應該為港人調節過;牛肉夠稔夠入味,幾好食。印度薄餅熱辣辣,每人有三塊,沾咖喱食簡直Perfect!見佢都有做唔少外賣單,如果唔想坐低食,外賣返去都唔錯呀。
是日餐湯係南瓜湯,好重胡椒味,有啲辣口,但好醒胃。
印度薄餅熱辣辣,每人有三塊,沾咖喱食簡直Perfect!
見佢都有做唔少外賣單,如果唔想坐低食,外賣返去都唔錯呀。
咖喱牛
咖喱牛
2023-03-24 546 瀏覽
朋友介紹一間位於上環地道印度餐廳 "Namaste Kitchen" 她們試了幾次也Encore, 一於去試試午餐🤔🍽進入店內便聞到陣陣咖喱香😉環境簡潔, 餐廳由印度人主理. 看到大部份食客是熟客和印度人👬👫👭👳‍♂️👳‍♀️我們點了👇咖喱牛飯🐮🍛濃郁咖喱味道,味道不太辣👍配上細切牛肉粒,容易入口又唔韌😋印度無骨烤雞🐔烤雞有兩款選擇, 有無骨及有骨烤雞, 我們選擇了無骨, 配上椰菜以鐵板上陣, 味道香噴噴, 好惹味🤤公司炒飯🥘炒飯絕不乾身, 入口軟綿😊蕃茄湯🍅🍵雖然飲不出蕃茄味道, 但味道香甜, 口感順滑, 又幾好味💯印度烤餅🥙配上咖喱汁, 味道No.1😁😋餐飲:奶茶🧉檸檬茶🍋🧃

我們點了👇

公司炒飯🥘炒飯絕不乾身, 入口軟綿😊

印度烤餅🥙配上咖喱汁, 味道No.1😁😋

餐飲:奶茶🧉檸檬茶🍋🧃

2022-09-06 743 瀏覽
打工仔LUNCH TIME又喺上環覓食,平時午餐黎開呢間印度餐廳,鐘意佢夠哂地道,另一個原因係因為佢午餐夠哂抵食。隔左一段時間再黎,發現餐牌唔同左,套餐價錢比之前貴左一截,凍檸茶竟然要加$10。食開呢度咖哩雞/咖哩魚/咖哩牛嘅咖哩都唔一樣,平時鐘意食咖哩雞,咖哩味香,或者食咖哩魚,椰汁味較重。不過加價後就唔知食物質素有無變啦,下次有機會再試過!以前咖哩牛比雞/魚貴少少,留意到轉餐牌後統一左牛/雞/魚套餐嘅價錢,今次就揀左咖哩牛,一如以往配印度薄餅、跟餐叫左餐湯、熱檸茶。呢度嘅餐湯都係偏重香料胡椒,飲落夠哂暖胃。咖哩香料味重,無乜辣味,牛肉有5—6粒,薯仔粒1—2粒,牛肉夠入味,可惜太多筋好難咬,口感好差。印度薄餅黎到熱辣辣,唔係脆口嘅薄餅,質感有啲似麵包,但點咖哩咁食夠哂惹味!同場加映,友人點左印度烤雞,黎到係出哂煙,烤雞味好香,好似串燒咁嘅香味。試食左一塊雞肉滑嫩入味,好香燒烤味,但因為無汁,配飯/薄餅都會覺得有啲乾。總結,午餐加左價,性價比自然覺得低左。食物方面,咖哩牛一般,唔推薦,但印度烤雞係好味嘅!

2022-08-19
2021-09-21 1236 瀏覽
裝潢樸素簡單,掛有不少印度裝飾品頗有印度風情。主打傳統印度菜,選用較淡的香料符合香港人的口味50 蚊有一杯啤酒/餐酒 上餐前小食papadum咖哩羊架餐 跟餐包酥餅 配餐湯一碗 有少少港式風味既印度菜 羊架上滿香料再醃再焗香 最後仲加埋綠色香草醬羊肉嫩滑多肉 香濃滋味 啖啖肉 酥餅好脆口另一份係鐵板羊架 又嫩又滑 啖啖肉 但係香料味就比咖哩既輕好多 食到羊肉鮮味皇后大道西38號地下消費$150
裝潢樸素簡單,掛有不少印度裝飾品
50 蚊有一杯啤酒/餐酒 上餐前小食papadum
咖哩羊架餐 跟餐包酥餅 配餐湯一碗 有少少港式風味既印度菜
羊架上滿香料再醃再焗香 最後仲加埋綠色香草醬
羊肉嫩滑多肉 香濃滋味 啖啖肉 酥餅好脆口

皇后大道西38號地下
消費$150
2020-03-12 2562 瀏覽
今日同事生日我請食午餐,原本打算請她去食貴少少的西餐,但她堅持要食 滋味廚房 。我也愛食尤其是印度烤皏真的好惹味😋。一踏入店內就感覺自己去了異國餐廳,落單要用英文,店員沒有一個人會識中文,餐牌是中英對照,方便大家落單對照。餐湯是薯仔蓉咖喱湯較稠身,味道還算可以。我們叫了咖喱雞和咖喱蝦+印度烤餅雞有點乾,咖喱汁濃郁略帶甜不太辣。蝦大大隻,咖喱汁較為鮮辣十分的美味,香氣濃郁口感獨特,口感豐富好開胃。烤餅是印度料理中不可缺少的主食,香酥脆可口,內鬆厚柔軟、越嚼越香口,撕一小塊烤餅再點一點著吃更是絕配,簡直是人間美食。美食永遠能夠解千愁,食完後我完全忘記了今早的不快樂事。
我也愛食尤其是印度烤皏真的好惹味😋。

餐湯是薯仔蓉咖喱湯較稠身,味道還算可以。
薯仔蓉咖喱湯

我們叫了咖喱雞和咖喱蝦+印度烤餅
雞有點乾,咖喱汁濃郁略帶甜不太辣。
咖喱蝦
咖喱雞

印度烤餅

美食永遠能夠解千愁,食完後我完全忘記了今早的不快樂事。
薯仔蓉咖喱湯
咖喱蝦
咖喱雞
印度烤餅
2019-12-26 650 瀏覽
外國朋友來到香港旅行,邀約我食午餐,我們在上中環周邊到處走來走去覓食,不經意的來到這家叫做「滋味廚房」的餐廳,看門面格局應是間食印度菜店,朋友好有興趣,就二話不說走入去試一試。裝潢古樸有點舊但還好算乾淨,牆身掛了畫和印度裝飾品。同我們落單的待應生不太像是印度人,我們用英文溝通都無法交流,問什麼她事都答不上,我們只好在菜單上指指點點叫了午餐套餐。咖喱雞配印度烤餅印度烤餅很香很脆外,還軟棉棉口感豐富,十分美味呀!再點印度的咖哩汁不用多說,又香、又滑,又有一點點的辣味道,甜甜的,更增添烤餅的香氣,愈食愈令我愛不惜口。海鮮炒飯材料十分簡單只有蝦,蔥和蛋,米飯與一般的米比較長身,吃落去粒粒分明乾身有口感,吃完之後感覺比吃一般的米飯更容易飽肚惑,滿好食啲。餐湯:滿好飲,應該是海鮮湯吧!

裝潢古樸有點舊但還好算乾淨,牆身掛了畫和印度裝飾品。

咖喱雞配印度烤餅
印度烤餅很香很脆外,還軟棉棉口感豐富,十分美味呀!再點印度的咖哩汁不用多說,又香、又滑,又有一點點的辣味道,甜甜的,更增添烤餅的香氣,愈食愈令我愛不惜口。[色]

海鮮炒飯

餐湯:滿好飲,應該是海鮮湯吧!

2019-11-11 1557 瀏覽
今日同個朋友經過上環,見到有間咖哩屋。跟住我哋決定入去食過午餐。 我哋order咗set lunch咖哩雞同埋咖哩魚,呢個set 有湯或者沙律選擇。 我哋兩個都選擇沙律,因為見到隔離枱個沙律菜好新鮮。 結果我哋覺得冇選擇錯。 咖哩雞同咖哩魚個樣差唔多,咖哩汁好多但係啲餸就好似少啲。另外,咖哩魚比咖哩雞辣, 如果唔食得辣就叫咖哩雞同埋問佢可晤可以少啲辣。另外,呢個餐有薄餅或飯跟,個薄餅熱辣辣,有成3塊,食唔曬。其實薄餅或飯同咖哩都好匹配,所以叫乜都所謂。最後,餐飲凍檸茶就麻麻地,我哋都覺得下次會選擇其他飲品。 呢度嘅環境算靜,同整潔。服務態度,我都幾滿意。 價錢唔算貴 ,可以試下。

最後,餐飲凍檸茶就麻麻地,我哋都覺得下次會選擇其他飲品。

2019-11-11
2019-09-23 1305 瀏覽
This is a small restaurant but seemingly very popular as a takeaway spot. It was amazing to figure out between the folks dining in and the phone that kept ringing and the people stopping in to pick up orders, how many meal items this place prepared in the 90 minutes we sat there. Not set up really for people to wait for takeaway, so our table by the door was a bit unrelaxing. But despite the frenetic pace, we got good service, our food showed up in a reasonable time, and the server even had time

Not set up really for people to wait for takeaway, so our table by the door was a bit unrelaxing. But despite the frenetic pace, we got good service, our food showed up in a reasonable time, and the server even had time to ask how we were enjoying our meals. I had specifically asked for not spicy and when I told him my squid masala was a bit spicy for me, he took it back and had them tamper down the heat.

I would have eaten it as it was but it was sure a lot tastier the second time around. And I really appreciated that extra touch. All in all a good dining experience.
2019-05-11 1825 瀏覽
這星期都要OT ,放工返到屋企都10點...住在上環 ,夜少少食飯除了麥記都冇乜選擇,在google 找,仲有呢間印度菜未打洋,點都好過食老麥。🤣呢度酒精類飲品價錢親民,4-50 蚊有一杯啤酒/餐酒。逢上餐前小食papadum ,仲熱架喎😍 而且好香脆。素食咖喱,主要材料有chickpea ,size 細細但好夠飽肚 2-3人share 最好。Chicken masala :又係望落幾為細細杯但最後食唔哂。雞肉好滑。今日試了兩款咖哩都好好味,香濃得來有種似去左重慶大廈食咖哩嘅感覺,正宗味,local 餐廳,價錢親民。Naan bread ,夠乾身,又夠熱!印度米飯:我至愛😍😍 佢地煮得軟硬適中,而且好香,增加食慾!需然食到十一點幾都未走 但店内仲有好幾枱客人在進餐。有好多是印度人呢,我估是貪呢度啲菜夠正宗。 一定會再來👍🏻

Naan bread ,夠乾身,又夠熱!

2019-04-11
2018-11-06 2261 瀏覽
平常食飯,印度菜從來不會是首選。這次特別一點,試一試印度菜 尼泊爾菜。一進門,就聞到陣陣印度香薰的獨特氣味,如果平常嗅覺很敏感的人可能會很不習慣。店裡座位算寬敞舒。雖然店員都是外籍人士,但餐牌中英對照,落單沒難度。這次捨棄了米飯,選擇了naan,端來的時候還燙手的,表面烤的少許脆身,裡面偏軟帶點煙韌,蘸咖哩汁一流。事先聲明,我沒去過印度/尼泊爾,也不知道正宗的咖哩是什麼味道,但這裡的咖哩味道很熟悉,就是半港式咖哩。香料味輕,整體像是迎合了香港人的口味。咖哩中只有一塊薯仔和幾塊雞肉,剩餘的都是咖哩汁,雞肉柴身,需要多花牙力咀嚼。同事食的咖哩魚柳,則是沒有魚味,肉質一咬就散,沒有口感可言。午餐附送餐湯或沙律,餐湯比較稀,味道正正常常,沒什麼湯料。整體來說,naan 水準不錯,主要敗在肉質上,而且咖哩味道偏港式。午餐偶爾想轉換口味,可以一試。餐牌:

咖哩雞配烤餅

咖哩雞配烤餅

餐湯

午餐附送餐湯或沙律,餐湯比較稀,味道正正常常,沒什麼湯料。

餐牌:
2018-10-29 930 瀏覽
環境不錯 食物質素也好 店員頗親切Masala 奶茶很香 像香片的清香 店名Namaste 意指你好 感覺親切 就算只是印度香米白飯已很好味 配一點綠色的醬汁 再配Naam 己可滿足 還未計印尼炒飯 價錢合理 值得一試
環境不錯 食物質素也好 店員頗親切
2018-09-06 1163 瀏覽
同瑜友練完功大家都好肚餓帶他去左呢間namaste 我食過好幾次了水準不變👍🏻Papadam 可refill 加汁好好食汁有點辣Momo 素餃清清地唔錯個汁都幾辣下架可能我唔食得辣但又辣得幾過癮😆Naan 必食其他味都好好食🥦🥦🥦🥦🥦呢個菠菜芝士汁勁好食整得好出色個感覺好似食咗好多菜落肚咁哈......好正好有波菜味內有芝士粒用來配naan 一齊食簡直係一流食唔停🍋青檸梳打冇乜特別😂🤣唔記得影收據,最後埋單$200內抵食又飽肚店內環境又好坐又舒服

同瑜友練完功大家都好肚餓

Spinach  with  cheese
Lime  soda
  • naan
2018-08-04 1135 瀏覽
每次想食印度或尼泊爾食品,自然來這餐廳!這餐廳已開了一段時間,食物保持水準,晚餐必定有位,食物價錢合理,2人餐$250+1,夠晒飽而且選擇足夠,飲品還可以選生啤!入坐後必然來一客免費的黑椒薄脆,真是夠辣又夠脆!這晚散叫,帶著小朋友來,必要點些不辣菜式,鐵板烤雞是必選,一客有6件,雞肉不會太乾,好味羊肉咖哩炒飯只有很輕微的辣,飯中間的羊肉夠淋又大件,味道不錯!Fish masala有汁,坦白說,魚柳只是一般,但汁都算不錯!蘑菇薯仔是中辣,不適合小朋友,但大人覺得好食,配飯都會好味!這裡的薄餅好食,夠軟又不會太薄,這次選了蒜蓉味,用來點上面的 fish masala都好食,不過我個人及小朋友都很喜歡單食薄餅餐廳對面是很出名的潮州嘢食,但總是人山人海及弄到四處都很髒!如果吃不到潮州嘢食,不妨試試對面馬路的這間餐廳,可以慢慢嘆慢慢食!

• Chicken Tikka
2018-04-20 1524 瀏覽
今晚無意中同個仔行到嚟上興對面印度餐廳 樣樣都好好食 南瓜湯好好飲 炒雜菜都仲係好好味 羊肉咖哩啲肉好軟熟 㗎哩味道亦都好好 点啲薄餅好開胃 印度米飯落咗啲香料 呢啲飯都好特別好好食 雞扒飲品樣樣都好
2018-04-20
2018-03-15 1295 瀏覽
我妹妹跟我一起去, 我们星期日去一点半所以没有太多人。我们点了一个印度烤饼篮子,一个即咖喱 还有一个大蒜虾。大蒜虾很像香港的式,但是即咖喱很好吃。价格略高于平均水平。我们的总数大约是200。 我和妹妹觉得这一个餐厅很好吃,我们会定义回去。
2018-03-11
  • 即咖喱和