2022-05-31 146 瀏覽
之前睇社交平台 page介紹去食左1次,覺得好好食,之後有帶朋友去食,自己亦會間中去食!湯底非常足料,有1個鮑魚,2大片花膠,介有好多料係底,但吾清楚係咩,超好味!我會飲曬個湯底,平時好少食麵好少會飲湯底,這個價錢超值,非常飽肚,外面應該找不到同樣價錢但這樣好味的雞湯底,絕對值得回頭幫襯!我朋友亦都好似上左癮咁,係葵芳番工,放lunch會自己走去食;另一個朋友放假問佢想食咩,佢都話不如食尼間🤣
鮑魚花膠雞
2022-05-31
鮑魚花膠雞
同收銀講咗兩位,佢叫我喺門口等一等點知等等下有一個男人行埋嚟大家一齊企喺度等,之後有客人離開走個男人一枝箭咁坐低咗???😰最搞笑嘅係佢哋啲員工繼續幫佢落單🙂之後再行過嚟同我講等多陣???我心諗我明明到先😅你啱啱幫佢落完單你唔覺得有問題?之後我就好開心繼續喺度等🙂咩道理入到去坐低,枱面都唔會太過黐立立但係旁邊調味料有污糟但係冇清潔叫咗個花膠雞湯(紅薯粉)+ 4粒 雲吞($24) +一支汽水($8)店員叫我叫多啲嘢食,我哋兩個人食唔夠最低消費🥲(一個人$60)所以叫多咗個糖心蛋($10)汽水係新式玻璃樽,好少見嘢食嚟講花膠好厚好好味但係啲雞比較鞋個湯非常之口味濃郁雲吞比較普通糖心蛋真係一般,似係直接將隻蛋放入醬料中,完全冇醃過
同收銀講咗兩位,佢叫我喺門口等一等

點知等等下有一個男人行埋嚟

大家一齊企喺度等,之後有客人離開走

個男人一枝箭咁坐低咗???😰

最搞笑嘅係佢哋啲員工繼續幫佢落單🙂

之後再行過嚟同我講等多陣???

我心諗我明明到先😅你啱啱幫佢落完單你唔覺得有問題?

之後我就好開心繼續喺度等🙂咩道理

入到去坐低,枱面都唔會太過黐立立

但係旁邊調味料有污糟但係冇清潔

所以叫多咗個糖心蛋($10)

汽水係新式玻璃樽,好少見

嘢食嚟講

花膠好厚好好味

但係啲雞比較鞋

個湯非常之口味濃郁

雲吞比較普通

糖心蛋真係一般,似係直接將隻蛋放入醬料中,完全冇醃過

2022-05-09
  • 花膠雞湯
2022-05-01 360 瀏覽
❇️砂窩桃膠雪梨椰子雞米粉🌀個湯好好飲,幾乎飲曬😋有好香甜既椰子味,無味精,雞肉嫩滑,但冇咩雞味,可能已經融入D 湯度,仲有d 桃膠,好似食啫喱咁。❇️砂窩姫松茸蟲草花螺頭花菇雞飯🌀材料豐富,湯味濃郁,真正老火湯👍❤️以上砂窩可以配麵/米線/刀削麵/淮山麵/飯/米粉/烏冬
❇️砂窩桃膠雪梨椰子雞米粉
❇️砂窩姫松茸蟲草花螺頭花菇雞飯
🌀材料豐富,湯味濃郁,真正老火湯👍
❤️以上砂窩可以配麵/米線/刀削麵/淮山麵/飯/米粉/烏冬
2022-04-25 338 瀏覽
叫左一個花膠雞湯翅米線($78)一嚟到即刻趁熱飲兩啖湯,食左舊雞仲落左好多胡椒粉,仲感嘆緊咁大份好抵食,不過撩極都撩唔到啲米線,好疑惑之際…個樓面慌失失走埋嚟話自言自語話俾錯左我估應該係嚟錯左一份淨花膠雞湯($148)同佢講「已經食過同撩過晒啦喎😱😱」佢一句都無回應,默默咁收左個湯入廚房🤔有少少驚訝通常餐廳應該點處理?食過都收番入廚房點知你會唔會俾其他食客?🤯🤯一句野都唔講直接收番入廚房,真係好難唔令人誤會😓唔係想貪你個份食物,但係好鬼唔衛生咁Btw麻辣墨魚頭好食 湯好飲只係覺得樓面無乜禮貌(後生女)落單個呀叔九唔答八😓😓😓勁簡單都落唔到真係幾好嘅 無肚痛嘅!
叫左一個花膠雞湯翅米線($78)
一嚟到即刻趁熱飲兩啖湯,食左舊雞
仲落左好多胡椒粉,
仲感嘆緊咁大份好抵食,
不過撩極都撩唔到啲米線,好疑惑之際…

樓面慌失失走埋嚟話自言自語話俾錯左
我估應該係嚟錯左一份淨花膠雞湯($148)
同佢講「已經食過同撩過晒啦喎😱😱」
佢一句都無回應,默默咁收左個湯入廚房🤔

有少少驚訝
通常餐廳應該點處理?

唔係想貪你個份食物,但係好鬼唔衛生咁

Btw麻辣墨魚頭好食 湯好飲

真係幾好嘅 無肚痛嘅!
  • 麻辣墨魚頭
第一次去葵廣唔係掃街 而係正正經經坐喺度堂食都係因為想試呢間無味精嘅雞湯麵店主打多款砂鍋雞湯麵 有唔同養生配料同埋麵可以揀大鍋之餘 仲超級濃湯🍲去到見到一人都食一鍋 心諗一個人邊食得曬點知瞬間明白了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)♡︎📌分類#couple_fooddiary葵廣掃街 #couple_fooddiary_港式🇭🇰 ✍︎︎ꕥ 砂鍋花膠雞湯翅 配薯粉$78熱辣辣用砂鍋上 湯底呈奶白色用金華火腿同雞熬製 充滿雞嘅精華飲落勁暖心滋潤 好濃郁嘅雞香花膠有幾塊 夠厚身 口感幾滑同好淋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)薯粉比較幼身 口感煙靭推介(•̀ᴗ•́)و☞︎ 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬ꕥ 砂鍋雲吞雞 配刀削麵 $70湯底同上面差唔多 係多左雲吞同埋小棠菜雲吞比較少同細粒 雞件多但唔算好嫩刀削麵口感滑之餘仲超掛湯 同雞湯絕配!推介大家揀刀削麵!︎☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬ꕥ 滷水豬大腸 $34滷水汁超正 甜甜地醃得好入味豬大腸無澀味 洗得乾淨 不過比較多肥膏 扣咗少少分☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬ꕥ 醉鴨舌 $55酒味唔重
第一次去葵廣唔係掃街 而係正正經經坐喺度堂食
都係因為想試呢間無味精嘅雞湯麵店
主打多款砂鍋雞湯麵
有唔同養生配料同埋麵可以揀
大鍋之餘 仲超級濃湯🍲
去到見到一人都食一鍋 心諗一個人邊食得曬
點知瞬間明白了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

♡︎

ꕥ 砂鍋花膠雞湯翅 配薯粉$78
熱辣辣用砂鍋上 湯底呈奶白色
用金華火腿同雞熬製 充滿雞嘅精華
飲落勁暖心滋潤 好濃郁嘅雞香
花膠有幾塊 夠厚身 口感幾滑同好淋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
薯粉比較幼身 口感煙靭
推介(•̀ᴗ•́)و

ꕥ 砂鍋雲吞雞 配刀削麵 $70
湯底同上面差唔多 係多左雲吞同埋小棠菜
雲吞比較少同細粒 雞件多但唔算好嫩
刀削麵口感滑之餘仲超掛湯 同雞湯絕配!
推介大家揀刀削麵!

ꕥ 滷水豬大腸 $34
滷水汁超正 甜甜地醃得好入味
豬大腸無澀味 洗得乾淨
不過比較多肥膏 扣咗少少分

ꕥ 醉鴨舌 $55
酒味唔重 偏甜 但鴨甜幾嫩
如果酒味濃啲 份量多啲會開心啲ʕ•ᴥ•ʔ

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗮𝗻𝗱: 𝟱/𝟭𝟬
砂鍋花膠雞湯翅 配薯粉
砂鍋雲吞雞 配刀削麵
滷水豬大腸
醉鴨舌
砂鍋花膠雞湯翅 配薯粉
砂鍋雲吞雞 配刀削麵
滷水豬大腸
2022-04-24 202 瀏覽
打算掃街前食過輕食, 叫咗個松茸 螺頭雞麵, 醉雞卷, 鹽水雞腎,先講嗰面, 個湯底無械可擊, 簡直有我爸爸煮嘅濃郁雞湯, 夠曬好味, 醉雞卷酒味幾香, 係唯獨是個雞味不夠重, 鹽水雞腎味道正常, 雞腎淋咗少少, 唔夠爽口, 下次都會再嚟食, 想試下個鵝肝
2022-04-06 344 瀏覽
宅咗大半個月,#小秘書 都係時候重新出發。早餐都未食,已經急不及待出發🤟🏼 可能太耐無出巡,消費券都未到手,已經破產😅 望吓隻錶已經差唔多四點,個肚餓到打晒鼓… 呢一刻我只係想食一啲熱辣辣嘅嘢暖吓個胃,醒起早前幫襯過商場三樓間「#湯。雞 特式雞湯粉麵店」 味道都唔錯,呢日再嚟encore😉可能已經過咗飯市,店內顧客唔多,店員安排我哋坐喺靠近門口嘅位置。專一嘅我,再一次挑戰佢哋個 #砂窩花膠湯湯翅 配 #銀針粉,等咗大概十分鐘,熱辣辣嘅砂窩終於嚟到我面前🤤 再相起上次較淡嘅湯底,今次師傅加咗 #金華火腿 落 #湯底,零舍惹味🤤 香濃嘅 #雞湯 加上銀針湯一齊入口,口感好滿足🤤 不過主角之一嘅 #雞件 🐣,我覺得有啲過火,雞嘅鮮味都已經溶晒落個湯底裡面,有啲浪費😅不過最大嘅問題,係店員習慣性用筷子夾起啲垃圾再處理,感覺有啲奇怪囉😅

2022-04-05
$84 (其他)
今日去左葵涌廣場行街,當然唔少得食好西,經過3樓見到個名叫 #湯。雞 幾搞笑🥸就決定試一試食個下午茶先☕️。🍜砂鍋鮑魚花膠雞湯翅刀削麵🤩雞湯湯底清純有金華火腿熬製而成無味精,花膠大大條滑身有口感👍🏿,鮑魚幾大隻上盤都沾有鮑汁夠彈牙入味,🐔雞件應該係雞脾肉質嫩滑好味道😋,而魚翅都散落於成碗麵有層次感。不得不提今次我選擇刀削麵🍲,每條好均勻薄切吸晒湯嘅精華,好足料,最後湯及麵都俾我清光光🌝。好彩食左呢間隱世小店,下次都會再來幫襯。🥰

🍜砂鍋鮑魚花膠雞湯翅刀削麵🤩
砂鍋鮑魚花膠雞湯翅刀削麵
2022-03-20
砂鍋鮑魚花膠雞湯翅刀削麵
2022-02-11 385 瀏覽
琴日去到叫左個椰子雞配淮山面 好似水甘 椰子味又冇 雞味又冇 但係個湯又有顏色 究竟點做到 濃湯樣冇濃湯味 上到檯個面仲係成餅野 似未熟透 同之前黎食爭好遠 d樓面又西口西面態度惡劣 絕對冇下次
琴日去到叫左個椰子雞配淮山面
2022-02-10
2022-02-09 314 瀏覽
第一次試呢間,太耐冇行葵廣 應該新開? 今次係外賣自取,等左15-20分鐘左右就有得拎。外賣會分左3兜: 分別係湯,肉同麵/飯都只係收左$1外賣盒🤣 食既係砂鍋花膠雞湯翅,呢個價錢有花膠食算係咁,唔會覺得俾人呃左咁😂啲雞既份量都ok但係啲雞有啲紅,未熟晒!明白嫩啲好食啲,但咁生真係唔敢食,最後自己整返熟先敢食👉🏻希望廚房會留意另外,湯底唔錯呀,清清地冇乜油,好飲!相信餐廳有隔左油先俾客。下次幫襯會再試下其他野,希望疫情快啲完可以堂食食得安心啲!*不過冇影到相*
第一次試呢間,太耐冇行葵廣 應該新開?
今次係外賣自取,等左15-20分鐘左右就有得拎。
外賣會分左3兜: 分別係湯,肉同麵/飯
都只係收左$1外賣盒🤣
食既係砂鍋花膠雞湯翅,
呢個價錢有花膠食算係咁,
唔會覺得俾人呃左咁😂
啲雞既份量都ok
但係啲雞有啲紅,未熟晒!
明白嫩啲好食啲,但咁生真係唔敢食,
最後自己整返熟先敢食👉🏻希望廚房會留意
另外,湯底唔錯呀,清清地冇乜油,好飲!
相信餐廳有隔左油先俾客。
下次幫襯會再試下其他野,希望疫情快啲完可以堂食食得安心啲!

*不過冇影到相*

2022-02-09
15 分鐘 (外賣自取)
  • 砂鍋花膠雞湯翅
係香港如果要搵一個點最似台灣夜市既,我一定會揀葵廣!食玩買逛完全聚集係一個商場入面,每一次黎都有好爽既感覺食店又多又似但係胃就得一個,唯有等勞蘇食幫手走馬看花一下!(頭盔:食量有限,每間試既款式唔好,盡做)湯雞,其實同葵廣一般食野幾唔同,坐低食花膠,貴價野,又飽,但店實在吸引,餐牌都好正要試下勞蘇食推介 —— 砂鍋花膠雞湯翅終於揀左依個,配紅薯粉,上枱完全完美,一睇就知足料,又香又吸引砂鍋正,識試梗試湯先,花膠雞湯,少少膠,好鮮甜既味道愈飲愈想飲,完全味精free雞味正,雞肉香滑好味,花膠好大塊,配埋湯好正好好味,完勝溏心醉蛋,只係加$10就有一隻,仲分左兩個半隻上,好好好好好正賣相一流,好大酒香,一食醉左酒濃味美,相當好味紅油花膠魚翅餃,好特別既小食,薄皮,味道好正,紅油都正,麻辣味好爽,相當好既小食如果唔係要再掃葵廣,我一定係依度食飽飽好正好正既餐廳,高質,好味,性價比高,食過最正既花膠餐廳之一點都預返個胃俾佢唔該絶對唔係平民食堂,係超高質#我愛花膠#無味精都好足味就係贏
係香港如果要搵一個點最似台灣夜市既,我一定會揀葵廣!
食玩買逛完全聚集係一個商場入面,每一次黎都有好爽既感覺
食店又多又似但係胃就得一個,唯有等勞蘇食幫手走馬看花一下!
(頭盔:食量有限,每間試既款式唔好,盡做)

要試下

勞蘇食推介 —— 砂鍋花膠雞湯翅
砂鍋正,識試梗試湯先,花膠雞湯,少少膠,好鮮甜既味道
愈飲愈想飲,完全味精free
雞味正,雞肉香滑好味,花膠好大塊,配埋湯好正好好味,完勝

砂鍋花膠雞湯翅紅薯粉

砂鍋花膠

砂鍋花膠雞湯

賣相一流,好大酒香,一食醉左
酒濃味美,相當好味

溏心醉蛋

紅油花膠魚翅餃

如果唔係要再掃葵廣,我一定係依度食飽飽
點都預返個胃俾佢唔該
絶對唔係平民食堂,係超高質

#我愛花膠
#無味精都好足味就係贏
砂鍋花膠雞湯翅紅薯粉
砂鍋花膠
砂鍋花膠雞湯
溏心醉蛋
2022-01-12 263 瀏覽
出面收銀個tb態度勁差本身以為係自己太敏感點知上嚟openrice見到好多人都話呢間嘅staff態度好差睇嚟完全冇改善到再改善唔到遲早冇人嚟食Poor experience!
出面收銀個tb態度勁差
本身以為係自己太敏感
睇嚟完全冇改善到
再改善唔到遲早冇人嚟食
Poor experience!
2022-01-04 296 瀏覽
兩點黎到好彩唔駛等位之後見都要等呀店子係小店座位唔駛好多但都坐得OK既唔算好迫呀點左~沙薑雞椎山麵第一次食淮山麵望落少少似幼麵食落個質感無咁爽但都OK呀我自己幾鍾意呀沙薑雞幾入味雞肉偏滑雖然湯底無揀咩特別湯但唔會好淡~雞煲翅刀削麵刀削麵唔算好煙UN但唔差呀可以一試呀朋友話翅都搵到幾次唔算好少果隻雞湯無得彈呀朋友相當讚
兩點黎到好彩唔駛等位

雞湯無得彈呀
朋友相當讚
2022-01-01
2021-12-30 201 瀏覽
今日12月12日啱啱食完,之前食過幾次都好好味,今日超級難食,仲要個湯無味!有個帶帽既員工態度勁差,另外係門口俾錢時個呀叔黑口黑面好似欠左佢咁,以後唔會再幫襯囉!
砂鍋花膠雞湯翅銀針粉(走翅) $78砂鍋姬松茸蟲草花螺頭花菇雞湯粉絲 $75葵涌廣場出名多嘢食,尤其香口野不過今日想食下啲滋補嘢YY 見到有銀針粉即刻雙眼發光🤩真係唔係好多地方有得食兩個湯底有屋企的味道!好濃郁但無味精花膠同雞都好足料仲有滿滿的骨膠原😻湯飲完仲會拈住個咀仔添💋🤣回頭指數: 😋😋😋😋好想再嚟試吓其他湯#hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodielife #hkfoodpic #foodporn #hkrestaurant #852foodie #吃貨 #吃貨人生 #香港美食 #推介美食 #打卡 #食好西 #支持小店 #誓要食盡天下美食 #葵芳美食
砂鍋花膠雞湯翅銀針粉(走翅) $78
砂鍋姬松茸蟲草花螺頭花菇雞湯粉絲 $75

葵涌廣場出名多嘢食,尤其香口野
不過今日想食下啲滋補嘢
湯飲完仲會拈住個咀仔添💋🤣

回頭指數: 😋😋😋😋
好想再嚟試吓其他湯

砂鍋姬松茸蟲草花螺頭花菇雞湯粉絲
砂鍋花膠雞湯翅銀針粉(走翅)
砂鍋姬松茸蟲草花螺頭花菇雞湯粉絲
砂鍋花膠雞湯翅銀針粉(走翅)