2022-10-05 717 瀏覽
食店所在地點不算方便 在九龍灣商廈內紅日即興遲book都有位 估計同個地點有關晚市火鍋係好乾淨企理散叫的食物基本上都係新鮮叫咗肥牛 桂花蚌其他都是普通食物如雜菜籃、蜂巢豆腐、手打丸、芋頭、餐肉等等,另外叫咗兩渣竹蔗水肥牛好食 不過一份四百幾蚊我地兩個人 叫半份其他種類食物份量都ok正常係會飽湯底就一般我哋d 叫左清湯 /麻辣鴛鴦鍋但個麻辣無咩味 少少失望埋單4百幾一個唔算平但如果要坐得疏落 唔太嘈 同埋要乾淨就好合適
食店所在地點不算方便 在九龍灣商廈內

但如果要坐得疏落 唔太嘈 同埋要乾淨
就好合適

• 手切肥牛
2022-07-14 1028 瀏覽
😎九龍灣高銀中心有好幾間比較精緻既餐廳,🍚而其中呢間係專食粥粉麵飯同火鍋,今次午餐時分就黎睇睇佢有咩好食先!😯🥩XO醬安格斯牛肉炒河($138)🥩🤩牛河賣相唔錯,佢用上高質牛肉,🍳味道香濃又夠鍋氣,但食到最後有一小攤油就扣左少少分啦🛢🥢黃沙豬潤腸粉($46)🥢😍呢碟腸粉相當有驚喜,豬潤咬落有彈性,👏🏻生熟程度啱啱好,且味道濃郁。🤓而腸粉雖然比較黏口,但整體黎講都值得再叫!😉🐷南乳豬手撈麵($78)🐷😬佢有三大塊豬手,燜得夠淋又夠入味,🦷唔需要點咬舊肉或者皮就出黎,配埋個麵食正啊!👅🐔香脆南乳雞翼($78)🐔🐠生滾魚腩粥($78)🐠🐮柱侯牛腩牛筋麵($63)🐮🍜鮮蝦雲吞麵(小)($48)🍜🍐南北杏燉雪梨($48)🍐😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————😎There are a few exquisite restaurants in Goldin Financial Global Centre, and this Chinese style restaurant mainly serve 🍚 congee,

🥩XO醬安格斯牛肉炒河($138)🥩

🥢黃沙豬潤腸粉($46)🥢

🐷南乳豬手撈麵($78)🐷

🐔香脆南乳雞翼($78)🐔

🐠生滾魚腩粥($78)🐠

🐮柱侯牛腩牛筋麵($63)🐮

🍜鮮蝦雲吞麵(小)($48)🍜
🍐南北杏燉雪梨($48)🍐

😎There are a few exquisite restaurants in Goldin Financial Global Centre, and this Chinese style restaurant mainly serve 🍚 congee, rice, noodle and hot pot, we go in lunch hour and see what we can get!😯

🥩Stir-fried rice noodle, Angus beef slice, XO sauce ($138)🥩
🤩The rice noodle looks good and the Angus beef is of high quality, the dish is tasty and palatable! 🍳But then it’s a bit greasy at the end, so some points have to be deducted from this noodle🛢

🥢Rice noodle roll pork liver ($46)🥢
😍This is surprising delicious and the pork liver is 👏🏻springy, well-cooked and taste rich. 🤓Though the rice noodle is a bit too sticky, it doesn’t affect its taste and still worth a try!😉

🐷Dried noodle, pork knuckle, red fermented bean curd ($78)🐷
😬There are 3 big pieces of pork knuckles, they are very soft and tender, 🦷 which do not require you to chew hard, and it’s nicely match with the noodle!👅

🐔Deep-fried chicken wing, red fermented bean curd ($78)🐔
🐠Congee, fish head, ginger, spring onion ($78)🐠
🐮Dried noodle, beef brisket, chu-hou sauce ($63)🐮
🍜Noodle in soup, shrimp wanton (small) ($48)🍜
🍐Double-boiled pear, almond ($48)🍐

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2021-11-27 2003 瀏覽
天氣涼涼地,中午想食碗粥,結果係令人失望嘅。出品唔會話難食,但真係好普通,性價比低。咁忙冇招呼冇笑容就梗係必然㗎啦,但係有個廚房好得閒喺樓面度行嚟行去師傅果然係師傅
天氣涼涼地,中午想食碗粥,結果係令人失望嘅

出品唔會話難食,但真係好普通,性價比低
師傅果然係師傅
2021-11-26
2021-10-19 2253 瀏覽
餐廳空間闊落,環境舒適唔嘈雜,食物好吃,價錢跟鄰近中式酒樓相差不大(不過江南庭敍無點心供應)。此處屬C類餐廳,一枱可坐多於4人,適合小聚😉 整體而言很滿意,高度推介👍🏽以為豬膶腸粉口感會好腍,估唔到係爽脆口感,味道唔腥,出乎意料地好食,有驚喜!小食點了南乳炸雞翼,口感酥脆👍🏽南乳豬手撈麵,豬手炆得軟腍,口感夠滑牛腩牛筋湯麵唔錯生滾魚腩粥,魚腩幾滑,魚腩熬成嘅粥底充滿魚嘅鮮甜味😋乾炒牛河食得多,XO醬安格斯牛肉炒河比較少食😆 鑊氣都夠,牛肉亦鮮味👍🏽

黃沙豬膶腸粉

小食點了南乳炸雞翼,口感酥脆👍🏽
南乳炸雞翼

南乳豬手撈麵,豬手炆得軟腍,口感夠滑
南乳豬手撈麵

牛腩牛筋湯麵唔錯
牛腩牛筋湯麵

生滾魚腩粥,魚腩幾滑,魚腩熬成嘅粥底充滿魚嘅鮮甜味😋
生滾魚腩粥

牛腩牛筋湯麵
生滾魚腩粥
XO醬安格斯牛肉炒河
2021-10-10 1577 瀏覽
這裡曾經是我們多年最喜愛的粥麵餐廳,油條、粥品、手打肉丸等等都比外面的店鋪好吃,老闆是食家比較講究水準。火鍋也不錯,用料新鮮,值得讚賞!不過,服務方面卻極為可笑,這次點了半碟手切肥牛,埋單竟然waiter竟硬說我們點的是貴88元的安格斯肥牛,還懷疑我們知道是貴牛肉卻照食!被佢激死,自己送錯牛肉而怪食客…恕我無知我真的只懂分牛肉同豬肉,但手切肥牛和安格斯我真的不懂!食飯仲要被waiter鬧,以後不敢去了。
2021-10-10
  • 稻庭烏冬
  • 蔥花蝦米炸兩腸粉
  • 手打四寶丸
2021-07-12 2098 瀏覽
中午12點25分叫外賣, 12點45分對自取但發現漏單.收銀立即再開一張新單, 但等到1點12分都未有.再三追趕下先至再幫你跟進.限聚之下唔係算多枱, 目測七八張枱有客.奈何店中收銀,傳菜也亦只有三人. 導致等位/外賣/ 收銀/ 輪候者埸面混亂.
中午12點25分叫外賣, 12點45分對自取但發現漏單.
收銀立即再開一張新單, 但等到1點12分都未有.
再三追趕下先至再幫你跟進.

限聚之下唔係算多枱, 目測七八張枱有客.
奈何店中收銀,傳菜也亦只有三人.
導致等位/外賣/ 收銀/ 輪候者埸面混亂.
外賣自取
2021-05-31 2524 瀏覽
平時lunch黎都係食下粥粉麵飯等等,都有開質素既,見佢宜家做埋邊爐就試一試!由於叫咗太多款野食,唔特別逐樣講,今次只講幾款推介必食既打邊爐嘅野食!1️⃣蕃茄排骨湯底濃濃既蕃茄味!好好味呀!依家仲有半價優惠!2️⃣黑豚肉一口落去個豚肉味出曬黎!3️⃣蝦滑呢個係必食推介!超級爽口彈牙!4️⃣豬潤保持一貫高質水準!💟總結:食物就真係幾高質嘅!不過服務就麻麻,問咗我幾次飲咩茶都仲要送錯。唔住叫佢,佢又只會示意記咗你,但唔會講一句說話。最後提咗佢要用折扣優惠,佢答完好,都係計錯數,建議埋單果陣check 吓會比較好🤓

1️⃣蕃茄排骨湯底
濃濃既蕃茄味!好好味呀!依家仲有半價優惠!
2️⃣黑豚肉
一口落去個豚肉味出曬黎!
3️⃣蝦滑
呢個係必食推介!超級爽口彈牙!
4️⃣豬潤
保持一貫高質水準!

2021-05-30 1506 瀏覽
餐廳位於高銀金融大廈,從外表可見已經知道消費不低🏤看了幾家餐廳後最後來到相對便宜的江南庭叙。整間佈置以木色為主,四周牆身也是木邊,窗户用藤作簾添加涼感,座位也算舒服,適合商務客户。 🤔聽著名字像是吃精緻小菜的地方,進來後看一看菜單卻有點驚訝,因為午膳時是主打粥飯粉麵,晚餐時就主打火鍋,吸引了一試出品。 荔灣艇仔粥 $58 6.5/10首先一定要試一下粥,艇仔粥材料豐富,考功夫的粥品,師傅要控制火喉令每樣材料不會過熟。這個粥也算足料,每口也能吃到材料,但材料烹煮時間可能略久,味道較淡,粥底綿密濃稠,有飽足感🤭 蔥花蝦米炸兩腸粉 $56 7/10頗有驚喜😝這個價錢肯定是即叫即製,上桌時已嗅到蝦米香氣。腸粉皮晶瑩剔透,緊緊包裹著香脆油條,油條沒有過量油膩感。 乾炒牛河 $118 6/10大量牛肉🐮但比較偏韌,肉味亦不算突出。要讚的是鑊氣十足,醬汁調味不錯,每條河粉都有上色惹味。 🍗炸南乳豬手拼香脆南乳雞翼 $128 7/10本來想了很久選擇吃豬手還是雞翼,幸好服務員來表示可以選擇雙拼,各有4隻就恰好與同行朋友分食。南乳味鎖在了表皮裏面,一咬開就爆發出來,炸的時候油量控制剛好,沒有油溢感覺。豬

荔灣艇仔粥 $58 6.5/10

蔥花蝦米炸兩腸粉 $56 7/10
蔥花蝦米炸兩腸粉

乾炒牛河 $118 6/10
乾炒牛河

🍗炸南乳豬手拼香脆南乳雞翼 $128 7/10
本來想了很久選擇吃豬手還是雞翼,幸好服務員來表示可以選擇雙拼,各有4隻就恰好與同行朋友分食。南乳味鎖在了表皮裏面,一咬開就爆發出來,炸的時候油量控制剛好,沒有油溢感覺。豬手有著滿滿膠質更勝一籌☝
炸南乳豬手拼香脆南乳雞翼

2021-05-26
蔥花蝦米炸兩腸粉
炸南乳豬手拼香脆南乳雞翼
2021-05-08 1351 瀏覽
睇左食評見到都話質素唔差就同屋企人食母親節飯,見到餐牌推介冬瓜鴨湯底同花膠雞湯底各一鍋,個湯底黎到完全冇味,顏色就好似清水一樣,第一次出街打邊爐遇到冇味嘅湯底,完全唔係煲好老火湯嘅味道/顏色,根本就係清水,食物都係一般,真心唔推介,牛肉4百幾蚊一份,只係普通質素,唔值這個價錢!人均消費$500左右,係沒有點任何海鮮/任何酒精飲品,服務質素都係一般,坦白講任食嘅質素都不如,餐廳地下感覺係痴痴立立完全唔舒服
2021-04-18 1399 瀏覽
花家姐介紹呢打邊爐,地點有d隔涉,加埋今日係星期日冇shuttle bus由德福去,所以我哋搭的士去。去到即刻叫個蕃茄排骨湯底先,再叫手切牛半份,手打四寶丸,韮菜餃,黑豚肉眼,肉眼筋,桶蠔,鮮枝竹,牛肉丸,篙荀同油墨菜加埋兩杯啤酒~人生第一次食桶蠔,本身唔係好想食但佢勁大隻,花家姐又話佢d frds都勁贊桶蠔,咁就試一隻喇~嘩,好好味呀~~好滑,好肥美仲一d都唔腥。手切牛肉同牛肉丸牛肉味好濃,好好味呀花爸爸同花家姐話豬腳筋都好好味,我冇食唔知~其他食材都唔錯。不過下次再唻應該會叫清湯底,因為本身d食材唔錯,清湯底可以再令食材d味再出d。餐廳通風應該好唔錯加上樓底夠高,食完成餐邊爐個身一d邊爐味都冇
,好好味呀~~好滑,好肥美仲一d都唔腥。

手切牛肉同牛肉丸牛肉味好濃,好好味呀

第一次見700ml啤酒杯
2021-04-18
用餐優惠
優惠券
第一次見700ml啤酒杯
  • 手切肥牛
  • 桶蠔
2021-02-19 1862 瀏覽
在Le Pan樓上的江南庭敘, 以為是主打蘇滬菜的餐廳, 但菜式是粵式麵食和港式火鍋, 與”江南”這兩集字沾不上邊, 反而似是Hi-End版的盛記. 午市麵食不太便宜, 八十多元的牛腩撈麵份量不少, 牛腩鹵得入味, 味道偏甜, 筋膜口感彈牙但肉質有點死實, 麵條鹼水味有點重, 如此價錢不太實惠.晚市的火鍋定價反而相對商宜, 湯底半價而火鍋配料也有八五折. 基本的沙嗲湯底香甜而有花生香味, 雖沒有如方榮記的濃厚但味逼天然. 特別欣賞其本地手切牛的肉香和油花, 手打牛肉丸如山竹牛肉球的味道與口感, 還有桶蠔的在煮熟前後的體型龐大. 晚市較為平靜的氣氛, 再加上大氣的裝橫, 是喜歡火鍋但又享受與友人舒服地交談的好選擇.

2020-12-13 1574 瀏覽
啱啱宣佈準備暫停晚餐,我哋就即刻訂位分兩枱食返個打邊爐因為天氣涼涼地,又好耐冇一齊食飯,就算分兩台都好啦!這裏地方寬敞, 服務員非常細心及專業,而且食物質素非常之高及新鮮佢哋推介嘅手切肥牛一定要試而黑豚肉眼,不過不失!另外海鮮方面,有魷魚丶桂花蚌及白鱔片一定要試,非常新鮮,尤其是我不吃魚或鱔(怕骨的我)竟然有驚喜因為好新鮮而且冇骨!至於喜歡響鈴嘅我,覺得不夠脆!另外水餃及雲吞,非常新鮮爽口,值得推介至於手打丸就一般!但湯底值得一讚,用料非常十足雖然要分兩台食,但已經好滿足可以交換一啲食材,湯底就要比多一份😝不過叫咗兩個鴛鴦鍋就變咗有四個湯啊
啱啱宣佈準備暫停晚餐,我哋就即刻訂位分兩枱食返個打邊爐
佢哋推介嘅手切肥牛一定要試
至於手打丸就一般!但湯底值得一讚,用料非常十足
2020-12-08
  • 招牌鴛鴦鍋
  • 金牌手切肥牛
  • 白鱔片
  • 鮮蝦水餃
  • 鮮魷魚
2020-12-01 1180 瀏覽
放工約左幾位朋友去呢度食個hot pot dinner,好耐無食過,超掛住呢度既湯底,食前幾日係Openrice app 訂左位,網上訂位有75折,好抵呀。今次揀左麻辣及清湯火鍋,前幾次都係食沙嗲湯底,呢度既沙嗲及蕃茄湯底好正,簡直令人回味🤤4個人點左幾碟火鍋配料:手切牛(全份)、桶蠔、雲吞、黑豚豬肉片、響鈴、手打四寶丸、午餐肉、萵苣、蔬菜拼盤,以及炸魚皮😚我次次食呢啲蠔好怕腥和肚痾,除咗生蠔另計😂呢度既桶蠔好大驚喜,大大隻之餘,啖啖肉,仲要一d都唔腥👍🏻真係有匙羹咁大隻手切牛好美味,雪花紋好平均,一點都唔肥。日本黑豚豬肉眼花,幾靚,食落唔硬,味道不錯!! 手打四寶丸,唔知由咩時候開始,我中意食手打多過食全粒多d,就係中意食佢既刀工午餐肉好多人話打邊爐必吃,我自己就麻麻😂響鈴新鮮炸起,浸5秒,食得啦打邊爐只要食材新鮮,唔洗點落調味料,清水白𤆥已經好好味😋好耐無聚過,希望疫情快D完,可以約多D朋友食飯啦!
麻辣及清湯

炸魚皮
手工餃子

桶蠔
美國桶蠔

真係有匙羹咁大隻

手切牛好美味,雪花紋好平均,一點都唔肥。

日本黑豚豬肉眼花,幾靚,食落唔硬,味道不錯!!
日本黑豚肉眼

午餐肉好多人話打邊爐必吃,我自己就麻麻😂
午餐肉

響鈴新鮮炸起,浸5秒,食得啦

響鈴

題外話/補充資料: 呢間餐廳設有免費穿梭巴士由九龍灣港鐵站開出至餐廳,車程約10分鐘左右,至晚上8時,去得夜朋友,也可選擇行到啟德站,食飽散下步約8-15分鐘就到啦,泊車免費,環境清清地,舒適環境!
2020-11-26
美國桶蠔
日本黑豚肉眼
響鈴
2020-09-26 1954 瀏覽
平時打邊爐都係夜晚多,喺OpenRice book有六八折,鴛鴦鍋有半價,忍唔住午飯都要嚟過打邊爐!嚟過江南庭敘有十次八次,粥粉麵飯嘅水準一路保持得好好,之前都試過一次喺度打邊爐,已經覺得佢嘅用料新鮮,手工精緻,刀法凌厲,有口感,有鮮味,食完唔會好口渴,今次有優惠,食得更加暢快,地方環境整潔舒適,服務亦都唔錯,餐廳裏面嘅廁所維修緊,要行多兩步出返去用大廈嘅廁所,不過都唔係太大問題,另外剛開始嘅時候有少少阻滯,就係個鴛鴦鍋等咗好耐先至滾,唔知係個電磁爐唔夠力,抑或係煲湯太大,差唔多由頭開始煲,其實可以喺廚房搵個勁啲嘅火爐煲到六七成熱,先至放上枱,就唔使等到頸都長囉😆。整體上好滿足,啱啱喺OpenRice又make左另外一個booking囉🤗,到時再烚過!

蔥花蝦米炸兩
手切肥牛(半份)
豬潤
手打鮮蝦滑
手打四寶丸
韭菜餃
鮮魷魚
芋絲
2020-09-26
蔥花蝦米炸兩
手切肥牛(半份)
豬潤
手打鮮蝦滑
手打四寶丸
鮮魷魚
芋絲
2020-06-07 3003 瀏覽
公司係九龍灣EMax附近,附近嘅茶記多不勝數,但想搵間正經啲,豪氣一下就冇乜選擇😂 今日跟住同事嚟到高銀大廈食lunch,試吓啲好嘢食😂 佢哋話依間餐廳已經係高銀大廈入邊價錢最親民嘅一間。餐廳裝修好華麗,啲座位都好寬躺。佢地有個海鮮喇沙套餐($68)仲可以加$28有原個椰青!見到有幾台人客都有叫好吸引。因為我哋一行五人,所以就直接叫咗個海鮮粥四人餐,另加個豉油王炒麵。個4人餐所以用料都好足,而且樣樣都係水準之上!個餐包左:鮑魚粥: 個粥一撈起就見到一細隻原隻鮑魚同好多肉片,啲白粥煮得好綿好綿,鮑魚咬落lum得黎又有少少彈牙👍🏻 好高質👍🏻炸兩腸粉: 好脆個皮超薄南乳豬手,南乳雞翼:個豬手整到好lum好香😍

炸兩腸粉: 好脆個皮超薄

南乳豬手,南乳雞翼:個豬手整到好lum好香😍