2024-04-26 0 瀏覽
其實食過幾次, 都係好普通既餃子麵, 去得都係貪佢近我住既地方同埋食幾次D碗/餐具感覺都唔係咁乾淨, 所以我再去都係叫 外賣BTW件事就兩年前左右有次行過見到, 打算買個外賣, 行入去見到唯一一個唔知係老闆定員工既人, 係到同客傾緊計, (唔係落緊單, 只係吹緊佢地用咩麵/邊個地方既口味之類) 我企係門口望住佢吹, 吹左十分鐘都唔理我, 我心諗都唔係做生意, 冇出聲打算轉頭走「喂!」個員工叫我, 「食咩呀!」我望左佢一眼, 我繼續走「走囉, 咪手然食~」非常好, 永不幫襯

BTW件事就兩年前左右

「喂!」個員工叫我, 「食咩呀!」

我望左佢一眼, 我繼續走

「走囉, 咪手然食~」

非常好, 永不幫襯
2022-09-01
2024-03-19 159 瀏覽
上年暑假嘅時候,同朋友行中上環聚舊,期間搵咗間餃子店落腳食lunch 😎🥟 雞肉冬菇木耳餃 (重慶酸辣湯) 😋😋😋😋由於之後仲會同朋友周圍食,所以叫咗淨餃,兼揀小辣嘅酸辣湯底~ 依度嘅餃子有小編嘅食指👆🏻咁長身,餡料大致同坊間食到嘅差唔多~ 餃子皮厚薄適中,內裡嘅冬菇味香、木耳少少爽脆,雞肉正常發揮 😊 酸辣湯唔多酸,微微地嘅辣味配餃子食係惹味啲~ 😉午餐 💵 約港幣$50/人💁🏻‍♀️ 小編第二次同朋友嚟食,同上次嘅水準差唔多~算係區內幾抵食嘅店舖 (其實5隻餃配麵或米線🍜仲抵食),地方約有廿個座位,企企理理 😌 鄰近上環港鐵站,食完可以一路行返上古董街繼續漫遊~🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

🥟 雞肉冬菇木耳餃 (重慶酸辣湯) 😋😋😋😋

午餐 💵 約港幣$50/人

2023-07-21
2024-01-03 489 瀏覽
講真,進到這家餃子店時我無乜大期待,但嘗咗佢哋嘅餃子後,我食指大動!先講講嗰個鮮肉雲耳椰菜餃,個皮彈牙得嚟唔會太厚,裏面嘅餡料又多得黎又實在,雲耳跟椰菜嘅搭配出乎意料地夠晒爽口,食落去真係鮮味滿分。話說返,佢哋個鮮肉紫菜餃,簡直是人間美味啊!紫菜嘅海味配上嗲嗲嘅豬肉餡,每啖咬落都足足嘅滿足,而且隻隻都咁大隻,幾乎係小飽唔到,大飽剛好嘅範圍。😮✨另一寵兒就係佢嘅鮮肉白菜餃配米線。嗰碗花膠豬骨湯底夠香,入口暖笠笠,正喎!米線滑溜溜,同厚實嘅餃子皮相得益彰。雖然白菜餃無紫菜嗰款咁出彩,但都算係差不多,叫人想一試再試。最後,我唔得唔講返嗰煎餃加豆瓣醬,係辣椒控嘅我食落真係停唔到口,啖啖餡肉,啖啖精華。整體來講,這家餃子店既舒服又得意,滿足到我呢啲對食有要求嘅食客,真心推介!👍🥢🍲

2023-12-18 381 瀏覽
我只是來用餐,無必要來受氣。😓我帶著小朋友第一次步進這小店已被無禮對待,明明店入面很多位,卻被要求我跟小朋友坐門口附近,放了很多雜物的枱。😵‍💫不知是老闆還是員工,男的女的都很無禮貌。😩只想問一句湯底有什麼選擇,女的員工只想敷衍落單,完全不想解答任何問題。😢餃子質素很差,皮厚,感覺到店主無心製作,完全想不到要再幫襯的理由。🤮亦不會推介任何人來這餃子店,照錢買難受。🙅‍♀️🙅🙅‍♂️
我只是來用餐,無必要來受氣。😓
不知是老闆還是員工,男的女的都很無禮貌。😩
亦不會推介任何人來這餃子店,照錢買難受。🙅‍♀️🙅🙅‍♂️
2023-11-07 505 瀏覽
嚟上環呢到唔知食咩好,又想食啲平民美食,經過呢間餃子舖,見到佢話花膠淮山豬骨湯好似好養生咁,決定食下先!鮮肉白菜餃 淨餃8隻HK$50湯底好味,好清甜!白菜餃有驚喜,食落去個餡料菜嘅比例比肉多,唔會滯,感覺健康啲~上湯時菜HK$18今日個時菜係生菜,雖然話用上湯煮熱,但係啲生菜完全係冇味嘅,亦冇蠔油果啲比客人點~酸辣土豆絲HK$23土豆絲切得好細,一絲一絲咁,但食落得少少酸味,冇乜辣味同咸味,令人非常失望~

鮮肉白菜餃 淨餃8隻HK$50

上湯時菜HK$18

酸辣土豆絲HK$23

2023-10-29
  • 鮮肉白菜餃
2023-09-03 667 瀏覽
以前喺上環返工,成日都會嚟食呢間餃子店,佢主打嘅係用花膠湯底熬湯,仲要有兩隻大花膠俾你食,再配大大隻啖啖肉嘅餃子,估計佢餃子嘅風格係北方餃子,因為皮比較厚,餃子比較大隻,入邊嘅餡好足料😀今日經過上環,所以特登都嚟重溫番呢一個回憶。點知佢而家已經冇咗花膠做配料,問咗店員,佢哋話湯底仍然係用花膠煲嘅,但係已經冇再配埋花膠比客人,因為成本上漲。今日飲啖湯發現燉湯已經冇以前咁濃郁,好似淡口左少少,叫咗四隻粟米餃,四隻韭菜餃,水餃依然大大隻好好味,但已經唔再係回憶入邊嗰一種好濃郁,花膠湯底味嘅餃子店了,有少少失望,但整體來講呢個價錢呢個質素,都推薦大家嚟一試

2023-08-07 549 瀏覽
鮮肉雲耳椰菜餃子x花膠淮山豬骨湯自家製餃子x無味精湯底,雖然餃子皮比較厚,但餃子既餡亦相當足料。鮮肉配搭雲耳及椰菜口感相當豐富多元化及爽口,再配花膠淮山豬骨湯整體非常養生。鐘意養生既朋友值得一試。鮮肉香辣餃子x重慶酸辣湯重慶酸辣湯底味道十分濃郁,好有四川風味。香辣既鮮肉餃配上重慶酸辣湯,提升整個餃子味道,令人食唔停口。❤️價錢:6/10❤️味道:7/10❤️服務:6/10永樂餃子店地址:上環禧利街21號地舖

鮮肉雲耳椰菜餃子x花膠淮山豬骨湯
鐘意養生既朋友值得一試。

鮮肉香辣餃子x重慶酸辣湯

重慶酸辣湯底味道十分濃郁,好有四川風味。

❤️價錢:6/10
❤️味道:7/10
❤️服務:6/10

永樂餃子店
地址:上環禧利街21號地舖
2023-07-25
2023-07-13 523 瀏覽
平時放工做運動前都食少少野,經過呢間餃子想試好耐,琴日終於試左。點了鮮肉椰菜木耳餃同小食炸雞翼。個湯底雖然過係花膠豬骨,但係個人覺得比較淡,而且餃子的味道一般,冇乜令我驚艷,但都唔算差。餃子size算大,但餃子皮有點厚,餡料的味道也不是很突出,整體感覺有點平淡。評分: /5而炸雞翼的味道略鹹,令我有d失望。不過,炸雞翼的外皮非常酥脆,內裡肉質算好嫩,口感令人滿意。評分: /5總體來說,這間餃子鋪的表現一般,沒有太多亮點。如果你只是想吃點簡單的小吃,可以考慮,但如果你期望高水準的餃子,或是各種創意口味的小吃, 可能需要去找其他地方。整體味道指數:😋😋😋/5性價比:💰💰💰/5環境:❤️❤️❤️/5服務:✅✅✅/5

點了鮮肉椰菜木耳餃同小食炸雞翼。

評分:

評分:

整體味道指數:😋😋😋/5
性價比:💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅/5

2023-06-24 558 瀏覽
前排放假去左上環行下, 行行下見到呢間餃子店, 我真係好鍾意食餃子, 即刻入去試下。本來我想叫我最鍾意既韮菜餃, 但見餐牌有個好特別既鮮肉咖啡薯仔餃, 我就改變主意試左呢個, 另外紫菜餃都好吸引, 可惜我唔食得紫菜, 所以迫我朋友叫, 咁我睇左當食左啦。黎到先試一口佢個花膠豬骨湯, 真係無味精既, 我清甜, 我鐘意。 而咖哩餃, 好香加上辣辣地好好味, 而我朋友食個紫菜餃, 佢話好特別紫菜好香。 不過餃子皮有點厚, 可能係北方餃子既關係啦。 不過我覺得食物唔錯, 但坐位上如果可能換d舒適d既櫈就好喇。 俾錢嗰時, 老闆同我講佢地星期日都開, 叫我得閒再黎幫襯喎

• 鮮肉咖哩薯仔餃
2023-06-01 491 瀏覽
上環夜晚好似真係冇咩野好食,好多café都關左門,可能淨係做返工客。咁岩今晚去上環買野,8點幾左右,就去左餃子店食。炸鮮肉紫菜餃拼鮮肉芝士餃 ($55)炸餃係好香口,不過真係好熱氣,所以叫左杯豆腐降下火。不過餃子就芝士味唔重,個炸皮就比較厚。鮮肉芝士湯餃 ($50)湯餃係豬骨湯,味道都OK,餃子都啖啖肉。不過如果多少少菜中和下就好啦。Overall份量都幾多架,叫一份都夠晒喇!店員仲好nice Tim!

炸鮮肉紫菜餃拼鮮肉芝士餃 ($55)

鮮肉芝士湯餃 ($50)

2023-05-25 357 瀏覽
作为一个北方人,第一次在香港吃过如此的饺子,点了3份,咬着牙吃了2个,能把饺子做成如此,可能不适合北方的我吧,太不适合了,第一次在openrice写评价,要不是忍不住,真的不会写
2023-05-10 361 瀏覽
又响禧利街搵食,呢間餃子响開飯都算多人like就走去試下。Size睇落都幾大隻,咬落就發現係皮很大塊,餡料唔小嘅,係塊皮太大啫,而且都算厚,厚得黎但又好淋,係烚得過火嗰種淋,幾明顯係烚定有人叫再翻熱嗰種。我叫嘅係韭菜豬肉餃,可能因為烚太耐味道流失咗,所以韭菜味肉味都欠奉。湯底有小許魚味,胡椒粉味,但咸味為主。整體其實有普通餃子質素嘅,不過以餃子為主打就未夠班。價錢都普普通通,唔平唔貴,整體我會比70分。
又响禧利街搵食,呢間餃子响開飯都算多人like就走去試下。

湯底有小許魚味,胡椒粉味,但咸味為主。
整體其實有普通餃子質素嘅,不過以餃子為主打就未夠班。
價錢都普普通通,唔平唔貴,整體我會比70分。
韭菜豬肉餃
曾經成日幫襯外賣,餃子店老闆都好好態度,但原來員工落錯單餃子店老闆就態度惡劣重鬧返客轉頭。今日lunch堂食,同枱友人本身嗌海鮮餃(貴過其他餃)點知嚟咗雙拼,一同老闆反映佢第一個反應係話賣晒海鮮餃所以轉咗俾我朋友🤯。(首先好明顯係落錯單但老闆唔認,其次賣晒唔同我講就轉隻平啲嘅俾我可以咁做生意㗎咩?!)之後落單個員工又死口唔認落錯重話返我哋轉頭,老闆突然大大聲鬧我同我朋友「咁你哋想點呀!」😦落錯單重惡人先告狀原來所謂嘅💛良心小店係咁嘅。我忍唔住問下咁而家可以點。正常餐廳落錯單都會講聲對唔住然後提供解決方法,點知老闆繼續大大聲指住我朋友鬧:「咁你都食咗啦!」我問老闆唔食又點知嚟錯,佢竟然轉身大大聲話「咁我點知你想點!我好忙㗎。」老闆鬧咗我同我朋友幾次問我哋想點,首先唔明點解餐廳落錯單唔係餐廳提供解決方案要個客諗,唔通我講咩你都接受?平時出街食飯餐廳落錯單都會換返啱,但老闆竟然話到明已經食咗唔會補返啱果隻餃,咁即係得返退錢可以揀,咁點解重要狂鬧我哋。😡計返原來只係爭果幾蚊,老闆最後退返幾蚊,唔明點解我哋要因為餐廳自己落錯單俾人鬧,打工仔連食個飯都要受餐廳氣🤬🤬真係慘過食十舊屎。我同我朋友都😦

我同我朋友都😦明明我哋兩個女仔好好態度同老闆反映落錯單唔明點解要換來咁嘅待遇,老闆講咗好幾次我朋友食咗,我哋又唔係西客想唔俾錢,本身嗌到成枱食物都無晒胃口。🤮
2023-05-04
2023-04-17 394 瀏覽
Lunch 好想食餃子,就去左上環的永樂餃子店,lunch時間唔洗排隊,嗌左5隻鮮肉白菜餃拼麵。麵係正正常常的,湯底無咩特別,係無味精的,食完無話狂飲水,好口渴咁。不過個人不喜歡餃子🥟餃子味道有點奇怪,唔太好吃。個人認為餃子皮不太厚,但肉餡味道些少奇怪,佢唔係唔鮮或都有臭味,食落有啲似杏仁霜味!?(個人不喜歡食杏仁霜的)好奇係用左咩調味😂😂餃子店價格係中上環區相對便宜,餃子口味就不太適合我了。

餃子店價格係中上環區相對便宜,餃子口味就不太適合我了。
2023-04-12
2023-04-01 346 瀏覽
未去過咁差的地方, 而且,實際情況係完全相反1) 服務極差, 態度惡劣,趕客趕客趕客!!!! 非繁忙時間未坐滿情況下,也在你坐下後,在等待黑面服務員落單, 服務員 黑面強行要你調位2) 花膠湯淡而無味,完全冇味道3) 餃子size算大,  餃子皮也非常的大,皮又硬又厚,而且多出很多皮總結,附近大把地方選擇,為什麼要去一間又唔好食, 又要受氣的店舖食,真係冇下次,backlisted,無野食都唔會再去食
未去過咁差的地方, 而且,實際情況係完全相反
2) 花膠湯淡而無味,完全冇味道
2023-03-28