2021-04-26 30 瀏覽
心血來潮和友人收工去飲夜茶🍵估唔到食物質素不錯 服務態度仲好好😁🐷🐷🐷三隻小豬 (黃金流沙包)三隻得意小豬係籠上呈現,造型夠哂可愛不在話下,咬開第一啖真係好驚喜😍因為真係有流沙的效果,而加好少酒樓可以食到,好抵讚👍味道仲要適中唔會好甜。🐽黃金小豬麥造型夠哂3D尤其🐽位置整得好細緻出位😂口感外層似煎堆煙煙韌韌,入面係滿滿的紫薯涵食完有點膩😅盆滿缽滿(鴛鴦蝦餃,鮑魚鳳眼餃,香芹金魚餃, 黃金千層糕 共八件)黑白蝦餃賣相反差夠特別,皮薄多涵啖啖蝦肉😏 不過最吸睛都莫過於香芹金魚餃,造型十分細緻金魚身真係有金漆的效果😃最抵死係金魚嘴👄都整得好似好盞鬼😂,最名貴當然係鮑魚鳳👀餃啦, 中間仲夾住蘆筍拼埋一齊食味道好夾😎 最後黃金千層糕用❤的造型夠哂心思味道唔太甜,整體味道唔錯一籃紫外層紫色的酥皮內層係蕃薯涵,食落有鬆脆的口感,內層的涵好足甜而不膩😋齒頰榴香聽個名都知同榴槤有關,外型方面店主話專登設計一個榴槤模具去製作這款甜品,真係睇得出佢地的心思,好抵讚👍 其實佢係用貓山王榴槤整的奶凍來的,聞落雖然沒有榴槤味,但食落真心有好香濃的榴槤味,建議榴槤迷一定要食😏馬友咸魚肉餅籠仔蒸飯一遞上來已傳內陣陣咸

🐷🐷🐷三隻小豬 (黃金流沙包)

🐽黃金小豬麥

一籃紫

齒頰榴香

馬友咸魚肉餅籠仔蒸飯
一遞上來已傳內陣陣咸香味,未食已覺得會好惹味好開胃,當食第一啖肉餅已被佢吸引,因為肉餅入面有馬蹄粒食落會令肉餅口感更好,值得一讚係馬友味道冇相像中咸,唔會搶肉餅的味道👍

秘製醬皇蒸鳳爪
感覺沒有太大驚喜跟普通酒樓鳳爪的味道差不多😬

珍菌濃湯鮮竹卷
每一啖都食到材料的新鮮,尤其腐竹真係會食到黃豆味,🍄味道都好出雞肉好嫩滑😃

花膠海皇灌湯餃
外型真係有半個拳頭甘大,入面真係足料到不行實卜卜的,再將醋混入湯一齊食真係冇得輸😎湯底仲要堅係有花膠👍

🍲咖哩烏冬蒸土魷
土魷口感彈牙,食完都唔會黐牙但相比下烏冬味道有點遜色有種不太夾味的感覺😅

山竹安格斯牛肉球
因為小編唔食🐮所以以下食評由友人提供,牛肉好有鮮味,絕對唔似平時酒樓食開混入其他肉的感覺,肉汁又多沾喼汁一齊食仲會令鮮味提昇😋😋

餐廳裝潢
簡簡單單的中式設計比我感覺好舒服,我最欣賞的係餐廳的吊燈,因為佢係採用蒸籠來代替燈罩真係好夠創意好特別,另外值得一讚的係座位與座位之間好寛敞完全冇逼的感覺。

服務質素
店員服務質素好好,會悉心講解每道菜的涵料和特別之處,店員仲細心到見我們食物太多食唔切,怕食物凍了影響食物質素,竟然會安排部分食物放入廚房再蒸拎出來比我們食,這個舉動好貼心,好抵讚👍👍👍
2021-04-26 38 瀏覽
跟友人同佢個可愛女一齊係美乎公園玩左成日, 個可愛女唔捨得我, 所以我地就一齊去食埋晚餐位於美乎新邨入面, 門面幾光鮮, 我地都想食點心, 所以入左去環境乾淨整齊, 因為時間尚早, 所以入到去都冇咩人裝修具特色, 燈係點心籠黎, 幾有心思有好多好得意既點心, 我地叫左, 小朋友最開心另外都有唔少傳統的, 個個都岩食三隻小豬流沙包=$39D個上枱包保個個小朋友都鐘意, 實在太可愛了, 有D唔捨得食但食物就梗係扲黎食架啦! 食落就知唔係得個樣, 仲係好好味, 流沙包真係流的, 個感覺, 味道真係冇得比!金箔蝦餃皇-$36真心四隻大大隻既蝦餃皇只係$36真係算抵食, 仲要有金箔, 盡顯貴氣! 包薄得黎又夠煙靭, 蝦又大隻又彈牙燒賣-$34飲茶另一樣必叫當然就係燒賣, 超大粒, 性價比高, 各樣材料既比例好岩, 一啖放入口真係大滿足蒜香蝦春卷-$28小朋友梗係最鐘意食香口野, D個蒜香蝦春卷真係岩晒佢, 佢一個人就食左三件半條, 證明D個有幾香口, 而且入面既蝦又彈牙又鮮甜, 塞滿春卷裡, 良心食店呀!櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉滑滑嫩嫩既蝦腸粉入面, 鋪滿櫻花蝦, 已經有一種脆, 而個腸粉入面既脆皮,
跟友人同佢個可愛女一齊係美乎公園玩左成日,
個可愛女唔捨得我, 所以我地就一齊去食埋晚餐

環境乾淨整齊, 因為時間尚早, 所以入到去都冇咩人
裝修具特色, 燈係點心籠黎, 幾有心思

有好多好得意既點心, 我地叫左, 小朋友最開心
另外都有唔少傳統的, 個個都岩食

三隻小豬流沙包=$39

金箔蝦餃皇-$36

燒賣-$34

蒜香蝦春卷-$28

櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉

滑滑嫩嫩既蝦腸粉入面, 鋪滿櫻花蝦, 已經有一種脆, 而個腸粉入面既脆皮, 係另一種脆, 加上鮮腸, 個口感係極豐富, 超級得意!

日鵝夜鵝-$39

D個賣相都係好可愛, 而且個名好正, 我地都好鐘意, 其實係入面係榴槤黎, 榴槤控必叫, 榴槤又香又甜, 個外層又夠鬆軟, 唔錯既甜點

總結, 又好睇又好味, 又有創新, 用料又靚, 估唔到咁好味
2021-04-25
2021-04-26 32 瀏覽
太耐無得一班人飲茶,好掛住啲點心,見到呢間啲點心好精緻,所以去試下😍✨鯉躍龍門,係蝦餃既饀,食落鮮甜彈牙!大大粒好飽滿!而且真係整得好靚,仲加左啲金色係面,栩栩如生!✨三隻小豬,奶黃饀非常流心,十分邪惡🤤小心太熱會辣親呀!✨一籃紫,呢個係紫薯做既酥皮,入面係包住安納芋蕃薯蓉,非常香甜幼滑!造型真係成粒紫薯咁🙈✨另外亦叫左其他點心,叉燒腸、銀魚仔肉餅籠仔蒸飯、姬松茸螺頭燉雞湯,全部都唔錯,全部即叫即蒸,熱辣辣,水準不錯👍🏻✨最後甜品時間,十三幺!係班蘭椰汁糕,甜度剛剛好,幾順滑,為呢餐精緻點心畫上完美句號😚

✨三隻小豬,奶黃饀非常流心,十分邪惡🤤小心太熱會辣親呀!

2021-04-26 24 瀏覽
近期睇到唔少人講呢間點心店有啲可愛造型嘅點心身為鍾意打卡嘅港女就被吸引咗黎🤣🤣開頭仲以為係要飲早茶 原來晚市都有得食點心 仲要有優惠免加一😻我哋嗌咗幾款點心 全部都好有驚喜 同平時食開嘅連鎖點心外賣完全兩回事鯉躍龍門 $55金魚造型嘅香芹鮮蝦餃 鮮蝦大大隻 爽口彈牙餃皮晶瑩剔透 薄身軟熟 帶少少煙韌感一籃紫 $32紫薯酥好酥脆 好多層酥皮 內餡係蕃薯 甜蜜蜜~三隻小豬 $39好得意嘅豬仔流沙奶黃包🐽 一咬開奶黃即刻流哂出黎奶黃起哂沙 好香鹹蛋味 甜甜地 好正十三幺 $10/件麻雀造型嘅椰汁斑斕糕 好重椰汁味蟹籽黑毛豬燒賣 $34燒賣好爽口好彈牙 一啲都唔粉 仲好香菇味蜜汁叉燒腸粉 $28腸粉皮又薄又通透 好軟熟 仲好細心切咗 但份量就有啲少

近期睇到唔少人講呢間點心店有啲可愛造型嘅點心
身為鍾意打卡嘅港女就被吸引咗黎🤣🤣

鯉躍龍門 $55
金魚造型嘅香芹鮮蝦餃 鮮蝦大大隻 爽口彈牙
餃皮晶瑩剔透 薄身軟熟 帶少少煙韌感

一籃紫 $32
紫薯酥好酥脆 好多層酥皮 內餡係蕃薯 甜蜜蜜~

三隻小豬 $39

燒賣好爽口好彈牙 一啲都唔粉 仲好香菇味

蜜汁叉燒腸粉 $28
腸粉皮又薄又通透 好軟熟 仲好細心切咗 但份量就有啲少
2021-04-24 29 瀏覽
今日爸爸發板帶我去正點心飲早茶,較為傳統嘅爸爸,一般都只係我去傳統嘅大酒樓飲茶,最近佢聽佢朋友介紹話呢間正點心值得一試,竟然主動邀請我同佢一齊去試菜。我發現佢嘅點心真係同一般大酒樓嘅點心有啲唔同,我哋點左蘆筍鮑魚鳳眼餃,每一粒鳳眼餃上面都有一細粒鮑魚仔,飲個早茶都有鮑魚食,感覺超現實,鮑魚仔嘅口感亦唔會超硬,每粒口感恰到好處,咬得開亦有口勁。另外,我哋點左紙醉金迷流沙包,淨係個賣相已經好似喺包上面鋪上金箔咁,非常漂亮,咬開個包奶黃流沙慢慢流出,口感獨特。我同爸爸講,下次再食一定要嗌多幾個點心,款款有驚喜。

我同爸爸講,下次再食一定要嗌多幾個點心,款款有驚喜。
2021-04-24 54 瀏覽
今晚突然唔想食晚飯,想飲夜茶,知道美孚新邨開了一間食點心的餐廳,就和家人揸車去食點心😋金銀蒜海蝦籠仔蒸飯這個籠仔飯味道不錯,飯粒粒分明,連埋蝦一齊生蒸,蝦的鮮味滲晒入飯度,一打開鮮味香濃,加埋豉油撈飯食得很開胃。盤滿缽滿有鴛鴦蝦餃,鮑魚鳳眼餃,香芹金魚餃和奶黃千層糕,點心很精緻,即叫即蒸,粒粒新鮮。蜜汁叉燒腸腸粉皮薄肉眼都可以見到餡料,叉燒煙韌多汁,沾上豉油更提升腸粉的味道😋蟹籽黑毛豬燒賣燒賣的蝦肉及豬肉的比例剛剛好,不會覺得膩之餘,咬落肉質鮮甜,蝦肉爽口彈牙😋蒜香蝦春卷外皮炸至金黃食,香脆可口,裏面包滿了新鮮蝦肉,食落很鬆脆😋
金銀蒜海蝦籠仔蒸飯
盤滿缽滿
蜜汁叉燒腸
蟹籽黑毛豬燒賣
蒜香蝦春卷
外皮炸至金黃食,香脆可口,裏面包滿了新鮮蝦肉,食落很鬆脆😋
2021-04-23 24 瀏覽
位於美孚嘅點心舖頭☝🏻裝修非常光猛✨✨而且店員都好親切咁介紹佢哋出名嘅點心🤤精緻嘅外型加埋種類都好多🤔都揀咗一輪先至最後決定到食咩因為樣樣都好吸引嘅樣🤤🤤🤤🎈三隻小豬(流沙包-3個$39)真-流心!可愛嘅小豬造型,連埋豬耳仔卷圈圈⭕️嘅感覺都做到出嚟嘅造型!非常精緻!外表精緻裏邊都好好味!☝🏻流沙包入邊真係全部液體蛋黃🤤🤤🤤🎈金箔鴛鴦蝦餃王($36)黑白兩色配埋金箔感覺似馬上升華咗成件事咁!蝦餃王嘅皮薄餡靚☝🏻隻蝦好大隻同彈牙!🎈🌸櫻花🌸蝦脆皮鮮蝦腸粉($36)見佢有綠色又粉紅色咁真係成件事好夏日呀🤣食落感覺有啲似係油炸鬼包住蝦!頭仲有啲櫻花🌸蝦脆口嘅感覺滑滑嘅腸粉都幾㗎!🎈山竹安格斯牛肉球($24)估唔到佢嘅牛肉球係咁大粒粒!配埋喼汁係飲茶必備!🎈黃金小豬嘜($39)黃金小豬麥入邊係紫薯!!外層係酥炸嘅糯米!🎈齒頰榴香(榴槤奶凍$39)榴槤fans一定唔可以放過呢個貓山王嘅甜品!一放上枱已經聞到貓山王榴槤嗰陣味啦!成件事真係好正!龍龍嘅榴槤味配埋滑脫脫嘅奶凍質地!🎈茶介($8/位)兩個人都好夠食!係一個新式飲茶唔錯嘅地方!

位於美孚嘅點心舖頭☝🏻
裝修非常光猛✨✨
而且店員都好親切咁介紹佢哋出名嘅點心🤤

精緻嘅外型加埋種類都好多🤔
都揀咗一輪先至最後決定到食咩
因為樣樣都好吸引嘅樣🤤🤤🤤

🎈三隻小豬(流沙包-3個$39)

流沙包入邊真係全部液體蛋黃🤤🤤🤤

🎈金箔鴛鴦蝦餃王($36)
黑白兩色配埋金箔感覺似馬上升華咗成件事咁!
蝦餃王嘅皮薄餡靚☝🏻

隻蝦好大隻同彈牙!

🎈🌸櫻花🌸蝦脆皮鮮蝦腸粉($36)
見佢有綠色又粉紅色咁真係成件事好夏日呀🤣
食落感覺有啲似係油炸鬼包住蝦!頭仲有啲櫻花🌸蝦
脆口嘅感覺滑滑嘅腸粉都幾㗎!

🎈山竹安格斯牛肉球($24)
估唔到佢嘅牛肉球係咁大粒粒!
配埋喼汁係飲茶必備!

🎈黃金小豬嘜($39)
黃金小豬麥入邊係紫薯!!
外層係酥炸嘅糯米!

🎈齒頰榴香(榴槤奶凍$39)
榴槤fans一定唔可以放過呢個貓山王嘅甜品
一放上枱已經聞到貓山王榴槤嗰陣味啦!
成件事真係好正!龍龍嘅榴槤味配埋滑脫脫嘅奶凍質地!

🎈茶介($8/位)

兩個人都好夠食!係一個新式飲茶唔錯嘅地方!

2021-04-23 23 瀏覽
美孚其實都有好多隱世美食,唔係住附近可能真係會忽略,唔會發挖到呢頭有咩好野食,好彩朋友介紹我黎呢度,先知到原來有咁多好野食。最近朋友介紹我黎一間鋪頭叫做「正點心」 ,食完之後發覺鋪頭真係無改錯名,正首先講講樓面裝修,地方好大好寬敞,裝修好有特色,好似置身於瓊樓玉宇,另外仲有一個特色就係潮版龍鳳大禮堂食物方面,點心保留住原味道之外,亦都會加點創意特色▪️三隻小豬(流沙包)豬仔真係好得意,得意到唔捨得食。呢款係流心奶黃包,好新鮮出爐既奶黃包,一咬開就流出香甜奶黃餡,好食到無得彈▪️一藍紫其實即係紫薯酥,酥皮鬆香,入面包左紫薯蕃薯蓉,口感幼滑,唔會太甜,想食甜點又想食得健康唔可以錯過▪️鯉躍龍門即係香芹鮮蝦金魚餃,賣相一流,包得好有心思,蝦餃皮薄蝦肉彈牙飽滿,加上香芹碎提升口感及味道,又靚又好味▪️蟹籽黑毛豬燒賣店長誠意推介,黑毛豬肉真係同普通既豬肉味道好唔同,好有肉味及肉質有彈性,店長話冬菇炒過先放入豬肉碎內,所以菇味特別香濃,食完都覺得有同感▪️珍菌濃湯鮮竹卷香濃既高湯配上鮮竹卷,湯味濃郁,但飲完唔會口渴,鮮竹同普通酒樓唔一樣,質素高好多,豆味好重好香,包住滿滿既豬肉,又不油膩,好味到連湯都飲晒▪️

食物方面,點心保留住原味道之外,亦都會加點創意特色

▪️三隻小豬(流沙包)

▪️一藍紫

▪️鯉躍龍門

▪️蟹籽黑毛豬燒賣

▪️珍菌濃湯鮮竹卷

▪️花膠海皇灌湯餃
灌湯餃既湯底真係好重要,呢度既湯頭濃而不膩, 湯配有花膠及蟹柳,鮮味十足,加上好飽滿既灌湯餃,絕不欺場。平時出面酒樓一介開個灌湯餃肥肉出哂嚟,但呢個絕對無咁既情況,毫無挑剔既質素,但講緊只係賣$39,真係無得輸

▪️安格斯牛肉腸
腸粉好滑,牛肉味濃,真正皮薄餡靚,配上甜豉油,一口一啖,完美腸粉既示範

依度既食物講求健康路線,不太咸,不太甜,不油膩,但仍然保留傳統點心味道,仲有五星級既質素,大眾化既價錢,絕對係現代人既飲食之選
2021-04-22 26 瀏覽
平時都幾難約得成朋友飲早茶發現美孚新村內有可以嘆一盅幾件嘅好地方夜晚都有得食喎趁前幾日返開荔枝角工作室收工就同拍檔過去美孚試吓尼間先店內裝潢有老香港嘅感覺, 設有卡位座位, 掛著蒸籠吊燈點心款式造型特別, 新穎夠創意賞心悅目啱晒打卡之選📷 盆滿缽滿 $884款點心各有兩件 鴛鴦蝦餃一黑一白好有趣 奶黃千層糕仲係心型㗎而另外兩款點心仲再encore多一份食添就係鯉躍龍門同露筍鮑魚鳳眼餃喇 ($55 / $36)前者名字夠哂氣勢, 係以香芹同鮮蝦做餡, 金魚外型好得意後者一件有哂飽魚蝦肉好鮮味, 鳳眼形狀亦相當別緻秘製醬皇蒸鳳爪$24蒸至軟淋淋入哂味, 食落輕易骨肉分離是必須的, 好味豉汁白鱔籠仔蒸飯 $98好鍾意食原汁原味蒸飯, 米飯飽滿白鱔夠厚肉有3大塊, 整體好滋味櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉 $36腸粉係細細件, 紅黃綠顏色好靚內裡彈牙蝦肉, 外皮脆口一籃紫 $32即安納糖心紫薯酥, 夠哂甜同香脆三隻小豬流沙包 $39近年流沙包外表好多變化, 始終都係小豬最得意, 篤穿豬鼻流哂鼻涕咁, 整明夠哂流沙夏日透心涼 $30原汁製作嘅啫喱糕點, 西瓜味夠fresh, 飯後透一透心涼
平時都幾難約得成朋友飲早茶
發現美孚新村內有可以嘆一盅幾件嘅好地方
夜晚都有得食喎
趁前幾日返開荔枝角工作室
收工就同拍檔過去美孚試吓尼間先

店內裝潢有老香港嘅感覺, 設有卡位座位, 掛著蒸籠吊燈
點心款式造型特別, 新穎夠創意

賞心悅目啱晒打卡之選📷 盆滿缽滿 $88
4款點心各有兩件
鴛鴦蝦餃一黑一白好有趣 奶黃千層糕仲係心型㗎
而另外兩款點心仲再encore多一份食添

就係鯉躍龍門同露筍鮑魚鳳眼餃喇 ($55 / $36)
前者名字夠哂氣勢, 係以香芹同鮮蝦做餡, 金魚外型好得意
後者一件有哂飽魚蝦肉好鮮味, 鳳眼形狀亦相當別緻

秘製醬皇蒸鳳爪$24
蒸至軟淋淋入哂味, 食落輕易骨肉分離是必須的, 好味

豉汁白鱔籠仔蒸飯 $98
好鍾意食原汁原味蒸飯, 米飯飽滿
白鱔夠厚肉有3大塊, 整體好滋味

櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉 $36
腸粉係細細件, 紅黃綠顏色好靚
內裡彈牙蝦肉, 外皮脆口

一籃紫 $32
即安納糖心紫薯酥, 夠哂甜同香脆

三隻小豬流沙包 $39

夏日透心涼 $30
原汁製作嘅啫喱糕點, 西瓜味夠fresh, 飯後透一透心涼
和朋友去了美孚新邨恆柏街6號地下正點心食飯。這是一間出售新派特色點心的餐廳,裝修整潔光鮮,給人衛生乾淨的感覺。店員服務相當殷勤有禮,而且很主動,讓客人感覺被受尊重和賓至如歸。店員我們招呼我們到一卡位安座,檯凳寬闊,讓人坐得舒服,感覺自成一角。餐廳是食新派特式點心,點心名也相當特別,我們點了日鵝夜鵝,盆滿缽滿,三隻小豬流沙包,一籃紫,蟹籽黑毛豬燒賣,珍菌濃湯鮮竹卷,咖哩烏冬蒸土魷,櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉,金銀蒜海蝦籠仔蒸飯,和甜品夏日透心涼。日鵝夜鵝造型相當精緻,黑天鵝和白天鵝,裏面是榴槤餡,齒頰留香,好香濃的榴槤味,如果喜歡吃榴槤的話,這個是必食推介👍👍盆滿缽滿是點心拼盤,造型精緻,賣相好,有黑白蝦餃,金魚餃及鮑魚餃等。味道好,適合與朋友分享。櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉,內面鋪滿了脆脆的櫻花蝦, 腸粉皮包住的,也是脆皮鮮蝦腸粉,好香口,而且蝦肉彈牙,十分好味。三隻小豬是流心奶黃包,造型十分可愛,裏面的流心奶黃餡美味😁👍甜品是夏日透心涼,造形象是一片片西瓜,上面是西瓜味的糕點,下面是椰汁與啫喱,雪得夠凍,吃下是十分清涼可口。總結:正點心是一間坐得舒服又整潔的新派點心餐廳,點心造型精緻好味,尤其是他們
和朋友去了美孚新邨恆柏街6號地下正點心食飯。

味道好,適合與朋友分享。

總結:正點心是一間坐得舒服又整潔的新派點心餐廳,點心造型精緻好味,尤其是他們的日鵝夜鵝榴槤酥,第一啖吃下已經覺得這餐廳相當有水準,榴槤酥齒頰留香,外皮鬆化令人一吃難忘,必食推介。
2021-04-20 40 瀏覽
今日經過美孚,見到有間食點心既餐廳好有創意,點心d名好特別同埋賣相好靚,於是入去食晚餐😋😋🌟 盆滿缽滿($88)有鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃、奶黃千層糕 各2件鴛鴦蝦餃其中一隻蝦餃皮係用墨魚汁整,比起普通蝦餃嘅皮煙韌,蝦肉爽口彈牙😋😋隻鮑魚仔彈牙多汁,蝦肉亦都新鮮👍🏻👍🏻金魚餃做工十分仔細,呈現金魚嘅形狀,栩栩如生,相當特別,而且朋在香味濃郁😋😋千層糕好軟熟,奶味香濃👍🏻👍🏻🌟 三隻小豬 = 流心奶黃包 ($39)奶黃包軟熟,造型十分精緻,將包做成豬既圖案,好有心思,而奶黃亦都流心,必點😋😋🌟 櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉 ($36)櫻花蝦份量多,腸粉顏色好吸引,中間脆皮做得唔錯,即叫即整,香脆可口,蝦肉大隻,新鮮爽口😋😋🌟 齒頰留香=榴蓮奶凍 ($39)甜品整成榴蓮既樣,未食先吸引,榴蓮味香濃,飯後甜品一流😋😋🌟 十三么 ($10 一隻)用上椰汁,班蘭整成麻雀既樣,似模似樣,食落口香甜,睇得出餐廳好用心去整每一道菜👍🏻👍🏻

🌟 盆滿缽滿($88)

有鴛鴦蝦餃、鮑魚鳳眼餃、香芹金魚餃、奶黃千層糕 各2件

隻鮑魚仔彈牙多汁,蝦肉亦都新鮮👍🏻👍🏻
千層糕好軟熟,奶味香濃👍🏻👍🏻
盆滿缽滿

🌟 三隻小豬 = 流心奶黃包 ($39)

流心奶黃包

🌟 櫻花蝦脆皮鮮蝦腸粉 ($36)

櫻花蝦脆皮鮮蝦腸

🌟 齒頰留香=榴蓮奶凍 ($39)

甜品整成榴蓮既樣,未食先吸引,榴蓮味香濃,飯後甜品一流😋😋
齒頰留香

🌟 十三么 ($10 一隻)

十三么
2021-04-18
盆滿缽滿
流心奶黃包
櫻花蝦脆皮鮮蝦腸
齒頰留香
十三么
2021-04-20 21 瀏覽
在美孚新邨的點心店,裡面裝修挺精緻,我們在晚上約6點鐘到達,人不太多,坐得很舒服👍🏼這裡主要供應各式點心,當中也有一些新派精緻的款式。◾️鯉躍龍門 $55是香芹鮮蝦金魚餃🥳一客有3件, 餃子造成金魚的模樣,魚身橙金色,很像真!餃皮屬於厚身款,裡面鮮蝦餡挺美味👍🏼◾️三隻小豬$39近年很流行的小豬🐷點心包,這裏也有喔👍🏼是熱烘烘的流沙奶黃包。小豬造型維肖維妙,十分可愛。◾️蘆筍鮑魚鳳眼餃 一客有三粒,非常精緻小巧,上面有小小鮑魚😋賣相挺吸引,一啖一口。◾️日鵝夜鵝$39一對黑白天鵝的造型🦢是榴槤酥。一咬下去有股淡淡的榴槤香氣,口感很鬆脆不會油膩🥳◾️齒頰榴香$39是貓山王榴槤奶凍,質感很滑👍🏼擁有濃烈的榴槤香,榴槤控之選。◾️十三幺$40/4件麻雀🀄️斑蘭椰汁糕這裡也有喔,價格以每件計算,也可以單點1件~size 就像真的麻雀,入口有椰香。*每位茶錢$8

◾️鯉躍龍門 $55

◾️三隻小豬$39

◾️蘆筍鮑魚鳳眼餃

◾️日鵝夜鵝$39

◾️齒頰榴香$39

◾️十三幺$40/4件

*每位茶錢$8

2021-04-19 32 瀏覽
呢間🥢點心餐廳「正點心 」地址係美孚美孚新邨,喺地鐵站同巴士站附近。放工後好攰經過見到佢嘅枱櫈好大張感覺坐得舒服闊落就去試下。佢地嘅點心賣相真係好精緻又好好食,用心指數要比5粒星!每款點心出嚟時候都係熱辣辣,即叫即做。而且佢哋店員嘅服務態度又係一流!會主動介紹同推介佢哋嘅招牌菜式,餐牌上仲有好多唔同嘅點心,決定下次要再黎試埋其他點心。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🔹三隻小豬(流沙包)🔸齒頰榴香🔹鯉躍龍門🔸蟹籽黑毛豬燒賣🔹秘製醬皇蒸鳳爪🔸花膠海皇灌湯餃

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🔹三隻小豬(流沙包)
🔸齒頰榴香
🔹鯉躍龍門
🔸蟹籽黑毛豬燒賣
🔹秘製醬皇蒸鳳爪
🔸花膠海皇灌湯餃
今日下午同寶寶過嚟美孚呢邊探朋友❗️一場出到嚟呢個我哋平時好少嚟嘅地區,就同佢周圍睇吓附近有咩好食,順便今晚食埋先返屋企😌朋友聽到我哋話搵食,就介紹咗我哋嚟呢一間佢哋屋企附近嘅點心小店🌟呢間點心小店不論係唔係假日,全日都免收加一服務費❗️平日星期一至五晚市6點至10點仲有➡️所有點心九折優惠添🤩茶芥 $8/位~我哋兩個人今晚叫咗5款食物➕一個甜品💕🥢蟹籽黑毛豬燒賣 $34蝦肉同豬肉嘅比例真係完美混合🤩咬落去有豬🐷又有蝦🦐咬落蝦肉好香好彈牙😍同時有豬肉嘅肉汁➕肉香,非常新鮮❗️燒賣皮亦夠薄,真係好似細個同爹哋媽咪喺酒樓食嗰啲咁好味❣️成個感覺真係好懷舊好perfect🥰三隻小豬 $39係一款好可愛嘅小豬造型流沙奶黃包❣️熱辣辣嘅麵包層好軟熟☺️咬落有湧出嚟嘅熱流爆漿感🤩而且真係流沙,唔係流水㗎👍🏻😆一籃紫 $32係一款以紫薯做酥皮、甜番薯做餡嘅紫薯酥來❗️表面睇落勁似原個紫薯😆但咬落超級酥脆🤩外鬆脆內軟熱💯係一款好特別嘅炸物點心❣️推薦❗️安格斯牛肉腸 $28腸粉皮薄好滑溜☺️牛肉蒸得啱啱好😎咬落去好嫩滑👍🏻入面仲有啲馬蹄粒增加口感❗️同時令整體感覺冇咁滯💕🥢鳳爪排骨籠仔蒸飯 $48賣相唔錯❣️唔多唔少四隻鳳爪夠
今日下午同寶寶過嚟美孚呢邊探朋友❗️
一場出到嚟呢個我哋平時好少嚟嘅地區,
就同佢周圍睇吓附近有咩好食,
順便今晚食埋先返屋企😌
朋友聽到我哋話搵食,
就介紹咗我哋嚟呢一間佢哋屋企附近嘅點心小店🌟

呢間點心小店不論係唔係假日,
全日都免收加一服務費❗️
平日星期一至五晚市6點至10點仲有➡️
所有點心九折優惠添🤩
茶芥 $8/位~

我哋兩個人今晚叫咗5款食物➕一個甜品💕
蟹籽黑毛豬燒賣 $34

蝦肉同豬肉嘅比例真係完美混合🤩
咬落去有豬🐷又有蝦🦐
咬落蝦肉好香好彈牙😍
同時有豬肉嘅肉汁➕肉香,
非常新鮮❗️
燒賣皮亦夠薄,
真係好似細個同爹哋媽咪喺酒樓食嗰啲咁好味❣️
成個感覺真係好懷舊好perfect🥰

三隻小豬 $39

係一款好可愛嘅小豬造型流沙奶黃包❣️
熱辣辣嘅麵包層好軟熟☺️
咬落有湧出嚟嘅熱流爆漿感🤩
而且真係流沙,唔係流水㗎👍🏻😆

一籃紫 $32

係一款以紫薯做酥皮、甜番薯做餡嘅紫薯酥來❗️
表面睇落勁似原個紫薯😆

排骨就有六粒左右🥢
鳳爪好腍好入味😍
食埋呢個飯真係啱啱好夠晒飽喇☺️
最後仲叫咗呢款好特別嘅甜品🍉
雖然好飽,但真係忍唔住唔到😆
夏日透心涼 $30

係一款獨特嘅西瓜糕❗️
以西瓜🍉磨成茸再加入預先浸好嘅奇亞籽➕魚膠粉凝固成為「西瓜肉」,
再加入椰汁➕綠色嘅啫喱層,
製作真係需要好幾個工序先做到出嚟❣️
食落真係好似食緊西瓜咁🤩
連皮肉都食得😆
好有趣🤩 唔係度度有得食👍🏻
感覺好清新,味道也不錯🥰
非常適合做飯後甜品💕
絕對值得一試❣️
2021-04-18
  • 夏日透心涼
  • 一籃紫
  • 三隻小豬
  • 蟹籽黑毛豬燒賣
2021-04-19 32 瀏覽
同親戚朋友去食,食左籠仔飯,大大份食到飽個西瓜糕好驚喜柚子糕又好味係其他地方都未食過呢度D好食過酒樓既點心而且價錢唔算好貴,比起某D酒樓既貴價點心,呢度平實得黎又有驚喜,創意十足,值得
同親戚朋友去食,食左籠仔飯,大大份食到飽
個西瓜糕好驚喜
柚子糕又好味