橫綱係疫情期間無機會去幫襯,所以都好耐無食過!上星期專登等埋屋企人放工去食,懷緬一下。點知八點到去到,點解唔駛排隊嘅?心裡一涼,唔通頂咗手?!以往橫綱好靜焗,今次重來點解侍應姐姐不停大叫嘅?好似去咗譚仔咁。點解聽唔到拉麵師傅大力fig乾拉麵嘅聲嘅!望望餐牌,見到拉麵價錢好似貴咗少少,但圖片拉麵嘅餸份量咁少嘅?有啲連蛋都無要加$18⋯⋯終於一上檯就知咩事啦!同以前原來係兩回事拉麵湯底明顯唔係以往自家製,似係杯面個包濃縮湯底,仲要得個咸字食材由塊魚蛋到菠菜都唔係以往嘅日本貨,而係旺角街市嘅平價貨用呢個價錢食旺角平價拉麵質量,唔怪得由以前排成個鐘變成即入啦
橫綱係疫情期間無機會去幫襯,所以都好耐無食過!

上星期專登等埋屋企人放工去食,懷緬一下。

點知八點到去到,點解唔駛排隊嘅?

心裡一涼,唔通頂咗手?!

點解聽唔到拉麵師傅大力fig乾拉麵嘅聲嘅!

終於一上檯就知咩事啦!同以前原來係兩回事

食材由塊魚蛋到菠菜都唔係以往嘅日本貨,而係旺角街市嘅平價貨

2023-08-18
一心念住食一碗有好小小的拉麵 點知咁q難食 咸到死 究竟有冇試味架 完全唔掂 仲衰過 food court 咸到腎痛 咸到咁都可以賣比人食 浪費金錢 貼錢賣難受 食完之後 又好口渴 失望 免費都唔會食
一心念住食一碗有好小小的拉麵
點知咁q難食 咸到死 究竟有冇試味架
完全唔掂 仲衰過 food court

2023-06-10 599 瀏覽
係附近上堂,經過諗住食碗拉麵。點知極難食, d湯勁咸,d豬肉有雪水味🤮🤮🤮食到一肚氣😾😾😾成暗餐廳又唔夠冷氣,又焗,唔洗錢都唔食👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
係附近上堂,經過諗住食碗拉麵。

成暗餐廳又唔夠冷氣,又焗,唔洗錢都唔食👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2023-05-15 778 瀏覽
又到晚上吃晚飯的時候,途經橫綱拉麵店,聽說這間麵店是日本人經營,而且想吃日式拉麵,於是就入內光顧,入到店內服務員帶位,坐了位後就開始點餐,這次點了元祖拉麵,大約十五分鐘左右餐到了,於是就開始吃,湯底用豬骨餚製而成,很清甜和不咸,日式叉燒入口即熔有口感,拉麵夠彈牙,份量很夠大碗,很有地道日式拉麵口味的感覺,店內環境舒適整潔,冷氣夠涼,是傳統日式食店的裝潢格局,座位間隔舒適好坐,服務員的態度也很好,結賬後還有糖果贈送,整體上很不錯,下次再來光臨
2023-04-02 794 瀏覽
好耐無去食吃,見到唔洗排隊就去食吧.. 賣相還可以,但一食就….. 跟1x 年前已面目全非,湯偏咸,無豚骨味,就連叉燒都咸的! 我唔會再去,再者 而家咁多選擇,隨便搵一間都好食過佢…..
好耐無去食吃,見到唔洗排隊就去食吧..

我唔會再去,再者 而家咁多選擇,隨便搵一間都好食過佢…..

2023-03-09 839 瀏覽
第一次黎橫綱已是3x年前,隱藏在橫街的小店,$25碗叉燒拉麵,當時算是高級,放工便和同同事到店裡吃小食,食宵夜,日籍老闆常常送大禮,碗麵總是滿滿的配菜…疫情前質素已慢慢向下,但還可接受,三年沒到來,今天在附近工作,進店懷緬一下…櫻花蝦湯麵,跟三年前的完全是兩回事,湯無蝦咁,麵不彈,分量少,跟foodcourt 一樣的貨式,叉燒過勉強合格,但總算食得飽,環境還是3x年前的模樣,食情懷吧!完餐後想應不會再來了,留點美好回憶較好。
2023-03-09
自細食橫鋼嘅麵大,即使疫情都有間中嚟支持吓,但近1年嘅質素實在每況愈下,不論員工服務態度、衞生同出品都係只能算係勉強仍可接受嘅水平~~今日入門照舊來一碗九州拉麵,居然冇哂粟米、菜等嘅配料問員工只識話係吔改咗餐牌,其他乜都唔知一入口叉燒片、鳴門卷、筍片同湯底口感味道都全部變哂!唔再係咁多年來嘅味道!完全係2回事~~掀開餐牌,見到大部份麵類相片都冇咗堆配菜成間嘢嘅水平格局已經面目全非早知我去隔離冰室算失望以後唔會再嚟~👋🏻👋🏻👋🏻
自細食橫鋼嘅麵大,
即使疫情都有間中嚟支持吓,
但近1年嘅質素實在每況愈下,
不論員工服務態度、衞生同出品都係
只能算係勉強仍可接受嘅水平~~
今日入門照舊來一碗九州拉麵,
居然冇哂粟米、菜等嘅配料
問員工只識話係吔改咗餐牌,其他乜都唔知
一入口叉燒片、鳴門卷、筍片同湯底
口感味道都全部變哂!
唔再係咁多年來嘅味道!
完全係2回事~~
掀開餐牌,

今日嘅櫻花蝦拉麵
2023-03-02
9月份嘅櫻花蝦拉麵
2023-02-19 547 瀏覽
橫綱由細食到大,咁岩行過入去緬懷一番,由之前排長龍,到宜家門口冇人等位已深知不妙,以前煮麵既日本師傅唔見左,唔緊要,我嚟既目的係緬懷🤭,叫返九州拉麵,噢,以前濃郁既豬骨味消失了,我明白點解味千拉麵都會多人過橫綱了🤣應該今次係我最後一次嚟幫襯了
應該今次係我最後一次嚟幫襯了
九州拉麵
2023-02-06 492 瀏覽
疫情前隔一排就食,齋食佢正宗醬油清湯底。以前食,老細會有傾有講,又介紹個湯底最適合加醋加d 胡椒同隱藏配料提味,食到最後好多時都加玉再飲埋個湯都唔口渴。疫情冇食一排,到10月同近期又再食,第二次食希望有所改變,點知…終於明白點解門前人潮不再。店面同人唔同左之外,menu到2023年仲換埋。湯底唔同左味,冇以前果種由老闆用蔬果淆煮出黎嘅鮮味同特登加咗特制香蒽配料做成嘅特別焦香味。麵亦由以前一盤盤生麵,變成普通拉麵連鎖店麵質。菠菜依舊,鳴門卻半乾,漬筍變成平價大路貨味道,海帶香蒽底欠逢,變成另一風格—芽菜仔。老細估計已換人,年輕店員服務變得像屋邨快餐港式茶記風格,上百元一碗拉麵,不要寄望有日式迎送,也不要寄望昔日老闆用心介紹,只希望水杯端上時可以放好一些。同舊日的橫崗拉麵比較

同舊日的橫崗拉麵比較
2023-02-06
2023-01-01 585 瀏覽
22年12月29號去食 知道佢好多年歷史 去到幫襯 日本師傅唔見咗 拉麵是但一間都好過佢 餃子超細隻 汽水最少15蚊一罐 所以冇叫到 埋單最少HKD136 忘記有冇加一 其實油麻地旺角都有好多拉麵舖 大家自己衡量再唔再去幫襯啦 !
2022-12-28 365 瀏覽
Ramen shop since 1987 in Yau Ma Tei! I’ve heard of this gimmick a thousand times but I didn’t come here until I was famished after watching a 3 hour movie Needless to say it was not especially “WOW” but it’s reasonably under $90 per bowl and has a very good eggBut the soup itself for my Kyushu ramen was too watery, the #魚介 Gyokai Tonkotsu ramen soup was much better. Egg noodles were used and it was rather overcooked My personal take? Probably not coming again but if you’re looking for a quick me

My personal take? Probably not coming again but if you’re looking for a quick meal and in the area you can give it a try!
2022-12-22 327 瀏覽
唔係正宗拉麵,似係超市急凍拉麵,湯底好鹹,放太多味精,根本係公仔麵嘅味精,完全冇湯味,又話係濃湯之類,成碗嘢完全唔值呢個價($70-100)地方好窄 轉身都冇位。
地方好窄 轉身都冇位。
2022-12-14 476 瀏覽
冇得去日本食拉麵既話...我一定會黎油麻地橫綱止癮~!咁多年佢地都keep到水準...而且坐bar枱又可以睇住師傅煮拉麵...感覺好偽日本!~可能近年來受疫情影響...以前晚飯時間一定要排長龍食...宜家最多都係排15分鐘左就有得食~!
九州拉麵+味玉
2022-11-12
2022-11-22 321 瀏覽
今日二人去横綱下午茶,不用等位, 只有1位厨司,  我地叫左1碗九州拉麫及1碗元祖拉麵,兩碗都好咸,元祖拉麵醬油湯更加喊!已經食唔出有其他任何味道。完全不是以前的味道。希望改進回到從前的美味 !麵質仍軟滑。
麵質仍軟滑。
2022-11-22
2022-11-16 449 瀏覽
今晚放工去搵食,喺開油麻地,突然諗一間有20年冇去嘅拉麵店🥺。真係好耐冇嚟,入邊裝修嘅印象只剩得坐吧枱!今日我哋被安排坐一個卡位,環境尚算可以,我哋一坐低打開Menu見到入邊都有好多款式,價錢亦都算是合理。我哋一人叫咗一碗拉麵同埋都有叫啲小食。我已經好耐都冇食拉麵,我見到佢嘅櫻花蝦拉麵話有龍蝦湯底,我都即刻就揀咗呢樣,果然味道都足夠,而且湯夠濃亦都尚算足料。令一碗就係魚豚骨拉麵,其實男士如果唔算肚餓嘅話,一碗麵家啲小食應該都係夠飽嘅,佢嘅湯都係夠濃,麵亦係爽口 不稔哂咁👍🏼。兩碗麵來講質素尚可,但係小食來講就只係一般可以食可不適。😬整體因為店舖環境唔係大,所以我哋食完都立即走。整體而言價錢不算是很貴,所以都可以再encore 🫡

鰻魚小食,煎餃子