2023-10-24 132 瀏覽
兩人行 不知食咩 最後就去左利舞臺呢間上海菜 諗住會有意外收穫… 點知真係有…鑊!二個人叫左三餸:皇朝小籠包:即八款唔同口味小籠包,皮幾薄都算唔錯 但有啲口味真的奇怪(如芝士 瓜絲…)唔係所有人都接受到 所以都係自己點自己鐘意既口味喇… 猪骨湯年糕:整体最滿意 湯幾好味 年糕夠軟 菜都幾好食 但肉絲就少左啲 可以加加加蒜香排骨王:呢個最中伏 話明係排骨 但成個菜得兩塊小骨 好心改過個名… 本來我地就想咬骨 但結果啖啖肉 食到好油… 服務方面也不太好 太少服務員了… 大量改善空間….

二個人叫左三餸:

服務方面也不太好 太少服務員了…

大量改善空間….
2023-10-21 98 瀏覽
朋友仔想食上海菜,帶佢食過江龍《樂天皇朝》銅鑼灣利舞臺廣場 餐廳裝修很有氣派,環境寬敞舒適必食招牌小籠包,即叫即包即蒸包新鮮👍🏻皮薄得來不易破,肉質鮮甜,一口咬下去,好多湯汁湧出來,真材實料美味之極! 酸辣湯拉麵,酸辣湯材料豐富,湯底濃郁,每條面都掛滿酸辣湯湯汁,仲愈食愈辣,美味的享受,沒有另我失望四川夫妻肺片 最鍾意食牛展 和金錢肚, 質地柔軟,整得好淋,帶有麻辣味,香氣四溢!京醬肉絲配薄餅食法: 薄餅包住 嫩嫩的肉絲和京蔥絲,濃郁的醬汁,每一口都充滿美味! 鍾意食片皮鴨的朋友仔,不要錯過! 整體來講: 環境舒服,食物質素有保證回頭率高⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友仔想食上海菜,帶佢食過江龍《樂天皇朝》

銅鑼灣利舞臺廣場 餐廳裝修很有氣派,環境寬敞舒適

必食招牌小籠包,即叫即包即蒸包新鮮👍🏻
美味之極!

京醬肉絲配薄餅
食法: 薄餅包住 嫩嫩的肉絲和京蔥絲,
濃郁的醬汁,每一口都充滿美味!
鍾意食片皮鴨的朋友仔,不要錯過!

整體來講: 環境舒服,食物質素有保證

回頭率高⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-10-16 148 瀏覽
今晚在銅鑼灣利舞臺的樂天皇朝晚餐,這間餐廳的裝修古色古香,燈光有點兒昏暗,但坐得也很舒服 。 餐前有栗子炆花生,入味很腍,好食!我們點了原味小籠包,三絲春卷,烤麩,李白醉雞,肉絲配薄餅,炒油麥菜,炒年糕,蟹粉炒飯。其中我最欣賞的就是李白醉雞,配埋特製嘅酒香,雞肉入味,口感滑嫩,是我的最愛。原味小籠包皮薄餡多,包住鮮嫩嘅豬肉餡,爆汁。烤麩索哂醬汁,很美味,孫女最愛。上海炒年糕,年糕質地軟熟好煙韌,入味唔油,有冬菇絲,肉絲等,整體唔錯。蟹粉炒飯,米飯粒粒分明,淋上蟹粉,好睇又好食。其他的食物質素也很好,服務人員的工作態度不錯。
  • 李白醉雞
2023-10-15 100 瀏覽
近排好鍾意食呢間上海菜 因為佢嘅環境幾好 坐得幾闊落 啱晒同朋友傾偈😚👅特色皇朝小籠包(八色)$142呢個係必食嘅😍係佢哋嘅招牌菜 最鍾意食佢嘅鵝肝 芝士 蟹粉同黑松露味😋尤其係蟹粉味 味道真係幾濃郁 同埋小籠包皮夠薄 湯汁都好多 好食😆👅無錫鮮肉鍋貼 $45呢個都整得幾出色🤩鍋貼嘅底部煎到金黃色 食落係脆脆地 餡肉都幾飽滿👅鮮蝦豬肉抄手拌麵 $75/例呢個拌麵係第一次食 都唔錯 麻香十足 抄手咬落都食到啖啖嘅鮮蝦😝👅皇朝擔擔拉麵 $65/例佢嘅醬汁食落比較杰身 調味唔錯 辣辣地 同埋都食到花生醬嘅香味 幾好食🤤總括嚟講 呢間餐廳嘅上海菜真係唔錯 服務都幾好 大家要嚟呢度一試呀🥰😋 好味:8.34/10🤑 價錢:7.99/10🤗 服務:8.10/10😝 環境:8.00/10😚 衞生:7.85/10🤩 整體:8.19/10

👅特色皇朝小籠包(八色)$142

🤗 服務:8.10/10
😝 環境:8.00/10
😚 衞生:7.85/10
🤩 整體:8.19/10

🥢上海生煎包非常軟熟嘅麵包外層而且充滿彈性,底部煎得香脆,生煎包入面充滿熱辣辣的肉汁,又軟又脆嘅口感,大啖咬仲會爆汁!🥢三絲春卷即叫即炸,層層鬆脆,餡料多,炸完唔油膩!🥢蟹粉餡餅豬肉餡加入蟹粉,咬開有蟹肉鮮味。🥢原味小籠包小籠包湯汁清晰,唔油膩!一定要加入薑醋,增加口感!🥢木樨肉炒拉麵以星加坡煮法,加入煙燻元素,拉麵彈牙,配料多,非常有鑊氣。🥢宮廷驢打滾凍食糯米依然香軟,卷入紅豆餡料,唔會太甜。
🥢上海生煎包

🥢三絲春卷
即叫即炸,層層鬆脆,餡料多,炸完唔油膩!
三絲春卷

🥢蟹粉餡餅
豬肉餡加入蟹粉,咬開有蟹肉鮮味。

🥢原味小籠包
小籠包湯汁清晰,唔油膩!一定要加入薑醋,增加口感!
原味小籠包

🥢木樨肉炒拉麵
以星加坡煮法,加入煙燻元素,拉麵彈牙,配料多,非常有鑊氣。

🥢宮廷驢打滾
凍食糯米依然香軟,卷入紅豆餡料,唔會太甜。
宮廷驢打滾
前菜小食
三絲春卷
原味小籠包
宮廷驢打滾
前菜小食
2023-10-11 117 瀏覽
噚日想食上海嘢,專登過銅鑼灣去食樂天皇朝。本身都冇咩嘢,見到menu嗰幅圖正正常常咁就叫咗個清炒蝦仁。點知上到嚟個份量少咗三分之一。同經理講完,佢竟然話menu係會飽滿啲,佢哋都係有稱過份量。但好明顯兩者份量真係差好多,我哋唔接受,經理最尾都就係同我哋講話我哋可以退咗個餸,冇解決到個問題。依家最主要係佢一係就menu幅圖影得太過份,一係就厨房quality control做得唔好。咁樣嘅處理方法真係唔ok
2023-10-08 116 瀏覽
喺銅鑼灣又想食中式上海餐廳,就會諗到去樂天王朝,因為嗰度嘅環境好舒服,服務都好好!真係同朋友聚下嘅好地方!原味小籠包(6 PCS)hkd 72小籠包係呢度嘅必叫!因為佢真係整到鄙薄餡靚,同埋佢好細心咁樣用塊布墊喺個底度,所以你一定可以好成功咁樣夾起成粒小籠包,連埋裏面嘅湯精華食落去!京醬肉絲配薄餅 hkd 108呢款係廚師推介之一,所以就想試吓,佢嘅京醬肉絲係上海食,所以都會偏甜少少,但係配埋個薄餅就啱啱好!瑤柱芙蓉賽螃蟹 hkd 98咁佢主要係有蛋白組成,中間有一隻生蛋,俾你可以撈埋落去一齊食,仲有啲瑤柱,係比較有上海特色嘅菜式啊!咁呢度都會有買小食提供嘅,有花生同栗子,整體來講,啲服務員都好有禮貌,環境寬敞,小籠包真係好好食!

原味小籠包(6 PCS)hkd 72

京醬肉絲配薄餅 hkd 108

瑤柱芙蓉賽螃蟹 hkd 98

2023-10-06 134 瀏覽
這間樂天帶俾我有D驚喜,從蟹粉鍋貼開始,每一口咬下去,酥脆的外皮配上豐滿的蟹粉內餡,這道菜的創新之處在於餡料的口感層次豐富,每一口都能感受到蟹肉的鮮美和餡料的豐富口感,讓我愛不釋手。接著,我品嚐了一道上海風味醬鴨,這道菜散發著濃郁的香氣,一口咬下去就能感受到鴨肉的鮮嫩。配上酥脆的皮,每一口都帶來不同的層次感,令我回味無窮。四川辣子雞辣椒的香氣彌漫在空氣中,讓人垂涎欲滴。雞肉鮮嫩多汁,辣中帶有微微的麻感,令人舌尖生津。這道菜的辣味刺激但不過分,讓我難以抗拒一口接一口的誘惑。揚州炒飯,這道經典的中式菜餚帶給我無比的滿足感。炒飯粒粒分明,米飯的香氣與各種配料完美融合,每一口都充滿著濃厚的風味。蛋、肉、蝦、蔬菜.等多種食材的組合,令炒飯成為一道色香味俱全的美食享受。最後我覺得呢間樂天啲食物都有quality嘅,咁如果大家經開樂天嘅話可以試一試。

2023-10-04 89 瀏覽
餐廳裝修非常雅致,正中間桌與桌位置之間,還設計了像小河流水般,地方乾淨企理~餐前小食(栗子及花生)~平日在別的餐廳吃到的小食,一般都只有花生,但這裡卻有較貴價的栗子,有數粒,而且都很粉很好吃,15元這價錢值了~原味小籠包~內裡的湯汁非常多,吃時真的要小心,皮薄餡多,好吃~糖醋魚片~糖醋汁的酸甜味道剛剛好,每塊魚柳也均勻地裹上醬汁,魚柳更是有水份,不會乾巴巴~鮮蝦抄手伴麵~每粒抄手也有一隻大蝦在內,新鮮彈牙,而麵的醬汁微辣而已,麻香較濃,不吃辣也能吃~檸檬薏米水~很多薏米,加上檸檬酸酸的,很開胃好喝~

檸檬薏米水~很多薏米,加上檸檬酸酸的,很開胃好喝~
2023-10-02 102 瀏覽
將近八時半,咭片上營業時間到晚上十時半,一刻忘記今時不同往日,舖頭食肆都比以往收得早。當踏入舖面,侍應們都無表情目測不歡迎光臨,眾人都攰了,明白香港地飲食業辛苦並不自在,疲色都留在面上回向給顧客 🤦前菜花生栗子淋淋的,沒初次吃那麼吸引。擔擔麵 👎:湯底偏杰身,麵質不夠幼細,有花生有肉碎,蔥花不太起眼。可能我對擔擔麵認識少,不喜歡。小籠包 👍:皮身可以,不是很薄但不致於厚,亦容易夾起,不易穿破,肉質屬瘦,湯汁甜的。茶芥20,前菜15,麵65,包72,總數大概181,有折扣嘛。唯一句聽得舒服是埋單的多謝 🤷,比起一般食肆來的反應好了。我聽過最差的:(得嘞!)什麼意思 😒估計當晚刻顧客大多是內地遊客,本地人?目測只有我吧,哈哈 😄。寫食評只是心血來潮 🌊總括而言,這類級數食肆我較少會去,大致上都會有這種體驗,不高不低的價格給你不高不低的服務。價錢昂貴不等於有服務,便宜也不代表低質素;傾向光顧小店多於連鎖,有時連鎖也給人驚喜,香港都這樣吧 😂,要懂得選擇才有好的“回報” 😂
前菜花生栗子淋淋的,沒初次吃那麼吸引。
2023-10-02
2023-09-27 121 瀏覽
前幾日去咗銅鑼灣利舞台樂天皇朝食晚飯,非常推介以下菜式 🍽️🌟蒜香排骨王 🍖👑樂天皇朝的蒜香排骨王真是一道令人垂涎欲滴的美食!這道菜色香味俱全,排骨肉質嫩滑多汁,配上濃郁的避風塘味道,令人胃口大開。每一口都能感受到排骨的鮮美和蒜香的濃郁,絕對是肉食愛好者的最愛!蔥油餅 🌿🥞樂天皇朝的蔥油餅是一道經典的小吃,外脆內軟,口感絕佳!蔥油餅的外皮煎得金黃酥脆,內裡則是鬆軟香嫩。它的蔥香味濃郁,令人垂涎欲滴。無論是當作開胃小吃還是配上一杯熱茶享用,這道蔥油餅都能帶給你美味的享受。竹炭流沙包 🥢🖤樂天皇朝的竹炭流沙包是一道精緻的甜點,外形獨特,充滿驚喜!看起來炭黑色的外表相當吸引。咬下去後,會迎接到流動的奶黃,口感柔滑細膩,甜度適中,讓人回味無窮。這款竹炭流沙包不僅外觀吸睛,更是味道和口感的完美結合。上海炒飯 🍚🥢樂天皇朝的上海炒飯色香味俱全。這道炒飯用上優質的米飯,口感Q彈,與各種新鮮的蔬菜和精選的肉類完美搭配。每一口都能品味到飯粒的香氣和食材的鮮美,令人食指大動。樂天皇朝以其出色的菜品和優質的服務而聞名,絕對是一個值得品嚐的餐廳。無論你是肉食愛好者還是甜點迷,都能在這裡找到適合自己的美味佳餚。快

蒜香排骨王 🍖👑

蔥油餅 🌿🥞

竹炭流沙包 🥢🖤

上海炒飯 🍚🥢

樂天皇朝以其出色的菜品和優質的服務而聞名,絕對是一個值得品嚐的餐廳。無論你是肉食愛好者還是甜點迷,都能在這裡找到適合自己的美味佳餚。快來樂天皇朝享受一頓美食之旅吧!😋🍽️
2023-09-26 138 瀏覽
提到銅鑼灣好坐又好食嘅餐廳,樂天皇朝會係我嘅清單中頭幾位🥰~烤麩($58)呢碟每次嚟到都會encore,烤麩鬆軟得黎有咬口,非常入味,送飯一流🤤花素蒸餃($65)🥬外皮夠薄又有彈性,內餡係蔬菜🥬,岩晒食素嘅人~原味小籠包(10pcs)($118)作為招牌菜一定要試吓,小籠包皮薄餡多,一咬裡面嘅湯汁即刻湧出嚟🤤木樨肉炒拉麵($90)🍝拉麵彈牙、入味,有好多豬肉、木耳同蔬菜,好大碟👍🏻

烤麩($58)
烤麩

花素蒸餃($65)🥬
花素蒸餃

外皮夠薄又有彈性,內餡係蔬菜🥬,岩晒食素嘅人~

原味小籠包(10pcs)($118)
原味小籠包(10pcs)

木樨肉炒拉麵($90)🍝
木樨肉炒拉麵

拉麵彈牙、入味,有好多豬肉、木耳同蔬菜,好大碟👍🏻

前菜

烤麩
花素蒸餃
原味小籠包(10pcs)
前菜
2023-09-22 97 瀏覽
樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓。樂天皇朝真係一間食極都唔厭嘅餐廳,靜靜雞話你知我上星期先黎過食 🙊 今個星期又黎啦。上個禮拜就係朋友話好多食小籠包,又想有個好坐嘅地方可以坐底慢慢傾計,所以就揀左呢間 😌 今次就係我自己突然又好想食小籠包所以又黎左 😝。原味小籠包6隻($72)上星期已經食左八色小籠包,所以今次就簡簡單單食原味,一樣係皮薄餡靚 ❤️ 。糖醋魚片($108)酸酸甜甜好開胃,仲要係啖啖無骨魚肉 🐟 。李白醉雞($88)呢款都係我呢到成日食嘅菜色,醉雞入味又唔鞋 🐓 。酸辣湯拉麵($78)成日都覺得叫呢個好抵食,又有得飲酸辣湯又有麵食,酸辣湯有咁番咁上下辣度,大家要留意喔。可能我好快又會番黎食啦 😝。@paradisegrouphk 。#gpigcwb

樂天皇朝 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓

原味小籠包6隻($72)

糖醋魚片($108)
酸酸甜甜好開胃,仲要係啖啖無骨魚肉 🐟

李白醉雞($88)
呢款都係我呢到成日食嘅菜色,醉雞入味又唔鞋 🐓

酸辣湯拉麵($78)

可能我好快又會番黎食啦 😝

@paradisegrouphk

#gpigcwb
2023-09-20
2023-09-20 102 瀏覽
樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓裡面設計有宮殿feel 整體視覺好舒服 中國風 金色水壺同個背景好夾下次帶家人尼 應該幾中2個環境皇朝水煮魚紅通通 係英文上真係叫做vivid魚片鮮嫩潔白,搭配著豆芽、辣椒和其他蔬菜湯底的紅油漂浮在上面 濃郁 惹味 口水流不停的辣味蕾過山車 湯中有粉絲 浸左段時間後非常入味口水雞雞肉鮮嫩夠滑,切成均勻的塊狀擺放淋上一層紅油,並撒上蔥花、花椒粉等調料口水汁既花椒、辣椒、蔥、薑、大蒜等 係一種好佐飯既醬汁
樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場6樓

裡面設計有宮殿feel
整體視覺好舒服 中國風
金色水壺同個背景好夾
下次帶家人尼 應該幾中2個環境

皇朝水煮魚
紅通通 係英文上真係叫做vivid
魚片鮮嫩潔白,搭配著豆芽、辣椒和其他蔬菜
湯底的紅油漂浮在上面 濃郁 惹味 口水流不停的辣
味蕾過山車 湯中有粉絲 浸左段時間後非常入味

口水雞
雞肉鮮嫩夠滑,切成均勻的塊狀擺放
淋上一層紅油,並撒上蔥花、花椒粉等調料
口水汁既花椒、辣椒、蔥、薑、大蒜等 係一種好佐飯既醬汁

2023-09-17 89 瀏覽
是日中午想吃上海菜,和同事到公司附近的樂天皇朝,吃一個簡單的中午飯。餐廳環境寬敞氣氛,令人十分放鬆。還可以看到師傅在裏面包小籠包,十分有趣。一坐下便送上花生前菜和茶水。今次要了一個醬鴨前菜,出乎意料的十分好吃。煙燻得很入味,肉的份量也不少。上次試了小籠包,今次便來試一試餃子。一盤份量也不少,吃下肉汁飽滿,內餡鮮甜,皮又挺薄的,的確不錯。上次試過蟹粉菜式,覺得非常出色,今次便要了一個蟹粉鍋貼。鍋貼十分大隻,咬落內餡也非常足料,而且蟹粉香味十分濃鬱,非常好吃。最後要了一個揚州炒飯,十分足料而且很大份,作為主食很合適。

餐廳環境寬敞氣氛,令人十分放鬆。

還可以看到師傅在裏面包小籠包,十分有趣。

一坐下便送上花生前菜和茶水。

最後要了一個揚州炒飯,十分足料而且很大份,作為主食很合適。

2023-09-07