某天思考要吃什麼下午茶的時候就經過了它想著之前一直經過卻都還沒有試過就決定來試試看了在誠品生活1樓裡座位數也算多下午茶時間沒什麼人下次好像應該要再來試試他的正餐🤔MENU:有燉雞湯😍有點吸引誒下午茶套餐真的蠻抵的耶!也算蠻多種可以選~還有另一款下午茶~感覺也很不錯有餃子🥟😍結完帳後自取餐點~我點了凍豆漿好好喝!不過頗甜~小蔥拌麵我覺得很好吃耶!他蔥油給的很多(在底部)還沒拌勻可能看不出來XD味道濃郁好吃雞翅也很入味雖然沒有太多料但畢竟才$28也算是很不錯了哈哈哈結論就是小蔥拌麵好吃!😂其他的不曉得但下次會再來試試!!推推~

某天思考要吃什麼下午茶的時候

下次好像應該要再來試試他的正餐🤔

MENU:

有燉雞湯😍
有點吸引誒

下午茶套餐真的蠻抵的耶!
也算蠻多種可以選~

還有另一款下午茶~
感覺也很不錯
有餃子🥟😍

結完帳後自取餐點~
凍豆漿

我點了凍豆漿
好好喝!不過頗甜~
小蔥拌麵

小蔥拌麵我覺得很好吃耶!
他蔥油給的很多(在底部)
還沒拌勻可能看不出來XD
味道濃郁好吃
雞翅也很入味
雖然沒有太多料
但畢竟才$28也算是很不錯了哈哈哈

結論就是
小蔥拌麵好吃!😂
其他的不曉得但下次會再來試試!!
推推~
凍豆漿
小蔥拌麵
2022-11-15 209 瀏覽
📍椰小盅燉湯專門店想食清少少嘅煮家菜~ 然後見到太古呢一間有湯飲,於是就坐低諗住試下佢!😆螺片雞腿燉盅湯🍲呢個湯算足料,啲湯渣都喺晒個盅度,包括螺片佢煲到好淋好入味👍🏻 至於雞腿肉都好多嘅,雖然無晒味但都食晒咁濟🤣焦糖醋香排骨🐷真係住家feel 少油少鹽 🤏🏻 排骨都比較瘦,不過個汁酸酸甜甜咁,啱撈飯食!🤪紫薯飯🍚個餐就係跟紫薯飯🍠 有啲紫薯碎粒夾雜住飯,比起普通白飯更飽肚,口感都唔錯!個餐仲有羅漢果茶同啫喱,正正常常,但成個餐包咁多嘢都係一百蚊到,觀感上同埋食落都好滿足🥰 下次去都想試下其他唔同嘅湯🥹
📍椰小盅燉湯專門店

螺片雞腿燉盅湯🍲

焦糖醋香排骨🐷

紫薯飯🍚

🥹
2022-09-18
2022-11-04 218 瀏覽
難得有半日假期就去太古搵食🤤椰小盅木系格調,環境都乾淨,叫左個下午茶set💓百合雪燕燉桃膠+煎餃子 $45 百合雪燕燉桃膠真材實料,每一啖都有桃膠,亦無添加大量糖水,味帶清甜,美顏養生之選😌👍🏻餃子唔會太油,有4大隻肉餡 食完夠滿足🤤!無加一CP值超高⭕️

百合雪燕燉桃膠+煎餃子 $45
百合雪燕燉桃膠

煎餃

無加一CP值超高⭕️
百合雪燕燉桃膠
煎餃
2022-10-14 285 瀏覽
約朋友仔嚟食個便飯,嚟咗呢度。6:00唔係太多人,揀咗呢個椰小盅竹笙燉湯,嘩,驚喜!估唔到咁清甜。衷心地覺得佢好好飲燒肉就太肥啦!食到嘅部份唔多,不過佢個皮都係脆嘅!紫薯飯嘅份量唔太多,女仔啱啱好!口感都幾特別!仲有埋個啫喱同埋有杯茶想飲碗湯,呢度係一個好選擇!
約朋友仔嚟食個便飯,嚟咗呢度。

衷心地覺得佢好好飲

燒肉就太肥啦!食到嘅部份唔多,不過佢個皮都係脆嘅!

紫薯飯嘅份量唔太多,女仔啱啱好!口感都幾特別!
仲有埋個啫喱同埋有杯茶

想飲碗湯,呢度係一個好選擇!
2022-09-21 264 瀏覽
親愛的同事又帶我食好野餐廳面積唔算大,我地早去到唔使等位👍花膠排骨燉🐔湯 $67 - 湯幾足料,入面有幾舊細細地嘅花膠,幾舊雞,湯好清甜,而且相信無味精,因為我無好口渴嘅感覺+$9 可以加番薯飯,雞翼,前菜今日是日精選 $72 only 👍平左,抵份量都足夠女生們食男士應該要加其他較大份嘅套餐喇😁😁
親愛的同事又帶我食好野

餐廳面積唔算大,我地早去到唔使等位👍

+$9 可以加番薯飯,雞翼,前菜

今日是日精選 $72 only 👍平左,抵

份量都足夠女生們食
男士應該要加其他較大份嘅套餐喇😁😁

2022-08-19 1181 瀏覽
去完太古城睇Minions展順手喺附近搵嘢食揀咗呢間,感覺食物比較健康又抵食。一個套餐大約$100多啲。點一個湯再加錢有飯、山楂茶同啫喱。蟲草花鮮鮑魚燉土雞 $88呢個唔夠竹笙烏雞椰小盅咁鮮甜,但係就有好重蟲草鮑魚味,入面都係有好多雞渣同一舊細鮑魚😋養生淺補必點織金竹笙烏雞椰小盅$80見到網上好多人都叫呢個,飲咗第一啖真係好清甜,入面仲有好多烏雞同小小竹笙。真係飲到唔停口😋飲完勁想飲多一盅。日式咖喱吉列豬扒肉燥飯 +$28豬扒炸到香脆配上咖喱汁真係好開胃!焦糖醋香排骨飯 +$30呢個又係網上見到好多人點既其中一款。首先賣相好吸引,份量都好多。而味道好食過去上海菜餐廳叫一碟貴價又份量少。酸酸甜甜、醬汁又多,配飯無得頂!套餐附送:-自製山楂茶☕️茶味都幾濃-花輪啫喱 見佢個樣就係普通嘅啫喱,但係因為上面多咗層花奶,識落個感覺唔同晒。整體而言:個湯真係堅正💯老人家都岩飲,又冇味精🧂。我哋食緊嗰陣時,發覺遲來的人想點我哋呢兩個湯,但係都已經賣晒。另外太子同藍田都有分店㗎!📍椰小盅燉湯專門店 (太古城中心) (太古)太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖

去完太古城睇Minions展順手喺附近搵嘢食

揀咗呢間,感覺食物比較健康又抵食。

蟲草花鮮鮑魚燉土雞 $88

織金竹笙烏雞椰小盅$80

日式咖喱吉列豬扒肉燥飯 +$28
豬扒炸到香脆配上咖喱汁真係好開胃!

焦糖醋香排骨飯 +$30
酸酸甜甜、醬汁又多,配飯無得頂!

套餐附送:
-自製山楂茶☕️
茶味都幾濃

-花輪啫喱

📍椰小盅燉湯專門店 (太古城中心) (太古)
太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖
2022-07-24
  • 織金竹笙烏雞椰小盅
  • 焦糖醋香排骨
  • 蟲草花鮮鮑魚燉土雞
2022-07-13 1072 瀏覽
🥰女仔要keep皮膚靚靚👱🏻‍♀️除咗要緊貼住潮流好用嘅護膚品同埋化妝品之外❤飲碗靚湯都係補身養顏嘅良方😍不過OL朝九晚六又要返工👩🏻‍💻平日想煲番個靚湯飲實在一啲都唔容易架🤦🏻‍♀️👩🏻‍💻最近上網搵下邊度🈶️養生燉湯飲❤就搵呢間🈚️味精又足料嘅燉湯店😋除咗靚燉湯👍佢哋仲有飯、麵、台灣小食等等 ❤絕對係懶人滋補恩物🥰值得推介呀🥳🥥織金竹笙烏雞椰小盅 $70:呢個燉盅超大個👍好抵食😋竹笙、烏雞🈶️益氣養血同埋美容養顏嘅功效❤呢個係真材實料嘅燉湯😋🈚️味精💕味道好濃郁呢👍+$30 焦糖脆香排骨❤️夠大份👍仲🈶️跟埋番薯飯同埋特色茶+$20 蠔油菜心🥬可以將甜品轉做雲海紅豆仙草添❤️大滿足呀🥳🥳🍜小蔥拌麵(配椰小翅2隻) $31:呢個拌麵夠曬香😋值得推介❤️🍘補腦核桃包2個 $18:呢個核桃包係「驚喜位」🥳包係有流心架🔥熱辣辣又軟熟呀😋🔥地道台式香腸 $15:今次揀咗烤蜜糖味👍我一路好喜歡食台灣腸😋即烤夠香🔥好食😋🍡椰香燒賣 $16/4粒:椰香味唔太重但燒賣夠彈牙吖😋💰$200/2 ppl

🍡椰香燒賣 $16/4粒:椰香味唔太重但燒賣夠彈牙吖😋

💰$200/2 ppl
  • 織金竹笙烏雞椰小盅
  • 補腦核桃包
2022-07-04 859 瀏覽
這頓「飯」,關乎「大小」。太古書店裡有一間小店,其姊妹店因為招牌原個椰子燉湯,獲得了「米記」的青睞。這個小盅我們也嚐過,然而更吸引的是百合雪燕燉桃膠,特別是補些少錢就可以追加同伴喜歡的芋圓。而這道單點要$37的甜品,下午茶成了主角,配上四選一的小吃,才四十五塊。今天到此光顧,卻因注意到另一個茶餐。難得外出,自然很多店子都想去回味一下,為了「保留實力」而不能多吃。這$28的茶餐,有細义燒飯和一杯飲品,看來價錢合理。我倆點了這個、再加一客$45的,還有現金結帳優惠 (書店會員折扣不可共用),大家「些牙」最愜意!點餐之前,留意到若換芋㘣要加$4:換掉的是桃膠。那麼如果是「加」芋圓呢?店員答,跟單點做法,加$5。只差一蚊,潮語嚟喇!WHY NOT BOTH?⋯籌牌震動,可以取餐了。此刻,奇遇降臨!一看,標題那三個字便脫口而出,但不是不滿而是驚歎!與M__的「迷义」差天共地!真沒想到,連這「細义飯」也要「些牙」才吃得完!而論質素,何止中規中矩?加五蚊,送上十粒「㘣」(有芋圓和蕃薯圓等),真係抵到呢!七十幾塊,我倆吃了一頓滿意的下午茶,還有「餘力」去吃下一頓「輕食」⋯
這頓「飯」,關乎「大小」。

⋯籌牌震動,可以取餐了。此刻,奇遇降臨!
細叉燒飯 (下午茶)
細叉燒飯
百合雪燕燉桃膠+糯米雞 (下午茶)
2022-06-18
細叉燒飯 (下午茶)
細叉燒飯
百合雪燕燉桃膠+糯米雞 (下午茶)
2022-02-27 938 瀏覽
外賣咗碗芋圓返屋企,等咗10分鐘,好期待食完飯食甜品,點知甜到癲,好難食一碗仲要43蚊,啲罐頭椰果糖水搞到個底勁甜,芋圓又無咩味,其他配料都罐頭都一個點,好失望,唔會再幫襯
芋圓
外賣自取
🥥清甜椰香。$119食到飽米芝蓮燉湯套餐🤡🍴 椰小盅燉湯專門店📍太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖最近天氣咁乾燥,都真係要養生補補身。於是我今日就專登過咗嚟太古,慕名一試米芝蓮推薦餐廳: 椰子燉湯小店「椰小盅」🥥。餐廳標榜選用越南🇻🇳老椰子,每款湯都以原個椰子去燉,每日新鮮燉製,不加味精,燉足4️⃣小時😱店中湯品的選擇有9款,可單點,亦有兩個配飯套餐供選擇,分別是$99同$119,分別在於花倫啫喱/ 蠔油菜心+雲海紅豆燒仙草。咁我一場慕名而來,梗係要叫個最豐富嘅套餐啦😋😋🍚燉湯配飯套餐🫕$119包括織金竹笙烏雞椰小盅+肉燥紫薯飯+焦糖醋香排骨+日式玄米茶+蠔油菜心+雲海紅豆燒仙草🥥織金竹笙烏雞椰小盅味道較淡,但非常清甜、足料 (有成隻烏雞脾🐔 ,而竹笙仲係用竹笙之王- 貴州織金竹笙❗️)。椰水的幽香襯托烏雞的鮮甜,混着不同乾料的甘香,真令人回味無窮😋後來上網睇先知,原來椰小盅勻以新鮮椰水做湯水,百分百從椰子裏取出,絕無添加 (連清水也沒有) ,原汁原味,真係超有誠意喔!🤩🍚肉燥紫薯飯🍚肉燥比較鞋,無乜肉味。紫薯飯如果有粒粒紫薯就更好啦🍠🐽焦糖醋香排骨🐽雖然唔係正宗焦糖味,但
🥥清甜椰香。$119食到飽米芝蓮燉湯套餐🤡

🍴 椰小盅燉湯專門店
📍太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖

咁我一場慕名而來,梗係要叫個最豐富嘅套餐啦😋😋

🍚燉湯配飯套餐🫕

🥥織金竹笙烏雞椰小盅

焦糖醋香排骨

🍚肉燥紫薯飯🍚
肉燥比較鞋,無乜肉味。紫薯飯如果有粒粒紫薯就更好啦🍠

🐽焦糖醋香排骨🐽
雖然唔係正宗焦糖味,但係排骨食落去有甜香,軟骨勁腍,很足火侯🔥雖然味道較濃,但食完都唔口渴👍🏻

🧉雲海紅豆燒仙草🧉
唔知道咩是”雲海”,不過燒仙草比起出面味道較淡、也較黏,唔知係咪因為冇添加糖呢?🤔

🐷🐷整體評價:
以原個椰子🥥燉湯有誠意,真係$119食到飽,可以一戰🙆🏻‍♀️ 好大可能會encore,但我張試食List咁長,佢都係慢慢排下隊先、又或者經過先會再食囉🤪
2022-01-10
焦糖醋香排骨
2022-01-07 640 瀏覽
椰小盅唔見咗個椰子,半年前飲過一次同一個湯,一試難忘咁好飲,今日係晚上禁堂食的第一天,諗住買個湯返屋企飲下,攞外賣嗰陣覺得個湯好輕好奇怪,以前一個湯已經好重,所以打開睇一睇,發現唔見咗個椰子,阿姐話冇咗椰子好耐,唔緊要啦係自己唔睇清楚個餐牌冇咗椰子,返到屋企飲個湯覺得同以前差太遠,而家係一試難飲,以後唔使幫襯,完…
長白山鮮人蔘烏雞湯
外賣自取
2021-12-15 547 瀏覽
喺附近返工做咗兩年都未食過誠品呢間椰小盅。近一樓入口,門面整齊乾淨,係自助式服務點餐後等一陣自己拎餐返位食,14:30呢啲清靜時間都有三四枱客食緊。我點左一份香煎餃子同雪耳燉桃膠。餃子煎得好香脆入味,算係大大隻脈卜卜。雪耳燉桃膠好清潤,一捧出嚟仲係熱辣辣,甜度岩岩好,好足料嘅,我有食曬啲紅棗杞子自助式設計 可以自己再拎碟仔同調味料或加水,都好方便同乾淨企理。整體嚟講,係有heart嘅家庭式感覺舖頭,喺咁商業化嘅鰂魚涌好少見
我點左一份香煎餃子同雪耳燉桃膠。
餃子煎得好香脆入味,算係大大隻脈卜卜。

2021-12-10
估唔到誠品入面會開咗間燉湯😂仲要係米芝蓮推介 所以我哋就專登去試一試啦😜座位唔係好闊落 都要等一陣先有位 😞👧🏻 #feiching_foodie燉湯👦🏻🌟燉湯 + 飯套餐 $119當歸乳鴿四物湯燉湯 + 肉燥紫薯飯 + 醋香排骨+ 郊野油菜 + 雲海紅豆仙草 + 桂花酸梅湯個燉湯超重藥材味補中益氣又調經 而且d鴿骨都淋哂😚相信都花左唔少時間去燉醋香排骨聞落一陣陣既糖醋味😋而且軟骨又淋又入味最後甜品係雲海紅豆仙草 有花奶+紅豆+仙草俺草有清香既鮮草味 甜味啱啱好吖😝🌟燉湯 + 飯套餐 $99人參嫩烏雞燉湯 + 香港豉油雞髀飯 + 豆漿 + 啫喱成碗野雖然望落比較細 但都幾足料 🤩整體來講 成個套餐最出色嘅係佢哋嘅湯兩碗比較底下 👧🏻就更加鍾意飲當歸乳鴿四物湯燉湯 📌 椰小盅燉湯專門店 (太古城中心)太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖📌 椰小盅燉湯專門店 (白楊街)太子荔枝角道130號白楊街地下2A號舖📌 椰小盅燉湯專門店藍田茶果嶺道95號麗港城三期麗港中心商場地下10A號舖🚇港鐵藍田站 D1 出口等候時間🕰 10 mins📍#太古
估唔到誠品入面會開咗間燉湯😂

成碗野雖然望落比較細 但都幾足料 🤩

整體來講 成個套餐最出色嘅係佢哋嘅湯
兩碗比較底下 👧🏻就更加鍾意飲
當歸乳鴿四物湯燉湯

📌 椰小盅燉湯專門店 (太古城中心)
太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖

📌 椰小盅燉湯專門店 (白楊街)
太子荔枝角道130號白楊街地下2A號舖

📌 椰小盅燉湯專門店
藍田茶果嶺道95號麗港城三期麗港中心商場地下10A號舖
🚇港鐵藍田站 D1 出口

等候時間🕰 10 mins
📍#太古
2021-09-10 240 瀏覽
織金竹笙烏雞椰燉湯 小盅 配椰汁芋圓甜品今日行誠品太古分店,買完文具見到入面有間餐廳,係專飲湯既小店品牌原個椰子燉湯 以真材實料 每天鮮製同不含味精做主打鮮味燉湯又好飲又滋潤 套餐都仲會包甜品同小食仲有一碗椰香飯食到烏雞同好多料,剛剛好一人分量甜度清淡恰好 燉湯出嚟有淡淡椰子味好滋補香飯食到粒粒分明帶淡淡既椰香椰肉好特別 口感軟中帶硬小食滷水雞翼浸到好入味芋圓Q彈椰汁味濃香甜地址:太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖評分8/10消費$100
織金竹笙烏雞椰燉湯 小盅 配椰汁芋圓甜品
芋圓Q彈椰汁味濃香甜

地址:太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖
評分8/10
消費$100
食到一半,見到隻小強喺個碗蓋邊爬爬吓,嗰吓都仲覺得食肆有一隻半隻都正常嘅,消滅咗佢就繼續食…但食食吓,又見有兩隻喺個餐盤爬爬吓,仲有一隻跌咗落佢碗仙草凍度🤮🤮🤮🤮🤮 同職員講,佢都只係好淡然咁換咗碗仙草冰我…然後,我又再發現多兩隻喺個餐盤度爬…🤮🤮🤮頂唔順,再同職員講,佢話因為旁邊有植物,所以有小強…話可以送小食/甜品俾我地,但因為已經食咗,所以唔會退返錢,仲問點解我地唔一早出聲叫佢地換個set……我真係無言!你估我好想食食吓見到一隻又一隻小強喺啲嘢食度!?咁惡劣嘅衛生環境,仲點咁有胃口再食?而且食物質素真係差咗,又變相加咗價(之前叫et大部份湯都可以揀、嘢飲任揀唔加價,依家有啲要加$)。以前啲湯係原隻椰子上,好香好好飲…今日點完拎到先發現原來有啲款係用外賣膠碗上的,飲落去同之前係兩回事,感覺啲料差咗。之前覺得$100有少貴,但湯真係得,依家啲湯不復之前,仲要衛生環境惡劣(最大鑊係員工唔當係一回事),唔會再去。

同職員講,佢都只係好淡然咁換咗碗仙草冰我…

然後,我又再發現多兩隻喺個餐盤度爬…🤮🤮🤮

2021-08-25