2021-06-10 40 瀏覽
//米芝蓮推薦小店🧑🏻‍🍳//趁lunch time行過嚟太古城試吓呢間椰子燉湯專門店🥥滋陰養顏一下😝試咗個$119嘅套餐,包任選一款燉湯、餸+飯、飲品、油菜、紅豆仙草,食到超級飽呀🤭·✨花膠排骨燉土雞🐔燉湯都有九款選擇,見到有花膠有雞就忍唔住要揀呢個,女仔都間唔中補下身嘅🤰🏻燉湯超級熱🔥,小心辣親個嘴,飲落好清甜,有花膠同雞嘅鮮味,仲有椰子本身嘅香氣,好好飲嘅湯👍🏻👍🏻仲好足料添,花膠都有幾舊仔,雞都有好多,煮到好腍身🤪·✨焦糖醋香排骨呢個味道酸甜,份量都好多舊😚不過個人鍾意啖啖肉,唔鍾意係咁吮骨😅·✨肉燥紫薯飯可能我食得太急,冇為意原來係紫薯飯🤣好大碗飯,一個人都食唔哂😲·✨雲海紅豆仙草鍾意食仙草🤤配有紅豆、花奶·✨凍豆漿正常甜度·✨油菜·🌟推介椰子燉湯🥥
//米芝蓮推薦小店🧑🏻‍🍳//
✨花膠排骨燉土雞🐔
仲好足料添,花膠都有幾舊仔,雞都有好多,煮到好腍身🤪
✨焦糖醋香排骨
呢個味道酸甜,份量都好多舊😚
不過個人鍾意啖啖肉,唔鍾意係咁吮骨😅
✨肉燥紫薯飯
✨雲海紅豆仙草
鍾意食仙草🤤配有紅豆、花奶
✨凍豆漿
正常甜度
✨油菜
🌟推介椰子燉湯🥥
2021-06-09 35 瀏覽
見咁多食評讚個燉湯,就去試下。叫左個花膠排骨燉雞湯套餐,除左燉湯,主菜係醋香排骨,加個灼菜,一杯飲品,一小碗飯同甜品紅豆仙草,承惠$119,價錢都尚可。個湯係正嘅,足料加上有椰香味。個醋香排骨都算大碟,味道都唔錯,但可惜只係微熱,個飯都係唔熱,大打折扣。小舖經營,事先整定都無可口非,但起碼要熱先啦。另外,order 同取餐都係自助,但枱面同地下都唔覺清潔過,M記乾淨啲。去到時得一個食客,兩個員工都在一起傾計睇電話,同佢所話嘅「米芝蓮」真係唔多對稱。
建議: 下午茶時段2-5:30pm,有4個餐揀👍 (餐牌可睇最後幾張圖)行完太古誠品,因為未食午餐開始有啲餓餓地。醒起椰小盅就係誠品2樓,可以去食番個下午茶,飲碗燉湯 🤣 相比上一次,今次既人流多左,卡位都要等一陣先有。落完單之後,店員有空閒亦會主動執枱清潔👍 今次試左:▪️糧心飯套餐 (HK$58)🍚上野慢煮牛筋+紫薯飯+玄米茶女仔黎講,飯餐份量都算 OK。不過男仔就可能要加多碗湯先夠飽。牛筋煮得都幾淋,唔會太實,夠入味之如,仲充滿膠質😎 送飯一流另外,餐飲可以揀:玄米茶/山楂茶。仲有其他飲品揀 (+HK$9):豆漿、酸梅湯 同 汽水▫️小蔥拌面配雞翼 (HK$30)因為實在係太餓既關係,追加左一個拌面。食落面質有啲乾身,最後加左幾羹湯再撈一撈👍 不過蔥油味唔係好夠,反而似雞翼既瑞士汁 (?!)。兩隻雞翼都幾好味,亣唔會太嚡口。▪️搪瓷素湯 (HK$52)素湯飲落清清地,去下肉既油膩都唔錯。雖然相比之前試過既椰盅湯,味道無甘濃椰子味,但湯料都幾足,食到有:粟米、紅蘿蔔、赤小豆、無花果、腰果 同 栗子。▫️下午茶D餐 (HK$42)糯米雞+百合雪燕燉桃膠 糯米雞勁大隻,估唔到幾多料,入面仲有隻

今次試左:
▪️糧心飯套餐 (HK$58)
🍚上野慢煮牛筋+紫薯飯+玄米茶

▫️小蔥拌面配雞翼 (HK$30)

▪️搪瓷素湯 (HK$52)

▫️下午茶D餐 (HK$42)
糯米雞+百合雪燕燉桃膠

糯米雞勁大隻,估唔到幾多料,入面仲有隻雞翼🤣 不過蒸既雞翼,肉質就嚡左少少。但整體既味道都中規中矩,而且好飽肚。

一盅百合雪燕燉桃膠做飯後甜品作結😎 清清甜甜都唔錯,每一啖都有好多桃膠,燉到好軟身👍。雪燕既份量相比之下唔係好多,不過絕對對得起依個價錢。

2021-06-09 48 瀏覽
至從上年見到「椰小盅燉湯專門店」得到米芝蓮推薦就一直好想去,奈何總店位於太子唔就腳,所以一直未去過 😬 宜家佢哋喺太古開咗分店,方便好多,終於第一去食 😂「椰小盅」主打原個椰子燉湯,燉湯每日新鮮製作,唔加任何味精,真材實料 🍲 見佢地最近推出咗新湯,一於嗌碗補下 😝 搪瓷素湯加入粟米、栗子、紅蘿蔔、赤小豆、無花果、腰果,味道清甜又唔油膩,好健康 🥰加$9嘅椰小飯、雞翼、菜圃都唔錯,肉燥紫薯飯口味特別,又有雞翼同菜圃送飯,好抵食 😝$10一份嘅涼拌爆爆青瓜份量都幾多,青瓜夠爽脆,好開胃 😉手工芋圓呢碗甜品除咗三色芋圓,仲有仙草、椰果同紅豆,材料豐富 😍 糖水甜而不膩,一個人食曬成碗都唔會滯 😂百合雪耳燉桃膠好好味,桃膠柔軟滑溜,入口即化,加埋百合、雪耳呢d健康養生食材,食完甜品都唔會有罪疚感 😆

$10一份嘅涼拌爆爆青瓜份量都幾多,青瓜夠爽脆,好開胃 😉

2021-06-07 72 瀏覽
星期六嚟太古城買嘢,經過誠品見到椰小盅係賣燉湯幾吸引所以坐低試下。椰小盅係主打燉湯,用椰子做燉盅,而且用純椰子水作為原湯水,聽到都覺得好味。餐牌有八款燉湯,另外可以加錢揀飯餐,亦有多款小食可供選擇。由於我唔太肚餓所以就只叫咗一個燉湯加$9飯餐。燉湯揀咗織金竹笙烏雞椰小盅,一打開個椰盅就好香椰子味,本身以為用椰子水做湯水飲落會太甜,但其實唔會太甜,係清甜味唔好睇個椰子好細,入面都好多湯料,烏雞同竹笙都有幾件,好足料。平時食椰皇燉蛋白或者飲椰青都一定會用匙羹刮埋啲椰子肉食,但燉湯要用老椰子,所以啲肉係硬到食唔到。加$9加配嘅椰小飯係雜穀飯,米飯煙韌有咬口食落唔會硬。配菜菜脯好好味送飯一流。雞翼好入味肉好腍,如果可以散嗌雞翼就好喇。價錢雖然有少少貴,但食物質素高,燉湯用料靚又足料,值呢個價錢

2021-06-03 142 瀏覽
吃了兩口有小強。人生沒有寫過openrice。為他奉獻第一次。還有,櫃臺阿姐不停和我說普通話。真心很嘔心的體驗。還要我寫滿80字,完全不想再為他浪費時間。太嘔心。
吃了兩口有小強。
人生沒有寫過openrice。為他奉獻第一次。

太嘔心。
2021-06-03
外賣自取
2021-05-30 107 瀏覽
同爉腸味道好相似,不過就幼身好多,而且較腍好少可食到醋香排骨既味道咁淡,醋香味唔出,連curry 雞都係一樣冇咩味,唔辣,唔知係咪刻意安排,等我地將主角放反喺椰小盅到花膠雞湯既椰奶味濃而且好香,不過油份就較多,盅內都有好多湯渣可以食,但土雞既肉好鞋,食到就食拉蟲草花鮑魚燉雞就冇咁油,味道較清甜,好有媽媽煲湯既味道,椰子盅好貼心,飲左一半之後,可以將佢打側,方便你食到最底最後食埋好清新既仙草,冰冰涼涼,去左飽滯感,大滿足~

同爉腸味道好相似,不過就幼身好多,而且較腍

花膠雞湯既椰奶味濃而且好香,不過油份就較多,
盅內都有好多湯渣可以食,但土雞既肉好鞋,食到就食拉

最後食埋好清新既仙草,冰冰涼涼,去左飽滯感,大滿足~
2021-05-11 217 瀏覽
◽️織金竹笙烏雞 $65 & 加配飯餐 +$9.鮮甜足料, 可以見到有烏雞肉同竹笙去燉, 個湯仲有住淡淡椰子清甜味。餐配有細紫薯飯&1隻雞翼&菜圃。可有益氣養血,美容養顏功效。.◽️蟲草花干貝土雞燉鮮鮑 $85 & 加配飯餐 +$9.最意想不到系個湯入面, 真系有隻鮑魚。好足料, 仲有有雞件&蟲草系個燉湯入面。加上, 有好香ge 椰香味同熱乎乎ge 湯。可有平肝固腎, 提升免疫力功效。.椰子入面就系熱辣辣ge 燉湯。椰子本身系個天然Ge好器皿, 夠保温。另外, 用黎燉湯又可以保留到椰子Ge鮮甜味, d椰子汁再滲返落d燉湯入面, 一打開個椰子蓋就可以聞到陣陣ge 椰子香味。.我叫左個織金竹笙烏雞燉湯黎飲, 因為可以益氣養血&美容養顏。椰子入面好足料, 我最後將d湯渣全部都食晒。飲落真系好鮮甜, 除左飲到烏雞味之外, 仲飲得出有椰子汁ge 香甜味。.推薦:8.5/10
◽️織金竹笙烏雞 $65 & 加配飯餐 +$9
◽️蟲草花干貝土雞燉鮮鮑 $85 & 加配飯餐 +$9
推薦:8.5/10
織金竹笙烏雞餐
蟲草花干貝土雞燉鮮鮑餐
織金竹笙烏雞餐
蟲草花干貝土雞燉鮮鮑餐
2021-04-05 1116 瀏覽
主打原個椰子燉湯嘅「椰小盅」💗以真材實料丶每天鮮製同不含味精,吸引唔少燉湯迷~之前去過喺太子嘅總店~試過燉湯,真係覺得超正💗原來喺太古城「誠品生活」裏面都有分店~依間以木系簡約設計,感覺好舒服🥳 最正係💗佢哋推出左「進店必吃 燉湯套餐 」真係勁超值抵食👍🏼套餐有2個價位~$99 👉🏻 自選燉湯+自選主食 (糧心飯/燒味飯/大滿足扒飯)+飲品+花侖啫喱$118 👉🏻 自選燉湯+自選主食 (糧心飯/燒味飯/大滿足扒飯)+飲品+油菜+雲海紅豆仙草我揀咗$118個款套餐,食到捧住個肚💗🤤燉湯選了「蟲草花鮮鮑魚燉土雞」,勁足料👍🏼仲有鮑魚同雞件💗燉湯充滿椰香~味道濃郁鮮甜,感覺很原汁原味👍🏼而主食我揀咗「黑椒牛扒配腸仔」配肉燥紫薯飯,牛扒好香黑椒味💗個紫薯飯好正~仲有肉燥同埋粟米粒,味道口感好有層次👍🏼套餐甜品係「雲海紅豆仙草」,仙草超滑~我好like, 甜到剛剛好👍🏼食埋甜品真係勁滿足💗見佢哋仲有我最愛的🤤「手工芋圓」($39),作為煙韌控嘅我~當然唔可以放過😆勁大一碗,裡面有超多芋圓~口感Q彈👍🏼真係食到好滿足!

套餐有2個價位~

我揀咗$118個款套餐,食到捧住個肚💗

• 手工芋圓
  • 蟲草花鮮鮑魚燉土雞
2021-04-04 351 瀏覽
窮遊香港-太古燉湯/甜品好去處 平時幾鐘意飲湯同食芋圓 呢間就2樣都有 仲要拎左2021米芝蓮 值得講講.⭐️手工芋圓$39 (用app有8折)👍🏻呢個幾多配料 仙草 紅豆 椰果 當然有芋圓啦👍🏻3色芋圓幾軟熟彈牙 帶芋香 仙草都滑滑如果太子分店 用埋優惠都係$25 好抵食.除此之外湯都係我最愛⭐️織金竹笙烏雞湯$65👍🏻用原隻椰子加入配料燉湯👍🏻燉出黎都有淡淡椰子香味👍🏻勁清甜 望到入面竹笙烏雞都幾足料望番餐牌 佢仲有 益氣養血 美容養顏功效.佢地仲有d套餐$99-$119可以點一個湯 飯餐 飲品 甜品 計返平好多甜品 跟雲海紅豆仙草 係迷你版😋味道同手工芋圓 配料差唔多👍🏻比較特別嘅係 佢哋用珍珠米整 肉燥紫薯飯連飯粒都做得出色 睇得出有用心 好評.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_太古. #椰小盅燉湯專門店 (太古城中心) (太古)地址:太古太古城道18號太古城中心1期1樓誠品生活L106號舖.⭐️評分:味道:5/5環境:4/5服務:4/5抵食:3.5/5
⭐️手工芋圓$39 (用app有8折)
👍🏻呢個幾多配料 仙草 紅豆 椰果 當然有芋圓啦
👍🏻比較特別嘅係 佢哋用珍珠米整 肉燥紫薯飯
連飯粒都做得出色 睇得出有用心 好評
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_太古
#椰小盅燉湯專門店 (太古城中心) (太古)
⭐️評分:
味道:5/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:3.5/5
我是一個特別喜好湯的人 尤其是中式湯 燉湯更為最喜愛的😍難得今日去太古城 聽聞係誠品書店入面有一間《椰小盅燉湯專門店》好出名🤗餐牌上每個湯都有註明功效 非常細心❤️賣點係椰小盅🤔故明思意係用原個椰子原盅燉湯🤤好處係燉出黎既湯好香甜的椰味👍。蟲草花干貝土雞燉鮮鮑 (HK$85)+$9飯餐(椰小飯,雞翼,菜圃)今日點左蟲草花干貝土雞燉鮮鮑燉湯 功效:平肝固腎 提升免疫力🤩味道好滋潤鮮甜 仲好足料真係有鮑魚架🤭勁香椰味 超好飲 🤤平民價格 富豪級享受 CP值極高👍 另外加了$9飯餐 即有一個細份紫薯飯 一隻雞翼及菜圃 紫薯飯纖維多 飯裡仲有粟米和南瓜籽 感覺好健康😋菜圃配飯味道更佳 而雞翼相當入味 只需加$9 超抵👍。食物:7/10價錢:7/10環境:6/10。椰小盅燉湯專門店 (太古城中心)太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖。

食物:7/10
價錢:7/10
環境:6/10

椰小盅燉湯專門店 (太古城中心)
太古太古城道18號太古城中心1樓誠品生活L106號舖

• 蟲草花鮮鮑魚燉土雞
2021-03-19 251 瀏覽
“燉湯+飯套餐:織金竹笙烏雞+大滿足扒餐+酸梅湯+油菜+雲海紅豆仙草”($119)“手工芋圓(凍)”($39)呢間總店喺太子嘅椰小盅宜家喺太古有分店啦小店主打原個椰子燉湯🥥仲不加任何味精😍呢道燉湯選擇好多,menu上每個湯都列明咗功效小店最近仲推出咗超抵食嘅燉湯+飯套餐一個set有齊燉湯,主食,菜,飲品同甜品🤩貪心嘅我當然會揀呢個set啦😛燉湯我就揀咗“織金竹笙烏雞”🖤功效係益氣養血同美容養顏😍岩哂女仔飲😍打開椰子蓋即刻聞到好香🥰湯頭十分清甜同好香椰子味😋入面超級多烏雞同竹笙😆超足料🥰主食揀咗新奧爾良雞扒+腸仔飯🐔雞扒金黃色煎得好靚☺食落肉質好軟腍好好味😋飯唔係普通白飯而係紫薯飯💜感覺好健康😝套餐仲跟埋“雲海紅豆仙草”雖然細細碗但超多紅豆🤩紅豆綿密,加上滑滑嘅仙草同椰奶真係好夾☺鍾意食芋圓嘅我仲加咗份凍嘅“手工芋圓”😆一盅入面有3色芋圓,紅豆,仙草同椰果芋圓口感十分軟糯🥰仲有就係份量超級大🤣食極都仲有芋圓🤣食完個餐再加埋碗芋圓真係超級滿足🤤
“燉湯+飯套餐:
“手工芋圓(凍)”($39)

呢間總店喺太子嘅椰小盅宜家喺太古有分店啦
小店主打原個椰子燉湯🥥仲不加任何味精😍
呢道燉湯選擇好多,menu上每個湯都列明咗功效
小店最近仲推出咗超抵食嘅燉湯+飯套餐
一個set有齊燉湯,主食,菜,飲品同甜品🤩
貪心嘅我當然會揀呢個set啦😛
主食揀咗新奧爾良雞扒+腸仔飯🐔
雞扒金黃色煎得好靚☺
食落肉質好軟腍好好味😋
飯唔係普通白飯而係紫薯飯💜感覺好健康😝
套餐仲跟埋“雲海紅豆仙草”
雖然細細碗但超多紅豆🤩
紅豆綿密,加上滑滑嘅仙草同椰奶真係好夾☺
鍾意食芋圓嘅我仲加咗份凍嘅“手工芋圓”😆
一盅入面有3色芋圓,紅豆,仙草同椰果
芋圓口感十分軟糯🥰
仲有就係份量超級大🤣食極都仲有芋圓🤣
食完個餐再加埋碗芋圓真係超級滿足🤤
因為公司喺附近,有時都會落去食,唔知點解最近呢一兩個月,質素好飄忽。之前試過飲到唔熱嘅湯都算。琴日收工大約六七點左右,想飲下湯,所以叫咗個織金竹笙烏雞+超值飯餐,平平哋快靚正。點知攞到位食第一啖飯,唔係熱嘅,暖暖地又益益地。懷疑攞啲隔夜飯返熱。總之食落去唔係新鮮熱辣辣嘅飯。湯係正常不過不失。雞翼又係怪怪地夾起身已經支離破碎,又係暖暖地唔熱,滷水雞翼乾爭爭。成個體驗除咗湯之外,其他嘢好似啲賣剩蔗俾你希望老闆要跟進返啲員工質素,有待改進。
成個體驗除咗湯之外,其他嘢好似啲賣剩蔗俾你

希望老闆要跟進返啲員工質素,有待改進。
2021-03-15
  • 織金竹笙烏雞椰小盅
2021-02-20 283 瀏覽
上次試過焦糖醋香排骨配紫薯飯後覺得可以Encore這次就繼續試同樣是糧心住家飯系列的:➡️ 醬香柴火雞小腿配紫薯飯 附山楂茶 $58 🐓首先包裝真的滿分 👍🏻飯盒很堅固 可以繼續使用上面還有溫馨提示原來它還得到米芝蓮2020的推介便當裡面有紫薯飯 雞腿 少許菜心 西蘭花等有菜也太好了!!! 營養算均衡 ☺️主角:醬香柴火雞小腿超好吃 😋😋😋雞肉很嫩之餘重點是它的醬甜甜鹹鹹的很開胃清新而且很入味 👍🏻👍🏻👍🏻大愛紫薯飯 (一如既往的很香❤️)蔬菜也煮得剛剛好 不會過老覺得是外賣之中的清流&健康之選
上次試過焦糖醋香排骨配紫薯飯後覺得可以Encore

主角:醬香柴火雞小腿超好吃 😋😋😋
雞肉很嫩之餘
重點是它的醬甜甜鹹鹹的很開胃清新
而且很入味 👍🏻👍🏻👍🏻
大愛紫薯飯 (一如既往的很香❤️)
蔬菜也煮得剛剛好 不會過老

覺得是外賣之中的清流&健康之選
40 分鐘 (外賣自取)
2021-02-20 397 瀏覽
直接致電店鋪下單 VS OpenRice 下單:首次用OpenRice訂了太古 椰小盅,外賣自取9折後,燉湯、糧心飯較便宜;小食卻較店內購買還要貴。今次主要買飯盒,加油菜,牛筋很腍。下單後,不用15分鐘已備妥,很有效率👍🏻💕黃色外賣盒很醒神店內新增兩款燉湯+糧心飯超值套餐:$99- 包飲品、花侖啫喱 🎊$119 -包飲品、油菜、紅豆仙草,好抵喎,下次一定要試吓店內下單時,誠品會員可儲分,但經OpenRice 訂就儲不到。期待即將推出椰小盅便當米芝連2021
直接致電店鋪下單 VS OpenRice 下單:

首次用OpenRice訂了太古 椰小盅,
外賣自取9折後,燉湯、糧心飯較便宜;

小食卻較店內購買還要貴。

今次主要買飯盒,加油菜,牛筋很腍。
下單後,不用15分鐘已備妥,很有效率👍🏻

💕黃色外賣盒很醒神

店內新增兩款燉湯+糧心飯超值套餐:
$99- 包飲品、花侖啫喱 🎊
$119 -包飲品、油菜、紅豆仙草,
好抵喎,下次一定要試吓

期待即將推出椰小盅便當
米芝連2021