咖哩汁🍛就食得多,湯咖哩🥣🍛就比較少見,係北海道既產物黎ga, 加上見到呢間幾出名就黎試下~ 湯咖哩🍛感覺幾特別,用黎配飯🍚同麵🍜都得~ 裝修亦都幾別緻,行木系🪵風格幾舒服😌 仲有好多得意既日式蔬菜卡通🥬,搞到就算唔鍾意食菜既人都會想食😂 旁邊仲有其他卡通,一樣幾chill~ 難得既係堂食仲有8折,幾抵食~(5 😍 係滿分,🤩係半分)飛驒和牛漢堡扒湯咖哩🍔🍛 - $138 (好味指數:😍😍😍😍)塊漢堡扒🍔都幾大塊,感覺比平時漢堡包🍔入面嗰塊厚身👍🏻 牛味🐮幾香濃,唔會好重粉,質感厚實juicy,配埋微辣香口既咖哩湯🍛,撈飯🍚幾正,如果個咖哩味🍛可以濃啲就更加好~ 另外旁邊仲有五顏六色既蔬菜🥬,包括雞髀菇🍄、茄子🍆、粟米芯🌽、秋葵、西蘭花🥦、番茄仔🍅,全部都有烤過,收乾左啲水分會香啲,個表皮都脆啲幾好食~香煎帶子咖哩湯烏冬麵⚪️🍛🍜 - $118 (好味指數:😍😍😍🤩)試完飯🍚就試下烏冬麵🍜,索晒個咖哩湯🍛🥣既精華,爽滑彈牙又帶有少少微辣,如果個咖哩味🍛可以濃啲就更加好~ 啲帶子⚪️幾大隻飽滿,質感彈牙,可以再鮮味啲就更加好~ 配料仲有半隻惹味香甜既溏心蛋🍳、彈牙既鳴門卷🍥、香口既紫菜同大蔥

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

香煎帶子咖哩湯烏冬麵

試完飯🍚就試下烏冬麵🍜,索晒個咖哩湯🍛🥣既精華,爽滑彈牙又帶有少少微辣,如果個咖哩味🍛可以濃啲就更加好~ 啲帶子⚪️幾大隻飽滿,質感彈牙,可以再鮮味啲就更加好~ 配料仲有半隻惹味香甜既溏心蛋🍳、彈牙既鳴門卷🍥、香口既紫菜同大蔥,配埋一齊食都幾豐富~

吉列蠔 (2隻) 🦪 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
除左主食之外,小編仲叫左吉列蠔🦪,佢塊炸皮唔會好厚,裡面隻蠔🦪幾肥美飽滿,炸完都唔會縮水,肉質軟淋嫩滑,味道幾鮮甜,如果可以配埋酸酸地既沙律醬🥗或者燒汁🔥就感覺開胃~

吉列蝦 (2隻) 🍤 - $38 (好味指數:😍😍😍🤩)
另外仲試左吉列蝦🍤,炸皮夠薄,個size唔會太細隻同埋無雪味❄️,質感爽口彈牙,都幾鮮甜,一樣既係炸野如果有埋酸汁解下膩就更加好~

野菜魚餅 (2塊) 🥬🐟🫓 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
個野菜魚餅🥬🐟🫓都唔錯,軟糯又帶啲咬口,幾鮮甜同埋個魚味🐟幾出,有埋菜🥬感覺營養好似均衡啲,亦唔會靠調味料同粉搭夠

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩

香煎帶子咖哩湯烏冬麵
完全唔覺得係北海道湯咖喱,只有粟米粒,沒有多款蔬菜作為配菜,湯底似咖喱磚開,味道單一,賣相係茶餐廳質素,7折後都要$6x-$7x, 環境味道絕對唔值呢個價錢OpenRice 顯示收OpenRice pay,但實情又係唔收。

未去到日本竟然係觀塘可以食到湯咖哩,記得呢間店前身都係日本野黎,今次黎先知原來變左做湯咖哩,大大幅壁畫牆都幾有特色😎🔸帶子沙茶湯烏龍麵配吉列蝦(HK$117)湯底叫左沙茶,味道都算濃郁,而且質地比較稠,3粒嘅帶子口感都算彈牙,仲有糖心蛋等配菜,今次仲用優惠價叫小食,不過好多都話賣曬,就試左吉列蝦🤠🔸和牛漢堡扒湯咖哩飯(HK$118)湯咖哩可以選擇辣度,配菜有唔同嘅蔬菜,例如西蘭花、南瓜、菇、粟米以及蕃茄,都幾吸咖哩味👅和牛漢堡味道正常,湯咖哩可以就咁食或者配飯唔同食法🍛🔸開心果味刨冰(HK$71)呢個刨冰意外地係今餐最鍾意嘅食物,外層有開心果醬,刨冰入面仲有開心果碎,食落好濃開心果味,仲好大碗添😍

🔸帶子沙茶湯烏龍麵配吉列蝦(HK$117)

🔸和牛漢堡扒湯咖哩飯(HK$118)
和牛漢堡味道正常,湯咖哩可以就咁食或者配飯唔同食法🍛

🔸開心果味刨冰(HK$71)
2024-01-08 24 瀏覽
約朋友食飯好選擇,裝潢好有日本風情,環境舒適又坐得耐,好啱傾計🥰 食物選擇多 豐儉由人,除咗日式烏冬,仲有串燒同刨冰~店員態度很好🥰 今次同朋友點了兩個套餐加小食及串燒,份量多,好飽肚好滿足😚北海道帆立貝湯咖哩 配白飯(加配前菜及凍綠茶)帆立貝相當軟腍,口感一流👍🏻 香濃咖喱汁配搭豐富蔬菜,有薯仔、紅蘿蔔、茄子、南瓜等等,件件都好入味,配飯食一流😋慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯鳥龍麵蕃茄湯底非常濃郁,酸酸的好開胃🤤 雞肉表面微焦,好香口😍 肉質相當軟腍可口👍🏻烏龍麵口感爽滑,好好味😋👍🏻 配有溏心蛋、粟米、京蔥及紫菜吉列蝦(2件)野菜魚餅(2件)加配小食好抵,質素很不錯😋串燒✨ 秋葵、冬菇、翠玉瓜、雞髀菇 新推出的串燒,款款都燒得好有水準,值得一讚🤩 特別推薦冬菇,仍能保持鮮嫩多汁,好好味😍

北海道帆立貝湯咖哩 配白飯
(加配前菜及凍綠茶)

慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯鳥龍麵

吉列蝦(2件)
野菜魚餅(2件)
加配小食好抵,質素很不錯😋

串燒✨ 秋葵、冬菇、翠玉瓜、雞髀菇
2024-01-06 24 瀏覽
🍺朋友仔放工帶咗我黎度食串燒🍡🍢飲生啤🍻正呀🥳🍡串燒套餐A x 6串 🌈佢哋呢度嘅串燒燒得好惹味🔥$100/6串嘅串燒set仲送一杯Suntory 生啤🍺 唔夠喉可以再order🍻 $58 買一送一呀🍺一邊食串燒一邊飲啤酒超夾呀💯串燒有嫰滑嘅日本岩手雞肉串、生開邊個皮燒到脆卜卜嘅雞中翼串、酢橘雞膝脆骨串、雞脾菇、翠玉瓜同埋秋葵🔥🍝北海道帆立貝蕃茄湯烏龍麵 🌈呢個蕃茄湯烏冬啖啖都充满倫蕃茄肉濃郁嘅味道👅上面仲有三粒正常size嘅帆立貝添🦪成碗連個湯都可以飲曬🫕唔錯噃👍🍤跟餐小食:吉列蝦 🌈賣相味道唔錯👅熱辣辣即炸🍤外層金黃又鬆脆💯推介推介🥳🥃跟餐前菜及凍綠茶 🌈綠茶夠曬大杯😍前菜係甜甜地嘅魷魚絲🐙好惹味🥳🍜飛驒和牛漢堡扒咖哩湯烏龍麵 🌈佢呢個咖喱湯底好香✅配烏冬或者配飯都好正💯飛驒和牛漢堡扒煎得外脆內軟仲好好多汁✅塊牛size仲好厚身添🥳🦪跟餐吉列蠔 🌈另一個小食我哋就揀咗吉列蠔🦪新鲜嘅蠔肉上面有層薄薄又香脆嘅麵包粉🔥炸完仲可係外面酥脆又多汁❤️正呀喂🥳
🍺朋友仔放工帶咗我黎度食串燒🍡🍢飲生啤🍻正呀🥳

🥃跟餐前菜及凍綠茶

🌈綠茶夠曬大杯😍前菜係甜甜地嘅魷魚絲🐙好惹味🥳

🍜飛驒和牛漢堡扒咖哩湯烏龍麵

🦪跟餐吉列蠔

北海道札幌の湯咖喱🇯🇵森.湯咖哩ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡觀塘有一間主打湯咖喱同烏龍麵嘅日式專門店✨餐廳環境有好可愛嘅日本風格插圖 木系裝修設計湯咖喱係香港唔算好多地方有得食 值得一試❤️🧡慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱💲8️⃣7️⃣堂食8折優惠價*第一次食湯咖喱 平時食開嘅日式咖喱好濃稠嗰種好唔同湯咖哩係北海道札幌の名物 質感比較稀身✨以大量鮮甜蔬菜熬制 味道濃郁惹味!唔會過於濃或太鹹 入口就食到咖喱香味~可自己選擇辣度 叫咗小辣🌶️少少香辣味道慢慢滲出嚟 有酸酸辣辣嘅感覺!慢煮炙燒雞叉燒滑嫩 偏瘦 都夠入味🫶🏻另外仲會有大量嘅蔬菜做配菜 超級豐富!南瓜、茄子、BB粟米、車厘茄、薯仔、秋葵估唔到蔬菜配湯咖喱醬汁又幾好味( •̀ᴗ•́ ) ̖́-不過覺得佢哋嘅米飯粒就偏硬身 唔夠軟熟~🩶飛驒和牛漢堡扒烏龍麵💲1️⃣0️⃣2️⃣堂食8折優惠價*湯底分別有三款▪️蕃茄湯▪️沙茶湯▪️咖喱湯因為頭先個飯已經有湯咖喱 所以就叫咗沙茶湯🤎沙茶湯好濃郁 入口後仲會有種鮮甜 唔會好鹹✨和牛漢堡扒入口即溶 而且肉汁超豐富( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪牛肉味道都好濃郁 煎得啱啱好 鎖
北海道札幌の湯咖喱🇯🇵森.湯咖哩
觀塘有一間主打湯咖喱同烏龍麵嘅日式專門店✨
餐廳環境有好可愛嘅日本風格插圖 木系裝修設計
湯咖喱係香港唔算好多地方有得食 值得一試❤️

🧡慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱💲8️⃣7️⃣堂食8折優惠價*
第一次食湯咖喱 平時食開嘅日式咖喱好濃稠嗰種好唔同
湯咖哩係北海道札幌の名物 質感比較稀身✨
以大量鮮甜蔬菜熬制 味道濃郁惹味!
唔會過於濃或太鹹 入口就食到咖喱香味~
可自己選擇辣度 叫咗小辣🌶️
少少香辣味道慢慢滲出嚟 有酸酸辣辣嘅感覺!
慢煮炙燒雞叉燒滑嫩 偏瘦 都夠入味🫶🏻
另外仲會有大量嘅蔬菜做配菜 超級豐富!
南瓜、茄子、BB粟米、車厘茄、薯仔、秋葵
估唔到蔬菜配湯咖喱醬汁又幾好味( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
不過覺得佢哋嘅米飯粒就偏硬身 唔夠軟熟~

🩶飛驒和牛漢堡扒烏龍麵💲1️⃣0️⃣2️⃣堂食8折優惠價*
湯底分別有三款▪️蕃茄湯▪️沙茶湯▪️咖喱湯
因為頭先個飯已經有湯咖喱 所以就叫咗沙茶湯🤎
沙茶湯好濃郁 入口後仲會有種鮮甜 唔會好鹹✨
牛肉味道都好濃郁 煎得啱啱好 鎖住到肉汁!
而烏龍麵幾滑溜 偏粗身有口感 仲好入味✨
仲會有流心糖心蛋、超甜粟米粒、嗚門卷同紫菜~

💛串燒 (套餐 A)
▪️日本岩手雞肉串▪️生開邊雞中翼串▪️酢橘雞膝脆骨串🐔
▫️新鮮蔬菜:雞脾菇、翠肉瓜、秋葵🥒

串燒都幾抵食優惠價💲1️⃣0️⃣0️⃣@6串
仲會送Suntory生啤酒🍻
自己覺得雞肉串啲肉質偏比較實淨有咬口~
唔係平時食開嗰種好鬆軟 嫩滑嘅口感 乾身少少!
但蔬菜方面就做得唔錯 keep到好新鮮又juicy!

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 森.湯咖哩
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖
2023-12-25 26 瀏覽
-飛驒和牛漢堡湯咖哩飯-這是店裡的招牌菜之一,湯咖哩裡有一個巨大的和牛漢堡扒,肉質鮮嫩多汁,表面煎得香脆,搭配上濃郁的咖哩湯汁,真是一絕。湯咖哩的辣度可以自選,我選了中辣,感覺剛剛好,不會過於刺激,也不會失去風味。湯咖哩裡還有款時令蔬菜,如南瓜、茄子、粟米芯等,沾上咖哩更加美味。飯的份量也很足夠,可以吸收咖哩的醬汁,讓人吃得很滿足。-北海道帆立貝蕃茄湯烏龍麵-湯底是用新鮮的蕃茄熬煮,酸甜開胃,裡面有三隻大大的帆立貝,肉質彈牙,鮮甜無比。烏龍麵的麵條很Q彈,吸收了湯汁的味道,非常好吃。這道菜也有蔬菜的配搭,增加了口感和營養。-前菜-兩款餐點都配有好好吃的配菜,裡面有蝦乾和類似海藻乾的小菜,甜甜的好好吃!!!!-芝士年糕-年糕的質地很軟糯,表面裹了一層麵粉,炸得金黃酥脆,裡面還有流心的芝士,非常惹味。-小山園焙茶日式刨冰(配白肉丸子、QQ麻薯、香滑奶蓋)-超巨型日式的刨冰!以小山園的焙茶為主要風味,刨冰的質地很細緻,入口即化,焙茶的味道很香濃,不會太甜。刨冰上面還有一層奶蓋,增加了滑順的口感,配上白肉丸子和QQ麻薯,更加豐富了層次。飲品則選了可樂跟綠茶~~
-飛驒和牛漢堡湯咖哩飯-

-北海道帆立貝蕃茄湯烏龍麵-

-前菜-

-芝士年糕-

-小山園焙茶日式刨冰(配白肉丸子、QQ麻薯、香滑奶蓋)-

飲品則選了可樂跟綠茶~~
2023-12-21 30 瀏覽
📌 森.湯咖哩 - 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖🗓(21/12) 星期四 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:湯咖哩係日本北海道的一種特產食品,香港比較少有得食,可況好似呢間餐廳用嚟做主打就更加少。湯咖哩係指湯羹形式的咖哩製作品,發源地主要以札幌及附近地區。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳除左湯咖哩之外,烏龍麵(即係烏冬),都係餐廳主打推介食物之一,而家等我同大家講下🍛味道先。🍜香煎帶子烏龍麵 $9️⃣4️⃣ - 烏龍麵可加$1️⃣0️⃣包埋前菜及飲品,湯底就有3款可選擇,包括蕃茄/咖哩/沙茶,因為我仲會試湯咖哩,所以呢個就要左蕃茄湯底,蕃茄味好濃郁,而且唔會好酸,反而帶有少少清甜味。佢每款烏龍麵都會配左半熟糖心蛋/鳴門卷/粟米/原片紫菜;另外主菜有7款可以選擇,我地就揀左香煎帶子,帶子有3粒,粒粒都好大粒,而且非常厚身,食落亦新鮮爽口。北海道湯咖喱 $8️⃣7️⃣ - 味道可以揀正常/小辣/中辣,本身個湯咖哩會包左10款時令蔬菜同一碗日產珍珠米,蔬菜有薯仔/西蘭花/粟米芯/茄子/紅椒/蕃茄仔/蘿蔔/雞髀菇/南瓜/秋葵。主菜亦都係有7款可以選擇,呢個我就揀左慢煮灸燒雞叉燒,可能因為慢煮嘅關係,雞肉比
📌 森.湯咖哩 - 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖
🗓(21/12) 星期四 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

香煎帶子烏龍麵

北海道湯咖喱 $8️⃣7️⃣ - 味道可以揀正常/小辣/中辣,本身個湯咖哩會包左10款時令蔬菜同一碗日產珍珠米,蔬菜有薯仔/西蘭花/粟米芯/茄子/紅椒/蕃茄仔/蘿蔔/雞髀菇/南瓜/秋葵。主菜亦都係有7款可以選擇,呢個我就揀左慢煮灸燒雞叉燒,可能因為慢煮嘅關係,雞肉比平時食到嘅更juicy,口感又淋滑,表面會有少少灸燒香;咖哩湯香濃,偏向日式甜咖哩,所以唔會好辛辣刺激。
慢煮灸燒雞叉燒北海道湯咖喱

🐟脆皮燒魚卷/🦑魷魚卷 - 個燒魚卷就係跟餐加$1️⃣5️⃣換購有一條,燒魚卷就即係燒製嘅獅子狗。
魷魚卷就係散叫$2️⃣2️⃣有兩條,都係熱辣辣燒製的,兩款都係送酒一流嘅小食。
脆皮燒魚卷/魷魚卷

🐥岩手縣雞串燒套餐 $1️⃣0️⃣0️⃣ - 餐廳仲做緊個串燒套餐優惠,100蚊有6串即燒串燒,餐廳標明係使用日本岩手縣雞,串燒set有2個可以選擇,我就揀左set B,包左雞肝/雞心/雞腎/冬菇/四季豆/蒜心各一串,仲會送一杯Suntory生啤,認真超值。
岩手縣雞串燒套餐

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 加$1️⃣0️⃣套餐飲品可以揀綠茶或汽水,我地就揀左綠茶,都幾大杯,入口清新,正正可中和咖哩嘅濃味。另外,佢地有做全日Suntory生啤$5️⃣8️⃣買一送一,鐘意飲返兩杯嘅朋友就唔好錯過喇。

🍽環境:餐廳都幾多位置,入面牆身部分做左日系同蔬果嘅塗鴉,枱凳方面用上木系,擺得都算鬆動,坐得幾舒服,地方亦都光猛整潔。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務好,上菜速度快,落單係用QR Code落單,介面都簡單清晰易明。

💰💸價錢:第一次係香港食湯咖哩,叫左兩個set加埋飲品,仲有串燒set同啤酒,埋單都係$3️⃣5️⃣0️⃣左右,價錢都叫做合理。

🐲💬總結:我覺得呢間嘅湯咖哩幾啱我口味,食物質素亦ok,尤其是抵食嘅串燒啤酒set,加上環境亦唔錯,推介。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
岩手縣雞串燒套餐
  • 慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱
  • 脆皮燒魚卷
  • 魷魚卷
用咗openrice book咗2位,去到職員同我地講冇位想趕人走咁,但啲4人枱俾哂2人坐。冇問題我地響門口出面等,等咗一陣都冇人走,有2個客走咗入去職員居然俾到位佢地坐😡😡重點我地已經book咗位嗰兩位遲過我地入反而有得坐!!即刻問職員佢地先死死地氣問咗其中入面一枱分張枱俾我地,安排極度混亂又冇道歉👎👎用QR code自己落單自己俾錢,都仲要收加一😵‍💫😵‍💫味道正常發揮不過不失,但真係冇下次openrice優惠話8折根本假嘅,所有堂食都有8折唔好呃人啦

2023-12-15
2023-12-16 30 瀏覽
今晚接埋係觀塘返工既朋友放工,朋友提意去一間近期人氣急升既湯咖喱日式專門店食飯,湯咖喱係北海道札幌名物,係香港都唔算太多餐廳有得食香煎大蝦湯咖喱湯咖喱最具特色既係湯頭並非一般偏稠既咖喱汁,店家更建議先淡嚐湯底,再舀一匙白飯放進湯中,好讓米飯沾上咖喱,可見對自家咖喱信心十足咖喱味道比一般既香料味較重,再加少許辛辣味,非常開胃,鍾意食辣既朋友更可以加辣度🌶️另一特色就係湯咖喱放入色彩繽紛大大件既蔬菜,配埋爽口彈牙既大蝦,口感豐富之餘又好味🦐慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏冬🐥雞叉燒好出色,入口食到炙燒既香烤味道,而且比起豬肉叉燒既油膩感大大減低,半熟溏心蛋煮得岩岩好,加上甜甜爽脆既粟米粒同埋蕃茄湯底,烏冬索晒湯汁都好鮮甜🍅脆皮燒魚卷用優惠價可加配小食,燒魚券彈牙,口感幾得意日本岩手縣雞肉串燒 $100/6串【送1杯 Suntory生啤🍺】日本岩手縣雞肉串. 雞軟骨串. 雞中翼. 雞髀菇. 秋葵. 翠玉瓜,每一串都燒得好香口,尤其雞肉串燒,肉質嫩滑🐥 蔬菜類亦保持水分,唔會燒得過老柴口Suntory生啤$58 【買一送一】因為買一送一實在太抵🍻所以就算叫串燒已經送一杯啤酒,都額外叫多2杯飲🍻🍻

香煎大蝦湯咖喱

慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏冬

脆皮燒魚卷
用優惠價可加配小食,燒魚券彈牙,口感幾得意

日本岩手縣雞肉串燒 $100/6串
【送1杯 Suntory生啤🍺】

Suntory生啤$58 【買一送一】

• 香煎大蝦湯咖哩
2023-12-15 32 瀏覽
北海道的名物 湯咖哩係觀塘都食到啦森 湯咖哩係觀塘駿業街中國海外大廈2樓主打湯咖哩,串燒,刨冰湯咖哩係由多種蔬菜煮成帶點微辣,仲有蔬菜的甜味湯咖哩的食法係先飲一啖湯放一口飯在匙羹上點咖哩汁就會食到啖啖滋味森 湯咖哩係採用日本米每粒飽滿點咖哩汁後都保持彈性咖哩可以跟帶子,漢堡,蝦等等今晚我叫左日本漢堡湯咖哩$118加$10 飲綠茶同有埋前菜前菜係魷魚絲加蝦米小辣口味,好味配茶同啤酒都好夾湯咖哩中有南瓜,茄子,紅蘿蔔,粟米芯蔬菜經過煎炸特別美味漢堡扒大大塊多汁是日本人的家庭風味,非常地道餐廳仲有唔辣的蕃茄烏龍麵我叫左蝦蕃茄烏龍麵$60有5隻蝦仁 爽彈蕃茄湯蕃茄肉多配上粟米,紫菜,蛋健康滿滿餐廳做緊優惠6串串燒套餐,送啤酒
北海道的名物 湯咖哩
係觀塘都食到啦

森 湯咖哩係觀塘駿業街中國海外大廈2樓

主打湯咖哩,串燒,刨冰

湯咖哩係由多種蔬菜煮成
帶點微辣,仲有蔬菜的甜味

湯咖哩的食法
係先飲一啖湯
放一口飯在匙羹上
點咖哩汁
就會食到啖啖滋味

森 湯咖哩係採用日本米
每粒飽滿
點咖哩汁後都保持彈性
咖哩可以跟帶子,漢堡,蝦等等

今晚我叫左日本漢堡湯咖哩$118
加$10 飲綠茶同有埋前菜

前菜係魷魚絲加蝦米
小辣口味,好味
配茶同啤酒都好夾

湯咖哩中有南瓜,茄子,紅蘿蔔,粟米芯
蔬菜經過煎炸
特別美味
漢堡扒大大塊
多汁
是日本人的家庭風味,非常地道

餐廳仲有唔辣的蕃茄烏龍麵

餐廳做緊優惠
6串串燒套餐,送啤酒

2023-12-05
  • 飛驒和牛漢堡扒湯咖哩
前菜及飲品 (跟餐+$10)夏日優惠8折🐂飛驒和牛漢堡扒湯咖喱配飯 ($138)漢堡扒煎得幾好,食落去外皮焦焦脆脆,裏面亦能夠鎖住肉汁☺️幾juicy幾有牛味🥰配料仲有啲車厘茄、南瓜,西蘭花、薯仔等,咖喱屬於日式咖喱,甜甜地唔會太辣個種,幾好送飯一齊食🤣🐚香煎帶子咖喱湯烏龍麵 ($118)烏龍麵爽口彈牙,好掛汁😍不過呢款咖喱係偏辣小小,如果可以比人選擇辣度就更好🙈帶子幾大隻下,肉質爽彈幾新鮮👍🏻🦪吉列蠔 ($38/2隻)吉列蠔炸得幾乾身,唔會油笠笠☺️咬落幾脆口,蠔唔算大隻,不過以呢個價錢黎講食得過🤣💚開心果味刨冰 ($89)刨冰頂好多開心果碎碎😍開心果控唔好錯過🤣仲有大大粒煙韌麻糬同埋刨冰裏面都有好多細細粒煙韌麻糬,口感一流🥰如果刨冰做得綿密啲,同埋開心果味再出啲就👍🏻👍🏻
前菜及飲品 (跟餐+$10)
夏日優惠8折
飛驒和牛漢堡扒湯咖哩

🐂飛驒和牛漢堡扒湯咖喱配飯 ($138)
日本帶子湯咖喱

🐚香煎帶子咖喱湯烏龍麵 ($118)

🦪吉列蠔 ($38/2隻)

💚開心果味刨冰 ($89)

• 日本帶子湯咖哩
🍜 香煎帶子蕃茄湯烏龍麵 +吉列蝦(2隻) 配 前菜及可樂 爽甜既帶子一碗有三粒,煙韌彈牙既烏冬配上酸甜茄味濃郁既蕃茄湯底,而且配有半既溏心蛋,對於小編黎講已經夠哂滿足啦。🍛 飛驒和牛漢堡扒湯咖哩•原味
+吉列蠔(2隻) 配 前菜及可樂 漢堡扒用左飛驒和牛,就咁睇用料已經係100分,食落口感鬆軟,重要係冇筋,配埋湯咖喱一齊食,令到牛肉味更加濃郁,要講講其實呢到既咖喱會偏向湯為主唔似得好似平時醬汁咁,食落有甜但有咖喱香味。🌱 當然配菜都要提一提啦,當中既時令食材包括有蕃茄、茄子、西蘭花、薯仔、南瓜既蔬菜,配埋咖喱湯又幾夾喎,而且仲唔會有陣草青味添,小編心諗應該係食材方面花左少少功夫既。另外吉列蠔炸到外脆內軟唔錯唔錯。👍🏻👍🏻🍢 小食 - 魷魚卷 + 脆皮燒魚卷 + 芝士年糕小食方面都夠哂抵,今次試左三款分別係魷魚卷,脆皮燒魚卷咬落彈牙,芝士年糕口感軟糯,加埋中間既流心芝士邪惡到極點

🍜 香煎帶子蕃茄湯烏龍麵 +吉列蝦(2隻) 配 前菜及可樂
🍛 飛驒和牛漢堡扒湯咖哩•原味
+吉列蠔(2隻) 配 前菜及可樂
🍢 小食 - 魷魚卷 + 脆皮燒魚卷 + 芝士年糕
2023-11-25
  • 飛驒和牛漢堡扒湯咖喱
2023-12-13 20 瀏覽
我仲以為觀塘weekend 無乜餐廳好食, 原來都唔係架喎, 有好多餐廳都好旺😗呢間餐廳menu 大大隻字寫住堂食有八折, 外賣仲有七折🤩咁抵嘅? 有啲唔係好相信😂..餐盤上面有張紙, 寫住左湯咖哩食用教學⭕️湯跟飯要分開食, 請不要將飯倒進湯中⭕️先喝一口咖喱, 先細味咖喱濃香味⭕️用湯匙舀一啖飯, 放進湯中讓飯沾上滿滿的咖哩..『飛驒和牛漢堡湯咖喱』HK$110漢堡好有油香, 好淋好有肉味, 和牛真系唔同啲! 追加HK$18 叫嘅吉列蝦炸得啱啱好, 夠香脆🍤 餐飲配綠茶..『慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱』HK$78配菜好豐富, 車厘茄, 紅椒, 秋葵等等全部又鮮又甜! 🗯️叉燒燒得好香呀, 食入口有意想唔到嘅炭燒味🥢..『慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏龍麵』HK$78蕃茄湯好有蕃茄湯味, 飲左好多🤪..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°森.湯咖哩 (觀塘) @morisoupcurry📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港

餐盤上面有張紙, 寫住左湯咖哩食用教學
⭕️湯跟飯要分開食, 請不要將飯倒進湯中
⭕️先喝一口咖喱, 先細味咖喱濃香味
⭕️用湯匙舀一啖飯, 放進湯中讓飯沾上滿滿的咖哩
『飛驒和牛漢堡湯咖喱』HK$110

『慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱』HK$78

『慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏龍麵』HK$78
蕃茄湯好有蕃茄湯味, 飲左好多🤪
『慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏龍麵』

森.湯咖哩 (觀塘) @morisoupcurry
📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓C號舖

#MrsLong #hk #hkmami #hkbloggermama #Longs #influencer #hkmom #mamablogger #香港美食 #餐廳推介 #hkfoodie #親子好去處 #假日好去處 #香港探店 #foodieshk #hkigfood #tasteofhk #hkfoodlovers #湯咖哩 #森湯咖哩 #日本咖哩飯 #日系餐廳 #觀塘覓食 #飛驒和牛漢堡 #炸蝦 #日本菜
『慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱』
『慢煮炙燒雞叉燒蕃茄湯烏龍麵』
2023-12-11 26 瀏覽
🌟森·湯咖喱🌟同朋友放工去咗觀塘食飯~口痕想食湯咖喱,就上網搵咗觀塘附近有啲乜嘢湯咖喱好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)最後見呢間價錢合理,外貌都唔錯,人流都唔少嘅餐廳試下~~吉列鱈魚柳咖喱湯烏龍麵🍜吉列鱈魚柳嘅性價比好高,呢個咖喱烏冬雖然價錢唔貴,但係佢鱈魚柳好大件,肉質仲要係厚實🐟唔係出面一夾就散嘅魚!炸粉漿亦好薄,咬落去好脆‼️~北海道慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱🐔慢煮炙燒雞叉燒肉質嫩滑,雞肉面層用咗火槍去燒,多咗一重香味~旁邊嘅配料好大份,有南瓜、茄仔、矮瓜、粟米仔、西蘭花……蔬菜量十足!!北海道湯咖喱比普通湯咖喱特別,咖喱香味更出,飲嘅時候唔會好油膩,飲一啖湯再配一啖飯!!好正~個人口味😗我中意北海道湯咖哩多啲🥰🥰**餐紙Mark底咗進食嘅步驟記~試咗啖湯先~再一啖飯一啖湯~香煎帶子沙茶湯烏龍麵🍜帶子超大粒煎得剛剛好,有咬口之餘唔會痴牙!!沙茶味好濃郁~~脆皮燒魚卷+$15炸日式獅子狗卷超彈牙~好好食芝士年糕+$25芝士年糕熱辣辣,仲有拉絲~~~野菜魚餅+$18有咬口,味道有少少似CALBEE個款蔬菜薯條haha!
🌟森·湯咖喱🌟

吉列鱈魚柳咖喱湯烏龍麵🍜

北海道慢煮炙燒雞叉燒湯咖喱🐔
個人口味😗我中意北海道湯咖哩多啲🥰🥰

香煎帶子沙茶湯烏龍麵🍜
帶子超大粒煎得剛剛好,有咬口之餘唔會痴牙!!
沙茶味好濃郁~

脆皮燒魚卷+$15
炸日式獅子狗卷超彈牙~好好食

芝士年糕+$25
芝士年糕熱辣辣,仲有拉絲~~~

野菜魚餅+$18
有咬口,味道有少少似CALBEE個款蔬菜薯條haha!