餐廳: 柞木炭家
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
6天前 20 瀏覽
柞木炭家(銅鑼灣) 📍:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301號舖🚗:銅鑼灣地鐵E出口 步行1分鐘📞:+852 2320-9993💲:~HKD993/head for dinnerFood quality✔️:生蠔牛肉石頭鍋飯、葱蒜牛舌、檸檬鹽花牛舌、前菜👌🏼:韓牛肉眼、燉牛舌、夢動喵 總結:🤔一間行高檔路線嘅韓燒餐廳🍴全程唔需要自己燒會有員工服務 定價浮動都大 所以聽我介紹識揀都應該係$300-400/head😋葱蒜牛舌係一塊薄且大塊嘅牛舌 上面舖滿蒜 然後員工幫你燒完 食落蒜味重 牛舌都好靚 好食😋成餐最推薦係生蠔牛肉石頭鍋飯 生蠔🦪有兩塊 上枱影完相員工會即刻撈 放咗一陣後食仲熱辣辣 同埋石頭鍋原因有好多飯焦撈埋好食🤤😋檸檬鹽花牛舌有6塊 調味都唔複雜 只係加咗鹽🧂同檸檬 唔錯😋韓國🇰🇷菜嘅前菜永遠都最吸引 有海蜇 泡菜 芽菜 菠菜 薯仔 份量都好多下 尤其泡菜仲畀多一煲嚟 另外可以+$40無限添加 不過唔加都夠🤔夢動喵係個打卡奶凍 可愛😍影相就夠開心🤔燉牛舌係整餐cp值之最 蘿蔔無渣唔錯🤔韓牛肉眼就好大塊唔錯嘅 但cp值真係太低 要成$1180 唔太抵食🥲🤔環境幽暗但燈光夠靚
柞木炭家(銅鑼灣)
📍:銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301號舖
🚗:銅鑼灣地鐵E出口 步行1分鐘
📞:+852 2320-9993
💲:~HKD993/head for dinner

Food quality
✔️:生蠔牛肉石頭鍋飯、葱蒜牛舌、檸檬鹽花牛舌、前菜
👌🏼:韓牛肉眼、燉牛舌、夢動喵

總結:

🤔夢動喵係個打卡奶凍 可愛😍影相就夠開心
🤔燉牛舌係整餐cp值之最 蘿蔔無渣唔錯

🤔環境幽暗但燈光夠靚 影相打卡一流 同埋座位都幾疏 唔會覺得好嘈雜 服務同通風都好

😨款式好多 定價都好浮動 所以要抵食要識揀嚟食🙊
  • 前菜
  • 生蠔牛肉石頭鍋飯
  • 葱蒜牛舌
  • 檸檬鹽花牛舌
如果大家鍾意食韓牛同埋牛舌嘅話,一定要過嚟<柞木炭家>😎 因為佢哋呢排做緊限定<季節饗宴, 牛舌系列>,有唔同種類嘅牛舌菜式,有啲係出面好少有😃 另外我都係衝著佢嘅韓牛嚟嘅,想知有咩好嘢?一齊睇下啦😊🌟首先當然有一系列嘅韓式前菜啦,如果加40蚊仲可以任食添,泡菜方面除咗原本嗰一碟,佢仲有一壺可以俾你免費慢慢食😍泡菜控一定夠😆韓燒咁熱氣梗係叫兩杯凍飲啦,仲一定要有氣呀。🌟西柚乳酸梳打生果溝乳酸嘅飲品,不嬲都冇得輸㗎啦😆🌟青瓜青檸梳打 呢杯冇咁甜,好refreshing 😎🌟蔥蒜牛舌牛舌上枱好工整,份量都唔少,唔係薄切,有口感 👍 上面啲蔥蒜勁香,仲有專人幫你燒,卷埋食有層次又香又好味😎🌟檸檬鹽花牛舌員工先為牛舌加上青檸汁,再輕輕喺火爐上燒,點少少鹽食,非常正,青檸嘅酸味又解少少油膩,一舉兩得😍🌟韓牛肉眼主角出場呀😃 份量大到不得了🤩🤩果然一分錢一分貨。都係有專人幫你燒,真係燒得好好,生熟到啱啱5成👍 我相信自己燒拿捏唔到咁好😆員工都會幫你舊肉切埋,初頭懷疑呢一種切法會唔會唔夠過癮呀? 試完之後反而覺得呢個大細先品嚐到韓牛特別嘅香味,真係勁滿足,勁享受😋🌟生蠔牛肉石頭鍋飯呢個賣相都滿分啦,

韓燒咁熱氣梗係叫兩杯凍飲啦,仲一定要有氣呀。

🌟西柚乳酸梳打
生果溝乳酸嘅飲品,不嬲都冇得輸㗎啦😆

🌟青瓜青檸梳打
呢杯冇咁甜,好refreshing 😎

🌟蔥蒜牛舌

🌟檸檬鹽花牛舌

🌟韓牛肉眼

🌟生蠔牛肉石頭鍋飯
呢個賣相都滿分啦,員工喺你面前將蠔同牛肉整碎撈勻,呢個飯真係飯有蠔味,蠔有牛味,牛有飯味,總之就好好味啦😂

🌟舞動喵奶凍
呢隻舞動貓彈下彈下嘅牛奶布甸配埋曲奇碎食,夠凍又好味😋

<柞木炭家>有質素之餘又唔會拘𧫴👍 而且員工服務又好,整個用餐體驗極佳,食材質量極好,絕對推介🌟
2024-04-08
春之石海鮮盛饌 ($1088/2 person)呢款套餐份量適合二人享用☺️主打熱石燒海鮮😍而且除咗海鮮外,仲可以食到五花肉同和牛,性價比都幾高🥰sᴛᴀʀᴛᴇʀ▻ 海膽豆腐海膽豆腐整得好滑😍可以用紫菜包住豆腐同青瓜一齊食,紫菜係脆身既,包住軟滑嘅豆腐,可以體驗到唔同嘅口感☺️而且海膽味好重,夾住啲青瓜中和返,呢個配搭幾夾😆▻ 黑松露、蘿蔔蓉、明太子呢款前菜係可以將黑松露同明太子,撈落啲蘿蔔蓉一齊食😍蘿蔔蓉味道比較清新,搭配咗比較重少少味嘅黑松露同明太子,整體味道唔錯🥰ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ɪᴛᴇᴍs▻ 熱石海鮮拼盤第一次喺熱石上面燒海鮮,感覺幾新鮮特別🤣熱石可以均衡地傳遞熱力,令到啲海鮮更加保留到海鮮風味,而且呢度嘅店員好勤力,會定時過嚟幫手燒嘢食,可以享受殘廢餐🤣啲海鮮全部都好新鮮,有鮑魚、貴妃蚌、扇貝、沙白,肉質豐厚鮮甜,當中扇貝鮮味最突出,而且店員會加左啲蒜蓉同牛油去烹調,令到成個味道昇華左,實在太邪惡👿▻ 牛小排拼醬油五花肉五花肉好肥美😍燒嘅時候油脂不斷溢出,而且肥瘦均勻,店員控制火候控制得幾好,燒到有少少焦香,食完真係要做返多啲運動先得🤣另外牛小排牛味濃郁,而且都好有油香👍🏻▻ 柞木
春之石海鮮盛饌 ($1088/2 person)

sᴛᴀʀᴛᴇʀ
▻ 海膽豆腐
海膽豆腐

▻ 黑松露、蘿蔔蓉、明太子

ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ɪᴛᴇᴍs
▻ 熱石海鮮拼盤

▻ 牛小排拼醬油五花肉

▻ 柞木壽喜燒和牛
呢款和牛唔算太薄身,有少少厚度☺️食落口會比較有嚼勁,而且牛味濃郁,油脂豐富,和牛質感嫩滑🥰店員會用和牛包住一團飯,再俾你點生雞蛋食,成個味道會比較平均,唔會食到太膩🤣而且和牛點生雞蛋一齊食,口感好滑溜😍

ᴋᴏʀᴇᴀɴ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ▻ 嚴選赤身蝦肉石燒飯

ᴅᴇssᴇʀᴛ
▻ 烤香蕉配朱古力
香蕉係切半連皮上🤣表面比火槍燒過有層焦糖,連埋香蕉一齊食,口感脆脆地好好味,點啲朱古力醬或肉桂粉食都得,幾特別❣️

▻ 焦糖布丁

sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴅʀɪɴᴋ ▻ 菠蘿柚子沙冰 (+$20)
菠蘿味道清新,沙冰夠哂凍,配燒肉食簡直解膩一流😍
前菜
舊同事升職請食飯🎊,帶我來到銅鑼灣的《柞木炭家》~⁡環境高雅,座位舒適寬敞❤,同朋友聚會不錯。⁡🌸春之石海鮮盛饌🌸⁡【季節限定二人餐】⁡⁡🥬韓式小菜⁡多款小菜,最愛泡菜,🌶辣度口感剛好~⁡前菜⁡🌟海膽豆腐⁡海膽味甘香鮮甜😋,入口細緻軟滑!⁡⁡🌟黑松露、蘿蔔蓉、明太子⁡店員表示可以配燒肉一齊食🥓,增添滋味。⁡☄熱石海鮮拼盤⁡🦪有鮑魚、扇貝、貴妃蚌、沙白🦪貝類海鮮放在熱石上燒🔥,均勻的熱力保留海鮮風味及水份😋。⁡🦪鮑魚鮮嫩彈牙,扇貝軟嫩Q彈,鮮甜味美😋~⁡🦪沙白柔軟多汁,貴妃蚌肉質豐腴鮮甜!⁡鮑魚配柚子辣醬有另一番風味,更提鮮👍🏻!!⁡🥩柞木壽喜燒和牛⁡和牛片鮮紅肉色雪花般的油脂😍⁡燒得剛好,仍帶有少少粉嫩色👍🏻⁡和牛肉味濃郁,口感軟嫩,油脂豐富,加上蛋黃,濃香滑溜😋⁡超正💯💯!!!⁡🥩牛小排拼醬油五花肉⁡牛小排柔嫩有肉汁,有脂香❤⁡醬油五花肉味道鹹甜適中😍,油脂分佈剛好,配上蘿蔔蓉,幾清爽~⁡🐔人蔘雞湯⁡用上烏雞更滋補溫暖🤩⁡湯頭清甜有淡淡的人蔘味,雞肉軟嫩,啱哂呢排甘寒冷的天氣🥰~⁡🍬甜品(焦糖布甸🍮、烤香蕉🍌)⁡濃香的焦糖汁,布甸細緻綿密滑嫩😋,甜度剛好唔會漏~⁡🍌烤香蕉焦糖面薄脆不
舊同事升職請食飯🎊,帶我來到銅鑼灣的《柞木炭家》~⁡
環境高雅,座位舒適寬敞❤,同朋友聚會不錯。⁡
🌸春之石海鮮盛饌🌸⁡
【季節限定二人餐】⁡
⁡🥬韓式小菜⁡
多款小菜,最愛泡菜,🌶辣度口感剛好~⁡
前菜⁡
🌟海膽豆腐⁡
海膽味甘香鮮甜😋,入口細緻軟滑!⁡

🌟黑松露、蘿蔔蓉、明太子⁡
店員表示可以配燒肉一齊食🥓,增添滋味。⁡
☄熱石海鮮拼盤⁡
🦪有鮑魚、扇貝、貴妃蚌、沙白🦪
貝類海鮮放在熱石上燒🔥,均勻的熱力保留海鮮風味及水份😋。⁡
🦪鮑魚鮮嫩彈牙,扇貝軟嫩Q彈,鮮甜味美😋~⁡
🦪沙白柔軟多汁,貴妃蚌肉質豐腴鮮甜!⁡
鮑魚配柚子辣醬有另一番風味,更提鮮👍🏻!!⁡
🥩柞木壽喜燒和牛⁡
和牛片鮮紅肉色雪花般的油脂😍⁡
燒得剛好,仍帶有少少粉嫩色👍🏻⁡
和牛肉味濃郁,口感軟嫩,油脂豐富,加上蛋黃,濃香滑溜😋⁡
超正💯💯!!!⁡
🥩牛小排拼醬油五花肉⁡
牛小排柔嫩有肉汁,有脂香❤⁡
🐔人蔘雞湯⁡
用上烏雞更滋補溫暖🤩⁡
🍬甜品(焦糖布甸🍮、烤香蕉🍌)⁡
濃香的焦糖汁,布甸細緻綿密滑嫩😋,甜度剛好唔會漏~⁡
🍌烤香蕉焦糖面薄脆不痴牙,香蕉微暖香甜,唔錯!⁡

下次想試試燒鰻🐟呢~⁡

• 壽喜燒和牛西冷
熱石燒確實比較少見,這次來到「柞木炭家」銅鑼灣分店,餐廳就主打海鮮熱石燒。<春之石海鮮盛饌> $1088一開始送上小菜,包括有蘿蔔、海帶、泡菜、粟米牛油等。我們最喜歡蘿蔔以及泡菜,甜辣開胃海膽豆腐店員介紹可以將海膽豆腐加入紫菜並配上青瓜絲,海膽豆腐鮮甜細嫩。前菜仍有黑松露、蘿蔔蓉、明太子,不過是醬汁,不能單獨食用柞木壽喜燒和牛壽喜燒和牛一整片,店員會先將和牛輕輕燒熟,並包裹白飯球,之後沾些蛋黃汁一齊食,口感變得更滑順牛小排拼醬油五花肉牛小排及五花肉油脂香明顯,肉質柔軟。店員介紹可以沾上蘿蔔蓉、明太子醬或松露碎一同食用,增添口感熱石海鮮拼盤海鮮拼盤包括有鮑魚、貴妃蚌、沙白、扇貝,首先店員會在爐上鋪上韓式熱石,並將海鮮放在熱石上烹調,不論是沙白還是扇貝等均鮮味明顯,肉質爽滑彈牙人蔘雞湯可以選擇雞湯或者石燒飯,天氣嚴寒,我們選擇了溫暖的人參雞湯。餐廳使用烏雞,湯內有稀飯,人參雞湯入口清甜,適合寒冷天氣是日甜品是燒香蕉配芝士蛋糕,焦糖香蕉香甜可口,芝士蛋糕質地綿軟,帶濃烈芝士味

<春之石海鮮盛饌> $1088

牛小排拼醬油五花肉

熱石海鮮拼盤

人蔘雞湯

• 前菜
這家餐廳的韓國烤肉十分出色,店員會幫你烤肉,不怕烤焦。小菜部分有海帶、蘿蔔泡菜、芽菜、菠菜、薯仔沙律等經典韓式前菜,口味酸甜爽脆,開胃下飯。⭐️蔥蒜牛舌各種牛舌做法各有特色。蒜蓉牛舌薄薄入口即化,非常入味。⭐️檸檬棉花牛舌薄薄的牛舌舖上蒜蓉,入口軟綿綿的,很美味。⭐️燉牛舌燉牛舌湯底甜濃,與白蘿蔔搭配更顯鮮美,十分入味。⭐️韓牛肉眼韓式肉眼很厚,牛肉眼飽滿多汁,充分展現了牛肉的原味,入口肉味很濃郁。⭐️生蠔牛肉石頭鍋飯最特別的要數生蠔牛肉石頭鍋飯,蠔肉飽滿,與生牛肉搭配鮮香四溢。配料有飽滿的蠔、生牛肉碎、蔥花,翻熟後,牛肉碎也熟了,與牛肉搭配鮮香四溢入口很香。⭐️舞動喵甜品是舞動喵布丁,底下舖著Oreo曲奇碎,輕輕搖擺喵喵就會擺動,十分可愛。Oreo餅乾碎配合輕盈的布丁,視覺與味蕾雙重享受。

這家餐廳的韓國烤肉十分出色,店員會幫你烤肉,不怕烤焦。

⭐️蔥蒜牛舌

各種牛舌做法各有特色。蒜蓉牛舌薄薄入口即化,非常入味。

⭐️檸檬棉花牛舌

薄薄的牛舌舖上蒜蓉,入口軟綿綿的,很美味。

⭐️燉牛舌
燉牛舌湯底甜濃,與白蘿蔔搭配更顯鮮美,十分入味。

⭐️韓牛肉眼

⭐️生蠔牛肉石頭鍋飯

⭐️舞動喵

Oreo餅乾碎配合輕盈的布丁,視覺與味蕾雙重享受。
韓式前菜有海帶、蘿蔔、泡菜同薯仔等等每款都好好味🤤加$40仲可以無限refill😍店員仲幫我地燒埋肉肉,同朋友仔可以一路傾一路食,好舒服😌✨蔥蒜牛舌 $210長長嘅薄切牛舌上鋪滿蔥蒜,好吸睛呀😍燒完將長長嘅牛舌捲起蔥蒜食,非常惹味✨檸檬鹽花牛舌 $120牛舌色澤鮮紅明亮,燒到焦香脆身,口感爽口彈牙✨燉牛舌 $65燉牛舌入口軟嫩多汁🤤仲有牛筋,蘿蔔都係超嫩好好味呀✨韓牛肉眼 $1180Wow 🤩 韓牛我都係第一次食店員將佢燒至大約五成熟,啱啱好😋食落鮮甜多汁,入口軟嫩✨生蠔牛肉石頭飯熱辣辣石鍋內有肥美大隻嘅生蠔、鮮嫩牛肉同薑絲等,將佢哋撈勻食,豐富又滋味!而且飯喺鍋底變成飯焦,香脆美味😋✨舞動喵甜品 係喵咪造型嘅牛奶布甸,動L動L!!⁡食落軟彈滑溜
韓式前菜有海帶、蘿蔔、泡菜同薯仔等等
每款都好好味🤤加$40仲可以無限refill😍
店員仲幫我地燒埋肉肉,同朋友仔可以一路傾一路食,好舒服😌

✨蔥蒜牛舌 $210
長長嘅薄切牛舌上鋪滿蔥蒜,好吸睛呀😍
燒完將長長嘅牛舌捲起蔥蒜食,非常惹味

✨檸檬鹽花牛舌 $120
牛舌色澤鮮紅明亮,燒到焦香脆身,口感爽口彈牙

✨燉牛舌 $65
燉牛舌入口軟嫩多汁🤤仲有牛筋,蘿蔔都係超嫩好好味呀

✨韓牛肉眼 $1180
Wow 🤩 韓牛我都係第一次食
店員將佢燒至大約五成熟,啱啱好😋
食落鮮甜多汁,入口軟嫩

✨生蠔牛肉石頭飯

✨舞動喵甜品
係喵咪造型嘅牛奶布甸,動L動L!!⁡
食落軟彈滑溜

🌸《柞木炭家 · 韓國菜 · 銅鑼灣》-🔹和牛牛舌牛舌佈滿蒜蓉,店員會幫手燒好,確保蒜蓉唔會跌曬出黎🥳 燒完好多汁,食落爽口,推薦✨-🔸韓牛肉眼‼️肉眼雪花好靚,店員好有心機將肉眼燒至3成熟,然後擺好碟,服務同食物質素滿分啊✨ 肉眼非常之軟淋,充滿肉汁,怕太生可以自己燒至7成熟,必點🙆🏻‍♀️-🔹生蠔牛肉石頭飯上菜既時候見到好大隻生蠔,之前會完全撈係石頭飯裡面,充滿鮮味,仲有飯焦添🥳-🔸燉牛舌有驚喜,牛舌燉得非常之軟淋,真係完全唔需要咬都吞到,必點🧡-🔹舞動喵甜品最期待就係呢份甜品🙆🏻‍♀️ 之前有一段時候好hit既動L動L兔仔奶凍,下面佈滿大量orea碎,適合打卡又可以玩🙆🏻‍♀️-📍 柞木炭家 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301號舖-#foodbitxh_cwb #香港美食 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食
🌸
《柞木炭家 · 韓國菜 · 銅鑼灣》

🔹和牛牛舌

🔸韓牛肉眼‼️

🔹生蠔牛肉石頭飯

🔸燉牛舌
有驚喜,牛舌燉得非常之軟淋,真係完全唔需要咬都吞到,必點🧡

🔹舞動喵甜品
📍 柞木炭家 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301號舖

4天前 0 瀏覽
阿媽睇完韓國綜藝話想食韓牛😜佢話要食梗係要滿足佢啦!韓牛肉眼一黎到點咗整返塊肉眼扒!店員會幫我哋燒到三成熟🥰然後就可以自己燒返想要嘅熟度🤓肉眼扒肥瘦適中,肉質唔會黐牙🤩牛肉味勁香濃,正到痹!蔥蒜牛舌店員燒肉嘅手勢非常之好😌牛舌好Juicy,包住好多蔥蒜一齊食,成個口都香噴噴呀!檸檬鹽花牛舌圓形嘅牛舌口感偏爽口彈牙唧左小小檸檬汁落去食成件事更加清新😝燉牛舌厚牛舌粒燉到好軟腍!除咗嘅有牛舌之外仲有牛筋、白蘿蔔、洋蔥等等❤️生蠔牛肉石頭鍋飯呢個石鍋超級熱辣辣,所以食到尾都超多飯焦,正呀!估唔到生蠔配上牛肉會咁夾,味道非常鮮甜🥰舞動喵估唔到呢度有得叫埋網絡大熱嘅舞動貓咪😜價錢一啲都唔貴40幾蚊,有得食又有得玩😎
阿媽睇完韓國綜藝話想食韓牛😜
佢話要食梗係要滿足佢啦!

韓牛肉眼

一黎到點咗整返塊肉眼扒!
店員會幫我哋燒到三成熟🥰

然後就可以自己燒返想要嘅熟度🤓
肉眼扒肥瘦適中,肉質唔會黐牙🤩

牛肉味勁香濃,正到痹!

店員燒肉嘅手勢非常之好😌

牛舌好Juicy,包住好多蔥蒜一齊食,成個口都香噴噴呀!

圓形嘅牛舌口感偏爽口彈牙

唧左小小檸檬汁落去食成件事更加清新😝

燉牛舌

厚牛舌粒燉到好軟腍!
除咗嘅有牛舌之外仲有牛筋、白蘿蔔、洋蔥等等❤️

生蠔牛肉石頭鍋飯

呢個石鍋超級熱辣辣,所以食到尾都超多飯焦,正呀!
估唔到生蠔配上牛肉會咁夾,味道非常鮮甜🥰

估唔到呢度有得叫埋網絡大熱嘅舞動貓咪😜
價錢一啲都唔貴40幾蚊,有得食又有得玩😎
  • 蔥蒜牛舌
  • 舞動喵
🥢前菜店員會送上豐富韓式前菜,六款都好好味,仲可以$40追加無限添加!🐮燉牛舌厚切粒粒牛舌,有口感,肉質軟淋,厚肉牛舌吸收醬汁後非常入味之餘但不失肉味。🐮檸檬鹽花牛舌牛舌脂肪比例較多,自然較油膩感,以檸檬鹽花點綴確實令牛舌更清新,而且令牛舌油膩香味更特顯。🐮蔥蒜牛舌薄橫切牛舌更有彈牙爽脆口感,蔥蒜蓉牛舌,店員烤到外脆內juicy感,入口有牛舌香又有蔥蒜甘甜。🐮韓牛肉眼香港人越食越刁鑽,餐廳嚴選嘅韓牛肉眼,顔色粉嫩有光澤,份量合適share!店員用精準時間烤煮,油脂香氣已經令人相當期待!果然入口甘香肥美,牛肉鬆軟又不失口感,油脂溶化後係口腔回甘香氣悠長!🦪生蠔牛肉石頭鍋飯熱辣辣石鍋飯有大大隻生蠔,及勁多牛肉粒粒,用自身石鍋熱力煮熟,一邊攪拌,一邊聞到香氣十足。飯粒分明,夾雜鍋巴,香口又惹味。🐱舞動喵可愛造型甜品,牛奶奶凍造成貓貓,Q彈又有香滑奶味,加上Oreo脆脆餅,多重口感!
🥢前菜

🐱舞動喵

韓肉肉眼
韓肉肉眼
2024-05-19 0 瀏覽
身為牛魔王嘅我,又鐘意去韓國,當然要食最頂級嘅韓牛 1++係香港要食到韓牛 1++,仲要用炭火燒烤,真係可以食到韓國嘅味道店內裝修時尚,而且保留傳統韓式餐廳的設計風格餐廳嚴選各地新鮮的原材料,以上等韓牛1++及和牛為主仲以炭燒取代一般鐵板燒能以最短的時間將食物的精華鎖藏在其中而且服務員仲會即席代為燒烤,火喉控制得非常好,保留原汁原味之餘,散發出陣陣獨有的炭香味道食物方面:前菜 :  有泡菜、芽菜、蘿蔔絲、薯仔沙律、菠菜及海帶,款式選擇多韓牛肉眼 : 真係好耐無食過韓牛1++,仲要係肉眼扒,肉眼色澤鮮紅,完美的大理石油花紋,烤到五成熟後,內質粉嫩,味道細緻多汁,肉味濃郁,真係頂級嘅韓牛味道蔥蒜牛舌 : 牛舌超長超大條,服務員會將牛舌卷住蔥蒜去烤,牛舌彈牙多汁,蔥蒜辛香,氣香逼人,牛舌饗宴的首選檸檬鹽花牛舌 : 牛舌肉質鮮嫩,加入檸檬、鹽花及胡椒做調味,口感細膩,彈牙多汁燉牛舌 : 入便有角切牛舌、牛根及蘿蔔,慢燉得非常軟嫩,吸收曬醬汁嘅味道,醇厚風味之選生蠔牛肉石頭飯 : 生蠔厚身飽滿,加埋牛肉、蔥粒一起撈混,再帶少少脆卜卜嘅飯焦,有蠔嘅鮮味又有牛肉嘅味道舞動喵 : 貓貓外型真係超可愛,
身為牛魔王嘅我,又鐘意去韓國,當然要食最頂級嘅韓牛 1++

店內裝修時尚,而且保留傳統韓式餐廳的設計風格

餐廳嚴選各地新鮮的原材料,以上等韓牛1++及和牛為主

仲以炭燒取代一般鐵板燒能以最短的時間將食物的精華鎖藏在其中

食物方面:

前菜 :
有泡菜、芽菜、蘿蔔絲、薯仔沙律、菠菜及海帶,款式選擇多

舞動喵 : 貓貓外型真係超可愛,郁下郁下真係舞動奇跡,貓貓係牛奶布丁再加朱古力餅碎,味道少少甜,加埋餅碎口感一流,必點打卡滿分
2024-05-16
2024-05-12 0 瀏覽
今次嚟到柞木炭家食韓燒😙 Order 野食之前先有幾款韓式泡菜,加錢可以升級無限refill😙 今日嘅重點係食牛舌同埋韓牛💋✨檸檬鹽花牛舌· $130燒烤嘅部份全程有店員主理,確保肉類保持喺最佳熟度同狀態🫶🏻首先店員將檸檬輕輕燒網上面炙燒🍋之後先再放上牛舌片,檸檬嘅香氣滲入牛舌之中,中和左油膩感✨蔥蒜牛舌· $210每一片牛舌都包海量蔥蒜蓉😛蔥蒜蓉嘅辛辣令到牛舌更加惹味🫶🏻✨燉牛舌· $65係厚切嘅牛舌!啖啖肉,肉質軟腍腍又入味🫶🏻仲有牛筋,紅蘿蔔等等配料非常豐富✨韓牛西冷· $1080重頭戲嚟啦!一整塊韓牛西冷!店員會先諮詢幾多成熟,真係好貼心🫶🏻 燒緊嗰陣火光紅紅,就知道呢塊西冷牛扒油脂有幾豐富😛牛肉嘅香氣喺口腔裏面爆曬出嚟😙真係忍唔住一嚿一嚿咁食😆✨生蠔牛肉石頭鍋飯· $188石頭鍋飯偏向清淡,我自己就鍾意加泡菜一齊食😛每一啖都有飯焦😆✨舞動貓咪奶凍· $42飯後甜品食咗新出嘅貓咪奶凍,動L動L咁,配埋Oreo脆脆一齊食,好夾!✨西柚乳酸梳打· $42✨青瓜青檸梳打· $42

✨檸檬鹽花牛舌· $130

✨舞動貓咪奶凍· $42

✨西柚乳酸梳打· $42
✨青瓜青檸梳打· $42
2024-05-02 19 瀏覽
📍終於食到柞木炭家!銅鑼灣呢間分店勁方便,一出地鐵站E出口隔離就係,入到去環境闊落,全部肉類仲有店員幫手燒,坐喺度食就得!今期做緊和牛牛舌系列嘅推廣,蔥蒜牛舌($210)同檸檬鹽花牛舌($120),兩款和牛舌都爽口彈牙,鍾意重口味嘅人必點蔥蒜牛舌,都幾辛辣!燉牛舌($65)就係淋身牛香味會濃啲,入面仲有牛筋同埋蘿蔔。韓牛肉眼($1180)肉味勁香濃,店員燒到五成熟,沾少少鹽已經好好食。另外生蠔牛肉石頭飯($188)亦都會由店員幫手拌勻,個底有少少飯焦夠香口,我哋撈埋泡菜食就更加惹味。舞動喵($42)係今期新出嘅甜品,勁得意嘅喵喵奶凍拍boomerang玩就最啱!底下仲會有oreo碎碎可以撈埋嚟食。

2024-04-30 23 瀏覽
屋企人生日,佢點樣話要食韓牛🌟我上網做定功課,決定帶佢去柞木炭家💖食完之後佢非常滿意呢一餐😜韓牛肉眼呢塊肉眼扒好厚切,雲石紋非常靚仔😍店員會幫我地燒到三成熟,再由我地自行燒到自己鍾意嘅生熟程度!呢塊肉眼好多肉汁,牛肉味好香濃🥰蔥蒜牛舌呢款牛舌用咗較肥嘅部位,所以每一啖都勁Juicy🤤香蔥同牛舌本身就咁夾,香蒜燒到半熟,天然嘅辛辣香令到牛舌更加惹味❤️檸檬鹽花牛舌呢款牛舌好爽口彈牙!鹽花落得唔算太多,檸檬令到牛舌好清新😇燉牛舌呢碗牛舌炆燉好入味好軟腍,厚切牛舌都唔會覺得好韌!入邊仲有幾舊燉牛筋,同埋好多好甜嘅洋蔥😋生蠔牛肉石頭鍋飯兩大隻生蠔配上牛肉粒,係我近期食過最豐富嘅石頭鍋飯🤩石頭鍋夠晒熱辣辣,仲有我最鍾意嘅飯焦添🤓舞動喵終於都等到香港有餐廳整呢個咁可愛嘅甜品啦😝喪Fing勁好打卡!呢隻喵喵睇得又食得,奶凍有濃郁嘅奶味,配埋Oreo碎碎食好好味呀!西柚乳酪梳打估唔到西柚同乳酪嘅味道都幾夾,酸酸甜甜好開胃!青瓜青檸梳打青檸梳打高級版,最後後尾仲可以食埋啲青瓜,夠晒清爽啊!
屋企人生日,佢點樣話要食韓牛🌟
我上網做定功課,決定帶佢去柞木炭家💖
食完之後佢非常滿意呢一餐😜

韓牛肉眼

呢塊肉眼扒好厚切,雲石紋非常靚仔😍

呢塊肉眼好多肉汁,牛肉味好香濃🥰

蔥蒜牛舌

呢款牛舌用咗較肥嘅部位,所以每一啖都勁Juicy🤤

檸檬鹽花牛舌

呢款牛舌好爽口彈牙!

鹽花落得唔算太多,檸檬令到牛舌好清新😇

燉牛舌

呢碗牛舌炆燉好入味好軟腍,厚切牛舌都唔會覺得好韌!
入邊仲有幾舊燉牛筋,同埋好多好甜嘅洋蔥😋

生蠔牛肉石頭鍋飯

兩大隻生蠔配上牛肉粒,係我近期食過最豐富嘅石頭鍋飯🤩
石頭鍋夠晒熱辣辣,仲有我最鍾意嘅飯焦添🤓

西柚乳酪梳打
估唔到西柚同乳酪嘅味道都幾夾,酸酸甜甜好開胃!

青瓜青檸梳打
青檸梳打高級版,最後後尾仲可以食埋啲青瓜,夠晒清爽啊!
  • 蔥蒜牛舌
  • 檸檬鹽花牛舌
  • 燉牛舌
  • 生蠔牛肉石頭鍋飯
  • 舞動喵
2024-04-30 11 瀏覽
提到食韓牛同牛舌嘅話,柞木炭家真係要bookmark番,佢哋呢排做緊限定季節饗宴牛舌系列,有唔同種類嘅牛舌岩哂🐮愛好者😍蔥蒜牛舌 $210牛舌上枱好整齊,面頭鋪上滿滿的蔥蒜,店員會幫你燒到最合適既熟成度,每一片都卷埋夾滿蔥蒜既牛舌一啖咬落去既有層次又香,完全唔使再點調味料😆檸檬鹽花牛舌 $120店員燒之前會先為牛舌加上檸檬🍋汁,再係火爐燒至半熟,入口十分軟熟,輕輕點上鹽配上檸檬汁嘅酸味好正😍燉牛舌 $65呢款燉牛舌超入味!牛舌好大舊好軟腍,配料仲有蘿蔔、青椒同洋蔥🧅濃郁夠哂味韓牛肉眼 $1180黎呢度就係為咗食韓牛😍嘩塊肉眼好大塊好靚仔!我嘅問你分布均勻,成塊肉眼都好厚,最欣賞呢度店員會幫你燒埋,仲要拿捏得好好,咁就唔會驚燒到濃哂。五成熟既韓牛肉眼切開肉色粉嫩,入口肉味特別香濃,外皮燒得好香夾着油脂感果然好正🤤生蠔牛肉石頭鍋飯 $188石頭鍋飯面鋪滿薑蔥,牛肉面上側有兩隻生蠔🦪超大隻肉質好厚!店員幫我地將生蠔牛肉同埋啲配料撈勻就食得,熱辣辣連埋飯焦一齊食,淡淡生蠔鮮味西柚乳酸梳打 $42西柚味好重,溝埋乳酪酸酸甜甜好清新青瓜青檸梳打 $42青瓜味較清,配上青檸成杯好消膩♥ 舞動喵 $4

蔥蒜牛舌 $210

檸檬鹽花牛舌 $120

燉牛舌 $65

韓牛肉眼 $1180

生蠔牛肉石頭鍋飯 $188

西柚乳酸梳打 $42
西柚味好重,溝埋乳酪酸酸甜甜好清新

青瓜青檸梳打 $42
青瓜味較清,配上青檸成杯好消膩

♥ 舞動喵 $42
對應個名其實就係可以動L嘅貓型牛奶布甸XD 布甸係濃郁既牛奶味,沾上曲奇碎一齊食🤗 舞動喵不斷震動好得意!