2024-03-16 208 瀏覽
今日又同大家去大角咀探店,呢間係大角咀大約開咗2️⃣年幾,喺尖沙咀人係韓國菜館嘅分店,設計走簡約風格🥰,最出名係炸雞🐓,因為聽聞大件夾抵食。今日就等我去睇下一探究竟。一坐低店員會奉上2️⃣款前菜,醃蘿蔔和椰菜絲沙律🥗,兩款都酸酸甜甜,作為食炸雞🐓之前嘅前菜非常適合。既然炸雞🐓出名,咁梗係要試下啦,炸雞款式選擇都幾多,分有骨🦴同無骨,又可以自選半半組合。既然可以選擇一半一半,咁就梗係試下多啲口味啦🥰。蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨)(半份) $118一上枱嚇死我😳,呢個係半份份量?!咁多嘅?!對於我揀了無骨,炸雞🐓大大件,啖啖肉,表面塗勻了蜂蜜🍯但外皮仍然香脆,除咗鋪滿了蒜蓉🧄之外仲有好多原粒蒜蓉🤤。原味炸雞(半份) $93同樣大大份,半份大約有6~7件。原味炸雞外皮香脆🥰,入面juicy有肉汁,比出面好多連鎖店好食好多😋。韓式魚餅湯 $168食咗咁多炸雞,點返個湯🍲嚟飲下先。湯底味道濃郁,魚膏魚餅彈牙好味,雖然已經好飽,但係都忍唔住一口接一口咁食😋。西柚梳打 $38最後嗌咗杯西柚梳打🍊,飲完大滿足😋。

蜂蜜蒜蓉炸雞(無骨)(半份) $118

原味炸雞(半份) $93

韓式魚餅湯 $168

西柚梳打 $38
最後嗌咗杯西柚梳打🍊,飲完大滿足😋。

2024-03-09
2024-02-10 273 瀏覽
年又過年🧧新年同朋友聚會食飯少不了會食炸雞,最近去咗「李家」到食,相信大家對李家都唔陌生,見到佢出咗個新年炸雞set,都幾抵食! 😆餐廳先上前菜,有沙律同酸蘿蔔,幾開胃!套餐有半隻炸雞、韓式炒粉絲、紫菜粉絲卷x8、年糕香腸串、汽水x2新年炸雞2人套餐 - 無骨雞 $358起😋👍🏻🔹半隻炸雞可以自選1款口味,我就揀咗最鍾意食嘅 - 粟米炸雞,半份差唔多有5-6隻雞件,炸到好外皮金黃酥脆,咬落幾juicy,雞肉保持多汁嫩滑嘅口感,調味香甜,超推介👍🏻🔸韓式炒粉絲呢個份量多到4人食咁,我地直頭要打包走😂 粉絲本身柔軟爽滑,配料好豐富,有蔬菜、牛肉、香料,口感豐富!🔹紫菜粉絲卷x8每個粉絲卷都包住蔬菜同彈牙嘅粉絲,再加上海苔味道,入口幾清新😋 一口咬落去,有脆脆嘅口感🔸 年糕香腸串年糕同香腸串埋一齊,經過烤製後,年糕外層香脆,內裡保持柔軟嘅口感,而香腸肉質鮮嫩多汁,同年糕嘅口感形成對比,口感獨特,非常值得嚐試👍🏻🔹韓式魚糕湯 $168以為2人餐唔夠食,仲叫埋魚糕湯😂 結果飽到傻😂湯底鮮美清爽,魚糕一樣鮮嫩彈牙,湯中添加咗蔬菜同其他配料,增添風味,又好暖胃,咁凍嘅天氣食啱!

新年炸雞2人套餐 - 無骨雞 $358起😋👍🏻

紫菜粉絲卷
韓式魚糕串
韓式魚糕湯
2024-04-20 22 瀏覽
慕名而来的餐厅,结果点的炸鸡等了半个小时也没有上来,隔壁桌的炸鸡都已经上来吃完了,期间还问了店员,说是还在炸。肚子真的很饿了,后面进来的都已经快吃完了,也没有人和我们确定什么情况。过了二十分钟才来两盘小菜,也没有问我下没下单。最后是跑到后厨问店员,居然不知道我们点了什么,查单子才发现没有下单。然后才给下单,说是还要再等十分钟,好像并不是他们的事情一样。事后也没有任何表示,绝对是今年最糟糕的一次体验。
2024-04-20
2024-03-25 46 瀏覽
大角咀埃華街充滿了許多小店,各國料理齊聚一堂,今日特別想食炸雞,選了韓式餐廳「李家炸雞」來試試。餐牌選擇眾多,午市還有套餐可以選擇,種類多樣份量充足。今次點了—🍗無骨原味炸雞炸雞有多種口味,無骨的較有骨的貴5蚊,外皮金黃看上去超誘人,一口咬下外皮非常脆,雞肉鮮嫩多汁,選用的全是雞脾部位,值得稱讚。🍗芝士味炸雞金黃的炸雞表面再豪邁地撒上香濃的起司粉,比起原味的香氣更足。起司粉不會過鹹,與炸雞非常搭配,吃多了也不膩。🍗蒸蛋湯韓式蒸蛋外觀上比起日式的氣孔更多,口感上少了滑順多了點扎實感。給的份量巨大,一整大鍋前所未見。底部的蒸蛋帶點焦香,味道很棒。🍗雪濃湯在寒冷的冬天,走在首爾街上,尋覓著雪濃湯,是我們的回憶。溫暖滑順的湯底,放了滿滿的細麵條,與帶點咬勁的牛肋條,調味上不會過油或過鹹,另外還附上一整碗白飯,超乎預期飽足。整體而言,環境算寬敞,價位合理,炸雞非常美味,讓人意猶未盡,值得一試!

餐牌選擇眾多,午市還有套餐可以選擇,種類多樣份量充足。

今次點了—

🍗無骨原味炸雞

🍗芝士味炸雞

🍗蒸蛋湯

🍗雪濃湯

炸雞癮起就會諗起嘅炸雞店,因為李家永遠有質素保證🤚🏻今次去咗大角嘴分店,地點都方便,最遲9:30pm last order收工遲左都仲食到happy food😬✧ 自選半半炸雞 蜂蜜蒜蓉 ($118) + 芝士調味 ($118)無骨炸雞最正🙌🏻佢哋啲炸雞都做到外層唔厚粉,而內層雞肉係唔乾又滑滑地嘅👍🏻蜂蜜蒜蓉超惹味好juicy,啲汁甜甜地開胃唔膩,推薦呢個口味❗️芝士個款就係炸雞上面灑左芝士粉🧀,有芝士嘅鹹香吊味更加可以taste真啲個雞味🥰✧ 芝士辣海鮮炒年糕 ($178)調味夠辣但唔過分,芝士同海鮮份量大方年糕煙煙韌韌,唔會出事嘅一道菜2個人以上share都無問題 •ᴥ•
炸雞癮起就會諗起嘅炸雞店,因為李家永遠有質素保證🤚🏻
收工遲左都仲食到happy food😬

無骨炸雞最正🙌🏻
佢哋啲炸雞都做到外層唔厚粉,而內層雞肉係唔乾又滑滑地嘅👍🏻

✧ 芝士辣海鮮炒年糕 ($178)
調味夠辣但唔過分,芝士同海鮮份量大方
年糕煙煙韌韌,唔會出事嘅一道菜
2個人以上share都無問題 •ᴥ•
2024-03-14 37 瀏覽
▪️燒烤雞 Grilled Chicken with BBQ sauce $198一上桌就已經聞到香噴噴的味道,鐵板很能保溫,烤雞夠晒熱辣辣,味道帶點微辣,相比起炸雞,烤雞嘅皮相對冇咁脆,但同樣美味得來又冇咁熱氣,仲有啲年糕添~食完烤雞,最好就係食返幾粒酸蘿蔔解膩☺️▪️芝士雞蛋卷 $128雞蛋卷口感非常豐富,蛋捲夠厚實,入蛋入面包住流心芝士,有微微嘅拉絲,配合埋蛋上面嘅茄汁同芥末更加滋味▪️炒粉絲 (牛肉) $158粉絲份量非常多,應該足夠四個人食😂😂炒得好香,材料幾足,有牛肉,唔同嘅蔬菜,不過記得趁熱食啊,粉絲凍咗就會容易黐埋一齊比較難夾!▪️Fruit SOJO $68 (桃味)食韓國嘢梗係唔少得飲返支燒酒啦!仲要係我最鍾意嘅水蜜桃口味🍑

▪️芝士雞蛋卷 $128

▪️炒粉絲 (牛肉) $158

▪️Fruit SOJO $68 (桃味)
2024-03-10 34 瀏覽
我最近去左大角咀一間韓國菜餐廳叫「李家」食飯,真係好滿意。今次嗰餐廳嘅食物同服務真係令我印象深刻。首先,呢度嘅泡菜餅真係好好食。個餅香脆外皮,內裡柔軟多汁,再配埋啲韓國泡菜同醬汁,味道真係一絕。另外,魚餅湯都好過癮。湯底鮮味濃郁,魚餅又彈牙好食,令我食到停唔住口。不過,我最喜歡嘅菜式係鐵板燒牛肉。鐵板燒出嚟嘅牛肉鮮嫩多汁,燒得剛剛好,保持住牛肉嘅原汁原味。除咗食物好食之外,李家嘅服務亦都好到位。員工有禮貌友善,對於我哋嘅需求都能夠即時回應。餐廳嘅環境亦都舒適,氣氛輕鬆愉快,適合同朋友或家人一齊享受美食。總括而言,「李家」係一間值得推薦嘅韓國菜餐廳。食物美味,服務出色,環境舒適,係一個完美嘅用餐選擇。如果你喜歡韓國菜,我絕對推薦你黎「李家」試下,你一定唔會失望。

2024-03-06 30 瀏覽
呢間餐廳好浪漫既燈光同電視播放住韓國明星既kpop歌曲,我地叫左一份半半炸雞,揀左有骨入面有雞翼同好大件既炸雞,份量好足料而且唔會好厚粉漿,入口juicy啖啖肉,前菜仲配有沙律同埋泡菜,職員友善提供手套俾我地用,仲有推介雪濃湯好濃郁牛骨湯味入面仲有麵條同埋白飯混入湯底食好夾。@李家 #李家 #大角咀 #炸雞 #抵食 #半半炸雞 #韓國菜 #泡菜 #foodie #香港美食 #大角咀餐廳 #埃華街 #炸物 #hkfoodie

2024-02-28 47 瀏覽
愛吃的,棒的店。傳統韓國料理,炸雞、烤肉和泡菜。這分店感覺不同,也很不錯辛辣麵辛辣味湯面,韓國感覺喔,配上調味粉,入口味辣味變得美味,且豐富。旦旦把味道昇華到極致,以小鐵鍋吃,滿滿滋味。牛膝骨配飯韓國必吃之湯味道濃味,韓國口味。肉味香濃,棒,由韓國人主理餐廳,吃過一定喜歡之料理,喜愛之韓式味道喔!芝士栗米韓國創新之料理,熱辣辣很好吃,非常香濃之芝士味,棒~份量大份!沒有肥膩感覺,都有滿滿口感,不會過咸~拉絲出快樂泡菜店子很貼心的,會有濃濃的泡菜,韓國感的喔。涼拌菠菜清淡旦香氣,調味不會很咸,感覺提高了,味道平衡,突出香味。很特別,棒,回味喔梨汁韓國風味美,甜甜,清新開胃
愛吃的,棒的店。

傳統韓國料理,炸雞、烤肉和泡菜。這分店感覺不同,也很不錯

辛辣麵

牛膝骨配飯

芝士栗米

泡菜

店子很貼心的,會有濃濃的泡菜,韓國感的喔。

涼拌菠菜

梨汁

韓國風味美,甜甜,清新開胃
今次又黎大角咀食野喇🤣李家係韓式炸雞界好出名啦~之前食過尖沙咀店 今次又試下大角咀既水準如何🫡坐低先上前菜 基本配置既酸蘿蔔 仲有椰菜絲沙律 伴埋千島醬 簡單美味🥗✿ 蜂蜜蒜蓉炸雞 (有骨/半份) $113 ✿ 為左可以食多d款式 嗌左自選半半炸雞~我每一次食韓式炸雞都會嗌蜂蜜蒜蓉炸雞🍯炸雞外皮香脆唔厚 賣相吸引拌勻滿滿既蜂蜜可以解膩😗除左蒜蓉 仲有一粒粒炸過既蒜頭🧄✿ 醬油炸雞 (有骨/半份) $98 ✿ 醬油炸雞就比較乾身似烤雞🍗雖然有骨炸雞食既時候會麻煩少少 但有d野損下又過癮d🤣肉質入味鮮嫩 啖啖juicy💦果然keep到水準✿ 海鮮炸醬麵 $198 ✿ 本身想嗌個冷麵食下 佢個menu得蝸肉雜錦冷麵🐌我就唔敢食蝸牛啦🤣有冇人試完話我知呀🫡我地嗌左海鮮炸醬麵 超級超級大盤👍🏻好岩4個人食海鮮好多 有魷魚、墨魚、蝦同蜆~醬汁甜甜地超好食🤣🤣
今次又黎大角咀食野喇🤣
李家係韓式炸雞界好出名啦~
之前食過尖沙咀店 今次又試下大角咀既水準如何🫡

坐低先上前菜 基本配置既酸蘿蔔
仲有椰菜絲沙律 伴埋千島醬 簡單美味🥗
蜂蜜蒜蓉炸雞 (有骨/半份)

✿ 蜂蜜蒜蓉炸雞 (有骨/半份) $113 ✿
為左可以食多d款式 嗌左自選半半炸雞~
我每一次食韓式炸雞都會嗌蜂蜜蒜蓉炸雞🍯
炸雞外皮香脆唔厚 賣相吸引
拌勻滿滿既蜂蜜可以解膩😗
除左蒜蓉 仲有一粒粒炸過既蒜頭🧄
醬油炸雞 (有骨/半份)

✿ 醬油炸雞 (有骨/半份) $98 ✿

✿ 海鮮炸醬麵 $198 ✿
本身想嗌個冷麵食下 佢個menu得蝸肉雜錦冷麵🐌
我就唔敢食蝸牛啦🤣有冇人試完話我知呀🫡
我地嗌左海鮮炸醬麵 超級超級大盤👍🏻好岩4個人食
海鮮好多 有魷魚、墨魚、蝦同蜆~
醬汁甜甜地超好食🤣🤣
蜂蜜蒜蓉炸雞 (有骨/半份)
醬油炸雞 (有骨/半份)
海鮮炸醬麵
  • 半半炸雞
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
🐔李家真係香港好食炸雞始祖,咁多年都仲係好鍾意佢嘅炸雞🍗半半炸雞可以自選兩種味道,仲可以揀有骨或者無骨。我地揀左有骨,雞肉質會比較滑嫩。🌶️甜辣炸雞 $98好欣賞店會將兩隻味道分兩個籃裝,咁兩味嘅醬就唔會混埋一齊。炸雞金黃嘅雞皮酥脆,雞肉軟嫩juicy。甜辣醬味道濃郁,甜甜帶微辣,比較重口味。🧅青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥 $118比較特別嘅口味。蛋黃醬加入青辣椒粒,醬汁惹味,青椒味不算重。炸雞夾埋新鮮洋蔥再點蛋黃醬食,洋蔥有助降低炸雞油膩感。個人比較喜歡呢個味。🍲雪濃湯 $168配有白飯同泡菜。食炸雞想配番一個清淡一點嘅湯,奶白色湯頭以牛骨同牛肉熬製,每啖都滿滿牛味,食完炸雞飲番一碗湯好舒服。🍹Corona Rita $168食炸雞同韓國野點可以冇啤酒,corona rita 係檸檬汁+corona。檸檬汁清甜,為啤酒帶檢點點甜味。超大杯真係兩個人share都可以
🐔李家真係香港好食炸雞始祖,咁多年都仲係好鍾意佢嘅炸雞

🍗半半炸雞

🌶️甜辣炸雞 $98
好欣賞店會將兩隻味道分兩個籃裝,咁兩味嘅醬就唔會混埋一齊。
甜辣炸雞

青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥
雪濃湯
Corona  Rita
2024-02-17 33 瀏覽
今天與好友在大角咀逛街食韓國炸雞,一入餐廳坐下,服務員送來甜酸蘿蔔和椰菜絲沙律,清新爽口。我們點左(無骨)原味炸雞一份$178,頗大碟雞件炸得香脆熱辣辣上枱,雞有肉汁,點些甜辣醬提升美味很好吃😋。牛肉炒粉絲$158,肥牛頗多牛味香,粉絲夠腍又入味,配料有冬菇絲、🧅絲、🫑絲、🥕絲味清甜,很美味👍👍芝士雞蛋卷$128,蛋卷煎得金黃色很靚靚又香噴噴,包住流心軟芝士,味道濃郁,奶味香又滑真正好好味,值得推介💯💕李家 (埃華街) 大角咀埃華街75號地舖

李家 (埃華街)
大角咀埃華街75號地舖
2024-02-08 57 瀏覽
今日食炸雞既日子🤣同朋友行完街去食炸雞,因為大家之前都有留意李家都話要食佢但一路都約吾到,終於比我地即興約出街試到李家啦,李家係香港有多間分店,咁我地就揀左位於大角嘴(埃華街)的李家,地方闊落,環境裝修都好有傳統特色,我地叫左幾款食物,食炸雞當然要配燒酒啦🥰牛肉炒粉絲材料包括有牛肉,粉絲,青蔥,紅蘿蔔,冬菇,味道十分濃郁,牛肉的鮮甜食落一啲都吾鞋,粉絲彈牙爽滑每一條粉絲都掛哂牛肉既鮮甜,非常惹味韓式芝士炸豬扒豬扒外層炸至金黃酥脆,保持了豬肉的嫩滑與多汁,豬扒內層有超多濃郁既芝士,芝士亦有奶香每一口咬下去濃郁芝士同炸豬扒十分滋味口感豐富蜂蜜大蒜炸雞(半隻)炸雞被滿滿既蜂蜜包住,面上有大量既蒜茸另外仲有幾粒炸過既蒜粒,炸雞外皮吾會炸到好厚,炸得剛剛好,肉質嫩滑多汁,重重的蒜香和滿滿既蜂蜜真係非常之夾好食😋
今日食炸雞既日子🤣

韓式芝士炸豬扒

蜂蜜大蒜炸雞(半隻)
蜂蜜大蒜炸雞
蜂蜜大蒜炸雞
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
嘩,講真,今次我淨係用眼光就食飽晒!李家嗰啲炸雞🍗,我話你知,真係好有炸彈感覺,咖哩味同蜂蜜大蒜,香辣得嚟,又甜又蜜,呢個配搭簡直係絕!炸雞係無骨款,食起上嚟真係咁滑咁香口,啖啖都係满足!再嚟嗰個海鮮蔥餅,我不如叫佢作「海洋大蔥爆炸餅」得喇!大蝦🍤蔥片嘅份量,算係超級豪邁,炸到啱啱好,一啖咬落去,口感好有層次,熱辣辣嘅蔥餅仲真係一絕!至於飲品,嗰杯士多啤梨梳打,啱晒大熱天飲,都係超解渴添!啱哂食完嘅油膩,一嘴雪凍既士多啤梨味道,清新得嚟唔膩口。真心講,李家嘅食物,份量都幾正,喺四五個好友齊齊叫幾樣菜,大家share下,個個都可以食到盡興。帶埋啲朋友嚟,有咁好味,又咁抵食既地方,我可以唔洗愁今晚食咩喇!💯

2024-01-17 95 瀏覽
甜辣炸雞 – 係我食炸雞必點既口味,炸雞口感酥脆,外層金黃酥脆,內裡多汁嫩滑。沾上特製的甜辣醬料,帶有微辣的風味,同時又帶來一絲甜味。原味炸雞 -外層酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,有小小辣味。相比於其他調味的炸雞,原味炸雞更能突顯雞肉本身的鮮美味道。人蔘雞湯 - 湯底鮮香濃郁,湯入面有一整隻雞,雞肉入味鮮甜,加入人蔘,味道帶有一絲苦澀。這道湯品不僅美味,還具有滋補健康的效果,特別適合在寒冷的天氣中享用。飲品 – 紅醋好飲,酸酸甜甜,好解膩

飲品 – 紅醋好飲,酸酸甜甜,好解膩
2024-01-14