一間好有日本風味嘅日式火鍋小店。餐廳環境好舒服,裝修簡潔,用咗好多白色同木色調,整體感覺和諧優雅。大大片嘅窗戶令到自然光充足。 今次平日中午過嚟嗌咗兩款午市套餐, 套餐可以自選火鍋湯底,配前菜、蔬菜拼盤同一款肉。 ❤️日本A4黑毛和牛日本A4黑毛和牛套餐嘅牛肉呈現深紅色,搭配細膩嘅白色大理石紋理,油花分布均勻。肉質鮮美,涮煮之後肉質柔嫩,配上日本蛋醬汁,味道更加出色。搭配嘅日式昆布柴魚上湯,湯底清澈,帶有淡淡嘅海味同昆布嘅甘甜, 加埋特製日本麻醬,完美提升咗和牛嘅風味。 ❤️極上A4黑毛和牛極上A4和牛外觀更加精緻, 啲肉係粉紅色嘅,肉眼可見嘅油花更為細膩, 每一片都大大塊,份量十足。比起普通A4和牛,極上A4和牛的肉質更加鮮嫩,脂肪與肉的比例更加和諧, 軟淋淋,有入口即溶嘅感覺。 而極上A4黑毛和牛套餐嘅關東風壽喜燒湯底味道濃郁,同和牛嘅肉味好夾,每一啖都好有層次感。 ❤️前菜細細碗“汁煮和牛凍豆腐”, 係一個開胃前菜。用咗高質嘅和牛同滑豆腐煮成。豆腐吸收咗湯汁嘅精華,口感豐富,同和牛嘅鮮味完美結合。 ❤️蔬菜拼盤有新鮮嘅時令蔬菜,包括菇類、青菜、 蘿蔔、油豆腐等,都係好好嘅配角,增加咗餐點

❤️日本A4黑毛和牛
肉質鮮美,涮煮之後肉質柔嫩,配上日本蛋醬汁,味道更加出色。

❤️極上A4黑毛和牛

❤️前菜
細細碗“汁煮和牛凍豆腐”, 係一個開胃前菜。

❤️蔬菜拼盤
有新鮮嘅時令蔬菜,包括菇類、青菜、 蘿蔔、油豆腐等,都係好好嘅配角,增加咗餐點嘅色彩同營養價值。蔬菜經過燉煮之後,吸收咗湯底嘅精華,味道鮮甜,仲可以中和和牛嘅油脂,令整體食味更加均衡。

2024-03-21
2024-01-02 1924 瀏覽
前排唔小心激嬲咗女朋友,唯有請佢食返餐好嘅,氹吓佢啦!知道佢鍾意食高級日本和牛,就上OpenRice搵到呢一間位於灣仔嘅「本延鍋物」。餐廳舖面唔算好大,但係台與台之間都唔會太迫,店員服務殷勤。當晚係平日夜晚,餐廳做緊$328起嘅晚餐套餐,包湯底、190克肉、前菜、野菜拼盤,同埋飯。前菜係幾開胃嘅蟹柳蔬菜沙律,酸酸甜甜甜。雖然呢度主打高級日本和牛,但都有豚肉可以選。但既然要氹女朋友,梗係幫佢要叫個最貴嘅「A5黑毛和牛肉眼」($608)啦!啲和牛肉眼見油脂分布好靚,顏色一睇就知道好新鮮!為食嘅女朋友有得食呢啲靚牛就已經即刻開心返,一開始仲話罰我無得試😅不過當然都係做個樣啦,之後就親手將啲牛肉淥熟,再沾上日本蛋漿餵我😍果然A5和牛一啲都唔會韌,牛味十足,入口即溶!既然女朋友食A5和牛,我就決定試下次一級嘅A4和牛。雖然話係次一級,但呢個「極上A4黑毛和牛」($458)都仲係好高級嘅牛肉!由於同上述A5肉眼係唔同部位,所以肉嘅口感都唔同:呢款牛嘅肉質鮮嫩多汁,非常好味!套餐包嘅蔬菜好新鮮,啲靚牛肉配埋日本烏冬一齊食非常正!
餐廳舖面唔算好大,但係台與台之間都唔會太迫,店員服務殷勤。

前菜係幾開胃嘅蟹柳蔬菜沙律,酸酸甜甜甜。

套餐包嘅蔬菜好新鮮,啲靚牛肉配埋日本烏冬一齊食非常正!
  • 極上黑毛和牛A4
  • 黑毛和牛肉眼A5
  • 烏冬
  • 綜合時蔬
5天前 0 瀏覽
平日嘅午市黎到食壽喜燒 。午市有套餐選擇,一人一鍋,就算一個人都可以食到壽喜燒。今次就試左個和牛壽喜燒套餐。當日嘅前菜係燒和牛豆腐。燒過嘅和牛特別香,加埋充滿豆香又嫩滑嘅豆腐,簡單但就好好食。套餐有幾款嘅湯底可以選擇,今次簡左關東風壽喜燒湯。肉就分別試左日本黑毛和牛A5嚴選和牛同A4赤身。A4牛肉質鮮紅,唔會太油膩,加埋雞蛋一齊食特別嫩滑又鮮甜。A5嘅色澤同花紋都好靚,對比A4更重牛香,入口更加嫩滑。兩款和牛嘅質素都唔錯,而且份量好足夠。野菜拼盤都有多款蔬菜,望落新鮮,食落鮮甜。簡單一碗白飯有好嘅食材配搭,就係完美嘅一餐。

2024-05-04 0 瀏覽
中午黎食呢間日式火鍋,細細間裝修有日本簡約風,如果多人食一定要book位。今時叫咗佢套餐最貴嘅,中午食和牛壽喜燒火鍋。味道唔會太鹹,一開頭以為係好似日本咁樣壽喜燒燒牛肉,但係其實係打邊爐,感覺好似冇咁好食。不過肉味質素都唔錯,比較啱淡口味嘅朋友。有個前菜,蔬菜都好足夠,女仔食都算夠飽嘅。佢又俾埋隻生蛋,如果唔想食生嘢可以放埋入個火鍋度煮雞蛋花。服務態度都唔錯,一開頭啦未有嘢食冷氣都幾涼,但一打邊爐就啱啱好,環境都坐得舒服。#hkfoodsuggest

今時叫咗佢套餐最貴嘅,中午食和牛壽喜燒火鍋

有個前菜,蔬菜都好足夠,女仔食都算夠飽嘅。
佢又俾埋隻生蛋,如果唔想食生嘢可以放埋入個火鍋度煮雞蛋花。

#hkfoodsuggest
2024-03-16
A4和牛火鍋
喜歡食壽喜燒的我,繼續發掘更多性價比高的壽喜燒店。最近發現銅鑼灣有間小店專做高質的日本和牛壽喜燒,於是走去探店試菜。呢間餐廳門口裝修以簡潔為主,門口設計重有一個大窗戶,可以讓途人輕易望到餐內的情況,不知這設計是否用來吸引更多途人入內光顧。今日選了個日本黑毛和牛A4肩脊肉lunch set (包括野菜拼盤)$298, 再加一份個九州豚肉梅頭 $88 和A4和牛肩小排 $98。🥢 日本黑毛和牛A4肩脊肉肉質的紋理清晰可見,每一口都能品嘗到豐富的肉汁,那濃郁的香味在口腔中瀰漫著。口感極為細膩、柔嫩,像是融化在口中的雪花,沾上生雞蛋更加豐富了其鮮味。🥢 九州豚肉梅頭它肉質鮮嫩,多汁,帶有一種特有的香氣,令人一試難忘,而且極之抵食。🥢 A4和牛肩小排 它的肉質細膩柔嫩,每一口都充滿了豐富的肉汁。🥢 野菜拼盤野菜拼盤包括南瓜、冬菇、紫蘿蔔、芋絲、腐皮、金菇和香菜。全部菜款都很新鮮,值得一提的是紫蘿蔔和芋絲,這兩款能吸收壽喜燒湯底的味道,非常好吃。🥢 壽喜燒湯底這個壽喜燒湯底的味道很濃郁,而且較甜口,當和牛配上壽喜燒湯底時更能特出牛肉的鮮甜味。而且店員為顧客添加湯時,會問想加壽喜燒湯底或普通清湯底

🥢 日本黑毛和牛A4肩脊肉

日本黑毛和牛A4肩脊肉

🥢 九州豚肉梅頭

九州豚肉梅頭

🥢 A4和牛肩小排
它的肉質細膩柔嫩,每一口都充滿了豐富的肉汁。

A4和牛肩小排

🥢 野菜拼盤

🥢 壽喜燒湯底
這個壽喜燒湯底的味道很濃郁,而且較甜口,當和牛配上壽喜燒湯底時更能特出牛肉的鮮甜味。而且店員為顧客添加湯時,會問想加壽喜燒湯底或普通清湯底,喜愛較濃味的我,自然選擇了加壽喜燒湯底。

2024-04-20
日本黑毛和牛A4肩脊肉
九州豚肉梅頭
A4和牛肩小排
  • 關東風壽喜燒
  • 日本黑毛和牛A4套餐
2024-04-19 60 瀏覽
平時就算唔去日本都會心思思掛住壽喜燒,但係香港食壽喜燒啲價錢都唔平,銅鑼灣有一間日式火鍋店,價錢合理得牛肉嘅質素都唔錯佢午市火鍋套餐由一百尾到三百都有,我地揀左兩個中等價錢嘅壽喜燒黎試下,其中包括日本黑毛和牛A4肩小排120克、日本黑毛和牛A4赤身120克,兩個都係關東風壽喜燒湯前菜和牛同豆腐嘅配搭得宜日本黑毛和牛A4肩小排這種肉質細嫩多汁,肥瘦均勻分佈,入口即化。每一啖都帶著濃郁的和牛風味,回味無窮,沾埋蛋液食更嫩滑日本黑毛和牛A4赤身相比於肩小排,赤身部位的肉質稍微瘦一些,但同樣保持了和牛的獨特風味。這種肉質嚼勁十足,口感鮮美。野菜拼盤最後落埋日本菇,南瓜,蟹柳,腐皮同娃娃菜等食材,每種蔬菜都好鮮甜同清爽。甜品蕨餅係黑糖同抺茶味,唔太甜又解膩

和牛同豆腐嘅配搭得宜

甜品
蕨餅係黑糖同抺茶味,唔太甜又解膩
2024-04-19 73 瀏覽
店名: 本延鍋物地址: 銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖銅鑼灣站C出口,行6分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5呢間位於銅鑼灣嘅壽喜燒店,環境以白色為主,裝修簡潔,仲有大大嘅窗戶,整體感覺用咗好多白色同木色調,整體悠閑舒適😆日本黑毛和牛A4肩脊肉120g❤️❤️❤️❤️❤️$268入口滿滿牛脂香,入口即化,呢個價錢CP值超高😚經過香甜嘅壽喜燒湯底煮過,再蘸上生雞蛋🥚口感柔軟,肉味同油香完美融合🥰日本黑毛和牛A4赤身120g❤️❤️❤️❤️$198呢款相對地肉味比較濃,但同樣有牛脂香,肉質比較有咬口😚食落就無咁膩,同樣蘸上生雞蛋🥚一樣肉質軟腍,肉香同油香完美平衡😆午市套餐,包括前菜、野菜拼盤,飯同甜品‼️時令前菜❤️❤️❤️❤️燒過嘅和牛油香十足,加上口感超順滑嘅豆腐,好有驚喜🥰野菜拼盤❤️❤️❤️❤️有皇帝菜、娃娃菜、南瓜、紅蘿蔔絲、芋絲等,南瓜超鮮甜,娃娃菜索晒湯嘅味道,好清甜😙湯底❤️❤️❤️❤️❤️分別揀左日式昆布柴魚湯同關東風壽喜燒湯,昆布湯,配上蔬菜一流,壽喜燒湯配上A4黑毛和牛,令人超回味🤩甜品❤️❤️❤️❤️❤️有黃豆同抹茶蕨餅各一件,入口軟腍,唔會過甜😝
店名: 本延鍋物

地址: 銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖
銅鑼灣站C出口,行6分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

用咗好多白色同木色調,整體悠閑舒適😆

日本黑毛和牛A4肩脊肉120g❤️❤️❤️❤️❤️

日本黑毛和牛A4赤身120g❤️❤️❤️❤️

午市套餐,包括前菜、野菜拼盤,飯同甜品‼️

時令前菜❤️❤️❤️❤️
燒過嘅和牛油香十足,加上口感超順滑嘅豆腐,好有驚喜🥰

野菜拼盤❤️❤️❤️❤️

湯底❤️❤️❤️❤️❤️

甜品❤️❤️❤️❤️❤️
有黃豆同抹茶蕨餅各一件,入口軟腍,唔會過甜😝
2024-04-16 59 瀏覽
曾經同女朋友哩個黎度一齊食野,當時係坐最入面嘅二人枱,我地仲講,下次再黎一齊試下坐門口窗口位,睇住個街境,一定好有feel。結果,宜家我只可以一個人嚟。講返食物,心情唔好嘅時候,就想叫啲好啲既野食,嚴選A5黑毛和牛,配合柚子胡椒湯底,感覺應該可以為我屈悶既心情舒緩一下。 🍖個餐用嘅器皿好靚,非常優雅,而且有大碟有細碟,排列整齊,又做到大小有序,我尤其鍾意佢嗰鍋,銅做既鍋,傳熱快,而且上面既凹凸紋同時增加左佢既可觀性。令我諗起上次同女朋友去京都旅行果時嘅個一餐。宜家我只可以一個人食。 🍖胡椒湯係屬於小小辛辣,輕微刺激味蕾,但係唔會過火,呢點好重要,因為如果胡椒味太濃,唔單止會破壞好質素牛肉既味道,甚至會破壞成個餐嘅優雅感覺。但係就係呢種望落清澈,小小刺激,就令人好想繼續不停咁親近佢。有的似男女之間拍拖,互相取笑,互相戲弄嘅果種溫柔同和諧。如果可以同女朋友一齊重溫感受,唔知又會係點? 🍖和牛係主角,叫得嚴選,肉質好嫩,油花分佈有置,放入湯淥幾秒,肉香係口中四散,夾雜柚子胡椒,更加清新脱俗,毫無油膩感。同時間白飯同生日本蛋更加將呢種感覺放大。其實和牛豆腐同豐盛既蔬菜盤一樣以唔同既姿態表現出相

🍖和牛係主角,叫得嚴選,肉質好嫩,油花分佈有置,放入湯淥幾秒,肉香係口中四散,夾雜柚子胡椒,更加清新脱俗,毫無油膩感。同時間白飯同生日本蛋更加將呢種感覺放大。其實和牛豆腐同豐盛既蔬菜盤一樣以唔同既姿態表現出相同感覺,全部都係夏日清純既親吻吖。

✨️坐係呢塊玻璃前面,一邊品味牛肉,一邊思索之前嘅事情。突然發覺一個人食牛肉其實都係一種樂趣。

不過都係時候要去接OT黎唔倒嘅女朋友啦。

牛肉控入🥩!高質和牛shabu shabu🍲,物有所值滿足好西🤘🏻!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・套餐包括前菜、野菜拼盤、日本白米飯/烏冬+HK$15⬜️ 前菜:燒和牛豆腐・味道:燒過嘅和牛焦焦地帶到牛脂香,同時肉味會跟埋脂香湧入口,出to the色!不過比起出色嘅燒牛肉,個豆腐更有記憶點!豆味極濃(ノ>ω<)ノ,加埋柚子汁好fresh🍋,想encore前菜!・口感:個豆腐cream到好似奶凍咁🍮,動L動L超creamy😛🥬野菜拼盤・味道:整體正常發揮,新鮮desu~除咗南瓜,當日食差咁啲,冇甜味都冇南瓜原來瓜味~但係個日本紫蘿蔔真係無敵,鮮甜到hihi🤘🏻!我放喺關東煮湯到煮,蘿蔔陣甜味竟然冇被關東煮嘅豉油甜蓋過,好癲喎XD,咁喺昆布湯嗰嚿當然甜啦!・味道:咬落去仲咬到蘿蔔絲,係一咬即化嗰種絲軟香甜,這個好讚欸🤩蘿蔔絲、洋蔥、生菜都切晒絲好貼心,易啲熟唔使煮勁耐都唔淋🫶🏻🥩 極上A4黑毛和牛 HK$298/130g・味道:exactly就係牛油嘅香味,滿滿牛脂香,入口即融🧈!單食食到好濃郁嘅牛脂甘甜,配生蛋食嘅話啲蛋香係吊返牛肉嘅鮮味,兩種食法都yum yum

套餐包括前菜、野菜拼盤、日本白米飯/烏冬+HK$15

⬜️ 前菜:燒和牛豆腐
🥬野菜拼盤

🥩 極上A4黑毛和牛 HK$298/130g
・味道:exactly就係牛油嘅香味,滿滿牛脂香,入口即融🧈!單食食到好濃郁嘅牛脂甘甜,配生蛋食嘅話啲蛋香係吊返牛肉嘅鮮味,兩種食法都yum yum👍🏻
・口感:極度軟熟0筋,去到絲滑柔軟,瀡落喉嚨🛝~
🥩 日本A4黑毛和牛 HK$238/130g
・味道:本波鍾意呢款多啲!同樣一入口係牛脂香味領軍殺入你喉嚨(∩^o^)⊃━☆゚.*・。,不過慢慢陣牛肉香出嚟,even吞咗都會圍住喺你喉嚨位鏈車🏎️💨。單食係牛肉肉味較出,配埋生蛋就食到肉香同牛脂嘅平衡🥚。想讚一讚雖然我話係牛油咁嘅和牛,但食晒都唔會滯,因為份量啱啱好,而且個脂香唔會停喺個口好耐,所以唔會滯,掂!
・口感:呢款冇上款咁滑,係有返啲肉質嘅~不過放心冇牙波都食到,大家easy啦(≧∀≦)ゞ
🍲 關東煮壽喜燒
・味道:係好濃郁嘅豉油甜,食耐咗會覺得有啲重味~不過有個取代唔到嘅位係,落烏冬食吸晒啲牛肉精華真係好讚:P 😎!!!
🍲 日式昆布柴魚上湯
・味道:諗住清清地求其試算,點知有驚喜喎!如果你對牛有一定要求,真係想試下唔同牛肉味道分別嘅話,唔使諗喇叫呢個湯(๑•̀ㅂ•́)و✧!清清地嘅昆布湯底食到最完整真實嘅牛肉味,even配蔬菜食都好鮮甜,唔使下下配關東煮食個甜豉油香,蓋過咗啲牛肉香仲嘥XD

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:呢個價錢真心surprise到我,食得夠飽份量一啲都唔孤寒。真係用味道說話(非姜糖XD),食得出個和牛係同出面真係唔同,好少食到嘅高質牛牛。啱晒啲想食好西嘅靚女妹豬or減肥朋友們,唔係任食但個質素足以令你滿足,食完夠皮又happy🥳,剛剛好🤌🏻

2024-03-02
2024-04-11 54 瀏覽
📍本延鍋物 想試好耐,將佢收藏左係openrice好耐,終於食到佢嘅lunchlunch set, 我揀左 日本黑毛和牛A4赤身 同埋 日本黑毛和牛A4肩脊肉+日本宮崎黑豚肉配壽喜燒湯底 套餐配一份 沙律前菜,一份 野菜拼盆 再+烏冬 附上一碟生蛋前菜係豆腐,野菜拼盤都係正常幾款菜加埋壽喜燒湯底煮,重點係🐮&🐷用壽喜燒湯底煮好啲🐮&🐷,加埋蛋漿,好正👍🏻😍😋😋兩款🐮嘅雪花分佈都好平均,肉🥩嘅顏色都好紅好新鮮,賣相好靚,肉質超級淋,好重牛味,而且好新鮮🐷就好嫩口,肉味香濃,冇肥膩感👍🏻餐廳室內木系裝修風格,店員靚女,仲好好服務,環境舒適,極力推介👍🏻💸人均﹕HK$200-400👅味道:10/10------------------------------本延鍋物 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖🕘營業時間 1130-1515 & 1715-2200
📍本延鍋物

用壽喜燒湯底煮好啲🐮&🐷,加埋蛋漿,好正👍🏻😍😋

🐷就好嫩口,肉味香濃,冇肥膩感👍🏻

💸人均﹕HK$200-400
👅味道:10/10

本延鍋物 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖
🕘營業時間 1130-1515 & 1715-2200

2024-04-09 47 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣行街,行到攰就喺謝斐道見到有呢間主打日本和牛嘅shabu shabu餐廳。門口裝修幾清新,有種日式簡潔嘅風格。正值午市,所以餐廳都有午市套餐。估唔到午市套餐入邊竟然有和牛選擇,即刻吸引我同朋友去試一試。我哋兩個分別叫咗日本黑毛和牛A4赤身同埋日本黑毛和牛A4肩小排呢兩個set。呢個set入邊都幾豐富,除左肉,仲有前菜、白飯、shabu配shabubu料同甜品。我就揀咗壽喜燒湯底,而朋友就揀咗昆布清湯。啲肉一上到枱,即刻令我好驚嘆,呢個價錢竟然可以食到咁高質嘅肉,可以見到肉嘅雪花分布得好平均,同埋份量一啲都唔少。扁小排一放入口,油脂好平均,好軟腍,亦都充滿着牛味,好好食!而且身相對就冇咁油脂感重,但係個牛味就更加濃郁。兩款都好食。而配料方便,就提供咗一啲蔬果同埋蟹柳,令到食起上嚟唔會太膩,清爽返。最後甜品就有兩件蒴餅,質感好好,為成餐畫上一個圓滿嘅句號。整體嚟講,可以用呢個價錢喺銅鑼灣食到和牛,絕對係好抵食。今日同朋友去銅鑼灣行街,行到攰就喺謝斐道見到有呢間主打日本和牛嘅shabu shabu餐廳。

我就揀咗壽喜燒湯底,而朋友就揀咗昆布清湯。
日本黑毛和牛A4赤身

最後甜品就有兩件蒴餅,質感好好,為成餐畫上一個圓滿嘅句號。
甜品
附近有好幾間吸引嘅餐廳,本延鍋物一直都有興趣試,襯長假期最後一日嚟,完全冇令人失望日本黑毛和牛A4赤身120g($238) - 牛味勁濃,咬口好好,大大塊食得好爽日本黑毛和牛A4肩小排120g($268) - 雪花分布好平均,油脂嘅香味好突出,牛味亦好香濃,口感軟腍滑身,好好味野菜拼盤 - 款式好多,有蘿蔔、金菇、南瓜、香菜、腐皮、芋絲、蟹柳等,好新鮮好乾淨,有好似平時喺日本食嘅質素關東風壽喜燒湯 - 好香好甜但又唔會太膩,食材點蛋食啱啱好日式昆布柴魚湯 - 好清好健康,食材嘅鮮味同牛味好突出時令前菜 - 牛肉配豆腐嘅組合好新鮮,牛油煮得香濃同軟腍,豆腐豆味好濃好濃牛同湯底嘅選擇都好多好吸引店面同裝修都好日系,簡潔得嚟好靚,俾人一種悠閑嘅感覺,好似喺日本一樣,座位又闊又乾店,服務亦好,性價比高,期待下次再嚟

關東風壽喜燒湯 - 好香好甜但又唔會太膩,食材點蛋食啱啱好

日式昆布柴魚湯 - 好清好健康,食材嘅鮮味同牛味好突出

牛同湯底嘅選擇都好多好吸引

2024-04-06 42 瀏覽
聽朋友說這間的鍋物不錯,今天就來試試。雖然地址寫銅鑼灣,其實位置大約在灣仔及銅鑼灣中間,在大馬路後面一條街的位置,不會太多人或車經過,環境頗清優的。店門前有個玻璃窗口位可見室內,裝修簡潔乾淨,見到少許日式裝飾擺設,剛好不太多人,入內揀了個窗口位坐下。面向街景,感覺很舒服!我們叫了兩個A4和牛鍋物套餐。11點半至4點供應。日本A4黑毛和牛極上A4黑毛和牛見到有寫著,這兒的牛有熊本和牛認證,非常期待。套餐可揀昆布湯底或壽喜燒湯底,我們都揀了壽喜燒湯底,應該比較濃味。若想帶出鮮味就可試揀昆布湯底。點完很快就上菜,每人一個小鍋。一大碗蔬菜,一隻生蛋,一個前菜。前菜是牛肉片加凍豆腐。牛肉片軟淋,豆腐非常滑!湯底煮滾後就可落蔬菜,入面有日本紅心蘿蔔,南瓜片,芋絲,冬菇,大件腐皮,金菇,一堆紅蘿蔔切絲,還有2款菜。蔬菜非常新鮮爽口,放入湯底很快煮熟,浸入了湯底後,略帶些許甜味。這個湯底不會太重味或太甜。主角A4牛肉,極上牛肉片薄到透光,但份量足夠,不會覺得細碟,煮熟可配打混了的生雞蛋同食。日本A4黑毛和牛極上A4黑毛和牛食落十分有牛味,咬下去會有油脂在口腔平均地浸出,非常非常好食!!!兩款雖然都是A
聽朋友說這間的鍋物不錯,今天就來試試。

我們叫了兩個A4和牛鍋物套餐。11點半至4點供應。

極上A4黑毛和牛

見到有寫著,這兒的牛有熊本和牛認證,非常期待。

前菜是牛肉片加凍豆腐。牛肉片軟淋,豆腐非常滑!

極上A4黑毛和牛

食落十分有牛味,咬下去會有油脂在口腔平均地浸出,非常非常好食!!!兩款雖然都是A4和牛,但極上和牛的確食得出分別。 本身“日本黑毛和牛”已經好好食,“極上”那款更加美味非常。大家食過就會知道!

另外,不得不提的是那隻生雞蛋。超級滑溜有蛋味!
白飯都很大碗,若果覺得白飯不夠味道,可以像我把餘下雞蛋倒入白飯,自制TKG!!
喜歡食蛋的話,這食法簡直一流!!
這兒的生雞蛋都好食!

套餐加少少錢還可以將白飯轉烏冬。

朋友真的無介紹錯,這個鍋食得非常滿足!
2024-04-02
⌇本 延 鍋 物銅鑼灣性價比高和牛午市套餐🥩🤩" 🥩 " 日本A4黒毛和牛 ( $ 1 9 8 )" 🥩 " 極上A4黒毛和牛 ( $ 2 6 8 )lunch set 包左130g和牛,前菜,野菜拼盤,日本白米飯(+$15轉烏冬)湯底有關東風壽喜燒同日式昆布柴魚上湯🍲壽喜燒味道濃郁 昆布湯清清地更加品嚐到肉嘅鮮味😋前菜係和牛豆腐 呢個配搭幾特別 食落絕對有驚喜🤩和牛肉味好出 配搭豆腐啱啱好 一啖食完仲好想encore!🤭🤭極上A4黒毛和牛脂肪均勻 日本A4黒毛和牛脂肪比例無咁多但肉味更濃🥩視符個人口味 個人喜歡肉味濃 朋友喜歡脂肪入口即溶感覺😋lunch set食到高質和牛性價比非常高💯室內環境坐得闊落裝修亦好有日本feel🎎職員非常細心介紹menu同安排食火鍋需要會主動幫忙加湯👍🥘灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖🍞#foodraah_cwb
⌇本 延 鍋 物

銅鑼灣性價比高和牛午市套餐🥩🤩

" 🥩 " 日本A4黒毛和牛 ( $ 1 9 8 )
" 🥩 " 極上A4黒毛和牛 ( $ 2 6 8 )

🥘灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下6-7號舖
🍞#foodraah_cwb
2024-04-01 60 瀏覽
今日約咗個好耐冇見嘅朋友食lunch傾下偈經過幾次呢間餐廳覺得好靚所以今次就揀佢平日嘅lunch set我哋揀咗本延特選A5黑毛和牛$328極上A4黑毛和牛$268湯底可以選擇關東風壽喜燒或日式昆布柴魚我哋兩款都有揀試吓佢前菜plus蔬菜盤plus日本蛋蛋for整蛋漿點和牛食本延特選A5黑毛和牛130g脂肪分布比例平均肉質好鮮嫩幼滑簡直有入口即溶嘅感覺極上A4黑毛和牛130g有牛味肉質都鮮嫩幼滑但相比之下A5黑毛和牛取勝😋😋😋😋😋Remarks:如果你叫昆布柴魚上湯做湯底店員會送你日式麻醬因為昆布柴魚湯相對淡味不過如果你係叫壽喜燒你如果想要日式麻醬佢哋同樣會提供非常滿足的一餐🥳😋😄👍店員整體服務態度都非常滿意👍
今日約咗個好耐冇見嘅朋友食lunch傾下偈
經過幾次呢間餐廳覺得好靚