2024-04-11 601 瀏覽
又又泥食望月樓,上次試過的確好好味價錢合理同埋食物質素高,熱辣辣,味道好今次泥又試下食其他野食都係經openrice訂座 方便 不過冇用到任何優惠 只係through openrice booking一早入到去係第二枱客 可能太早😅今次繼續食雪山叉燒包,個人致愛!仲食左蘆筍蝦餃,勁多蝦皮又薄又晶凝!牛腸!厚實既牛肉配滑滑既腸粉,都幾飽肚!炸芋絲同咸水角都好食 脆卜卜 不過咸水角好似轉左煮法? 冇左中間白色煙韌靭個一層,口感略為遜色!但整體都係高水準,個前菜都好好味!期待下次再食其他食物!
又又泥食望月樓,上次試過的確好好味
價錢合理同埋食物質素高,熱辣辣,味道好
今次泥又試下食其他野食
都係經openrice訂座 方便
一早入到去係第二枱客 可能太早😅

今次繼續食雪山叉燒包,個人致愛!

仲食左蘆筍蝦餃,勁多蝦皮又薄又晶凝!

牛腸!厚實既牛肉配滑滑既腸粉,都幾飽肚!

但整體都係高水準,個前菜都好好味!期待下次再食其他食物!
  • 雪山叉燒包
2024-04-09 384 瀏覽
在Openrice上見到關於又一城望月樓的食評,有多篇批評服務態度差的文章,本來不以為意,怎知上星期去完,發覺真係‘名不虛傳’!以下三點關於侍應/部長Y(白恤衫,沒有帶手套,下簡稱Y)的服務態度,是本人於3/4之親身經歷:1.本人到達酒樓櫃枱,告之已訂位,Y要求本人提供訂座電話,於是本人打開手機電話簿找尋朋友電話,唔夠幾秒,Y就轉過頭去招呼第二位到來的客人,還带埋個客入酒樓,一句'請等等','唔好意思'都冇,讓本人一直呆站。本人明白現時飲食業人手短缺,所以都冇出聲。此時,第三位客人到來,另一位待應走出來招呼,我即時表示是我先到,是否應該到我先呢?Y此刻出來,竟然唔係話要你等咁耐唔好意思,而係悔氣地同我講:咁你頭先揾緊電話丫嘛!2. 本人入座後,Y不斷向我行'注目禮',個半鐘內,我見到的起碼有四至五次。本人都已年過半百,從末試過飲茶有如此經歷。望月樓都算中高檔次的中菜館,竟然都會被如此'禮待'。3. 本人欲加單,向站在鄰桌的Y揮手,他竞然視而不見。此時遠離三張枱的另一位侍應(相同制服,皮膚比較白淨),擧手示意Y去接我的單,Y明顯見到同事提點,但竟然在我旁擦身而過,該同事立刻在三枱之隔走過

3. 本人欲加單,向站在鄰桌的Y揮手,他竞然視而不見。此時遠離三張枱的另一位侍應(相同制服,皮膚比較白淨),擧手示意Y去接我的單,Y明顯見到同事提點,但竟然在我旁擦身而過,該同事立刻在三枱之隔走過來接我的加單。

P.S.該餐茶飲了唔夠個半鐘,本來打算再加碟炒粉麵,但實在坐不下去。為避免被認為是想攞著數,於是在理單後才向侍應詢問是否有顧客意見書的網上版。此時該侍應即時表明自己是經理,有禮地表達願意聆聽本人的意見,並樂意傳遞意見書到公司。

本人在此感謝該日當值經理,以及另一位與Y相同制服之侍應,他們誠懇的態度值得表揚,令本人離開餐館時仍能帶著一絲愜意,真心盼望管理層會認真處理及改善。

請恕本人如斯詳述,因本人是土生土長港人,希望能盡一分力支持本土經濟,冀盼飲食業各員在港人北上消費的浪潮下,能為香港爭一口氣!

2024-04-03
2024-03-22 533 瀏覽
之前都同過屋企人食過幾次,地理位置就當然相當方便,就喺又一城入面。入到去已經感覺到個格局唔錯,比同一個商場其他食肆都明顯好啲。侍應嘅服務態度都好好,人手充足,係略嫌燈光暗咗啲。中菜嘅選擇好多,有平有貴,有比較普通嘅咕嚕肉、蒜泥白肉,亦有啲比較貴價或者有特色嘅,例如三色素鵝、海味等。整體嚟講個味道都有一定保證,令人滿意。咁當然埋單都幾貴嘅,嗰日三個人食都食到接近$2000(利申,冇接受任何優惠)。不過如果係大時大節或者有特別節日慶祝,我都會推介呢間食肆。

• 三色素鵝
  • 蒜泥白肉
  • 上湯竹笙蘆筍
2024-03-16 531 瀏覽
望月樓|🥡氣派高級食府 | 九龍塘美食位於又一城的望月樓定位中高檔中菜館,內部燈光有點幽暗,但整體感覺高貴有氣派,適合同家人朋友來聚餐。由於早餐吃得比較豐富,我們只簡單點了三份點心。百花鮮魚籽釀魚肚的口感特別,爽脆的魚肚蝦膠配上魚籽,鮮味十足。黑糖古法馬拉榚的甜度適中,口感鬆軟軟綿。黑松露野菌脆皮腸粉的餡料豐富,黑松露和野菌味十分濃郁,皮薄餡靚!🐟 百花鮮魚籽釀魚肚🥧 黑糖古法馬拉榚🍄 黑松露野菌脆皮腸粉📍 望月樓 (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城G樓G-25號舖#香港美食 #笑爺仔雜食記
望月樓|🥡氣派高級食府 | 九龍塘美食

🐟 百花鮮魚籽釀魚肚
百花鮮魚籽釀魚肚

🥧 黑糖古法馬拉榚
黑糖古法馬拉榚

🍄 黑松露野菌脆皮腸粉
黑松露野菌脆皮腸粉

📍 望月樓 (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城G樓G-25號舖

#香港美食 #笑爺仔雜食記
百花鮮魚籽釀魚肚
黑松露野菌脆皮腸粉
2024-02-19 764 瀏覽
與朋友在農曆新年初四飲早茶,前一晚預先在open rice 訂座,到埗即可入座,都幾方便👍🏻叫了「海中龍皇拌金魚餃」,真係有兩條金魚🤣,應該是蝦餃加上湯黎;外貌精緻,味道Ok, 但兩隻餃是否值$98就見仁見智😅其他點心都不錯😇環境舒適,可恬靜、舒服地吃點心,員工服務態度良好。不知道是否因為農曆新年關係,似乎加了價,7個點心埋單$755,略貴;但在香港要找各方面都不錯的茶樓,可能都要呢個價錢🤪

海中龍皇拌金魚餃
2024-02-13
$378 (早餐)
海中龍皇拌金魚餃
2024-02-18 505 瀏覽
食物0分服務滿分環境4/5食物難食,服務不錯冰梅骨無梅味話梅准山浸太耐糖水蝦子柚皮太重花生油味,搶曬原本味道,極少蝦子,無鮑汁味帶子炒鮮奶太甜杏汁白肺湯無落南北杏,溝杏仁霜粉服務不錯,出菜快,坐位舒服食物0分服務滿分環境4/5食物難食,服務不錯冰梅骨無梅味話梅准山浸太耐糖水蝦子柚皮太重花生油味,搶曬原本味道,極少蝦子,無鮑汁味帶子炒鮮奶太甜杏汁白肺湯無落南北杏,溝杏仁霜粉服務不錯,出菜快,坐位舒服
食物0分

帶子炒鮮奶太甜
杏汁白肺湯無落南北杏,溝杏仁霜粉

服務不錯,出菜快,坐位舒服

2024-02-17 384 瀏覽
年初二,打算同朋友黎飲早茶,部長安排門口位比我地。我地話唔想坐同口位,問有無其他位或者等一陣。😅點知部長態度超差,一句「無喎」兼黑面,咁我同朋友就話唔飲,之後轉左去樓下間八月花。😡樓下八月花雖然人多,但職員態度良好及食物不錯,我地等左15分鐘就可以入座。最後,我同個friend喺八月花食到好飽,心情都無被呢位無禮部長影響。😋😋新年溜溜,唔知點解「九龍塘望月樓」部長心情咁差,似乎管理層要認真改善下員工培訓。🤡🤡🤡

2024-02-11
$500 (早餐)
生日
2024-02-13 501 瀏覽
同家人一行11人食晚飯, 人多食中菜比較方便, 有圓枱大家都傾到計, 大枱在大門旁邊,好適合家人聚會。姪女話望月焗豬扒飯係必食菜式, 未食前諗樓上food court 焗豬先幾十蚊, 邊洗俾二百幾蚊喺度食焗豬。點知呢碟焗豬飯好有驚喜!厚切豬扒肉質非常鮮嫩又夠淋, 鮮甜蕃茄汁加上新鮮蕃茄、流心荷包蛋, 洋蔥和芝士, 味道一流!大家都大讚好食, 好味到點多一份👍🏽 一份焗豬飯足夠6-8個大人分享。無花果咕嚕黑豚肉都好食😋 酸酸甜甜, 菠蘿清新, 咕嚕肉外脆內嫩。點咗半隻新鮮脆皮吊燒雞都係好好食, 雞肉好滑嫩。酸菜煮桂花魚(大) 魚肉好滑嫩, 菇都幾多, 湯底無辣椒但都有dd辣。豉汁帶子蒸豆腐, 豆腐好滑溜。豉汁蒸白鱔魚魚肉好滑又彈牙, 不過鱔魚體型較細小。餐前小食有蒜泥白肉和三色素鵝。甜品翻沙芋條好味!一上枱熱辣辣, 外層好脆, 沾上糖粒甜甜哋, 中間心都好熱, 又充滿芋頭香。桂花白糖糕桂花味較淡, 係少有比較貼近傳統做法的味道 鍾意白糖糕的朋友可以試。甜品也點了芝麻卷和花生湯圓。

無花果咕嚕黑豚肉

新鮮脆皮吊燒雞

點咗半隻新鮮脆皮吊燒雞都係好好食, 雞肉好滑嫩。

酸菜煮桂花魚

豉汁帶子蒸豆腐

豉汁帶子蒸豆腐, 豆腐好滑溜。

豉汁蒸白鱔魚

豉汁蒸白鱔魚魚肉好滑又彈牙, 不過鱔魚體型較細小。

蒜泥白肉

三色素鵝

餐前小食有蒜泥白肉和三色素鵝。

翻沙芋條

甜品也點了芝麻卷和花生湯圓。
2023-09-30
蒜泥白肉
三色素鵝
翻沙芋條
  • 望月焗豬扒飯
Quality is very poor and prices very high. Having lived in Hong Kong for 21years this is about the worst food I've had  in a Chinese restaurant so far.When you eat here it's like time stood still and not in a good way. They serve shark-fin dishes, a whole page of them which is a shock and one you don't get too often anymore in Hong Kong. Sharks as a species are running out of time while restaurants like Moon Palace still support their mass killing and endangerment.If this doesn't put you off str
If this doesn't put you off straight away the food will.
The dishes are very poorly presented and low on taste.  The pigeon wrapped in taro for example looks like road kill after a buffalo came a long took a dump on it. Scorched head and wings sticking out in the most grotesque manner. Far too much taro, in fact a thick layer under which only tiny slivers of flattened pigeon adhere as if stuck to a car tyre. Where the breast has gone I have no idea, maybe a bird of prey ate them before the buffalo arrived. $218
Our other dishes were much the same. The sweet and sour pork with figs had no figs, maybe they ran out of them. Most pictures here on Open rice have the figs not ours. A tiny scattering of bullet sized pork in the middle of a large plate like goat droppings. $208.
With a few other very poor vegetable dishes no alcohol or drinks the total for our bill came to $1O24,  two people sharing. I can think of any number of better restaurants for less than half that price just in Festival Walk itself.
The service was friendly and attentive but Moon Palace is not value for money nor quality and something of a down grade for Festival Walk. This is a pity as we have come to enjoy good quality restaurants there in the past and hope to continue doing so in the future but with restaurants like these it's not looking good.
題外話/補充資料: We made a telephone booking so had zero wait time. As it turned out the place was half empty when we arrived anyway so they ushered us straight in.
2024-01-20
  • None
2024-01-09 916 瀏覽
相約朋友到望月樓飲茶吃點心。他們的海鮮灌湯餃絕對是值得一試。灌湯餃皮薄餡多,充滿了鮮嫩的海鮮,每一口都帶來濃郁的鮮味。灌湯餃充滿了溫暖的湯汁,一咬下去,湯汁迸發而出。絕對是一個完美的開場。我試了他們的椒鹽九肚魚。外層炸至酥脆,搭配椒鹽調味。秘製南乳豬手是我在望月樓的另一個喜愛。豬手肉質鮮嫩,南乳的香氣和豬手完美融合,好味道。接下來,XO醬蘿蔔糕外層煎至金黃酥脆,內裡則軟糯香辣。每一口都散發出XO醬的辣香。沙嗲金錢肚,金錢肚的鮮嫩口感與沙嗲醬的香辣味道完美結合,令人回味無窮。最後鮮肉濃湯小籠包,這些小籠包外皮薄,內裡多汁。小籠包都注入了濃郁的湯汁,很讚!

2024-01-09 630 瀏覽
同朋友係又一城度行完街,但又吾係話好肚餓,不過朋友話想食中餐,經過見到呢間就諗住試下~我地叫咗咕嚕肉,咕嚕肉賣相吸引,肉質新鮮而且份量都幾多,仲有啲無花果伴碟,好睇又好食另外嘅黑松露炒飯都熱辣辣,炒飯夠晒穫氣,我同朋友都覺得好食!最有驚喜嘅係糖水,我地兩個都叫咗蛋白杏仁茶,黎到見到個糖水碗好特別,入面嘅蛋白非常多,甜度適中,非常滋潤養顏,暫時係我食過最好味嘅蛋白杏仁茶,另外佢地啲侍應其實都好主動,見我地茶杯無晒水都會主動加茶,非常細心,抵讚!

2024-01-07 446 瀏覽
新年新開始 打算飲下茶拎個好開始 第一次嚟望月樓 蘆筍帶子腸粉: 帶子份量十足 一格腸粉都有一粒帶子 唯獨蘆筍份量太少 切得太細 好似一粒蔥嘅大細 刀功精妙 價錢略貴 因為蘆筍都係主菜一部份 熱辣辣 好食既炸芋角 鹹水角: 熱辣辣 外脆內軟 唔油膩 唔太鹹 但芋角内的海鮮同芋泥味道相沖 有鹼水味 扣分 不過各人口味唔通 同卓人好鐘意 因為好少酒樓做到呢個口味 雪山叉燒餐包:大推 外脆內軟 熱辣辣 叉燒份量適中 唔太鹹 餐包味道都有 唔會太油膩 食完唔會好飽 唔滯 冇粉既口感 雪山部分甜得泥唔搶味 好有驚喜 個人最愛食物擺設精美 茶葉都飲得出靚茶餐廳都有送咗個小食前菜 不過係要收錢嘅 $28 因為出呢個食評 被餐廳檢舉話我有收過優惠 但係我都唔太清楚我有收過咩優惠 訂位係經OpenRice預約嘅整體嚟講 環境都好chill 好適合大家泥一盅兩件 放鬆下身心靈
新年新開始 打算飲下茶拎個好開始 第一次嚟望月樓

食物擺設精美 茶葉都飲得出靚茶

2024-01-01
$250 (早餐)
  • 雪山叉燒餐包
2024-01-07 341 瀏覽
飲茶好地方🤩海中龍皇伴金魚餃金魚餃的創意設計,好得意好可愛😍😍。新鮮的蝦肉質鮮美,,營造出豐富的口感❤️❤️金魚餃的外形可愛,增添了視覺上的樂趣😛😛🤩瑤柱帶子菜菌餃瑤柱和帶子的組合呈現出濃郁的海鮮風味😀😀菜菌的加入增添了鮮嫩的口感。餃子的餡料豐富,讓人一口咬下時能品味到多層次的美味😊😊🤩黑松露野菌脆皮腸粉腸粉的外皮薄而滑嫩,內夾著豐富的野菌和黑松露☺️☺️散發出濃郁的香氣。每一口咬下去,口感融合了脆皮腸粉和香濃的野菌,再加上黑松露的芳香🥰🥰為味蕾帶來了無限的享受。🙂🙂🤩生磨芝麻卷卷餅外皮薄,香氣四溢的芝麻味❤️❤️每一口都充滿了濃郁的芝麻風味,口感香滑細膩,給人一種滿足感😬😬
飲茶好地方
🤩海中龍皇伴金魚餃

🤩瑤柱帶子菜菌餃

🤩黑松露野菌脆皮腸粉

🤩生磨芝麻卷
2024-01-02 439 瀏覽
望月樓係一間環境唔錯嘅酒樓,提供咗好多點心選擇。首先,佢哋嘅XO醬蘿蔔糕切成一細磚,蘿蔔糕煎得香脆,加埋香辣嘅XO醬,味道更加濃郁,每一口都帶嚟一股香辣味。沙嗲金錢肚沙嗲味香濃,金錢肚口感幾好,味道更加豐富。鮮肉濃湯小籠包有驚喜,小籠包皮薄湯多,內裡裝滿咗鮮肉,一口咬落去,肉汁湯汁流出嚟,味道鮮美。秘製南乳豬手係一道傳統嘅菜式,整得夠入味。豬手煮得剛剛好腍滑,南乳醬香濃。椒鹽九肚魚即炸夠香脆,微微椒鹽。呢度飲茶服務唔錯,食物都幾好。
望月樓係一間環境唔錯嘅酒樓,提供咗好多點心選擇。

沙嗲金錢肚沙嗲味香濃,金錢肚口感幾好,味道更加豐富。

椒鹽九肚魚即炸夠香脆,微微椒鹽。

呢度飲茶服務唔錯,食物都幾好。

一行四人食生日飯 8:00到餐廳叫了一個四人餐 前菜、湯、甜品沽清轉其他都唔緊要、食飯食到急急趕、啲嘢食未食晒就送甜品 又唔執下枱先放就咁疊上碟 (發生咩事?大排檔都唔會咁做)9:30左右因為趕著下班、送蛋糕上嚟、竟然點著爉燭、繞着坐係到嘅人係到執枱、究竟係等你執完枱先吹爉燭定等你執完枱先?(仲係有比切餅費)問你個待應係你趕時間又話唔急、一到十點又有另一個侍應走埋嚟話我哋要關。其實咁趕頭趕命又唔情願、不如唔好接我們呢枱客啦。請我都唔嚟、服務差到不得了。其實我哋明白返工想快啲做好放工但係如果一開始入座會同我們講聲、我們會有準備同理解的、而唔係一個兩個黑口黑面咁係到執執執 唔係行為而係講到出口要你走囉。札就冇影啦 成程 用餐體驗咁差都廢事介紹。(全程唯一一個門口女侍應係有禮貌啲、啲菜式冇走來跟我們說唔好意思)

一行四人食生日飯 8:00到餐廳
叫了一個四人餐 前菜、湯、甜品沽清轉其他
都唔緊要、
食飯食到急急趕、啲嘢食未食晒
就送甜品 又唔執下枱先放
就咁疊上碟 (發生咩事?大排檔都唔會咁做)
9:30左右因為趕著下班、
定等你執完枱先?(仲係有比切餅費)
問你個待應係你趕時間又話唔急、
一到十點又有另一個侍應走埋嚟話我哋要關。
其實咁趕頭趕命又唔情願、
不如唔好接我們呢枱客啦。
請我都唔嚟、服務差到不得了。

其實我哋明白返工想快啲做好放工
但係如果一開始入座會同我們講聲、
札就冇影啦 成程 用餐體驗咁差
都廢事介紹。

(全程唯一一個門口女侍應係有禮貌啲、
啲菜式冇走來跟我們說唔好意思)
2023-12-19
生日