2020-12-02 169 瀏覽
門面唔太起眼揸車經過幾次都miss左😂終於星期五晚去試下,6:30左右walk in,唔使等就有位,可能時間尚早唔算多人。叫左個水煮百花爐魚片,因為得2個人所以只係要左個例牌,揀左中辣,好夠辣,而且唔係好咸果種!之後仲有個干鍋肥腸都係叫中辣,勁好食,激讚🤤唔係得幾舊架,多到後尾食唔晒。仲叫左個小辣既酸辣土豆絲,如果可以再酸啲就更好食整體都幾好食,唔係果種落勁多味精食完好口乾,中意食辣既人不能錯過😍
水煮百花爐魚片
干鍋肥腸
酸辣土豆絲
2020-11-20
水煮百花爐魚片
干鍋肥腸
酸辣土豆絲
香菜炒牛肉 愛芫茜之人必試 牛肉香口超好味 乾煸肥腸 肥腸乾身 辣椒雖多 其實唔太辣 打卡一流 蒜泥白肉 白肉鮮香 蒜味濃郁 賣相認真一流 毛血旺 材料豐富 有 鴨血 午餐肉 牛柏葉 ...惹味既麻辣味 好食到停唔到手 手拍青瓜 青瓜超多汁極爽脆 可以清爽下味蕾貢菜皮蛋 貢菜爽 金黃皮蛋用鷄蛋製作 蛋黃香濃孜然牛肉 相當惹味 都係水準之作可惜酸菜魚質素強差人意 魚肉大片但唔太新鮮酸菜魚叫BB 辣 味道奇怪唔太夾 失望之作整體質素佳 小食出色 送酒一流 肯定會再光顧
香菜炒牛肉 愛芫茜之人必試 牛肉香口超好味
乾煸肥腸 肥腸乾身 辣椒雖多 其實唔太辣 打卡一流
蒜泥白肉 白肉鮮香 蒜味濃郁 賣相認真一流
毛血旺 材料豐富 有 鴨血 午餐肉 牛柏葉 ...
惹味既麻辣味 好食到停唔到手
酸菜魚叫BB 辣 味道奇怪唔太夾 失望之作
整體質素佳 小食出色 送酒一流 肯定會再光顧
  • 香菜炒牛肉
2020-11-28 64 瀏覽
太耐無食中菜,今晚決定嚟呢度食返餐。我哋兩個人點咗份二人餐,雖然話係二人餐,不過份量都好多,三個人都夠食呢我哋叫咗蒜泥白肉、涼拌青瓜、酸菜百花鱸魚片同埋紅燒肉。店員主動同我哋講話有唔同辣嘅程度,可以叫BB辣就唔使怕太辣食唔到啦~不過兩碗飯我哋驚太多會食唔晒,所以同店員講要一碗就得啦~先上菜嘅係蒜泥白肉同涼拌青瓜,切成薄皮嘅豬肉片,配搭埋醬料,好彈牙呢,而涼拌青瓜爽口清涼,啱晒做晚餐嘅開胃菜。之後上嘅係酸菜百花鱸魚片,因為鱸魚本身都好少骨,加上肉質肥美,啖啖魚肉,好正呀~而且配料仲好豐富,有寬粉、雲耳同豆腐卜,夠曬入味~而紅燒肉雖然睇落好似好肥咁,但係食完一舊之後,會好想繼續食,嫩滑得嚟仲有彈性,餸飯就啱晒啦~

不過兩碗飯我哋驚太多會食唔晒,所以同店員講要一碗就得啦~

酸菜百花鱸魚片
紅燒肉
酸菜百花鱸魚片
紅燒肉
行完D2 Place,同朋友過咗長沙灣食嘢,試吓呢間「有間客棧」,搜尋OpenRice見到酸菜魚係餐廳推介,一於決定叫呢個來試吓。酸菜魚(例)$98,雖然是例牌,但分量足夠兩個人去食,有桂花魚片、酸菜、大豆芽菜、雲耳、豆卜、粉皮,材料十分之豐富,桂花魚肉厚肉無骨,新鮮嫩滑,酸菜湯底惹味十足,粉皮吸收了酸菜湯,夠晒入味。糖醋魚 $98,用了差不多一斤重的桂花魚去烹調,外皮炸得香脆,魚肉質滑溜,配上酸甜醬汁好開胃,仲有彩椒,馬上點了兩碗白飯去配這個糖醋魚。吃左兩款不同煮法的魚,味道都做得幾好,依家天氣轉涼,正好補補身子,很推介酸菜魚,微辣又惹味😋。

• 酸菜魚
1K
2020-11-24 27 瀏覽
與不吃辣的朋友來到川菜店,在小心的觀察下發覺其實也有不少不辣的食品可供選擇的。必選的冷盤前菜小食必然是涼拌青瓜及蒜泥白肉。前者很清新,拌上陳醋令清爽的感覺加倍。雖然已經入冬,但這樣的清新菜式絕對是很好的開胃菜。蒜泥白肉同樣是肉質爽口,配以蒜香,就像是叫口腔及胃部作好準備,去迎接將會有更多的美食。這味香菜炒牛肉的香菜與芫茜很似,但感覺較淡一些,更易入口。牛肉的肉質嫩滑,有牛味,很讚。另一個主食是糖醋魚,調味不錯,酸甜適中。因為是淡水魚,魚味但點鯹,但肉質還可。最後也離不開四季豆,火喉控制得不錯,炒得不會太硬或太軟,很易入口,叫人吃完一條又一條。
蒜泥白肉
必選的冷盤前菜小食必然是涼拌青瓜蒜泥白肉。前者很清新,拌上陳醋令清爽的感覺加倍。雖然已經入冬,但這樣的清新菜式絕對是很好的開胃菜。蒜泥白肉同樣是肉質爽口,配以蒜香,就像是叫口腔及胃部作好準備,去迎接將會有更多的美食。
香菜炒牛肉
糖醋魚
乾煸四季豆
2020-11-19
香菜炒牛肉
乾煸四季豆
2020-11-23 20 瀏覽
無辣不歡既我其實非常鍾意食川菜所以今次一於搵間好食既川菜滿足下自己今次呢間餐廳有間客棧裝修好有中國特色未到7點已經坐滿人咁滯啦由於朋友唔食得辣今次淨係可以點d唔辣既菜式一邊食一邊羨慕隔離枱盤水煮魚餐廳菜式都非常多選擇糖醋魚 $98首先我地點左糖醋魚條魚好大條魚肉炸得幾鬆脆加埋有生果既甜酸汁非常好開胃呀菠蘿咕嚕肉 $88雖然係川菜館但係竟然有咕嚕肉咕嚕肉啖啖肉炸粉好脆,好有口感配菜分量亦都好多好快亦都俾我地清碟清炒萵筍 $68清炒萵筍雖然睇落真係好清但係味道絕對足夠鍾意辣既朋友不妨問下店員可唔可以加辣炒應該再刺激d。孜然牛肉 $88孜然牛肉做得都好出色牛肉全部都大大塊好有分量岩曬我朋友呢d食肉獸孜然味足但又唔會太濃配白飯應該一流家鄉連藕餅 $68點左個小食 家鄉藕餅食落都好有驚喜香脆之餘又食到粒粒蓮藕粒一客仲有6件咁多如果幾個朋友一齊分享就perfect見到其他客人點既水煮魚,酸菜魚睇落都好吸引有機會再黎試下先
無辣不歡既我

食落都好有驚喜
香脆之餘又食到粒粒蓮藕粒
一客仲有6件咁多
如果幾個朋友一齊分享就perfect
見到其他客人點既水煮魚,酸菜魚
睇落都好吸引
有機會再黎試下先
唯一好味d既就係碟魷魚,但大家見到個分量個雞腎呢,d酸豆角應該叫鹹豆角先啱湖南小炒肉就係辣椒炒燒肉,本身小炒肉應該係薄身噶嘛!有湯汁掛身噶嘛!最後個川辣土豆燒雞,真係一流……我自己煮既炒雞,都好食過佢☹️☹️差差差差……話好食個d你地係咪收左錢?😑
唯一好味d既就係碟魷魚,但大家見到個分量
個雞腎呢,d酸豆角應該叫鹹豆角先啱
差差差差……話好食個d你地係咪收左錢?😑
2020-11-18 409 瀏覽
坐得近廚房,聽到好有鑊氣。上菜快,即叫即煮很有速度,食物我們均一要了中辣。涼拌青瓜黑醋蠻開胃,少少酸加辣,青瓜脆爽,切得大小適中,清新無草青味,在這似涼還熱的天氣作涼菜實在怡人。孜然牛肉熱辣辣,香噴噴,牛肉加入洋蔥🧅芹菜彩椒等拌匀,還加有孜然香,有少少辣。肉質細軟,惹味可口,挺好送飯。什錦香鍋叫這道,一次過可滿足多個食物的願望。色彩斑斕,賣相教人食慾大增,好夠辣呀!有午餐肉魷魚蝦雞椰菜花蓮藕薯仔等爆炒,香辣中帶麻,炒得夠干身,雞粒香脆,亦不過咸,食材做得很入味。最喜歡是辣味十足的午餐肉不過乾,跟又粉又帶爽口滋味的薯仔🥔。而底層的紅油辣汁才是香鍋的精華,好辣好刺激呀🌶🌶🌶辣到出汗!打大佬,因為下面呢碟先係全晚最辣,辣到流眼淚。蒜泥白肉豐富的蒜蓉和辣椒🌶️籽舖滿晶瑩透亮的滑白肉上,加入一些芝麻,辣度地道,不能看輕,勁辣呀!辣完又食到一點醋甜。食後感:建議愛辣之人叫個小辣好了🤣因為一不小心會吃得人頭皮發麻。

坐得近廚房,聽到好有鑊氣。

上菜快,即叫即煮很有速度,食物我們均一要了中辣。

孜然牛肉

什錦香鍋
叫這道,一次過可滿足多個食物的願望。

打大佬,因為下面呢碟先係全晚最辣,辣到流眼淚。

2020-11-18 24 瀏覽
憶起麻辣椒香味蕾,想去尋覓四川菜的麻香和湖南菜的辣椒火熱味道,經過為食朋友介紹之下,乘港鐵長沙灣站名為:有間客棧,專業廚藝出眾,由國內四川到來,造出美味麻辣正宗川湘菜餚,當然我為食仔必去登門享受其出色重口味道,邪惡香味的辣,麻菜式,聽聞吃麻辣,不僅可以打開我們的喉嚨,直入內臟深處,而且對身體有好益處,辣椒含有豐富的維心素,有助降低血脂和抗氧化的功能,增加抵抗力,還能延緩衰老,散熱袪濕及改善心機功能,好處繁其多,最重要是惹味無比,令人倍感浸泡在辣麻口感,其店價錢大眾化,底吃夠份量,免收加一費用,正是華而又實正宗四川湖南菜,不妨一試,值得推介!店舖細細間,裝潢格局像是国內的食堂!座位數十張,地方整潔雅靜,算是清潔衛生無太大油煙味,可以慢慢品嚐麻辣而辛辣的川菜和湘菜!必吃令人麻醉味蕾的水煮牛肉,熱呼呼爆破喉嚨,超辣,超麻香的滋味,正宗味道,成身火熱在心頭,汗流浹背,非常特別,浸泡入味的麻辣香氣,湯底夠濃,似是回到成都,重慶,長沙之感覺!辣子鷄粒造出手法有辛辣之感,肉粒比較小,不夠口感,但是雙色斑斕,嚼口勁力,賣相精美,濃香十分正宗!粵式菜為鳳梨咕嚕肉,甜酸互相協調,甜度高濃,酸度剛好,清新宜

店舖細細間,裝潢格局像是国內的食堂!

粵式菜為鳳梨咕嚕肉,甜酸互相協調,甜度高濃,酸度剛好,清新宜人,爽口味道,滑順而細緻,比大酒店廚師還叫好,感覺佷甜甜蜜蜜,奇脆肉滑,出色的一道菜餚!

豬舌炒什菇,食物造得出色,味道鮮甜,清香味美,創新口味,細嫩彈牙,十分香濃,真是大快肚皮,可口新鮮的美食!

最後來碟金沙肉碎炒飯,粒粒分明,熱騰騰上枱,清潤可口,淡口而到位的炒飯!

此店舖有推介菜:糖醋魚,雜錦香鍋及川菜烤魚等等,好要下次再來品嚐,滿足味蕾!

2020-11-13
和朋友去了長沙灣順寧道的有間客棧食晚飯,這是一間親民的小店。餐廳裝修帶有一些中國客棧的風格,坐位簡格合理,令人坐得舒服坐,而店員亦很有禮貌和殷勤。我們點了二人餐,內裏包括古法紅燒肉, 酸菜魚,貢菜皮蛋,涼拌萵筍等,另外我們也加了個菜,啫啫魷魚鬚。二人餐的份量足,古法紅燒肉,肉汁很香濃用來送飯一流。酸菜魚,魚片新鮮,而且湯汁酸酸味味,也是一個很送飯的菜,裏面還有一些寬粉,芽菜,雲耳,酸菜等等,食起來不油膩又有不同的口感。貢菜皮蛋,選用了黃金皮蛋,市面上比較少見,一般都是用黑色的皮蛋,黃金皮蛋賣相比較討好,而且味道也不錯。啫啫魷魚鬚魷,好香好惹味,而且很有趙頭。涼拌萵筍吃起來清爽爽,口感爽脆,剛好中和了古法紅燒肉的油膩感覺。總結:有間客棧是一間有水準的小菜館,小菜賣相好,食物質素亦有一定水準,是一間不錯的小菜館。

二人餐的份量足,古法紅燒肉,肉汁很香濃用來送飯一流。

啫啫魷魚鬚魷,好香好惹味,而且很有趙頭。

2020-11-10 29 瀏覽
遠望已經有一間裝修比較特別嘅客棧因為大掛住大陸既酸菜魚所以今日要出去食個夠😌😌門面好有中國feel好肚餓呀~一坐底就即刻叫野食啦先來杯酒 送上兩碗戰鬥碗前菜:1. 蒜泥白肉 以我唔係好食得太辣要左小辣+小油 自我感覺健康d 小油🤣🤣2. 芥辣木耳👍👍野味 超開胃Yeah~~ 酸菜魚 例牌酸度夠 魚都夠滑兩個人食既話就夠食如三人或以上就要叫全條全條都係$268 係抵食既👏👏👏👏出去食飯 不少得叫菜吃叫左四季豆 夠鑊氣👍
遠望已經有一間裝修比較特別嘅客棧

全條都係$268 係抵食既👏👏👏👏

出去食飯 不少得叫菜吃
叫左四季豆 夠鑊氣👍

2020-11-06 38 瀏覽
未幫襯就已經以後唔會幫襯,明明27號已打電話訂今日枱,今日去到話無record, 一個白衫4眼男同我講換左新人無記錄都無辦法,我show 電話記錄話唔代表有訂位!!!我同行有個大肚婆,佢都話無記錄,無辦法!!問題係態度問題,你公司安排有問題黎咁同我講野,仲要話有booking貼果張紙好少會甩!咁同我有咩關係?係你漏左我booking在先!!!!係咪要人食前打電話去確認booking先啱?😡😡😡😡😡🤬🤬🤬
女友話想食酸菜魚,當然第一次時在Openrice search 下,就揾到一間試試開始時諗住試下的心態,但食完感覺很好,好味😋酸菜鱸魚我記得點菜的時候佢問我係正常份量定原條,我因為兩個人食點左正常份量,但個份量都比我平時去食其他的店還要多,我點了bb辣,感覺對我還可以,有其他的配料如粉、豆卜等。女友表示佢最鍾意食呢一道蓮藕餅熱辣辣咁拎俾我地,好味😋,但一定要熱食,因為一變冷就無開始時咁好味。食的時候好脆口,而且無炸得太過火,內裡都仲軟淋淋咁糖醋魚一整條魚都幾大條,佢炸得好香口,再加上甜甜酸酸的醬汁,我最鍾意食這一道菜,因為炸脆口後,我連細骨都可以食晒豉油皇鵝腸份量都頗多,但我個人覺得水準正常,但我期望鵝腸會更入味,因為店用的醬油不是太咸,所以感覺比較一般。一整餐上菜速度都還可以菜單我非常欣賞這間店,無論味道、份量都十分好,我見好多人都去食爐魚,下次我都可以同女友試試。
開始時諗住試下的心態,但食完感覺很好,好味😋

酸菜鱸魚

上菜速度都還可以

菜單

2020-10-29
2020-11-05 438 瀏覽
點解會發現有間客棧?因為去開隔嚟車房做維修保養,趁有段空檔喺隔嚟左右行下,又聞到好香既麻辣香味,就忍唔住入去光顧下!入面d裝修都幾四正,整整齊齊,好有國內的小店風味!餐廳捉供唔少款式既川菜,例如酸菜魚,麻辣火鍋等都有供應,仲有唔少小炒,辣同唔辣都有,都幾吸引老闆推介我食酸菜魚,可惜我得一個人,唔係都會試試佢!我叫左一份蒜泥白肉,凍凍地,切得薄薄地,幾爽口,蒜蓉味極濃白肉肥瘦適中,未到入口會溶既級別,但在大量蒜蓉汁情況下,幾惹味!好有國內的味道跟住出場既係幾特別既孜然牛肉,特別在平時既孜然菜式都係炒得比較乾身,呢個就炒得濕身味道都係吸引,多洋蔥,辣椒幾惹味辣得嚟帶點孜然既香味,牛肉有肉,嫩滑,都幾有鑊氣!洋蔥大大片,又爽口最後出場有中辣既酸辣土豆絲,真係食得辣先好食,皆因辣味十足,越食越辣,非常過癮,同國內小炒既辣味有得比!土豆絲切得幼細,盡顯刀功,每條都切得平均,口感十足,十分爽口!埋單都係2百蚊左右,有3 個菜都算抵食!

入面d裝修都幾四正,整整齊齊,好有國內的小店風味!

老闆推介我食酸菜魚,可惜我得一個人,唔係都會試試佢!

我叫左一份蒜泥白肉,凍凍地,切得薄薄地,幾爽口,蒜蓉味極濃

味道都係吸引,多洋蔥,辣椒幾惹味
辣得嚟帶點孜然既香味,牛肉有肉,嫩滑,都幾有鑊氣!

洋蔥大大片,又爽口

埋單都係2百蚊左右,有3 個菜都算抵食!

• 麻辣土豆絲
  • 蒜泥白肉
2020-11-01 45 瀏覽
朋友推介長沙灣新開既川菜館, 黎之前上網望過下佢D野食相, 除左有水煮魚酸菜片, 烤全魚, 仲有十分創新既朱古力日式咖喱烤魚!! 餐廳唔算大, 但係悉心設計成古色古香既感覺, 大部分裝潢, 枱 凳都以木製, 模仿古代客棧風味。餐牌都設計得好靚, 有哂食物既圖, 除左魚, 仲有涼菜, 小炒等等, 款式甚多! 依度亦都有啤酒, 茶, 汽水等飲品提供。酸菜百花鱸魚片(例牌) $128可以自選辣度(BB, 小, 中, 大), 未食已聞到好香酸菜湯味, 口水都流~~ 一大窩既酸菜魚, 選用既百花鱸魚, 肉質厚實嫩滑, 去骨功夫做得好好, 入口連細骨都唔覺有, 而且份量好足。魚肉連同酸菜湯送入口, 先係酸辣香氣, 然後魚肉鮮味隨之而來, 配搭鍋內既芽菜, 豆卜同埋寬粉等索湯一流既材料, 大滿足! 雖說係例牌, 感覺係2-3人份量, 兩個人仲要叫其他小菜既話, 例牌已經好足夠!乾扁四季豆 $78四季豆細嫩冇渣, 入口唔會過於油膩, 加上蒜, 辣調味, 炒得非常香口! 配白飯或者啤酒一流。湖南小炒肉$78腩片肥瘦相間, 肉質有咬勁亦有肉香, 加上青尖椒, 乾辣椒, 帶出香辣味道, 整體咸香惹味, 忍唔

酸菜百花鱸魚片(例牌) $128

乾扁四季豆 $78

湖南小炒肉$78
腩片肥瘦相間, 肉質有咬勁亦有肉香, 加上青尖椒, 乾辣椒, 帶出香辣味道, 整體咸香惹味, 忍唔住撈左成碗飯!

今晚叫既野全部都好鬼惹味, 食得好過癮, 而且價錢又唔貴, CP值幾高呀! 平時自己都係愛辣同重口味人士, 相信中意食辣既人都會中意依度既野食!