招聘中
月薪 (面議)
$20,000-$26,000
月薪
2024-04-28 36 瀏覽
今日去咗東港城行街,肚餓就想食台灣嘢,最後就揀咗春水堂一行兩人嗌咗一碗紅燒牛肉麵(半筋半肉) $88不過不失,不過唔算太有驚喜,牛筋都幾好食嘅,牛腩亦都算腍滷肉飯(小碗) $32滷肉煮得都幾香,唔錯,雖然話係小碗,但係份量都唔細,都真係有一個飯碗嘅份量金沙芋泥丸$53有四粒,味道的確係好好食,價錢略貴左少少朱古力珍珠奶茶$39幾好飲,不過不失,唔算太出色蒜泥白肉$38肉質比我想像中有少少乾身,下次未必會再試以前試過佢嘅茶類飲品覺得比較出色,下次應該都會揀返茶類,例如茉香珍珠奶茶又或者鐵觀音珍珠奶茶

今日去咗東港城行街,肚餓就想食台灣嘢,最後就揀咗春水堂

一行兩人

嗌咗一碗紅燒牛肉麵(半筋半肉) $88
不過不失,不過唔算太有驚喜,牛筋都幾好食嘅,牛腩亦都算腍

滷肉飯(小碗) $32

金沙芋泥丸$53
有四粒,味道的確係好好食,價錢略貴左少少

朱古力珍珠奶茶$39
幾好飲,不過不失,唔算太出色

蒜泥白肉$38
肉質比我想像中有少少乾身,下次未必會再試

星期日同屋企人出街食,一行八人,基本上想食既餐廳都full 或者唔知要等幾耐,始終人多又有機會分枱坐,行到去春水堂竟然無人等位,咁就呢間啦,可以坐埋一齊🫣台式芋米糕$33一碟有十幾塊,每塊大約係一半厚度既麻雀size🀄️,外面香脆入面軟綿,食落香脆金沙芋泥丸$52價錢稍貴,一客得四粒,個size細過乒乓波dd,味道係好食既,芋泥好香帶小小甜,熱食時候金沙流心👍🏻👍🏻滷香拼盤$88有齊滷水牛筋牛肚同大腸,味道岩岩好唔會過咸,牛筋膠質好入味,底下有小量芽菜墊住🍠黃金地瓜條$38地瓜條好難唔好食,只要係即炸就係正!外面好脆入面就係好甜既蕃薯🫶🏻🫶🏻🌶️麻辣牛肉麵(半筋半肉)$92牛筋同牛肉份量好多,每件都好大舊,牛筋好淋好gel,牛肉都好軟入味,麻辣湯底味濃,麵質正常,另有一小碟酸菜🍜麻香烏骨雞麵線$98嗅落麻油味好香,大大件烏雞照燒雞排便當$89雞排賣相比較普通, 食落都夠味,仲有幾款配菜(冬菇、秀珍菇、小唐菜、西蘭花同滷蛋),便當比預期大份酥炸豬排配他他醬便當$89豬排係吉列炸皮,感覺比較日式,豬扒厚身,有他他醬~食落少左份油膩感蒲燒鰻魚定食$118配菜同便當有分別,有醃製過既青瓜蓮藕,
台式芋米糕$33

金沙芋泥丸$52

滷香拼盤$88

🍠黃金地瓜條$38

🌶️麻辣牛肉麵(半筋半肉)$92

🍜麻香烏骨雞麵線$98
嗅落麻油味好香,大大件烏雞

照燒雞排便當$89

酥炸豬排配他他醬便當$89

蒲燒鰻魚定食$118
配菜同便當有分別,有醃製過既青瓜蓮藕,鰻魚就係即食蒲燒鰻魚質素,勝在分量好多,另外同便當一樣都有一碗貢丸湯

🧋珍珠茉香奶茶(凍•微糖•走冰)$38
望落珍珠份量比較小,飲下飲下飲到尾都仲有,珍珠比較細粒,無大粒咁有口感,淡淡茉香,奶味比例重過茶果

成餐飯8個人叫左👇🏻
八個主食•四碟小食•兩杯飲品=$1,248
2023-10-23 314 瀏覽
紅燒牛肉麵(半筋半肉) 男朋友的例牌我都吾係好明呢2樣野有咩甘吸引佢每次黎都係叫呢2樣朱古力奶茶(熱)-加胚芽黃金香酥雞我的指定主要係我吾食麵小食又好多辣吾想食辣又吾食麵選擇小好多黃金地瓜條小左地瓜本來的甜味不過係食到好飽的食物依家好大食店都用qr自己落單減少左好多人手
男朋友的例牌

依家好大食店都用qr自己落單
減少左好多人手
2023-10-22
2023-10-04 258 瀏覽
最近諗住食齋,可以清清地,今日去咗春水堂,叫咗一個全素嘅麵!呢一份手工素麵線聽個名就好似好健康,因為入面一粒肉都無,食落去真係好好味,比想像中好得多。我興奮地把筷子伸進碗裡,捧起一口麵線,輕輕咬下。麵線彈牙有嚼勁,湯汁滋味濃郁,蔬菜的鮮甜味道在口中綻放。我真的被這道全素的麵線驚艷到了!每一口都帶來滿滿的滿足感,讓我不禁一口接一口地享受。然而,美中不足的地方在於這份麵線的油份。我發現麵線似乎油浸得有點過多,讓整個體驗稍微被影響。吃完後,我感到有些滯,也有點後悔當初沒有要求減少油的份量。儘管如此,整體而言,我仍然覺得這道麵線是好味的。下次我會提前告知服務員希望減少油份,相信這樣的調整會讓我的餐食體驗更加完美。我非常欣賞春水堂提供素食選擇,而且他們的麵線味道真的很出色。

2023-09-28 110 瀏覽
紅燒牛肉麵(半筋半肉)這是每次必點他的最愛朱古力奶茶(熱)-加胚芽對我來說有點太甜黃金香酥雞(熱)珍珠茉香奶茶(微甜)我就只點左呢2樣俾男朋友話我食得少每次我都只點小吃的類別佢地份量都算多食一份小食到已經好飽
這是每次必點
他的最愛

朱古力奶茶(熱)
-加胚芽
對我來說有點太甜

黃金香酥雞

(熱)珍珠茉香奶茶(微甜)
我就只點左呢2樣
俾男朋友話我食得少
每次我都只點小吃的類別
佢地份量都算多食一份小食到已經好飽

2023-09-24
2023-07-19 404 瀏覽
記得好耐之前去台灣旅行已經有飲開「春水堂」,呢間嘅茶味香濃,一直都係好鍾意飲!啱啱約咗朋友去東港城見面想搵個地方坐下,就見到春水堂啦,2話不說即刻衝入去啦!由於下午茶,大家都已經有啲飽,所以只點咗2杯珍珠奶茶同一個細碗嘅魯肉飯!珍珠奶茶🧋+胚芽去咁多次台灣都係必飲,每次我都一定要加胚芽,估唔到香港仲正,竟然係獨立上俾我哋嘅,唔港擔心啲胚芽(淋)哂!茶味依舊,珍珠真係好彈牙,唔會淋哂,台灣風味番哂黎!魯肉飯🍚唔好睇佢細細碗,我哋都食唔哂,上面仲加咗少少肉鬆,食入口好有層次感!如果有去開東港城嘅朋友,真係不仿試試,而且環境舒服,好啱三五知己傾計。仲有,真係可以有番台灣獨特風味之「人文茶館」!

珍珠奶茶🧋+胚芽
珍珠奶茶🧋

魯肉飯🍚
魯肉飯

珍珠奶茶🧋
魯肉飯
2023-07-11 274 瀏覽
慢煮豬手台式便當:豬手的肉質柔軟,慢煮的過程讓肉質更加入味,與香菇等蔬菜的口感融合在一起,味道鮮美可口。慢煮豬手台式便當是一道非常受歡迎的台式料理,其特色之一是使用慢煮的方式烹調豬手,讓豬手的肉質得柔軟入味,與其他配料一起慢慢燉煮,使得整道菜色的味道更加豐富。
慢煮豬手台式便當:

今日黎食 lunch叫左個手工麻香麵線⚠️注意:不是麻醬麵❗️上枱已經好大陣麻油香味😌配以大量蔥油 撈埋黎食冇想像中咁漏同埋咸食哂成兜都唔會濟👍🏻唯獨依款麵冇餸跟 只有半隻🥚同兩舊🥦麵線好幼身 都算幾滑嘅~另外share左杯鐵觀音奶茶☕️茶味好足!勁好飲😍食過幾次, 認為春水堂嘅飲品quality好過食物得閒經開可以飲番杯。
今日黎食 lunch
叫左個手工麻香麵線
⚠️注意:不是麻醬麵❗️

上枱已經好大陣麻油香味😌
配以大量蔥油 撈埋黎食
冇想像中咁漏同埋咸
食哂成兜都唔會濟👍🏻
唯獨依款麵冇餸跟 只有半隻🥚同兩舊🥦
麵線好幼身 都算幾滑嘅~

另外share左杯鐵觀音奶茶☕️
茶味好足!勁好飲😍
食過幾次, 認為春水堂嘅飲品quality好過食物
得閒經開可以飲番杯。
2023-03-14 309 瀏覽
Feel like to sit in and grab a bubble tea for an afternoon tea. Didn't expect anything. We ordered vegetarian mushroom minced noodle, sesame flavoured vegetarian noodle, cold bubble jasmine tea and cold red bean milk tea (less ice and no syrup).Both noodle were in a relatively small portion. Both me and my friend finished within 8 bites😅. Both noodle were very oily. Personally believed the mushroom minced one was pretty salty. Anyhow, both were at least served in hot. 😥I couldn't taste much of t

I couldn't taste much of the tea flavour in my red bean milk tea. It's a latte instead. Anyway, red bean did mix well with the milk. The jasmine bubble tea was just alright, nothing special. 🫠

I'd say both drinks were in big mug which fill your tummy up instead of proper food.😂
Water was self-served, order was taking it via qr code. Limited service but charged service fee. This is why I think the experience was not quite worth. 🙄
Red  bean  milk  tea  &  bubble  jasmine  tea
Vegetarian  minced  noodle  &  sesame  vegetarian  noodle
2023-03-11
2022-12-31 407 瀏覽
今日去左打第四針,打完就去搵野食...本來想天丼食天婦羅。但太婆話佢近期唔食得煎炸野,唯有再搵搵食乜。行過春水堂冇乜人,睇D野食好似都OK就試下啦。又係比個code你自己落單,Menu係我自己起身行去拎。搵人斟水要等運到...冇乜人手?唔怪得冇乜人入黎食,冇服務的。埋單自己出去比,連數都要自己計一計,因為會找錯錢的。我地4個人,叫左2個便當,一個牛肉麵,一個香酥雞,一個滷香大腸,2杯飲品。飲品一黎就好失望,點解係外賣膠杯?個賣相同Menu圖的玻璃杯真係差左幾個Level,完全唔吸引了。不過好彩都幾好味,又唔會太甜,初初我重怕會太甜。牛肉麵,我同婆婆2份的,重有香酥雞同滷大腸,大家一齊食。最好味係滷大腸,夠味又淋。牛肉麵就好一般。便堂,一個係豬扒,另一個係豬手。份量好夠,基本太婆個豬手便當都係share黎食。不過仔叫既豬扒便當就麻麻地了。雖然賣相好靚,份量都好夠,但佢個豬扒真係十分之冇味;口感亦都唔好,有肥膏,又厚粉,第一口食落係膏同粉,真係想吐番出黎,而且冇味,要點沙律醬先OK。整體黎講,滷水野都好味,大腸同豬手,係掂既。但係炸野,真心好一般,如果會再黎食的話,一定唔會再叫炸野。埋單5
埋單500鬆D,平均百幾一個人,都正常啦,佢個便當好似80幾90幾咁上下,加埋飲品120-130一個人正常。
2022-12-31
  • 滷香大腸
2022-12-25 235 瀏覽
平安夜大家都玩到好晚瞓醒食野就已經下午茶時間有人一早話要食牛肉麵2個人食好似叫得有點多🙈🙈QR code 下單好快就已經上菜因為呢個時間少客紅燒牛肉麵(半筋半肉)鹽酥杏鮑菇鹽酥雞翼熱朱古力奶茶(加胚芽)魯肉飯(細碗)內有肉鬆熱珍珠紅豆鮮奶茶(走甜)完全吾甜珍珠細細粒
平安夜大家都玩到好晚
瞓醒食野就已經下午茶時間
有人一早話要食牛肉麵
2個人食好似叫得有點多🙈🙈
QR code 下單好快就已經上菜
因為呢個時間少客

鹽酥杏鮑菇

鹽酥雞翼

熱朱古力奶茶(加胚芽)

魯肉飯(細碗)
內有肉鬆

熱珍珠紅豆鮮奶茶(走甜)
完全吾甜
珍珠細細粒

2022-12-25
下午茶
2022-12-04 204 瀏覽
服務差到爆。全場冇乜人,都要我一家人轉2次桌。話B B車放左面牆話有人出放右邊又話有人出,然之後叫我放出去,B B瞓覺怎樣放出去,之後又要調枱。有🉐️選一定不會再來。
有🉐️選一定不會再來。
2022-12-04
2022-10-08 384 瀏覽
坑口想食好少少係吾多選擇好多都係好伏的餐廳來來去去都係得個4-5間可以選擇吾係日式、越南、米線、連鎖快餐店就係台灣野依家下單真係好方便掃一掃QR code 就自助下單為左減少人手2個人食好似有點多不過我地最後都食得晒黃金香酥雞我吾想食麵見男友係菇同雞之間點選就決定叫呢個可以大家share 食滷香牛肚吾會太咸配上辣油又有另一番風味朱古力珍珠奶茶吾會好甜,朱古力味濃郁鹽酥杏鮑菇鹽酥味吾夠,味道較淡口左點紅燒牛肉麵(半筋半肉)呢個係男朋友每次食台灣野必叫的
坑口想食好少少係吾多選擇
好多都係好伏的餐廳
來來去去都係得個4-5間可以選擇
吾係日式、越南、米線、連鎖快餐店就係台灣野

依家下單真係好方便

就決定叫呢個可以大家share 食
滷香牛肚
吾會太咸配上辣油又有另一番風味

朱古力珍珠奶茶
吾會好甜,朱古力味濃郁

鹽酥杏鮑菇
鹽酥味吾夠,味道較淡口左點

呢個係男朋友每次食台灣野必叫的

2022-10-08
下午茶
2022-09-29 280 瀏覽
通常啲春水堂都細細間,位置好少,好快坐滿人。但東港城呢間空間好多,餐廳好大,即使到中午時間都仲係好多位~所以唔使等位🙌🏻1️⃣珍珠鐵觀音奶茶(熱)($36)珍珠偏細粒,但依然好有咬口!而且都幾多粒👍🏻另外奶茶味濃,但就不是好重鐵觀音味🤔不過都好飲嘅~2️⃣手工麻香麵線($52)因為唔想食太多,嗌咗個淨麵。一上到枱,已經好香麻油味!配料有杞子、芹菜粒,用油爆過嘅薑粒,西蘭花同埋半隻滷水蛋。溝埋配料食麵線變得好有味,薑味非常之濃,唔鍾意食薑嘅人就唔好嗌啦🙈🙈而麵線口感非常細滑👍🏻👍🏻滷水蛋都非常入味,但食半隻就有啲意猶未盡🤣📍總結:-麵類依然出色👍🏻-因為無套餐關係,中午食一餐有埋野飲係偏貴嘅🙈

1️⃣珍珠鐵觀音奶茶(熱)($36)

2️⃣手工麻香麵線($52)

📍總結:
-麵類依然出色👍🏻
-因為無套餐關係,中午食一餐有埋野飲係偏貴嘅🙈
珍珠鐵觀音奶茶
手工麻香麵線
2022-09-29
珍珠鐵觀音奶茶
2022-09-06 271 瀏覽
Fat boy我咁肥係有原因嘅🤤因為我好鍾意飲珍奶……不過都會叫微糖,無咁肥嘅。將軍澳嘅珍奶店我試過好多間,而春水堂都算唔錯嘅。不過,比起其他店,佢嘅價錢就貴咗d囉……一杯鐵觀音珍珠奶茶要$34,其他有d唔駛呢個價錢……但佢係幾好飲嘅,茶味都幾夠,奶味唔會過濃,濃到無咗陣茶味。而d珍珠係偏細粒,唔係人哋大大粒咁,不過都幾得意,幾好咬口。春水堂都有其他台灣嘢食,不過fat boy太窮,都係出咗糧先好試啦

外賣自取