2023-11-22 892 瀏覽
明記在旺角已經開了間潮館,專吃潮州菜,已有一定品質,這次前往的,是明記潮鍋,以鍋底為主 ,配上新鮮海鮮,絶對迎合香港人愛吃火鍋又愛吃海鮮的口味。******************************明記潮鍋位於旺角通菜街大廈之內,餐廳地方甚大座位充足。明記潮鍋以火鍋為主,以海鮮套餐為主打,再加配火鍋食材,現在只要入座點選2個人套餐,就送上花膠雞湯, 非常超值。醬油自助形式自己揀選。最後還是點選了至尊海鮮套餐B HKD338,包括波士頓龍蝦半隻、鮮活飽魚1隻、蟶子王1隻、大元貝一隻,6款廚師發辦海鮮。湯底只包一款,共8款味道選擇,如雙拼另加HKD20,還有茶價HKD20,小食HKD20。只要入座點選2人海鮮套餐,就可以了免費贈送花膠雞湯。雞和花膠會即時送上,放入雞湯中煮到某一個時間,就熄火焗至足夠時間,就可飲用,所以花膠膠質完全可以保留,雞湯鮮味也十足,單是這個花膠雞湯,絶對超值。本身套餐跟東瀛刺身拼盤4款,因為來貨問題,改為壓力蠔每人1隻,蠔鮮味十足。澳洲龍蝦海鮮盤,包括指定4款海鮮,波士頓龍蝦半隻、鮮活飽魚1隻、蟶子王1隻、大元貝一隻,還有6款廚師發辦海鮮,紐西蘭青口、生劏龍躉

明記潮鍋位於旺角通菜街大廈之內,餐廳地方甚大座位充足。

澳洲龍蝦海鮮盤,包括指定4款海鮮,波士頓龍蝦半隻、鮮活飽魚1隻、蟶子王1隻、大元貝一隻,還有6款廚師發辦海鮮,紐西蘭青口、生劏龍躉、生劏白鱔片、基圍蝦、沙白和貴妃蚌。單看基圍蝦和鮑魚都非常新鮮地跳動著。

枱上還有每款海鮮烹調時間,按著不同海鮮放入鍋中計時,就能吃到最鮮味海鮮。波士頓龍蝦啖啖肉、蟶子非常爽甜、基圍蝦蝦味濃郁、鮑魚一點都不韌口、沙白、貴妃蚌、大元貝和青口都鮮甜,無論龍躉或白鱔片非常新鮮。

火鍋湯底加了HKD20點選了雙拼味道,芫茜皮蛋湯鍋和韓江沙嗲湯鍋,芫茜皮蛋內還有豆腐,沙嗲湯又不會太濃,無論放入海鮮或肉,都不會搶過食物本身味道。

此外,還加配了安格斯牛肉,套餐加配價HKD108,非常抵食,牛肉脂肪都算不錯,放入湯鍋幾秒就能吃,最重要牛味濃郁。

手打四寶丸,套餐加配價 HKD48,包括蝦丸、墨魚丸、鯪魚和豬肉丸,都幾大粒,一分為2都不會太細,蝦丸蝦味濃郁、墨魚丸很鮮甜、鯪魚和豬肉丸也不錯。

最後,還要來特大杯熊仔冰檸檬茶 HKD28,一杯為1L份量,放了隻熊仔,當然要打咭留念。檸檬茶味道都不錯,甜度適中,此檸檬茶又飲得又可打咭,不能錯過。

• 壓力蠔
  • 大元貝
  • 安格斯牛肉
  • 鮮活鮑魚
  • 基圍蝦
海鮮火鍋向來都受港人歡迎,於秋冬季節來一頓火鍋更是可以令人飽足暖胃的好選擇今天做孝順女帶爸爸到訪位於旺角通菜街的「明記 • 潮鍋」,典雅別緻的裝修,環境四正衛生前菜魚皮花生香脆可口點選「至尊海鮮套餐B」,每位$338==========🔹包括:▶壓力煲蠔 (山東蠔)▶本地龍蝦▶南非鮮活鮑▶蟶子王▶️青口▶️美國蜆▶️鮮蝦▶️大元貝▶️貴妃蚌▶️白鱔片▶️龍躉片壓力煲蠔肥大肉厚,鮮甜味美,肉汁豐富龍蝦肉多雪白,爽口彈牙;鮑魚鮮爽細滑;蟶子王爽脆嫩滑;鮮蝦緊實,蝦膏甘甜;龍躉片皮厚Q彈,魚肉軟嫩爽鮮;其他海鮮皆極為新鮮,無可挑剔==========✨兩位或以上享用即送花膠雞湯一鍋湯品加入蟲草花及杞子味道鮮甜不膩,花膠大隻爽滑,雞肉緊實鮮味,非常滿足==========🔹胡椒豬骨湯鍋加入胡蘿蔔及粟米等材料淡淡胡椒香夠醒胃,豬骨新鮮富肉香,肉質細嫩,毫不乾柴==========🔹手切牛肉 $138 (套餐優惠價)油花分佈平均,輕灼十秒便可享用牛肉入口爽滑嫩彈,油脂豐腴而牛香甘甜,上等新鮮!==========🔹鮮豬膶 $55 (套餐優惠價)份量充足,厚切大片,色澤粉嫩細沙般口感,毫無腥味==========
前菜魚皮花生香脆可口
點選「至尊海鮮套餐B」,每位$338
🔹包括:
▶壓力煲蠔 (山東蠔)
▶本地龍蝦
▶️大元貝
▶️貴妃蚌
▶️白鱔片
▶️龍躉片

壓力煲蠔肥大肉厚,鮮甜味美,肉汁豐富
✨兩位或以上享用即送花膠雞湯一鍋湯品加入蟲草花及杞子
味道鮮甜不膩,花膠大隻爽滑,雞肉緊實鮮味,非常滿足
🔹胡椒豬骨湯鍋
加入胡蘿蔔及粟米等材料
淡淡胡椒香夠醒胃,豬骨新鮮富肉香,肉質細嫩,毫不乾柴
==========
🔹手切牛肉 $138 (套餐優惠價)
油花分佈平均,輕灼十秒便可享用
牛肉入口爽滑嫩彈,油脂豐腴而牛香甘甜,上等新鮮!
==========
🔹鮮豬膶 $55 (套餐優惠價)
份量充足,厚切大片,色澤粉嫩
細沙般口感,毫無腥味
🔹雜菜盤 $38
包括西洋菜、唐蒿、皇帝菜、車厘茄、蓮藕及雲耳等,份量滿滿,新鮮嫩口
🔹金菇 $38
份量足,入口爽脆細嫩
🔹蘋果雪梨蜜棗水 $10
甜度適中,滋潤解膩,抵飲!
==========
最後奉上士多啤梨刨冰,做到細緻輕甜,淡淡士多啤梨香夠清新,為完美的一餐作結
前菜每位$10,茶芥每位$12,另收取加一服務費
2023-11-21
  • 手切牛肉
2024-02-14 5 瀏覽
其實暖笠笠火鍋🍲 係中午食更加健康☺️ 消化好又唔洗人逼人~ 今次揀嘅任食火鍋套餐喺生猛海鮮🦞牛頸脊任食😻 只喺 HKD $218,重點喺無限時 🕒 可以慢慢享受😎菜單上的15款新鮮頂級海鮮都會上碟,包括本灣蟹🦀️、蟶子、鮮蝦、龍躉、白鱔、青口、牛頸脊等等。海鮮盤賣相非常好,就像花藝一般。 別看每款都是少少份量,其實飽到不行了。鍋底我選了皮蛋芫荽➕胡椒豬骨雙拼🍲 一個清湯,一個濃郁。 火鍋配料只選了少量就飽到不會動了😂😂 超級抵食! 食海鮮火鍋,新鮮是最重要的✨ 而且店員姐姐服務很好 👍🏻

今次揀嘅任食火鍋套餐喺生猛海鮮🦞牛頸脊任食😻

只喺 HKD $218,重點喺無限時 🕒 可以慢慢享受😎

海鮮盤賣相非常好,就像花藝一般。

別看每款都是少少份量,其實飽到不行了。

鍋底我選了皮蛋芫荽➕胡椒豬骨雙拼🍲 一個清湯,一個濃郁。

火鍋配料只選了少量就飽到不會動了😂😂 超級抵食!

食海鮮火鍋,新鮮是最重要的✨ 而且店員姐姐服務很好 👍🏻

• 海鮮拼盤
1K
2024-01-31 20 瀏覽
上次食晚市十分滿意,$338一個人有海鮮有牛,相當抵食食到勁飽今次食晏晝仲抵‼️最平$168 就可以任食特級安格斯、牛肩胛、牛板腱、牛五花等,仲有餃子、丸類、午餐肉、蟹柳、蔬菜、小食等,勁抵‼️$218 套餐仲可以任食埋海鮮,有蟹、蝦、蟶子、青口、花甲、白鱔、龍躉等海鮮新鮮,🦐基圍蝦仲郁㗎‼️ 白鱔、龍躉都好食最估唔到係頂級農家豬梅頭、西班牙黑豚肉仲好食過啲牛🉐- 奉送指定湯底 -湯底不用加錢,+$30 可以雙拼,要咗滷水,皮蛋芫茜湯鍋,先生大讚滷水湯底🙌🏻另外仲有沙嗲湯底、🎃南瓜雞湯底、🍎蘋果雪梨湯底、🌶️麻辣湯底、🍅番茄薯仔湯底、🐷胡椒豬骨湯底等小食嘅炸鮮奶、炸榴連都好食👍🏻👍🏻出面仲有好多嘢飲拿,清甜解渴嘅蘋果雪梨水、竹蓆茅根水等👍🏻先生要咗杯特大杯🧸熊仔冰檸檬茶🍋$28,足足1L咁大,除咗打卡,真係好飲👍🏻👍🏻💰$218 生猛海鮮牛頸脊 任食 套餐🚩明記 • 潮鍋 (旺角) @mingkee38 📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室

海鮮新鮮,🦐基圍蝦仲郁㗎‼️ 白鱔、龍躉都好食

最估唔到係頂級農家豬梅頭、西班牙黑豚肉仲好食過啲牛🉐

- 奉送指定湯底 -

小食嘅炸鮮奶、炸榴連都好食👍🏻👍🏻

出面仲有好多嘢飲拿,清甜解渴嘅蘋果雪梨水、竹蓆茅根水等👍🏻

💰$218 生猛海鮮牛頸脊 任食 套餐
🚩明記 • 潮鍋 (旺角) @mingkee38
📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
2024-01-27 16 瀏覽
之前睇YouTube Stephen 介紹黎呢到食野,12點黎到,一個人都冇,員工似係岩岩開始返工,咩都未準備好,之後我哋選擇左218任食,個餐本身有一埋海鮮,肉。當中包括聖子,蝦,蟹。一黎到就話今日冇聖子,蝦蟹貨未到,一黎就即刻上菜比我地。我地食到一點左右先上左蝦,蟹到2點30分都話未知幾時到,問左幾次都話貨未到,態度麻麻。員工得2個,全場得4枱。如果餐廳唔想做午市,咪唔好做生意囉。根本就唔ready到做午市,咁做咩開門做生意。海鮮係新鮮既,除左花甲有好大的泥包…
花甲
2024-01-27 14 瀏覽
✨明記·潮鍋(旺角)有次同朋友經過見佢午市邊爐都幾抵食仲要有海鮮😍我哋叫左$218任食果個套餐~沙嗲湯底套餐生猛本灣蟹 、安格斯牛頸脊、特選牛板腱、生猛基圍蝦、安格斯牛肩胛、美國S級牛五花等任食 炸物方面都有榴槤炸彈、炸午餐肉😋海鮮好新鮮 由其基圍蝦上到枱仲郁緊架~蝦肉食落彈牙安格斯牛頸脊入口鬆軟 又有牛味 蝦滑同牛肉滑都夠彈牙又食得出原材料嘅味道~生劏龍躉片必食 我地叫左好多次🤪啖啖魚肉又嫩滑!!炸物都炸得香脆好食🤤飲品方面特別啲有紅棗杞子、蘋果雪梨、百香果檸檬等呢啲養生啲嘅野飲
✨明記·潮鍋(旺角)
有次同朋友經過見佢午市邊爐都幾抵食仲要有海鮮😍
我哋叫左$218任食果個套餐~沙嗲湯底
海鮮好新鮮 由其基圍蝦上到枱仲郁緊架~
蝦肉食落彈牙
安格斯牛頸脊入口鬆軟 又有牛味
蝦滑同牛肉滑都夠彈牙又食得出原材料嘅味道~
生劏龍躉片必食 我地叫左好多次🤪啖啖魚肉又嫩滑!!
炸物都炸得香脆好食🤤
1K
世上最好的禦寒方法,相信必定是吃火鍋,早前天氣急降至9度,我便與媽媽來到明記吃火鍋。餐廳最近推出了午餐無限時食到飽火鍋餐,當中有兩款選擇,價錢分別是特級安格斯任食HK$168及生猛海鮮牛頸脊任食HK$218。媽媽和我都愛吃海鮮,所以我們二人都點了生猛海鮮牛頸脊任食,內容非常豐富。當中包括大量海鮮,如:生猛本灣蟹、基圍蝦、花甲、龍躉片、白鱔片及魷魚等等。而牛肉方面,則有安格期牛頸脊、安格斯牛肩胛、特選牛板腱等。其他火鍋配料的款式選擇亦不少,餃子、丸類、豆類、蔬菜及粉麵。而飲品方面,可樂、忌廉、雪碧等汽水,以及自家泡製的竹蔗茅根等飲品,全都是以自助形式任飲。火鍋湯底方面,共有8款選擇,雙拼的話則要多加HK$30。基圍蝦送上來時,基圍蝦還是跳跳紮的,絶對是新鮮活蝦,而蝦肉爽彈鮮甜,不用加上醬汁亦已經夠鮮味。生猛本灣蟹本灣蟹挺大隻,蟹肉結實,蟹膏是淺黃色的,甘香鮮甜。安格期牛頸脊、安格斯牛肩胛牛頸脊大大塊的,口感結實,油花不重,但肉味突出;牛肩胛入口有點點筋位,肉香有嚼勁。黃酒雞件雞肉口感非常嫰滑,肉多骨少,入口不但有濃郁的酒香,還有重重的雞香味。生劏龍躉片及生劏白鱔片龍躉片是厚切的,味道鮮甜
而牛肉方面,則有安格期牛頸脊、安格斯牛肩胛、特選牛板腱等。
火鍋湯底方面,共有8款選擇,雙拼的話則要多加HK$30。
基圍蝦
生猛本灣蟹
本灣蟹挺大隻,蟹肉結實,蟹膏是淺黃色的,甘香鮮甜。
安格期牛頸脊、安格斯牛肩胛
黃酒雞件
生劏龍躉片及生劏白鱔片
龍躉片是厚切的,味道鮮甜,魚皮煙韌有彈性,魚肉嫰滑,入口啖啖肉;而白鱔片則是薄切,入口爽脆零骨絲,由於太好吃的關係,我們決定encore。
除了火鍋配料外,我們亦點了數款小食,日式南瓜餅外層炸得非常香脆,內裏則是口感綿綿的南瓜蓉,甜度適中,不會過甜;榴蓮炸彈同樣是外酥內爆漿,榴蓮味道巨香濃;脆炸鮮奶卷層是黃金脆皮,內層軟滑,味道甜甜的,超讚。
天氣寒冷就想打邊爐,上次光顧明記潮鍋晚市火鍋,今次連午餐也有,分別有無限時12:00-17:00任食、一小時放題及海鮮餐多個選擇。任食$218 好經濟就要這個。任飲除了汽水外,還有竹蔗茅根、蘋果雪梨,清甜潤喉,配火鍋一流。湯底選了麻辣及南瓜雞湯,雞湯濃郁外更有淡淡椰子香。這個海鮮肉類拼盤,是全部食物先上一次,吃完喜歡再點。蟹類有2款、蜆、龍躉片、白鱔片上檯還扎扎跳的生猛基圍蝦牛五花、豬梅頭、牛肩胛、牛板腱等多款肉類。牛板腱及牛頸脊脂肪好少、肉味香濃,西班牙黑豚肉夠甜,牛五花入口溶化。蟹夠新鮮,肉質鮮甜。蜆海水味濃郁,青口新鮮最後點了炸物,有香軟的南瓜餅、脆奶卷、紫芋卷及以美味的榴蓮炸彈作今餐的完結。

任食$218 好經濟就要這個。

湯底選了麻辣及南瓜雞湯,雞湯濃郁外更有淡淡椰子香。

這個海鮮肉類拼盤,是全部食物先上一次,吃完喜歡再點。

蟹類有2款、蜆、龍躉片、白鱔片
上檯還扎扎跳的生猛基圍蝦

牛五花、豬梅頭、牛肩胛、牛板腱等多款肉類。

蟹夠新鮮,肉質鮮甜。
蜆海水味濃郁,青口新鮮

2024-01-19 11 瀏覽
今天去的餐廳位於旺角,主打打邊爐。套餐可以任食鮮活海鮮和不同的肉類,而且可任食指定配料和飲品。很久沒有打邊爐,覺得物有所值。海鮮 🦐生猛的新鮮海鮮,令人食指大動。最喜歡是有蟹膏,又啖啖肉的本灣蟹。基圍蝦口感爽彈,新鮮可口。白鱔片爽口,味道鮮甜。花蛤甘甜多汁,肉質鮮嫩。鮮魷亦毫不遜色,爽口彈牙。肉類🥩豬肉、牛肉及雞肉當中,最喜愛是黃酒雞件,酒香吸引,氣味香醇,雞肉嫩滑,味美可口。而牛肉及豬肉來自不同地區及部位,最吸引是牛頸脊,肉味濃郁,口感爽滑。其他配料印象深刻的是各款潮州丸類都各有特色,令人齒頰留香,值得一試。馬交丸口感順滑,蝦丸爽彈,牛丸Q彈。

海鮮 🦐

肉類🥩

其他配料

2024-01-17 15 瀏覽
辛苦減肥就係為左食好野!下午係旺角行街,朋友話有間打邊爐好正,所以去試下! 明記·潮鍋餐廳啲海鮮十分新鮮! 不過係午餐,所以就冇叫到套餐,只係散叫! 湯底方面點左胡椒豬骨湯,湯底不會太辣,味道適中。湯底真材實料,飲了幾碗也沒有像飲了味精湯一樣,感到口渴,而是覺得滋潤。重點推介本地手切牛肉,估不到本地的牛肉雪花分佈可以那麼平均,跟和牛可以相提並論,肉質鮮嫩,煮出來不會覺得太粗糙,亦相當有牛味。其次我十分欣賞店中的獅頭鵝鮮肥鵝腸,鵝腸是原條出的,店員細心放上剪刀,客人可以根據自己的需求剪出適當的長度。鵝腸亦十分之新鮮,值得推介。可惜之處是我個人不喜歡鵝腸內的肥膏清得不夠。其次點了潮洲雜丸拼盤,當中包括包心貢丸、那哥魚丸、馬鮫丸和牛肉丸。一次過可以品嚐幾種丸的味道。由於是手打的,口感十分彈牙,咬開中間亦會看到肉汁在其中,不俗。除此之外也有點萵筍和蜂巢豆腐。萵筍的份量比想像中大,喜歡吃萵筍的朋友可以一試。但提醒喜歡口感較爽的人,留意烹調的時間,有一次忘記了看火,萵筍差不多在鍋中溶掉。
辛苦減肥就係為左食好野!

2024-01-10
2024-01-16 49 瀏覽
好久沒和好友見面了,和她在新年的第一餐一定要吃頓好的。在飯點前來到這家海鮮火鍋店,完全不用排隊,太開心了。這裡座位很寬敞,幾個海鮮缸裡養著許多生猛海鮮。調料選擇也很多,我調了一個芝麻醬,一個辣椒圈醬油的。這裡要提下,這裡提供套餐,我們選擇了B套餐。許久沒吃麻辣火鍋,我兩心有靈犀地選擇四川麻辣,但港辣,你懂的🤣但確實蠻香的。雖然有心裡準備,但這一盆剛上桌,還是讓我們WoW了一聲,有點日料店的感覺。各種海鮮,鮑魚呀,蝦呀,還在蠕動😋新鮮得不能再新鮮了。南非鮑魚刷幹淨後,直接上桌了,吃時要記得出去內臟和口齒,煮幾分鐘就可以了,很軟嫩。龍蝦非常彈牙,取肉都廢了點功夫😅。元貝和、沙白、聖子王又大又鮮甜,青口也是新鮮無渣。白鱔是我的愛,肥美彈牙。龍蝦非常彈牙,取肉都廢了點功夫😅。元貝和沙白各大又鮮甜。墨魚煮後卷成一圈,肉厚不塞牙,鮮味十足。這個壓力煲蠔,也是套餐裡自帶的。是我吃過最大的蠔了。壓力鍋快速壓住,鎖住了全部汁水。毫無腥味,非常鮮美。最後附贈的牛奶冰,也不錯,奶味很濃。今天這一餐很健康,高蛋白零脂肪,吃完分量剛好,毫無壓力,太適合我們這些減肥中人士了,哈哈。⚠️午市有8折且沒有茶位費

這裡要提下,這裡提供套餐,我們選擇了B套餐。

墨魚煮後卷成一圈,肉厚不塞牙,鮮味十足。

最後附贈的牛奶冰,也不錯,奶味很濃。

⚠️午市有8折且沒有茶位費
2023-12-31 19 瀏覽
明記 • 潮鍋 🍲天氣咁凍,同朋友出去打邊爐就最岩,試試呢間明記,下午時段唔需要排隊。揀咗至尊海鮮套餐B 🦞🐟 🦐🦑🦪刺身拼盤換左做壓力煲蠔,蠔好新鮮唔腥🦪波士頓龍蝦海鮮盤:🦞🐟 🦐🦑波士頓龍蝦、鮑魚、蟶子王、大元貝,另有蝦、貝殼類、魚塊⋯二人食份量足夠,波士頓龍蝦偏小,但肉質彈牙,鮑魚新鮮度足夠,其他海鮮都唔係急凍貨安格斯牛肉🐂另點一份牛肉,份量十足,如果牛肉更重牛味會出色(手切牛肉更好吃!)手打鮮蝦滑🦐蝦滑吸滿沙嗲湯底精華,好食!細心既店主放咗喺每張枱都有烹煮海鮮嘅時間,海鮮亦是活養,多人食應該抵食D☺️📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
明記 • 潮鍋 🍲

揀咗至尊海鮮套餐B 🦞🐟 🦐🦑🦪

刺身拼盤換左做壓力煲蠔,蠔好新鮮唔腥🦪

波士頓龍蝦海鮮盤:🦞🐟 🦐🦑
波士頓龍蝦、鮑魚、蟶子王、大元貝,另有蝦、貝殼類、魚塊⋯

安格斯牛肉🐂

手打鮮蝦滑🦐
蝦滑吸滿沙嗲湯底精華,好食!

細心既店主放咗喺每張枱都有烹煮海鮮嘅時間,
海鮮亦是活養,多人食應該抵食D☺️

📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室
2023-12-28 25 瀏覽
怕腥嘅我竟然覺得全部海鮮都好鮮甜好好味。有蝦,有蟹,有龍蝦,鮑魚,扇貝,魚等等,全部都係新鮮食材,仲有花膠雞湯送。今晩唔係好多人,但我覺得一定要大大力推一下啲間海鮮火鍋,佢值得客似雲來。服務亦極好。
2023-12-16 44 瀏覽
今天與友人相約旺角打邊爐,食材新鮮,環境衛生舒服套餐以生猛海鮮為主打,兩人仲送新鮮生滾花膠雞湯職員有禮~侍應即場將鮮雞和花膠放入預先熬好的特濃雞湯大滾,然後焗大概5分鐘左右就可以品嚐。每啖湯都充滿濃郁鮮雞味、雞肉剛好熟透、花膠黏口爽滑、放一陣就浮出一層薄薄的黃油在面,味道一流我與友人今晚選了至尊海鮮套餐B ($338每位),及( 另加HK$20) 點選了雙拼火鍋湯底:蕃茄薯仔併南瓜雞湯海鮮套餐包括了每人波士頓龍蝦半隻及海鮮盤共10款:波士頓龍蝦半隻、鮮活鮑魚一隻、蟶子王一隻、大元貝一隻、另六款廚師發辦海鮮(時令海鮮所以有好多種唔同):貴妃蚌、大元貝、生劏龍躉片、基圍蝦、沙白、靚花蛤海鮮盤上枱時,蝦和鮑魚等仍充滿活力,生猛非常每樣海鮮都非常鮮甜,肉質彈滑另外,我們還追加了手打四寶丸(HK$48)鮮蝦丸、墨魚丸、牛肉丸和豬肉丸每粒丸又大又厚實,肉汁鮮甜手切牛肉($138)油脂比例恰到好處,肉味甘香脆炸響鈴($48),炸芋頭($38)響鈴剛剛炸起,外層酥脆,滾一滾即食;芋頭經炸後外層更有口感,同時亦不會在淥煮期間而溶化,保持內層的粉嫩油麥菜($38)打邊爐至愛的配搭,份量亦十足特大杯熊仔冰檸
今天與友人相約旺角打邊爐,食材新鮮,環境衛生舒服

套餐以生猛海鮮為主打,兩人仲送新鮮生滾花膠雞湯

海鮮套餐包括了每人波士頓龍蝦半隻及海鮮盤共10款:
波士頓龍蝦半隻、
鮮活鮑魚一隻、
蟶子王一隻、
大元貝一隻、
另六款廚師發辦海鮮(時令海鮮所以有好多種唔同):
貴妃蚌、大元貝、生劏龍躉片、
基圍蝦、沙白、靚花蛤
海鮮盤上枱時,蝦和鮑魚等仍充滿活力,生猛非常
每樣海鮮都非常鮮甜,肉質彈滑

另外,我們還追加了手打四寶丸(HK$48)
鮮蝦丸、墨魚丸、牛肉丸和豬肉丸
每粒丸又大又厚實,肉汁鮮甜

手切牛肉($138)
油脂比例恰到好處,肉味甘香

脆炸響鈴($48),炸芋頭($38)
響鈴剛剛炸起,外層酥脆,滾一滾即食;
油麥菜($38)
打邊爐至愛的配搭,份量亦十足

特大杯熊仔冰檸檬茶 (HK$28)
好可愛的檸檬茶,甜度剛好,大杯好飲

總結:
食材用料新鮮、服務質素極佳、衛生環境稱讚
期待下次約朋友再來
2023-12-15 22 瀏覽
每次到訪都唔會失望,新鮮嘅海鮮及6星級的服務,會令你一次又一次幫襯100分老闆熱情的款待,員工積極的招待,佢哋細心留意你嘅需要主動幫忙換碟,沒有時限慢慢食都係佢成功🏅之道👍🎉🎉🎉
海洋
海洋