kwantak

kwantak

我是 kwantak
訊息
正顯示第 18 篇(共 8 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
雪糕
鹽燒牛舌
Movenpick雪糕
FEB 20

年廿八去同老豆慶生 揀咗特價時段去食 整體食物質素以特價嚟講CP 值幾高幾抵食 都拍得住中貴價的放題 尤其係刺身 認真不錯,幾新鮮 有吞拿魚 三文魚 帶子 螺 鮑片 甜蝦 赤蝦 赤貝 尤其蝦、帶子同赤貝都好食 雖然難得有吞拿魚放題嗌 但係吞拿魚多筋 嗌咗一次就冇翻嗌 可能我期望有點高 牛方面整體麻麻 但燒牛舌又幾ok 羊架普通 熟食方面ok la 不過不失但選擇唔多 雪糕可以揀movenpick, haagen-dazs or dreyersmad 走時都見佢勁多人排緊隊
2 推介
ng12234
油腸假期
肉骨茶
肉骨茶
咖央多士
咖央多士
JAN 20

本身諗住食另一間馬拉嘢 但太多人就嚟呢間試下 估唔到都幾ok喎 芽菜雞 芽菜都有幾成似係怡保食果啲 雞都幾滑不錯 呢個魷魚辣到飛天 但人係犯賤 愈辣愈想食 佢隻辣係初初入口又唔係好覺好辣架喎 係慢慢回滲出嚟果隻辣 仲要愈嚟愈辣果種 但又幾香口 所以食唔到辣或者唔係好受到辣最多試一兩舊好啦😂 辣得濟好彩有嗌咖央多嚟解辣 烤到脆卜卜幾好食 又唔會甜到膩咁 都幾好食 肉骨茶 天氣凍最啱飲 飲完成個人真係暖晒 呢隻肉骨茶都幾好飲 仲有埋豬腳雞腳比你「損」😂 整體都唔錯 價錢都合理
生蠔
0分鐘 (堂食)
2019-08-24
AUG 19

口痕痕想食蠔又想食扒 發現呢間有蠔食得嚟又唔貴 就同隔離果個去試下lol 一入到去即嗌半打蠔試下 太心急食關係食完先醒起冇影到相😂 以$10隻嚟講都ok 有海水味唔腥唔臭 但以呢個價位嚟講唔好期望太高啦 佢仲有其他價位的蠔揀 $10隻係要嗌咗個餐先可以以呢個價食到 仲有烤蠔可以嗌但驚食唔晒冇嗌到 同隔離果個嗌咗一人一個牛扒餐試下先 會有餐湯同埋包,冇乜特別 包唔算脆有少少腍 呢個叫白雪公主😂 其實只係七喜加球雲尼拿味雪糕 主菜係牛扒 都幾多筋下有啲難切 薯菜嚟講都ok 薯條如果可以再脆啲乾...
AUG 19

竟然被我發現大本營開咗旺記冰室 咁就坐低試試先 一入去明明仲有好多位好多吉檯 但阿姐係都要點我坐門口去同人搭檯 好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉檯 嗌咗呢個招牌蝦仁牛肉滑蛋飯 上菜果下見到成碟都係豉油有啲嚇親 食落啲豉油唔咸帶甜 啲滑蛋都幾滑唔老 牛肉就冇乜特別,唔老 蝦仁都爽口 整體口感都唔錯,價錢嚟講都ok 唔貴 以後係大本營多個選擇
2019-08-12
AUG 19

早幾日同隔離果個去開對面海 行咗陣街見個店名幾得意就去試下 試嗌幾個小菜睇睇點先 呢碟雞又幾嫩,最欣賞係佢啲薑蓉,配埋雞一齊食更香口,而佢啲薑蓉量都好多,足夠薑蓉控配飯食😂 雖然我唔太好魚,但炸完幾香口,外脆內軟,忍唔住食咗幾啖,隔離果個好欣賞,靠佢清晒😂 呢碟牛肋骨有點膻,呢隻煮法令到味道有點怪怪的,不太喜歡。 個楊支金露有柚皮同埋肉幾特別,食落又幾ok😂塊薄苛葉陣味都幾大陣 整體嚟講都oklol,環境都寬敞舒適
真·叉燒拉麵
OCT 17

見到有間新店係公和隔離,又未諗到食乜,就二話不說同女友試一試love 裝修同外面深水埗有少少格格不入,幾有對比。唔知係咪新開嘅關係人唔算好多 坐低之後員工都會比杯日本常見的冰水(無限添) ,亦都比低餐牌我哋慢慢揀,服務好好like 我同女友就每人叫左一碗唔同嘅拉麵試試 清湯半熟卵拉麵,唔太特別,不作評論 真。叉燒拉麵(話係限量),特別在用低溫整嘅叉燒,肉質幾滑cry 不過怕咸濃湯就最好唔好揀了,因為我一路食都飲左好多水sick 價錢嚟講係深水埗區算做比較貴少少,但同出面大部份拉麵店價錢相若。
蠔餅
10分鐘 (堂食)
2017-10-02
是次消費
每人約$26 (下午茶)
OCT 17

住九龍既我, 同女友一場黎到元朗, 一於黎試下之後book mark 左好耐既掃街精選!! (食左好多間, 但唔記得影相upset) 講返重點先, 肥姐既蠔餅蠔仔真係幾新鮮lol, 對比去打冷店食果D 算係唔太油like 仲有佢秘制既辣醬, 落少少調下味果真不錯excited 不過係果度都要等大約10分鐘左右sick
是次消費
每人約$29
DEC 16

夜晚同女友係附近搵下嘢食,行下行下見到遠處有一間小店 - 29 hotdog 因為好耐冇食過熱狗就上前睇下,見到款式好多shocked有成12款仲要有10款醬揀,睇到心大心細,最後當然決定到仲坐低食yummy 兩個人叫左個芝攬肉同埋夏威夷風情(感覺安全d) ,揀左千島醬同黃芥辣,再搭多個甜薯片小食,等唔洗好耐就有得食love 講返熱狗真係好抵食,$29一個大大件好足料 ,又唔會好油likelike 薯片就唔會好咸同太油都幾好食,唔算好熱氣likelike 值得再去試下其他款excited支持下 香港嘅店仔
2 推介
Crabwwy