2024-05-06 133 瀏覽
由日本馳名的「日本橋海鮮丼」進駐東涌東薈城,今天到來一嚐“過江龍”的正宗日本料理。餐廳在商場B1層,和風裝修,整潔光亮。開放式廚房,可以看到師傅在忙碌地處理刺身食材。餐牌上的“刺身盛合”和“海鮮丼”都非常吸引,於是便點了:「鯛出汁&刺身盛合御膳」材料十分豐富,有前菜、刺身盛合、湯漬飯三大類。當中“前菜”有沙律及茶碗蒸,“刺身盛合”有海鮮刺身蓉、三文魚、油甘魚、帶子等時令日本刺身,鮮味十足,口感味道都一流。除了芥末醬外,還配上子薑片及秘製芝麻醬,提升魚生的鮮味,令味道更上一層次。“湯漬飯”一壺高湯用慢火暖住,保持溫度。高湯是用日本鯛魚及其他海鮮,以日本秘方經幾小時熬製而成,特別鮮味。食法是當吃剩三分一的米飯時,加入高湯,便成為“一丼二食”的茶漬飯了,不過不要忙記預留兩片生魚片,加入飯中會有更好的效果。「特上海鮮丼」,份量感十足,也分為“前菜”、“主食”及“湯漬飯”。前菜有薑片、時令日本空運刺身。主食是小山丘般的高級食材:紅鱈蟹、赤蝦、金槍魚、鯡魚子、魷魚、象拔蚌等刺身蓉,多重口感,再加上新鮮海膽和色澤紅潤的鮭魚子,更顯奢華。“茶漬飯”則由店員加上鯛魚高湯,並加入日本的三葉芹和茗荷,再在上

餐牌上的“刺身盛合”和“海鮮丼”都非常吸引,於是便點了:

「特上海鮮丼」,份量感十足,也分為“前菜”、“主食”及“湯漬飯”。前菜有薑片、時令日本空運刺身。主食是小山丘般的高級食材:紅鱈蟹、赤蝦、金槍魚、鯡魚子、魷魚、象拔蚌等刺身蓉,多重口感,再加上新鮮海膽和色澤紅潤的鮭魚子,更顯奢華。“茶漬飯”則由店員加上鯛魚高湯,並加入日本的三葉芹和茗荷,再在上面灑上即磨柚子皮,令高湯有種清香。

「宇治抺茶布丁佐紅豆」,賣相精緻,在抺茶粉上以書法題字,難得!濃郁的抺茶,香滑的布丁,配以甘甜的紅豆粒,口感豐富,為這頓豐盛的海鮮丼寫下完美句號。
這裏的食材上乘,製作一絲不苟,店員的服務殷勤有禮,正是日本食肆的高質要求。
  • 刺身盛合御膳,特上海鮮丼,抹茶布丁
2024-04-29 182 瀏覽
呢間係東京排名第一嘅海鮮丼暫時係香港得東涌有咋餐廳嘅鯛魚高湯用咗8小時熬製而成撈埋落丼飯食係另一種風味每款食材都非常新鮮非常值得去食‼️🔸刺身盛合御膳 $208呢個盛合御膳御膳非常豐富,有沙律、茶碗蒸、刺身盛合同埋日本鯛魚高湯漬飯。餐廳嘅鯛魚高湯非常出名,係用咗數十斤嘅鯛魚再以日本秘方熬製8小時而成,每一啖都鮮味十足,無論就咁飲或者用嚟撈飯都非常好味。刺身盛合有帶子、三文魚、油甘魚、吞拿魚蓉同埋三文魚子,每一樣都好新鮮。🔸特上海鮮丼 $298呢個海鮮丼份量感十足,嚴選咗多款新鮮食材,包括海膽、紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、鲱魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚同埋金槍魚蓉。鋪喺面嘅海膽色澤鮮艷亮麗,睇到都流哂口水,食落質感飽滿,非常滑溜,再配搭埋其他新鮮海鮮,真係濃濃嘅滿足感。🔸宇治抹茶布丁佐紅豆 $30依家只要惠顧刺身盛合御膳即可以$30優惠價追加宇治抹茶布丁佐紅豆一份,真係好抵食。抹茶布丁口感軟綿,抹茶味香濃,配埋紅豆真係好好味。
呢間係東京排名第一嘅海鮮丼

🔸特上海鮮丼 $298

🔸宇治抹茶布丁佐紅豆 $30
2024-04-22
2024-04-19 220 瀏覽
茶漬飯聽就聽得多,但真實一次都未試過,今日聽到我朋友話我知原來呢到有間日本過江龍專門食一丼二食既獨特食法丼飯,仲要咁近我,緊係要試下啦🐟。🐒鯛出汁&刺身盛合御膳💰$208👉🏻前菜(沙律+茶碗蒸)👉🏻主食(刺身盛合)👉🏻湯漬飯(日本鯛魚高湯漬飯)👉🏻宇治抹茶布丁佐紅豆+$30首先我自己就揀左呢款期間限定既刺身盛合御膳🍱因為佢一盤連埋個鯛魚高湯一齊上,成件事好有儀式感,對於我呢啲第一次食呢款丼飯既人黎講真係好新鮮😝好似食緊藝術品一樣,而店員都會帶俾我一種真係去左日本既感覺🇯🇵每次上菜前都會好有禮貌咁打聲招呼先🤵🏻‍♀️而我呢個set仲可以加埋個抹茶布丁🍮特別地方係佢布丁係好軟熟,有啲似吉士cream咁,配埋紅豆同粟米片🫘中和左抺茶既苦澀,令但布甸更有層次。🐒特上💰$298👉🏻增量海膽,紅鱈蟹,增量鮭魚子,赤蝦,鮮魚子,象拔蚌,螺肉,魷魚,金槍魚,金槍魚蓉👉🏻時令刺身4片(油甘魚)另外我幫媽咪揀左呢款有齊晒各種刺身既特上丼飯🍣同樣地都係可以食到淨翻3分1左右就叫店員幫你落高湯,變成湯漬飯,而呢款就係店員去幫手落湯,所以配料都會由店員直接係面前做🤩望住佢地感覺都好療癒

🐒鯛出汁&刺身盛合御膳💰$208
👉🏻前菜(沙律+茶碗蒸)
👉🏻主食(刺身盛合)
👉🏻湯漬飯(日本鯛魚高湯漬飯)
👉🏻宇治抹茶布丁佐紅豆+$30

首先我自己就揀左呢款期間限定既刺身盛合御膳🍱

而我呢個set仲可以加埋個抹茶布丁🍮

🐒特上💰$298
👉🏻時令刺身4片(油甘魚)

宇治抹茶布丁佐紅豆
人氣高企❗️日本過江龍海鮮丼專門店,品牌創造「一丼二食」,「淨食」及「湯漬飯」。店家依照日本祕方,用上數十公斤鯛魚及新鮮海鮮和蔬菜,熬製8小時製作成濃郁鯛魚高湯。-💙 特上海鮮丼 $298👅好味指數:9/10丼飯上層放上海膽,色澤呈鮮艷橙黃色🧡💛,食落甘甜細膩,下層是刺身塔,包括紅鱈蟹、金槍魚、金槍魚蓉、拖羅粒、魷魚、赤蝦和象拔蚌等,再淋上晶瑩剔透既三文魚子,味道好鮮甜。🩵一丼二食:淨食/湯漬飯當丼飯食剩下1/3時,可以叫店員加入🐟鯛魚高湯製成漬飯。店員會先加入來自日本的三葉芹及茗荷後,再加入鯛魚高湯,然後再刨上清香柚子皮及香蔥,味道鮮甜又帶點清香感🌾。-💙 鯛出汁&刺身盛合御膳 $208👅好味指數:9.5/10刺身盛合(刺身塔、帆立貝、三文魚、油甘魚)、日本鯛魚高湯]茶碗蒸好香滑仲有一大粒魷魚,刺身好新鮮鮮甜🥰🩵食法店員介紹食法可先把刺身塔、原片刺身及特製蛋黄醬油拌入飯中,當食剩下1/3時,加入鰹魚高湯製成漬飯。奶白色湯頭,魚湯味道濃郁鮮甜,這款沒有加入柚子皮,但更突出刺身鮮味,個人比較喜歡這個食法🥰。🩵🍵 +$30宇治抹茶布丁佐紅豆(御膳)原價$48👅好味指數:9.9/10布丁口感極

💙 特上海鮮丼 $298
👅好味指數:9/10

🩵一丼二食:淨食/湯漬飯

💙 鯛出汁&刺身盛合御膳 $208
👅好味指數:9.5/10
[茶碗蒸、沙律、刺身盛合(刺身塔、帆立
貝、三文魚、油甘魚)、日本鯛魚高湯]
茶碗蒸好香滑仲有一大粒魷魚,刺身好新鮮鮮甜🥰

🩵食法
宇治抹茶布丁佐紅豆

🩵🍵 +$30宇治抹茶布丁佐紅豆(御膳)
原價$48
👅好味指數:9.9/10
布丁口感極順滑,蛋香味濃郁,面層抹茶粉唔會太苦澀,反而平衡了整個布丁既甜度,再配既綿滑又帶有小小顆粒感既紅豆🫘/香脆粟米片食,口感層次豐富,好滿足🥰必食‼️

環境:9/10
服務:9.5/10
整體味道:9.5/10
回頭率:9/10
2024-04-07
  • 刺身盛合御膳
#東涌 @tsujihan_akasaka 之前到東涌時發現地庫層開了新餐廳, 今天跟好友來購物, 順道先吃個午餐! 避開午飯時間, 餐廳內人沒那麼多! 座位設有卡座及吧枱位置, 以淺木色系設計, 還設有綠植擺設, 雖然窗外是假的, 但看上去像真度頗高, 很舒服的感覺!店內主打鯛魚高湯, 以鯛魚、海鮮及新鮮蔬菜等每日新鮮製作, 不添加調味料, 沿用日本秘方製作, 由日本總店主廚親測, 以100% 還原日本的原味道! 先來份刺身盛盒御膳 $208 ~ 包括自家製沙律汁蔬菜沙律、雞腿肉茶碗蒸、刺身盛盒及日本鯛魚高湯! 刺身種類豐富, 包括: 火炙刺身球、三文魚及油甘魚刺身、帶子刺身、鮭魚子! 刺身鮮甜爽滑, 配上芝麻米飯及自家製蛋黃豉油, 很搭!  再來個特上海鮮丼 $298 ~ 增量海膽、紅鱈蟹、鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉等, 份量非常足, 口感十分豐富! 橙黃色的海膽, 鮮甜幼滑! 鮭魚子小小的, 咸香爆汁! 魚生香滑鮮甜, 奢華感十足!另配有時令日本空運油甘魚刺身配特製胡麻醬, 先淨食2片刺身, 另留2片加入另一種食法! 2份丼飯也是包含2種食法的,
#東涌 @tsujihan_akasaka

2份丼飯也是包含2種食法的, 先直接品嚐刺身及以秘製醬汁拌好的丼飯, 當剩下1/3份量時, 加入日本三葉芹及茗荷、預留的魚生片及清香柚子皮, 再將日本鯛魚高湯加入丼飯中, 變成湯漬飯! 魚生經高湯熱力焯至微熟, 口感更軟嫩, 鮮味滿滿!
加 $30 可享用宇治抹茶布丁佐紅豆甜點, 超濃郁綠茶粉搭配幼滑布丁, 布丁甘甜絲滑, 紅豆綿密, 加上香脆粟米片拌食, 口感豐富, 完美!
2024-05-24 0 瀏覽
今日嚟到東涌shopping,買咗好多戰利品,滿載而歸之後,當然係要搵吓嘢食東涌嘅商場最頂幾層同最底地牢嗰層都係食肆,比呢個俾呢間日本過江龍餐廳嘅Menu吸引咗,就一於入去試吓,餐廳環境裝修非常舒服,好似置身日本嘅感覺一樣✨特上海鮮丼$298分別有四片油甘魚,面淋上胡麻醬,刺身非常厚切和新鮮,魚肉白皙有彈性,脂肪含量適中,口感清淡略帶甘甜海鮮丼有四款唔同選擇,依款特上海鮮丼最震撼,飯上的海鮮刺身堆到山一樣高,刺身款式非常多,有增量海膽、紅鱈蟹、增量鮭魚子、赤蝦、鯡魚子、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉等,海膽濃稠感十足,鮭魚籽,入口晶瑩爽彈,魚蓉質感質幼滑食到1/3的時候,叫店員將鯛魚高湯加入丼飯中,再在柚子皮,成為鯛魚高湯漬飯,店家獨有的一丼二食獨特方法,先試刺身鮮味,再試熱食嘅感覺,鯛魚湯非常鮮甜✨鯛出汁&刺身盛合御膳$208有沙律、茶碗蒸、刺身,鯛魚高湯,職員介紹先食前菜,沙律新鮮爽脆,茶碗蒸非常滑,刺身有三文魚、帶子,三文魚籽,炙燒海鮮球,海鮮球用左多款刺身食材整成,食落有多重口感,店員建議將刺身放入碗中整成丼飯,食到1/3的時候,將鯛魚高湯加入碗中宇治抹茶布丁佐紅豆可以以

✨特上海鮮丼$298
特上海鮮丼

海膽濃稠感十足,鮭魚籽,入口晶瑩爽彈,魚蓉質感質幼滑

✨鯛出汁&刺身盛合御膳$208

宇治抹茶布丁佐紅豆
可以以優惠價$30加配,布丁非常重蛋味,而且好creamy,有少少似法式焦糖燉蛋嘅感覺,抹茶粉茶味非常香濃,加埋紅豆一齊食,可以話係絕配

宇治抹茶布丁佐紅豆
老公最鐘意去購物既地方之一就係東涌既東薈城,因為特賣野平靚正。而老公話週末好難得可以去一轉,所以就喺果度早少少食埋晚飯就行下d店鋪。我地揀左呢間近喺地庫得黎近電梯既日本魚生茶漬丼,一來鐘意食魚生同茶漬都係我本人既大愛,上返去地面果層已經有晒老公鐘意睇既運動裝。呢度既魚生茶漬丼除左賣相吸引外,店員仲好有耐心向我同老公講解呢度既丼飯食法係有次序, 所以店員同客人既互動就令我好滿意呢度既service。雖然我好快唔記得晒d steps,但個飯食到剩低1/3 時就加埋d茶漬一齊食而enjoy到我既所有大愛。我同老公另外都嗌左個特上丼,因為呢個丼有海膽。甜品既抹茶布丁旁邊有紅豆同麥片真係同我平時麥片同希臘乳絡倒埋一齊食既口感好近似,但個甜品唔算太甜,同埋抹茶粉既份量都無佔晒呢個甜品既重點,所以老公都enjoy 到想自己一個獨食。
我同老公另外都嗌左個特上丼,因為呢個丼有海膽。
刺身盛盒御膳
刺身盛盒御膳
2024-04-23 30 瀏覽
ᵕ̈ ᵕ̈ ᵕ̈ #heyfoodly_東涌#heyfoodly_日式快快脆脆寫左呢間先🤣呢間係日本好出名食海鮮丼既名店,聽聞如果係日本想食要排成2個鐘隊😮食既時候都係咁聽到在場既人講「終於唔洗係日本排餐死啦」。個menu其實好簡單,得4款丼飯同幾款野飲,另外有刺身/魚湯可以俾錢追加。4款丼飯個base都係一樣,唔同係最平既「梅」係無蟹肉,另外3款係有蟹肉。仲有2款係有埋海膽,而最貴果個就係全部增量。我就分別叫左一款有蟹無海膽既「竹」同埋增量既「特上」,另外仲追加左份刺身。追加刺身💰$48其實全部丼飯都包左一份4片既刺身。我見佢有得order刺身,我仲諗緊會唔會有其他刺身添,點知係我諗多左🤣😂當日食係油甘魚既刺身,唔算好厚但一d都唔腥同肉質係彈牙新鮮既。佢建議可以先食2片,留番2片到時加落湯到一齊食。竹 💰$198,特上💰$298呢兩個既分別係貴d果個有海膽同刺身份量多左,所以我就一齊寫啦。佢每一枱都個牌寫建議食法,呢個聽聞係日本無既,所以香港都幾貼心。不過佢上枱既時候店員都會再輕輕講一次,佢地建議先鋪平d魚生,然後將Wasabi加入特製蛋黃醬再淋番上面,食淨1/3時可以叫佢地幫手加湯。我本
ᵕ̈ ᵕ̈ ᵕ̈
#heyfoodly_東涌
#heyfoodly_日式

快快脆脆寫左呢間先🤣

追加刺身💰$48

竹 💰$198,特上💰$298

我本身就唔太好海膽既,但呢個海膽算幾好食,total有5塊都算大片同埋完整。就咁食就食到個鮮甜,但撈埋個飯一齊食既話,可能有埋其他海鮮我就覺得有d腥啦。
另外個飯既海鮮係有紅鱈蟹,鮭魚子,赤蝦,鯡魚子,象拔蚌,螺肉,魷魚,金槍魚同埋金槍魚蓉。但好老實講,除左面頭好多既金槍魚蓉同兩款魚子外,其實唔係好食得出有咩😂係間唔中食到口感有d煙韌既海鮮,同埋有青瓜+小小紫蘇葉令成個飯fresh d。不過以我咁驚腥既人都ok咁證明佢d材料都新鮮既。

至於加湯方面,佢既份量係有standard ,如果想叫佢再加d就要俾錢追加盛惠$38😂叫完店員佢會加埋小小三芹葉,茗荷同埋青檸皮。我自己幾鐘意加左湯,成個鮮甜味更出,但海膽咁樣食就有d苦。可能因為本身入邊啲嘢係凍啦,加咗湯之後其實都唔算好熱,暖暖地咁樣食完都幾舒服。但如果可以我想試下原汁原味既湯係點既,所以我寧願佢另外上湯俾我會開心d。😂

我平日6:45到前面就有2-3個人排隊,10分鐘左右就入得。但7:30食完出黎都有20個人左右排隊,所以如果想試都要俾d耐性。

❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍ ❍✨

日本橋海鮮丼 つじ半 TSUJIHAN (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉B1樓B13號舖

#heyfoodly_hk#美食#香港美食#hkig#foodie#hkfood#hkfoodie#hkrestaurant#東涌美食##東涌#日式#丼飯#過江龍#刺身#茶漬飯#日本排隊名店#海鮮丼#日本橋海鮮丼#Tsujihan
2024-03-22
  • 特上
  • 特上海鮮丼
2024-04-21 25 瀏覽
今日去Outlet 行下,特意再訪這特式餐廳。其實日本餐廳喺日本過江龍餐廳。在日本長期要排長龍。或許今日天氣比較差,即使是週末時分午餐用膳嘅人唔多。松$238試吓呢個松嘅魚生飯。送上兩片芝麻醬嘅魚生,可以揀三文魚或油甘魚。油甘魚刺身非常新鮮,表面充滿光澤,口感柔軟,配上芝麻醬惹味可口。魚生飯堆積一如小山,鋪滿飯面。魚生10分新鮮,味道鮮美,配上特製醬油芥末,惹味可口,加上魚生有各種刺身,有加拿大海膽、紅雪蟹、鮭魚籽、赤蝦、鯡魚籽、象拔蚌、螺肉、魷魚、金槍魚、金槍魚蓉等,用料豐富,口感比一般嘅魚生飯更加豐富,飯是微暖的,所以入口溫度剛剛好。吃到一半,店員加上魚湯,令魚生飯又別有一番風味。魚湯十分鮮美,加上魚籽芝麻,十分香口,再配上油甘魚,充滿日式風味,滿滿暖胃嘅感覺,好幸福哦。

或許今日天氣比較差,即使是週末時分午餐用膳嘅人唔多。

松$238

油甘魚刺身非常新鮮,表面充滿光澤,
口感柔軟,配上芝麻醬惹味可口。

2024-04-21
2024-04-12 40 瀏覽
東涌確係一個消閒好地方,多間outlet 可以shopping 而且仲有唔少美食🤪行完街又可以嘆下👍呢間日式餐廳有四個不同menu比你揀,雖然選擇唔多,但勝左吸引👍首先叫左個刺身盛合御饍,上枱非常豐富,有紫菜,三文魚籽,帶子,三文魚,油甘魚刺身加上吞拿魚腩蓉😆另外還配上新鮮雜菜沙律和茶碗蒸~刺身非常新鮮,擺位亦好靚,茶碗蒸好滑口而且蛋味香濃😋而且丼飯食剩1/3 仲可以二食,配上鯛魚湯以湯飯食用,湯底鮮甜,令海鮮鮮味更出眾,價錢只需$208,確實有驚喜😋而家只需加$30仲可以試埋抹茶布丁,抹茶粉唔會苦,而且布丁好滑口😋另外贅沢海鮮丼亦好吸引,有四塊油甘魚刺身配上秘制醬汁,丼飯有豐富海膽😍😍仲有三文魚籽,吞拿魚蓉,海膽非常鮮甜😋😋好有質感,油甘魚亦新鮮好味🥰喜歡食刺身丼飯嘅必試之選🤩
刺身非常新鮮,擺位亦好靚,茶碗蒸好滑口而且蛋味香濃😋

御饍
贅沢海鮮丼飯
御饍
贅沢海鮮丼飯
  • 御膳,贅沢海鮮丼
2024-04-11 19 瀏覽
入到去睇餐牌發現得勁少款式揀 同埋其實款款都差唔多 只係多左少少野嘅分別✨松 $238有蟹肉 海膽 鮭魚籽 赤蝦 鯡魚子 象拔蚌 螺肉 魷魚 金槍魚 金槍魚蓉海膽一般 唔係好鮮甜 🙈 唔係幾食到蟹肉🤔 其他都係蓉咁上 食到有啲爽爽嘅應該係魷魚/螺肉 口感唔錯個飯唔係醋飯有啲奇怪🤦🏻‍♀️佢仲有個前菜係芝麻醬三文魚 但感覺唔係好襯🙈🙈 覺得比較膩✨鯛出汁&刺身盛合御膳 $208幾多野 有刺身 茶碗蒸 沙律 個鯛魚刺身唔錯 但其他就一般 三文魚同帶子都冇乜味咁😂 個鯛魚高湯有個小蠟燭整熱住 幾有心嘅👍🏻 味道唔錯總括黎講味道都還可啦🤔 我地平日去冇乜人 坐吧台環境都舒服嘅 味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$245(包括+1)

✨松 $238

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$245(包括+1)
2024-03-29 22 瀏覽
路過東涌,想食日本野,見到呢間餐廳就去試吓。叫左两sets, 咁岩食丼可減30蚊魚生都係新鮮的,配搭亦好好味一飯二食,各有特色,推介!服務都好好,侍應會解釋好清楚食法,必再光臨!
路過東涌,想食日本野,見到呢間餐廳就去試吓。
叫左两sets, 咁岩食丼可減30蚊

魚生都係新鮮的,配搭亦好好味
一飯二食,各有特色,推介!
服務都好好,侍應會解釋好清楚食法,必再光臨!
2024-03-26 39 瀏覽
這間餐廳專食海鮮丼的,環境高級,寧靜舒服。主打一丼二食的食法,意思是一碗丼飯可以淨食及湯漬飯來食。他們的高湯用上多款新鮮食材來熬製出鯛魚高湯。刺身盛合御膳$208,賣相很高級。有前菜沙律,茶碗蒸,刺身盛合有新鮮帆立貝,三文魚,油甘魚,三文魚子,以及混合多款海鮮的海鮮球,配撘著日本米飯。另外有個精美的茶壺,盛著鯛魚高湯,當飯食到一半就可以加入高湯享用。另外點了一個最貴的特上海鮮丼飯$298,將多款海鮮刺身切碎再混合,造成刺身山,賣相很吸睛及打卡,當中有金槍魚蓉,金槍魚,魷魚,螺肉,象拔蚌,鯡魚子,蝦,紅鱈蟹,及增量的三文魚子及海膽。海膽飽滿,呈橙黃色,很新鮮。三文魚子粒粒鮮甜,口感滿滿。先品嚐足料的海鮮井,再請侍應加入鯛魚高湯。另有前菜及刺身配特製胡麻醬,建議先食兩片,另外可放於飯中跟高湯一齊享用,更美味。

2024-03-24
2024-03-26 24 瀏覽
📍日本橋海鮮丼 つじ半 TSUJIHAN東涌終於有間似樣少少嘅日本餐廳~環境都幾舒服,有卡廂或者望住師傅整野食。日式木系裝修幾靚~~叫咗一碗升級版,一碗正常(材料一樣,係份量差少少);材料新鮮,份量剛好,海膽就要睇運氣🙊因為食到一舊係有少少腥…一個丼有兩種食法!除左好似刺身壽司飯咁食,仲可以加湯!個人鍾意加完湯食,個湯好香~另外仲有兩塊刺身作前菜~整體喺ok,經過可以一試嚟到outlet可以試下~
📍日本橋海鮮丼 つじ半 TSUJIHAN

嚟到outlet可以試下~
2024-03-18 32 瀏覽
之前去完機場玩之後,要喺東涌搵嘢食,本身唔係住東涌,所以唔熟東涌有咩好嘢食,輾轉喺商場行咗一陣就揀咗呢間過江龍餐廳。嗌咗個特上魚生飯,師傅人數好少,所以上菜速度偏慢。不過坐喺吧枱度可以睇到師傅即場製作魚生飯,係一種視覺嘅享受。魚生飯有四片魚生作為前菜,個魚生飯味道相當唔錯。個魚生飯係兩食嘅,一開始先食魚生飯,最後會加啲魚湯變成泡飯。當然有好多食肆都有提供魚生飯,但係提供兩食就比較新穎。我個人覺得呢間嘢唔錯,但係我未必會推薦唔係住喺大嶼山區嘅人專程入嚟食。反而如果係入嚟大嶼山或者機場玩嘅人,我就會推薦可以試一試。