2021-07-03 101 瀏覽
打開OpenRice選好地區尖沙咀,找「最新餐廳」,最後朋友選了「日本菜」,而且可以OpenRice訂位十分方便,便預約了18:00晚餐!18:00準時到達餐廳,只見餐廳客人不多,店員便主動介紹Menu,說限時90分鐘,早點Order便可以確保食物早點到齊。但因為朋友未到齊,因此未能決定食套餐還是散叫。但店員頗心急,一再催促先order食物,我便對店員說未能決定,不用他介紹,自行看menu便可!朋友到齊後,店員再主動介紹,說單點的一人或二人套餐沒有八折,用餐時間90分鐘,而散叫可以有八折,用餐時間120分鐘。朋友最終決定「散叫」。三人行「散叫」了以下食物:豆乳白雞湯 🥛🍲 —— 咸、沒有豆乳香,但最初湯面曾經出現腐皮清甜椰子白雞湯 🐔🍲 —— 咸、有點椰子香味,但其他火鍋店的真椰子湯更香濃 (湯底雙拼 $158)頂級黑毛封門柳 (四両)🐮 $118 —— 肉質普通西班牙橡果梅頭肉 (八両)🐷 $128 —— 肉質普通、但耐煮養生牛肝菌健康雞肉餃 🍄🐔🥟 黑松露雜菌豚肉餃 🍄🐷🥟 (雙拼$78)— 餃子皮略厚,餃子餡料豐富炸響鈴卷 $68 —— 正常 野菜籃 🌽🥬🎃🧺 $68 ——

(湯底雙拼 $158)
清甜椰子白雞湯(左)、豆乳白雞湯 (右)

頂級黑毛封門柳 (四両)🐮 $118 —— 肉質普通
頂級黑毛封門柳 (四両)(左)、西班牙橡果梅頭肉 (八両)(右)

養生牛肝菌健康雞肉餃 🍄🐔🥟
黑松露雜菌豚肉餃 🍄🐷🥟 (雙拼$78)
— 餃子皮略厚,餃子餡料豐富
養生牛肝菌健康雞肉餃 、黑松露雜菌豚肉餃、 炸響鈴卷

炸響鈴卷 $68 —— 正常

野菜籃 🌽🥬🎃🧺 $68 —— 正常
野菜籃

花枝滑 🦑 $58 —— 正常
麻辣小湯包 🌶🥟 $38 —— 應該來自「振興」,有驚喜及夠麻辣
麻辣小湯包 (左)及花枝滑(右)

PS: 飲品賣相及價錢較合理
荔枝梳打 $30
蜜挑梳打 $30
滿杯水果茶 $58
荔枝梳打

由於店員多次強調晚上Booking頗多,我們也希望可以在120分鐘之內食完便離座。可惜,這個「電磁爐」實在太不合作🤦🏻‍♀️,即使最高熱力,等了又等仍未見「湯底滾」🙄🙄🙄,店員已主動移動火鍋,希望令火鍋平均受熱,最後仍可成功「煮熟」所有食物,但需時較久🤭🤭🤭⋯⋯

因為是「日式火鍋」,期間曾叫店員「加湯」。但店員分辨不到手持的湯底是什麼味道?🙄🙄🙄 店員先衝動地加滿「清甜椰子白雞湯」,但加完湯店員仍懷疑自己「加錯湯」,與其他店員再用10分鐘「研究」哪一個透明壺才是「豆乳白雞湯 」,再加進另一半湯底中🙄🙄🙄
但盛載各種湯底的「透明壺」只是放在餐廳一角,在燈光下沒有上蓋也沒有冷藏。雖然室內有冷氣,但是擺放得有點「隨便」。

整體而言,這種既港式又日式的火鍋不太吸引,性價比亦不高,同一幢大廈有更多好選擇,而其他真正的火鍋店湯底及材料會更吸引。
2021-07-02
2021-06-19 464 瀏覽
去唔到旅行🤨 唯有喺香港搵啲特色餐廳去趟偽旅遊🛫 今次就去左趟日本啦✌日和茶舍😍主打日和料理🍱 牆身由店主手繪🎨色彩繽紛以🐦雀鳥為主題既壁畫😻四處掛滿奇趣偽鳥籠,仲有一幅打卡粉色🏵花花牆身🤩好有身處童話森林既感覺。週末lunch set配以餐湯、前菜/小食、飲品,火鍋、湯飯等都有唔少選擇,都幾豐富👍·🍴Weekend Lunch Set – Serenity Classic Set🥣小食及餐湯日式魚餅🍢 + 南瓜忌廉湯🎃·🐂香煎頂級安格斯牛小排野菜伴白飯  HKD$198叫左5成熟,牛小排顏色粉嫩好靚😚 一切開啲肉汁不停流出嚟好療癒😍 牛肉味道濃郁,加左黑椒調味令整體味道提昇左🤤而口感亦頗有嚼勁,美中不足係肉質有少少嚡口。·🥗牛油果煙三文魚野菜沙律  HKD$118近排on diet緊🙈 所以叫左沙律清淡啲。沙律份量好多幾飽肚,沙律菜翠綠爽口☺加左胡麻醬無咁單調,牛油果🥑夠熟好香,加埋煙三文魚🐟更加豐富~·☕日式蒸餾咖啡第一次飲哩款咖啡,都幾特別☺ 無加糖味道苦中帶微酸。·🍹荔枝梳打賣相吸引🤩 甜甜酸酸好開胃。

四處掛滿奇趣偽鳥籠,仲有一幅打卡粉色🏵花花牆身🤩

🥣小食及餐湯
日式魚餅🍢 + 南瓜忌廉湯🎃

🐂香煎頂級安格斯牛小排野菜伴白飯  HKD$198

而口感亦頗有嚼勁,美中不足係肉質有少少嚡口。
🥗牛油果煙三文魚野菜沙律  HKD$118

☕日式蒸餾咖啡
第一次飲哩款咖啡,都幾特別☺ 無加糖味道苦中帶微酸。
🍹荔枝梳打

賣相吸引🤩 甜甜酸酸好開胃。
2021-05-15
2021-06-15 66 瀏覽
到依家都仲未有得去旅行,好掛住去旅行會食到嘅嘢,不過香港都仲有好多好食嘅餐廳嘅!最近發現咗一間好日系嘅餐廳😏 雖然未有得去日本,頂住檔先!日和雞餃子白雞湯鍋 📍$268雞湯嘅味道好清,好養生 🥟餃子有幾款選擇,我地就揀咗黑松露雜菌豚肉餃子,黑松露嘅味道好出,同啲湯好夾,皮雖然薄,但絕對唔會薄得制穿咗👍🏻 除咗黑松露之外,仲有雞肉,肉質嫰滑,份量亦都好多澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 📍$258呢一煲牛肉鍋嘅湯底比較濃,菜同金菇比較多,牛肉好大塊,再襯托一碗白飯,係一個好好嘅配搭

日和雞餃子白雞湯鍋 📍$268

澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 📍$258
2021-06-06 55 瀏覽
朋友知我鍾意雀 特登揀尼間 定我可以打下卡餐廳住打邊爐 一份份餐甘點 主要都係海鮮同肉為主 重有D 料理同小食甘 不過似乎Covid 未完下 大家都少打邊爐 成晚包埋我哋得三枱我哋4個人 叫左二個海鮮餐 一個一湯底 尼個鴛鴦鍋再加個和牛豆腐鍋 另外叫幾樣小食 加甜品甘 海鮮係好新鮮既 款亦夠而且重夠大件頭 朋友覺得性價比一般 我就覺得不錯和牛鍋 和牛亦夠鮮嫩 豆腐又滑 最後尼個日式年糕 做甜品收尾 叫好完整重有好多打卡位 打完邊爐又冇一身味 只可惜我係懶人 要自己動手動腳 間唔中一次好喇
朋友知我鍾意雀 特登揀尼間 定我可以打下卡

和牛鍋 和牛亦夠鮮嫩 豆腐又滑

最後尼個日式年糕 做甜品收尾 叫好完整

重有好多打卡位 打完邊爐又冇一身味

只可惜我係懶人 要自己動手動腳 間唔中一次好喇
2021-06-05 83 瀏覽
係尖沙咀發掘間日式茶舍,今次就同朋友試下火鍋🤣👉 澳洲和牛🐮肩胛肋骨肉野菜麻辣蕃茄鍋🍲餐廳🏠好似唔洗錢咁俾左超多肉🐮,而肩胛肋骨E個部位肉🥩塊塊都軟淋大大片,有少少🤏🏻筋同膠質,味道豐富,值得一讀👍🏻不過湯底就偏麻辣,適合鐘意食麻嘅人😜👉 日和雞餃子🥟白雞湯鍋黑松露雜菌豚肉餃子雞肉鍋🍲湯底偏少鹹,食到有少少鮮味🐓雞湯雞肉份量超多,應該有成半隻雞🐓;餃子皮🥟偏厚,不過第一啖黑松露味都幾出😍推薦俾鐘意食重口味的您😎P.S: ▪️跟餐的沙律🥙超大盤,又落足胡麻醬🤤▪️餐廳舒服仲有靚靚裝修🌷,同班朋友啱曬打卡🤭
係尖沙咀發掘間日式茶舍,今次就同朋友試下火鍋🤣

👉 澳洲和牛🐮肩胛肋骨肉野菜麻辣蕃茄鍋🍲

👉 日和雞餃子🥟白雞湯鍋
黑松露雜菌豚肉餃子

P.S:
▪️跟餐的沙律🥙超大盤,又落足胡麻醬🤤
▪️餐廳舒服仲有靚靚裝修🌷,同班朋友啱曬打卡🤭
日和茶舍走日式簡約裝潢,環境相當舒適,坐位寬敞,感覺恬靜休閒,適合與三五知己邊聊天邊享受美食,共度慢活時光。✨Lunch set有湯飯,一人鍋,牛扒和湯飯等選擇📌前菜可以選擇沙律或炸蝦🍤,欣賞他們沙律菜,爽脆可口,菜葉相當嫩滑🥗📌粟米湯,熱烘烘,相當香濃粟米味🌽📌香煎頂級安格斯牛小排🥩野菜伴薯菜/白飯$198牛小排的味道相當香濃💕🤤!肉質軟嫩,油花比較多,脂香十足,軟腍同時不失口感,肉汁亦相當豐富!😋😋薯條亦香脆可口,質素不錯!

✨Lunch set有湯飯,一人鍋,牛扒和湯飯等選擇

📌粟米湯,熱烘烘,相當香濃粟米味🌽

📌香煎頂級安格斯牛小排🥩野菜伴薯菜/白飯$198

有日搵尖沙咀有咩食嘅時候,搵到呢間幾值得打卡嘅餐廳。呢度裝修偏木系和風,仲有個花花牆俾你打卡😝😝————————❦ 原條日式鰻魚旋風蛋飯 $138鰻魚好大條,而且好嫩滑同冇咩骨!個蛋真係旋風蛋,熟度岩岩好,好滑🤤評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ 鴛鴦餃子手工扁麵 $88湯底係白色,飲落幾清甜但太少湯。麵嘅份量好多,口感都唔錯,唔會太淋。餃子入面好多菇,個人覺得草青味太重。評分:🌕🌕🌕🌑🌑-以上係lunch set,包野飲、湯同小食/沙律。去個日好少人但都等左好耐先有得食,不過味道都ok既。
————————
❦ 原條日式鰻魚旋風蛋飯 $138
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

❦ 鴛鴦餃子手工扁麵 $88
評分:🌕🌕🌕🌑🌑
鴛鴦餃子手工扁麵
鴛鴦餃子手工扁麵

2021-06-03 1934 瀏覽
我哋完咗晌沙田「帝逸」嘅Staycation,無晌沙田食晏,反而出返尖沙咀,一來點都喺要出返市區,二來出開嚟順便逛逛尖沙咀,再者,有朋友介紹一家日本餐廳,出品唔錯,所以,就拜訪一下。 餐廳位處商廈一樓,門面裝潢都已見特色,入到去,果然好有和風,日系嘅裝修予人感覺幽雅,尤其淺木系,都喺頗喜歡嘅色系。除咗近門口嘅一幅花牆,啱晒俾人打卡之外,牆上都掛上唔少彩繪,帶嚟點點詩意。 仲有,值得一提喺佢哋嘅卡位超闊落,坐起嚟寧舍舒服,枱上更放啲小擺設,真喺做到茶舍嘅悠閒感。 周末嘅午餐有多款選擇,原創湯飯、精選一人鍋、精選午餐,定價由$118-$258,正所謂豐儉由人。我倆同樣揀咗精選午餐,套餐已包咗餐湯、小食或沙律、餐飲,若果改選主餐牌內其他飲品,有減$9優惠。除咗周末午餐餐牌,順便影埋主餐牌其他版面俾大家參考,如小食、甜點及各式各樣飲品。 粟米忌廉湯做法比較喺日式西餐廳嘅感覺,喺西式嘅忌廉湯,但質感無咁厚身,覺得喺以牛乳取代忌廉,所以,飲落無咁膩,但粟米味保持到好濃郁、好清甜。 唐揚炸雞我哋兩個人,就一個揀小食 弓個揀沙律。小食喺和風炸雞,特別就唔算特別,但炸得唔錯,唔算油膩,而且,啲雞肉幾嫩滑
。
仲有,值得一提喺佢哋嘅卡位超闊落
,坐起嚟寧舍舒服,枱上更放啲小擺設,真喺做到茶舍嘅悠閒感。
粟米忌廉湯

粟米忌廉湯
唐揚炸雞

我哋兩個人,就一個揀小食 弓個揀沙律。小食喺和風炸雞,特別就唔算特別,但炸得唔錯,唔算油膩,而且,啲雞肉幾嫩滑。
唐揚炸雞
和風沙律

何謂和風?其實主要喺醬汁用咗胡麻醬,不過咁,啲沙律菜、紫椰菜絲好新鮮爽脆,又襯咗少少車厘茄同櫻桃蘿蔔,賣相靚仔好多。
和風沙律
醬油橡果豚肉野菜丼 $138

就咁講橡果豚肉,你可能唔知喺乜,但睇埋英文菜名,你就知喺正嘢嚟,以西班牙黑毛豬嚟做,自不然喺質素嘅保證。加上醬油去燒,啲豚肉真喺好食,既鬆化,有肉香,又有啲燶邊,好掂!溏心蛋亦做得唔錯,蛋黃軟軟哋,好綿密,而珍珠米同樣軟密,而帶點黏糯,不過,略嫌野菜又喺上述嘅沙律菜,有有啲普通。
原條日式鰻魚旋風蛋飯 $158

原條上蒲燒鰻魚咁上,份外有啲霸氣,其實,都曾經試過原條上嘅鰻魚飯,再襯以炒滑蛋,但用上「旋風」嚟形容個蛋,個人就覺得有少少誇張啫,不過,啲蛋幾香,口感亦滑滑哋;講到啲鰻魚,燒得好香,個醬油汁嘅香味好濃、非常惹味,而鰻魚嘅魚油好足,口感十分之嫩滑。
日式蒸餾咖啡

小弟今朝早餐無飲到咖啡,所以,晏晝餐飯有配額,就試咗杯日式蒸餾咖啡。感覺啲豆嘅烘焙唔喺好深度,所以,出嚟嘅咖啡香醇得嚟就唔會有陣苦味,之後落咗奶反而感覺無咁好。
日式蒸餾咖啡
熱情果洛神花茶 +$39

餐飲嘅花茶只喺較普通嘅烏龍花茶之類,而主餐牌有款「熱情果」花茶,開正老婆口味,二話不說就相中呢一款花茶。艷紅色嘅花茶,睇到粒粒熱情果籽,果然喺真材實料,唔喺靠糖漿。入口涼快酸爽,果味天然,啱晒炎夏之下飲。
熱情果洛神花茶
天氣好好,又喺周末,加上疫情大幅緩和,眼見街上嘅人都多咗,但香港周邊嘅地區爆番晒上嚟,所以,防疫都唔可以鬆懈,基本嘅個人衛生都要做足。
熱情果洛神花茶
2021-05-31 39 瀏覽
同男朋友係尖沙咀行街 佢今日話想食日本野 所以就揀左呢間黎試下~ 一入去環境裝修都好舒服 牆上仲有畫 幾靚😍A. 澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 $258 (配白飯)和牛份量都唔錯 而且每塊都幾大塊 不過就唔係好食得得到牛既油脂香味 牛肉比較瘦 🤔 白雞湯唔算好濃郁 可能因為下面個碗非常濃郁🤣W. 日和雞餃子白雞湯鍋 $268 (配餃子)晚餐得呢個set係配餃子,餃子有四款可以選擇,我就揀左黑松露雜菌豚肉餃子。 餃子皮比較厚 但個餡幾好味 啲菇好彈牙黑松露味都幾香🥰凍檸檬茶飲得出好清新 茶同檸檬好新鮮 完全無苦澀味☺️荔枝烏龍唔知點解飲落似桂花烏龍多啲~

澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋

A. 澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 $258 (配白飯)
日和雞餃子白雞湯鍋

W. 日和雞餃子白雞湯鍋 $268 (配餃子)

飲得出好清新 茶同檸檬好新鮮 完全無苦澀味☺️
荔枝烏龍

荔枝烏龍
唔知點解飲落似桂花烏龍多啲~
定位為茶舍、生活館,間餐廳都屬於高級食寮,一行入o黎已經感嘆場地好靚,滿佈花鳥主題o既手工壁畫,顏色鮮艷,周圍都係打咭位,光線又夠,是但求其影都instagramable!而且佢d 檯非常闊落,可以好舒服慢慢坐慢慢食,淨係環境已經值回票價。餐廳主打日式火鍋、精緻點心仲有餃子,我地試o左佢o既鍋物定食,先各有一個田園沙律。澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋($258 未加一) o既牛肉厚切足秤,脂肪唔多,食落meaty 有咬口。個鍋裡面已附菇菌、生菜同粟米,同埋跟一碗日本珍珠白飯。唔好睇少個湯底,鮮味濃郁,除o左雞之外仲加入o左日本豆乳,更覺高級,我同朋友都不約而同單獨滭o左碗飲呢。日和雞餃子白雞湯鍋($268) o既湯頭鋪上一層黃黃o既雞油,佢o既主角係鮮雞,menu 提到餐廳用o既都係無激素走地雞,肉質果然肥美嫩滑!搭上五隻餃子,店員哥哥一開始介紹話d 餃子係餐廳自己包~ 見有四個口味,試o左牛魔王,佢o既餡係碎牛肉,混入多多芹菜,香料o既味道特別出。呢d 鍋物定食仲包埋drinks,我地點o左一杯日式蒸餾咖啡(凍飲加$3)、一杯是日花茶。咖啡微酸,富有炭燒氣息;花茶則係荔枝烏龍花茶,o係茶

田園沙律

澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 ($258)
日本珍珠白飯

日和雞餃子白雞湯鍋 ($268)
牛魔王餃子
日和雞餃子白雞湯鍋

呢d 鍋物定食仲包埋drinks,我地點o左一杯日式蒸餾咖啡(凍飲加$3)、一杯是日花茶。咖啡微酸,富有炭燒氣息;花茶則係荔枝烏龍花茶,o係茶o既底蘊之中飄出淡淡o既果香。
凍日式蒸餾咖啡 (加$3)
荔枝烏龍花茶
日和雞餃子白雞湯鍋 ($268)
牛魔王餃子
日和雞餃子白雞湯鍋
凍日式蒸餾咖啡 (加$3)
荔枝烏龍花茶
每一次正想想念日本有幾咁美好既時侯,我可以做既就係上網搵下邊到最有日系地道元素既餐廳。幾經挑選,終於同朋友揀到最有和式風味既「日和茶舍」,牆上既壁畫聽講由店主出馬,加上成個埸空間感十足,的確係有一種悠哉悠哉既休閒體驗,可以一戰!👇📌Serenity · Hot Pot - ▪ Australia Prime Wagyu Tenderloin · AssortedVegetable · Japanese Soybean Milk & Chicken Soup Hot Pot - $258▫ 呢到除左有好出名既招牌日式餃子外,必定要試最新推出既一人の鍋,同朋友分別嗌左兩個定食套餐。套餐包括左一個沙律、一個熱鍋、一碗日本珍珠米飯、一杯野飲,性價比唔錯。如果你係牛魔王必定要試「澳洲頂級和牛牛頸脊·白雞湯鍋」,新鮮滾熱辣既白雞湯鍋裡面全部都係半生熟和牛,見到賣相都流哂口水;因為佢地都係即叫即製,所以等既時間比較慢,但係值得既,事關每一塊和牛牛頸脊入口油香豐腴,肉質唔會太老而且吸收哂雞湯精華,拎黎送飯真係無得頂!▪ Iberico Pork · Japanese Tofu · Assorted V
每一次正想想念日本有幾咁美好既時侯,我可以做既就係上網搵下

的確係有一種悠哉悠哉既休閒體驗,可以一戰!👇

📌Serenity · Hot Pot -
澳洲頂級和牛牛頸脊·白雞湯鍋

▫ 呢到除左有好出名既招牌日式餃子外,必定要試最新推出既
一人の鍋,同朋友分別嗌左兩個定食套餐。套餐包括左一個沙律
野菜沙律

一個熱鍋一碗日本珍珠米飯一杯野飲,性價比唔錯。
如果你係牛魔王必定要試「澳洲頂級和牛牛頸脊·白雞湯鍋」,
澳洲頂級和牛牛頸脊·白雞湯鍋

新鮮滾熱辣既白雞湯鍋裡面全部都係半生熟和牛,見到賣相
都流哂口水;因為佢地都係即叫即製,所以等既時間比較慢,
澳洲頂級和牛牛頸脊·白雞湯鍋

但係值得既,事關每一塊和牛牛頸脊入口油香豐腴,肉質唔會太老
而且吸收哂雞湯精華,拎黎送飯真係無得頂!
澳洲頂級和牛牛頸脊·白雞湯鍋

Iberico Pork · Japanese Tofu · Assorted Vegetables ·
Japanese Soybean Milk & Chicken Soup Hot Pot - $188
特選西班牙豚肉·日本豆腐·白雞湯鍋

▫ 另一款「特選西班牙豚肉·日本豆腐·白雞湯鍋」比較清新,
先黎個野菜沙律開個胃先,跟住就試試個湯底,入口帶有豐富既
野菜沙律

豆乳味,鮮甜無比;而配上日本豆腐,質感上份外幼滑;
再配搭埋西班牙豚肉,肉質嫩滑,夠哂軟腍入味;
特選西班牙豚肉·日本豆腐·白雞湯鍋

鍋底既新鮮蔬菜完全有哂湯汁加持,啖啖滋味,相當滿足!
2021-05-26
2021-05-27 268 瀏覽
同事見我常常和太太外出食飯,推介給我這家位於尖沙咀的日式火鍋店,說環境很舒適很適合打卡,於是當日決定和太太前來一探究竟位置:餐廳位於堪富利士道近加拿芬道的大廈1樓,從港鐵尖沙咀站A2步行只需約2分鐘,亦即和彌敦道只有2分鐘步程,交通非常方便環境:一進餐廳便有一幅很粉紅很可愛的畫作吸引眼球,而餐廳充滿日式木製的裝修風格,配合鳥籠及假雀鳥等裝飾物,很有大自然感覺,餐桌多數是卡位而且很闊落,讓人舒適服務:侍應安排入座後會奉上熱茶,下單後上菜需要點時間,鍋物不似預期需要在餐桌上電磁爐煲,要是直接煮好上菜,所以上菜時間較慢,原意是貼心但卻令客人感覺有點奇怪食物:餐廳主打日式鍋物,而晚市套餐就有幾款不同的一人鍋定食選擇澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 $258太太選了這款定食,湯底是白雞湯,湯很白而鮮甜,牛肉肉質鮮嫩爽滑而且肉味濃郁,質素不錯,配合帶點藜麥的白飯,不會有油膩感澳洲和牛肩胛肋骨肉野菜麻辣蕃茄鍋 $248喜歡濃味的我則選了麻辣蕃茄湯底的定食,用上澳洲和牛肩胛肋骨肉,肉質結實,油花較多至柔嫩香甜而且份量多,配上麻辣湯味道很足夠,適合用來配飯是日沙律定食包括沙律一份,沙律菜份量多而且新鮮,配合酸

位置:

環境:

服務:

食物:
餐廳主打日式鍋物,而晚市套餐就有幾款不同的一人鍋定食選擇

澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋 $258

澳洲和牛肩胛肋骨肉野菜麻辣蕃茄鍋 $248
澳洲和牛肩胛肋骨肉野菜麻辣蕃茄鍋
而且份量多,配上麻辣湯味道很足夠,適合用來配飯

是日沙律
定食包括沙律一份,沙律菜份量多而且新鮮,配合酸汁很開胃

是日花茶
定食可選花茶,清淡之餘帶陣陣花香,愛健康人士可以選擇

檸檬茶
凍檸檬茶
檸檬茶茶味可以,檸檬片亦足夠,正正常常

整體來說,這家日式小食環境的確不錯,食物質素亦算不錯,如果是喜歡打卡式談天的朋友,這裡的確是不錯的選擇

🌺日和茶舍
🌺地址:尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓
2021-05-25
檸檬茶
2021-05-26 31 瀏覽
早前一來到便已經好喜歡的日式裝潢設計,座位如此寬闊舒適,滿滿色彩繽紛的佈置、掛滿可愛鳥籠和花朵在不同角落中....都讓人感到悠閒自得!食物更是一點都不馬虎,細心又用心的廚藝,使我回味無窮!推介一人鍋- 特選西班牙豚肉日本🇯🇵豆腐沙嗲鍋 豚肉入口即溶的和日本豆腐一樣軟綿綿,沙嗲汁完美配合!-小食併盤 炸物慢工出細火,外脆內仍新鮮鎖住鮮汁!-日本芝士年糕配豆腐雪糕日本芝士年糕好軟身,咬下芝士味濃濃,配以日本豆腐雪糕恰到好處!-菊花杞子花茶最後慢慢嘆著花茶壺內的靚茶,心情多麼不捨得離開了...日和茶舍 Serenity Tea Room 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓

食物更是一點都不馬虎,細心又用心的廚藝,使我回味無窮!

推介一人鍋
- 特選西班牙豚肉日本🇯🇵豆腐沙嗲鍋
豚肉入口即溶的和日本豆腐一樣軟綿綿,沙嗲汁完美配合!

-小食併盤
炸物慢工出細火,外脆內仍新鮮鎖住鮮汁!

-日本芝士年糕配豆腐雪糕

-菊花杞子花茶
最後慢慢嘆著花茶壺內的靚茶,心情多麼不捨得離開了...

日和茶舍 Serenity Tea Room
尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓1樓
2021-05-24 32 瀏覽
有時想食火鍋但係又唔想食咁多可以點做呢?而家有唔少餐廳都有供應一人鍋,今日就嚟到呢間裝修好日式嘅餐廳試吓先🥰澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯鍋🍲( $258 ,連沙律、餐飲)本身以為佢嘅一人鍋係好似吉x家咁自己烚吓烚吓,但係原來佢係以日式鍋物方式,全部已經幫你煮好咗再上枱,懶人應該好鍾意😂幾欣賞佢嘅湯底係好濃味,但飲完又唔會口渴幾好送飯,除咗牛肉之外仲有一啲香菇、幾款蔬菜🥓🥬🥦澳洲和牛肩胛肋骨肉野菜麻辣蕃茄鍋🍅🥘( $248 ,連沙律、餐飲)呢款大致上都係一樣有幾款蔬菜香菇同埋澳洲和牛🍜但唔同嘅係呢個麻辣蕃茄鍋比起雞湯鍋更加濃稠,夾起肉嘅時候會有濃濃嘅蕃茄辣湯掛肉,食起上嚟比較滋味😉😉

2021-05-23 33 瀏覽
同朋友仔去尖沙咀咪買買買,買到一袋二袋想搵個舒服啲嘅地方坐低食飯,醒係之前嚟過呢度打邊爐,就同朋友仔過嚟食飯。上次食太多頂住個肚,今次諗住簡單啲每人一個dinner set,快靚正!套餐有新鮮沙律,仲可以選擇要埋冷熱飲品,連花茶,日式蒸餾咖啡都可以俾你揀。澳洲頂級和牛牛頸脊白雞湯,牛肉大大塊,有成5至6塊咁多,入口咬落軟熟,牛肉味唔錯,撈起仲有各色各樣嘅菌類同粟米件,餸珍珠米飯一流!日和雞餃子白雞湯- 有幾款餃子可以選擇,朋友揀咗黑松露雜菌豚肉餃子,咬開有好香嘅黑松露味道,餃子皮唔會太厚。仲有好多雞件,肉質彈滑好好味!呢個地方確係唔錯,夠晒濶落可以慢慢坐慢慢傾!

呢個地方確係唔錯,夠晒濶落可以慢慢坐慢慢傾!
2021-05-20