2024-05-25 0 瀏覽
同幾個朋友食飯最岩就係去大排檔🤩坐幾耐都得,又可約試多幾款菜式黎到紅磡文記就係最佳選擇喇😍推介佢地既酥炸小棠菜外面炸得很酥脆,裡面既墨魚肉就超鮮香極彈牙😍蜜椒薯仔牛柳粒🤩薯仔蜜香味的表面小小脆甜甜地,薯香肉軟,牛柳粒都超嫩口易咬🤩椒鹽九肚魚🐟香脆鹹蒜香既外皮包住軟淋淋既香滑魚肉,記得襯熱食先夠脆🤩除左小炒,仲有潮州滷味😍😍滷味拼盤,有豬耳,魷魚,紅腸,豬腸等 幾特別😂😂最後最後仲有新鮮海鮮🦞!蒜蓉開邊蝦勁新鮮,口感彈牙😍唔知點解仲好容易脫殼,蒸得時間岩岩好呀😍好似話仲可以自備海鮮黎加料🐟🐟相信佢地都好有經驗處理😍😍呢到有提供酒水可樂,但都可以自備飲料不另收費,太體貼了吧一班朋友聚會呢間大排檔都係唔錯既選擇😍😍當然環境係街市環境,大排檔黎講算係咁😂
同幾個朋友食飯最岩就係去大排檔🤩
坐幾耐都得,又可約試多幾款菜式
黎到紅磡文記就係最佳選擇喇😍

推介佢地既酥炸小棠菜
外面炸得很酥脆,裡面既墨魚肉就超鮮香極彈牙😍

蜜椒薯仔牛柳粒🤩

椒鹽九肚魚🐟
香脆鹹蒜香既外皮包住軟淋淋既香滑魚肉,記得襯熱食先夠脆🤩

除左小炒,仲有潮州滷味😍😍
滷味拼盤,有豬耳,魷魚,紅腸,豬腸等 幾特別😂😂

好似話仲可以自備海鮮黎加料🐟🐟相信佢地都好
有經驗處理😍😍

呢到有提供酒水可樂,但都可以自備飲料不另收費,太體貼了吧

一班朋友聚會呢間大排檔都係唔錯既選擇😍😍
當然環境係街市環境,大排檔黎講算係咁😂
  • 蒜蓉開邊蝦
  • 酥炸小棠菜
2024-05-18 19 瀏覽
上星期去同朋友朋友嚟慶祝啦,點知呢啲嘢食好鹹冇鑊氣,叫豬紅豆腐淨係嚟得豆腐、啲瀨尿蝦仲要唔新鮮肉質唔爽,完全被欺騙嘅感覺😡 食到我朋友一肚氣,不推薦大家去食😡😡😡

2024-05-11 33 瀏覽
鮮魷太鹹 又少3/10蠔餅炸粉太多,淨係食粉同埋油膱味好重蠔餅真係1塊餅咁上嚟真係長見識 0/10沙嗲牛肉粉絲垃圾 啲味都唔知係乜味 3/10椒鹽九肚魚,稍為好少少 但係都係唔好味 無乜味 5/10鵝腸叫做好少少 都食得落肚 6/10啲白飯同埋可樂幾好 起碼冇伏 10/10野食份量都偏少人生之中食過最難食嘅一餐大排檔之中食過最差嘅體驗等嘢食等咗有一個鐘都唔明點解無人話差 伏到死希望我嘅食評可以幫助到大家 唔使大家親身試服食完完全唔飽 人均170左右
鮮魷太鹹 又少3/10

豪餅
2024-05-11
  • 白飯
2024-01-26 234 瀏覽
朋友話要嚟呢間飯店試吓佢口中稱讚嘅羊腩煲,我心諗:試下又未嘗不可喇🍲。首先,材料嘅豐富程度真係一絕,羊腩煲裡面嘅羊肉塊十足肥美,每嚼一口都散發出濃郁嘅肉香味,肉質又滑又嫩,真係令人食指大動。跟住佢哋啲馬蹄同冬菇炆到軟綿綿,吸滿咗濃厚嘅肉汁,食落真係有種心滿意足嘅感覺。咀嚼之間,羊腩煲嘅湯底滿溢住中藥同香辛料嘅味道,溫暖又撲鼻,冬天食真係正🥘!再講吓啲生炒骨,外酥內軟,鑊氣重、肉香四溢😋,雖然翻筋肉感覺稍微韌咗少少,但都無損佢喺我心目中嘅地位。總之,今次嚟這家飯店嘅體驗,真係令我有啲驚喜,羊腩煲值得再嚟幾轉!
2023-06-29 875 瀏覽
幫襯十年,唔係常來,但一年都有四五次。今日平日晚市嚟到,見人煙稀少,都明嘅,疫情過後港人飲食習慣變左,少左出夜街。講返味道,今次明顯差左,淡口而量少,量少其實問題不大,來貨大家明貴左,但鑊氣、色水、味道真係要加把勁,否則熟客都俾唔到幾多次機會。豉椒鵝腸($98)鵝腸好貴嗎🙃好貴都唔好切到碎濕濕先上枱,完全無口感,揾唔到一條過嘅鵝腸,一條都無。味道亦好淡口,明顯廚房唔敢落味,驚鹹,但認真講句,嚟得大牌檔熟食中心食小菜,就係要重口味,預左送酒預左濃味。豉油王海蝦($160)呢個好好食💯好夠味😊蝦亦都好新鮮茄子牛仔骨煲($118)抵食,量足而味道適中豉油皇炒麵($68)色水一睇就知唔掂,無上色咁濟,又有好多燶嘅鑊撈麵條咁,搞乜😐成條大葱都可以就咁上碟,廚房完全唔合格。份量真係少左,老實說麵唔係貴價野,無乜需要慳吧?量少左又係咪真係逼到客人嗌多碟其他餸呢?脆皮炸大腸($108)中規中矩。有啲邊位又係燶黑色

豉椒鵝腸($98)

豉油王海蝦($160)
呢個好好食💯好夠味😊蝦亦都好新鮮

茄子牛仔骨煲($118)
抵食,量足而味道適中

豉油皇炒麵($68)

成條大葱都可以就咁上碟,廚房完全唔合格。

脆皮炸大腸($108)
中規中矩。有啲邊位又係燶黑色
2023-05-08 528 瀏覽
未食過咁難食既大排檔,除左叫左3樣正常既白菜仔同腐乳通菜、金菇肥牛煲之外,椒鹽鮮尤、椒鹽九肚魚、啫啫雞煲、豬大腸、生炒骨等等都完全唔好食,無獲氣,椒鹽特別唔掂,啲粉多到離曬普,仲要酸酸地無椒鹽味,十分難食!
2023-05-04 417 瀏覽
朋友聚餐,去到位於紅磡嘅文記海鮮飯店,點左幾味餸,海鮮最簡單嘅做法先食得出原汁原味,赤米食得出都算新鮮美味,小炒王不過不失,尚算有鍋氣,都算大碟,椒鹽魷魚,墨魚餅過得去,無咩驚喜。
2023-04-29 355 瀏覽
跟朋友們飯聚😋滷味份量很足好大份🥢炸物同啤酒就最合拍🤭大推酥炸牛脷同椒鹽鮮魷🐙海產好新鮮蒸就係最好嘅烹飪方法🫡扇貝好大隻好鮮甜🐚文記就係夠鑊氣🥘🍳
2023-04-06 398 瀏覽
前兩天和老友相聚,由於疫情,兩年多沒有到紅磡街市‘’文記海鮮飯店‘’幫襯,踏入2樓熟食中心,已感受到大排檔氣氛。坐下來服務員及餐牌都有些不同,但親切感及味道就不變。由於有很多餸菜都想試,經大家商議叫了6個餸:1)潮州打冷不能缺少的鹵水鵝2)之前每次必食椒鹽鮮魷3)服務員推介燒魚4)招牌小棠菜5)我們至愛~蒜蓉開邊蒸蝦6)遺忘已久的干燒伊麵。全晚暢談甚歡,大家對食物質數都讚口不絕,而且價錢大眾化。我們已諗好下一次餸菜了👏👏👏

1)潮州打冷不能缺少的鹵水鵝
2)之前每次必食椒鹽鮮魷
3)服務員推介燒魚
4)招牌小棠菜
5)我們至愛~蒜蓉開邊蒸蝦
6)遺忘已久的干燒伊麵。
全晚暢談甚歡,大家對食物質數都讚口不絕
,而且價錢大眾化。我們已諗好下一次餸菜了👏👏👏
潮州鹵水鵝
  • 欖角細排骨
  • 小棠菜
  • 椒鹽鮮魷
2023-01-09 462 瀏覽
取消低智嘅疫苗通行証之後,迎來第一個星期六,當然係出街食飯啦!女友小熊想食龍蝦伊麵,上網睇睇,紅磡街巿兩合有提供,於是慢慢行過去幫襯.行到街巿,文記d位好坐D,於是轉場去文記.文記無龍蝦伊麵係意料之內,所以叫咗個焗芝士大蝦伊麵底,鐵板牛仔骨,椒鹽豆腐,結果全部中伏!發生咩事?一年無嚟幫襯,竟然變得質素變差!大蝦伊麵份量過少都算,芝士汁又淡又稀,似上湯伊麵,失敗!慶幸大蝦仍算新鮮彈牙,夠大隻!雖知道牛仔骨有熱辣辣嘅鐵板墊底,就唔需要煮得太熟,好明顯牛仔骨太韌原因就係過火太熟,第二個失望!椒鹽豆腐內軟但外層炸得唔夠脆,迎來第三個失敗!人總覺得隔離飯香D,見到人地果D小菜賣相好鬼正!炸蠔餅可以成個碗型,炒蝦球又大碟! 小熊看在眼裡都話失望,被迫被個負評.....

行到街巿,文記d位好坐D,於是轉場去文記.

發生咩事?一年無嚟幫襯,竟然變得質素變差!

大蝦伊麵份量過少都算,芝士汁又淡又稀,似上湯伊麵,失敗!
慶幸大蝦仍算新鮮彈牙,夠大隻!

椒鹽豆腐內軟但外層炸得唔夠脆,迎來第三個失敗!

芝士大蝦伊麵

椒鹽豆腐

2021-12-06 1078 瀏覽
前一晚,去旺角女人街標記想話食羊腩煲,不單只售罄,果餐重食得唔開心,女友小熊都不滿意,第二晚,點都要食翻煲羊腩煲補 數,結果去咗紅磡街巿熟食巿場食羊腩煲.去到文記,佢地有古法羊腩煲,今次醒目問清楚先.....有無羊腩煲呀?有!羊腩煲有無雙冬先?有!咩都有!吓?咩都有?好,就試一試先!首先,份量頗大,兩個人一定食唔哂,原本想話點肥牛火鍋配料,到最後都無叫,只係食哩煲羊腩,而且打包外賣帶走.妹妹侍應無吹水,真係咩都有,不單只有雙冬嘅冬菇同冬筍,連支竹都有,重有馬蹄,雖然冬菇size係細粒品種,一啖食哂,而冬筍份量唔算多,得七件,支竹份量最多,冬菇冬筍支竹都炆得夠冧夠入味,掂!至於羊腩,又係咩都有,一舊舊實泵泵嘅羊腩,帶膏嘅羊腩,骨邊嘅羊腩,帶骨髓嘅,帶軟骨嘅,都有!如果每一件細件D易咬易食更理想.飲一啖羊腩汁,味濃而且超肥膩!另外我留意上,好多政府嘅熟食中心衛生環境一般,紅磡哩間乾淨得多!今餐羊腩煲小熊同我都好滿意,而且超預期,從地獄折返人間感覺真美妙!

去到文記,佢地有古法羊腩煲,今次醒目問清楚先.....

有無羊腩煲呀?

有!

羊腩煲有無雙冬先?

有!咩都有!

吓?咩都有?好,就試一試先!

飲一啖羊腩汁,味濃而且超肥膩!

古法羊腩煲

古法羊腩煲
2021-09-02 862 瀏覽
今次去到紅磡街市上層食市,廚房冇遮冇掩、衛生情況惡劣,多處有曱甴出現,屋企人話想食咪試吓,所有菜單都一般,水準超低,啲嘢嚟到而經出晒水,員工態度極差, 見到個員工去廁所唔洗手,等咗30分鐘….出菜超慢, 最尾收錢…..又收多錢,一定沒下次
2021-09-02
2021-07-29 714 瀏覽
紅磡熟食街市文記10幾年前,做了一間公司,生日飯其中一間,叫餸食物,好好味之後做過一間公屋司,去過食唔知邊間的常餐唔錯今日去到,執晒,只有文記和另一間,都係食呢啲好油的星洲炒米。米粉又硬。大碟,一定飽
紅磡熟食街市

文記
10幾年前,做了一間公司,生日飯其中一間,叫餸食物,好好味

之後做過一間公屋司,去過食唔知邊間的常餐唔錯

今日去到,執晒,只有文記和另一間,都係食呢啲

好油的星洲炒米。米粉又硬。

大碟,一定飽
星洲炒米
2021-07-29
好簡單😁「文記海鮮飯店」絕絕對係相約三五好友傾計吹水嘅好地方!🤤無時限 唔會趕你走 當日一行八人食足三個半鐘🤪自備酒水唔會收乜開瓶費👍🏻仲比埋冰桶你添呀 讚!打冷小炒海鮮啤酒🍻汽水樣樣齊!大排檔格局😆食得暢快自在熟食中心冷氣尚好 場內有好多大牛角扇 所以都夠涼伙記足夠反應快環境係比較嘈🤣但咁先有香港味道!認真十一個餸,八支汽水一千蚊樓下抵食到震呀😆韭菜豬紅($48)好大碟!豬紅夠入味😋椒鹽鮮魷($98)正正正!鮮魷厚身有口感!唔需要點豉油都夠哂味😌又香口又脆身 好快清哂😘鹵水鵝片($128)有鹵水豆腐墊底鵝肉連肥美鵝皮食🤤啖啖肉一流😬入味但唔會過咸鹵水大腸墨魚($80)份量比得大方🤗大腸無怪味如果大腸墨魚兩樣都厚切啲會更好沙拉肉排($68)做法唔係正宗 屬意料之內似係京都肉排+沙律醬味道係ok😉啱哂食肉獸😂豉椒炒蜆($88)不推❌細隻及不太新鮮好多無開殼啫啫滑雞煲($68)不推❌無豬潤無冬菇雞件多。味正常但無煲仔上枱應有嘅咋咋聲☹️椒絲腐乳通菜($58)正正常常文記小炒皇($98)好味🥳好有鑊氣!有韭黃、蝦乾、魷魚、腰果、芽菜材料簡單 香氣撲鼻😋酥炸小棠菜($98)又一邪惡美味之選😍小棠
好簡單😁
「文記海鮮飯店」絕絕對係相約三五好友傾計吹水嘅好地方!🤤
無時限 唔會趕你走 當日一行八人食足三個半鐘🤪
自備酒水唔會收乜開瓶費👍🏻仲比埋冰桶你添呀 讚!
打冷小炒海鮮啤酒🍻汽水樣樣齊!
大排檔格局😆食得暢快自在
熟食中心冷氣尚好 場內有好多大牛角扇 所以都夠涼
伙記足夠反應快
環境係比較嘈🤣但咁先有香港味道!

認真
十一個餸,八支汽水
一千蚊樓下
抵食到震呀😆

韭菜豬紅($48)
好大碟!豬紅夠入味😋

椒鹽鮮魷($98)
正正正!鮮魷厚身有口感!
唔需要點豉油都夠哂味😌
又香口又脆身 好快清哂😘

鹵水鵝片($128)
有鹵水豆腐墊底
鵝肉連肥美鵝皮食🤤啖啖肉一流😬
入味但唔會過咸

鹵水大腸墨魚($80)
份量比得大方🤗大腸無怪味
如果大腸墨魚兩樣都厚切啲會更好

沙拉肉排($68)
做法唔係正宗 屬意料之內
似係京都肉排+沙律醬
味道係ok😉啱哂食肉獸😂

豉椒炒蜆($88)
不推❌
細隻及不太新鮮
好多無開殼

啫啫滑雞煲($68)
不推❌
無豬潤無冬菇
雞件多。味正常
但無煲仔上枱應有嘅咋咋聲☹️

椒絲腐乳通菜($58)
正正常常

文記小炒皇($98)
好味🥳好有鑊氣!
有韭黃、蝦乾、魷魚、腰果、芽菜
材料簡單 香氣撲鼻😋

酥炸小棠菜($98)
又一邪惡美味之選😍
小棠菜混合墨魚滑一齊炸
金黃色😛酥脆香口
食到啖啖墨魚粒😘
唯整體炸得鬆散少少

冰鎮鮑片($68)
仿鮑片 無乜談論價值
2020-03-31 871 瀏覽
同屋企人嚟到紅磡街市上面嘅熟食檔搵食,見到呢間生意唔錯就入咗嚟坐。食物選擇多,我哋四個人叫咗雜菜煲、魚腩煲、咕嚕雞同椒鹽九肚魚。每樣餸菜份量大又有鑊氣,尤其中意椒鹽九肚魚🐟雖然略嫌炸粉有啲多,但一上菜熱辣辣食時,魚肉好鮮嫩!😋另外對咕嚕雞有少少失望,唔算入味同埋有啲普通,其他餸菜都唔錯。我哋都高估咗自己嘅食量,不過係好飽足嘅一餐!

我哋都高估咗自己嘅食量,不過係好飽足嘅一餐!