2023-10-20 18 瀏覽
.🐷📌 #豬西食元朗 #豬西食新界.😋最近元朗新開左一間超級適合打卡嘅烤肉店,🤣最出名一定係佢哋嘅牛舌,😚 重點係全部嘢食都又靚又好食,特別推薦佢哋嘅烤肉套餐,CP值超高!.🐷 我哋今次就叫咗一個佢哋嘅 Set c 燒肉組合.🐷 長龍牛舌條😋呢個一定係佢哋必點嘅菜式,好似手臂咁長嘅烤牛舌。🥰牛舌本身冇特別重嘅調味,就咁烤熟左之後加少少胡椒鹽已經好好味。牛肉味非常香濃,牛舌全部都係厚切,好有份量,質地Q彈有咬口。👍🏻食肉默表示超級滿足。.🐷 厚燒豚五花👍🏻五花肉大大塊,厚薄程度啱啱好,一咬落去豬肉嘅油脂香味即刻喺口入邊爆出嚟,份量比得超級足夠。🥰味道超級香口,絕對要包埋生菜一齊食。.🐷 鳳梨牛肋條🧐鳳梨配牛肉嘅口味非常特別,牛肉鮮嫩,鳳梨亦都非常清甜,整體感覺酸酸甜甜又帶啲鹹味,🥰食落去又幾夾。.🐷馬鈴薯片🥔小編第一次咁樣食薯仔🥔,薯仔同牛舌好唔同,切得好薄,燒完之後特別爽脆,而且就算唔使自己特別調味,本身都有少少調味,上面仲有啲白芝麻特別香.🐷水冷麵
🐷📌 #豬西食元朗 #豬西食新界
🐷 我哋今次就叫咗一個佢哋嘅 Set c 燒肉組合
🐷 長龍牛舌條

🐷 厚燒豚五花

🐷 鳳梨牛肋條

🐷馬鈴薯片🥔
🐷水冷麵
個人認為呢款水冷麵同平時食開嘅韓式水冷麵有少少唔同,呢一款係比較特別, 麵條嘅質感甚至有少少似蒟蒻麵,非常彈牙爽口,而且個湯汁非常開胃,食咗啲牛肉之後,難免有少少油膩嘅感覺, 但係呢一款酸酸甜甜嘅水冷麵就正好幫助解除呢個感覺
🐷雞腿肉
雞腿肉口感唔錯,只要睇火睇得好,食落啲肉都幾滑,唔會覺得啲肉好鞋
🐷調味料
除咗燒肉汁,醬料 調味料方面仲有 好多唔同嘅選擇,例如玫瑰岩鹽,仲有小編最鍾意嘅孜然粉, 不過本身肉質鮮嫩,啲牛肉嘅牛味亦都好香濃,唔需要特別調味都可以好好食!
🐷鴨屎香檸檬茶
冇諗過呢度嘅嘢飲可以有呢一個選擇,感覺好fresh,食燒肉飲呢啲好岩
成個套餐經濟實惠,食物款式多到不得了,擺晒成張枱都幾乎擺唔晒,兩三個人一齊share絕對夠飽!
📍 摩登牛舌燒肉專門店 (元朗)
元朗教育路31-41號南天大廈地下8號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#小西#食
#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #元朗 #元朗好去處 #元朗美食
2023-10-17 38 瀏覽
今次直入元朗食飯 食bookmark左好耐既燒肉🍖依間出名食超長長龍牛舌🐮👅門面同裝修好日系好吸引 打卡度100分⛩️✿ Set C 燒肉組合拼盤 $399 ✿我地2人嗌左set C枱面有提供各式調味粉同3款醬汁最有驚喜既係青檸醬油 酸酸地可以去除肉既油味 好夾👍🏻- 長龍牛舌 -成碟厚切牛舌連埋一齊 勁打卡able📸牛舌厚薄均勻 外層焦香入面爽口 啖啖肉汁💦- 厚燒豚五花 -肉同脂肪比例均勻 唔會好油膩醬汁入味 唔需要再調味已經好好食🐷- 鳳梨牛肋條 -又係一碟勁打卡able既肉🥹份量雖然唔多 但肉質鮮嫩肉潤仲可以燒埋菠蘿🍍- 摩登雪花肉 -雪花肌理紋路分明 薄薄一片🥩油脂較少 冇咁油膩 但牛味依然香- 雞腿肉 -雞肉juicy彈牙 雞皮燒到微焦香脆- 薯仔 -一片片已經調好味既薯仔薄片 燒完好似薯片咁👍🏻🥹- 三色腸拼盤 -豚肉腸+墨魚腸+韓式風味腸有別於一般燒肉店既廚師腸芝士腸依個拼盤既腸幾有驚喜🥹- 水冷麵 -片香橙唔只係裝飾 成碗麵都充滿住橙味🍊食左咁多肉食個冷麵解解膩~✿ 摩登紫菜拌飯 $19 ✿似牛角飯🥹生蛋黃加紫菜真係好邪惡👿✿ 草莓益力多多 $39 ✿酸酸甜甜幾開胃✿

今次直入元朗食飯 食bookmark左好耐既燒肉🍖

有別於一般燒肉店既廚師腸芝士腸
依個拼盤既腸幾有驚喜🥹

- 水冷麵 -
片香橙唔只係裝飾 成碗麵都充滿住橙味🍊
食左咁多肉食個冷麵解解膩~
摩登紫菜拌飯

全單2個人$500左右
肉量好多 超豐富 捧住個肚走🫄
肉量多 真係幾划算😆
摩登紫菜拌飯
中秋節正日我妹妹話帶我地食燒牛舌☺️妹妹已經食過兩三次 話啲牛舌好好味👅搞到我都好期待 預約左但出奇地中秋唔洗排隊👌🏻環境好有氣氛好岩打卡 連食物擺盤都好吸睛揀左CP值最高既套餐C HKD399另加一一個套餐足夠二至三個人食 唔夠食可以再單點🤏🏻📍套餐C包括招牌長龍牛舌👅厚燒豚肉五花🐖鳳梨牛肋條🥓摩登雪花肉🥩雞腿肉🍗薯仔🥔三色腸拼盤水冷麵🍜配菜拼盤🥬✨重點推薦一定係長龍牛舌 單點要HKD299套餐包埋其他肉肉同配菜都幾抵食每塊都夠厚度燒到外層帶焦香內裡粉嫩就食得每塊牛舌都好爽口又夠肉汁💦另外會跟埋蔥燒好之後再落埋蔥 痴線真係好好味~~~~~~~~雞腿肉🍗有驚喜 雞肉燒完都仲好juicy隻雞好滑枱頭有幾款調味粉 落埋孜然粉一齊食👍🏻水冷麵🍜食咁多肉肉 有個水冷麵可以解膩有橙片🍊青瓜絲 泡菜同埋半熟蛋🥚味道酸酸微微幾開胃鳳梨牛肋條🍍打文睇返啲相發覺當日菠蘿片失蹤了🤣應該係店員唔記得左擺埋落去食果陣都好好奇 點解無菠蘿既好可惜牛肋條燒到7成熟剛剛好 好軟嫩~🥤飲品需要額外單點超大杯鴨屎香手打檸檬茶🍋 HKD45有得揀甜度 檸檬味幾出茶味夠濃幾好飲同埋真係勁大杯 夠兩個人飲👩🏻‍🤝‍👩🏼🥑牛油香
中秋節正日我妹妹話帶我地食燒牛舌☺️

✨重點推薦一定係長龍牛舌 單點要HKD299
套餐包埋其他肉肉同配菜都幾抵食
每塊都夠厚度燒到外層帶焦香內裡粉嫩就食得
每塊牛舌都好爽口又夠肉汁💦另外會跟埋蔥
燒好之後再落埋蔥 痴線真係好好味~~~~~~~~

雞腿肉🍗

鳳梨牛肋條🍍
打文睇返啲相發覺當日菠蘿片失蹤了🤣
應該係店員唔記得左擺埋落去
食果陣都好好奇 點解無菠蘿既好可惜
牛肋條燒到7成熟剛剛好 好軟嫩~

🥤飲品需要額外單點

飲到好濃牛油果味帶少少芒果味🥭
仲飲到好多芒果果肉
2023-09-29
2023-10-06 42 瀏覽
行過元朗,見到有間幾新淨嘅燒肉店!價錢都幾親民,所以就入去試下啦!一行到入店內,都幾乾淨。座位闊落舒服,咁多枱燒肉都無油煙味,真係十分滿意。佢餐牌有4個set,咁我地就揀左Set B 多啲肉類少啲小食。一上菜,厚燒豚五花同埋黃油蒜香牛膈膜肉已經好大份好吸引。五花肉肥瘦均勻,無話好肥。而個牛膈膜肉都幾鮮嫩多汁,份量又多可以慢慢燒。牛舌真係要推薦一下,食落感覺有少少調味,再加上佢有蒜一齊去燒,更加帶到個調味出來。連我平時好少食牛舌嘅都忍唔住食左好多。由於我地比較中意食牛,我地見到個A5和牛都唔係好貴,就追加左一份來試下。價錢絕對係抵食,份和牛食落去雖然冇入口即化,但都幾嫩滑。唔係好洗咬就已經吞左落肚。中意食牛嘅絕對可以加一份試下。食牛我地都會食飯,我地加左個紫菜拌飯。個飯上面有蛋,我地比較重口味,所以我地問店員拎左啲燒肉汁撈埋個飯食。味道相當不錯,好match 配埋啲燒肉一齊食。而個薯蓉沙律連埋啲麻醬一齊,都可以係食肉食到膩時轉換下口味。如果唔係就可以燒下個杏鮑菇,都幾有咬口,同埋唔會好柴!

2023-10-05 53 瀏覽
今次食左個超長牛舌!同朋友叫左個 $399燒肉組合拼盤,有好多野食呀包括左長龍牛舌、厚燒豚五花、鳳梨牛肋條、摩登雪花肉、雞腿肉、薯仔、三色腸拼盤、水冷麵同配菜拼盤長龍牛舌真係令人嚇左一跳,有大半隻手臂咁長呀,燒完口感都好爽好香牛味原來燒薯仔都幾好食,好似食緊厚身薯片咁豚五花燒完有少少脆好香口食咁多肉難免會覺得油膩,包埋菜一齊食就非常好!最後要試下個超大杯鴨屎香手打檸檬茶,超大杯夠2個人share, 鮮檸檬的確係正d
今次食左個超長牛舌!
同朋友叫左個 $399燒肉組合拼盤,有好多野食呀

原來燒薯仔都幾好食,好似食緊厚身薯片咁

豚五花燒完有少少脆好香口

食咁多肉難免會覺得油膩,包埋菜一齊食就非常好!

呢間燒肉店最矚目嘅就係激長長龍牛舌🔥拉長後有成隻手臂咁長‼️打卡度爆燈📸單點索價$289一條叫套餐只需$399就包含長龍牛舌共9款食物真係超抵🤑質素對得住抵食價錢二人分享呢個餐確保一定食到飽😆我哋幾個人去所以再單點咗其他食物▫️𝚂𝚎𝚝 𝙲 燒肉組合拼盤 ($399)1️⃣ 長龍牛舌2️⃣ 鳳梨牛肋條3️⃣ 厚燒豚五花4️⃣ 摩登雪花肉5️⃣ 雞腿肉6️⃣ 三色腸拼盤7️⃣ 薯仔8️⃣ 水冷麵9️⃣ 配菜拼盤長龍牛舌可以搵店員幫手燒店員亦好配合俾客人睇相打卡😆套餐肉類份量都多「三色腸」意外地香口好味😋有豚肉腸、墨魚腸、韓式風味腸最有驚喜係「燒薯仔」薄片🥔燒完外層焦香似薯片質感加埋超薄嘅綿軟薯仔內層冇諗過簡單嘅食材原來咁好味「水冷麵」係另一個驚喜位🌟香橙嘅鮮甜同泡菜嘅微辣🍊清新味道好啱呢個大熱天享用如果多人享用嫌套餐唔夠分仲可以追加肉品、海鮮或小食價錢抵食「蒜香珍珠鮑 ($59)」質感彈牙拌入大量蒜香粉絲係幾好味😃「摩登紫菜拌飯($19)」如果飯粒乾身啲就更佳▫️超大杯鴨屎香手打檸檬茶 ($45)▫️草莓益力多多 ($39)飲品主打手打檸檬茶及益力多多🍹檸檬茶叫超大杯size足夠二人分享清新特飲同燒肉簡直係良伴一定要叫番杯即時降溫消
呢間燒肉店最矚目嘅
質素對得住抵食價錢
二人分享呢個餐
確保一定食到飽😆
我哋幾個人去所以再單點咗其他食物

▫️𝚂𝚎𝚝 𝙲 燒肉組合拼盤 ($399)
1️⃣ 長龍牛舌

長龍牛舌可以搵店員幫手燒
店員亦好配合俾客人睇相打卡😆
套餐肉類份量都多
「三色腸」意外地香口好味😋
有豚肉腸、墨魚腸、韓式風味腸
最有驚喜係「燒薯仔」薄片🥔
燒完外層焦香似薯片質感
加埋超薄嘅綿軟薯仔內層
冇諗過簡單嘅食材原來咁好味
「水冷麵」係另一個驚喜位🌟
香橙嘅鮮甜同泡菜嘅微辣🍊
清新味道好啱呢個大熱天享用

如果多人享用嫌套餐唔夠分
仲可以追加肉品、海鮮或小食
價錢抵食
「蒜香珍珠鮑 ($59)」質感彈牙
拌入大量蒜香粉絲係幾好味😃
「摩登紫菜拌飯($19)」如果飯粒乾身啲就更佳

▫️超大杯鴨屎香手打檸檬茶 ($45)
▫️草莓益力多多 ($39)
飲品主打手打檸檬茶及益力多多🍹
檸檬茶叫超大杯size足夠二人分享
清新特飲同燒肉簡直係良伴
一定要叫番杯即時降溫消濟🍻
2023-10-01 49 瀏覽
摩登牛舌專門店主打長龍牛舌及高質燒肉作為招牌菜😋位置其實就喺舊B仔涼粉店附近,門面摩登出色明顯,內外裝修日系搞鬼吸引。簡單直接,因應人數有三個Set選擇,豐儉由人,呢晚約齊兩個朋友仔聚舊所以揀左最抵嘅餐再加配單點好物。🍱SET C燒肉組合拼盤 $399推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ CP最高👍🏼長龍牛舌、厚燒豚五花、鳳梨牛肋條、摩登雪花肉、雞腿肉、薯仔、三色腸拼盤、水冷麵、配菜拼盤長龍牛舌真心有驚喜! 厚切件件相連,乾冰座底上檯相機食先。你會忍唔住向天花板打長佢先放到入個爐到燒🤣然後再慢慢剪細件燒至平均食得😋跟住燒埋豚五花、牛肋條、雪花肉及雞腿肉,4舊水呢到三個人食都已經半飽,兩個人來講應該已經夠哂飽肚👍🏼隨套餐再任選加配🦪燒帶子3隻 $39/each🦪蒜香珍珠鮑 $59推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️兩款已用炒熟蒜蓉調味嘅海鮮款值得推薦!惹味吸引,賣相又唔錯,落爐再燒熱辣辣更加吸收哂香料精華🤤🐟燒鰻魚 $89推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢款有驚喜👍🏼 少有可以燒肉店加配嘅海鮮,6大件將佢燒到脆皮香口外脆內軟,正!🍜三絲椒拌麵 $49🍚摩登紫菜拌飯 $19推介:⭐️⭐️⭐️⭐️隨左冷水麵可以再加配飯麵,拌麵份量十分誇張,拌飯正常表現。

摩登牛舌專門店主打長龍牛舌及高質燒肉作為招牌菜😋
位置其實就喺舊B仔涼粉店附近,
門面摩登出色明顯,內外裝修日系搞鬼吸引。

簡單直接,因應人數有三個Set選擇,

🍱SET C燒肉組合拼盤 $399
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ CP最高👍🏼
長龍牛舌、厚燒豚五花、
鳳梨牛肋條、摩登雪花肉、
雞腿肉、薯仔、三色腸拼盤、
水冷麵、配菜拼盤

長龍牛舌真心有驚喜! 厚切件件相連,乾冰座底上檯相機食先。
你會忍唔住向天花板打長佢先放到入個爐到燒🤣
然後再慢慢剪細件燒至平均食得😋
跟住燒埋豚五花、牛肋條、雪花肉及雞腿肉,
4舊水呢到三個人食都已經半飽,
兩個人來講應該已經夠哂飽肚👍🏼

隨套餐再任選加配
🦪燒帶子3隻 $39/each
🦪蒜香珍珠鮑 $59
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
兩款已用炒熟蒜蓉調味嘅海鮮款值得推薦!
惹味吸引,賣相又唔錯,落爐再燒熱辣辣更加吸收哂香料精華🤤

🐟燒鰻魚 $89
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢款有驚喜👍🏼 少有可以燒肉店加配嘅海鮮,
6大件將佢燒到脆皮香口外脆內軟,正!

🍜三絲椒拌麵 $49
🍚摩登紫菜拌飯 $19
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
隨左冷水麵可以再加配飯麵,
拌麵份量十分誇張,拌飯正常表現。

🥤超大杯鴨屎香手打檸檬茶 $45
🥤鴨屎香手打檸檬茶 $39
🥤芭樂桃桃茶 $39
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
三杯飲品性價平均,可以滿足到整餐嘅清新解渴解膩。
嘩嘩嘩😳😳😳!!! 終於親眼愛到這條長龍牛舌,真身也太誇張了吧🤣!!! 沒錯~這就是最近超火紅的日式燒肉餐廳✨ 摩登牛舌燒肉專門店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!! 餐廳以激長牛舌打響名堂,加上燒肉套餐定價合理,難怪人頭湧湧,要排隊才能入座啦~ ☆ 長龍牛舌9款套餐C🍽️$399 包括: 招牌長龍牛舌、厚燒豚肉五花、鳳梨牛肋條、摩登雪花肉、雞腿肉、薯仔、三色腸、水冷麵 及 配菜,相當豐富。 招牌長龍牛舌👅,除了賣相驚人,味道都好好呢(≧▽≦)!! 肉質彈牙,肉味鮮嫩哦~ 厚燒豚肉五花🐽,五花肉肥瘦相隔,燒至外層微焦,甘香可口。 鳳梨牛肋條🍖,肉質軟腍,菠蘿🍍超甜,不要錯過啦。 摩登雪花肉🥩,脂肪分佈均勻,肉香豐富,這個包菜更美味。 雞腿肉🍗質素都不錯,我推介配孜然粉,更香更惹味。 水冷麵🍜味道帶辣,好開胃~ ☆ 草莓益力多多🍓$39 吃燒肉一定要配凍飲,想健康一點,吃益力多清腸胃就對啦~ 食物質素好(*¯︶¯*),值得一試!!

☆ 長龍牛舌9款套餐C🍽️$399

厚燒豚肉五花🐽,五花肉肥瘦相隔,燒至外層微焦,甘香可口。

鳳梨牛肋條🍖,肉質軟腍,菠蘿🍍超甜,不要錯過啦。

摩登雪花肉🥩,脂肪分佈均勻,肉香豐富,這個包菜更美味。

雞腿肉🍗質素都不錯,我推介配孜然粉,更香更惹味。

水冷麵🍜味道帶辣,好開胃~

☆ 草莓益力多多🍓$39

吃燒肉一定要配凍飲,想健康一點,吃益力多清腸胃就對啦~

食物質素好(*¯︶¯*),值得一試!!
2023-09-23
2023-09-29 28 瀏覽
【元朗極長牛舌燒肉店👅摩登牛舌燒肉專門店】-元朗人又有口福啦🥰最近係教育路開咗間性價比極高嘅燒肉店🍖燒肉食到飽人均都只係$②⓪⓪❗️仲有成隻手臂咁長嘅招牌牛舌💪🏻真係唔好錯過~- 餐廳幾闊落充滿日本風味😗同埋都冇咩油煙味~燒肉有得單點或者嗌套餐,小編就揀咗套餐C長龍牛舌⑨款套餐($399)❤️‍🔥除咗有招牌牛舌之外,仲有多款肉類🤫啱曬懶得諗食咩嘅你🤭-【套餐C長龍牛舌⑨款套餐】$399+1❶長龍牛舌👅呢個真係大推😋長龍牛舌真係唔惹小,成隻手臂咁長😳份量十足!牛舌厚身食落爽脆中間軟嫩,仲有啲脂香滲出黎🤤好好食果然係招牌~❷厚燒豚五花❤️‍🔥超邪惡嘅五花腩🤭油脂十足勁香口,用生菜包埋食🥬真係天作之合!❸鳳梨牛肋條🍍呢碟打卡一流📸菠蘿香甜而且無筋唔怕攝牙罅😝牛肋條都唔韌仲幾香牛味~❹摩登雪花肉❤️‍🔥食落軟腍帶點油香,唔錯👍🏻❺雞腿肉🍗口感幾嫩滑,不過味道較淡😝要點醬汁食先夠味❻薯仔🥔切成一片片嘅薯仔,用鹽同芝麻簡單調味,燒完脆脆地好似薯片,口感幾特別~❼三色腸拼盤🌭個人推薦黑色嘅墨魚腸🦑入面有啲花枝幾有咬口👍🏻韓式風味腸都得意😝原本扁塌塌一放上火爐就脹卜卜,食落有啲似台灣腸😋至於豚肉腸就普普通通啦
【元朗極長牛舌燒肉店👅摩登牛舌燒肉專門店】

【套餐C長龍牛舌⑨款套餐】$399+1

❶長龍牛舌👅

❷厚燒豚五花❤️‍🔥

❸鳳梨牛肋條🍍

❹摩登雪花肉❤️‍🔥
食落軟腍帶點油香,唔錯👍🏻

❺雞腿肉🍗
口感幾嫩滑,不過味道較淡😝要點醬汁食先夠味

❻薯仔🥔

❼三色腸拼盤🌭
個人推薦黑色嘅墨魚腸🦑入面有啲花枝幾有咬口👍🏻韓式風味腸都得意😝原本扁塌塌一放上火爐就脹卜卜,食落有啲似台灣腸😋至於豚肉腸就普普通通啦⋯

❽水冷麵🍜
水冷麵食落冰涼清爽😗有橙片、青瓜絲🥒、蘋果絲同埋泡菜,食落幾清新~

❾配菜拼盤🥗
有泡菜、生菜🥬、中華沙律同埋生菜

😋鴨屎香手打檸檬茶🍋$39+1
茶味香濃🤫有啲口甘,檸檬味幾出

😋草莓益力多多🍓$39+1
入面充滿士多啤梨果肉🤤酸酸甜甜解膩一流👍🏻

📍摩登牛舌燒肉專門店 (元朗)
元朗教育路31-41號南天大廈地下8號舖
💸人均消費:$262
2023-09-26
這家燒肉店好早之前已經𝐛𝐨𝐨𝐨𝐦𝐚𝐫𝐤了🥹決心一試試他們家的無敵長龍極品牛舌🐲整體性價比超高,𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝟕𝐩𝐦多來便已經座無虛席(記得要𝐛𝐨𝐨𝐤位) 𝐛𝐭𝐰經過多番精密計算,叫𝐬𝐞𝐭是最划算的呢🥹 ——— ✤ 招牌牛舌超超超抵食套餐𝐂|$𝟑𝟗𝟖套餐包括:上選牛腹肉//長龍牛舌//三筋牛板腱//豚五花//胡麻野菜沙律//鳳梨牛肋條//摩登自家製泡菜//翠玉瓜✰ 上選牛腹肉~擁有豐富的牛肉風味和嫩滑的口感,輕烤後釋放出多汁的肉汁。✰ 超長牛舌~本店𝐠𝐢𝐦𝐦𝐢𝐜𝐤🤩超長牛舌需要以剪刀剪開,份量之多絕對會𝐬𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞你!瞬間鋪滿整個燒爐,當表面的外皮呈現一層微焦的外觀就可以吃了😋牛舌的質地嫩滑且口感豐富𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,而且具有一定的嚼勁。大推薦😝✰三筋牛板腱~軟嫩的質地和濃厚的牛肉味道🥩✰ 豚五花~富含豐富脂肪,肉質更加多汁(記得焦香點比較不會肥膩)✰ 胡麻野菜沙律~蔬菜的清甜與胡麻醬的香濃相得益彰🥗✰ 鳳梨牛肋條~結合了菠蘿的甜味與牛肉的鮮美相互融合🍍,帶來一種甜中帶酸的風味✤ 海苔拌飯|+$𝟏𝟐蛋黃海苔拌飯的味道豐富而濃郁。蛋黃提供了柔滑的質地和濃郁的蛋香,它與米飯混合時能夠增添豐富
這家燒肉店好早之前已經𝐛𝐨𝐨𝐨𝐦𝐚𝐫𝐤了🥹決心一試試
———
✤ 招牌牛舌超超超抵食套餐𝐂|$𝟑𝟗𝟖

✰三筋牛板腱~軟嫩的質地和濃厚的牛肉味道🥩

✰ 胡麻野菜沙律~蔬菜的清甜與胡麻醬的香濃相得益彰🥗

✤ 海苔拌飯|+$𝟏𝟐
蛋黃海苔拌飯的味道豐富而濃郁。蛋黃提供了柔滑的質地和濃郁的蛋香,它與米飯混合時能夠增添豐富的口感和風味;海苔則為這道料理帶來了一種微鹹的海洋風味,同時也增加了食物的口感層次🌊

✤ 超大杯鴨屎香檸檬茶|$𝟑𝟓
超大杯😂😂絕對夠飲!
  • 招牌牛舌超超超抵食套餐𝐂
  • 超長牛舌
2023-09-24 586 瀏覽
從朋友那裡聽說元朗新開的這家專門店,對牛舌情有獨鍾的我,自然滿懷期待地走進了這家餐廳。店內的裝潢簡潔現代,淡淡的木質感和暖黃的燈光,使人感覺溫馨舒適。選了推薦的套餐C,首先上桌的是那令人驚艷的長龍牛舌。細緻切割的牛舌疊放如龍之脊,每片都保持著完美的厚薄,經過快速的烤制,外層帶點焦香,而裡面則是嫩滑多汁。每一口都能感受到牛舌的豐富口感和深厚的肉香。其餘八款食品呈現在餐桌上,每一樣都令人眼花撩亂。從經典的豚五花、雞腿肉、鳳梨牛肋條、摩登雪花肉、薯仔、三色腸拼盤、水冷麵和蔬菜,每一樣都經過精心的調味和處理。燒烤時,香氣四溢,令人食指大動。豚五花脂肪與瘦肉的分佈相對均勻,烤制後散發出濃厚的肉香。雞腿肉肉質鮮嫩,經過烤制後更帶有一絲焦香。鳳梨牛肋條肉質豐滿,與鳳梨的酸甜完美結合,鳳梨的果香滲入牛肉中,使其口感更為多層次。蔬菜清新脆甜,配上燒肉一流。摩登雪花肉雪花狀的肌理清晰可見,充滿了濃郁的肉香。薯仔外層經過烤制帶有一絲酥脆,而內部則是柔軟香滑,帶來難忘的口感。三色腸拼盤每一種都有其獨特的口感與風味。水冷麵麵條滑潤爽口,每一口都帶有麵條的嚼勁,加上鮮橙湯底的鮮美,這是一道消暑的絕佳選擇。除了食材
除了食材的新鮮和工藝的細緻,這裡的服務也令人滿意。店員熱情友善,使整個用餐過程變得輕鬆愉快。

摩登牛舌燒肉專門店為元朗帶來了一次嶄新的燒肉體驗。無論是環境、食物還是服務,都讓人印象深刻,期待下次的探訪。
2023-09-14
  • 長龍牛舌
  • 鳳梨牛肋條
  • 摩登雪花肉
又是給一個朋友的慶生朋友很喜歡吃牛舌所以我找了元朗剛開店不久的摩登牛舌燒肉店作為燒肉店但沒有太大油煙整體裝潢走日本風格個人認為挺漂亮的本身想叫$398的長牛舌套餐但朋友怕吃不完所以就要了$298套餐(A5和牛 黃油蒜香牛橫隔膜 肉 豚梅肉 肉腸 鹽蔥薄切牛舌 泡菜 薯蓉沙律)個人認為和牛有筋還好,但朋友覺得好吃所以加點了$299(心痛的部分😂我以為單點份量比較多所以點了時候沒在意,但來的時候發現份量一樣,花了一份套餐的錢點了一份一樣的肉🥲)其他肉品中規中矩特別是橫隔膜挺好吃的因為很喜歡這家泡菜單點了$25,是有點像台灣黃色泡菜辣版本飲品方面朋友本想點些酒很可惜當天賣完了所以要了一杯檸檬茶跟草莓益力多整體評價值得一試除了自己太笨所以付多了錢🤣點和牛跟泡菜的錢比要多一份套餐更貴🤣🤣🤣價錢算是公道,兩人吃了大概$800左右另外但可能新店店員很多位置未上手,所以挺多出錯,看到隔壁的也是不停出錯但難得一家店所有店員態度很好,是絕對需要加分。未來日子我想還是有可能再吃❤裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌕🌑食物美味指數:🌕🌕🌕🌗🌑JC推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑
又是給一個朋友的慶生

飲品方面朋友本想點些酒很可惜當天賣完了
所以要了一杯檸檬茶跟草莓益力多

整體評價值得一試
價錢算是公道,兩人吃了大概$800左右

另外但可能新店店員很多位置未上手,所以挺多出錯,
未來日子我想還是有可能再吃❤

裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌕🌑
食物美味指數:🌕🌕🌕🌗🌑
JC推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌑
近期講到去元朗食飯,要數人氣強勁嘅餐廳,一定會諗起摩登牛舌燒肉專門店。餐廳鎮店之寶嘅長龍牛舌,份量長到成隻手臂咁長,絕對係牛舌界嘅天花板。而套餐除咗牛舌之外,仲有牛肋條、豚五花等,夠晒抵食,至於味道方面…長龍牛舌作為鎮店之寶嘅長龍牛舌,份量長到成隻手臂咁長,一連22塊嘅厚切牛舌,質感彈牙,燒好之後夾住鹽蔥嚟食,帶出牛舌嘅濃濃牛味。鳳梨牛肋條放喺原隻菠蘿上面嘅牛肋條非常吸引,油脂比例啱啱好,至於牛肋條係肋骨之間嘅肉,所以肉味特別濃郁,配上略烤過嘅菠蘿,酸酸甜甜,非常惹味。厚燒豚五花最靚嘅豬腩肉絕對可以同牛肉平分秋色,呢度嘅五花肥瘦層次分明,一放落燒網就油香四溢,油脂將豚五花多餘嘅油份迫出,燒到焦香先食就啱啱好。超大杯鴨屎香手打檸檬茶食咗咁多豐富嘅燒肉,呢個超大杯鴨屎香手打檸檬茶就絕對啱key!凍檸茶嘅茶味非常香濃,甜度適中,絕對係呢餐飯另一賣點。

2023-09-16
想在元朗感受一下平價味美的燒肉嗎? 那千萬不能錯過摩登牛舌燒肉專門店,摩登牛舌燒肉專門店的燒肉氣氛無敵的棒,這可是元朗街坊喜歡來的燒肉店,摩登牛舌燒肉專門店的燒肉組合拼盤性價比高,每一道食材均是最佳的狀態。配菜拼盤包括生菜、泡菜、中華沙律、青辣椒、車厘茄和蒜片,翠綠的生菜鮮脆,大小適中,加點蒜片、泡菜、青辣椒和黑椒玫瑰鹽就是燒肉最好的配搭,亦是韓劇裡常見到,生菜包肉就是要豪邁地一口吃入嘴,說實在這樣吃真的過癮。摩登牛舌燒肉專門店有提供桌邊幫烤服務,如果比較特別難烤的食材如長龍牛舌,可請店員過來幫烤,店員都是受過嚴格的燒烤訓練。長龍牛舌在燒肉店可是第一次見,比我們的手還要長,經過店員的巧手迅速將長龍牛舌攤開到烤網上,然後接近快熟時俐落地用剪刀分割。火烤之下,牛汁如浪潮肆意地拍打長龍牛舌,千萬記得單面烤至約五分熟才是最完美熟度,嫩彈的長龍牛舌妝點蔥花,長龍牛舌獨有的彈性與蔥花的清脆真是得天獨厚,使長龍牛舌攀登到美味的巔峰。厚燒豚五花是烤肉的代表之一,厚燒豚五花烤至兩面金黃色澤後,可以先剪成一小塊一小塊後再烤,厚燒豚五花在烤網上噗滋噗滋作響,烤到雙面焦黃後單吃,焦脆焦脆的厚燒豚五花好吃又不膩
厚燒豚五花是烤肉的代表之一,厚燒豚五花烤至兩面金黃色澤後,可以先剪成一小塊一小塊後再烤,厚燒豚五花在烤網上噗滋噗滋作響,烤到雙面焦黃後單吃,焦脆焦脆的厚燒豚五花好吃又不膩,想要享受辣感,沾上香辣粉即可。
雞腿肉厚實帶點雞皮,因為雞腿肉有厚度,所以烤時需要花較久的時間,建議可以放在烤網一旁慢慢烤。雞腿肉一吃驚艷,受到媽媽的青睞,經過直火淬煉的雞腿肉,鎖住飽滿肉汁,不沾醬直接享用,可以吃到雞腿肉的原始肉鮮,雞皮烤得酥香。
三色腸拼盤可吃到多國風味的香腸,燒豚肉腸、燒韓式風味腸及墨魚腸,激推韓式風味腸,韓式風味腸肥瘦適中,皮脆肉彈,吃的時候務必小心,因為韓式風味腸肉汁豐盈,咬下會微噴汁,好不優秀。
墨魚腸橫切面是飽滿的墨魚塊,墨魚腸烤過後帶點焦香的口感,烤製後更能散發出獨特的墨魚香,墨魚腸嚼起來非常彈牙,甚有彈性,滿口均是墨魚甜美,讓人食慾大增。
燒豚肉腸吃得令人不亦樂乎,熱騰騰的燒豚肉腸肉質紮實多汁,腸皮彈口,鹹香恰到好處,口齒留香,燒豚肉腸使人想一口接著一口吃著。
水冷麵絕對是適合炎夏時吃的韓式料理,水冷麵調味走清爽路線,以泡菜、香橙、青瓜入饌,水果酸甜帶點泡菜微酸辣,炎炎夏日品嚐真的蠻過癮,吃完就能理解為甚麼客人接受度會這麼高。
鳳梨牛肋條吱吱作響的美妙聲響是溶解牛油的前奏曲,鳳梨牛肋條輕輕微烤,當淺淺焦糖色與粉色交織時,最能體現鳳梨牛肋條油潤,已達非凡的滋味,鳳梨牛肋條被唇齒欺負得毫無抵抗力,細密油脂的軟嫩極致就是最讓人魂牽夢縈的歸處。
看看摩登雪花牛的色澤象徵著豐富油花的美味,一定要將摩登雪花牛邊角烤至焦焦才有香焦的氣息,飽嘴的彈嚼感,油潤肥厚的邪惡度在口中沿著咀嚼不斷擴張,心甘情願臣服於摩登雪花牛的惡勢力之下。
在吃過許多肉品後,嚐嚐海鮮是個不錯的選擇,蒜香珍珠鮑底下墊了粉絲,珍珠鮑上的蒜蓉微微蒜香可以帶出珍珠鮑的甜度,珍珠鮑的咬感亦相當棒,咬起來水嫩細緻,這個我可以一整盤吃光無誤,蒜香珍珠鮑太滋味了。
高溫烤過的薯仔來來回回地翻面烤著,澄黃帶點微焦色澤多誘人,每一口都吃到薯仔的爽脆感,光看教人垂涎三尺,再撒上黑椒玫瑰鹽有夠銷魂,猶如在吃自製的薯片。
飯後來一杯草莓益力多多不只滿足了想吃甜品的慾望,益力多多還能幫助消化,真的太欠喝了。草莓益力多多有著令人心動的可愛粉紅,甜中帶酸,宛如初戀般的心情,草莓和益力多多無違和感。
芭樂桃桃茶口口都散發著迷人的芳香,茶香與甜美的蜜桃風味完美融合,帶給人愜意的味覺享受,桃桃茶加入芭樂味道升級,多了一股芭樂果香,使芭樂桃桃茶整體更耐喝一些。
超多抵食套餐,燒肉人均只需 $200便吃很飽!環境裝修很時尚,兩個人的座位也坐得很舒服。餐牌每款套餐也包很多款食物,看你想吃橫膈膜肉還是牛舌肉,我們就選了招牌的長龍牛舌套餐。 SET C 長龍牛舌9款套餐 $399 9款食物只賣$399,包括長龍牛舌、厚燒豚五花、鳳梨牛肋條、摩登雪花肉、雞腿肉、三色腸拼盤、薯仔、水冷麵及配菜拼盤。當然不會9款都是肉,有菜有麵,但真的很划算。先說主角長龍牛舌,長到剛好圍着爐頭轉一圈,火喉容易控制都不會燒焦,我比較愛吃全熟牛舌,但又不能過火否則太硬,沒信心燒得好也可以請店員幫忙。男友燒食物技巧好,所以就全權交給他燒啦( ´▽` )ノ連店員經過都說:「燒得靚!」🤣 吃下去有咬勁亦無渣,帶點肉汁,配上燒肉汁好搭,我本來不是牛舌狂迷,因為最怕牛舌咬不開,這裏的牛舌我吃了一大(⊙_⊙) 厚燒豚五花有2大條,肥瘦尚算均稱,燒至微焦最好吃!加上泡菜、沾辣汁放在生菜內,不膩好吃!摩登雪花肉較薄身,但片數不少,有接近十塊,燒的時候要比較小心,因為較薄身,很容易黏着鑊底,快速地在燒爐上焯幾下便可進食,質素正常。鳳梨牛肋條超打卡!我真的把牛肋條配上鳳梨一齊吃,因鳳梨好清甜,頓
超多抵食套餐,燒肉人均只需 $200便吃很飽!

裝修很時尚,兩個人的座位也坐得很舒服。

餐牌

SET C 長龍牛舌9款套餐 $399
SET C 長龍牛舌9款套餐

鳳梨牛肋條

鳳梨牛肋條超打卡!我真的把牛肋條配上鳳梨一齊吃,因鳳梨好清甜,頓時把肉膩感減低,牛肋條也沒有筋經咬不開的問題~~

雞腿肉
雞腿肉不錯,同樣煎至微焦,但並沒有過老的問題,沾上不同醬汁更加可口。

三色腸拼盤
三色腸拼盤有一款腸的外型很特別,驟眼看以為是內臟!一問店員之下才知道是台灣腸,一放上燒盤會收縮並擠出裏面的肉,吃下去甜甜的,也有點像台灣街邊吃到的味道,挺有趣。

薯仔
水冷麵
還有薯仔、水冷麵及配菜拼盤,光是牛舌加五花肉,其實也會有油膩感,故吃點水冷麵中和一下也是不錯,吃整個枱面很飽呢!

超大杯鴨屎香手打檸檬茶 $45
超大杯鴨屎香手打檸檬茶

點了這杯鴨屎香手打檸檬茶,真的超級大杯,我和男朋友兩個人分享剛好。
SET C 長龍牛舌9款套餐
薯仔