2023-05-15 57 瀏覽
午飯獨自速食,隨選了未試過的刀削麵,開創食物新版圖!門口展示了餐牌,花樣多多,總有合心水!點了一大堆,豐富得很!🥰🥰🥰蒜泥牛𦟌刀削麵 $62,湯底是醬油味,最基本的鹹湯!還是頭一回品嚐刀削麵,口感比預期腍滑,有驚喜!蒜泥牛𦟌,分碟上,抵讚!蒜泥混了酸醋,加重了蒜蓉辛辣!牛𦟌有咬口又不覺韌,還算不錯!追加雜菌 $10,雜菌包括有金菇、鮮冬菇和白雪菇,整體質素算新鮮!溫泉蛋 $12,蛋白爽滑唔硬,蛋黃晶凝通透,加點醬油,已經很好!郊外油菜 $25,夠油潤,份量亦算多!👍凍豆漿 $6 (跟餐價),甜度適中,有豆味,好飲!雲吞都是新鮮即包的,下回鐵定要試一試!😋😋
午飯獨自速食,隨選了未試過的刀削麵,開創食物新版圖!

門口展示了餐牌,花樣多多,總有合心水!

點了一大堆,豐富得很!🥰🥰🥰

蒜泥牛𦟌刀削麵 $62,湯底是醬油味,最基本的鹹湯!

還是頭一回品嚐刀削麵,口感比預期腍滑,有驚喜!

郊外油菜 $25,夠油潤,份量亦算多!👍

凍豆漿 $6 (跟餐價),甜度適中,有豆味,好飲!

雲吞都是新鮮即包的,下回鐵定要試一試!😋😋
2023-05-12 56 瀏覽
拾味💛比想像中大碗大概1.5倍😆‼️本身不是特別喜歡刀削麵,因為之前吃到的感覺很像在吃沒有熟透的麵粉。但吃到這間,我覺得刀削麵原來還不錯吃!😆😍餐牌在最後😋——————▪️冷刀削麵 $69這個真的改變我對刀削麵的印象😋還不賴~很有口感😚!✅配料:手撕雞配料蠻多的!和青瓜絲混在一起吃yum✅醬汁:口水風味(青瓜絲、擔擔醬、口水汁、芝麻、花生)我個人覺得這醬汁還蠻好吃😍!只不過吃到最後有點鹹.. 醬汁有點太多。他總共有5️⃣種醬汁,有幾種我都很想試!其中一種還是素的👍🏻▪️熱拌刀削麵(陪四川擔擔醬)$63這也好吃!不過冷拌的口感更Q彈——————是會回頭/自己去吃的店😙😚❤️
拾味💛
比想像中大碗大概1.5倍😆‼️

餐牌在最後😋
——————
▪️冷刀削麵 $69
這個真的改變我對刀削麵的印象😋還不賴~很有口感😚!

✅配料:手撕雞
配料蠻多的!和青瓜絲混在一起吃yum

✅醬汁:口水風味
(青瓜絲、擔擔醬、口水汁、芝麻、花生)

▪️熱拌刀削麵(陪四川擔擔醬)$63
這也好吃!不過冷拌的口感更Q彈
——————
是會回頭/自己去吃的店😙😚❤️

【銅鑼灣•拾味正宗刀削麵】————————————————————————今日同朋友去到sogo買嘢餓餓哋💸,見到有我鍾意既麵食😃 聲稱正宗刀削麵 入邊有分 冷刀削面、熱拌刀削麵、溫泉蛋刀削麵,原來刀削麵都可以咁多花呻選擇😜 十分讚賞麵質十分彈牙🍜🍯|涼拌海帶絲|HKD 25涼拌辣油浸泡 食落香嫩 🐮🍯|手撕雞熱拌刀削麵+牛筋|HKD 73牛筋食落勁琳 😘雞肉混合青瓜絲食落有口感 刀削麵質感彈牙 😱口感一流🍯|溫泉蛋|HKD 12滷水汁浸泡 蛋經涼拌過 十分入味👍🍯|酥炸雲吞|HKD 40口感十分香脆 即炸果然不一樣 配搭千島醬 好味又有咬口 😃
【銅鑼灣•拾味正宗刀削麵】

滷水汁浸泡 蛋經涼拌過 十分入味👍

🍯|酥炸雲吞|HKD 40
口感十分香脆 即炸果然不一樣 配搭千島醬 好味又有咬口 😃
2023-04-22 72 瀏覽
🔺麻辣風味冷刀+ 燻蹄絲/手撕雞$79❅ 醬料有2款 - 麻辣醬和擔擔醬,兩者混在一起剛好有2款辣味,加強了辣的層次❅ 麻辣醬是四川風味的辣醬,不會超級辣就是剛剛好,不會很麻,以香辣為主❅ 擔擔醬是辣的炸醬,質地比較濃稠,混入了一些肉碎,吃起來比較creamy一些❅ 手撕雞有大量青瓜,配上撕至幼條的雞肉很fresh,混入辣醬就像吃麻辣手撕雞一樣,雞肉如果是雞胸會有點鞋不過拌勻後就不明顯了❅ 燻蹄絲鹹香味適中不會過鹹,加上大量生蒜令風味更佳,也是比較少麵店有的配料❅ 麵條是師傅立刻用刀削成的,非常新鮮。麵條會頭尾薄而中間厚,口感吃起來很彈牙,嚼勁十足,對於煙韌控來說很棒🔺熱拌刀削麵+ 金錢肚$63❅ 熱的麵條吃起來多了一份麵粉香,把醬汁充分拌勻的話是不會出現麵條黏在一起的問題。口感會跟冷吃比煙韌度沒有那麼強,不過還是很有咬勁,煙韌度高❅ 醬料是擔擔醬,辣度偏低不過多了一份creaminess❅ 金錢肚絲份量超級多!而且很入味,帶有滷水的甜味同時有點牛肉香,口感彈牙🖤非常喜歡下單時可以選擇很多客製化的選項 - 分醬、多/少醬、多/少/走汁、扣/加底…適合不同健身時期的大家吃🔺涼拌海帶絲$2
🔺麻辣風味冷刀
+ 燻蹄絲/手撕雞

🔺熱拌刀削麵
+ 金錢肚

❅ 醬料是擔擔醬,辣度偏低不過多了一份creaminess

🔺涼拌海帶絲

❅ 海帶絲份量很多,非常喜歡蒜片超級多的調味,以微辣的四川汁加上生蒜的辣,味道很香而且又不會油油的
喺銅鑼灣簡簡單單想食個麵,可以試吓呢間《拾味正宗刀削麵館》💛呢間小店食客十分多,閒日嘅夜晚7點左右都座無虛席。 食客仲可以親眼欣賞倒師傅仔現場刀削麵嘅技術,見住佢將一大舊麵團人手一片一片削入湯鍋內,好好睇🤩😂呢度嘅麵類有熱湯類、冷麵類、熱拌類,除咗刀削麵之外,仲可以揀拉麵、米線或者年糕,另外仲有菜飯套餐可供選擇,滋味小食嘅種類都非常之多👍🏻雖然咁多選擇,但係俾師傅仔嘅功架吸引咗,我同朋友都決定要食返碗刀削麵🤩每張檯上面都有個QR code俾食客落Order,而且自助落單可以選擇嘅細項都非常之多,例如麻辣類可以選擇辣度、需唔需要走蔥走芫荽、熱拌類可以選擇多少擔擔醬等等👍🏻麻辣金錢肚豬頸肉刀削麵 $70刀削麵煙靭,湯底清甜。湯麵同餸分開上,保留返麻辣醬汁嘅味道,金錢肚同豬頸肉爽口彈牙,配合麻辣醬汁幾惹味。中辣嘅辣度屬一般,我覺得可以叫大辣😆 東坡肉豬頸肉熱拌刀削麵 $73熱拌刀削麵係拌四川擔擔醬,我選擇咗多醬🤩 東坡肉係半肥瘦嘅千層豬腩肉,勁大舊勁好味😍 熱拌類嘅豬頸肉比較大片,一樣爽口彈牙。溫泉蛋 $12雖然佢寫溫泉蛋,其實佢係溏心蛋😂入味,流心蛋黃質感啱啱好,可以媲美拉麵店嘅溫泉蛋😋叫

麻辣金錢肚刀削麵

麻辣金錢肚豬頸肉刀削麵 $70

刀削麵

刀削麵煙靭,湯底清甜。

麻辣金錢肚

中辣嘅辣度屬一般,我覺得可以叫大辣😆

東坡肉豬頸肉熱拌刀削麵 $73

東坡肉

豬頸肉

熱拌類嘅豬頸肉比較大片,一樣爽口彈牙。

溫泉蛋

溫泉蛋 $12
雖然佢寫溫泉蛋,其實佢係溏心蛋😂
入味,流心蛋黃質感啱啱好,可以媲美拉麵店嘅溫泉蛋😋

叫主食可以有飲品優惠,我哋叫咗凍檸水同凍檸茶,各+$8🥤

東坡肉
豬頸肉
溫泉蛋
2023-04-13 75 瀏覽
同朋友🙋‍♀️一齊喺銅鑼灣,要睇戲🎬,趕時間,但係肚餓要食嘢,必須嗱嗱聲搵個地方醫肚😅,路過呢度,見到差唔多坐滿,不過好彩仲有位,唔諗咯,就嗱嗱聲入去坐低開餐😆叫咗 $25 嘅「郊外油菜」,$63 嘅「牛筋腩熱拌刀削麵(另外 加餸 加 手撕雞+$10)」,同埋都係 $63嘅「豬扒熱拌刀削麵」😆「郊外油菜」係生菜🥬,揀咗「多蒜走辣」😆。「刀削麵」兩碗都係大大碗,麵身粗粗哋幾彈牙🤩,牛筋腩、手撕雞、豬扒 份量都幾多🤩

2023-04-13 70 瀏覽
前兩晚決定嚟到「拾味正宗刀削麵館」食飯~係銅鑼灣搵左好耐決定入去食 叫左一份豬頸肉熱拌刀削麵加牛筋加一支Zero🥤等咗約15分鐘⌛,終於上菜啦😎 佢個賣相都算唔好,但份量係多的 🐷豬頸肉有好多塊,味道幾好 🐄牛筋就有2-3大舊,都可以接受🍵麵條方面,個質地唔算差,但都唔特別出眾🙈💰價錢方面,刀削麵要81蚊真係較貴,可能食碗拉面食仲開心😂------------------------拾味正宗刀削麵館🚦銅鑼灣渣甸街44號地鋪------------------------

💰價錢方面,刀削麵要81蚊真係較貴,可能食碗拉面食仲開心😂

------------------------
拾味正宗刀削麵館
🚦銅鑼灣渣甸街44號地鋪
------------------------

2023-04-11
2023-04-13 33 瀏覽
位於銅鑼灣渣甸街嘅餐廳主要食刀削麵 亦有其他湯麵或涼拌可揀🍜份量大件夾抵食 位置就腳價錢又唔貴服務態度好🤓係銅鑼灣嘅話都會去食下呢間不過鋪頭啲位比較逼小小鋪面環境唔算抹得乾淨 檯面會輕微黏笠 冷氣都比較弱🙈🙈夏天嚟食怕熱嘅人就會小小辛苦 🐒

位於銅鑼灣渣甸街嘅餐廳

鋪面環境唔算抹得乾淨 檯面會輕微黏笠
冷氣都比較弱🙈🙈
夏天嚟食怕熱嘅人就會小小辛苦 🐒
2023-04-09 78 瀏覽
復活節假期留港消費,中午找到了一家良心麵店填肚麵館裝修簡約,面積不算大,門面朝氣勃勃由灣仔起家的拾味,主打正宗山西刀削麵,在疫市擴張至銅鑼灣麵條由人手搓粉糰而成,再由廚師利用刀鋒有速度地削岀一條條手工麵刀削麵自由配,冷刀削麵,熱拌刀削麵,溫泉蛋木耳刀削麵多款選擇麻辣手撕雞麵餸分開上,醬汁豐富,非常惹味刀削麵煙煙韌韌,以雞隻和粟米熬湯,清甜濃郁不油膩麻辣雞翼豬扒大腸配上大量麻辣醬及生蒜,一餸$60 ,$10可再加一餸各麵食享飲品優惠, $6有凍熱豆漿,豆味香而不太甜加$10有檸七,直接把新鮮檸檬切片放入七喜內,香港地道口味
復活節假期留港消費,中午找到了一家良心麵店填肚
麵館裝修簡約,面積不算大,門面朝氣勃勃
由灣仔起家的拾味,主打正宗山西刀削麵,在疫市擴張至銅鑼灣
麻辣手撕雞
麻辣手撕雞麵餸分開上,醬汁豐富,非常惹味
刀削麵
刀削麵煙煙韌韌,以雞隻和粟米熬湯,清甜濃郁不油膩
麻辣雞翼豬扒大腸
麻辣手撕雞
麻辣雞翼豬扒大腸
凍豆漿
檸七
人生第一次食刀削麵係細細個嗰陣跟屋企人去大陸旅行 望住個師傅整刀削麵 我嗰陣覺得好神奇🦭 記得碗麵係幾蚊人仔 諗返起都覺得好癲🤯 因為心血來潮想食翻嗰隻味道 就去咗銅鑼灣呢間刀削麵試😋 刀削麵可以揀熱拌 冷拌 或者湯麵~ 而且有好多唔同配料可以揀 如果唔想食刀削麵 仲可以跟菜飯添🤍✨熱拌金錢肚刀削麵💲 63麵因為係人手削 所以粗幼不一 口感煙煙韌韌 幾有咬口🤍 金錢肚幾彈牙 熱拌個醬亦都唔錯😋 個醬偏向似麻辣既炸醬 對我呢啲唔食得辣既人嚟講好辣但係好過癮🤩 不過最後都係辣得濟 頂唔順買咗豆漿飲🤣 如果唔食得辣建議叫醬另上

✨熱拌金錢肚刀削麵💲 63
2023-04-04 61 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨拾味正宗刀削麵館 中女食銅鑼灣早前行街經過,朋友已經推介這間刀削麵館,今日獨食,悠閑吃個麵很不錯。麻辣豬頸肉豬頸肉份量幾多,煎炸得香口,配上大量麻辣醬及生蒜,重口味人士大愛!麻辣大腸大腸鹵得入味而不過鹹,沒有內臟不好的味道,有點肥膏吃得爽快!温泉蛋半熟蛋火喉控制得好,略嫌不太入味,再配麻辣生蒜吃剛好刀削麵上湯刀削麵份量好多!麵質煙韌有嚼頭,而且浸湯內慢慢吃也不會變過軟。第一次吃即削刀削麵,看著小師傅用心一刀刀削出來,麵條的確新鮮好吃檸樂可以揀無糖可樂加檸底!太開心🥳
✨中女獨食難肥日誌 ✨
拾味正宗刀削麵館 中女食銅鑼灣

麻辣豬頸肉

麻辣大腸

温泉蛋

半熟蛋火喉控制得好,略嫌不太入味,再配麻辣生蒜吃剛好

檸樂

可以揀無糖可樂加檸底!太開心🥳

2023-04-03
  • 麻辣豬頸肉
2023-04-03 56 瀏覽
山西刀削麵,我會首選拾味正宗刀削麵館,之前經常到灣仔的拾味,這次到銅鑼灣也看到分店,嘴嚐了又想吃刀削麵,毫不猶豫就進去了。銅鑼灣這邊十分熱鬧,超級多人吃的,我們點了上海水餃熱拌刀削麵和東坡肉熱拌刀削麵加豬頸肉,再來一個熱豆漿和熱朱古力,已經十分豐富了。這次的熱拌刀削麵都有秘制豆瓣醬,撈在一起吃真的特別香特別正宗,刀削麵不是涼拌,熱熱的吃暖胃。另外這裡還能親眼看刀削麵刀削功夫,可以看到一片片的麵削到鍋裡煮,真的是真材實料帶刀工,喜歡吃刀削麵的朋友千萬不要錯過喔。
2023-04-03
2023-03-28 74 瀏覽
.拾味山西刀削麵館同朋友做完facial對面有間刀削麵館😯好似幾好食😎我地叫左一個熱拌,一個麻辣湯🙆🏻‍♀️,再加多左一個越式春卷🥳……….熱拌肥牛刀削麵🍜熱拌已經調好味,有肉澡,撈拌好後好香濃,我地簡左肥牛做配菜,肥牛好厚身,好大片💁🏻‍♀️份量都唔小……….麻辣豬軟骨刀削麵🍜一直都知呢間嘅麻辣醬好香濃,香辣且帶點麻味,因為朋友唔太食到辣,所以我地叫左麻辣醬另上🙆🏻‍♀️豬軟骨有4大件😍炆煮得好淋身👍🏻……….越式春卷好香脆,新鮮,加上甜酸醬好惹味🤤……….
拾味山西刀削麵館
同朋友做完facial對面有間刀削麵館😯好似幾好食😎
熱拌肥牛刀削麵🍜
麻辣豬軟骨刀削麵🍜
越式春卷
好香脆,新鮮,加上甜酸醬好惹味🤤
2023-03-27 49 瀏覽
口感煙煙韌韌,又有嚼勁的刀削麵,過不久就想食。可是麵條本身無味,所以湯底非常重要。這間拾味正宗刀削麵用雞隻和粟米熬湯,清甜清新濃郁,而且不油膩,深得我心。不過刀削麵份量實在太多,好多時都食唔曬。今次和朋友去,我選了麻辣魚腐刀削麵 + 上海水餃。麻辣醬只是加在魚腐上,不會影響湯底的清甜,魚腐比較像腐皮包着魚片,有五大塊,麻辣醬加上蒜蓉好味道。加水餃只需加十元,有三大粒呢。朋友的手撕雞熱拌麵選了拉麵,擔擔醬足料惹味,可以完全拌勻麵條,手撕雞和青瓜絲也很夾。另外我們要了隻溫泉蛋分享,想不到又幾入味,蛋黃半流心,好正。每次去都見這間分店由年輕人主理,熱情又熱鬧,值得支持。

每次去都見這間分店由年輕人主理,熱情又熱鬧,值得支持。
拾味正宗刀削麵館 📍銅鑼灣渣甸街44號地鋪.正宗刀削麵真係唔同食法!麵由人手搓粉糰而成,見住廚師利用刀鋒有速度地削岀一條條手工麵,口感煙煙韌韌,有嚼勁;呢度仲提供多種食法,有麻辣醬拌、熱拌、冷拌等,更有多款配菜,總有一款啱你食!.麻辣牛筋腩、豬頸肉、豬扒刀削麵 $80: 牛筋肉質軟嫩有彈性,牛腩肉質鬆化,豬頸肉爽彈,豬扒鬆軟,伴人麻辣醬汁,刺激又過癮~上海水餃、上海雲吞、竹笙刀削麵 $68: 上海水餃粒粒都大大隻,肉質鮮甜,加入芹菜更爽口;上海雲吞皮薄餡靚,粒粒飽滿;竹笙口感脆嫩~
拾味正宗刀削麵館
📍銅鑼灣渣甸街44號地鋪