2023-10-05 30 瀏覽
⭐️ 今日一個人灣仔放lunch,見到呢間刀削麵坐滿人,我本身好鍾意食刀削麵。======= ======= ======= =======呢間刀削麵有好多選擇,有冷又熱、有辣有唔辣,全部都好吸引,我揀咗最簡單湯麵。🐓🍜花雕醉雞刀削麵刀削麵煙煙韌韌好有咬口,啲雞都幾鮮嫩, 有淡淡的花雕酒香味,好好食🤤加$12🍳糖心蛋日本嘅糖心蛋食得多,呢間刀削麵糖心蛋都做得唔錯,好好食+$6🥤熱豆漿埋單$80好抵食。

🐓🍜花雕醉雞刀削麵

加$12🍳糖心蛋
日本嘅糖心蛋食得多,呢間刀削麵糖心蛋都做得唔錯,好好食

+$6🥤熱豆漿

埋單$80好抵食。
私心推介呢間灣仔同銅鑼灣都有分店嘅拾味山西刀削麵館💖每次想食刀削麵,我都會諗起佢!食任何湯麵第一時間先飲一啖湯😉呢度嘅湯頭好清甜,食完成碗都唔口渴!刀削麵口感煙韌,非常有咬口同有彈性😇麵嘅餸菜方面真係有好多配搭,基本上都好好味,無中過伏😆今次我揀左食蒜泥燻蹄 上海雲吞 刀削麵😜燻蹄有陣陣煙燻味,豬蹄唔會過分肥,口感爽脆!重點蒜泥真係正到飛起,重口味人士必點💕上海雲吞有三大隻,雲吞皮超滑溜,菜肉餡料調味鹹甜適中😚朋友揀嘅麻辣豬肚 麻辣大腸 刀削麵😌麻辣香濃惹味,食得好過癮!豬肚口感軟嫩帶點嚼勁,大腸口感彈牙一啲都唔肥膩🥰最後叫埋微甜嘅熱豆漿☺️簡單而又大滿足的一餐!拾味山西刀削麵館 (灣仔)灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
私心推介呢間灣仔同銅鑼灣都有分店嘅拾味山西刀削麵館💖

每次想食刀削麵,我都會諗起佢!

食任何湯麵第一時間先飲一啖湯😉
呢度嘅湯頭好清甜,食完成碗都唔口渴!

刀削麵口感煙韌,非常有咬口同有彈性😇

麵嘅餸菜方面真係有好多配搭,基本上都好好味,無中過伏😆

今次我揀左食蒜泥燻蹄 上海雲吞 刀削麵😜

燻蹄有陣陣煙燻味,豬蹄唔會過分肥,口感爽脆!

重點蒜泥真係正到飛起,重口味人士必點💕
上海雲吞有三大隻,雲吞皮超滑溜,菜肉餡料調味鹹甜適中😚

朋友揀嘅麻辣豬肚 麻辣大腸 刀削麵😌

麻辣香濃惹味,食得好過癮!

豬肚口感軟嫩帶點嚼勁,大腸口感彈牙一啲都唔肥膩🥰

最後叫埋微甜嘅熱豆漿☺️簡單而又大滿足的一餐!

拾味山西刀削麵館 (灣仔)
灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
  • 蒜泥燻蹄
  • 上海雲吞
  • 麻辣豬肚
  • 麻辣大腸
  • 刀削麵
  • 熱豆漿
2023-09-19 35 瀏覽
夏天咁熱真係要下冷麵消下暑今次要為大家介紹既係拾味山西刀削麵館拾味山西刀削麵館係位於灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖今次點左佢地個涼伴刀削麵食我勁愛佢地麵個質感超厚身同埋好彈食落好有口感而佢地可以比你選擇個辣度同埋辣都可以另上 超貼身配料我就揀左雞絲夏日炎炎食真係岩哂啦Location: Wan ChaiPrice : $50-$100/p.pYummy (10 is delicious): 7/10.
夏天咁熱真係要下冷麵消下暑

夏日炎炎食真係岩哂啦

Location: Wan Chai
Price : $50-$100/p.p

2023-09-17 542 瀏覽
雖然已經踏入初秋,但係天氣仍然好熱,偷懶唔想煮飯,有人提議帶我去灣仔「拾味」食刀削麵。店子地方不大,一般茶餐廳格局,但入面嘅裝修都幾骨子,燈火明亮,環境乾淨企理。第一次嚟呢間麵館,原來呢度嘅刀削麵有幾種食法,可以揀湯麵、熱拌或冷拌,而且餸料超多花款;如果唔想食麵,仲可以選吃上海菜飯、淨水餃或雲吞等。我哋點咗碗冷刀削麵、上海淨水餃同一碟油菜。 消暑冷刀 ($69)  刀削麵可以轉拉麵或米線同任選一款餸,如果想配多啲餸料,就每款 +$10。揀咗燻蹄絲和手撕雞 (+$10),配料有青瓜絲、粟米粒同黃金芝麻醬。麵條粗度均勻,食落好爽身,煙韌有咬口,配上濃香嘅麻醬,啖啖滋味。燻蹄皮爽肉嫩;手撕雞入味又不嚡口,食落仲帶陣陣麻油香。另外跟餐 +$6 就可以配杯豆漿,冷熱同價,非常經濟,飲落都幾順滑,甜度亦啱啱好。上海淨水餃 ($50)  水餃一碗有 10 隻,外皮厚度做得剛剛好,食落幾有彈性,入面包住滿滿嘅豬肉同椰菜,豬肉新鮮、椰菜清爽,味道唔錯。郊外油菜 ($25)  有唐生菜、芥蘭、菜心可供選擇,菜心鮮爽翠綠,入口清甜又無渣👍
我哋點咗碗冷刀削麵、上海淨水餃同一碟油菜。
窩夫喜歡煙韌的口感,所以愛吃刀削麵,但平日不多機會吃到。某天一個人在灣仔覓食,在灣仔道發現「拾味山西刀削麵館」,便決定入去吃晚飯。刀削麵自由配有三大類,另外還有窩夫第一次見的冷刀削麵,以及配四川擔擔醬的熱拌刀削麵等,食物選擇比預期多。點餐系統頗完善,可以因應個人口味提出不同的要求,不喜歡刀削麵的朋友亦可免費轉拉麵、米線或年糕。一定要吃飯的「飯桶」則可選上海菜飯。點刀削麵可享飲品優惠,加6元便有一杯原價10元的豆漿,豆漿不會太甜。窩夫點了C類的刀削麵,麵和餸是分開上的,先送來蒜泥牛𦟌,一上桌便傳來蒜香,牛𦟌是較有咬口的那種口感,味道不錯。刀削麵來了,超大碗呢!窩夫加了雪菜(10元),雪菜爽脆,令整碗麵的口感和味道更有層次。刀削麵厚薄均勻,十分滑身,咬下去煙煙韌韌。因為份量足又飽肚,窩夫下次再吃要扣底呢。
窩夫喜歡煙韌的口感,所以愛吃刀削麵,但平日不多機會吃到。

一定要吃飯的「飯桶」則可選上海菜飯。
豆漿

蒜泥牛𦟌

刀削麵(加雪菜)

刀削麵

2023-09-09
豆漿
蒜泥牛𦟌
刀削麵(加雪菜)
刀削麵
2023-09-12 43 瀏覽
在英國待了三個月,非常掛念湯麵。回來第二日便急不及待二訪灣仔的拾味山西刀削麵館。這店的刀削麵麵條口感勁道,有嚼勁,富有彈性;而米線則爽滑彈牙。一口麵條一口湯,讓我回味無窮。我點了一份麻辣東坡肉加豬肚米線($70)。指明多蒜少辣,東坡肉和豬肚另上,麻辣惹味濃郁。由於湯頭醇厚,另上便能既有美味的麻辣小食,又能嚐到湯頭的甜味。另一碗是越式春卷加上海雲吞刀削麵($72)。越式春卷炸得香脆,份量不少,上海雲吞有三大粒,雲吞皮滑,白菜肉餡鮮美。這家店的山西刀削麵非常值得品嚐,價格親民划算,配菜選擇多,讓人吃得飽足又滿意。
在英國待了三個月,非常掛念湯麵。

麻辣東坡肉豬肚

2023-09-05 48 瀏覽
最近迷戀上刀削麵,間唔中就會去天水圍某商場食😂朋友知道之後就推介左呢間俾我,今晚同佢一齊試吓~❤️花雕醉雞刀削麵醉雞入味,肥瘦均勻,肉質嫩滑👍刀削麵有驚喜!口感煙韌,厚薄適中,絕對係我中意既果種質感😍 (湯麵如果可以搭兩條菜就更加好😂)❤️木耳豬耳口水冷刀削麵呢個係朋友揀嘅,兩個餸都好爽口👍冷刀削麵口感比起熱食再煙靭啲啲,配埋麻辣醬同青瓜絲等等,非常開胃😋❤️熱豆漿好似唔多地方有熱豆漿揀,通常得凍🙌🏻感覺熱飲豆味更加突出香濃,唔會太甜,好飲😁店員姐姐服務非常好💯 放低杯豆漿仲叫我哋小心熱,同佢講‘唔該’仲一定回覆‘唔使客氣’😂絕對係會再encore嘅餐廳!😌#灣仔美食 #銅鑼灣美食 #山西刀削麵 #花雕醉雞 #刀削麵推介
最近迷戀上刀削麵,間唔中就會去天水圍某商場食😂
朋友知道之後就推介左呢間俾我,今晚同佢一齊試吓~

❤️花雕醉雞刀削麵

花雕醉雞
醉雞入味,肥瘦均勻,肉質嫩滑👍
刀削麵有驚喜!口感煙韌,厚薄適中,絕對係我中意既果種質感😍
(湯麵如果可以搭兩條菜就更加好😂)

❤️木耳豬耳口水冷刀削麵
木耳豬耳口水冷拌刀削麵

呢個係朋友揀嘅,兩個餸都好爽口👍

❤️熱豆漿

好似唔多地方有熱豆漿揀,通常得凍🙌🏻
感覺熱飲豆味更加突出香濃,唔會太甜,好飲😁

店員姐姐服務非常好💯
絕對係會再encore嘅餐廳!😌

2023-09-05
花雕醉雞
  • 冷拌口水刀削麵
  • 豆漿
【出色越南春捲🍜$60 平民大碗刀削麵】推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #灣仔 / #銅鑼灣 - 拾味山西刀削麵館放工肚餓求其搵揀嘢食,有呢間個碗超大,麵量好足嘅刀削麵專門店 🥢 超多餸嘅選擇,好似食緊刀削麵版嘅車仔麵 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) -·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 越式春捲刀削麵 $62 |7/10 🌟個人覺得個越式春捲超出色 🫶🏻 外層炸都脆,裏面足料唔會太鹹!推薦嗌單點小食~ 麵條方面粉感較厚重,其實兩個女仔share 1 碗湯麵都起好夠食👌🏻◐ 豬軟骨熱拌刀削麵 $63 |6/10用擔擔麵醬嚟撈,會有些許辣,但可以選擇少醬。 刀削麵都可以轉 拉麵 / 米線 / 年糕 🙌🏻 豬軟骨份量俾得幾足,但可惜軟骨部分唔算特別淋…◐ 溫泉蛋 +$12 |7/10用豉油醃咗,中間部分用少少糖心蛋feel◐ 豆漿 +$6/杯|8/10*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍 灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖🚶灣仔站 A3出口,步行
【出色越南春捲🍜$60 平民大碗刀削麵】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
📍HK #灣仔 / #銅鑼灣 - 拾味山西刀削麵館
-·-·-
【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 越式春捲刀削麵 $62 |7/10 🌟

◐ 豬軟骨熱拌刀削麵 $63 |6/10

◐ 溫泉蛋 +$12 |7/10
用豉油醃咗,中間部分用少少糖心蛋feel

◐ 豆漿 +$6/杯|8/10

📍 灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
🚶灣仔站 A3出口,步行約7分鐘
🏷️
地區:#laymao_灣仔 #laymao_銅鑼灣
分類:#laymao_中式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2023-08-15 41 瀏覽
收工經過灣仔,想食啲清清地嘅野,所以一於試下呢間食下湯麵🩷 上海雲吞刀削麵 $48呢度啲刀削麵即叫即削,唔係好似機切咁uniform,厚厚地都好有質感架😉竹笙 $10木耳 $10啲料夠哂多😉尤其係木耳,有超級多舊😉索哂個清清地嘅湯底,飽肚得嚟食完唔會好口渴。 凍檸樂 +$10原罐可樂自己加落檸檬度,好有儀式感💟。 呢度仲有好多款嘅小食同麵食揀,有辣有唔辣。店員好有禮貌,座位都乾淨闊落,好推薦大家試呀。
收工經過灣仔,想食啲清清地嘅野,所以一於試下呢間食下湯麵🩷

上海雲吞刀削麵 $48
竹笙 $10
木耳 $10

凍檸樂 +$10
原罐可樂自己加落檸檬度,好有儀式感💟。

呢度仲有好多款嘅小食同麵食揀,有辣有唔辣。

店員好有禮貌,座位都乾淨闊落,好推薦大家試呀。
餐廳:拾味山西刀削麵館地點:灣仔灣仔道菜式:山西刀削麵餐牌:推薦菜式,刀削麵自由配,冷刀削麵,熱拌刀削麵,溫泉蛋木耳刀削麵。唔食麵都有其他選擇,例如上海菜飯,上海淨水餃,上海淨雲吞,滋味小食等等。飲品有常見茶記冷熱飲品。刀削麵可轉拉麵,米線或者年糕。麻辣牛筋腩刀削麵 $60刀削麵係粗身扁狀帶少少不規則,熱拌刀削麵軟硬度適中。麻辣牛筋腩大概係半筋半腩,牛筋炆得入口即化,滿口骨膠原。牛腩3舊,炆得好腍,入口即溶,我叫左走辣,個滷水汁好入味。芫荽蔥花放匙羹另上。我叫左多蔥。淨水餃/10隻 $50水餃大大隻,皮厚,入面有豬肉同菜餡。蔥花放匙羹另上。郊外油菜 $25郊外油菜係芥蘭,我特登落單時要求加腩汁。凍豆漿 $10凍豆漿係杯裝,都大大杯,唔會太甜,但係又剛剛好唔會太淡,夠解渴又健康。跟餐就$6。罐裝汽水芬達 加$8芬達係高身。總括而言,呢度d麵大大碗,包食飽,特別推介牛腩同熱拌麵。
餐廳:拾味山西刀削麵館
地點:灣仔灣仔道
菜式:山西刀削麵

麻辣牛筋腩刀削麵 $60
麻辣牛筋腩刀削麵

刀削麵係粗身扁狀帶少少不規則,熱拌刀削麵軟硬度適中。

淨水餃/10隻 $50
淨水餃

水餃大大隻,皮厚,入面有豬肉同菜餡。蔥花放匙羹另上。
淨水餃

郊外油菜 $25
郊外油菜

郊外油菜係芥蘭,我特登落單時要求加腩汁。
芬達, 凍豆漿

凍豆漿 $10
罐裝汽水芬達 加$8
芬達係高身。

總括而言,呢度d麵大大碗,包食飽,特別推介牛腩同熱拌麵。
2023-08-13
2023-07-30 61 瀏覽
行開銅鑼灣,唔想成日食米線,見到呢間喺渣甸街叫拾味正宗刀削麵館嘅餐廳,就試吓佢,刀削麵同埋餸係分開上嘅,所以只要揀餸就得喇🤤🍜 刀削麵 麵館將麵團揉成一定嘅厚度後,人手用刀切成寬約1-2厘米、厚度不均勻嘅麵條,因為切割嘅時係人手操作,所以麵條嘅形狀會有所不同,呈現出錐形或扁平形等不規則形狀,刀削麵嘅口感有嚼勁,且麵條寬厚不一,令麵條更易於吸附湯汁🇻🇳越式春卷 一共有五件,份量都幾多,而且新鮮炸起熱辣辣,配埋甜酸醬食十分惹味,怕熱氣嘅就可以浸唔落湯度,索哂啲湯汁,都幾正🦐上海雲吞 雲吞有三粒,加$10就有,粒粒都大大粒好料,爽口彈牙,入邊嘅豬肉亦都好新鮮,一啲都唔會散開晒🐂蒜泥牛展 我覺得呢個係必食嘅,牛展好淋好重牛肉香味,蒜泥唔會攪到爛晒,用刀切成一粒粒,好有口感,鍾意食辣嘅朋友可以選擇麻辣,一啖麻辣蒜香重牛肉味嘅牛展,一啖刀削麵,簡直係美食🐖麻辣豬扒 因為係選擇B區嘅刀削麵,所以加$10又可以試買麻辣豬扒,豬扒一啲都唔會覺得靭,肉質淋得黎又唔係有落鬆肉粉嗰隻,而且份量都幾多,大大塊,完全能夠滿足肉食獸嘅食慾📍銅鑼灣渣甸街44號地舖

📍銅鑼灣渣甸街44號地舖
2023-07-27 58 瀏覽
豬頸肉熱拌刀削麵 (加燻蹄)成日聽人講話拾味刀削麵幾正宗, 咁啱想去灣仔買野順便食個quick lunch, 就決定食番個刀削麵。叫左個熱拌刀削麵加招牌豬頸肉同燻蹄, 刀削麵厚度適中, 夠煙韌, 口感好好。熱拌醬係擔擔麵醬, 微辣夠惹味, 加上招牌豬頸肉可以一人食曬成碗ar。#山西刀削麵 #灣仔美食 #招牌豬頸肉 #銅鑼灣美食 #foodie #foodiehk #foodlover #拾味山西刀削麵館 #quicklunch #好食
豬頸肉熱拌刀削麵 (加燻蹄)

2023-07-23 49 瀏覽
#拾味山西刀削麵館 🇨🇳今日出開灣仔,來試下這間人氣山西刀削麵!餐廳位於灣仔,近銅鑼灣那一邊。小店大約有15-20 張枱,還有半開放式廚房,可以見到廚師泡刀削麵呢!我一人點了🔸口水手撕雞刀削麵$62🔸加一個餸:上海雲吞+$10🔸凍豆漿 $6- 店內不斷播放餐廳的電視訪問,原來刀削麵麵團是每日新鮮搓的- 刀削麵每條差不多,麵團有咬口,不錯- 手撕雞微辣,加了芝麻醬,幾香的- 最驚喜是上海菜肉雲吞,充滿豬肉及菜香,是兒時嚐開的味道!!!整體來說,這間刀削麵真不錯,心思思想吃麵這是不錯的選擇喔!人均$80📍灣仔灣仔道212-214號怡康大廈

#拾味山西刀削麵館 🇨🇳

今日出開灣仔,來試下這間人氣山西刀削麵!

我一人點了
🔸口水手撕雞刀削麵$62
🔸加一個餸:上海雲吞+$10
🔸凍豆漿 $6

- 刀削麵每條差不多,麵團有咬口,不錯
- 手撕雞微辣,加了芝麻醬,幾香的

整體來說,這間刀削麵真不錯,心思思想吃麵這是不錯的選擇喔!

人均$80

📍灣仔灣仔道212-214號怡康大廈
2023-07-23
  • 刀削麵
  • 上海淨雲吞
🥟 上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵 ($63)手工製既波浪型刀削麵,麵條粗幼不一食落口感夠煙韌又有彈性,配埋幾粒菜肉雲吞,餡料多菜少肉,仲有一隻半流心蛋,食落夠哂滿足。🐣 口水雞刀削麵 ($62)麵質質地煙煙韌韌,口水雞食落麻麻辣辣,感覺係少麻少辣,雞肉算嫩滑,醃得都夠入味,飲埋啖湯,都唔錯唔錯。

🥟 上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵 ($63)

🐣 口水雞刀削麵 ($62)
題外話/補充資料: ^_^
2023-07-09
2023-07-18 41 瀏覽
之前已經去過分店銅鑼灣,呢間刀削麵每一碗都係新鮮即削而且麵團都係經過店家精心研究的,麵條相當有咬口彈牙 1️⃣麻辣牛筋腩刀削麵 $60麻辣汁非常香口濃味味道偏辣,一碗入面有齊晒筋同腩肉位,牛筋非常軟腍,而牛腩就好入味,餸菜的面頭仲要加入左一大堆的蒜粒同辣椒醬,所以重口味人士一定要試呢個另外麵底方面預設的清湯湯底我轉咗做酸辣湯底,湯底的酸味較重,重點仲加入咗酸菜,酸菜醃得非常入味,每一粒都爽脆酸甜2️⃣拾味冷刀削麵+雞腎 $69 熱日炎炎有時想食下凍野呢到都有得揀冷麵!拾味冷刀入面包含咗青瓜絲、粟米粒、千島醬同擔擔醬,餸菜方面就揀選左清爽的雞腎,經過攪拌後每一條麵條都掛滿醬汁好惹味凍豆漿、凍蜂蜜柚子茶

1️⃣麻辣牛筋腩刀削麵 $60

2️⃣拾味冷刀削麵+雞腎 $69

凍豆漿、凍蜂蜜柚子茶