2023-04-06 47 瀏覽
平時成日食米線,有時都想試下啲新野😋😋今次黎到灣仔的「拾味山西刀削麵館🍜」,佢地主打多款口味配搭的刀削麵,仲有上海菜飯、滋味小食等選擇~~鍾意食刀削麵的朋友要試試❤️❤️🍜口水雞刀削麵 $62✨賣相唔錯!口水雞肉質嫩滑,味道麻辣惹味🌶️🌶️刀削麵好大碗,份量好多~而且佢地的麵條係採用人手削麵,所以口感特別煙韌😋😋另外仲加($10)加配了上海水餃🥟,一共有3大粒~~水餃外皮Q彈,內餡飽滿多汁!一啖一粒好滿足👍🏻👍🏻🍹凍豆漿 (+$6)✨味道香甜, 入口帶濃郁豆香~幾抵飲!!
平時成日食米線,有時都想試下啲新野😋😋
鍾意食刀削麵的朋友要試試❤️❤️

🍜口水雞刀削麵 $62✨
賣相唔錯!口水雞肉質嫩滑,味道麻辣惹味🌶️🌶️

另外仲加($10)加配了上海水餃🥟,一共有3大粒~~
水餃外皮Q彈,內餡飽滿多汁!一啖一粒好滿足👍🏻👍🏻

🍹凍豆漿 (+$6)✨
味道香甜, 入口帶濃郁豆香~幾抵飲!!
2023-03-30 58 瀏覽
係銅鑼灣返工, 其實都幾多野食選擇, 又有時代, sogo, 希慎廣場,等等…平時午餐食好啲放鬆下都唔錯,不過打工仔糧尾或者有時好多野做, 想快食既話, 刀削麵都係一個唔錯既選擇.我係時代廣場附近返工, 行過去約7 分鐘左右, 大部分食客快食為主,所以通常去到都有位, 唔洗等, 就算等都係等-陣.凍檸茶糖心旦: 好入味, 半熟狀熊👍👍消暑冷刀削麵: 有青瓜, 粟米, 燻蹄絲+黃金芝麻醬, 冰冰涼涼,d 餸都幾多, 同好大碗, 刀削麵粗身, 煙煙韌韌, 口感唔錯

凍檸茶

糖心旦: 好入味, 半熟狀熊👍👍

2023-03-28
2023-03-27 43 瀏覽
灣仔有一家超級正宗地道的刀削麵店———拾味正宗刀削麵館,這家餐館的刀削麵是十分出名的,我都吃過好幾次,想到刀削麵,又嘴饞了,這次又要來探店了😋小食點了雙拼:蒜泥燻蹄和蒜泥牛展這裡的牛展是最受歡迎必食之選,每次都點來吃,超級好吃,這次來個雙拼,發現燻蹄也好好吃喔,主要蒜泥這個味道真的超級搭配,大家真的要試試。主食點了兩份麵食:1. 麻辣風味冷刀削麵(豬肚絲加手撕雞)2. 上海雲吞(麻辣肥牛)兩份風味不同,冷面還有青瓜絲和醬汁,撈著好好吃喔。上海雲吞配麻辣肥牛,麻辣肥牛分開上,味道又麻又香,份量也多,真的好吃到炸,必食麻辣肥牛喔。
小食點了雙拼:蒜泥燻蹄和蒜泥牛展
主食點了兩份麵食:
1. 麻辣風味冷刀削麵(豬肚絲加手撕雞)
2. 上海雲吞(麻辣肥牛)
兩份風味不同,冷面還有青瓜絲和醬汁,撈著好好吃喔。
2023-03-15
2023-03-23 61 瀏覽
我很喜歡食刀削麵,最正宗的刀削麵在山西。相傳元朝時蒙古人佔領中原,沒收各家各戶刀具,有人就想到用鐵皮代替刀具切麵,演變至今。灣仔這家刀削麵館就相當正宗,每日師傅都搓幾個大麵糰,用特製的弧形削刀來削麵,麵條邊緣較薄,中間較厚,入口軟而不粘,越嚼越香。刀削麵可配熱湯,或是冷拌或熱拌。湯麵用雞和粟米熬湯,非常鮮甜。拌麵則用擔擔麵醬,香濃惹味。麵條份量十足。見新出麻辣牛筋牛腩,也叫了一碟。一上枱被粗壯的牛筋嚇了一跳,哈,咬落去卻又軟糯軟腍。好食。

刀削麵可配熱湯,或是冷拌或熱拌。
湯麵用雞和粟米熬湯,非常鮮甜。
拌麵則用擔擔麵醬,香濃惹味。
麵條份量十足。
花雕醉雞刀削麵
東坡肉上海雲吞熱拌麵
麻辣牛筋腩

見新出麻辣牛筋牛腩,也叫了一碟。
一上枱被粗壯的牛筋嚇了一跳,哈,咬落去卻又軟糯軟腍。好食。
2023-03-21 43 瀏覽
蒜泥燻蹄刀削麵 62蚊超多款唔同嘅刀削麵揀 ,最後因為返工返到口淡淡,揀咗個重口味嘅蒜泥燻蹄! 蒜泥燻蹄 同刀削麵分開上, 燻蹄上面超多蒜泥 ,正!勁重口味 !😆而且份量好多,成個碗都係肉😋涼拌海蜇42蚊由於我唔知佢個蒜泥 燻蹄 份量咁多🙈所以我一開始我仲嗌咗個涼拌海蜇作為我嘅前菜,上面嘅青瓜絲再配埋個酸酸地嘅醬汁 好開胃👍🏻最後不得不說佢嘅份量真係超級多!我都有少少 食唔曬 🙈建議大家可以 兩個人 一人一碗麵一個小食就啱啱好👍🏻
蒜泥燻蹄刀削麵 62蚊

涼拌海蜇42蚊

2023-03-18 37 瀏覽
刀削麵1️⃣東坡肉熱拌刀削麵依幾舊東坡肉係勁大塊又厚身好有重量,個皮好淋,油脂食落好正. 個肉醬係辣辣地的,醬都夠多同濃味💰HKD$632️⃣蒜泥牛展湯刀削麵超多蒜泥,好香.牛展食落好淋. 個湯底都好夠味,刀削麵個厚度好有咬口.👍🏻💰HKD$623️⃣紅油抄手入味D肉同菜係多過出面食嘅抄手.夠哂辣.😋💰HKD$42飲品加$8見到廚房係真係即時用刀削D麵出黎,廚師勁快手,見到個麵團咁大舊都覺得重.
刀削麵

3️⃣紅油抄手
入味D肉同菜係多過出面食嘅抄手.夠哂辣.😋
💰HKD$42

飲品加$8

因為媽媽話想食刀削麵,就諗起成日搭巴士經過見到既呢間「拾味」😌還掂成日經過見到一次都未食過,就嚟試吓啦😋🌟蒜泥牛展刀削麵 $62🌟蒜泥係呈泥狀,好幼細嘅口感,鋪滿整塊牛𦟌,相當惹味😌刀削麵口感係煙煙韌韌👍🏻🌟仿鮑片溫泉蛋木耳刀削麵 $63🌟媽媽唔係咁鐘意食咁多肉類,佢揀咗呢個仿鮑片溫泉蛋木耳刀削麵,佢話好清淡岩曬佢,見餐牌大部分都係辣,好彩都有啲唔辣既選擇😍🌟涼拌海蜇 $42🌟好開胃既涼拌海蜇,連埋青瓜絲一齊食,相當爽口鮮甜☺️

🌟蒜泥牛展刀削麵 $62🌟

🌟仿鮑片溫泉蛋木耳刀削麵 $63🌟

🌟涼拌海蜇 $42🌟

好開胃既涼拌海蜇,連埋青瓜絲一齊食,相當爽口鮮甜☺️

2023-03-17 1160 瀏覽
拾味山西刀削麵館呢排食得熱氣野多,琴日經過灣仔見到好多麵店, 見到一間刀削麵店,遠望已經見到有一級, 以為我可以入去食, 點知一開門一級變三級,店員好好,話入唔到去可以外賣,外賣仲有9折優惠,下午茶時段3-6點亦都有9折優惠,買完提議我去對面坐公園度食!👍👍👍1.麻辣牛腩刀削麵$58+$1外賣(8/10)呢個麻辣牛腩刀削麵入面嘅牛腩好鬼淋,辣度係微辣,又唔會好麻,牛腩亦算多,有4大舊牛腩,牛腩係厚切,而且刀削麵份量又多, 刀削麵煙煙韌韌,咬落好彈牙,麵本身係粗身又唔會碎!👍👍👍2.熱拌牛展刀削麵 跟四川擔擔醬$62+$1外賣(7/10)呢個牛展刀削麵係跟四川擔擔醬,撈埋四川擔擔醬就好似食緊撈麵咁,牛展有8舊,夠淋身,可惜唔夠味,要借擔擔醬點嚟食!🤣🤣🤣3.口水雞$68+$1外賣(9/10)呢個口水雞都係微辣,其他地方嘅口水雞又咸又大辣,根本食唔到雞味,而呢個雞肉質好嫩滑,亦唔會比多骨無肉嘅雞肉,有雞味,唔錯!2人總共價錢$171.9,有9折優惠!個人口味總評分:8/10地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖
拾味山西刀削麵館

1.麻辣牛腩刀削麵$58+$1外賣(8/10)

3.口水雞$68+$1外賣(9/10)

2人總共價錢$171.9,有9折優惠!

個人口味總評分:8/10

地址:灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

2023-02-18
外賣自取
  • 麻辣牛腩刀削麵
  • 熱拌牛展刀削麵跟四川擔擔醬
  • 口水雞
2023-03-15 24 瀏覽
位於灣仔的刀削麵店,店舖不算大,繁忙時段也坐滿客人。餐廳供應各式各樣的刀削麵及小食,配料選擇甚多。店內的電視,播放著店的宣傳片及介紹刀削麵的製作過程。外面可以看到師傅在廚房裡人手刨麵,即點即製作,麵條形狀不規則,粗幼不一。刀削麵自由配:麻辣手撕雞冷拌麵有青瓜絲、雞絲、擔擔醬及麻辣醬。擔擔醬甜甜而不辣,主要味道是豆瓣醬;麻辣是來自麻辣醬,把食材、醬料、生蒜粒拌勻後,厚身的麵條掛上醬汁,口感爽彈,偏硬身,咀嚼時間相對其他湯麵較長。手撕雞,份量很多,而且每條雞絲也是粗粗的。刀削麵自由配:口水雞上湯清湯底,清淡,較健康。配菜就選了較濃味道的口水雞,紅油浸著雞件,醬汁味道層次豐富,辣中帶麻香。浸在熱湯的刀削麵麵質跟拌麵分別很大,麵條較柔軟,易咀嚼。滋味小食:口水手撕雞雞絲淋上麻辣醬及花生粒,雞不帶肥肉,一絲一絲,很有嚼勁。
位於灣仔的刀削麵店,店舖不算大,繁忙時段也坐滿客人。
餐廳供應各式各樣的刀削麵及小食,配料選擇甚多。
刀削麵自由配:麻辣手撕雞

刀削麵自由配:口水雞

上湯清湯底,清淡,較健康。
滋味小食:口水手撕雞

雞絲淋上麻辣醬及花生粒,
雞不帶肥肉,一絲一絲,很有嚼勁。
2023-03-13 730 瀏覽
-拾味山西刀削麵館🍽-熱拌刀削麵 $63佢熱拌刀削麵好特別係用左擔擔麵醬撈但同平時食開個種辣辣地有花生肉碎既擔擔醬唔同🤨佢個醬少少似甜既蕃茄味幾特別👍但佢份量係勁多麵多到食唔哂而且豬頸肉又係勁大塊豬脷好多片好似切左成條咁🤣-麻辣刀削麵 $60湯麵其實係唔辣既只係你揀既配料係用麻辣整🤔小編覺得如果個湯都麻辣就正好多🤣麻辣東坡肉勁大舊又係成個碟咁大😂肉同肥膏係一層層咁食落唔會話一口油😉-麻辣雙拼小食 $78雙拼就麻辣手撕雞配豬軟骨😋手撕手一定同麻辣最夾因為本身雞肉冇乜味加麻辣醬就正好多👍呢度份量全部都偏大份豬軟骨手掌咁大件🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_灣仔#foodieluveat_上海菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西
拾味山西刀削麵館🍽

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_灣仔
#foodieluveat_上海菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #上海菜 #刀削麵 #上海菜飯 #上海麵 #灣仔 #銅鑼灣
2023-03-10
呢間係我一向都好鍾意去嘅刀削麵,份量十足至之餘,食到真·手工製先有嘅粗幼不一刀削麵。 【真·刀削麵】雖然可以點其他麵款,但刀削麵一定係必然之選。 1.麻辣東坡肉刀削麵 $58 - 每條麵都粗幼不一,質感煙韌有彈性。- 特別鍾意呢到嘅麻辣風味,鋪滿面嘅蒜粒同辣椒好夠麻香(個人最鍾意將呢D調味撈埋落湯底到,但注意唔好落太多,就可以辣得夠過癮!)- 東波肉肥瘦均勻,估唔到竟然有淋淋軟骨2. 上海水餃刀削麵 $48- 水餃大大粒,皮薄同滑得來入面菜同肉比例均匀- 湯底本身都清香【夠麻夠辣小食】麻辣豬肚$48-大大粒肥美豬肚整到淋香有咬口,配埋上面麻香辣調味,辣得夠過癮!其實呢到都已經係我lunch飯堂了,唔貴得來幾好味。

【真·刀削麵】
雖然可以點其他麵款,但刀削麵一定係必然之選。

1.麻辣東坡肉刀削麵 $58
麻辣東坡肉刀削麵

- 每條麵都粗幼不一,質感煙韌有彈性。

- 東波肉肥瘦均勻,估唔到竟然有淋淋軟骨

2. 上海水餃刀削麵 $48
- 水餃大大粒,皮薄同滑得來入面菜同肉比例均匀
- 湯底本身都清香

【夠麻夠辣小食】

麻辣豬肚$48

其實呢到都已經係我lunch飯堂了,唔貴得來幾好味。
麻辣東坡肉刀削麵
麻辣豬肚
今日lunch放空走遠啲🏃‍♀️💨,行經💛拾味💛發覺自己都好耐冇食刀削麵,就試下佢啦!Menu有港女最愛既拌麵,立即落單✅!Today's order🥢1) 手撕雞熱拌刀削麵2) 涼拌豬肚絲麵食🍜原來拌麵係用擔擔醬,好合港女口味喎~麵多+醬多+肉多= 好足料呀!!味道:擔擔醬偏港式,微辣但食得出豆瓣醬味,保存風味!口感:麵質有勁道,咬多兩下會少少麵粉味,正宗刀削麵就應該係咁!配上手撕雞,係令人滿足既味道~小食: 一上菜 "嘩~~"  份量多到似小菜!!豬肚絲唔係辣果種,配埋青瓜絲感覺健康左。呢度既食物真係良心份量💛,最後食唔哂要打包🥡。食到三點🕒,姐姐們開始大大力抹枱,先發現原來張雲石枱完全無痴立立。姐姐們對客同自己人都好溫柔,係好有人情味的地方!下次想試辣辣的食物🌶️🌶️

Menu有港女最愛既拌麵,立即落單✅!

Today's order🥢
1) 手撕雞熱拌刀削麵
2) 涼拌豬肚絲

麵食🍜

原來拌麵係用擔擔醬,好合港女口味喎~
麵多+醬多+肉多= 好足料呀!!

味道:擔擔醬偏港式,微辣但食得出豆瓣醬味,保存風味!

配上手撕雞,係令人滿足既味道~
小食:

一上菜 "嘩~~"  份量多到似小菜!!
豬肚絲唔係辣果種,配埋青瓜絲感覺健康左。

呢度既食物真係良心份量💛,最後食唔哂要打包🥡。

2023-03-07
2023-03-06 45 瀏覽
同個朋友仔係灣仔玩完活動,係時候搵野食啦,太肚餓,係附近見到呢間拾味刀削麵,食個辣麵都好喎。好,坐低睇吓有咩好食先。麻辣風味冷刀配燻蹄絲,刀削麵都可以玩冷食拌麵,好驚喜!個麵好煙韌爽彈,個擔擔醬加麻辣醬,又麻辣又帶甜,淨係辣都有層次,仲有清爽青瓜絲。麻辣手撕雞刀削麵,熱食,湯麵,麵質同冷麵就明顯有分別,呢個面比較軟身,腍一點,索有湯汁,係另一個口感。雞絲份量都唔少,麻辣未夠麻夠香。花雕醉雞,好有酒味,而且雞件啖啖肉又夠滑,正!飲品就叫咗豆漿、薑母茶。

好,坐低睇吓有咩好食先。

雞絲份量都唔少,麻辣未夠麻夠香。

花雕醉雞,好有酒味,而且雞件啖啖肉又夠滑,正!

飲品就叫咗豆漿、薑母茶。
2023-03-06 36 瀏覽
港島人氣刀削麵 人均$50米線近年於飲食界掀起熱潮,繼米線熱,刀削麵店最近都有如雨後春筍,已經了掀起一股熱潮食過幾次呢間刀削麵,師傅都是有20多年經驗來頭不少,食客可透過開放式廚房欣賞師傅即席搓麵糰刨麵幾間分店都係喺港島區,重點是純手工製作,即叫即削,份量夠多有誠意,刀削麵可揀冷拌、熱拌同湯麵三款選擇,人均消費大約$50,可以選擇嘅數都有唔少,性價比高熱拌豬頸刀削麵熱點王牌豬頸肉非常入味,肉質軟腍,一定要試吓!刀削麵純手工製作,所以條條嘅厚薄長短不一,分量十足,非常滿足,特別喜歡秘製醬料(四川擔擔醬),微微辣味不會膩。麻辣豬扒刀削麵唔使擔心會太辣,朋友點走辣都一樣咁好食,個人特別喜歡炸物配上湯刀削麵,豬扒很香口,即製麵條口感Q彈,有比較之下更喜歡湯麵的質感。—————————————————拾味山西刀削麵館 (灣仔)灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotogr
港島人氣刀削麵 人均$50

米線近年於飲食界掀起熱潮,
繼米線熱,刀削麵店最近都有如雨後春筍,已經了掀起一股熱潮

性價比高

熱拌豬頸刀削麵

麻辣豬扒刀削麵

—————————————————

拾味山西刀削麵館 (灣仔)
灣仔灣仔道212-214號怡康大廈地下A號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography# #foodgasm #灣仔美食#紀念日 #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkigers #美食日記 #香港探店 #刀削麵
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-03-01 27 瀏覽
🐳位於灣仔的拾味山西刀削麵,偶爾也會經過,今晚終於有機會來吃了。來這裏當然要嘗試刀削麵啦。🐳麻辣牛展刀削麵💰58麻辣牛展是另上的,可選擇辣的程度。牛展很香,上面也放了很多蒜片,很喜歡它的麻辣,很惹味,刀削麵也很大碗。🐳口水手撕雞刀削麵💰60手撕雞不肥,主要是雞胸肉,看上去白雪雪,但原來很有芝麻味和辣味的,建議把手撕雞拌勻才吃。刀削麵做得非常出色,雖然厚薄不一,但全部都能熟透,沒有未煮熟旳麵條,而且口感極佳,有煙韌感。🐳越式春卷💰42有五條,即炸的,又熱又脆口,配上雞醬,正呀!🐳凍豆漿💰6

🐳麻辣牛展刀削麵💰58

🐳口水手撕雞刀削麵💰60

🐳越式春卷💰42
有五條,即炸的,又熱又脆口,配上雞醬,正呀!

🐳凍豆漿💰6