2024-01-10 1098 瀏覽
呢一日出開去銅鑼灣睇戲,突然想食類似小肥羊嘅邊爐,之前聽過人話呢間都唔錯,所以諗住試吓。本身諗住睇戲前食,因為OpenRice book有折,最尾太遲book book唔到早😂 就變咗睇完戲先食,仲好,6點幾食係85折,原來9點半有75折,仲平咗!間餐廳都幾大,可能去到嗰時都晏,2個人都俾咗張4人檯我哋,都坐得幾舒服。叫咗個 成雙鍋 $128一邊清湯,一邊麻辣,清湯嗰邊個味有少少似小肥羊嗰隻湯底,但都唔係好夠濃。麻辣嗰邊都普通,又唔係話真係好香🙊羊羊大拼盤 $268喺OpenRice見到人哋食好似幾開心,可以試到三款羊,而且我哋得兩個人,諗住可以樣樣試啲。但三款羊都有啲「鞋」,後尾問返侍應係邊三款,佢話係 滑嫩太陽卷、羔羊肋卷、草原臻選大片羊。仲要食完覺得好似唔係好夠喉,於是乎之後又叫多款羊。軟骨高鈣羊 $88呢個係後加,反而我哋覺得呢個好食啲,個羊味香啲,而且冇咁「鞋口」。手工丸雙拼 $98有 手打墨魚丸,同埋 黑松露羊肉丸。我覺得個手打墨魚丸幾彈牙,唔錯。個羊肉丸就普通。皇帝菜 大$42 細$21本身係嗌個細嘅,之後個菜吸咗啲湯好好食,第二轉叫咗個大😂鹹檸檬七喜 $28杯嘢飲就正常

成雙鍋

叫咗個 成雙鍋 $128
一邊清湯,一邊麻辣,
羊羊大拼盤

羊羊大拼盤 $268
軟骨高鈣羊

軟骨高鈣羊 $88
手工丸雙拼

手工丸雙拼 $98
有 手打墨魚丸,同埋 黑松露羊肉丸。
我覺得個手打墨魚丸幾彈牙,唔錯。個羊肉丸就普通。
皇帝菜

皇帝菜 大$42 細$21
本身係嗌個細嘅,之後個菜吸咗啲湯好好食,第二轉叫咗個大😂
鹹檸檬七喜

鹹檸檬七喜 $28
杯嘢飲就正常發揮,但係支飲管好麻煩😂
捲埋一舊有啲難飲到😂

最尾埋單 2位$673,75折唔包鍋底,和牛,酒水,茶位,特價食品,所以其實又無想像中平好多咁🤔

2023-12-14
2024-05-04 0 瀏覽
一直諗緊係咪以前既小肥羊見到個湯底就知道係喇曾經都經常食小肥羊任食5.1 即興一行五人去打邊爐又唔想任食因為而家任食起碼都$300 以上仲要限時估唔到呢間快樂小羊地方咁大仲要冇麥人我地叫既野食樣樣份量都好足湯底好重口味肉類既擺盤好靚服務都非常好人均都唔使$200仲送左coupon 下次用者係下次人均可能$150 都得我會再嚟食👍🏼
一直諗緊係咪以前既小肥羊
者係下次人均可能$150 都得
我會再嚟食👍🏼
2024-05-01
2024-02-17 291 瀏覽
質素一般,性價比一般最好食係鬼馬油炸條,油炸鬼上面有魚肉同蟹籽,食落卜卜脆幾好味同埋幾特別😋😋😋😋😋其次,佢個牛柏葉都做得幾出色,我好鍾意食牛柏葉,佢嘅牛柏葉食落好爽脆。啲牛柏葉仲要大大塊口感極佳。😋😋😋😋仲有,個拼盤係三種肉類嘅拼盤,分別係羊肉、牛肉同埋豬肉。但係我食落,唔係好分到佢哋嘅分別,羊嘅味道唔重。另外,個羊丸味道好一般,食落有啲似牛丸,嗰隻係黑松露羊丸,但係冇黑松露嘅味道。最後,我哋嚟講吓個湯底:個湯底係鴛鴦鍋,但係個味唔夠濃,打邊爐打到中間,仲要加水,咁就令到個湯底更加淡啦。埋單每人三百幾蚊,性價比一般,但又唔算好貴。店名:快樂小羊地址:銅鑼灣廣場一期4樓
質素一般,性價比一般

埋單每人三百幾蚊,性價比一般,但又唔算好貴。

店名:快樂小羊
地址:銅鑼灣廣場一期4樓
2024-02-16
  • 牛柏葉
寒潮來臨,又到了吃火鍋的最好季節了。雖然餐廳名字叫快樂小羊,但它不只是吃羊肉,有很多其他火鍋材料。現在,它還有五周年半價優惠,真的十分划算!最受矚目的是一大盤大理石花紋牛肉盤上桌已十分吸睛,牛舌、牛肉,滿足多重口感。放入湯底滾幾秒就能立馬撈起,入口細嫩多汁,牛肉味道醇香!😋 必點 - 手工丸雙拼(蝦丸、墨魚丸)有蝦丸、墨魚丸和羊肉丸三款,自選兩款雙拼,我們不太吃羊肉,所以選了另外兩款,果然是手工丸,口感相當鮮嫩彈牙,泡浸在蕃茄湯汁裡,格外鮮美!點了淮山面、各種蔬菜,蔬菜十分新鮮。當然,還有烤羊肉串、羊肉等,羊肉愛好者一定不能錯過!還不約上三五知己,一同吃火鍋去!📍快樂小羊火鍋料理 (銅鑼灣廣場一期) (銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期4樓

😋 必點 - 手工丸雙拼(蝦丸、墨魚丸)

點了淮山面、各種蔬菜,蔬菜十分新鮮。

📍快樂小羊火鍋料理 (銅鑼灣廣場一期) (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道489號銅鑼灣廣場一期4樓
2023-12-25 536 瀏覽
以前在旺角快樂小羊吃羊留下好印象,想到太久沒吃,來銅鑼灣快樂小羊試下。一進門,前臺態度已經一般。入座後用廣東話詢問沾碟,著黑西裝,及肩中髮阿姐,用普通話回答,辣定唔辣,黑口黑面到,我以為我系佢個女,可以隨意教訓。但後面佢用廣東地方口音(非香港口音)同其他人講嘢,實在可笑。不過,呢間嘢嘅男經理服務幾好。講真,見到快樂小羊變成咁,我實在覺得今非昔比。食物質素也下降了些,員工也明顯沒有得到系統培訓,呢度公司問題更大。咁樣落去,很快會執。
不過,呢間嘢嘅男經理服務幾好。
講真,見到快樂小羊變成咁,我實在覺得今非昔比。
咁樣落去,很快會執。

第一次食快樂小羊,正常表現,唔會覺得唔值,但未去到好驚喜同食材唔算非常新鮮。不過自己去就唔會再去啦今次有老細所以包左VIP房, 環境舒適坐位闊落, 每個人都有一個小鍋打邊爐選擇岩自己既湯底,我就簡左清湯同麻辣。個人認為本身D野食咁重口味, 所以麻辣係夾D, 要食就食到最重口味!食左黃金羊肉, 有羊味但唔算太羶, 大家都食到落口。另外再叫左碟3合1 (牛,羊,豬) 都幾好食; 海鮮方面, 魚、蝦、魷魚食落新鮮爽口, 但比較失望既係象拔蚌刺身, 食落好腥, 完全食唔到第二啖。其他配料 (鴨血, 手打鮮滑, 菜, 響鈴)都係正正常常。但花膠同油炸鬼唔建議叫, 花膠煲左好耐都唔淋, 而且帶腥, 對比自家屋企食既一定有分別; 油炸鬼表面加左蟹籽令口感更豐富, 可惜敗筆於切得太大舊…淥一少陣個心又硬, 淥多陣成條已經淋到無口感…令到成件事好奇怪, 點都食唔到佢最好個刻。最好賣點係環境舒服, 食物只係發揮一般水準, 而侍應姐姐既態度真係不敢恭維。基本上全程無笑容講野無尾音, 我明呢樣唔係必然既。但答你野都係呼喝既態度, 而佢地係放入黎VIP房既同事…我想像唔到係大廳個D同事係咪更加做到無反應。

2023-12-02 332 瀏覽
我同朋友約咗去食快樂小羊,揀咗鴛鴦鍋火鍋,真係好開心!佢哋嘅鍋底味道好似小肥羊咁,真係令人驚喜我地叫咗羊肉片,味道都好不錯。至於烤羊排,就稍微乾曬啲,不過味道仲算可以。羊肉片新鮮嫩滑,入鍋之後好快就熟哂。每一片羊肉都帶嚟濃郁嘅羊肉味道,真係好美味。至於烤羊排,肉質稍微有啲乾,不過味道仲算不錯。佢哋可以提供不同嘅醬料同埋配菜,可以自己搭配出最喜歡嘅口味。我試咗幾片羊排,覺得肉質稍微有啲乾,唔算太嫩滑。不過味道仲算可以,有淡淡嘅羊肉香氣,入口唔會太油膩。快樂小羊嘅環境好寬敞,座位都好舒服。可以坐低,放鬆心情,慢慢享受火鍋嘅樂趣。

2023-12-01
2023-11-28 250 瀏覽
今次終於同朋友嚟到喺銅鑼灣廣場一期嘅快樂小羊🐑🐑 一直都唔敢嚟,因為自己個人唔係太喜歡食羊嘅,但係過往都有聽過呢間出名好食,所以今次比朋友說服下就嚟試-試😊 我哋夜晚大概10點幾到!餐廳面積都比較大,喺廣場4樓全層。呢個時候食飯唔太忙,服務都ok 👌🏻 我哋嗌咗幾碟牛同羊打邊爐仲有嗌咗一啲小食。Menu菜式唔多又唔少整體嚟講都唔貴,叫做終於都試過小羊有幾快樂了😆😆
今次終於同朋友嚟到喺銅鑼灣廣場一期嘅快樂小羊🐑🐑

2023-11-15 291 瀏覽
鐘意食羊既朋友約食打邊爐上網睇左好幾間,就決定去「快樂小羊」到試下,網上都不小好評加上晚市時段有85折,宵夜時段更加有75折餐廳環境好舒服,地方又大!睇完餐牌就開始order 🔆成雙鍋 - 麻辣加清湯🔆黑松露羊肉丸 - 松露味好濃,配埋調好味既肉丸,好味!🔆芝心丸同埋手打Q彈鮮蝦丸 - 手打蝦丸好Q彈,蝦肉新鮮🔆羔羊肋卷 - 本來都驚肥,但職員介紹話啲款性質比高,所以一試,結果質素都好好,真係無介紹錯!🔆美國牛小排 - 質素好,性價比高!🔆鴨血 - 朋友話想試、我本來都怕腥,但結果原來一啲都唔腥仲好彈牙! 凍豆腐 、 皇帝菜自製土豆粉蒙式烤串(羊肉串)- 肉質嫩滑,醃得好夠味!仲係好野味個種!🔆最後仲送嘅紅豆桂花糕!
鐘意食羊既朋友約食打邊爐
上網睇左好幾間,就決定去「快樂小羊」到試下,網上都不小好評
加上晚市時段有85折,宵夜時段更加有75折

餐廳環境好舒服,地方又大!

睇完餐牌就開始order
🔆成雙鍋 - 麻辣加清湯

🔆黑松露羊肉丸 - 松露味好濃,配埋調好味既肉丸,好味!

🔆芝心丸同埋手打Q彈鮮蝦丸 - 手打蝦丸好Q彈,蝦肉新鮮

🔆美國牛小排 - 質素好,性價比高!

凍豆腐 、 皇帝菜

自製土豆粉

🔆最後仲送嘅紅豆桂花糕!
2023-11-05 312 瀏覽
今日行完山有點倦,巴士送我到灣仔銅鑼灣,大家就想著吃肉補充一下。來到銅鑼灣中心一期,噢!除了酒樓,這家最有可能最快有位,於是選擇了。這點是趁着吃晚飯的人必選條件😆😆😆那全羊宴開始前,我們來了羊肉串和韮菜卷,羊肉串在香港算不常吃到,而韮菜又飽肚又好味。在全羊的火鍋,羊味十足,又鮮又苏,或許不一定合適南方人的口味。而比起國內回民店的蘇味羊肉,這已算是不蘇了!而我在各式羊款中,比較喜歡羊丸和羊餃,在處理過的羊丸做成丸或餃都有羊味,效果不錯。
2023-11-04 264 瀏覽
當日下午5:30食第一輪,地板好似溜冰咁,爐邊重有幾點橙橙地色既污跡未有抹乾淨……當食到中段時,已經發現有小強係座位上面既木邊不停行黎行去,即時同店員反映……最後埋單個陣,先發現原來有隻強仔一直係我個位10cm左右既位置一直睇住我食野…….希望呢間食肆可以好好處理小強既問題!
2023-11-03
2023-11-01 219 瀏覽
俩内蒙人在港憋坏了,来快乐小羊吃顿火锅涮点肉。还是内蒙的配方涮着牛羊肉,吃着最带劲。清汤锅草药味和呼市吃着的一模一样,好锅底不用蘸料的火锅。但却是一盘肉三百多的价格和内蒙是不一样,汉子们就吃了两盘肉。羊肉串真好吃,28一串牛逼
羊肉串真好吃,28一串牛逼
涮羊肉
涮羊肉
2023-10-29 177 瀏覽
【和朋友慶祝生日】星期日,晚飯,大約7點,個場8成滿。我們一行7人,坐一張圓形枱,加三張凳。用手機掃 QR code 點菜。Waiter 強烈推介三邊鍋,味道4選三,我們揀了清湯、麻辣、番茄。(還有酸辣可揀。)高鈣羊。主要覺得個名好有趣,點黎試吓。應該係因為切法保留了一點筋,咬落會「 索索聲」,幾得意。其他都試左好多唔同款,無影晒,亦唔記得啲名。總之份量都算大碟,味道好鮮。烤羊串 ($28 一串,逐串計),朋友說:必試!負責安排的朋友用 Openrice 訂位,好似會有折。後來另一位朋友上幾個月食過,有3張 coupon。(要留意,湯底和酒水唔計落可用 coupon 的總數。)埋單後又收到幾張 coupon。其實,食餐飯最緊要都係一班人開開心心。
【和朋友慶祝生日】

三邊鍋

高鈣羊

烤羊串 ($28 一串,逐串計),朋友說:必試!

燒羊串

其實,食餐飯最緊要都係一班人開開心心。
2023-10-29
高鈣羊
燒羊串
2023-10-22 141 瀏覽
今晚吃火鍋時發現桌上有曱甴跑來跑去,服務員幫我們換了另一張桌子,原來的桌子沒有消毒馬上安排其他客人入座,沒有一句道歉。埋單時再問為何沒馬上消毒,服務員說會安排清潔公司之後再進行清潔,拭目以待!
2023-10-22
2023-08-15 479 瀏覽
成雙鍋 (番茄+麻辣)湯底味道很不錯 蕃茄味好濃沃 真心推介👍👍羊羊大拼盤 $268份量好十足 擺放美觀 肉質嫩口吾騷 羊味十分濃鬼馬墨魚滑 $88彈牙墨魚味重蒙式烤羊排 $338香口吾乾身 肉質淋又夠juicy 人多必點整體非常滿意 系openrice訂坐仲有discount
麻辣拼番茄
豬紅 響令