2022-07-05 1180 瀏覽
早幾日去開上環,就順便去心事如塵買野飲同野食為食貓買左芝士四季春同埋雞扒烏冬,加埋個沙律芝士四季春為食貓叫左微糖,但好似比出面甜左少少至於個四季春,如果可以茶味濃d就更好不過佢既芝士味係濃既👍🏾雞扒烏冬+沙律個雞扒烏冬份量都算幾多,重有好多好多既紫菜😍但個沙律就差左d…竟然係一d汁都無…同埋份量太少🥲早知就唔加錢為食貓幾年前係鰂魚涌食過,以前既食物質素好似好d,但宜家真係一般般,大家可以唔駛專登買黎試
早幾日去開上環,就順便去心事如塵買野飲同野食

為食貓買左芝士四季春同埋雞扒烏冬,加埋個沙律

芝士四季春

為食貓叫左微糖,但好似比出面甜左少少
至於個四季春,如果可以茶味濃d就更好
不過佢既芝士味係濃既👍🏾

雞扒烏冬+沙律

個雞扒烏冬份量都算幾多,重有好多好多既紫菜😍

2022-07-02 582 瀏覽
奇怪雞肉 肉質離奇🤯$52一個沙律🥗加沙好正常但奇怪🤔既係雞肉沙律菜好新鮮,但係啲雞肉質地好奇怪,好淋好梅,已經好似超出咗雪肉嘅範圍,完全見唔到肉質嘅纖維。食左兩三舊我無食。下次如果要食沙律,我會揀煙三文魚沙律,應該唔會咁離奇。🫣唔好揀雞肉🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️[心事如塵茶食亭 (皇后大道中) (上環)]地址:上環皇后大道中255號曼哈頓大廈地下G01B號舖推薦度(10👍🏻滿):6.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):6.5⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #午餐吃什麼 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 ##外賣 #堂食 #takeaway #hkfoodie # hkfoodieblogger #hkfoodielife #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #winsomelai
奇怪雞肉 肉質離奇🤯

$52一個沙律🥗加沙好正常
但奇怪🤔既係雞肉

下次如果要食沙律,我會揀煙三文魚沙律,應該唔會咁離奇。🫣
唔好揀雞肉🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️

價錢(10⭐️滿):7⭐️
服務(10⭐️滿):7⭐️
地點(10⭐️滿):7⭐️

2022-03-10 777 瀏覽
#灰到上環本來想去買花斑茶社,點知嗰日冇開到🥺於是就去試新店🤣-🔻黑糖珍珠北海道3.6牛乳(微糖微冰)$36市面好少舖頭嘅黑糖鮮奶有得揀甜度冰度,不過啦微糖之後成杯飲品都仲係好甜,原因出喺珍珠度🤧黑糖漿亦冇黑糖香氣,牛奶亦因為黑糖漿太甜而完全飲唔出3.6牛奶應有嘅香濃🤧-👅食後感:唔知係咪因為可以自己調節甜度冰度比例,反而冇咁好飲🤔-👀個人喜愛度:5/10🔜回訪可能:❌-🚩 心事如塵茶食亭 (皇后大道中) (上環)上環皇后大道中255號曼哈頓大廈地下G01B號舖-#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #홍콩맛잡 #dessert #甜品 #디저트#黑糖珍珠鮮奶#黑糖 #blacksugar
#灰到上環
本來想去買花斑茶社,點知嗰日冇開到🥺於是就去試新店🤣
🔻黑糖珍珠北海道3.6牛乳(微糖微冰)$36
👀個人喜愛度:5/10
🔜回訪可能:❌
🚩 心事如塵茶食亭 (皇后大道中) (上環)
上環皇后大道中255號曼哈頓大廈地下G01B號舖
2021-11-23 1147 瀏覽
一向有睇塵手繪畫,今日午餐來到這間由圖畫走進現實的茶飲店。除了茶飲外有賣烏冬和沙律,賣相都幾吸引。外賣買了塵仔豚肉烏冬(BB辣)套餐免費配有茶王或茶后。豚肉配搭洋蔥和日式醬料煮成,令烏冬湯底有少許洋蔥和日式醬油的味道,然後餐牌說明是BB辣,但個人覺得不太辣,也許因為這種辣是內向日式醬料呈現出的辣味,與普遍中式辣度不一樣。不過整體這份日式烏冬味道不錯!茶王是鐵觀音,據悉是來自台灣南投名間。鐡觀音茶味香濃,每杯都附有獨立茶包,飲完整杯後想來多杯可自行加水。

外賣買了塵仔豚肉烏冬(BB辣)套餐免費配有茶王或茶后。

茶王是鐵觀音,據悉是來自台灣南投名間。
2021-11-01 814 瀏覽
叫咗百香果愛玉蘆薈四季春個底得d百香果籽,完全冇百香果陣甜醉味,得四季春茶d苦味,麻麻地。可能佢d黑糖珍珠飲品會好飲d,見到有得揀豆奶/米奶,下次比多個機會試下啦。
叫咗百香果愛玉蘆薈四季春
百香果愛玉蘆薈四季春
2021-07-11 1459 瀏覽
班同事好鬼鍾意叫嘢飲,就快要比月費熊貓咁濟成日飲開有黑糖珍奶都想試下飲吓果味梳打,今次試吓呢間心事如塵,睇相好似幾文青,應該d飲品幾特別啦,叫咗杯白桃梳打黃桃肉欣賞佢嚟到都仲係好梳打,無走晒氣,而且真係足足有半舊黃桃係度。不過除咗梳打同黃桃之外,無其他了。唔計熊貓價再貴啲同埋運費,單價都要成$32。嗯。 題外話,同單同事仲加咗2碗烏冬同幾杯嘢飲,但佢都係就咁一個袋盛住,外送員送到樓下個陣因為袋濕到穿咗,成杯熱飲跌咗,烏冬湯又瀉晒,要再補送,真係難為了外送員要走2轉,呢一點店家真係應該要留意下。
班同事好鬼鍾意叫嘢飲,就快要比月費熊貓咁濟
成日飲開有黑糖珍奶都想試下飲吓果味梳打,
今次試吓呢間心事如塵,睇相好似幾文青,應該d飲品幾特別啦,
叫咗杯白桃梳打黃桃肉

欣賞佢嚟到都仲係好梳打,無走晒氣,
而且真係足足有半舊黃桃係度。
不過除咗梳打同黃桃之外,無其他了。
唔計熊貓價再貴啲同埋運費,單價都要成$32。嗯。

2021-06-17
30 分鐘 (外賣送餐)
2021-07-02 1156 瀏覽
其實我一早好期待去見塵,而且好希望去支持一下打下卡,但係飲完之後超失望😞,正常杯香蕉莓莓係紫色,買完之後過一段時間店員講冇莓莓,ok,可以接受轉變奶茶,之後又冇珍珠又轉紅豆,結果一飲怪怪怪,返到公司仲清腸胃添😂希望你加油
香蕉苺莓
2021-05-21 1164 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!📜”心事如塵茶食亭 (灣仔)📌 地址:灣仔軒尼詩道38-46號新基大樓地下E號舖🕐營業時間:12:00-21:00📍分店地區: 荔枝角 葵涌 觀塘 上環 鰂魚涌📝評價💬📢 奶蓋好厚 手指公咁長👍🏻👍🏻打得好香好滑 😋茶底香😍 另外一款就係主打3.6牛乳💛💛鍾意飲牛奶嘅朋友就真係唔可以錯過🤣🤣有3.6嘅牛乳佢沖嘢飲真係特別滑特別香😍賣相都幾吸引🤩灣仔呢間仲可以買熟食😂試過買湯烏冬 都ok 唔算特別多 份量適中男孩子來講可能會唔夠😂呢度仲可以有自助洗衣舖😉🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #灣仔美食 #灣仔黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #ye
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!
📜”心事如塵茶食亭 (灣仔)

📌 地址:灣仔軒尼詩道38-46號新基大樓地下E號舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #灣仔美食 #灣仔黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow灣仔 #foodieksk灣仔
2021-04-08 1091 瀏覽
今日,我Lunch 去咗「心事如塵茶食亭」叫外賣食,我叫咗嗰「小塵牛肉烏冬」配「凍四季春茶」。如果你唔想飲茶,你仲可以加15蚊轉其他飲品。鋪頭好多塵仔,好可愛🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽小塵牛肉烏冬:牛肉都算可以,烏冬唔會太硬或太軟、正正常常凍四季春茶:估唔到係超大杯,飲落甜甜地,唔會係超級甜,但如果想飲甜啲就記住叫佢多糖。不過,我下次再叫就要叫少冰,愈飲愈凍。總括黎講係幾好飲CP值🌟中
今日,我Lunch 去咗「心事如塵茶食亭」叫外賣食,
我叫咗嗰「小塵牛肉烏冬」配「凍四季春茶」。
如果你唔想飲茶,你仲可以加15蚊轉其他飲品。

鋪頭好多塵仔,好可愛

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

小塵牛肉烏冬:牛肉都算可以,烏冬唔會太硬或太軟、正正常常

凍四季春茶:估唔到係超大杯
總括黎講係幾好飲

CP值🌟中

2021-04-07
10 分鐘 (外賣自取)
2021-03-24 698 瀏覽
見到有個牌寫住抗疫價$40,有牛肉烏冬+飲品,覺得幾抵,於是買左,等左10分鐘左右就攞得。外賣牛肉烏冬冇分湯,本身驚烏冬浸淋哂,但食落反面有少少硬少少粉,應該唔係靚烏冬,同埋唔夠熟,其他配菜正常,牛肉得好少🙈食完有d空虛。$40既餐,我覺得大部分價錢係用黎買茶😂因為好大杯,見佢平時淨買飲品都要$2x,熱茶后就味道正常,白桃味都幾出。整體來講,性價比高,正常質素。

牛肉烏冬

熱茶后

整體來講,性價比高,正常質素。
牛肉烏冬
熱茶后
2021-01-10 852 瀏覽
今日天氣凍凍🥶,人又係虧虧個幾日㊙️。Lunch time 又係時候去幫襯小塵埃熱飲取下暖<3我等待我既午餐期間(請見另一食評),我買左粒塵既桃膠胚芽米奶。呢杯只係得熱飲,個容量都好似係細杯左(?)返到公司怨不及待咁飲返啖暖下個人先。由於佢個呢個係米奶,唔怕佢寒涼飲完M痛。將沉左係杯底既胚芽攪返勻,有麥香,更加吊起個米奶味,又香噴噴,又滑lulu。🥰🥰當然,呢杯熱飲當然唔少得桃膠啦,大大粒,又有好多粒,將呢杯飲品既口感再進一步提升。不過呢同胚芽+米奶好似未能融為一件事咁(佢唔係唔夾,可能因為胚芽同米奶太好朋友,同桃膠呢樣食材有個好多既對比係度)。不過飲完呢杯咁高纖又香噴噴既熱飲,I’m back!💪🏻💪🏻

我等待我既午餐期間(請見另一食評

2021-01-06
  • 桃膠胚芽米奶
2020-12-21 734 瀏覽
上環小巷呢間茶飲店係本地插畫師開設主打茶飲x烘焙輕食店最特別係於食物上加插文字加強療癒感加入打氣金句鼓勵本地人雖然同一般茶飲店主打都有黑糖珍珠其他主打有果肉梳打、果茶系列、冷泡茶等今次試吓杯聲稱無糖+採用新鮮水果製嘅排毒果蔬紅火龍果蘋果 $36寫明富含膳食纖維,但有如沙冰入口質感綿密細緻,飲落幾fresh紅火龍果本身輕甜,唔熱氣、幫助消化同排毒攪拌成果汁既紅火龍果帶有微甜感加上蘋果香甜味,好解渴另輕食有手工製蛋糕、鬆脆曲奇等,烘焙食品包括$15/包或$40/3包嘅各款果乾/曲奇/Brownie/蛋糕獨立包裝,夠晒衛生
上環小巷呢間茶飲店係本地插畫師開設
主打茶飲x烘焙輕食店
最特別係於食物上加插文字加強療癒感
加入打氣金句鼓勵本地人
紅火龍果蘋果

雖然同一般茶飲店主打都有黑糖珍珠
其他主打有果肉梳打、果茶系列、冷泡茶等
今次試吓杯聲稱無糖+採用新鮮水果製嘅排毒果蔬
紅火龍果蘋果 $36
寫明富含膳食纖維,但有如沙冰
入口質感綿密細緻,飲落幾fresh
紅火龍果本身輕甜,唔熱氣、幫助消化同排毒
攪拌成果汁既紅火龍果帶有微甜感
加上蘋果香甜味,好解渴

另輕食有手工製蛋糕、鬆脆曲奇等,
獨立包裝,夠晒衛生

2020-08-01
紅火龍果蘋果
2020-12-03 314 瀏覽
今日成個人冇乜精神,下晝做做下野忍唔住去落街買杯熱飲同自己差差電,但係我既狀態行唔到咁遠又唔飲得coffee,應該好多女仔都會知點解🤒。 於是我個人就飄下飄下咁去左小塵埃買左杯桃膠黑糖杞子桂圓嚟頂一頂先。可能我個樣真係好攰好攰,似乎連店員都發現到我呢個狀態,佢驚我半路中途會整跌杯野飲,於是佢好細心咁搵左個飲品袋比我裝住拎走。我好鍾意佢d黑糖熱飲,今次呢杯桃膠都唔例外。d黑糖味好香,熱辣辣的,但係唔係好甜。d杞子有d酸酸地咁,好醒神呀🥰 仲有好多桃膠,啖啖都有,滑嘟嘟咁😍飲完之後個人開始暖返d,有返d精神。另外,我仲好鍾意佢地杯上面貼左個d打氣貼紙,生活很難,多謝窩心打氣貼紙為大家的生活加一點調味。

桃膠黑糖杞子桂圓
2020-11-10
桃膠黑糖杞子桂圓
話說原來這間 心事如塵茶食亭  都頗多分店。之前在鰂魚涌嚐過芝士奶蓋飲品覺得不錯今次來到上環,當然要選下其他來飲吧!選了 - 紫薯豆奶 ($32/凍)見是有Dustykid塵的推介標誌,所以便想試一下。無糖~但我覺得完全沒有平時無糖飲品那種怪味淡淡的豆奶加上有吃到少許的紫薯粒 ... 不過選凍飲真的失策,熱飲的紫薯味應該會多一點朋友選的是 - 亞熱帶鮮果總綜紅茶 ($35)拍照時發現有一支水果串!這間分店有一個位置可以坐,也適合Fans打卡,另外也有在賣乾果、餅乾之類的。朋友說食過這店的飯覺得不錯,有機會再試!
話說原來這間 心事如塵茶食亭  都頗多分店。
之前在鰂魚涌嚐過芝士奶蓋飲品覺得不錯
今次來到上環,當然要選下其他來飲吧!
選了 - 紫薯豆奶 ($32/凍)
見是有Dustykid塵的推介標誌,所以便想試一下。
無糖~但我覺得完全沒有平時無糖飲品那種怪味
淡淡的豆奶加上有吃到少許的紫薯粒 ...
不過選凍飲真的失策,熱飲的紫薯味應該會多一點
紫薯豆奶(無糖)
朋友選的是 - 亞熱帶鮮果總綜紅茶 ($35)
拍照時發現有一支水果串!
亞熱帶鮮果總綜紅茶

這間分店有一個位置可以坐,也適合Fans打卡,
另外也有在賣乾果、餅乾之類的。
朋友說食過這店的飯覺得不錯,有機會再試!
2020-11-14
3 分鐘 (外賣自取)
$32 (其他)
紫薯豆奶(無糖)
亞熱帶鮮果總綜紅茶
之前睇Dustykid漫畫已經覺得塵好得意🤪「心事如塵茶食亭」近排仲推出咗「塵月餅連塵茶套裝」同大家一齊過中秋🥮🎑 佢嘅月餅係偏低糖、無防腐劑,仲要係香港製造🙈-🌝塵賞月禮盒套裝💫-一盒塵月餅有四件,有兩款口味,仲會附送塵茶王和塵茶后茶包各兩包🍵月餅口味分別係黑麥朱古力蓮蓉同高知抹茶紅豆🥮茶就有台灣鐵觀音同埋台灣白桃烏龍☕️‼️-🍫黑麥朱古力蓮蓉🥮-我好偏食,其實我平時中秋食月餅仲係刮晒啲蓮蓉出嚟,之後食晒啲蛋黃😂😂因為我總係覺得蓮蓉癡luplup太甜🙈但呢隻口味又okay‼️佢嘅外皮係黑麥做,所以比較健康😆而且朱古力混埋蓮蓉都唔會太甜‼️都幾易入口😆-🥮高知抹茶紅豆🍵-我平時唔會點食紅豆 😗但我想講呢隻真係好好味😚焗爐預熱180度之後焗3至5分鐘就食得喇💖 高知抹茶做嘅月餅外皮焗完之後好脆,仲要抹茶味好濃郁🍵紅豆餡都好幼滑又唔會過甜👀-☕️塵茶王 · 塵茶后👑-禮盒仲包咗兩種來自台灣嘅茶葉🍵月餅同茶真係好襯‼️茶可以解膩之餘,月餅甜甜嘅味道亦令茶香更加突顯😆塵茶王係鐵觀音,茶味較濃郁,亦有回甘,好醇厚🙈 塵茶后係白桃烏龍,我覺得熱飲唔係幾飲到桃味,但攤涼咗反而會帶有淡淡桃香🍑🙈-大家如果有興趣,
🌝塵賞月禮盒套裝💫
🍫黑麥朱古力蓮蓉🥮
🥮高知抹茶紅豆🍵
☕️塵茶王 · 塵茶后👑
大家如果有興趣,可以去心事如塵 website (food.dustykid.net) 或者到分店買月餅劵‼️🥮
評分:8/10
價錢:$148 (優惠價)
📍心事如塵茶食亭 上環 鰂魚涌 荔枝角 葵興 觀塘📍